Nummer 14 2003
Lördagen den 23 augusti
Välkommen till nummer 14 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 30 augusti. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


En ny lördag, och vi är ytterligare en vecka närmare den stundande hösten. Detta icke att förakta, då man helt plötsligt har tillåtelse att krypa ihop i soffan med en trevlig bok (Tolkien), eller kanske med en rykande färsk dvd (Sagan om de två tornen) spelandes på tv:n! 

Om man bor i Stockholm så kan man se Sagan om ringen gratis på utomhusbio på lördagskvällen, ute på Djurgården. Bara några dagar innan dvd:n släpps. Läs mer i vår nyhetssektion.

Denna vecka vill vi även passa på att välkomna Anders Carlsson, alias aeglos, som ny moderator på diskussionsforumet! Anders är 21 år gammal, och jobbar som fritidsledare och lärare i svenska och engelska. Han har läst Tolkien sedan 14 års-åldern, och är hemmastadd på gatorna i Borås. Välkommen!

Ha det så bra till nästa gång!
Anna Andersson
Redaktör
Frågespalten


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om frågespalten
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan. Tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Översättningar
Böcker och produkter
Folk
Personer
Föremål
Maktens ringar
Ondskans makter
Övrigt


------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen.


1. Fråga:

Hej!
Angående nyöversättningen;

Jag har nu under en längre tid läst fler och fler insändare och frågor som tar upp den kommande nyöversättningen av vår älskade trilogi. Det som ofta återkommer är en fasa över att översättaren inte har tillräckligt stora kunskaper om Midgård, att han inte är ett Tolkienfan osv.

Många verkar hellre ha sett att ett riktigt fan skulle översätta böckerna, och en del tycker att Norstedts borde vänt sig till oss fans i första hand. Själv är jag väldigt glad att översättarjobbet gått till en rutinerad översättare. Många här verkar tro att det är lätt att översätta en bok, att man bara sätter sig med sida för sida och översätter ordagrant. Inget kunde vara mer fel.  

Det är inte bara orden som ska översättas. Meningar och stycken ska bli lättläsliga för oss svenskar, meningsbyggnaderna ska passa oss, ordmelodin ska vi förstå osv. Så till er som hellre ser att ett fan med bristfälliga översättarkunskaper skulle göra översättningen, så vill jag ge ett litet test.

Ta en vän, översätt samma sida i den engelska boken, sedan ger ni varandra era översättningar och läser vad den andra skrivit, så kommer ni upptäcka att det krävs andra färdigheter än ett klappande Tolkienhjärta för att göra en översättning som folk vill läsa.

Erik

Svar: Hej Erik! Du har rätt i att det kan vara svårt att översätta så att alla blir nöjda, men om jag inte minns fel (rätta mig om jag är galet ute!) är det just mening-för-mening-metoden som Erik Andersson använder sig av. Han har sagt att han läser endast några sidor i taget och sedan översätter.

Då Tolkiens eget språk är mer korthugget, och inte lika poetiskt som Åke Ohlmarks blev, så kan en ord-för-ord översättning vara bra för att få fram författarens egna rytm, och inte riskera att blanda in egna åsikter om meningsbyggandet.

Men det är bra att det är en erfaren, och erkänd översättare som gör detta jobb, och som dessutom har ett nära samarbete med just Tolkienfans!


Anna Andersson


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


2. Fråga:
Hej!
Vill börja med att tacka för en mycket bra sida, ni gör ett toppenjobb! Sedan kommer det som inte riktigt är en fråga; när jag var i Göteborg senast såg jag att det fanns en bok som heter Bored of the Rings, det är en parodi på Härskarringen. Jag tyckte att det var lite roligt. Det fanns även en som hette Barry Trotter (Harry Potter). Jag läste ett par testsidor på Amazon och fick mig ett gott skratt. Ville bara tipsa andra som har humor. Författaren till Barry Trotter är Michael Gerber.

[Anonym]


Svar:
Hej! Tack för berömmet och tipset! Kanske något för SF-Bokhandeln, Gustav?

Anna Andersson


I allra högsta grad, Anna! Faktum är att SF-Bokhandeln har sålt Bored of the Rings i många år, Barry Trotter and the Shameless Parody finns också i lager. För övrigt så kan jag skvallra om att den förstnämnda boken håller på att översättas till svenska, ett titelförslag som diskuteras är "Härsken på Ringen". Boken lär komma ut innan året är slut.

Gustav Dahlander3. Fråga:
Hej. Jag undrar om det finns någon bra svensk sida där Tolkiens alla böcker finns beskrivna?

Arkaska

Svar: Hej! Tja, SF-Bokhandelns sida duger, eller varför inte Tolkiens Ardas egen förteckning över böckerna. Skalman.nu kan också förevisa en mindre bibliografi på svenska.

Johan Sandberg


4. Fråga:
Tack för en bra sida. Jag undrar bara om det finns fler böcker som handlar om Midgård än Silmarillion, Bilbo, Härskarringen, De förlorade sagornas bok 1 och -2, Ringens värld och Sagor från Midgård, för jag hittar inga fler.

Kim


Svar:
Hej Kim. Om du letar efter böcker av Tolkien om Midgård på svenska, så finns det inte fler. Se dock länkarna i ovanstående fråga för bibliografier, men börja med Åke Bertenstams Internetkompilation. På engelska finns det en serie som heter The History of Middle-earth (HOME), med det är bara de två första böckerna där som är översatta till svenska, och det är De förlorade sagornas bok 1 och -2.

Johan Sandberg


5. Fråga:
Hej!
Först och främst känner jag mig tvungen att gratulera till den nya sidan, en klar förbättring.

Min fråga gäller The Map of Tolkien's Beleriand, är det någon som vet hur den är uppbyggd osv? Är den värd pengarna, och framför allt, var kan jag få tag på den?

Bäst som jag sitter här och skriver, får jag ett uppslag till er lilla rekordsamling: "Det mäktigaste vapnet i Midgård" (ej inräknat valars och maiars vapen, så klart). Förslag: Narsil (före eller efter reparation?), Glamdring, Ringil, Aeglos, Anglachel (eller Gurthang?) mfl. Ni kommer säkert på fler.  

Rog

Svar:
Hej Rog! Jag får be att tacka så mycket för berömmet. Tack också för förslaget till Ardas rekordbok! Förberedelserna med denna fortsätter. The Map of Tolkien's Beleriand är en karta, som också kan fungera som ett litet häfte vilket berättar bakgrundsinformation om Silmarillions handling. Texten är av Brian Sibley, bilderna av John Howe.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


6. Fråga:
Hejsan!
A. Jag vill veta varför orcherna är så korta, när dom kommer från alverna?

B. Är det verkligen säkert att Glorfindel, som slogs mot balrogen, är samma alv som räddar Frodo?

Linda


Svar:
Hej! A. De förvreds under så lång tid att de förlorat alla yttre likheter med alverna. Den enda likheten tycks vara att orcherna förmodligen också är odödliga, men då de är så krigiska är det få orcher som trots detta lever särskilt länge.

Robert Östberg

Orchernas ursprung är höljt i dunkel, dessvärre. Antagligen har det ursprungliga, alviska, materialet blandats upp under tidens gång. En passage i Sagor från Midgård nämner att det är möjligt att drúedain har bidragit med genmaterial till orcherna, och drúedain var mycket kortväxta för att vara människor.

Johan Sandberg

Dessutom så är det bevisat att Tolkien ansåg att orcherna egentligen var skapade av tillfångatagna människor när han dog. LOTR anger dock att de är skapade från alver, så den informationen brukar anses som kanonisk.

Gustav Dahlander

B. Ja, Tolkien klargjorde detta (efter att själv velat fram och tillbaka ett tag i frågan).

Robert ÖstbergTillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


7. Fråga:
Hej, det är en sak jag har funderat lite på, och som ni säkerligen vet svaret på.  Är Thorongil och Aragorn en och samma person?

Morbag


Svar: Mellan åren 2957-80 var Aragorn ute på många resor och vandringar. Han tjänade Thengel av Rohan och Ecthelion II av Gondor. Men han sade aldrig sitt riktiga namn, och avslöjade inte sin härkomst. Det var när han under denna tid tjänade Ecthelion II (Denethors far), som han av folket fick namnet Thorongil (vilket betyder "Stjärnans örn"). Under denna tid så ledde han bland annat en liten flotta mot Umbar, och brände där en stor mängd av piraternas fartyg.

