NYHETER

Här serveras senaste nytt från Tolkienvärlden. Sidan uppdateras flera gånger i veckan.



03-10-27
Författare till filmguiderna talar i London
I kölvattnet av varje film i Peter Jacksons filmtrilogi baserad på Tolkiens Härskarringen, har en guide i bokform om filmerna givits ut. Nu besöker författarna till dessa böcker, Jude Fisher och Brian Sibley, Science Museum i London. De två författarna ska där dela med sig av sina erfarenheter om filmerna till fansen. Föreläsningen äger rum den 8 november klockan 14.00 lokal tid i museets föreläsningsteater. Därefter följer boksignering.

Källa: www.ringbearer.org

Marcus Rönnegard



03-10-27
Härskarringen leder omröstning om världens bästa roman
Som Tolkiens Arda tidigare rapporterat, så har Härskarringen i en stor omröstning i engelska BBC:s regi utsetts till en av världens 21 bästa romaner. Nu går denna omröstning in i sin andra fas, kallad "The Big Read", där dessa 21 titlar ska rangordnas. Efter en veckas röstande, rapporterar TheOneRing.net, så leder Härskarringen omröstningen, och ser alltså i nuläget ut att än en gång koras till tidernas bok.

Klicka här för att rösta!

Gustav Dahlander



03-10-27
Indier och finländare bakom ringenmusikalens toner
Den indiske kompositören AR Rahman och den finska folkmusikgruppen Varttina har fått i uppdrag att skapa musiken till musikalversionen av Härskarringen, meddelar West End-showens producent Kevin Wallace. Rahman, en välkänd låtskrivare i Bollywood, skrev bland annat musiken till Bombay Dreams producerad av Andrew Lloyd Webber. Kevin Wallace berättar om valet av låtskrivare.
-- Vi håller på att återskapa Midgård och vi behövde musik som passar in och samtidigt är unik. AR Rahman skapar briljanta melodier med exotiska kvaliteter och vi vet att han kommer att skriva något som publiken kommer att älska.
Det ibland hävdats att Tolkien låtit sig inspireras av det finska folkeposet Kalevala i skapandet av Midgård och berättelsen om en hjältes vedermödor med en ring. Det sägs även att finska språket ska ha inspirerat till alvspråken i Tolkiens legendarium.
   Musikalen om Härskarringen ska ha premiär våren 2005 i London. Wallace berättar att budgeten ligger på 13 miljoner dollar, vilket är den dyraste produktionen i West Ends historia.

Källa: Yahoo News

Marcus Rönnegard



03-10-26
Plakat med Gandalf och balrogen
Sideshow/Weta har givit ut en ny häftig väggdekoration. Den kallas ”You shall not pass” -- för den inbitna så är orden ganska så bekanta. Väggplakatet föreställer Gandalfs möte med balrogen i Moria. Storleken är cirka 40 x 24 centimeter, varje pjäs är handmålad och numrerad. Den finns att köpa här, och fler bilder kan beskådas här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen



03-10-25
Nya bilder från Sagan om konungens återkomst!
Då har fler bilder från Sagan om konungens återkomst dykt upp! Bland annat får vi nu se Pippin med palantíren och Denethors likbål. Även fler bilder från Minas Tirith dyker upp. Bilderna kan du hitta här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter



03-10-25
London visar SOKÅ först
Nu verkar det som om London kommer att bli den första platsen där Sagan om konungens återkomst visas. Filmen kommer att ha galapremiär i staden den 11 december.

Mattias Richter



03-10-24
Inred ditt hem i Härskarringen-stil!
Fler bilderDen svenska inredningstidningen Äntligen Hemma hade nyligen ett stort inredningsrepotage i sann Härskarringen-anda, där man fick tips på hur ett hem kunde inredas får att få en fläkt av Arda. Kul att se att trenden sprider sig. Detta reportage var inspirerat av alvernas hem i Vattnadal och Lothlórien. Hoppas det kommer ett inredningsreportage om hobernas hem -- jag är verkligen förtjust i de runda fönstren och de gröna trädgårdarna.

Klicka här för att se fler bilder från reportaget!

