NYHETER

Här serveras senaste nytt från Tolkienvärlden. Sidan uppdateras flera gånger i veckan.03-08-26
Fler namn till nyöversättningen!
Nu börjar allt fler informationsfragment om den nya översättningen av Härskarringen att läcka ut. Som synes i gårdagens notis så lutar det åt att Erik Andersson ändrar Bagger till "Secker" och Vattnadal till "Kleva däld", enligt en artikel i tidningen Sydsvenskans nätutgåva. I pappersversionen avslöjar dock tidningen fler nya namn, vilket läsaren Edvard Majoros noterat. Han rapporterar namnändringar enligt följande:
Originalets namn Ohlmarks namn Anderssons namn
Archet Gamleby Arklo
Gulf of Lune Mångolfen Lunbukten
Gladden Fields Ljusa slätterna Liljeängarna
Hobbits Hober Hobbitar
Baggins Bagger Secker
Rivendell Vattnadal Kleva däld
Ford of Bruinen Björnavad Bruinens vad
Originalets text Ohlmarks översättning Lotta Olssons översättning
"Old Tom Bombadil is a merry fellow; Bright blue his jacket is, and his boots are yellow." "Gamle Tom Bombadil, han är en lustig fuling, klarblå hans rock och varje sko han bär en guling ..." "Gamle Tom Bombadil är en munter karl, han Klarblå är hans jacka och gula kängor har han"

Gustav Dahlander03-08-26
Nypremiär för filmerna!
New Line Cinema har avslöjat något mycket trevligt för alla Tolkienentusiaster: Sagan om ringen och Sagan om de två tornen kommer begå nypremiär på bio i december! Och inte nog med det: denna gång är det de förlängda versionerna som visas! Och inte nog med det: de kommer som alternativ visas som ett maraton i en följd i samband med premiären av Sagan om konungens återkomst -- alla som närvarar vid denna mara kommer få se den tredje filmen en timme före alla andra! De preliminära planerna ser ut på följande sätt:
- Sent i september: förköpsbiljetter till nypremiärerna släpps.
- Den 5 december: Sagan om ringen begår nypremiär på ett begränsat antal biografer.
- Den 12 december: Sagan om de två tornen begår nypremiär på ett begränsat antal biografer.
- Den 16 december: Ett dagslångt maraton tar sin början, då Sagan om ringen visas klockan 15.00, följd av Sagan om de två tornen klockan 19.00. Klockan 23.00 visas slutligen Sagan om konungens återkomst, en föreställning som fortsätter in på det nya dygnet, då filmen har världspremiär.

Gustav Dahlander03-08-26

Bored of the Rings översätts!
Den välkända LOTR-parodiboken Bored of the Rings av Henry M Beard och Douglas C Kenney ska översättas till svenska! Detta är ett verk som länge sålts i stora kvantiteter även i Sverige, och nu har det lilla bokförlaget Alfabeta vågat satsa på en översättning. Bored of the Rings är en fullkomligt respektlös bok som slår mot allt och alla, och proppar in så många absurditeter som möjligt på varje sida. Den sägs ändå vara en hyllning till Tolkien, vilket man då och då mellan raderna trots allt kan ana. Den gavs ut under Tolkienyrans första tidsepok, och innehåller gott om gamla modeord, som kan vara svårbegripliga för svenska läsare idag. Översättningen är således välbehövlig, och faktum är att denna redan idag är långt framskriden -- titeln är fastställd till Härsken på Ringen och releasedatumet till den 15 september.

Gustav Dahlander03-08-26
Vi har den äran att gratulera ...
Vi har den senaste tiden fått tre nya födelsedagsbarn bland de som arbetar med Peter Jacksons filmer. Konceptartisten Alan Lee föddes den 20 augusti 1947, och detsamma för året efter gäller John Noble, som spelar Denethor. Dessutom fyllde den andra konceptartisten John Howe år den 21 augusti, då han föddes detta datum 1957. Grattis på er!

