Tolkiens Arda – Sveriges stora Tolkienforum

Välkommen till Sveriges stora Tolkienforum! Klicka här för att gå till förstasidan.
Aktuellt datum och tid: mån jul 26, 2021 10:57 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Vandring
InläggPostat: tor aug 18, 2011 10:37 am 
Offline
Noldoli
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor apr 10, 2008 3:25 pm
Inlägg: 2554
Ort: Andúnie
Den här tråden knoppades av från Egalmoths tråd om sin fjällvandring i Kebnekaise. /Kamel


Den stegrande kamelen skrev:
i sommar blev det t ex en sjudagars på Hermannsweg i Teutoburgerskogen i västra Tyskland.
Hittade du några rester från romerska legionärer då? :wink:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Min Fjällvandring 2011: en redogörelse med bilder
InläggPostat: tor aug 18, 2011 5:54 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Eldalie skrev:
Hittade du några rester från romerska legionärer då? :wink:

Inte så många! :) Det är fortfarande osäkert exakt var det där slaget ägde rum, men troligen var det nere på låglandet. Vandringsleden går uppe på en skogbevuxen åsrygg (med mycket upp och ner för att besöka alla pittoreska småstäder som ligger där nedanför), så slagfältet passerar den nog inte. Men en praktfull "rest" från slaget finns där ju ändå att titta på:

Bild

Statyn på Hermann (Arminius) är 53 meter hög (inklusive sockeln)! Det är en ganska mäktig pjäs de slängt upp, där uppe på en åstopp mitt ute i ingenstans. (Nåja, så "ingenstans" det nu blir i det tätbefolkade Tyskland.) Men det kan han väl vara värd, den gamle cheruskern som mosade tre legioner (en åttondel av hela Roms armé vid tidpunkten) och en gång för alla hindrade romarna från att breda ut sig öster om Rhen. (Monumentet restes på 1800-talet i en tidsanda av strävanden efter tysk enighet, och blev helt färdigt 1875, fyra år efter att det enade tyska kejsardömet bildats.)

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: tor aug 18, 2011 6:45 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Eftersom vi riskerade att helt sabotera Egalmoths tråd om sin vandring i svenska fjällen (se länk i första inlägget ovan) så klev jag in och knoppade av en ny tråd. Jag tänkte att vi här kunde diskutera fotvandring i största allmänhet. Är det några fler här på forumet som vandrar? Berätta gärna lite om vandringar ni har gjort! Tips på trevliga leder, kanske?

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: fre aug 19, 2011 5:38 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör sep 02, 2006 4:19 pm
Inlägg: 1705
Ort: Örebro
Att vandra i Bergslagen är ju ganska populärt och naturen är väldigt vacker. Jag har själv bara vandrat enskilda mindre dagsettaper vid flera tillfällen så jag har ingen relevant erfarenhet, men Bergslagsleden ska vara väldigt bra.

_________________
“Sagor är mer än sanna: inte för att de lär oss att drakar finns, utan för att de lär oss att drakar kan besegras.” - G. K. Chesterton
Sägnen om Amornia - Stenbrons hemlighet http://www.amornia.se/


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: fre aug 19, 2011 7:12 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Orophin skrev:
Jag har själv bara vandrat enskilda mindre dagsettaper vid flera tillfällen så jag har ingen relevant erfarenhet, men Bergslagsleden ska vara väldigt bra.

Jag tycker nog att även dagsetapper räknas som fullt relevant erfarenhet! Det är vad jag oftast går själv också. Allt annat kräver ju en massa arrangemang eller utrustning, men för en dagstripp är det bara att dra på sig kängorna och gå ut genom dörren! (I princip, i alla fall. Fast om man inte har turen att hitta en cirkelled så måste man ju på något sätt ordna transport tillbaka igen när man gått färdigt. :))

Bergslagsleden har jag aldrig stiftat bekantskap med. Men det verkar som om alla landskap eller regioner med självaktning har en egen led! Här genom Göteborg går t ex Bohusleden, som en bit söder om stan bytte namn från Hallandsleden, och går vidare hela vägen genom Bohuslän upp till Norge (där den väl byter namn igen, får man förmoda). Och Hallandsleden anknyter i söder till Skåneleden, så man kan gå rätt långt på samma led om man skulle vilja.

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: sön maj 20, 2012 10:32 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Med träningsvärken fortfarande i kroppen efter gårdagens vandring, som var min andra lite längre dagsvandring för året, tänkte jag, inspirerad av Egalmoths fina berättelse från hans fjällvandring i fjol, skriva några korta rader om min första tur i år. Jag kan tyvärr inte alls konkurrera med Egalmoths fina bilder, då allt jag har är en gammal sunkig mobilkamera, som dessutom med åren har begåvats med några fläckar på linsen som inte tycks gå bort. (Jag får se till att skaffa en ny snart - tycker bara det är så tråkigt att shoppa teknikprylar...) Men jag slänger in några bilder ändå, för att åtminstone ge en vag uppfattning om hur det såg ut längs leden.

Det var första maj, i strålande solsken, som kängorna och jag begick vårpremiär. Dagen till ära nöjde jag mig inte med någon av alla leder som går häromkring Göteborg, utan satte mig i bilen och brände i väg längs E20 inåt landet. Om man inte hittar en cirkelled, eller råkar vara ett sällskap med flera bilar, så är det alltid en del logistik inblandat när man skall vandra och vill undvika att behöva gå samma väg tillbaka igen. I det här fallet parkerade jag bilen i Varnhem (känt från Arn-böckerna), tog bussen in till Skara och tog därifrån en annan buss till Gudhem (känt från Arn-böckerna). Jag hade förstås kollat in tidtabellen i förväg, då det inte går särskilt täta turer på sådana glesbygdslinjer (i synnerhet inte på röda dagar). Men det funkade förträffligt, inte mer än trekvarts bussresa från mål till start.

Mellan Gudhem och Varnhem går en ganska ny vandringsled som kallas Pilgrimsleden. Som framgår av kartan på länken är detta bara en av många delsträckor kors och tvärs genom Skaraborgsområdet, varav några inte ens har hunnit öppna än. En riktigt förnämlig satsning på den ädla sysslan fotvandring! (Det tycks vara i första hand Svenska Kyrkan som ligger bakom. Jag är inte religiös, eller ens medlem i kyrkan längre, men när de sysslar med sånt här skall de ha beröm!)

Sträckan mellan Gudhem och Varnhem sägs vara "ca 25 km". Att döma av hur lång tid det tog tror jag att det är några kilometer mer än så. Man startar alltså i Gudhem, där det finns dels en gammal kyrka, dels en klosterruin. Sedan går leden (som är föredömligt väl uppmärkt, det är närmast omöjligt att villa bort sig) vidare, ibland som stig, ibland på asfaltväg, genom mycket trevlig, småskalig jordbruksmark uppblandad med lite skog. Detta gamla kulturlandskap är dessutom frikostigt bestrött med fornlämningar. Efter ett tag kan man om man vill (det ville jag!) göra en avstickare till den kanske mest sevärda av dessa, nämligen Ekornavallen, ett stort gravfält från stenålder och bronsålder. Fältet är unikt, då det har varit i bruk som begravningsplats kontinuerligt under flera tusen år.

Efter Ekornavallen går leden vidare genom småbruksmarkerna tills man kommer ner till Hornborgasjön. Det är nu det blir riktigt fint! Leden går genom ett kulligt, frodigt (och riktigt Fylkeaktigt!) landskap längs sjöns östra strand. Delvis går man genom ett naturskyddsområde, där det under delar av året inte är tillåtet att avvika från leden och beträda strandängarna, då de är häckningsplats för fåglar. (De berömda tranorna håller dock till största delen till på andra sidan av sjön, även om jag såg ett par stycken flaxa förbi.) Den här fantastiskt vackra delen av leden avslutas vid Hornborgasjöns naturum, en generöst tilltagen observationsplats för fågelskådning. Ett café och en liten souvenirshop finns här också.

Efter naturumet (heter det så i bestämd form?) lämnar leden sjöstranden och börjar leta sig uppåt - till att börja med upp till landsvägen som går genom åkrarna en bit ovanför den lågt belägna sjön. (Även den bilvägen kan för övrigt rekommenderas, med charmiga små byar och fin utsikt över sjön.) Efter att ha följt landsvägen en liten bit viker leden så av åt höger/öster och klättrar upp på platåberget Billingen, på vars rygg den förblir under sista delsträckan till Varnhem. Terrängen är nu för första gången "typiskt svensk", dvs barrskog så långt ögat når. Dock bröts monotonin av att vitsipporna stod i fullaste blom. Och någonstans halvvägs längs Billingen finns också en rastplats (på något märkligt vis har de baxat dit ett picknickbord mitt ute i ingenstans!) med en vidunderlig utsikt över Hornborgasjön och Skaraslätten, med Kinnekulle avtecknande sig borta i nordväst.