Källa: www.theonering.net och Äntligen Hemma

Veronica Ninwanen



03-10-24
Rosa ges utrymme i tredje filmen
Enligt representanter från filmteamet på Sagan om ringens förlängda dvd-utgåvas kommentarspår, så kommer Sams blivande fru Rosa ges mycket utrymme i Sagan om konungens återkomst. Konceptartisten John Howe har tidigare skvallrat om att vi kommer att få se mer av Baggershus, bland annat i form av nya rum i huset. Nu får vi alltså veta att man också kommer lägga rejäl tyngd vid berättelsen om Sam och Rosa, vilket även scenerna från Fylke i Sagan om ringen antyder.

Gustav Dahlander



03-10-24
Den osynliga hoben
Kiran Shah kanske bara är 120 centimeter lång, men hans insats i filmerna om Härskarringen är stor. Shah är 47 år gammal, och de senaste 27 åren har han medverkat i storfilmer som, Titanic, Star Wars: The Return of the Jedi och Aliens. Hans insats som Frodos ”body double”, (det vill säga en skådespelare som agerar kropp när den ordinarie skådespelarens kropp inte riktigt duger) kanske inte har gjort honom lika känd som Elijah Wood men den är utan tvekan betydelsefull.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen



03-10-23
Den första filmboken är i antågande
Nu börjar det bli dags för några auktoriserade böcker om filmatiseringen av Sagan om konungens återkomst att komma ut. Den som garanterat blir översatt till svenska är Norstedts Sagan om konungens återkomst -- en bildberättelse om filmen (The Lord of the Rings: The Return of the King Visual Companion) av Jude Fischer, i översättning av Erland Törngren. Detta är en rikt illustrerad vägledning till världen och platserna i den tredje filmen. Volymen rymmer en mängd uppgifter om och fotografier av de personer och miljöer som levandegörs i filmen. Här finns också möten med de skådespelare som gestaltar Tolkiens karaktärer. Jude Fischer har också skrivit bildberättelserna om de båda tidigare filmerna. Som synes så tycks omslaget ännu inte vara offentliggjort. Sagan om konungens återkomst -- en bildberättelse om filmen kommer att släppas nu i slutet av oktober och kan förhandsbokas hos SF-Bokhandeln här. SF-Bokhandeln tar också in boken på originalspråk i november, denna version kan bokas här.

Gustav Dahlander



03-10-23
Nasmith nyillustrerar Silmarillion
Ted Nasmith
håller just nu på att måla nya bilder till en ny illustrerad utgåva av Silmarillion. Slutligen ska det bli 26 stycken målningar till boken. Nu är han på nummer elva som heter At Tarn Aeluin och föreställer Beren, Barahir och Gorlim. Här är de resterande tio i samma ordning som de är gjorda: Tuor Follows the Swans to Vinyamar; Flight of the Doomed; Túrin Discovers Nienor at the Mound of Finduilas; Saeros' Fatal Leap; Túrin Bears Gwindor to Safety; Up the Rainy Stair (Nienor carried by Túrin's men); Tuor and Voronwe See Turin at the Pool of Ivrin; Túrin Reaches the Abandoned Homestead; White Ships From Valinor (sailing into the Bay of Andúnië); Queen Tar-Miriel and the Great Wave. Detta kanske inte säger så mycket, men enligt tolkienonline.com ska bilderna finnas på Nasmiths hemsida www.tednasmith.com.

Källa: www.tednasmith.com och www.tolkienonline.com

Mattias Richter




03-10-22
Soundtrackets spelordning har läckt ut!
Mycket rykten har omsvärmat soundtracket till Sagan om konungens återkomst, men nu vet vi äntligen vad som kommer att vara med. Låten som världsstjärnan Annie Lennox kommer att framföra heter ”Into the West”. Vilka tror att hon kan klå Enyas ”May it be”? Här följer vad som förmodas vara hela innehållet:
1. A Storm is Coming
2. Hope and Memory
3. Minas Tirith (featuring Ben del Maestro)
4. The White Tree
5. The Steward of Godor (featuring Billy Boyd)
6. Minas Morgul
7. The Ride of the Rohirrim
8. Twilight and Shadow (featuring Renée Fleming)
9. Cirith Ungol
10. Andúril
11. Shelobs Lair
12: Ash and Smoke
13 The Fields of the Pelennor
14. Hope Fails
15. The Black Gate Opens (featuring Sir James Galway)
16. The End of All Things (featuring Renée Fleming)
17. The Return of the King (featuring Sir James Galway, Viggo Mortensen and Renée Fleming)
18. The Grey Havens (featuring Sir James Galway)
19. Into the West (performed by Annie Lennox)

Från de två tidigare filmerna har vi lärt oss att en granskning av soundtrackets låttitlar ger en rejäl vink om hur filmen gjord. Högst noterbart är här att Billy Boyd (Pippin) och Viggo Mortensen (Aragorn) har försetts med egna sångnummer. Om detta innebär att skådespelarnas karaktärer kommer att sjunga i filmen återstår att se. Ett möjligt släppdatum för soundtracket som anges är den 25 november. För mer information, klicka här.