Gustav Dahlander03-08-25
Bagger blir "Secker"!
Mer information om nyöversättningen av Härskarringen, har nyligen gjorts tillgänglig genom en intervju med Erik Andersson i tidningen Sydsvenskan. I denna artikel nämner han att namnet Bagger antagligen kommer förpassas till historien till förmån för "Secker". Ett ytterligare namnbyte som är på gång verkar vara "Kleva däld" för Vattnadal. Tolkiens Ardas källor säger dock att detta namn lika gärna kan komma att bli "Kluvedäld" eller "Kluvedal". Det finns också en möjlighet att stavningen av Frodos efternamn blir "Säcker". Namnet "Baggins", som härstammar från "bag", påse eller säck, ville Tolkien se översatt. Andersson försvarar namnvalet "Secker":
-- Jag tänkte att det var ju inget vidare namn, men man kanske vänjer sig.
   Han upptäckte, efter att ha bestämt sig, att den danska översättningen hade samma namn.
   För en gångs skull så får också diktöversättaren Lotta Olsson Anderberg uttala sig om projektet. Hon förefaller mån om att vara trogen mot originalet:
-- Jag tycker att det känns viktigt. Har Tolkien enstaviga ord i rimmen så har jag det också. Det här är mer som att lösa korsord än att skriva dikt egentligen -- det gäller att få ihop det.
   Sydsvenskan publicerar i anslutning till sin artikel också ett kort utdrag från Anderssons översättning av prologen:

"När det gäller hobbitarna i Fylke, som de här berättelserna handlar om, så var de ett gladlynt folk när frid och välstånd rådde. De hade färggranna kläder och var särskilt förtjusta i gult och grönt, men skor bar de sällan eftersom de hade härdig läderartad hud under fötterna och tjockt och krulligt hår, vanligtvis brunt, ovanpå dem - inte olikt håret på huvudet."

Artikeln i sin helhet kan läsas här.

Gustav Dahlander03-08-22

Nya teaser-affischer för Sagan om konungens återkomst
Fyra nya teaser-affischer för Sagan om konungens återkomst har nyligen offentliggjorts av New Line Cinema -- förutom Aragorn har vi nu också Frodo, Sam och Frodo, Gollum (se bilden) och Gandalf. Nya skrivbordsunderlägg med motiven finns också att ladda ned, allt på filmernas officiella sajt www.lordoftherings.net

Gustav Dahlander
&
Veronica Ninwanen
03-08-22

Tårarna flödade under filminspelningen

I en intervju nyligen avsljade Sean Astin att en av de största ögonblicken i hans skådespelarkarriär var på toppen av Mt. Ruepahu (platsen där scenerna på Domedagsberget filmades) tillsammans med Elijah Wood. Under inspelningen flödade känslorna och tårarna rann på både Astin och Peter Jackson. Efteråt sprang Sean Astin runt på en parkering, som var anlagd på den aktiva vulkanen (!) som scenerna spelades in på, och skrek som en galning, överlycklig.
   Hur många vill vänta de få månader som är kvar innan Sagan om konungens återkomst har premiär?

Källa:
www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen03-08-22
Sagan om konungens återkomst den bästa delen i trilogin

Enligt Elijah Wood, som spelar Frodo, kommer att den avslutande delen av Härskarringen-filmerna att bli den bästa av alla.
   Fansen har uppmanats att ta med sig näsdukar eftersom det, förutom de storslagna krigsscenerna, förekommer många känslomässiga scener. I en intervju med mtv.com så berättar Dominic Monaghan, som spelar Merry, att filmen verkligen kommer att vara sorglig. Många ur Ringens brödraskap kommer att göra stora uppoffringar för att rädda Midgård. Både Elijah Wood och Dominic Monaghan kommer snart återvända till Nya Zeeland för att komplettera några scener tillsammans med regissören Peter Jackson.

Källa:
www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen03-08-12
Sagan om konungens återkomst-trailer i september?
Det ryktas att den efterlängtade trailern till Sagan om konungens återkomst kommer att släppas den 26 september, så vi får hålla oss till tåls ett tag till. New Line Cinema uppger att trailern förmodligen kommer att visas före filmen Secondhand Lions med Haley Joel Osment, Robert Duvall och Michael Caine. Ett försök att få Tolkienfans att köpa biljetter?

Källa: www.planet-tolkien.com


Veronica Ninwanen03-08-12

Annie Lennox sjunger i "ROTK"!
Nyligen avslöjade den gamla Eurythmics-sångerskan Annie Lennox att hon ska bidra med en låt på det kommande soundtracket till Sagan om konungens återkomst. Det verkar som om vi än en gång ska få avnjuta hennes säregna och vackra röst, kul för alla fans!

Källa: www.theonering.net


Veronica Ninwanen03-08-12

"Ringers"-dokumentärens hemsida är nu tillgänglig!
För er som är intresserade av sidan TheOneRing.nets dokumentär Ringers: Lord of the Fans så har nu projektet en egen hemsida: www.theonering.net/ringers
   Det ska finnas bilder från olika serie- och fantasy-mässor som nyligen har hållts i USA . För den inbitne entusiasten är detta säkert en guldgruva! Det ska även finnas ett sorts ”biktbås”, likt det i dokusåpan Big Brother, där man kan erkänna sina hemligheter. Några av dessa bikter ska sedan tas med i dokumentären.