Emil Johansson


8. Fråga:
Hejsan svejsan!
Vad skulle hända om någon av Istari, särskilt Gandalf eller Saruman, slogs mot Sauron man-mot-man?

Pallando

Svar:
Hej! De skulle med största säkerhet förlora, för ingen av Istari är jämbördig med Sauron så länge Ringen existerar. Det enda sättet Sauron kunde besegras på var om Ringen förstördes.

Robert Östberg

Hej Pallando! Gandalf/Saruman skulle utan tvivel åka på storstryk. Sauron är bra mycket mäktigare än någon av Istari. Istari är ju maia-andar som "blivit av med" stora delar av sin makt, medan Sauron har alla sina krafter kvar (förutom att han inte har Ringen). Därtill var antagligen Sauron mäktigare än dessa redan från början, innan deras makt förminskades. Så ingen av Istari skulle nog kunna stå honom emot särskilt länge, och nu menar jag i slutet av tredje åldern. Däremot i början av tredje åldern, när Sauron ännu var väldigt svag, skulle det kunnat sluta annorlunda. Det dröjde ju ett bra tag innan han ens kunde skapa sig en kropp, efter att han förlorat Ringen. Vid denna tid skulle nog Gandalf/Saruman kunnat segra över Sauron om det kom till strid mellan dem.

Emil Johansson9. Fråga:
Hej! 
Vad hände med Radagast efter Ringens krig?


Olle

Svar:
Det sägs aldrig. Förmodligen stannade han kvar i Midgård, då han älskade dess djur och fåglar och natur.

Robert Östberg


10. Fråga:

Jag har några frågor angående Arda.
A. Hur pass mäktig var Glorfindel?

B. Glorfindel var ju en äkta hjälte, hur kan det då komma sig att han inte följde med brödraskapet? Han slaktade ju trots allt en balrog. Hade han följt med hade utgången på resan blivit en annan, tror inte ni det?

C. Vem var den starkaste alven någonsin?

D. Vem var den mest berömda hoben innan Bilbo, Frodo, Sam, Merry och Pippin?

Victor

Svar:
Hej Victor!
A. Se Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 11 2003 fråga 9 för tidigare svar på denna fråga.

B. När Frodos färdkamrater valdes ut i Vattnadal, bestämdes det att de skulle vara få, eftersom deras hopp låg i att färdas snabbt och i hemlighet. Elrond bestämde att antalet skulle vara nio, för att uppväga de nio ringvålnaderna.

Frodo och Sam var ju från början valda att resa. Gandalf följde dem, eftersom det behövdes "en person med hjärna med på färden", och för att han länge kämpat mot Skuggan, och nu äntligen skulle det kunna komma ett slut på hans mödor.

Sedan skulle det väljas ut representanter från de andra fria folken i Midgård. Aragorn och Boromir representerade människorna. Boromir följde med för att han ändå var på färd söderut, mot sitt hemland Gondor. Aragorn var också på väg dit, för att föra "Svärdet som var brutet" i krig. Dessutom tyckte Elrond att "Isildurs ring", berörde honom i allra högsta grad. Så han blev också ett självklart val.

Av dvärgarnas släkte valdes Gimli. Troligen för att han var den mest stridbara dvärg som fanns på plats i Vattnadal, och för att han ändå skulle behöva färdas österut för att komma hem till Ensamma berget.

Legolas valdes bland alverna. Även han valdes nog delvis för att han ändå var tvungen att vandra österut för att ta sig hem. Från början var det ju inte bestämt att dessa båda skulle följa med längre än till bergspassen.

När det var bestämt att dessa sju skulle färdas iväg, var det ännu inte bestämt vilka de återstående två skulle bli. Elrond ville välja några lämpliga i sitt hushåll. Kanske skulle han ha valt Glorfindel? Hur som helst så fick han inte som han ville. Pippin och Merry ville ju givetvis följa med, och de fick medhåll av Gandalf. Elrond var väldigt tveksam till detta, men som Gandalf sade:

"Jag skulle tro, Elrond, att i det här fallet vore det bättre att sätta hopp till deras vänskap och trohet än att välja mera beprövat folk. Om du än valde en alvkonung som Glorfindel, skulle inte ens han kunna storma Mörka tornet, ej heller skulle hans krafter räcka till för att bana vägen till Elden."

Så Elrond fick ge sig till slut. Då var talet Nio fyllt, och ingen mer behövdes.

Kanske skulle Glorfindel ha varit en tillgång för brödraskapet. Men Elrond ville ju som sagt inte att antalet skulle bli för stort, och satte gränsen vid nio. De tänkte ju inte ta sig fram med våld, och skulle det bli några småstrider, så fanns det ju redan tillräckligt med stridbart folk. Hade Glorfindel blivit tillfrågad skulle han säkerligen ha svarat ja.

Vad gäller "slaktningen" av balrogen, så var det väl egentligen ingen riktig slakt? Både Glorfindel och balrogen föll ju ner från ett högt pass, och slog ihjäl sig. Kanske tänkte du på Ecthelion av källsprånget?

Om Glorfindel hade följt med kunde nog mycket ha blivit annorlunda. Om han och någon ytterligare alv hade ersatt Merry och Pippin, hade troligen inte enternas uppror blivit av. Och Merry skulle inte ha hjälpt till att döda Häxmästaren. Aragorn m. fl. skulle inte behövt jaga Merry och Pippin genom Rohan osv. Det är näst intill omöjligt att veta vad som hade skett då.

Om han däremot följt med som en extramedlem, och Merry och Pippin också följde med, skulle nog skillnaderna inte blivit så jättestora. Jag tror t. ex. inte att Glorfindel skulle ha kunnat hjälpa Gandalf i kampen mot balrogen mer än någon annan. Visserligen var han mäktig, men jag tvivlar på att han skulle vara mäktigare än Aragorn och Boromir tillsammans. Och Gandalf ville ju som bekant inte ha någon hjälp.

Men man kan ju aldrig veta. Det vore dumt av mig att gissa något angående detta, då det är omöjligt att veta. Men jag tror hur som helst inte att det hade blivit så mycket bättre av att Glorfindel följt med.

Huruvida utgången med resan blivit annorlunda, dvs. förstörandet av Ringen, vet jag inte. Brödraskapet följde ju bara Ringbäraren till Emyn Muil, därefter klarade sig Frodo och Sam på egen hand. Så i sådana fall skulle han ha bidragit till någon avgörande ändring innan dess. Men om han följt med vet man ju som sagt inte vad som hade hänt. Kanske skulle de inte ens ha färdats till Emyn Muil.

C. Det beror på vad du menar med starkaste. Fëanor var den som hade starkast själ bland alla alver. Om du undrar vem som var starkast fysiskt sett, kan nog Fingolfin vara svaret. Han sägs i Silmarillion ha varit den uthålligaste, den starkaste och den tappraste av Finwës söner. Och då Finwës ätt var en mäkta stark ätt, skulle det kunna betyda att han var den starkaste av alla alver. Han var ju för övrigt mycket skicklig i envigen mot Morgoth. Så personligen gissar jag på att Fingolfin var den starkaste alven fysiskt sett.

D. Svår fråga. Kanske var det Took den gamle. Eller Bandobras Took, som jagade iväg en massa orcher från Fylke år 1147 (slaget på Gröna fälten). Marcho och Blanco, grundarna av Fylke, får inte heller räknas bort. Eller var det kanske gamle Toby, som började med piptobak? Det fanns i vilket fall som helst ingen hob som var jättekänd i Midgård före Bilbo..

Emil Johansson


11. Fråga:

Jag undrar en sak om Silmarillion. I den finns det ju en lista längst bak som beskriver Tolkiens karaktärer. Där, och i själva historien står det bland annat om Boromir och Haldir. Är dessa desamma som i Härskarringen? Tacksam för svar!

Frihathil

Svar:
Hej Frihathil! Nej, Boromir och Haldir i Silmarillion är inte samma personer som i LOTR, utan två människor från första åldern. Boromir i Silmarillion var av edains första hus. Han var barnbarn till Beor den gamle, som var vasall under Finrod Felagund. Han var herre till Ladros, och han var farfars far till Beren. Det finns inget skrivet om denna Boromir, annat än vem han var, och vilka hans släktingar var.

Haldir, Halmirs son, var av Haladins släkte (edains tredje hus) och härskare av skogen Brethil. Han gifte sig med Glóredhel av Hadors hus. Haldir omkom i slaget Nirnaeth Arnoediad, på krigets fjärde dag.