Källa: www.theonering.net

Gustav Dahlander och Veronica Ninwanen



03-10-22
Filmandet inför Sagan om konungens återkomst färdigt
Inspelningen av Sagan om konungens återkomst avslutades i lördags, och nu kommer inget mer storskaligt filmande äga rum innan premiären, den 17 december. Det sista som filmades var när Grond krossade Minas Tiriths portar. Skådespelarna fick stå och ropa "Grond, Grond, Grond". Detta ska sedan bytas ut mot rösterna hos en publik på 25 000. Undrar hur det kommer bli i filmen?

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter



03-10-22
Gollum besöker Sverige!
Som Tolkiens Arda tidigare rapporterat så kommer Andy Serkis, som gör Gollums röst och rörelser, att besöka Sverige och Stockholm nu i helgen. Serkis är inbjuden till The Scandinavian Sci-fi Game & Toy Convention som hålls i Sollentunamässan utanför huvudstaden den 25-26. Han kommer bland annat att delta i en specialvisning av Sagan om de två tornen där han berättar om arbetet med filmerna och svarar på frågor.

Gustav Dahlander



03-10-22
Grattis Aragorn!
Den 20 oktober fyllde allas vår Aragorn, Viggo Mortensen 45 år! Han föddes den 20 oktober 1958 i New York. Grattis önskar alla vi på Tolkiens Arda!

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen och Mattias Richter



03-10-20
Härskarringen bland världens 21 bästa romaner
I en omröstning arrangerad av det brittiska tv-bolaget BBC hamnade JRR Tolkiens Härskarringen i den exklusiva skaran världens 21 bästa romaner. Fler än 140 000 tv-tittare fällde avgörandet och topplistan – som presenteras utan inbördes ordning – innehåller även bland andra Borta med vinden av Margaret Mitchell, Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams och Krig och fred av Leo Tolstoj, men även nyare böcker som Harry Potter och den flammande bägaren av JK Rowling.

Källa: Aftonbladet, 031019

Marcus Rönnegard



03-10-20
Nya actionfigurer
För att fortsätta att berätta om de nya leksakerna som släpps i sammanband med Sagan om konungens återkomst, kan vi här på Tolkiens Arda berätta att en ny Gandalf-figur samt en Dernhelm-figur har släppts. Vill ni få ett smakprov på dem så kolla in denna sida. Figurerna kommer att finnas till försäljning i bland annat SF-Bokhandeln.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen



03-10-20
Häxmästaren av Angmar fångad på bild!
Bilder är alltid bra, som vi har lärt oss genom tiderna (åtminstone så länge fotografering har tillhört vardagen). TheOneRing.net har fått in en bild på självaste Häxmästaren av Angmar. Bilderna kommer från trailern och visar Häxmästaren sittande på sin bevingade varelse. På bilderna ser han lite fånig ut med sin hjälm, men vem vet hur han blir i filmen? Vill du inte förstöra några överraskningar inför premiären av Sagan om konungens återkomst, så klicka inte på följande länkar: www.theonering.net/scrapbook/view/9030 och www.theonering.net/perl/newsview/2/1066248694

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen och Mattias Richter (gästrapportör)



03-10-18
Namn vållar nyöversättaren problem

Erik Andersson, som jobbar med nyöversättningen av Tolkiens Härskarringen, har tidigare översatt 35 böcker och själv författat fyra. Nu delar han i artikeln "Dagar med Frodo" i DN "Kultur" den 15/10 med sig av tiden för översättningsarbetet och vilka problem han i detta stött på. Han berättar om hur resonemangen kring översättningen av böckernas egennamn gått fram och tillbaka, hit och dit, och till slut i vissa fall cirkulerat tillbaka till utgångspunkten.