Källa: www.theonering.net


Veronica Ninwanen
03-08-11
Aftonbladet avslöjar det förlängda innehållet
I lördags släppte dev svenska tabloidtidningen Aftonbladet en riktig bomb -- man har sett den förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornen, redan nu! En lång lista låter oss veta i princip allt nytt som kommer finnas med på den med 45 minuter förlängda versionen. Vågar du läsa? Artikeln finns här.

Gustav Dahlander
03-08-11
"ROTK" filmas än -- skådespelarna berättar
Under sommaren har det varit full fart på Nya Zeeland, med inspelningar av kompletterande material inför julens stora filmhändelse -- Sagan om konungens återkomst! Sean Astin (Sam) och Dominic Monaghan (Merry) berättade nyligen för SCI FI Wire att de precis återvänt från inspelningarna:
-- Vi kom precis tillbaka, för två veckor sedan, efter en månad av kompletterande inspelningar, vilka var coola. (Jänkarna är inte alltid lätta att översätta.)
   Monaghan intervjuades också under Comic.Con International i San Diego:
-- Det är lite bisarrt att hela tiden åka tillbaks för att åter spela dessa karaktärer. Merry är iväg på egna äventyr, så majoriteten av prylarna jag gör är på egen hand.
   Astin sa i en intervju att han spelade in några nyckelscener på åtta nio dagar, och förklarade uttömmande:
-- Vi filmade några saker. Vi gjorde några extra scener. Nya scener.
   Monaghan uppgav att hans kompletteringar handlade om att "fila till" saker.
-- Några scener gjordes med Gandalf (Ian McKellen) och Pippin (Billy Boyd), där Pippin och Gandalf sticker till Minas Tirith, vi la lite mer kött på benen i de scenerna. Lite med Merry på slagfältet, vi snyggade till det lite. Och Éowyn (Miranda Otto) och Merry och Théoden (Bernard Hill) var med. Men inget stort. Bara förlängning av en scen och lite mer tyngd.
   Monaghan fortsatte med att berätta att nästan alla skådespelarna har varit i Nya Zeeland för att komplettera.
-- Vi bara njöt av att vara tillsammans igen, slappa och jobba. När jag kom dit var där redan några. Det var jag, Elijah (Wood, Frodo); Viggo (Mortensen, Aragorn); Ian McKellen; Sean Astin; och Andy Serkis (Gollum). Christopher Lee (Saruman) dök upp precis när vi skulle dra. Så vi har fortfarande kamratskapen kvar. Det var sorgligt, men vi hade roligt.


Edvard Majoros
Gästrapportör
03-08-11
Filmerna gratis på storbildsskärm!
Här kommer en praktnyhet för alla Tolkienfrälsta stockholmare samt dylika i övriga landet som kan tänka sig att resa till staden: både Sagan om ringen och Sagan om de två tornen-filmen kommer visas utomhus på storbildsskärm! Det är Parkteatern i samarbete med Film Stockholm, Svenska Filminstitutet och Stockholms filmfestival som står för evenemanget, som inkluderar totalt tio filmer under tio dagar i augusti. Spektaklet, som inte kommer kosta något att avnjuta, äger rum på Djurgården i Stockholm, närmare bestämt i Galärparken vid Vasavarvet, mellan Vasamuséet och Liljevalchs. Sagan om ringen visas fredagen den 22 augusti klockan 20.00 och Sagan om de två tornen går dagen därpå, även denna gång klockan 20.00. Dessutom så visas Peter Jacksons Svarta änglar söndagen den 24/8 klockan 20.30. Läs mer här.

Uppdatering! Arangörerna har ändrat sig sedan ovanstående skrevs: man har nu valt att bara visa Sagan om ringen, och då första halvan på fredagkvällen och andra halvan dagen därpå.


Gustav Dahlander
03-08-11
"Tornen"-dvd:n har recenserats!
Nu börjar recensionerna av den kommande Sagan om de två tornen-dvd:n att ploppa upp! Först ut är svenska Dvdforum.nu med, som de säger, en världsexklusiv genomgång av såväl film som extramaterial -- enligt sajten är man först i världen. Vi får reda på en hel del intressant här, och köpsuget börjar -- om det inte redan infunnit sig -- komma krypande. Det allra intressantaste som framkommer är kanske några exempel på vad som kommer finnas med på den förlängda dvd-versionen i höst, eller vad sägs om bröderna Faramir och Boromir tillsammans med sin far i Gondor, Merry och Pippin i vad som beskrivs som "enternas hus" samt en hel del nytt med Gollum? Sagan om de två tornen kommer på dvd den 26 augusti och kan just nu förhandsbeställas i bland annat SF-Bokhandeln.