Emil JohanssonTillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------------- Föremål -------------------------------------------------------
Här avhandlas funderingar kring de föremål som figurerar i Tolkiens berättelser.


12. Fråga:
Hejsan, jag skulle vilja få en beskrivning av Barahirs ring, dess historia men framförallt hur den såg ut; form, färg, vad den var tillverkad av o.s.v.

På New lines LotR shop finns en bild på den men jag är inte säker på att Tolkien beskriver den exakt så. Jag ska nämligen låta en guldsmed jag känner tillverka ringen till mig om det går. Tacksam för svar.

Nostarion

Svar:
Hej Nostarion! Barahirs ring var som en tvillingorm, med ögon av smaragder, och ormarnas båda huvuden möttes under en krona av gyllene blommor, som hölls uppe av det ena huvudet och förtärdes av det andra. Det var tecknet för Finarfin, Finwës son, och hans hus. Och i denna ring glänste de gröna ädelstenar som noldor slipat i Aman. Barahir, som var Berens far, fick ringen av Finrod Felagund när han räddade honom i Dagor Bragollach.

Senare förråddes Barahir av sin vän Gorlim, och han dödades. Ringen blev då tagen ifrån honom, men Beren jagade ifatt sin fars mördare, och återtog den.

Så småningom kom det sig att ringen hamnade på ön Númenor, i andra åldern. När Númenor förstördes, var Barahirs ring en av de få saker som räddades. Ty Númenors fjärde kung, Tar-Elendil, gav ringen till sin dotter Silmarien. Därefter bevarades den i Andúnie-härskarnas hus, och den sista bland dessa var Elendil den långe. Som bekant flydde han från Númenor vid undergången, och med sig hade han då Barahirs ring.

Sedan bevarades ringen i nordkungariket Arnor. Omkring år 1974 i tredje åldern, befann sig Arvedui, Arnors siste konung, bland snömännen i Forochel. När Arvedui skulle ge sig av, gav han Barahirs ring till snömännen, som tack för hjälpen, och sade: "...men om du någon gång kommer i nöd, skall mina ättmän inlösa den från dig med väldiga förråd av allt du kan önska dig." Sen gav han sig av i ett av Círdans skepp, men skeppet gick under, och Arvedui omkom.

Senare inlöstes ringen av dúnedain, och den bevarades därefter i Vattnadal. År 2951, fick slutligen Aragorn ringen, tjugo år gammal.

Jag tror inte det står skrivet om hur ringen kom till Númenor, men troligen gav Beren den till sin son Dior, som gav den till sin dotter Elwing, som gav den till sin son Elros, Númenors första kung.

Emil Johansson


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna -- De tre, De sju, De nio och Den enda -- utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


13. Fråga:
En kort fråga; vad användes alvernas tre ringar till?

Emma


Svar:
Ett kort svar; se Tolkiens
Arda -- Frågespalten nummer 14 2002, fråga 4 D.

Johan Sandberg


14. Fråga:
Ursäkta att denna fråga kan verka lite dum, men vad hade ringen för styrka egentligen. Alltså på vilket sett var den ett kraftigt vapen? Gör den bara sina fiender enormt rädda och paralyserade, eller vad?

Och när jag är i farten så kan jag ju passa på vad dom andra ringarna egentligen hade för kraft
.


Salleman

Svar:
Styrkan på Ringen? Mer än 2,8 i alla fall... Ringens kraft låg i att den kontrollerade de andra ringarna. Sauron hade offrat mycket av sin egen kraft som maia och fört över den till Ringen. Så antagligen fick den som bar den en del av den kraften. Sauron själv blev nog inte starkare av Ringen, utan fick tillbaka sin fulla styrka när han bar den. Utan ringen var Sauron däremot betydligt svagare. För mer om Ringen, och de andra ringarna, se Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 14 2002, fråga 4 D samt Emils eminenta ringutläggning i Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 12 2003, fråga 18.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


15. Fråga:
Hejsan på dejsan!
Jag vill tacka Gustav för att han lockade mig till sidan där man kunde se hur Midgård låg i jämförelse med Europa förra veckan, tack!!! Jag har också några frågor:
A. Hur stor var Morgoth (fysiskt) när han stred mot Fingolfin?

B. Tror ni inte att Ancalagon kan ha varit den största varelsen i Midgård, han förstörde ju trots allt Thangorodrim när han dog?

C. Hade Saruman förstört Isengårds natur på egen hand, eller hade han inspirerats av Sauron?

D. Hur stora var de största urukerna?

E. Var olog-hai större än vanliga troll?

F. Är det möjligt att Saurons armé var så stor som 110 000 under Tredje åldern?

Hoppas på svar!

Varulvarnas herre

Svar:
Hej själv! Ingen orsak för länken, det är sådan välgörenhet vi sysslar med här ...
A. Det är som alltid svårt att säga exakt vilken storlek en litterär karaktär har. Eftersom det var möjligt för Fingolfin att åsamka honom skada och på allvar utmana honom i en envig, så kan vi sluta oss till att han inte kan ha varit alltför stor. Thorondor var ett eftertryckligt hot, denne bör med sina 55 meter mellan vingspetsarna skrämt rejält. Jag gissar att Morgoth var mellan fyra och tio meter lång. Observera att detta bara är en gissning, det är omöjligt att peka ut hans exakta storlek.

B. Jag har tidigare hävdat att örnen Thorondor bör ha varit Ardas största djur, men du har onekligen en poäng här. Ancalagon -- Ardas svar på regalskeppet Vasa -- sägs vara "the greatest of the winged dragons", vilket vi får tolka som att han är störst. Således bör han till exempel vara större än Smaug, vilken ju beskrivs som mäkta väldig i "Bilbo". Jag kan nu när du påpekar detta absolut tänka mig att Ancalagon var det största djuret, om han nu kan räknas som djur, vilket kanske är tveksamt. Men hade han verkligen mer än 55 meter i vingbredd? Det känns nästan som dött lopp, eller vad säger ni läsare?

C. Saruman kan ju mycket väl ha förstört Isengård på egen hand och samtidigt varit inspirerad av Sauron. Att det sistnämnda gällde kan i vilket fall ställas bortom allt tvivel -- Saruman ville ju till och med titulera sig "ringsmed" -- han var i allra högsta grad inspirerad av Sauron. Man kan också tillägga att han var korrumperad av Sauron, då denne förvred hans sinne genom palantíren. Men Isengårds natur förstörde han helt på egen hand. Visst kan det tänkas att han på något plan ville efterlikna Mordor, men i första hand får man säga att miljön raserades av effektivitetsskäl -- han ville göra hela fästet till en enda stor maskin.

D. De allra största lär ha uppnått manshöjd.

E. Jag har inte kunnat hitta några uppgifter som styrker att olog-haier skulle vara mer storväxta än vanliga troll, snarare tvärt om. Rollspelsföretaget Iron Crown Enterprises angav i sin tolkning av Arda att rasen var mindre än sina släktingar. Av Tolkiens egna ord går det inte att utröna särskilt mycket, men han skriver att:

"Some held that they were not Trolls but giant Orcs; but the Olog-hai were in fashion of body and mind quite unlike even the largest of Orc-kind, whom they far surpassed in size and power."

LOTR, "Appendix F", sidan 1106. Det går i vilket fall inte att säga något säkert, men min personliga uppfattning är att rasen var något mindre än vanliga troll, bland annat för att de uppfattades som orcher.

F. Det är fullt möjligt. Fonstad uppskattar i "The Atlas of Tolkien's Middle-earth" att styrkan som anföll Minas Tirith i LOTR uppgick till 45 000 man. Vi vet att Mordors armé som ansatte västerns här framför Svarta porten var drygt 65 000 man. Om man antar att vissa från Pelennor retirerade till Mordor och deltog i det sista slaget, samt att det fanns några tusental som tjänstgjorde på annat håll än i slagen, så går det hela måhända jämt ut, och 45 000 plus 65 000 är 110 000.

Gustav Dahlander


16. Fråga:
Hej!
Jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig med en fråga om Sauron. Vad hette han som var mörkrets härskare innan Sauron, alltså vem var Sauron tronföljare till? Hette han kanske Ulwart eller Melkor? Tack så jättemycket på förhand!

Ulrika

Svar: Hej Ulrika, visst vill vi hjälpa dig! Saurons herre hette Melkor, och var den mäktigaste av alla valar. Han blev kallad Morgoth av Fëanor efter det att han stulit silmarillerna.

Ulwart var en människa, son till Ulfang. Ulwart förrådde Fëanors söner i slaget
Nirnaeth Arnoediad, och var visserligen en ondsint man, men knappast en "mörkrets härskare".

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


17. Fråga:
Hej! 
Jag skulle vilja ta upp en fråga jag har gått och funderat på ett bra tag. I Tolkiens Arda nr 1 2002 skriver ni följande:

"Det "corn" vi ser på vita duken är emellertid alltså majs, en läckerhet framodlad i Amerika och inte Europa. Den kunde alltså omöjligen ha existerat i Midgård eftersom kontinenten representerar landet öster om Atlanten. Ett liknande snedsteg har gjorts vid scenen på Väderklint när hoberna, Frodo exkluderad, försöker koka tomater. Det fanns inte heller några tomater i Midgård, av precis samma anledning. Stackars Peter Jackson! Det är mycket att tänka på…"

Men hur är det med potatis då? Citerar från kapitel IV i bok IV av LOTR ("Of Herbs and Stewed Rabbit") där Sam säger:


"I'll bet there's all sorts of good things running wild in this country. I'd give a lot for halv a dozen taters.
[Gollum] --What's taters, precious, eh, what's taters?
[Sam] --Po - ta - toes, the Gaffer's delight, and rare good ballast for an empty belly."


Här är det alltså tämligen svårt att tro att Sam menar något annat än den potatis som är så vanlig i vår matlagning idag (om det finns någon gammal engelsk gröda som också går under namnet "potatoes" så ber jag om ursäkt). Men potatis kom ju inte till Europa förrän på 1600-talet, när spanjorerna tog hit grödan från Sydamerika!

Med samma logik som ni använder på majs och tomater ska alltså inte potatis finnas i Midgård! Stackars Tolkien! Det är mycket att tänka på.. eller är det? Spelar det någon roll egentligen, potatis kan ju mycket väl ha funnits öster om Atlanten vid den tidpunkt som böckerna utspelar sig, för att sedan av en eller annan anledning försvinna. Detsamma gäller givetvis också tomater och majs.

Jag har läst det mesta av det Tolkien skrivit men kan inte minnas att han någonstans nämner detta... skulle vara kul att höra om ni sett honom nämna det någonstans, eller om ni kan förklara denna "miss"!

Poängen är i alla fall att man kanske inte ska hänga upp sig för mycket på petitesser, vad gör det om Pippins tomat sprack vid Väderklint, när alver från Lothlórien deltog i slaget vid Hornborgen?


[Anonym]

Svar:
Hej! Du har naturligtvis helt rätt; om man ska klaga på PJ:s användning av majs och tomater i filmen så bör man rätteligen också klaga på Tolkiens användning av potatis. Frågan är om man ska klaga på det. Du har ju nämligen helt rätt också i att det inte finns något som säger att det inte kan finnas såväl tomater, majs (även om PJ just i detta fallet faktiskt missförstod Tolkiens användning av ordet ”corn”) och potatis i Midgård bara för dessa grödor inte fanns i Europa förrän Amerika ”upptäcktes”. Midgård existerar i ett imaginärt forntida Europa, och de som säger ”Tolkien skrev fel, för potatisen kom till Europa först på 1600-talet, faktiskt” biter sig själv i näsan. För vad Tolkien skrev var trots allt en fantasibok, en påhittad berättelse och inte en autentiskt fornhistoria, även om han skrev den till att i mångt och mycket likna en möjlig fornhistoria. Så jag tycker fullt och väl att Sam kan prata om hur hans gubbtjyv brukar laga till de goaste ”potäter” som någon hob skulle kunna tänka sig, utan att det ska klassas som ett misstag av Tolkien. Han uppmärksammade för övrigt själv förekomsten av potatis i LOTR i ett brev.

Och gällande alverna vid Hornborgen så får jag faktiskt numera rysningar av lycka när jag hör Haldirs ”An alliance once existed between elves and men. Long ago we fought and died together. We come to honour that allegience.” Det är naturligtvis inte som Tolkien skrev det, men jag måste säga att jag gillar det skarpt ändå.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistretFRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mejladress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Horn of Gondor" © Taurrohir