Det som verkar vara Erik Anderssons i särklass största bekymmer i översättningsarbetet är namnen i böckerna – namn som ska översättas och få svenska motsvarigheter, något som i litterära sammanhang är högst ovanligt. Åke Ohlmarks gamla översättning har som bekant diskuterats. Erik Andersson verkar inte ha det lättare i sitt arbete med att översätta boken, och han verkar till en början ha haft vissa betänkligheter över att ta sig an uppgiften. ”Egentligen borde det göras av någon som har erfarenhet av fantasy, eller åtminstone av någon som läst och uppskattat boken”, säger den erfarne översättaren. Andersson tycks ha brottats med såväl lingvistiska problem som svårigheten att få namnen att klinga väl och passa med Tolkiens ursprungliga avsikter.

Det blev ett stort ståhej när nyheten om nyöversättningen kom ut och Erik Andersson fick snart finna sig i att bli föremål för – förutom medias uppvaktningar – en mängd reaktioner från Tolkienkännare, älskare av böckerna och förståsigpåare – alla med åsikter om hur namnen i böckerna ska översättas.

Men det är inte endast namnproblemet som tycks krångla till det hela. Andersson förklarar att Tolkiens språk när han berättar om händelseförlopp eller gör miljöbeskrivningar, ibland kan vara svårt att lotsa genom decennierna. ”Författaren kan orera tills han blir blå i ansiktet, eller gul och blekgrön: oavsett hur trogen man har avsett att vara finns här ändå ett problem som måste lösas. Skall det svaga ljuset bilda en pöl här? Eller en damm? Kanske en göl av ljus? Och vad har de arma molnen för sig – jo, de tycks imitera grå stränder!” Här refererar Anderson till ett ställe där Tolkien skriver ”and pools of faint light, yellow and pale green, opened under the grey shores of cloud”.

Ger då dagboken oss någon information om hur Erik Andersson tänkt sig att översätta de engelska namnen i böckerna? Ja, några konkreta exempel lämnar han om det som tycks snurra runt som tänkbara alternativ till Ohlmarks gamla svenska benämningar. Ord inom parantes nedan är den översättning Ohlmarks använde sig av, ord med frågetecken är sådant som cirkulerat i Andersons process men som avfärdats, och kursiva ord är det som tycks bli de slutliga benämningarna som han bestämt sig för.

Tuckborough (Tookköping); Ösborg?, Tybbelborg
The Gaffer (Gubbtjyven); Lillefar?
Rivendell (Vattnadal); Kleva Däld?, Klåvedal
Baggins (Bagger); Secker?, Bagger

Tolkiens Arda kommer fortsätta att leverera nyheter kring översättningen och följa Erik Andersons dagboksskrivande i DN.

Källa: Dagens Nyheter, "Kultur", 031015.

Marcus Rönnegard
Gästrapportör
Bild: Taurrohir



03-10-14
Vapenrepliker från Härskarringen finns att köpa i Sverige!
Tack vare en trogen läsare med ögonen med sig och Gustav (som bifogade länken till mig), så har det kommit till min kännedom att www.replikvapen.se säljer repliker från Härskarringen-filmerna Vapnen är gjorda av United Cutlery och de är oerhört vackra. Visst kostar det en slant, men för en sann samlare så är detta säkert guld värt.

Om man till exempel tar Bilbos, senare Frodos, svärd Sting, så är det utsökt detaljerat. Orden "Maegnas är mitt namn. Jag är spindelns bane." står inetsade med alvalfabetet tengwar i snirklar över bladet.

På Arwens svärd, Hadhafang, står det "aen estar Hadhafang i chathol hen, thand arod dan i thang an i arwen". Detta är alvernas språk sindarin och det betyder: "detta svärd kallas Hadhafang, ett ädelt försvar mot fiendens horder för en ädel dam." Ryktet säger att svärdet härstammar från en kvinnlig släkting till Gil-galad.

Det är dock inte bara svärd och dolkar som säljs, utan även hjälmarna från Gimli och Elendil. Senare ska även repliker av både Sarumans och Gandalf den Vites trollstavar komma in till webbshoppen.

Min personliga favorit är nog miniatyren av statyn som höll skärvorna av svärdet Narsil. Även om detta är en liten tingest så tycker jag att statyn har en sorts värdighet, trots att det bara är ett typiskt filmpåfund.

Upphovsmannen till designen av svärden och hjälmarna filmen är konceptartisten, Tolkienkonstnären och medeltidskännaren John Howe.

Spara pengar nu, så kanske ni kan köpa en hjälm, ett svärd eller en trollkarlstav och spela upp scener ur Härskarringen på bakgården eller verandan (eller i vardagsrummet, men röj ordentligt om ni ska spela upp stridsscener).