Läs Dvd-forums recension här.


Gustav Dahlander
03-08-02

Dvd-feber!

Snart är det dags! Förväntningarna är höga när de efterlängtade dvd-släppen närmar sig. Först kommer det mindre tvåskivorversionssläppet, som man kan se som en aptitretare inför den stora boxen med fyra skivor, vilken släpps cirka tre månader senare.


Tvåskivorsversionen av Sagan om de två tornen släpps den 26 augusti, och innehåller -- som benämningen antyder -- två skivor.
På skiva ett kommer man kunna avnjuta filmen, som i år är 179 minuter i:
Wide screen (2.35:1) eller helskärm
Dolby Digital EX 5.1 sorroundljud
Stereo sorroundljud

På skiva två finns extramaterial, som består av:
-- Två på djupet gående dokumentärer som avslöjar hemligheterna bakom produktionen:
On the set – The Lord of the Rings: The Two Towers
Return to Middle-earth
– Åtta små dokumentärer från början skapade för lordoftherings.net:
Forces of Darkness
Sounds of Middle-earth
Edoras & Rohan Culture
Creatures
Gandalf the White
Arms & Armour
Helm’s Deep
Gollum: Andy Serkis, Bay Raitt
-- Exklusiv tio minuter lång bakom kulisserna-förhandstitt på Sagan om konungens återkomst.
-- Ledmotivet Gollums Song, framförd av Emiliana Torrini -- musikvideo.
-- Kortfilm av Sean Astin The Long and Short of it, plus en "making of".
-- Förhands titt på videospelet The Lord of the Rings: The Return of the King.
-- En liten titt på Special Extended dvd-utgåvan av Sagan om de två tornen.

Har man dvd-rom så kommer man även åt exklusivt onlinematerial.

---------------

Dock är det som alla går och på den förlängda versionen med fyra skivor. New Line har avslöjat att den kommer att släppas någon gång i november. Denna kommer innehålla:
Skiva 1 och 2
-- Filmen, som har blivit förlängd med 40 minuter.

Skiva 3
-- Design och inspiration för inspelningsplatser.
-- Storyboard och pre-visualization.
-- Ett besök på Weta workshop, där vi får se skulptörer medan de arbetar på miniatyrer, vapen och varelser.
-- Följ brödraskapets resa.
-- En interaktiv karta över Nya Zeeland med inriktningar på vissa platser.
-- Stora bildgallerier kommenterade av skaparna.
-- Och mycket mer!

Skiva 4:
-- Att sända skådespelarna till krig.
-- om förberedelserna och svärds träningen.
-- Historier från inspelningarna.
-- "Massive" -- Programmet som användes för att skapa orch-arméer.
-- "Bigatures" -- En närtitt på de detaljerade miniatyrerna som användes i filmen.
-- Gallerier med bakom kulisserna-bilder och skådespelarnas privata bilder.
-- Digitala effekter och ”motion capture”.
-- ”Post production” -- att sätta ihop allting.
-- Ljuddesigndemonstration.
-- Och mycket mer!

Man kommer att kunna välja mellan två utgåvor av den förlängda versionen. Antingen köper man bara boxen med de fyra skivorna och nöjer sig med det, eller så lägger man ut lite extra pengar på att köpa den i samlarutgåva. Förra året innehöll denna två bokstöd föreställande Argonath, och i år kommer den att innehålla en staty av Gollum, kallad "The Evolution of Gollum". Statyn är tillverkad av Sideshow Weta. Men som en extra bonus får vi inte bara en staty utan även en extra dvd-skiva om hur statyn gjordes, tillsammans med intervjuer med Peter Jackson, Richard Taylor, skådespelare och många fler. Man kan alltså kalla samlarutgåvan för en femskivorversion. Något som det absolut är värt att vänta på.

Även de som inte har dvd slipper misströsta, då en 214 minuter lång version släpps på vhs..