Efter ytterligare en stunds trampande genom barrskogen (och vid det här laget började mina ovana vandringsmuskler gny lite, det får medges) viker leden ner från krönet och snirklar sig ner mot Varnhem. Väl nere går sista biten genom ett vackert parkliknande lövskogsområde, uppbrutet av en och annan kohage, och man får sällskap in mot Varnhem av en yster å. Själva Varnhem slutligen, med sin mäktiga klosterkyrka, har ni väl alla sett åtminstone på bilder. Fast det mest sevärda, tyckte i alla fall mina nu duktigt trötta skånkar, var åsynen av min bil som troget stod och väntade på parkeringen.

Med facit i hand var detta kanske aningen för långt för årsdebuten. Jag har gått leden en gång tidigare, men då var det på hösten, med många fler mil under bältet, och då upplevde jag det inte som alltför betungande. Men hur som helst kan jag inte nog rekommendera Pilgrimsleden mellan Gudhem och Varnhem. Om man som jag tycker att kulturlandskap och leende grönska är den bästa sortens vandring, då måste detta vara en av Sveriges trevligaste vandringsleder.

(Och årets andra tur då, kanske någon undrar. Jo, den var betydligt mer prosaisk. Jag tog helt enkelt tåget till Jonsered och gick hem till Göteborg längs Bohusleden, ca 20 km. Nog så trevligt för all del, i synnerhet med en oerhört ambitiös vårkör sjungande i trädtopparna längs hela vägen. Men när det gäller pittoreska miljöer kan den turen inte mäta sig med den ovan, så om den trippen ids jag inte skriva något mer än så här.)

Bild
Gudhem

Bild
Ett omväxlande landskap

Bild
Girommen - Ekornavallens största gånggrift

Bild
Götiska Förbundet har ställt upp sin symbol vid Ekornavallen

Bild
Framme vid Hornborgasjön

Bild
"...a wild region with the uncouth name of Shire..."

Bild

Bild
Naturum Hornborgasjön - där en fågel passande nog flög förbi precis när jag knäppte kortet

Bild
En gravkulle(?) mitt i det gröna landskapet - i så fall troligen outgrävd, som de flesta dylika

Bild
På väg uppför Billingen skimrade marken av vitsippor

Bild
Ett picknickbord i motljus

Bild
Även blåsipporna hade vågat sig fram för att hälsa sköna maj välkommen

Bild

Bild

Bild
Varnhem - äntligen!

Bild

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: mån maj 21, 2012 8:28 am 
Offline
Dúnadan

Blev medlem: tor mar 01, 2012 12:25 pm
Inlägg: 125
Ort: Uppsala
Förra året (tror jag?) så var jag och min familj i norra Italien och vandrade lite. Närmare bestämt i Val Gardena-dalen (för inbitna skidåkarfantaster så kanske ni känner igen Val Gardena från Världskuppen och VM 1975) som ligger lite norr om Bolzano. Vandringen där var väl en aning mer kommersiell jämfört med den vandring som jag tidigare har ägnat mig åt (typ Kungsleden) men det var en väldigt vacker natur. Antingen så kunde man vandra från stuga till stuga eller så kunde man utgå från en av de tre byarna i Val Gardena-dalen, Santa Christina (där vi bodde), Urtijëi eller Sëlva och använda sig av ett liftpass. Man startade då vid en lift och åkte upp med den så att man kom upp på ca 2500-3000 m höjd och så kunde man vandra tillbaka. Det var väldigt mycket folk när vi var där (trots att vi var lite off season) och för en som mest har vandrat i Lapplandsfjällen så var det lite speciellt att vandra med så många människor. Dessutom tyckte jag att många av dem var lite vårdlösa. Vi skulle gå ner från Sassolungo och större delen av vägen gick på en glaciär. Då var det några människor som bara skulle ner jättesnabbt och inte riktigt brydde sig om de andra omkring. Detta resulterade i att de sparkade till en sten som började studsa neråt (det var rätt brant så den fick upp rätt bra fart) och landade typ en meter från en tjej.
Men förutom att det var så mycket folk så var det ett rätt trevligt sätt att vandra på, starta från botten och gå en bra bit och ta liften ner eller ta liften en liten upp och gå ner. Man blev rejält trött efter dagsturerna och det var skönt att lägga sig i en riktig säng för omväxlingen istället för att börja sätta upp ett tält. Det var dessutom jättemånga fina blommor som stod i blom när vi var där och det kändes nästan som om man var med i någon scen från The Sound of Music. Och sen var bergen riktigt häftiga också :)
För att komma till Val Gardena kan man antingen åka tåg eller flyg. Vi tog tåg från Berlin till München där vi bytte till ett annat tåg som tog oss till Bolzano. Därefter tog man ett litet tåg till någon konstig ort och slutligen så var det buss till Val Gardena. :)
Tänkte att jag kunde slänga med någon bild :) (eller inte, min dator verkar ha några problem med bilder just idag :( )

_________________
The Queen of Middle-earth


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: tis maj 22, 2012 9:02 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Elle skrev:
Tänkte att jag kunde slänga med någon bild :) (eller inte, min dator verkar ha några problem med bilder just idag :( )

Om din dator lyckas övervinna sin bildfobi så lägg gärna upp en bild eller två. Det vore intressant att se! Jag har hört att det skall vara väldigt vackert i Norditalien.

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: ons maj 23, 2012 7:34 am 
Offline
Dúnadan

Blev medlem: tor mar 01, 2012 12:25 pm
Inlägg: 125
Ort: Uppsala
Jo, vackert var det allt :) Ska se om det nu fungerar med bilderna.

Bild

Bild
Sassolungo från västsidan

Bild
Mot den österrikiska gränsen.

Bild

Bild
De små prickarna är några mycket söta Brillenschaf-får som vandrade omkring i bergen.

_________________
The Queen of Middle-earth


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: ons maj 23, 2012 10:41 am 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons feb 20, 2008 8:48 pm
Inlägg: 2426
Vackra bilder, Elle. Någon gång i framtiden skulle jag vilja bosätta mig i Wien. Det är en trevlig och lugn stad med mycket låg brottslighet (lägre än på många platser i Sverige) och fylld av historia och kultur. Sen så har jag inget emot maten där heller ;).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: tis mar 05, 2013 11:51 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Engelska är ett vackert språk! Nedanstående kunde nästan vara skrivet av Tolkien, det för på något sätt tankarna till hans språkbruk. I otålig väntan på att årets vandringssäsong skall komma igång finns det sämre sätt att slå ihjäl tiden än genom att läsa den här smått filosofiska vandringskrönikan i The Telegraph. (Och prins Charles är med på ett hörn, bara en sån sak!)

Horatio Clare skrev:
I have long felt that a good walk has an arc, like a story, beginning in optimistic expectation, when you see everything with a clear curiosity, before passing through a tough bit where it all seems to be going on too long, or the scenery palls, or the light deadens, or the weather turns, and then resolving, as you push on, into a quiet kind of triumph, perhaps accompanied by a resolution of thought, as you near the end. Whether you walk flat terrain, up or downhill, most walks are a series of mental undulations, in which spirits and perceptions expand and contract in rhythm with the body’s acclimatisations and surroundings, and your thoughts grow outward and shrink inward, too, as though the mind becomes a breathing lung.

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: mån maj 06, 2013 12:55 pm 
Offline
Dúnadan

Blev medlem: tor mar 01, 2012 12:25 pm
Inlägg: 125
Ort: Uppsala
Är det någon som vet några fina vandringar i Österlen? Ska dit runt midsommar och hade lust att ta några dagspromenader där men vet inte så mycket om vad som man kan se där. :)

_________________
The Queen of Middle-earth


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: mån maj 06, 2013 1:03 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Jag har aldrig vandrat i Österlen, faktiskt. (Även om jag har varit där med bil. Det är väldigt fint!) Men Skåneleden, som går genom hela Skåne, finns även där. Dess hemsida kan kanske vara ett bra ställe att börja leta på?
http://www.skaneleden.se/

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: lör jun 08, 2013 11:27 am 
Offline
Dúnadan

Blev medlem: tor mar 01, 2012 12:25 pm
Inlägg: 125
Ort: Uppsala
Tack för tipset! Funderar faktiskt att gå etapp 6 på Skåneleden, Kivik-Vantalängan. Jag har mest gått i Lapplandsfjällen tidigare så det ska bli riktigt kul att se vad Skåne kan erbjuda i vandringsväg! :)

_________________
The Queen of Middle-earth


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vandring
InläggPostat: lör jun 08, 2013 12:15 pm 
Offline
Maia
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör okt 04, 2003 2:28 am
Inlägg: 3532
Ort: Göteborg
Gör det! Den etappen låter verkligen jättefin! Återkom gärna med en liten rapport efteråt. :)

_________________
Min pågående översättning av Tolkiens ringsaga (länk)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 17 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010