Tack till Erik på www.replikvapen.se för trevligt bemötande, bilderna och nödvändig information.

Klicka här för att se fler bilder!

Veronica Ninwanen



03-10-14
Fortsatt inspelning i vår?
Enligt www.aintitcoolnews.com kommer inspelningen av Sagan om konungens återkomst fortsätta i vår! Detta tyder på att ännu en ny förlängd dvd-utgåva ska komma. Vad som ska filmas är oklart, men det skulle kunna vara kapitlet "Fylke rensas". Andra spekulationer är att det kan komma en specialutgåva med alla filmer, och åt det kanske Tom Bombadill kan dyka upp. Det blir en lång väntan även efter biopremiären av Sagan om konungens återkomst ...
   Men hav tålamod och se vad som dyker upp nästa år!

Mattias Richter
Gästrapportör




03-10-12
Vattnadal blir "Klåvedal" i nyöversättningen?
Erik Andersson
, Härskarringens nyöversättare, intervjuades i onsdagens program Klartext i radions P4. Under inslaget omtalade Andersson olika översättningar av elementet "riven-" i engelskans "Rivendell" (nuvarande Vattnadal), och nämnde en möjlig översättning av hela namnet: "Klåvedal". Detta påminner inte så lite om den danska översättningen "Kløvedal", och Andersson har sneglat på danskans varianter tidigare. Intrycket är emellertid att han ännu inte bestämt sig för hur "Rivendell" ska översättas.

Gustav Dahlander



03-10-12
Fler rykten om "ROTK" läcker ut

Ju närmare vi kommer premiärdagen för Peter Jacksons tredje och avslutande film i Härskarringen-trilogin, desto mer information av mer eller mindre tillförlitlig karaktär om filmen kommer till allmänhetens kännedom.


Detta, bland andra rykten, är det som snappats upp:
Jackson och hans team har inför årets upplaga av Oscarsgalan ansträngt sig till det yttersta för att vinna flera av kategorierna.
Howard Shores musik ska i denna film lyftas ytterligare och komma till sin rätt som aldrig förr.
Specialeffekter och dataanimationer har förbättrats avsevärt sedan de två första filmerna.
En slagfältsscen, som startar med ungefär 500 statister och som sedan zoomar ut bakåt över en armé av tusentals dataanimerade soldater, ska enligt utsago vara en enormt mäktig upplevelse på vita duken.

Källa: www.foxnews.com

Marcus Rönnegard
Gästrapportör




03-10-10
Nya bilder från Sagan om konungens återkomst!
Det har släppts nya bilder från den kommande Sagan om konungens återkomst och som vanligt är TheOneRing.net snabba med att lägga ut dem. Denna gång rör det sig om högupplöst material från trailern, som kan vara svårt att uppfatta om man ser den i normal hastighet. Bilderna kan avnjutas här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen



03-10-10
Ett smakprov av Honmonstret
En entusiast på TheOneRing.net har mixtrat lite med stillbilder från trailern till Sagan om konungens återkomst och lyckats få fram en bild där vi får ett hum om hur stor Honmonstret är i filmen, och hur hon ser ut. Vill du inte förstöra överraskningen så gå inte in på: www.theonering.net/scrapbook/view/8944

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen



03-10-10
Vem smider samman Andúril?
TheOneRing.net har man plockat fram en ganska stor redogörelse för vem det egentligen är som smider samman Andúril, och vem som doppar det i vatten. Den troligaste kandidaten för det senare är Fiwit -- en alv ur Elronds hushåll som syns under rådslaget i första filmen. En annan kandidat är Arwen. Vem det är som smider samman svärdet är mer oklart. Om du vill veta mer finns hela artikeln här. Om du vill studera trailern i scen för scen-bilder hittar du dessa här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter
Gästrapportör




03-10-09
Det bästa sparas till sist
Den avslutande delen av Härskarringen-trilogin, Sagan om konungens återkomst, som också är den mörkaste av böckerna, har premiär på biograferna den 17 december. Om alla rykten om filmen talar någon som helst sanning så kommer den tredje delen verkligen att smälla högt. I en intervju med Empire Online (www.empireonline.co.uk), berättar Peter Jackson: "Jag har efterhand insett att den tredje filmen är orsaken till att göra de första två". I och med uttalanden som detta skapar regissören sannerligen höga förväntningar om filmen.

En scen i den sista delen som man kan förvänta sig är storslagen, blir slaget utanför Minas Tirith, som tydligen ska vara tio gånger så omfattande som slaget vid Helms klyfta i Sagan om de två tornen. Förutom detta får vi ju självklart se hur den modige Frodo klarar av sitt uppdrag med att förstöra Den enda ringen, skapad av den onde Sauron. Vi ska heller inte glömma den älskvärde (?) men schizofrene Gollum. Hur ska han klarar pressen att hålla sin förrädiska sida i schack? Men viktigast av allt är trots allt den sista konfrontationen mellan gott och ont, som är det centrala i filmen.

Orlando Bloom, som spelar den till synes oövervinnelige alven Legolas, berättade på en presskonferens i Los Angeles nyligen att "den tredje delen är, för mig, avgörande för om filmsagan blir en succé eller en besvikelse. Det är alltid spännande när cirkeln sluts och storyn kommer till ett avslut. Jag tror att det vi sett hittills och det arbete som Pete (läs: Peter Jackson) lagt ner i de två första filmerna, gör att vi kan förvänta oss någonting minst lika bra igen. Jag tror att den tredje filmen kommer att bli fantastisk och jag hoppas att Pete får det erkännande och all den uppskattning han förtjänar."

Marcus Rönnegard
Gästrapportör
Bild: Legolas (Orlando Bloom), Gandalf (Ian McKellen) och Aragorn (Viggo Mortensen) i Sagan om konungens återkomst. Foto: Pierre Vinet © New Line Productions




03-10-09
Inspelningarna av "ROTK" pågår än!
TheOneRing.net
rapporterar att inspelningen av Sagan om konungens återkomst pågår än borta i Nya Zeeland. Just nu filmar Peter Jackson om avslutningsscenerna vid Grå hamnarna. Även nyinspelningar i "The City of the Dead" pågår. Om detta syftar på Gravstaden i Minas Tirith eller en påhittad del av dödens stig framgår inte, utan vi får hel enkelt vänta och se.

Mattias Richter
Gästrapportör




03-10-09
Trailern för det nya spelet ute
Nu har den första trailern för det kommande datorspelet Sagan om konungens återkomst kommit. För intresserade så finns den att ladda ner här.

Mattias Richter
Gästrapportör




03-10-08
Ny bok om Midgård
Nu har det kommit en ny bok om Tolkiens Midgård. Den heter The Maps of Tolkien's Middle-earth och innehåller fyra kartor ritade av John Howe. Den innehåller också 80 sidor fakta om hur kartorna framställdes av Tolkien, samt fakta om hur Härskarringen, Silmarillion och Bilbo kom till, skrivet av Brian Sibley. The Maps of Tolkien's Middle-earth finns i en mycket vacker utgåva i SF-Bokhandeln.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter
Gästrapportör




03-10-08
Nya mjölkpaket i Tolkienstil
Vissa kanske minns att mejeriföretaget Arla förra året publicerade flera baksidor till sina mjölkpaket med Tolkientema. Vi fick njuta av både författartekniskt, språkligt och biografiskt material. I höst upprepas det omtyckta inslaget, med tre nya varianter på baksidor. Den första baksidan kommer ut i handeln under november, medan de två efterföljande kommer figurera i livsmedelsbutikerna under främst december månad. Höstens baksida kommer behandla fantasyn som genre och Tolkiens roll i dess utveckling, medan de återstående ägnar sig åt "visste du att"-fakta samt pyssel. Vi kan rapportera detta då undertecknad arbetar åt Arla med baksidorna. "Visste du att"- och pysseltemat är i nuläget under utveckling, det förstnämnda kommer fokusera på Sagan om konungens återkomst. Har någon läsare idéer till detta så får ni gärna höra av er till mig.

Gustav Dahlander



03-10-07
Peter Jacksons skådespelarroll i "ROTK"!?!
Nu finns det bildbevis på att Peter Jackson kommer ha en så kallad "cameo"-roll, precis som i de två föregående filmerna, i Sagan om konungens återkomst. Se själva på denna sida, det är en cirkel runt PJ. Själv är jag väldigt osäker ...

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen



03-10-07
Bild på Dernhelm!
Gå in på den här adressen för en liten aptitretare för den kommande Sagan om konungens återkomst, nämligen Éowyn (Miranda Otto) iförd sin Dernhelm-utstyrsel!

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Upp


Nyhetsarkivet:
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

Mattias Richter
arkaska@hotmail.com

Marcus Rönnegard
marcus_ronnegard@yahoo.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare