Fråga om Tolkien

Frågor och svar 21/12 2001

1. Fråga: Berättade Tolkien någonsin något om världen öster och söder om de länder där Härskarringen utspelar sig?
- Daniel Offrell

Svar: Inte mycket. Vi vet dock att Midgård är av ungefär samma storlek som den eurasiska plattan och Afrika tillsammans. Vissa informationsbitar finns i Silmarillion med till exempel Cúivenen, Uppvaknandets Vatten och Valars första hemvist Almaren som båda var belägna öster/söder om kartorna över nordvästra Midgård. Många av dvärgarnas ätter återfinns i dessa outforskade trakter, det är även mycket sannolikt att man kan hitta avari-alver som för en undanskymd tillvaro inte helt olikt Mörkmårdens Skogsalver, bara ännu mer tillbakadragna. Människor är troligen det dominerande släktet i dessa ganska lågtstående kulturer, de kallas generellt för Östringar och Sydröner, Haradrim. Tolkien berättade mycket lite om områden utanför nordvästra Midgård med hänvisning till att detta var en nödvändig avgränsning i hans "studier" rörande Arda. Dessutom använde han ju den fiktiva "Röda Boken" som källskrift vilken nästan uteslutande berör hobernas egna trakter. Det vi vet om "världen utanför" är mestadels baserat på antaganden och gissningar.

2. Fråga: Varför snor Tolkien namnet Midgård? Det är ju ett gammalt fornnordiskt namn för "världen" om jag minns rätt.
- Sebastian Carlberg

Svar: Till att börja med så är det ju inte Tolkien utan översättaren Åke Ohlmarks som "snott" namnet Midgård från den fornnordiska mytologin. I originalet heter det som du säkert vet Middle-earth. Såhär förklarar Tolkien själv ursprunget till namnet: "Middle-earth, by the way, is not a name of a never-never land without relation to the world we live in (...). It is just a use of Middle English 'middel-erde' (or erthe), altered from Old English 'Middangeard': the name for the inhabited lands of Men 'between the seas'. And though I have not attempted to relate the shape of the mountains and land-masses to what geologists may say or surmise about the nearer past, imaginatively this 'history' is supposed to take place in a period of the actual Old World of this planet." (Letters, s. 220). Man måste ju erkänna att "Middangeard" låter misstänkt likt Midgård men exakt hur Tolkien tänkte utöver detta vet jag inte.
Det är viktigt att tänka på att Middle-earth bara är en översättning av namnet på kontinenten på allmänna västlandsspråket (som ju översattes till engelska). På quenya hette kontinenten Endor (ett namn George Lucas troligen fann inspirerande...).


3. Fråga: Finns det någon serie som utspelar sig efter Sagan om ringen-trilogin. Någon mer om Frodo tror jag ej men någon annan serie?
- Robin Velander

Svar: Nej, Tolkien satsade på kvalitet framför kvantitet och skrev därför ytterst få böcker. Några av de sällsynta källor vi har till vad som hände i Fjärde åldern är appendixet till LOTR (Ringens värld) samt "The New Shadow" i HoME 12. Denna text är faktiskt en regelrätt uppföljare till SOR men Tolkien kom aldrig längre än ett tiotal sidor innan han övergav projektet. För ytterligare information kan jag hänvisa till frågan "Jag har läst Bilbo och Sagan om ringen och vill ha mer i samma stil, vad ska jag välja?" i FAQ:en.


4. Fråga: Var får man tag på "fortsättningen" av 70-talets tecknade Sagan om ringen, The Return of the King (nämndes i filmkrönikan)?
- Christoffer Sundkvist

Svar: Den har nyligen släppts på nytt med anledning av en viss filmpremiär. Finns här på SF-Bokhandeln, om den är tillfälligt slut går det bra att restnotera så det ska inte vara några problem. Jag kan faktiskt rekommendera den, filmen är mycket bättre än vad man tror när man ser omslaget…


5. Fråga: Tjenare! I vilken ordning ska man läsa böckerna? Ska man börja med Silmarillion, sen Bilbo och sedan 1,2 och till sist 3? Eller? Jag ska nämligen läsa böckerna men jag vet inte var man börjar. Silmarillion kanske inte ens hör till serien...Öhh... jaja, jag spårar ur nu! Men svara så snabbt du kan, tack!
- Damir Ovcina

Svar: Hej! Om du vill läsa Tolkiens verk i kronologisk ordning ska du börja med Silmarillion följt av Bilbo och Härskarringen. Att börja med Silmarillion är dock en ganska vanskligt plan då detta inte är en sagobok utan snarare en komplett mytologi. Om du inte doktorerar i dylikt eller är specialintresserad tycker jag istället att du ska börja med Bilbo och arbeta dig "uppåt" via trilogin till att avsluta med Silmarillion. Detta är den ordning de flesta tillämpar och det som anses vara "rätt", även om det kanske egentligen inte är det. Se även FAQ:en, "Vilka böcker är hans viktigaste?" och "Jag har läst Bilbo och Sagan om ringen och vill ha mer i samma stil, vad ska jag välja?".

6. Fråga: Att ta bort Tom Bombadill ur filmen Lord of the Rings, var inte det ett av det största misstagen i filmhistorien???? Dom sa att det inte förde filmen vidare men det är väl inte det man är ute efter när man ser en ny version av Sagan om ringen??? Eller????
- Pea

Svar: Om man ser till radiodramatiseringar och filmer som gjorts tidigare så är Tom praktiskt taget alltid bortlyft, detta just för att han som du säger inte för berättelsen vidare. När han inte är med i en radioteater på 13 timmar så tycker jag att man får ta att han inte är med i en film på 8 ½, även om också jag gärna hade sett honom. I filmen hade hans utrymme varit tvunget att krympas så mycket att episoden skulle ha blivit fullkomligt misshandlad och poänglös. Det är i alla fall vad jag tycker och tror.


7. Fråga: Hur lång tid tog det att skriva Sagan om ringen?
- henka

Svar: Tolkien började skriva boken 1936 eller -37 och den publicerades 1954-55. Runt 1950 var han praktiskt taget klar med verket, övrig tid fram till dess att det nådde allmänheten ägnades åt diverse krångel med förlag, renskrivande med mera.


Tack till Emil Isberg som hjälpte till med synpunkter på FAQ:en. Skriv gärna in om ni har åsikter om vad jag skriver även om ni inte har några frågor!

Ny spalt kommer nästnästa fredag!
Gustav Dahlander