Nummer 5 2003
Lördagen den 8 februari

Välkommen till nummer 5 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Alla nummer har en stor insändarsektion där frågor kring Tolkiens värld besvaras, tidningen publicerar också artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer. Nästa nummer kommer den 15 februari. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.tk/.



INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Tolkiensarda.se blir verklighet!

NYHETER
Tolkien är död

SPRÅKSKOLAN
Quenya - Lektion II

HOWARD SHORE
Mannen och musiken

OMRÖSTNINGEN
Vilken filmändring var sämst?

INSÄNDARE
Frågor och svar kring allt som rör Tolkien

FRÅGA OM TOLKIEN!

TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


ANGÅENDE TOLKIEN

Ett nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet är färdigställt, och med detta kommer som vanligt mängder av information kring de bästa av böcker - Tolkiens (vilka annars?). Denna gång utgörs huvudnumret av en utförlig artikel om Howard Shore, kompositören av musiken vi hör i Peter Jacksons filmer. Artikelförfattare är den nye redaktionsmedlemmen Lars Ylinenpää, som här låter oss närstudera både människan Howard Shore och hans musik. Vi ser också Sveriges bästa nyhetsrapportering om allt som rör Tolkien, från den nytillkomna nyhetsredaktionen bestående av Sofia Danielsson och Veronica Ninwanen. Språkintresserade Tolkienister kan glädja sig åt en ny lektion i vår quenyaskola, signerad Alfred Olsson. I Omröstningen tar vi oss an den heta frågan om vilken ändring från boken i Sagan om de två tornen-filmatiseringen som var sämst. Dessutom stänger vi och summerar en hel rad gamla omröstningar. Numret avslutas med hårda ansträngningar från expertensamblens sida för att svara på er läsares frågor såväl kvantitativt som kvalitativt i Insändare.

I förra numret offentliggjordes planerna på att anordna chatter på Tolkiens Ardas sidor, där ni läsare kan ställa era ringfrågor till experterna "live". En testomgång på chatten hölls i tisdags, med stor mersmak. Vi har nu förstått, såväl av insända mejl som resultatet i den senaste omröstningen, att detta är en funktion som ni läsare gärna vill se på sidorna. Givetvis kommer vi att hörsamma efterfrågan, med början i mars. En annan nyhet som planeras infalla samma månad är att Tolkiens Arda kommer flytta ut på en egen .se-domän. Vi har helt enkelt växt ur SF-Bokhandelns kostym och kommer därför från och med mars månad bli livegna, men med bokhandeln som huvudsponsor och samarbetspartner. Detta kommer få en rad mycket positiva konsekvenser för er läsare: sidorna kommer att berikas med ett snyggt officiellt diskussionsforum, en officiell chatt kommer startas med expertfrågestunder varje vecka, webbadressen blir kortare och lättare att komma ihåg, vi kommer att ha möjlighet att uppdatera sidorna oftare, mejladressen blir prydligare och vi kommer att ha möjlighet att besvara insänt material snabbare. På detta sätt hoppas vi kunna göra Sveriges bästa Tolkiensajt ännu bättre, och förse er läsare med än mer att läsa och göra. För detta kommer vi behöva ännu fler personer i redaktionen, är du intresserad? Läs här vad vi söker just nu...

Trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

John Tolkien är död
Den katolska prästen Fader John Tolkien, mer känd som JRR Tolkiens äldste son, har avlidit, 85 år gammal. Han föddes den 16 November 1917 och fick namnet John Francis Reuel Tolkien. John läste till katolsk präst i Rom under andra världskriget, men evakueras under oroligheterna till Lancashire. Vid faderns begravning var det John som valde böner och vilka texter som skulle läsas.

Hiro le hîdh ab 'wanath. (Må du vila i frid.)

Sofia Danielsson


The Two Towers + ruttna tomater = sant?
Rotten Tomatoes Awards har återigen utsett 2002 års bästa och sämsta filmer. Bästa film 2002 var givetvis The Two Towers/Sagan om de två tornen. tvåa på listan var Minority Report med Tom Cruise. Låt oss hoppa att Oscar-juryn tar lärdom av detta!

Källa: www.rottentomatoes.com

Veronica Ninwanen


Peter Jacksons nästa projekt
När man har genomgått en sådan stor och lyckad filminspelning som Härskarringen så kan man anta att nästa projekt man tar an sig blir i samma storleksordning. Nåja, kanske inte om man är Peter Jackson.
   Härskarringen-filmernas producent, Fran Walsh, har avslöjat att Peter Jackson planerar att filma en sann berättelse från Nya Zeeland. Det handlar om en nyfödd pojke vars omskärelse blir så misslyckad att man var tvungen att göra om honom till en flicka. Ett experiment som fick hemska följder. Längre bort än så kan man väl inte komma från Tolkien?
   Just nu lägger dock PJ sista handen vid The Return of the King/Sagan om konungens återkomst, den sista och avslutande delen i trilogin. Den förväntas att bli ett mästerverk och det sägs att PJ är mycket stolt över den.

Källa: http://www.empireonline.co.uk/

Veronica Ninwanen


15 nomineringar för TTT
Den första årliga International Online Critics Awards har offentliggjort sina nomineringar. Peter Jacksons Sagan om de två tornen nominerades i hela 15 olika kategorier. Bland annat i "Bästa biroll", Andy Serkis som spelar Gollum och "Bästa sminkning". Något riktigt roligt var också att hela skådespelargruppen blev nominerad i "Bästa ensemble". Alla nomineringar finns på sidan www.oscarwatch.com

Sofia Danielsson


Gandalf studerar Strindberg i Sverige
I lördags, den 1 februari, dök Sir Ian McKellen upp på Dramaten i Stockholm. Anledningen till besöket var att han ville inspireras inför en uppsättning av Strindbergs Dödsdansen på Lyric Theatre i London. Sir Ian har blivit världsberömd som den mäktige trollkarlen Gandalf i filmatiseringarna av Härskarringen. Han säger i en intervju med Aftonbladet att han efter mer än ett års filmande inte är ett dugg trött på sin karaktär: "Gandalf är en trevlig prick".

Sofia Danielsson


Nya leksaker
Har du drömt om att återskapa slaget vid Helms klyfta alldeles själv? Nu behöver du inte samla ihop kompisarna och slå er halvt fördärvade, amerikanska Play Along Inc. har nämligen skapat miniatyrer av slagen från de olika filmerna. Bland annat så finns just slaget vid Helms klyfta, men det finns även vargryttare, orch katapulter och bron vid Khazad-dûm med tillhörande balrog. Figurerna börjar komma ut i handeln när The Two Towers/Sagan om de två tornen släpps på dvd, senare i höst fortsätter produkttillströmningen i samband med premiären av The Return of the King/Sagan om konungens återkomst.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen


Ny trend - Nya Zeeland
Tack vare framgången med Härskarringen-filmerna har många av Hollywoods stjärnor fått upp ögonen för Nya Zeeland. Både Tom Cruise och Gwyneth Paltrow spelar in sina nya filmer där, och även Disney och CBS har planer på att göra tv-filmer i landet.
   Givetvis är det längtan efter ett "nytt" och lite mystiskt landskap som har fört dem dit, men förmodligen så lockar också de jämfört med USA låga kostnaderna.

Veronica Ninwanen


Härskarringen såldes för £ 1600
Ett exemplar av förstautgåvan av Härskarringen såldes för £ 1600 i Edinburgh nyligen, en förstautgåva av en Harry Potter-bok såldes dock för hela £ 3,200. Hmm... vad har det tagit åt världen egentligen?

Sofia Danielsson


Farlig hob-lek
Sjuårige Joel Withey från Ebbw Vale i södra Wales hittade en kopparring i sin fars verktygslåda. Pojken använde ringen för att leka Frodo. Tyvärr så hittade han även ett verktyg som rörmokare har för att försegla rör och ringen blev som fastgjuten på hans finger. Föräldrarna fick åka med stackars Joel till stadens brandstation, så att ringen kunde skäras av från hans lilla finger. Tack vare brandmännens hjälp fick Joel, till skillnad från både Frodo och Sauron, behålla sitt ringfinger.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Tillbaka till Innehåll


QUENYA
Lektion II

Av: Alfred Olsson
Faktagranskning: Björn Fromén

Då var det dags för del II i quenyaskolan, där jag tänkte att vi huvudsakligen skulle ägna oss åt pronomen, lite lätta fraser och hur man sätter ihop meningar. Det förstnämnda går ut på att lära sig verbet "att vara", som kan vara väldigt oregelbundet. Det vanligaste är . För att sätta detta i dåtid ändrar du det bara till och framtid nauva. Andra ord för "att vara" är ye och det klassiska uttalandet av Eru Ilúvatar själv: Ëa! vilket mer syftar på någots/någons existens.

Personliga pronomen

Första person singular: Inyë, -n och -nyë då det sätts ihop med verb (jag)
Andra person singular: Elyë, -l och -lyë (du)
Tredje person singular: -s. Man kan också använda -ro (han) och -rë (hon) vid könsindelning. Ta (det)
Första person plural: -lmë och -lwë (vi)
Andra person plural: -l (ni)
Tredje person plural: -ntë (de)
(-r läggs till då det är plural, verbet får alltså ändelse om pronomen inte har lagts till och subjektet är pluralt, exempel: i lasse lanta, "lövet faller" men i lassi lantar, "löven faller".)

När man använder sig av personliga pronomen ska alltid personen läggas till på verbet.

Nányë Jag är
Nályë Du är
Náro Han är
Nárë Hon är
Nás Han/hon/den/det är
Nalme Vi är
Nál Ni är
Nante De är

Exempel: "Hej, jag är en alv" heter på quenya Aiya, nányë Elda (ordet en, ett används inte utan det räcker med att säga ordet som i det här fallet är Elda).

