Tolkiens Arda – Sveriges stora Tolkienforum

Välkommen till Sveriges stora Tolkienforum! Klicka här för att gå till förstasidan.
Aktuellt datum och tid: tor apr 25, 2024 10:03 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Utdrag ur "Sagan om Tolkien"
InläggPostat: sön jan 18, 2004 1:24 am 
Offline
Sinda

Blev medlem: fre dec 26, 2003 12:53 am
Inlägg: 336
Ort: Umeå
Jag måste bara få skriva in här en sak som Ohlmarks skriver i "Sagan om Tolkien". Det handlar om en teori som Ohlmarks har, om vart Tolkien kan ha fått inspiration till Hobbitarna från. Hans teori är att Tolkien som liten pojke i Sydafrika inspirerades av Bushmännen! Läs och njut: :lol:


Det är ovisst om Tolkien själv som treåring mött några bushmän. Alldeles uteslutet är det väl inte, även om han inte säger något om saken (...) I varje fall måste hans mor ha berättat en del om detta dvärgvuxna, lädergulhyade, primitiva urfolk (…) När Tolkien minst en mansålder senasre uppfann sitt berömda dvärgfolk the hobbits är det inte uteslutet att minnesbilder från bushmännen eller moderns berättelser om den kan ha medverkat till idéns utformande.

Medelkroppslängden för bushmän är mellan 140 och 144 cm. Hoberna är i regel något mindre, bara upp till 120 cm – men förr i världen var de ofta längre, rentav 150 cm ( som Bandobras Took). Bushmännen har läderbrun eller lädergul hy, hobernas olika stammar visar en hudfärg från brunt ( harfötterna) till ljust brungult ( fallohiderna). Hoberna är bofasta och älskar sina grytliknande bostäder, men de har haft en ”vandringstid” då de från floden Anduins övre dalgång vandrat västerut över dimmiga bergen till Fylke i Eriador. Bushmännen betraktar sig själva som bofasta och kallar sig själva ”saan” ( de som alltid bott här) men har i verkligheten vandrat över halva Afrika – och liksom Hoberna från nordöst till sydväst ( från övre Egypten och Etiopien till Sydvästafrika)

Såväl bushmän som Hober är framstående språktalanger, skickliga i att berätta sagor och smida vers. Bådadera är dessutom i besittning av en utpräglat konstnärlig begåvning, som visserligen hos bushmännen mest yttrar sig i polykromt klippmåleri av yppersta naturalistiska märke, hos Hoberna i utsöktaste konsthantverk. Harfotshoberna har små och känsliga händer och fötter och föredrar i likhet med bushmännen ”bergsländer och åsryggar framför slättbygder”. Båda folken använder båge och pil som främsta vapen och jaktredskap, båda dera älskar allt vad växter och träd heter. Dessutom är det ju allom bekant hur svårt det är att få en bushman att ta på skor på fötterna, och sak samma gäller för hoberna. Deras fötter har av naturen läderartade trampsulor som bushmännens, men därtill brun lurvig hårpäls på fotens översida – något bushmännen inte kan skryta med. Bushmännen har liksom Hoberna korta små läderkappor som de kastar över axlarna vid dåligt väder.

Och så vad gäller språket tycks det finnas vissa beröringspunkter. Hoberna talar numera vanlig väströna, men har e gång för länge sedan haft sitt eget tungomål. Delvis lever detta kvar hos den vidriga Gollum-Smeagol, den äldste ännu levande Hoben. Hans tal utmärktes för ett slags tungsmälls-ljud, som målas med orden ”gollum” och just tungsmällarna är utmärkande för de olika bushmandialekterna.

En del av namnen i Tolkiens hoberhistorier, särskilt trilogin om härskarringen, kan också gå tillbaka på minnen eller berättelser från Sydafrika. Själva det ärkeromantiska Bloemfontein återfinner vi visserligen inte, men praktiskt taget vilken boningsort som helst för alver hade kunnat heta så. Däremot förefaller det som om Greytown i grannlandet Natal och och på väg mot hamnstaden Port Natal kunde ha inspirerat till Grå Hamnarna vid Eriadors kust, där alvskeppen sätter ut mot fjärran västern. På samma sätt kan Winburg i Oranjefristaten ha medverkat till Vinfloden och vinflodsbron , liksom möjligen Saron i Transvaal leder tankarna till Sauron, och orgtown vid en biflod til Limpopo får oss tänka på ”those awful orcs” . Och framför allt har vi det hobiska namnet Fallohides, antagligen av ”phallos” och ”hide”(dölja) – de som döljer sin fallos. Det var ju för det mesta fallet med de eljest nakna bushmännen, och även om hobernas nakenhet i tredje ålderna inskränker sig till fötterna kan stamnamnet fösrsiktigt antyda att förhållandet varit ett annat i längesedan förflutna primitivare dagar.


Ja, vad ska man säga? Rätt så gulligt på något sätt, va? :roll: Jag gillar särskilt det där på slutet - de som gömmer sina fallosar. ( För er som undrar betyder fallos snopp!) Jag gillar också Ohmarks brasklappar av typen : Det kan inte HELT uteslutas att det var så här Tolkien fick uppslaget till... osv. Nej det är klart. Och det kan ju inte HELT uteslutas att 17,4 % av jordens befolkning är klonade alien-spioner från Saturnus.
Visst är Ohlmarks teorier och bevisföring underbara? :mrgreen: Betänk också att Tolkien var FYRA år när han flyttade från Sydafrika. Hur mycket av allt det O räknade upp tror ni den lille J.R.R. kände till?

Som sagt - låna och läs boken! Den rockar fett! 8)


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jan 18, 2004 9:22 am 
Offline
High King of the Noldor
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön okt 19, 2003 10:57 pm
Inlägg: 2279
Ort: Uppsala
Bandobras Took var inte alls 150cm. Han var 4 feet 5 inches, dvs 132,5 cm.

Och när det gäller Ohlmarks: hur orkade han?

_________________
I'm just an ancient drummer boy and in the wars I used to play.


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jan 18, 2004 5:37 pm 
Offline
Sinda

Blev medlem: fre dec 26, 2003 12:53 am
Inlägg: 336
Ort: Umeå
Att Ohlmarks fått 4 fot och 5 inches till 150 cm ( 5 fot) är nog en översättningsmiss. Han missförstod säkert uttrycket " four foot five"


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: sön jan 18, 2004 8:16 pm 
Offline
Uruk
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor okt 16, 2003 5:46 pm
Inlägg: 12
Hehe, underbar läsning.

_________________
Bryggeriet är bästa apoteket


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: mån jan 19, 2004 10:12 am 
Offline
Redaktionen

Blev medlem: mån okt 13, 2003 1:16 pm
Inlägg: 2068
Citera:
Hans tal utmärktes för ett slags tungsmälls-ljud, som målas med orden ”gollum” och just tungsmällarna är utmärkande för de olika bushmandialekterna.


Hur man kan få "gollum" till tungsmällar övergår mitt förstånd.

Citera:
Och framför allt har vi det hobiska namnet Fallohides, antagligen av ”phallos” och ”hide”(dölja) – de som döljer sin fallos.


Om Ohlmarks hade varit det allra minsta intresserad av att översätta på korrekt sätt, hade han av Tolkien fått veta att "fallohides", inte har det minsta att göra med "phallos" (även om det språkligt sätt är en rolig teori), utan att ordet kommer av "fallow+hide", d.v.s. "fal, blek+hud".


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010