Men man får inte gömma vem man har att tacka för allt det här. Om inte Peter Jackson varit förtjust i special-dvd:er hade vi fått nöja oss med bioversionen av filmen och den lilla skalan av smaskigt extramaterial. Jackson säger att han såg det här som en chans att föra tillbaka scener till fansen som blivit bortklippta från filmen. Sedan kan man ju se det som en handling för att tjäna mer pengar också. De hade lika gärna kunnat släppa den förlängda versionen på en gång, och struntat i den vanliga versionen. Men de vet att nästan alla fans köper båda versionerna, för hur svårt är det inte att hålla sig från tvåskivorsversionen? Man vill ju ha filmen så fort som möjligt. Och sedan när fyraskivorsversionen kommer ut, står man inte där utanför butiken den dag den släpps? Dock är det försvarligt att göra på detta sätt. De har en stor filmsatsning att finansiera, och på det här viset får de en extra försäkran om att de kommer att ha råd att gör att göra den. Samma sak gäller alla de actionfigurer och liknande som tillverkats. Men det har gått lite över styr med alla tillbehör till filmen. Kvalitetssaker tillverkade av till exempel Weta är okej enligt mig, men när det blir en massindustri där man försöker släppa så många saker som möjligt på så kort tid som möjligt och inte bryr sig ett dugg om hur bra de ser ut eller hur hållbara de är, förstör det nästan en del av historien. Jag köpte nyligen The One Ring för den billiga penningen 179 kronor, att jämföra med beställningspriset från Internet som kan ligga på upp till flera tusen. Nöjd gick jag från affären och använde den fem eller sex dagar, sen ser jag att den tidigare så gyllene ringen har blivit grå. Detta är ett utmärkt exempel på sälj- och tillverknings hetsen. Trots detta kan man inte direkt påstå att man skulle ha velat vara utan dvd-släppen.

Vi har ju alla sett den vanliga versionen, så nu är det bara att hålla ut i väntan på den förlängda.

Mer information finns på den officiella hemsidan: www.lordoftherings.net

Linnéa Nordlund03-08-02
Nya scener filmade till Sagan om Konungens återkomst!
I sommar filmas de sista scenerna till Sagan om konungens återkomst. Filmen ska finslipas och redigeras under åtta veckor. Aftonbladet var som enda svenska tidning på plats i Wellington för att kolla läget, och prata med skådespelarna. Och visst är vi på Tolkiens Arda fruktansvärt avundsjuka.
   Under en intervju med Viggo Mortensen avslöjar han att istället för att föra en dialog med Orlando Bloom, som spelar Legolas, så använder han sig av en tennisboll, eftersom Bloom redan filmat in sina scener i april i år.
   Aftonbladet mötte även Sir Ian McKellen som sa så här om rollen som Gandalf:
-- Åh, man glömmer aldrig en roll. Gandalf är som att ta på sig en gammal rock. Innan vi börjar tittar vi igenom mycket av det som redan filmats för att väcka känslorna.
Reportern: Vad ser du fram emot att se i Sagan om konungens återkomst?
-- Stridsscenerna. När Gandalf krossar skallar på orcher, säger McKellen. Jag har stått upp i många år för homosexuellas rättigheter. Nu ska jag kämpa för de gamla. Jag gillar att filmen visar en äldre man som framgångsrik hjälte på slagfältet.

Källa: www.aftonbladet.se

Veronica Ninwanen03-08-02

Aftonbladet ger pris till Sagan om de två tornen
Viggo Mortensen
vann nyligen Aftonbladets läsaromröstning om bästa utländska skådespelare för sin insats som Aragorn i Sagan om de två tornen. När Aftonbladet mötte skådespelaren i Wellington var han mycket tacksam över priset.
-- Mange tak! Nu ska jag gå och visa priset för min son Henry.
   Det var sonen Henry som en gång övertalade sin far att ta rollen som Aragorn, något som vi filmfans är tacksamma för idag. När Aftonbladet mötte Viggo var filmteamet i full gång med att spela in scenerna med de ”döda arméerna”. Förutom priset till Viggo så vann Sagan om de två tornen Filmstjärnan för 2002 års bästa film. Peter Jackson verkade väldigt glad för sitt pris:
-- Tolkien hade uppskattat det här priset för filmen. Han var mycket påverkad av de skandinaviska sagorna när han hittade på sin mytologi, säger Jackson.
Aftonbladets läsare har god smak. Reportern: Hur går det med tredje filmen?
-- Allt är under kontroll. Det är avslappnat och lyckligt. Det roligaste efterarbetet av alla tre filmerna trots att den är mer komplicerad, avslutar Peter Jackson.

Källa: www.aftonbladet.se

Veronica Ninwanen


Upp


I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
gustav@tolkiensarda.se


Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare