Tolkiens Arda – Sveriges stora Tolkienforum

Välkommen till Sveriges stora Tolkienforum! Klicka här för att gå till förstasidan.
Aktuellt datum och tid: tis jan 19, 2021 4:05 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 31 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Hur tänker Tolkien?
InläggPostat: lör aug 23, 2003 11:03 pm 
Offline
Vala
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 02, 2003 11:02 am
Inlägg: 527
Ort: Stockholm-Ingarö
Han är en skicklig och fängslande författare!
Men hur tänker han?
Har han bland annat använt sig av rasism? Tillexempel så är rohirrim io norr ljusa, blonda och goda, medans folket i syd är mörka i hyn och onda. Och skrev han trilogin om Härskarringen, som en symbol över andra världskriget? Om kampen mellan det goda och det onda, skilnaden mallan väst och öst!?

_________________
Gandalf: Now, listen carefully..
..In fact, it's better if you don't speak at all, Peregrin Took.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön aug 24, 2003 3:26 am 
Offline
Noldo
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 07, 2003 12:13 am
Inlägg: 428
Ort: Östergötland
Det är ju en urgammal debatt, och så enkelt som att vissa folk är goda och andra onda stämmer ju inte (frånsett på orcher kanske). Att ljushylta bor i norr och mörkhyade i söder är ju dock ett biologiskt/geografiskt faktum även i vår värld och inget som Tolkien har hittat på.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön aug 24, 2003 9:46 am 
Offline
Vala
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 02, 2003 11:02 am
Inlägg: 527
Ort: Stockholm-Ingarö
Sant!
Man vill ju inte tänka illa om det han skriver. =)

_________________
Gandalf: Now, listen carefully..
..In fact, it's better if you don't speak at all, Peregrin Took.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hur tänker Tolkien?
InläggPostat: sön aug 24, 2003 2:19 pm 
Offline
Östring

Blev medlem: tis aug 12, 2003 4:15 am
Inlägg: 36
Ort: Stockholm
Minotoria skrev:
Och skrev han trilogin om Härskarringen, som en symbol över andra världskriget? Om kampen mellan det goda och det onda, skilnaden mallan väst och öst!?
Definitivt inte. LotR kan (om man vill) tolkas som en allegori över WW II, men den är definitivt inte menad som det. På den punkten så var J.R.R.T. helt tydlig.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Nej ...
InläggPostat: sön aug 24, 2003 10:18 pm 
Offline
Redaktionen
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre aug 01, 2003 11:43 pm
Inlägg: 1442
Ort: Stockholm
Ånej, inte den här debatten igen!

Tolkien som person var ANTIrasist! Han var alltså inte rasist. Många på hans tid skulle idag kunna klassas som det, men även med dagens mått mätt så står han sig! Läs hans brev, för jösse namn!

Jag infogar ett genmäle jag skrev på en artikel i Aftobladet vintern 2001 (publicerades i deras webbtidning jan 2002). Jag var kanske ingen fullfjädrad litteraturvetare då direkt, men texten är dock fortfarande i allra högsta grad relevant.

Citera:
Jag känner mig tvingad att kommentera David Tjeders oinitierade artikel ”Tolkiens farliga tankar” i ”Aftonbladet”. Artikeln är tyvärr byggd på ̵1; ingenting. Den är skriven av en person som inte känner till basala fakta i ämnet han behandlar.
Tolkien var INTE rasist, faktiskt var han en för sin tid mycket stark antirasist. Tolkien hade heller inte mer inskränkt kvinnosyn än någon annan, något som jag till skillnad från David Tjeder menar att Eowyn visar på. Om detta inte är nog för att övertyga kan jag hänvisa till berättelsen ”Aldarion och Erendis ̵1; Sjöfararens Hustru” i ”Sagor Från Midgård” (”Unfinished Tales”). Där finns många episoder om kvinnor som kämpar för sin rätt.
Om detta inte räcker för att övertyga ber jag tvivlarna att studera Tolkienbiografin, ”JRR Tolkien ̵1; A Biography ”av” Humphrey Carpenter, samt brevsamlingen ”Letters of JRR Tolkien”.
I dessa skrifter finns inget som tyder på att Tolkien hade en kontroversiell kvinnosyn. Han såg inte ner på kvinnor överhuvudtaget, vilket ger att han inte heller var rasist, om vi ska tro Tjäder.
Jag uppmanar alla som tvivlar att slå på indexordet ”racism” i Letters of JRR Tolkien. Sidan 73: ”’The treatment of colour nearly always horrifies anyone going out of Britain, & not only to South Africa. Unfort. Not many retain that generous sentiment for long”. ”Där kan man också läsa om britternas (och andra vitas) behandling av svarta i Sydafrika, i Tolkiens brev till sonen som tjänstgjorde där. Detta visar givetvis att Tolkien hade en betydligt ”modernare” uppfattning än majoriteten vid den här tiden.
Sidan 93: ”’...those who domineer over you should speak (natively) the same language ̵1; /.../ in the last resort [it] is all that the confused ideas of race or nation boil down to; or class, for that matter, in England”.
”Tolkien ansåg alltså inte att raser ska hållas ”rena”! Allting är ju redan blandat så varför helt plötsligt börja dela upp! Detta står i skarp kontrast till Tjäders artikel.
Sidan 375-376: "”Not Nordic, please! A word I personally dislike; it is associated though of French origin, with racialist theories. (..) Auden has asserted that for me, 'the North is a sacred direction'. That is not true. The North-west of Europe, where I (and most of my ancestors) have lived, has my affection, as a man's home should. I love its atmosphere, and know more of its histories and languages than I do of other parts; but it is not 'sacred', nor does it exhaust my affections. I have, for instance, a particular love for the Latin language, and among its descendants for Spanish. That it is untrue for my story, a mere reading of the synopses should show. The North was the seat of the fortresses of the Devil. The progress of the tale ends in what is like the re-establishment of an effective Holy Roman Empire with its seat in Rome than anything that would be devised by a 'Nordic'".
”Detta är delar av Tolkiens kommentarer till ett utkast för en tidningsartikel om honom. W. H. Auden var en av hans vänner. Referensen till Rom syftar till att Minas Tirith ligger på en geografiskt jämförbar longitud, och att Numenoranerna alltså var jämförbara med italienare och inte nordbor: svarthåriga och vackra.
Det enda negativa som kan antydas om Tolkiens sagor är att de är inspirerade av kulturen från en tid då rasism och kvinnoförtryck var betydligt vanligare än vad det är idag.
Denna influens från förr är det enda som Tjeder faktiskt har rätt i. Men det kan alltså varken Tolkien eller Sagan själv ställas till svars för. ”Sagan om ringen” kan inte sägas ha fört vidare rasistiskt tankegods från 1800-talet, för det finns inga sådana tankar bakom! Delar av berättelsen kanske kan tolkas så, men i så fall kan den tolkas på hur många andra sätt som helst. Kan man helt enkelt inte se till vad författaren själv sa? Allt annat borde vara irrelevant.
Alla saker i ”Härskarringen” som Tjeder attackerar måste betraktas som företeelser inom sagans ramar; Numenoranerna var till exempel ”högre stående” (vilket i princip är detsamma som visare, på grund av deras samröre med de nästintill gudomliga alverna) för att de tidigare i legendariumet välsignats av ”gudarna” för att de ställde sig på den goda sidan i ett krig, vilket i sin tur beror på att de inte utsatts för Mörkrets Herres korrumperande påverkan, och detta beror slutligen på att de levt inom alvernas skyddande länder.
Inget rasistiskt kan skönjas i detta, det är helt enkelt en avancerad historia som kan tolkas på ett obegränsat antal sätt, i synnerhet om man inte läst hela historien och inte ser hela bilden. Detta är förklaringen till allt Tjäder ifrågasätter, det måste ses inom sagans ramar.
För Sagan om ringen är ingen allegori, och Tolkien var ingen rasist.
Gustav Dahlander


Nåja, ursäkta att jag ilsknade till, det var inte tanken. Gillar bara att försvara min Tolkien :)

_________________
"Great as your affairs may seem to you, they are only a small strand in the great web. I am concerned with many strands. But that should make my advice more weighty, not less." – Gandalf


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån aug 25, 2003 7:31 am 
Offline
Varit med förr....
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jul 30, 2003 8:59 pm
Inlägg: 680
Ort: Urshult
Om jag inte missminner mig så vägrade Tolkien att ge ut Bilbo i Tyskland, eftersom han var tvungen att intyga sin rasrenhet för att få boken publicerad. Även detta går att läsa i Letters, sök efter Goebbels i indexet till boken!

_________________
Johan Sandberg
Administratör

Lider av afasi, vilket gör att det jag skriver inte riktigt alltid överensstämmer med det jag menade. Därför ber jag redan nu om ursäkt....