Possessiva pronomen

Första person singular: -nya (min)
Andra person singular: -lya (din)
Tredje person singular: -rya (hans, hennes)
Första person plural: -lma och -lva (vår)
Andra person plural: -lya (er)*
Tredje person plural: -nta (deras)**

När man använder sig av possessiva pronomen ska alltid personen läggas till på substantivet.
Exempel: "Min häst är död" heter på quenya Rocconya ná firin (ordet "är" hamnar alltså för sig själv i detta sammanhang).

Och nu som avslutning har jag tagit fram några meningar ni lätt kan sätta ihop själva, lära er och använda er av tills nästa del av quenyaskolan kommer ut. Namárië!

Essenya ná Eärendil Mitt namn är Eärendil
Mára arin God morgon
Mára mesta Hej då
Namárië Farväl
Aiya Var hälsad
Amillenya lamya ve lómelinde Min moder låter som en näktergal
Mana esselya? Vad är ditt namn?
Málonya/meldonya Min vän
Meldanya Min älskade
Ilya i ná malta lá mirilya Allt som är guld glittrar inte


* Formen -lya är inte belagd hos Tolkien och är en mycket osäker konstruktion.
** Formen -nta är inte belagd hos Tolkien och är en mycket osäker konstruktion.


---------------

Nästa nummer: Lektion III - Plural och bestämd form.

Tidigare lektioner:
Quenyaskolan
Lektion I

Publicerat i samarbete med Catahya.


Tillbaka till Innehåll



Howard Shore
-
Mannen och musiken

Av: Lars Ylinenpää

Musiken är en mycket viktig del av en film. Den höjer stämningen och förstärker de intryck man får på bioduken. Trots det får den förhållandevis väldigt lite uppmärksamhet. Kanske är inte detta så konstigt då man som biobesökare knappast i första hand tänker på musiken. Men gör man som kompositör ett sådant fantastiskt jobb som Howard Shore har gjort med Härskarringen, förtjänar man all uppmärksamhet man kan få. Åtminstone mycket mer än vad han har fått.

Musiken Peter Jackson har fått till sitt förfogande i sin filmatisering av Tolkiens tidlösa fantasyepos, kunde knappast ha blivit mer perfekt. Den avspeglar Midgård på ett mycket bra sätt, och känns aldrig pretentiös eller opassande. Den har hyllats många gånger, men väldigt lite har sagts om mannen som ligger bakom den. Därför har jag grävt fram lite fakta om fenomenet Howard Shore och samlat detta i en artikel, som jag hoppas ska vara av intresse för alla Tolkienfantaster där ute…
Kort biografi

Howard Leslie Shore föddes den 18 oktober 1946 i Toronto, Kanada. Sin musikaliska utbildning fick han på The Berklee School of Music i Boston. Under perioden 1969-72 var han medlem i Lighthouse, som på sin tid var ett av Kanadas populäraste band. Där skrev han inte bara låtar utan spelade även flöjt, saxofon och trumpet. På slutet av 70-talet ansvarade han för musiken i tv-showen Saturday Night Live. 1979 skrev Shore musiken till The Brood, en lågbudgetfilm av David Cronenberg, som han sedan dess har haft ett mycket rikt samarbete med.
Howard Shore har gjort musik till över 60 filmer. Hans mest berömda insatser hör man i filmer som När lammen tystnar, Big, Ed Wood och Nobodys Fool.

























Ett ansvarsfullt uppdrag

Innan det stod klart vem som skulle få uppdraget att skriva musiken till filmerna, pratades det om kompositörer som James Horner och Danny Elfman. Många slet sig i håret när det blev officiellt att Peter Jackson hade valt Howard Shore. Skulle verkligen han, som dittills specialiserat sig på skräckfilmer, klara av det ansvarsfulla uppdraget att förvandla Tolkiens ord till musik? Många tvekade, men Jackson stod på sig.
   Shore tackade ja, och påbörjade det enorma projektet. I fyra månaders tid studerade han Tolkiens värld. Han läste Tolkienrelaterad litteratur och lyssnade på musik som hade anknytning till dennes verk.
   Normalt sett tar det några veckor, eller kanske på sin höjd någon månad, att skriva ett filmsoundtrack. Men musiken till bara till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen, skulle ta mer än ett år att skriva. Detta låter kanske mycket, men som Shore själv säger så är ett år inte särskilt mycket, när man ska göra musiken till ett så otroligt omtalat och uppskattat verk som detta.
Howard Shore var redan innan filmprojektet startade Tolkienfan, och var hela tiden medveten om vilket stort ansvar hans uppdrag medförde. Han visste att ett misslyckat arbete skulle göra miljontals människor världen över besvikna. Det här var inget vanligt jobb.
   Arbetet tog fart. Det första han komponerade till filmen var musiken i Morias gruvor. Arbetet fortskred och allt gick bra, även om Shore ibland kände sig lite som Frodo, med bördan av Ringen och en hel världs hopp vilande på sina axlar…

Genidrag, eller ren tur?
Vad var det då som fick Peter Jackson att välja denna relativt okända kanadensiske kompositör, framför namn som James Horner och Danny Elfman? Var det hans förkärlek för splatter och skräck som fick honom att göra det?
   Nej, jag tror att Jackson hade en djupare baktanke än så - Howard Shore är känd bland filmentusiaster för sin förmåga att tränga in i filmer.
- Det finns olika nivåer av känslor - varför ska vi uppleva samma? Genom att inte närma sig saker direkt, kan man öppna upp olika delar av medvetandet, säger Shore. Jag tror att När lammen tystnar kanske gör det. Det finns scener i filmen ackompanjerade av musik som man aldrig trodde skulle ha passat. I en scen, när Jodie Foster för första gången konfronteras med Gumb, spelas vacker musik. Det är svårt att tro att den sortens musik skulle fungera i en så hemsk scen.
   Howard Shore försöker inte bara ge filmen en fin yta, han ger den ett djup:
- Vad är meningen med att skriva samma sak som visas på skärmen, bara göra en spegelbild av det? Det verkar inte särskilt intressant.
   Shore experimenterar mycket med sin musik, vilket han ibland fått kritik för. Detta har dock gett honom en särprägel i filmbranschen.

Resultatet
Två delar av filmtrilogin har så här långt kommit ut som film, och därmed också två soundtrack. Hittills har vi bjudits på mycket fin och, framförallt, varierande musik. Från skuttande toner i Hobsala, till storslagen stridsmusik från Helms klyfta…
   Om jag fick uppdraget att välja ut den bästa filmmusiken någonsin, skulle jag utan tvekan välja The Fellowship of the Ring/Sagan om Ringen. Mer stämningsfull och passande musik finns nog inte. Spår nummer 17, "The Breaking of the Fellowship", måste nog ärligt talas räknas till de mest gripande styckena som någonsin skrivits.
   Mycket annat bra finns också här, lyssna bara på musiken ungefär 2:10 minuter in på "A Journey In the Dark", eller tonerna av "Concerning Hobbits". Det sprudlar av fantasi i Shores musik.
   Den irländska sångerskan och tonsättaren Enya var också inblandad i det första soundtracket. Hon bidrog med två stycken låtar som hon själv framförde, nämligen "Aníron (Theme for Aragorn and Arwen)" och "May it Be". Även om dessa två båda var väldigt bra, så vet jag att Enya kan mycket bättre. Lyssna bara på "The Sun In the Stream", så förstår ni vilken potential hon har. Men jag ska inte klaga, hennes insats var klart godkänd. Hon medverkade inte i soundtrack nummer två, men det är bara att hoppas att hon återkommer i den tredje delen, precis som en viss konung…
   Soundtracket till Sagan om de två tornen var, om än inte lika bra som sin föregångare, även det ett mästerverk. Det enda felet var att det inte var lika varierande som det förra. Även om jag gillar episk och storslagen musik, vilket detta soundtrack till största delen består av, så blir det lite för mycket av det i längden. Fast egentligen kan man ju inte klaga på det, då det fungerar perfekt i filmen.
   Hur som helst, så bjuds vi på en massa bra musik här, bland annat den bästa versionen hittills av det pampiga "Fellowship Theme", som återfinns i "The Uruk-hai". Utöver den finns den vackra "Evenstar", den storslagna "The White Rider", "Fourth Eorlingas", "Samwise the Brave", det nytillkomna Rohan-temat och mycket mer. "Gollum's Song" är också bra, även om texten är lite underlig.

Framtiden
Hur ser då framtiden ut för Howard Shore? Förutom Sagan om konungens återkomst har han en del andra filmprojekt på gång, och efter att ha avslutat sitt arbete med Härskarringen-filmerna så planerar han att göra en skiva med mer lyssnarvänliga versioner av musiken. Låt oss hoppas att ännu fler regissörer får upp ögonen för denna kanadensiske kompositör…


---------------

Läs också:
Recensionen: The Fellowship of the Ring soundtrack
Recensionen: The Two Towers soundtrack


Visste du att det finns en alternativ version av scenen med Elronds rådslag, på den förlängda dvd-versionen av The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen. Du hittar den genom att gå till rådslaget på scenvalsskärmen - under ikonen för denna scen, dit det egentligen inte ska gå att flytta markören, återfinns godbiten. Vi kan avslöja att den är aningen mindre seriös än sin ordinarie motsvarighet.

Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Nu tar vi oss gemensamt an en mycket het potatis, nämligen vilken av alla ifrågasatta ändringar från bok till film i Sagan om de två tornen som faktiskt var sämst. Domen ska falla - vad borde Peter Jackson ha undvikit?

webvoter-omröstning
Vilken filmändring i "Sagan om de två tornen" var sämst?

Alvarmén och Haldirs död
Arwen
Éomers frånvaro
Faramirs personlighet
Gimlis humoristiska aspekt
Lavskägges personlighet
Ringbäraren i Osgiliath
Sarumans besittning av Théoden
Vargryttarna och Aragorns "död"
Annan

Se resultat
En i allra högsta grad intressant omröstning som avgjorts är den där Tolkiens Arda-läsarna satte betyg på The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen. Populariteten för Jacksons första film befästes här en en gång, recensenterna i vår läsekrets ger filmen en rungande femma:

Vilket betyg sätter du på Sagan om ringen?
Pl. Betyg Röster
1.
2.
3.
4.
5.
6.
5
4
3
1
2
Har inte sett den!
102
40
6
3
1
1

Samma frågeställning har gått ut gällande den andra filmen, The Two Towers/Sagan om de två tornen. Har var rösterna något jämnare fördelade, men trenden från ettan finns kvar - Jackson gör succé. Även denna gång blev det alltså en klar femma, om än inte med lika med överlägsen röstövervikt som för Sagan om ringen. Värt att notera är också att antalet röster här slog Tolkiens Arda rekord - 255 personer hann delge oss sin åsikt innan portarna stängdes. Man måste vara medveten om att detta är ett mycket gott resultat med tanke på att vi har omröstningarna såpass långt ner i tidningen. Om vi placerade den på förstasidan som de flesta andra sajter skulle antalet röstande säkert bli det fyrdubbla. Tolkiens Arda är dock inte särskilt intresserade av att veta vad slentrianröstaren tycker - resultaten i våra omröstningar bestäms av seriöst intresserade personer som tagit sig en bit ner på sidan.

Vilket betyg sätter du på Sagan om de två tornen?
Pl. Betyg Röster
1.
2.
3.
4.
5.
6.
5
4
3
Har inte sett den!
2
1
134
72
25
19
4
1

En ytterligare omröstning som nu har arkiverats är den gamla frågeställningen om vilket betyg de nya Tolkiens Arda-sidorna, som hade premiär i november, får av läsarna. Kanske inte den mest intressanta av frågor men redovisas ska den. För oss i redaktionen har utslaget stor betydelse, och glädjande nog är detta överväldigande positivt. Detta kan bara tolkas som att vi lyckades med vår ambition, men vi vågar redan nu helt kaxigt utlova - det kommer att bli ännu bättre. Ett varmt tack till alla er som röstade! Hela listan:

Vad sätter du för betyg på Tolkiens Ardas nya sidor?
Pl. Betyg Röster
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

9.

10
8
9
7
6
1
4
5
2
3
22
21
16
10
9
4
2
2
0
0


Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Om insändarsektionen
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan, tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i det inofficiella diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer...

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på många frågor. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och språkavdelningen i nummer 1 2003.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kategorier

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av

Kommentarer
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Geografi och platser
Maktens ringar
Ondskans makter
Språk
Smått & gott
Kompletterande svar


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Det ni har svarat i de vanligaste frågorna, faq:en, fråga 3 är inte sant, för han har skrivit om Arda i Silmarillion. För övrigt så berättare ju den boken om det som hände innan Härskarringen (den första och andra åldern), så jag har hittat ett klockrent fel...

Torin

Svar:
Nja, det är nog du som inte läst texten särskilt noga. Först nämns bara de verk som Tolkien själv gav ut:

"Jag har läst Bilbo och Härskarringen och vill ha mer i samma stil, vad ska jag välja?
Mer i samma stil av Tolkien finns inte, han publicerade inte fler berättelser om Midgård (eller rättare sagt Arda, som är benämningen på hela hans värld, Midgård är bara en kontinent) under sin livstid."


L ängre ner i texten står följande:

"Ett måste om man vill veta mer om Tolkiens värld är även Silmarillion (The Silmarillion), ett verk som publicerades efter Tolkiens död och som han filade på i nära 60 år!"

Robert Östberg


2. Fråga:
Hej, jag undrar om den bok ni snackar om där ni söker medarbetare till Tolkiens Arda, kommer den att handla om insändare eller? Och kommer affärer sälja den? Tack för den här j-vligt braiga sidan!

[Anonym]

Svar:
Hej, kul att du gillar oss! Ja, den bok som i veckan har tagit ett ytterligare steg mot att bli en realitet, i och med att vi fått tillåtelse att använda allt vårt material i en trycksak, kommer till viss del behandla insändare. Den kommer ha med ett stort antal kortare artiklar kring ämnet Tolkien, författade av många olika fans. Den kommer också att innehålla de intressantaste frågorna vi får och svar till dessa, allt indelat i kategorier. Frågor om Tom Bombadill kommer alltså hittas under avdelningen Folk -> Övriga varelser -> Tom Bombadill. Lätt att slå upp och en ny slags uppslagsbok. De böcker som finns ute i handeln idag, både på svenska och engelska, behandlar nästan uteslutande Tolkien på ett akademiskt eller kvasiakademiskt plan. Det finns mycket få böcker som till exempel resonerar kring ringvålnadernas bakgrund, Tom Bombadills ursprung, med mera. Sådant som fansen egentligen vill veta mer om. Därför ser jag stor anledning till att ge ut en bok som denna. Den kommer självklart att gå att beställa via SF-Bokhandeln, via postorder kan vi skicka den till hela världen. Den kommer antagligen också att säljas i en del andra bokhandlar i framförallt Stockholm.

Gustav Dahlander



3. Fråga:
Ni hade ju en omröstning i senaste numret om ni skulle göra en chatt, men jag har kommit på några nackdelar med det där.
A: Det skulle bli för lite insändare i tidningen.
B: Ni skulle inte hinna kolla upp allt i böckerna.
C: Det skulle bli väldigt grötigt för er med typ 20 pers med 15 frågor var(+ följdfrågor).
Jag hade något annat smart att säga men har glömt bort.
Med vänliga hälsningar,

Saurons knähund

P.S. Sauron hälsar.

Svar:
Hej! Vi kommer att sätta igång med chattandet på allvar i mars, så då får vi se hur det fungerar. Detaljerad respons:
A: Det tror jag inte, jag tror snarare att mer diskussion skulle generera fler funderingar. Om om antalet insändare nu skulle gå ner marginellt så är det bara bra, då hinner vi med bättre.
B: Nej, det skulle få bli snabbare varianter av svar. Men om vi är flera stycken som i tisdags finns det förstås utrymme till att gå åt sidan någon minut. Men för min del så är det här med böckerna inte särskilt viktigt. Jag tittar i en bok max var tionde fråga, och då kan jag oftast svara ändå, men vill göra det utförligt.
C: Ytterst sant. Det gäller att ni som ställer frågorna håller er i skinnet och väntar tills den som just ställt en viktig fundering får svar. Vi får se hur det fungerar, jag tror att det kommer gå mycket bra. Det lär inte minst bli underhållande för de som mest tittar på, ungefär som att lyssna på ett pratprogram på radio... i bästa fall.

Gustav Dahlander



4. Fråga:
Jag måste bara säga att det här med chatten är ett mycket bra initiativ. Fortsätt så!!!

Phoenix

Svar:
Tackar tack! Vi ska försöka. Chatten kommer som sagt igång på allvar i mars.

Gustav Dahlander



------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


5. Fråga:
Hej!
Jag sitter här och avnjuter ett nytt nummer av er superba tidskrift. Och snubblar över en diskussion om Arwens smycke som hon ger Aragorn i filmen. Jag har en teori om att det kan ha något samband med det smycke hon ger Frodo i Sagan om konungens återkomst, i Minas Tirith. Bara en teori, som sagt.

En annan sak jag reagerat mot var någons åsikt om att orcher skulle vara odödliga. Om man läser LOTR får man verkligen uppfattningen att de är en "slit-och-släng-produkt", som lever en kort tid och förökar sig tidigt. Så ser jag det.

Ok, det här blev kanske inte några frågor direkt. Men ibland måste man få dela med sig av sina teorier om saker och ting, och då är det ju tur att ni finns!
Tack och hej,

Oscar

Svar:
Hej Oscar, kul att du gillar oss. Jag tror själv inte att smycket har någon koppling till den juvel Frodo får av Arwen i boken, men vem vet vad PJ hittar på i sista filmen.

Orcherna är definitivt lite av en slit-och-släng-produkt för Sauron, han verkar som sagt kunna få fram hur många som helst av dem och bryr sig därför inte alls om den enskilda orchindividen. Om nu en orch mot all förmodan skulle lyckas undvika att bli utkörd i krig och dödad så skulle han dock troligen leva lika länge som alverna - odödlighet här betyder inte "kan inte dödas" utan "dör inte av ålder eller sjukdom". Se fråga 4 i Frågespalten nummer 6 2002.

Robert Östberg


6. Fråga:
Jag tänkte bara svara på frågan om hur gammal Legolas är: I filmguiden säger Orlando Bloom att Legolas är runt 2934 eller något liknande... det var bara det.

Mikael

Svar:
Denna siffra är helt och hållet påhittad av PJ och har inget stöd i Tolkiens böcker - Legolas ålder ges aldrig.

Robert Östberg


7. Fråga:
Hej!
Jag läste i ett svar som du hade givit till en som frågade hur gammal Legolas är och du sa att man inte kunde vara riktigt säker, men att han är äldre än 500 år i alla fall. Jag hittade en sida på Internet där det var med en massa intervjuer med flera skådespelare däribland Orlando Bloom, och där sa han att Legolas är 2 931 år gammal. Tänkte bara om du ville veta det
...

Therese T 

Svar:
Hej Therese och tack för påpekandet!
Men oavsett vad Orlando Bloom eller Peter Jackson säger, kan man nog bara säga att Legolas är minst 500 år gammal. Tolkien själv har aldrig preciserat hans ålder, men Legolas säger på ett ställe att "'Five hundred times have the red leaves fallen in Mirkwood in my home since then', said Legolas. 'And but a little while does that seem to us'". Så han är minst 500 år i alla fall, men det är allt vi vet.

Lite mer information om detta kan man hitta på www.geocities.com/legolasstory/history.html 

Johan Sandberg


8. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar om en sak i filmen Sagan om ringen. I början när Galadriel (tror jag) berättar om Ringen så får ju Isildur den, men sen säger hon:

"But the ring betrayed Isildur".

Och då visas det en bild på Isildurs kropp som flyter i floden, med pilar i ryggen. Så jag antar att han blev anfallen. Men sedan ser man Ringen som faller ner till sjöns botten. Hur kunde Ringen ha förrådit honom om de som anföll Isildur inte ville åt den? Varför anföll de honom annars?
Tack för en bra sida.

Emelie

Svar:
Hej! Varsågod. Det som händer är att Isildur och hans följe överfalls av orcher, som inte anföll specifikt för att ta tillbaka Ringen (även om de ovetandes kan ha blivit dragna mot Isildur av Ringen själv) utan mer för att Gondorianerna var deras huvudfiender. Isildur tar då på sig Ringen och försöker simma över floden i osynlighet för att fly, då Ringen glider av hans finger - förråder honom - varpå han blir synlig och orcherna skjuter honom. Du kan läsa i detalj om Isildurs död i Sagor från Midgård, kapitlet "Katastrofen på Glitterfälten".

Robert Östberg


9. Fråga:
Vet ni vad hästen som spelar Skuggfaxe heter på riktigt?

Signe Hammar

Svar:
Tyvärr, jag har ingen som helst aning. Du kan kanske få svar om du e-postar Ian McKellen via hans hemsida: www.mckellen.com/epost/epost.htm

Robert Östberg


10. Fråga:
Jag undrar om det är Elrond som dör i Sagan om de två tornen-filmen eller om det bara är en general eller liknande.

T T

Svar:
Elrond dör sannerligen inte i TTT, däremot visas det hur bland annat Haldir dör vid Hornborgen, han som i filmen är ledare för den alviska styrka från Lórien som kommer till rohirrims hjälp vid Helms klyfta.

Robert Östberg


11. Fråga:
Varför är Aragorn bara bäst? Undrar vad Tolkien tänkte när han funderade på Honom? Han har verkligen lyckats bra. Peter Jackson lyckades verkligen hitta rätt skådespelare!!!!!!!!!!
Ha de bra alla SOR-diggare!!!!

Dúnadan

Svar:
Jag håller helt med: PJ har lyckats ofantligt bra med rollbesättningen.

Robert Östberg


12. Fråga:
Kollade på Braveheart i söndags. Tänkte på en sak i filmen, nämligen att de har en melodi som också spelas i SOR-filmerna - en sorglig liten snutt som får en att tänka på hober (specifikt Pippin).

Saurons knähund

Svar:
Musik från James Horners briljanta Braveheart-soundtrack används under en av trailrarna till Sagan om ringen-filmen. Under själva filmen förekommer dock bara Howard Shores originalmusik.

Gustav Dahlander


13. Fråga:
Allt det här med att Gil-galad skulle vara med i början av Sagan om ringen-filmen är ju absurt! Bah! Bara nonsens!
Det skulle ju som att titta på början av Godzilla och peka på en varan och säga: "det här är Godzilla, för det har min pappa sagt."

Surons knähund

Svar:
Hm, ja, nu finns det ju en bild på filmernas officiella hemsida som tydligt avbildar Gil-galad som man ser honom i Sista alliansen i början av filmen, så det finns tyvärr inte så stort utrymme för tvivel i detta fall.

Robert Östberg


------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna - böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


14. Fråga:
Tja!
Jag undrar var man kan få tag på HOME-böckerna 1 och 2 på svenska (om de finns på svenska).

[Anonym]

Svar:
De finns definitivt att få: de heter De förlorade sagornas bok 1 (art.nr.: 15815 ) och -2 (art. nr.: 15814).

Robert Östberg


15. Fråga:
Hej hej.
Jag har [A:] en fråga till er om Beowulf. Alltså jag har för mig - går och kollar för säkerhets skull, jo, nu hittade jag det - att längst bak i den Gillis bonde från Ham jag har (sv utg. 1980, Inger Edelfeldts ill. på framsidan) så står det längs bak en liten lista som kallas "Tolkien-biblioteket". Där nämns en bok som heter Om Beowulfsagan, vad är detta för bok? För jag har läst hos er nu att det har hittats ett nytt manuskript om Beowulfsagan? Hjälp! Jag fattar ingenting!

Och så undra jag [B:] hur man översätter Isabelle till alviska? Det är ju egentligen Elisabeth och betyder "Gud är fullkomlig", så det blir kanske "Eru är fullkomlig"? (Och ja, jag vet att det är mobbat att ha ett namn som betyder det...)

Tack för en jättebra och framförallt trevlig sida, har nämligen läst några andra spalter som jag hittat på Internet där svaren på helt normala frågor har varit ungefär "LÄS BOKEN!" Inga frågor är för små här...

Kram,
Isabelle

Svar:
Hejsan Isabelle! Tack för komplimangerna. Vi försöker vara trevliga mest hela tiden, det är kul att höra att vi lyckas! Om vi bara besvarade "stora" frågor här så skulle vi ha avverkat alls som finns många gånger om vid det här laget...

A: Här får jag minsann skämmas. Jag tror rent av att det var i det förra numret som jag angav att det inte finns någon svensk översättning av Beowulf: The Monsters and the Critics. Här har vi just den, jag hade glömt bort den. Den heter mycket riktigt Om Beowulfsagan, och är översatt av en viss Åke Ohlmarks, utkommen på svenska 1977. På denna sida kan du se lite mer om boken. För att svara på din fråga så rör det sig här alltså om en samling akademiska essäer av Tolkien kring ämnet Beowulf, en gammal saga. Angående det nya manus som nyligen hittades så kan jag citera det jag skrev i Nyheter i nummer 2 i år:

"... det [är] professorns översättning och behandling av dikten Beowulf från 700-talet som hamnat i dagens ljus - ett handskrivet manus på 2000 sidor! Detta är den fullständiga versionen av essän Beowulf: The Monsters and the Critics, boken som finns att köpa i SF-Bokhandeln redan idag. Det var akademikern Michael Drout som hittade den okända texten i Bodleian-biblioteket i Oxford. Tolkiens Beowulf lär med största sannolikhet bli en storsäljare när den publiceras i sommar, och en stor resurs för studenter i fornengelska."


B: Tyvärr så hade inte vår expert på ämnet, Björn Fromén, möjlighet att besvara denna fråga den här veckan. Jag skulle kunna börja slå i diverse ordböcker och gissa lite grammatik, men eftersom jag inte är en seriös student av alviska så är risken stor att det skulle bli fel. Jag hänvisar istället till Ardalambion som har:
- Ordlistor du kan slå upp rätt ord med.
- Lektioner där du kan lära dig hur man ska böja orden korrekt.

Är du mycket angelägen att få svar föreslår jag att du skickar in fråga igen en annan vecka, när Björn har lite mer tid att avsätta.

Gustav Dahlander



16. Fråga:
Hej! Jag undrar, Gustav, var du fick tag i HOME-böckerna, för jag hittar bara den första, och den kostar 2000 kr. Tack på förhand!

Lisa the fantasy fan!!!

Svar:
Hej Lisa! Alla böckerna i The History of Middle-earth-serien finns i SF-Bokhandeln. Du hittar dem om du klicka på "Produktkatalogen" här till vänster och sedan på "Skönlitteratur på engelska". Den bok som kostade 2000 kronor måste ha varit en av de lyxutgåvor av serien som figurerar. Dessa kan endast specialbeställas av oss, alltså inte köpas direkt i butiken.

Gustav Dahlander



17. Fråga:
Hej.
Jag har kollat i er produktkatalog, där ni recenserar uppslagsboken Complete Companion av Tyler och Fosters The Complete Guide to Middle-earth. Där anser ni att Fosters är mycket bättre. Jag har nämligen Tylers Companion och tycker den är grym. Vad är det som är bättre? Tylers integration av Unfinished Tales och HOME är ju en grym uppdatering, har Foster gjort ännu mer eller vad?

Edvard undrar

Svar:
Hejsan Edvard, och tack för ett intressant påpekande! Det är inte jag som har skrivit detta, och jag skulle tippa att informationen är tagen från någon text som den som beställde in sneglade på. För min del så anser jag Fosters uppslagsverk hålla hög klass, men den har dock fel titt som tätt. Tylers bok har jag inte undersökt då den nyligen har kommit i nytryck, men jag har funderat på att köpa den. Nu när du säger detta tror jag att jag har bestämt mig. Den måste inhandlas! Foster har inte med material från andra postumt publicerade källor än Silmarillion i sin bok. Det som fäller avgörandet lär vara om Tyler klarar av att vara korrekt med alla olika källor.

Gustav Dahlander



18. Fråga:
Mai Govanen!
Jag har alltid trott att jag har kunnat min Tolkien, men först nu inser jag att jag mött mina övermän. Självklart tänker jag inte låta detta ske så enkelt. Skulle ni kunna berätta var man kan få tag på denna "Fortsättningen på Härskarringen" jag såg den för första gången i er omröstning om Tolkiens bästa bok. Det Skulle vara himla trevligt, förresten var det tur att eran adress stod i GP så att man kan få kontakt med en så här äkta Tolkien sida, jag är mycket nöjd med vad jag har sett hittills och jag kommer självklart att prenumerera på ert nyhetsbrev. Jag väntar spänt på svar.
Namárië!

Jens Hemmingsson

Svar:
Väl mött Jens, och tack för alla vänliga ord! Jag kände inte till att vår adress stått i Göteborgsposten, var detta adressen till SF-Bokhandeln eller den direkt till Tolkiens Arda? I din fråga syftar du på Tilläggen till Härskarringen, detta är helt enkelt Tolkiens appendix till LOTR, som på svenska finns i Ringens värld. Alla dessa texter finns givetvis i SF-Bokhandeln.

Gustav Dahlander



------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


19. Fråga:
Är elver, alver och elvor samma sak?

Mathias Thorell

Svar:
Hej Mathias! Jag tolkar det som att du frågar om Tolkiens alver har något gemensamt med alla andra "alvväsen" som finns i myt, folktro och litteratur. Om jag har missuppfattat frågan får du skicka in den igen, lite mer preciserad.

Alver, som vi känner igen dem i dagens fantasylitteratur, är mer eller mindre skapade av JRR Tolkien. De är inte samma sak som de alvliknade varelser som funnits i olika myter i den teutoniska, ugriska, keltiska och frankiska traditionen. Men det finns beröringspunkter mellan de olika typerna av alv/älv/alf-varianter. Tolkien var medveten om de olika myter som fanns, och använde sig av detta material när han skapade sitt verk. För att generalisera kan man säga att de nordiska alferna vandrade vidare med vikingarna till England och blev till saxarnas mytiska aelf och till medeltidens engelska folklores elf (alv).Dessutom har dessa myter blandats med de keltiska sidhede och med de genom normaderna medtagna frankiska fairie.

Om vi börjar med att dyka ner i vårt eget folkloristiska och mytiska material så har vi i Sverige (och Norden) haft två olika typer av sagoväsen som är förknippade med alver: alfer och älvor. Av dessa är det alferna som har lämnat material till Tolkiens alver.

Älvor var populära under romantiken, men har väl i dag förlorat mycket av sitt litterära värde, i alla fall inom fantasylitteraturen. Den bild av älvor som fanns innan romatiken, till exempel hos Shakespeare, ligger väldigt nära de "moderna" (dvs. Tolkiens) fantasyalverna och de mytologiska alferna och sidhede, och har inte mycket gemensamt med de små flygande varelser som älvorna blev under romantiken. Älvor är små varelser, företrädesvis av kvinnligt kön, som bor jordhögar, under ängarna eller intill vattendrag. En del menar att det kan finnas ett samband mellan ordet älva och ordet älv (som i flod), men vad jag vet så är detta inte helt oomtvistat. Älva skulle också kunna syfta på ett gammalt ord för vit, nämligen alv. Många av de platser som förknippades med älvor var där vita dimsjok dröjde sig kvar i gryningen. Älvorna sades kunna slå människor med sjukdom och ond bråd död, vilket gör att de inte stämmer så bra in på Tolkiens alver.

Alfer däremot är en kvardröjande del av de myter som omgärdar den fornnordiska mytologin. Alferna betraktas av många som manliga älvor, men i den nordiska mytologin finns det både manliga och kvinnliga alfer, så den teorin faller platt. Alfer var övernaturliga väsen, uppdelade på ljusalfer och svartalfer, där ljusalferna var de "goda" och svartalferna de "onda". De gamla nordiska svartalferna är antagligen ursprunget till både drow och Iynisin, två "raser" av onda alver som förekommer i fantasylitteraturen.

När vi nu är inne på olika sorters alver så införde redan Tolkien begrepp som högalver, skogsalver och ljusalver. Detta har sedan byggts ut på ett mer eller mindre begåvade sätt av andra författare och, kanske framför allt, rollspeltillverkare till en labyrint av olika slags alver. Detta gör att förvirringen om vad som är vad blir ännu större.

Om vi sedan tittar på sidhede och fairie så har dessa inget att göra med vare sig våra älvor eller alfer, utan är en egen grupp av "alviska" väsen grundad i den keltiska mytologin. Även dessa har bidragit med material till Tolkiens alver.

Mitt svar på din fråga, efer en lång utläggning, blir att Tolkiens alver har lånat drag från flera olika myter och traditioner, men är en alldeles egen skapelse som inte exakt motsvaras av något annat i litteraturen, myten eller folktron. De flesta andra alver i annan fantasylitteratur i modern tid har däremot lånat sina drag från Tolkiens alver. Så alver är inte samma sak som älvor, alfer, féer eller andra varianter på "alvtemat".

För den som vill läsa mer om olika typer av alver kan jag rekommendera Katherine Kerrs Deverry-svit för alver från sidhede-traditionen, Poul Andersons The Broken Sword (1954) för fantasy med nordiska alfer samt Elisabeth Moons Paksenarrion-svit för ytterligare en variant av alver, där även "svartalver" finns med. Om man vill veta mer om älvor kan jag rekommendera Ebbe Shöns Älvor, vättar och andra väsen (1987).

För mer kunskap om Tolkiens alver rekommenderar jag att man läser Silmarillion.

Johan Sandberg


20. Fråga:
Hej hej!
Jag undrar över hur orcherna skapades, i de nya filmerna säger Saruman (tror jag) att det var alver som "förvrängdes" till varelserna som kallas orcher. Om det nu är så, hur gick det till? Skulle ni vilja förklara detta lite närmare eller hänvisa till någon källa? Tack på förhand...

Hedgehog


Svar:
Hej hej på dig med!
Det finns två teorier, båda grundas på att andra varelser förvrängdes till orcher av Morgoth. I Silmarillion är det ganska så tydligt att det är alver som Morgoth fångar in, och förvränger till orcher. Sidan 51 i Silmarillion;

"Och under denna mörka ålder frambringade Melkor [Morgoth] många andra odjur av allehanda slag och av olika skapnad, som länge kom att plåga världen..."

Sidan 53 ff i Silmarillion;

"Och ändå uppfylldes många bland quendi av fruktan vid hans [Oromë] ankomst, och detta var Melkors verk [...] om några av alverna förvirrade sig alltför långt bort, ensamma eller i mindre grupper, hände det ofta att de försvann för att aldrig återvända."

Helt klart är att Morgoth fångade in alver, och att dessa i så fall kan ha utgjort grundstommen till orcherna. Vilken process Morgoth använde för att förvrida alverna till att bli orcher vet jag dessvärre inte. Även i Letters finns stöd för att alverna blev till orcher, sidan 287 i Letters;

"Trees may 'go bad' as in the Old Forest; Elves may turn into orcs".

Så för min del är det hela avgjort, orcherna skapades av alver.

Den andra teorin är att orcherna i stället skapades av människor, men jag hävdar i alla fall att alverna stod för grundmaterialet.

Se dock fråga 6 i Magasinet nummer 3 2003.


Johan Sandberg

Om själva processen där alverna/människorna blev till orcher finns inte särskilt mycket sagt. Det vi har att gå på är diffusa antydningar och liknande. Man kan spekulera i att Morgoth kan ha korsat alverna/människorna med något och i samma veva tillsatt en skålpund svartkonst, eller mer. Eller också så var det hela enbart svartkonst, det kanske är det mest troliga, att han helt enkelt kuvade och förstörde livsformerna ända tills de blev på ett sätt som kan kunde kontrollera.

Gustav Dahlander



21. Fråga:
Hej!
Angående alver:
A: Det verkar inte finnas så mycket alvbarn vid tiden av ringens krig. Det står ju att det blir bara färre och färre alver i Midgård. Fanns det alvbarn vid tiden för Ringens krig?

B: När brödraskapet är i Lothlórien så verkar det som att tiden stannar när de är där. Har alver koll på tiden som människor har? Har de en egen tideräkning? (Hober och människor har ju det).

C: Vad heter Legolas mamma?

D: Kan alver och trollkarlar prata genom telepati? I TTT-filmen verkar ju
Elrond och Galadriel göra det. I Sagan om konungens återkomst står det också i slutet när de är på väg hem och har stannat och gjort upp läger i Hollin och Lothlóriengänget ska lämna resten av folket dagen efter, så står det att Galadriel och Gandalf samtalar om svunna tider men att de inte pratade utan typ läste varandras tankar. Kommentar?

Alette


Svar:
A: Troligen, ja.

B: Ett av syftet med Galadriels ring var att hindra tidens gång och förändringar, så tiden kan mycket väl upplevas annorlunda i Lothlórien. Tideräkningen för alverna är den samma som för människorna i Gondor, det vill säga Ringens krig utspelas i tredje åldern för både människor och alver. Hoberna däremot har en egen tideräkning. Alverna har dock ett eget kalenderår, mer om detta kan läsas i Appendix D till LOTR.

C: Enkelt svar! Det vet man inte. Tyvärr.

D: Varför inte? Det verkar uppenbarligen så av passagen du refererar till att döma. Det finns inte mycket skrivet om detta.

Johan Sandberg


-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


22. Fråga:
Hello!
Jag påpekade i förra numret att Gandalf inte borde haft någon Lórienkappa, och jag håller med om att jag hade lite fel där. Men om han alltså låg naken på bergets topp, näckade han då hela vägen till Lórien?
Tjing,

Hepp

Svar:
Hej! Det tycks ju sannerligen så av beskrivningen i boken, även om det ger en minst sagt lustig bild av Gandalfs ankomst till Lórien, kanske något sådant här:

Haldir: Daro! Vem där!?
Gandalf: Det är jag, Mithrandir.
Haldir: Mithrandir, vi hörde du var död!
Rúmil (viskandes): Haldir, varför är han helt näck?
Haldir (viskandes tillbaks): Schh, bäst att inte fråga. Du vet vad de säger: "blanda dig inte i nakna trollkarlars affärer, ty de är lömska och snara till vrede..." Skicka bud till Galadriel att ordna lite kläder åt honom. Hoppas Celeborn inte haft för mycket blekmedel i tvätten igen...
Orophin: Jag går. (Mumlar:) Ser ut som det var kallt på Caradhras...

Skämt åsido, det troligaste är dock att benämningen "naken" är menad i bildlig bemärkelse, att Gandalf återvänder med ett naket och nyfött sinne - han kommer ju knappt ens ihåg att han kallats Gandalf när han möter De tre jägarna.

Robert Östberg

Underbar dramatisering! Gandalf bär gamla luggslutna kläder, bland annat en bredbrättig hatt, över sin vita mundering i Sagan om de två tornen. Såvida han inte fick redan slitna kläder att dölja sig i i Lórien så bör vi kunna anta att dessa är hans gamla blå/grå klädnad. Den lär ju blivit rejält sliten på berget. Alltså näckade han antagligen inte till Lórien, jag instämmer med Robert.

Gustav Dahlander



23. Fråga:
Hej!
Jag har en fråga gällande Sam. Vad är hans riktiga namn? På de flesta ställen i böckerna (och i filmerna) så står det att han heter Samwise Gamgi. Men i Sagan om de två tornen, när de träffar Faramir, så presenterar Frodo Sam som "Samuel, son av Hamfast". Heter han både och? Eller hittar Frodo på? Vilket är rätt? Undrade bara...

Silma

P.S. Måste berömma er för denna bra och intressanta spalt!

Svar:
Hej Silma, tack för komplimangen! Svaret är enkelt när man känner det. Sam heter Samwise på engelska och Samuel i den svenska översättningen.

Robert Östberg


24. Fråga:
A. Ni sade att Glorfindel var den enda alv man visste hade genomgått  reinkarnation. Hur var det då med Finrod Felagund, som dräptes, men alltjämt "vandrade med sin fader Finarfin under Eldamars träd"?

B. I boken Morgoth's Ring står det att läsa att Varda tillverkade stjärnbilden Menelmakar, som ett förebud att Túrin Turambar skulle återvända från Mandos hallar, inför den sista striden mot Morgoth (Turin, Tulkas och Fionwë (Eönwë),  rättare sagt)). Är detta allmänt känt som slutet på sagan, eller bara en idé som Tolkien hade?


Aikanaro

Svar:
Hej Aikanaro!
A. Whoops... det var nog jag som skrev det, men jag skrev att Glorfindel var den ende som jag på "rak arm" kom ihåg reinkarnerades. Och det var säkert ännu fler än Finrod och Glorfindel som lämnade Mandos salar för att åter klädas i kött och vandra i lycksalighet i Aman. Men rätt ska vara rätt!

B. Det som står i HOME, och Morgoth' Ring är volym 10 i HOME, måste alltid tas med en nypa salt... Vi vet faktiskt inte vad av innehållet i de texterna som Tolkien ansåg vara helt klart, inte heller vilka av texterna som förkastats. Om jag inte minns fel står det också att om människorna kämpar väl mot Morgoth i den "sista striden" skulle även de få komma till Aman. Vad jag vet är dessa teorier förkastade av Tolkien, så man kan inte säga att detta är det "allmänna" slutet på sagan.


Johan Sandberg


25. Fråga:
Hejsan!
Först av allt vill jag tacka för en jättebra spalt! Jag har fått svar på väldigt många frågor, fortsätt i den stilen! Sen undrar jag lite över Legolas, för jag läste detta på en sida på Internet:

"The first appearance of Legolas Greenleaf is in the story of the fall of Gondolin in F.A.510 where he his one of Folks of the Tree, Legolas escaped the fall and made it with Tuor, Idril, Earendil, Glorfindel and the rest of the fugitives to the heigths of Christhorn and some of them to the Mouth of Sirion. The next appereance of Legolas is in the T.A. where he is an ElvenPrince, son of Thranduil, King of the Northern Mirkwood in T.A. Legolas was one of the nine in the fellowship of the Ring. His father had sent him to Imladris to the council of Elrond. Was Legolas of the Tree in Gondolin the same as Legolas in Mirkwood ?. I do not know. The tale of the Fall of Gondolin was written in the youth of Tolkien before many things were changed and before the story of the Lord of the Ring but one thing Tolkien never intentially did was using an already existing person and name twice if it was not the same. May the case be that Legolas had travelled into Beleriand in his youth ? and returned in the end of the First Age?"

Vad säger ni om detta? Var Legolas med när Gondolin föll? Och om han inte var det, vet någon av er något om Legolas sanna ursprung?

Tack på förhand!

Annika


Svar:
Hej Annika! Vi tackar för berömmet, och vi arbetar för fullt med att göra spalten ännu bättre... hela tiden!

Till din fråga:

Jag misstänker att det är ifrån http://www.annalsofarda.dk/annals-of-arda/Elves-index-tables/Elves/Legolas.htm som du har fått detta. Personligen tror jag att "vår"  Legolas och Legolas av Gondolin är två olika alver. Gondolinrim var noldor, medan Legolas med stor sannolikhet var sindarin.  Detta tycker jag räcker gott som bevis för att det är två olika individer.  Lite fakta kring detta går att läsa på http://kaiedarkstar3939.tripod.com/fics/lref.html 

Johan Sandberg


26. Fråga:
Hej!
Jag har en fråga kring Círdan the Shipwright. Han nämns ju ett flertal gånger, och verkar ha funnits vid the Grey Havens ända sedan alver först satte sina fötter i Middle-earth och i Appendix A nämns att han troligen stannar tills den siste alven rest väster ut.
I sista kapitlet i The Return of the King, står dock följande:

"As they came to the gates Círdan the Shipwright came forth to greet them. Very tall he was, and his beard was long, and he was grey and old..."

Alver har väl varken skägg eller åldras?
Hur förklarar man det här?

Micke


Svar:
Ja du... en bra fråga! Men det finns ett bra svar på den: Círdan var en av de första alverna, och kanske den äldsta alven som levde i Midgård. Men han skiljde sig från t ex Galadriel i det att han aldrig sett trädens ljus, eller vandrat i Aman. Just det har nog bidragit till att han är mer "sliten" och visar upp tecken på ålderdom, vilket alver inte gör i vanliga fall, i alla fall inte de som en gång varit i Aman. Det är också helt enkelt sagt att alver om de blir riktigt gamla kan få skägg.

Johan Sandberg


--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


27. Fråga:
Tornet Orthanc är verkligen häftigt, men den är ju bara en liten kopia av  Barad-dûr. Jag läste att Orthanc var 150 meter högt, men nog måste den väl vara högre än så? Eftersom Barad-dûr sträckte sig ända upp över bergen så var väl den över 1000 meter hög?

Mike Ober

Svar:
Hej! Orthanc som kopia av Barad-dûr??? Nja, Orthanc byggdes av män från Gondor, och knappast för att likna Barad-dûr. Vad det gäller höjden på Orthanc och Barad-dûr så hittar jag just nu inga uppgifter om det, därmed inte sagt att det inte finns sådana någonstans bland Tolkiens material. Inte mycket till svar är jag rädd...

Johan Sandberg

Nu måste vi komma ihåg att 150 meter är jäkligt högt!

Gustav Dahlander


------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna - De tre, De sju, De nio och Den enda - utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


28. Fråga:
Hej!
Jag går direkt på frågorna.

A: Om den som kan kontrollera Ringen kan göra den osynlig istället för tvärtom, varför gjorde då inte Sauron det i slaget när Isildur högg av fingret? Då skulle ju Isildur inte ha sett vilket finger han skulle hugga av.

B: Om det bara är trollkarlar och vissa alver som kan kontrollera Ringen varför är då Boromir så angelägen att ta den till Gondor och använda den mot Sauron? Vad jag vet se finns det bara människor i Gondor och att bara vara osynlig låter inte som en tillräckligt stor fördel för att kunna besegra Sauron.

Morgoth

Svar:
Hejsan! A: Högmod. Först måste vi dock göra klart att det inte är bevisat att den som kunde kontrollera en Maktens ring verkligen kunde göra den, istället för sig själv, osynlig. Det finns dock väldigt mycket som tyder på att det förhåller sig så. Men det finns också en del som tyder på att den som kontrollerar en ring också kan göra den synlig när han så önskar. Ett exempel på detta från LOTR är ju när Gandalf "låter" omgivningen se Narya vid Grå hamnarna. Sauron var alltså helt enkelt så självsäker att han inte brydde sig om att dölja sin Ring. Blotta åsynen av att han bar Ringarnas ringen på sitt finger torde ju ha skrämt slag på en och annan. Vi måste också vara medvetna om vilket ofantligt osannolikt scenario det är att en liten människa ska lyckas hugga av ett finger på den mäktige maian Sauron. Isildur lyckades ju också enligt utsago med konststycket att bara hugga av just det finger på vilket ringen satt. De övriga nio fick Sauron behålla. Det är helt enkelt inte sannolikt att något sådant ska hända, och det fanns i synnerhet inte med i Gorthaur den grymmes beräkningar vid det här tillfället. Uppenbarligen.

Möjligheten finns ju också att Ringen faktiskt var osynlig och att Isildur chansade, men det är ju inte särskilt troligt.

Gustav Dahlander

B: En av Ringens egenskaper är att den gav bäraren falska löften om hans egen kraft. Bara för att person tror att han kan kontrollera Ringen så betyder det sannerligen inte att han verkligen skulle lyckas. Till och med lille Sam såg sig ju själv för ett ögonblick som Sam den Store, när han frestades av Ringen efter Honmonstrets håla. Boromirs fel var ju just att han var så övertygad om att Gondors män inte skulle kunna korrumperas av Ringen och att de med dess hjälp skulle kunna besegra Sauron. Just den övertygelsen var säkerligen en av de främsta orsakerna till att Ringen lyckades korrumpera honom så djupt att han försökte ta den med våld från Frodo, vilket ju indirekt ledde till hans död.

Robert Östberg


29. Fråga:
I filmen Sagan om ringen är Sauron inte osynlig när han bär Ringen, men det blir alla andra som har den på sig, varför?

Julia Rönnblom

Svar:
Hej Julia!
Alla blir inte osynliga när de tar på sig Ringen. Till exempel så blir Tom Bombadill inte osynlig när han tar på sig den. Att de flesta blir osynliga beror på att de inta kan kontrollera ringen. Maktens ringar har ett eget liv, och gör lite som dom vill. Se också Gustavs svar ovan.

Johan Sandberg


--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


30. Fråga:
Angående frågan i Tolkiens Arda - Magasinet nr 3 2003, där en insändarskribent frågar om det är katastrofalt om Sauron får tag i Ringen: Varför går inte de andra valar in och kastar ut honom i oändligheten. De bör ju vara ganska mycket mäktigare än Sauron som är en maia.
Med vänliga hälsningar,

Emil

Svar:
När valar vid första ålderns slut färdades till Midgård och slog ner Morgoth förstördes hela Beleriand och Arda skadades svårt. Detta vill de ju med säkerhet inte ska hända igen, därför kan/vill de inte agera personligen mot Sauron. Dessutom så är de allmänt motvilliga till att handgripligen gå in och ställa saker till rätta, det var bland annat därför som de skickade Istari.

Robert Östberg


31. Fråga:
Vem är Ungoliant och hur kunde hon hålla Melkor inspärrad? Var det Melkor som dödade henne?

Galadriel


Svar:
Hej Galadriel. 
Ungoliant var en varelse som såg ut som en spindel. Exakt vad för slags väsen hon var vet man inte. Hon kan ha varit en maia, men det är inte klarlagt. Honmonstret i Sagan om ringen är en av Ungoliants avkomma.

Ungoliant höll inte Morgoth (Melkor) inspärrad, men hon tvingade honom att ge bort allt han stulit från Fëanor, utom silmarillerna. Anledningen till hennes makt då var att hon sugit i sig all energi/kraft från Valars två träd, och vuxit sig enorm. När Morgoth insåg att han inte kunde hantera situationen skrek han på hjälp, och hans balroger kom och drev gemensamt bort henne med sina eldpiskor. 

När hon drevs bort av balrogerna vandrade hon söderut, och man tror att hon till slut förtärde sig själv i sin omättliga hunger.

Johan Sandberg


32. Fråga:
A: Vem eller vad var Sauron?

B: Hur blev Saruman ond?

C: Vem eller vad utrotade entiskorna?

D: Ringvålnaderna rider på någon varelser som flyger, vad var deras krafter?


Kim Lövgren

Svar:
Hej Kim!
A. Sauron var en av Aüles maiar från början, men lockades över till Morgoths sida. Sauron blev Morgoths främste tjänare, och när Morgoth kastades ut i tomrummet av valar tog Sauron över hans roll som förtryckare.

B. Detta är en komplicerad fråga, och en fråga där man kan spekulera en hel del. Jag tror inte att det finns något korrekt svar på frågan, men jag har själv funderat en hel del över detta. Jag tror att Sarumans ondska kom smygande långsamt. Saruman hade ju tillgång till Orthancs palantír, och när han väl tittat i den hittade Sauron honom till sist. På något sätt fick Sauron honom att "byta sida". Palantírerna var vanskliga verktyg, och antagligen såg Saruman endast det Sauron ville att han skulle se. Och det han såg var slutet för de fria folken, och Sauron som ensam härskare över Midgård. Han gick kanske över till Sauron för att han trodde att allt motstånd var förgäves. Även om han försökte att själv ta Härskarringen sedan, och därigenom begick förräderi mot Sauron, så var han nog helt enkelt rädd för det som skulle hända och svek sitt uppdrag som Istari. Att han sedan fortsatte sin onda bana berodde nog på hans stolthet. Stolthet i kombination med viljan att skapa saker verkar alltid leda till ondska eller katastrof i Tolkiens böcker.

Genomgående hos Tolkien är att de som "skapar" saker är de som är onda, eller i alla fall tvivelaktiga. Aüle bröt mot Ilúvatars vilja när han skapade dvärgarna. Det var väl ingen ond handling i sig, men... Sauron var Aüles maia, det var även Saruman. Morgoth sökte tidigt efter den heliga flamman, för att själv kunna skapa liv. Fëanor var noldors främste hantverkare, och noldor var de främsta hantverkarna bland alverna. Det var också noldor som var föst med att dräpa andra alver. Dvärgana var skickliga hantverkare, men ganska så opålitliga i kriget mot Morgoth. Även númenoranerna var skickliga hantverkare, men hemföll åt ondskan till slut. Tolkien själv avskydde när man försökte läsa in olika tolkningar av hans verk, men här kommer en från mig i alla fall: Jag tror att det faktum att de flesta "onda" i Tolkiens värld var just "hantverkare", "tekniker", sådana som ville förändra saker, berodde på Tolkiens egen skepsis inför teknik och nya företeelser. Nå, det här är en personlig reflektion, och behöver inte alls vara med sanningen överensstämmande.

Johan Sandberg

Liten fundering: Det har nämnts att Saruman studerade "ringläran", och att den som studerar onda ting lätt kan "smittas" av dessa. Att studera ondska är farligt.

Gustav Dahlander

C. Entiskorna blev troligen utrotade av Sauron under Sista alliansens krig när han brände Bruna landen, där de bodde. Se fråga 8 i faq:en.

Johan Sandberg

D. Om vålnadernas hästar sägs att de har väldigt bra syn, detta kan man förmoda gäller även för vingbestarna, troligtvis i ännu större utsträckning då dessa ju måste kunna se marken då de flyger. Om de är rovdjur till ursprunget måste god syn i deras naturliga miljö vara ett krav. Eventuellt kan de också verkat genom att sprida någon form av skräck omkring sig.

Gustav Dahlander


33. Fråga:
A: Om Sauron hade en kropp, vad hade han då ögat till? I filmen är det ju ögat Saruman snackar med.

B: Och var hade han sin palantír?

Åter igen,

Gunnar


Svar:
A: Saurons öga används med största sannolikhet bara i bildlig bemärkelse. Han hade koll, han spanade med sina ögon/sitt öga. Det förefaller dock som om Tolkien vid åtminstone något tillfället i livet, tvekat i frågan och funderat på om Sauron inte ska vara ett öga ändå. Ett sådant tillfälle återfinns i slutet av Númenor-berättelserna i Silmarillion, när Sauron lämnar den sjunkande ön. Filmregissören Jackson har som sagt fått för sig att Sauron verkligen är ett stort öga, vilket ju äro beklagligt. I själva verket kan vi vara nästintill bombsäkra på att Sauron hade en humanoid kropp, se fråga 11 i faq:en.

Gustav Dahlander

Ögat har alltid jag tagit för en bild av Sauron när han söker genom sin palantír.

Johan Sandberg

B: Saurons palantír fanns i Barad-dûr.


Johan Sandberg



----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk).


34. Fråga:
Hej.
Jag har en kort fråga (men vill ha ett långt svar). Grovt (eller noggrant) uppmätt, hur många språk finns det sammanlagt i världen Midgård, inklusive dialekter? Har du någon bra webbadress till en välinformerad sida? Jag skall nämligen göra ett specialarbete om Midgård, dess språk och invånare. Och du som verkar kunnig skulle kanske komma med några bra tips!

Tack på förhand!!!

Jonny

Svar:
Hej Jonny!
Din fråga är strängt taget omöjlig att besvara, eftersom Tolkien inte har preciserat sig på den punkten. Scenariot för hans legendarium är ju inte hela Midgård utan dess nordvästra del. Och inte ens över de språk och/eller dialekter som hade hemortsrätt där äger vi någon fullständig lista.

Dock, de Midgårdsspråk från vilka autentiskt material (om än ofta fragmentariskt) är publicerat finns alla presenterade på Helge Fauskangers webbplats Ardalambion. Den förtjänar verkligen att kallas välinformerad och kan varmt rekommenderas. Fakta i övrigt kan du hitta i rikliga mängder på Tolkiens Ardas sidor.

Lycka till med specialarbetet!

Björn Fromén


35. Fråga:
Aiya, a nóla!
Jag har sökt ett ord på quenya för mänskligheten, men inget funnit. Skulle man kanske kunna sätta ihop någonting av _atan_ + _lië_? Men det kan väl inte bli **_atanlië_, antar jag, då bokstavskombinationen nl såvitt jag vet inte är tillåten. Skulle man kanske kunna sätta _atan_ i plural först: _atanilië_? Eller kanske strunta helt och hållet i _lië_ och bara säga _i atani_. Vad anser du?

Kata

Svar:
Hej Kata!
Du har helt rätt i att NL är en otillåten kombination i högalviska ord. Om N och L genom sammansättning ändå kommer i kontakt, assimileras de till LL.. Exempel: _númen_ 'väster' + _lóte_ 'blomma' blir _Númellóte_.

Jag tror alltså att en sammansättning av _atan_ och _lie_ skulle få formen *_Atallie_ . En exakt parallell erbjuder _Casallie_ 'dvärgafolket' av _Casar_ 'dvärg' (också R-L assimileras till LL inne i ord).

Det går säkert bra att använda _Atani_ synonymt med *_Atallie_. Åtminstone i engelsk text använder ju Tolkien ofta exempelvis _Eldar_ '(väst)alver' i samma betydelse som _Eldalie_ '(väst)alvfolket'

Björn Fromén


36. Fråga:
Hej!
Jag heter Emelie och är 17 år. Jag vill väldigt gärna veta lite mer om det alviska språket, både sindarin och quenya. Jag vill gärna lära mig både prata och skriva dem. Har du några tips om vart jag ska vända mig (förutom hemsidor)? Ett av problemen är att jag inte vet hur jag ska uttala orden? Jag vore väldigt tacksam för svar!
Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar,

Emelie

Svar:
Hejsan Emelie! Vi får in många frågor av den här typen, ni som skickat in en liknande fundering till den här veckan och inte hittar något svar - se hit! Läs fråga 10 i Magasinet i nummer 2 2003, språkavdelningen i insändarsektionen nummer 4 och nummer 1 i år av samma magasin samt fråga 14 i faq:en. Missa inte heller att vi numer har quenyalektioner i Tolkiens Arda.

Gustav Dahlander



---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
De flesta insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


37. Fråga:
Hej Gustav!
Tack för ett underbart magasin. Här kommer sex, mer eller mindre, konstiga frågor. Förlåt om de är lite triviala.
A: Det här är en sak som har stört mig länge. I filmen Sagan om ringen vandrar brödraskapet upp för trapporna i Moria. Hoberna ses närmast krypa upp för de jättelika trappstegen. Visst är detta ett påhitt av Peter Jackson? Trappstegen är väl mindre i boken? Dvärgarna är ju visserligen något längre än hoberna men att de skulle göra så stora trappsteg åt sig själva är väl alldeles ologiskt, eller?

B: För övrigt så undrar jag varför inte Elrond mördade Isildur inne i Domedagsberget. Är det inte ologiskt att han lät den dumma människan bara försvinna hipp som happ med den Enda utan att åtminstone försöka ta upp jakten?

C: I slutet av ROTK säger Gandalf att han skall samtala med Tom om deras framtid. Gandalf får ju äntligen åka hem nu, vilket han antagligen är glad för. Men frågan uppkommer då om vad som hände med Tom. En del menar ju att han är en maia, och då dessa samt de flesta alver åker hem till Aman, betyder det att Tom och Hjortrongull också lämnar Midgård?

D: Ok, den stora frågan: Arwen måste dö med Aragorn, Lúthien med Beren, men Legolas fick ta med sig Gimli till Aman. Varför då? Det var ju bara de tre ringbärarna (förutom Tuor då) av de dödliga som fick inresetillstånd dit. Var Galadriel kanske kär i Gimli? Eller hade Legolas en särställning bland alver då han var en av de nio och därför fick sin önskan uppfylld? Man kan också undra lite över Legolas och Gimlis förhållandes natur, då Legolas väntade ut både Aragorns, Merrys och Pippins död men sedan nödvändigtvis ville ha med sig Gimli.

E: Jag läste att maiar och alver bor på olika ställen i Aman, betyder det att Legolas och Gandalf blev separerade? Väldigt sorgligt i så fall. Är det för övrigt sant att Gandalf tog med sig Skuggfaxe?

F: Om vi nu säger att Idril och Tuor togs emot i Aman, så fick de väl ett långt och lyckligt liv tillsammans. (Jag antar att det är sant att dödliga som kommer till Aman får ett förlängt liv.) Så småningom måste ju Tuor ändå ha dött, frågan är då vad som skulle ha hänt med Idril? Jag vet att det inte finns någon källinformation om detta, men man kan ju spekulera. Skulle hon ha dött av ett brustet hjärta, eller skulle hon ha blivit besparad detta för att hon befann sig i Aman? Det här gäller väl också Legolas antar jag.

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar,

Kristina

Svar:
Hej Kristina. Stort tack för komplimangerna, och inga frågor är för små, så blygs ej...
A: Ja, trappstegens storlek nämns aldrig i boken, så då får man väl säga att det är PJ:s påhitt. Jag tycker personligen inte trappstegen är så exceptionellt stora, det verkar mest vara den branta lutningen som gör att hoberna får klättra upp som de gör.

B: Detta har diskuterats ofta och, visst, man kan tycka att ändamålen skulle ha helgat medlen i detta fall. Å andra sidan: Ringen har ju en förmåga att bygga ondska på ondska så att säga, så om Elrond hade mördat Isildur så hade han kanske haft svårt att själv sedan slänga i Ringen. Och då hade det blivit ännu värre. Till sist är ju Elrond en i grunden god person, som knappast skulle kunna tänka sig att mörda en människa på det sättet, särskilt inte Dúnedains konung.

Robert Östberg

Man ju fråga sig varför Elrond inte gjorde det. Men märk väl: det är bara i filmen som det sägs att de uttryckligen begav sig in i Domedagsberget. I boken är det tolkningen att de bara dividerade kort på slagfältet som ligger närmast till hands. Dessutom är det möjligt att man då inte kände till ringens förödande kraft och vad denna kunde orsaka.

Gustav Dahlander

C: Eftersom vi inte vet vad Tom är så är det svårt att besvara din fråga. Men om nu Tom varit i Midgård sedan Arda skapades så tror jag personligen att han nog kommer att stanna där, då han ju måste ha en otroligt djup kärlek till Midgård.

D: Mig veterligen ges ingen förklaring till varför Gimli får tillstånd att komma till Valinor. Men jag tror dels det har att göra med hans medverkan i Ringens brödraskap som ledde till Ringens förstörelse och sedan tror jag definitivt Galadriel hade lagt in ett gott ord för honom hos valar. Många övertolkar eller skojar om Legolas och Gimlis relation, men själv ser jag bara två personer från två olika släkten som från att ha varit väldigt skeptiska till varandra och deras respektive släkten, börjar att mer och mer förstå varandra och inse att de trots allt har saker gemensamma (kärleken till skönhet till exempel). De blir väldigt nära vänner och visst finns det stor kärlek mellan dem, men inte världslig sådan (precis som kärleken mellan Frodo och Sam inte är världslig).

Robert Östberg

Tolkien nämner faktiskt att Gimli får tillåtelse att följa med till Aman i egenskap av "tjänare till Galadriel", i Letters. Allt tyder på att det här med att den ena parten måste dö/få evigt liv vid kärleksrelationer mellan dödliga och odödliga släkten inte gäller vänskapsförbund.
Aragorn hade inga möjligheter att sjappa till Aman då han ju hade ett kungarike att styra. Det var hans öde. Merry och Pippin fick måhända inte tillstånd till att färdas dit, eller också så önskade de det inte.

Gustav Dahlander

E: Gandalf tog med sig Skuggfaxe till Aman, ja. Eftersom Legolas inte dog och färdades till Mandos utan seglade till Aman, borde han (som jag tolkat det) vara fri att färdas hur han vill i Aman, precis som Gandalf, så de kan säkerligen ha träffats igen. Jag har själv inte läst texten du hänvisar till om att maiar och alver nödvändigtvis levde åtskilda, så det kan jag inte uttala mig om.

Robert Östberg

Alverna levde i Eldamar och ainur levde i Valinor, men båda hade rätt att besöka de andras områden. Ainur i synnerhet kunde knalla runt lite som de ville.

Gustav Dahlander

F: Jag tror inte att Tolkien någonsin säger klart huruvida en dödlig som kommer till Aman får förlängt liv... Jag har alltid tolkat det som att de skulle leva till sin normala livslängd och sedan dö. Och vad Idril skulle göra då, tja, där kan man som sagt bara spekulera. Antingen förblir hon i sorg, eller så kommer hon över den så småningom, kanske träffar en annan, vem vet?

Robert Östberg

Det antyds att Tuor kan ha fått evigt liv, och "ensam av människorna kom att räknas till alvernas släkte" (Silmarillion, citerat från minnet). I så fall behövde Idril knappast bekymra sig för "Arwensyndromet". Med största sannolikhet bör Legolas inte ha dött av att vännen Gimli gick hädan, se D.

Gustav Dahlander


38. Fråga:
Hej!
Jättebra sida! 
A. Jag har sett SOR och SODTT-filmerna och läst ungefär halva SOR. Jag läste någonstans (typ TheOneRing.net eller något sådant) att Tolkiens böcker är rasistiska. Stämmer det eller är det bara skitsnack?

B: Vem är Morgoth? Gandalf säger i SODTT-filmen att han slogs mot Morgoths balrog.

Éowyn

Svar:
Hell Éowyn! Roligt att du gillar vår sida.
A. Nej, det stämmer inte att böckerna är rasistiskt skrivna! Folk har läst in allt möjligt i Tolkiens böcker, rasism, kvinnoförtryck, homosexualitet, religion och så vidare. Tolkien själv var väldigt noga med att påpeka att det inte fanns några sådana bakomliggande tankar i hans verk.

Johan Sandberg

Tolkien själv var en stark antirasist, något som var mycket ovanligt på hans tid. Hans böcker kan dock tolkas som rasistiska. Men de kan också tolkas som antirasistiska. Det beror helt på vad man försöker bevisa. Med andra ord så känns det ganska dumt att börja yra om rasism om du frågar mig. Jag skrev en gång i tiden en artikel i ämnet för yelah.net, klicka här för att läsa den.

Gustav Dahlander

B. Morgoth var den stora fienden i de tidiga åldrarna. Han var en vala, den mäktigaste av dem alla. Han ville vara kung över Arda, och det resulterade i ett långt och segdraget krig mellan Morgoth och alverna. För att få reda på mer om detta rekommenderar jag att du läser Silmarillion!

Johan Sandberg


----------------------------------------- Kompletterande svar ------------------------------------------
Ibland går det att bygga på eller rätta svar från tidigare nummer...


39. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 4 2003, fråga 14 B:

Finns det någon annan bok än SOR som berättar vad som hände Balin i Moria?

L. S.

Svar:
Jag kan tillägga att Tolkien ju tillverkade faksimiler av tre sidor ur Mazarbuls bok. De reproduceras i Pictures by JRR Tolkien, med åtföljande transkription, som ger några ord mer än vad Gandalf läste upp i Moria. Det finns också utkastversioner av sidorna, av vilka åtminstone några publicerats på olika håll, till exempel en i JRR Tolkien: Artist & Illustrator. Jag vill minnas att jag någon gång tyckt mig kunna få ut ytterligare något ord från någon sådan version.
Suilaid,
Beregond

Anders Stenström
Tolkiensällskapet Forodrim
Gästexpert

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen! Just nu söker vi bland annat personer som kan svara på insändare, skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Bilder:
"Glamdring" © The Encyclopedia of Arda
Gandalf (Sir Ian McKellen) i Sagan om konungens återkomst Foto: Pierre Vinet © New Line Productions



Tolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

I REDAKTIONEN:

Redaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Experter:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Nyhetsredaktion:

Sofia Danielsson
sofia_danielsson@yahoo.se

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com


Skribenter:

Sven Bergersjö
mailto:sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com


Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Lars Ylinenpää
lars_ylinenpaa@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till Innehåll