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån aug 25, 2003 9:05 am 
Offline
Sinda
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 02, 2003 8:14 pm
Inlägg: 210
Ort: Näsbypark
Bra Gustav. Verkar inte gå att säga det tillräckligt många gånger.
Kanske skulle ha din artikel (eventuellt förkortad) som en "sticky" eller ett "Announcement"?

_________________
I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån aug 25, 2003 9:23 pm 
Offline
Vala
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 02, 2003 11:02 am
Inlägg: 527
Ort: Stockholm-Ingarö
JÄTTE bra arttikel!

Det var absolut inte så jag menade, att jag ville få Tolkien att framså som rasist, eller dyl. Det var det här jag ville höra! Att han INTE är det 8)

_________________
Gandalf: Now, listen carefully..
..In fact, it's better if you don't speak at all, Peregrin Took.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tis aug 26, 2003 6:10 pm 
Offline
Dvärg

Blev medlem: lör aug 23, 2003 10:58 am
Inlägg: 92
Ort: Hobbiton
Men dom från Harad osv, är ju egentligen inte onda, det är väl bara Sauron som gjort dom onda på nåt sätt, och i slutet av boken står det väl att Gondor och Harad blir vänner.

_________________
Go back to the Shadows!


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre aug 29, 2003 7:53 pm 
Offline
Noldo

Blev medlem: sön aug 10, 2003 1:12 pm
Inlägg: 459
Ort: Minnesberg
På yelah.net finns tre mycket intressanta artiklar i ämnet (skrivna av en viss Gustav :wink: ). Adresserna är: http://www.yelah.net/articles/tolkien020211, http://www.yelah.net/articles/litteratur020313 och http://www.yelah.net/articles/tolkien020218.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre sep 19, 2003 2:25 pm 
Offline
Avar
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis sep 02, 2003 11:04 am
Inlägg: 190
hej, jag tycker inte att man i en fantasybok som tolkiens skall tolka så mycket tillbaks till vårat eget samhälle. Man kan nämligen om man vill tolka allt fel.
Om jag inte har missförstått så menade Tolkien att man inte skulle försöka se någon sensmoral i hans böcker.

_________________
Malle


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre okt 17, 2003 6:06 pm 
Offline
Snaga
Användarvisningsbild

Blev medlem: fre okt 17, 2003 1:45 pm
Inlägg: 9
Jag tycker det är lite kontsigt att inte en mörkhyad person är med i tolkiens mästervärk. Då menar jag en som vi i vår värld kallar afro-amerikan. Bara fagra, blonda, vithyade alver. Inte en enda mörkhyad alv. Det kan ju verka lite rasistiskt faktist. För det är ju självklart att en mörkhyad alv är minst lika vacker och fager som en vit. Eller har jag fel?

_________________
Embrace the power of the Ring, or embrace your own destruction!

Against the power of Mordor, there can be no victory.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: fre okt 17, 2003 8:56 pm 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: mån aug 04, 2003 12:03 am
Inlägg: 64
Ort: Umeå
Tanken var ju att skapa en mytologi för England, och Tolkien valde då med flit att låta detta utspela sig på de breddgrader som motsvarar ungefär Englands. Allt som ligger nordväst om Mordor, och även Beleriand ligger alltså på våra breddgrader (gäller f ö även de ställen som var bebodda i Aman), så därför vore det väldigt konstigt om det fanns mörkhyat folk i de områdena (de skedde väl inga större folkvandringar kan man misstänka). Människorna från Harad och sydlänningar var däremot mörkare, vilket ju också är logiskt. Att de sedan var "onda" berodde helt enkelt på att Sauron underkuvat dem.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör okt 18, 2003 8:51 am 
Offline
Noldo
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor aug 07, 2003 12:13 am
Inlägg: 428
Ort: Östergötland
Även om det är en tilltalande fiktion så utspelar sig faktiskt inte Tolkiens berättelser i vår värld. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: lör okt 18, 2003 9:56 am 
Offline
Varit med förr....
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jul 30, 2003 8:59 pm
Inlägg: 680
Ort: Urshult
Nja, njo.... Det gör den väl? Tolkien menade att Arda var tänkt att representera vår planet i en dimmig forntid.

_________________
Johan Sandberg
Administratör

Lider av afasi, vilket gör att det jag skriver inte riktigt alltid överensstämmer med det jag menade. Därför ber jag redan nu om ursäkt....


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 31 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010