Fråga om Tolkien

Frågor och svar 11/1 2002

1. Fråga: När släpps Sagan om ringen på DVD och VHS? Då menar jag givetvis inte den tecknade. Tack på förhand!
- Stefan Rombing

Svar: Enligt vad jag har hört så kommer filmen släppas på video och DVD i augusti.

2. Fråga: Hej, jag ska skriva ett specialarbete om Tolkiens betydelse för fantasygenrens framväxt. Vad har du för åsikter i denna fråga? Tacksam för svar.
- Mattias Enoksson

Svar: Tolkien skapade inte fantasygenren men han formade den verkligen, hans betydelse i frågan går egentligen inte att överdriva. Det brukar ofta sägas att Tolkiens ande svävar över fantasyn, något som jag tycker stämmer bra. Sagor som liknade det vi ser idag inom genren fanns innan LOTR men JRRT skapade något unikt när han skrev boken. Den blev fantasyns stora genombrott, böcker som skrevs efter Tolkien inspirerades allt som oftast av hans verk och med tiden blev det så att i princip allt inom genren på något sätt kan härledas till honom. Därför kan han kanske kallas "fantasyns fader", även om han alltså inte skapade den från början så så skapade han ju den såsom den ser ut idag, innan var den något annat. Nästan alla som skriver fantasy idag kan på i varje fall några punkter utpekas för att ha inspirerats av Tolkien, om inte annat indirekt. De flesta har läst och influerats kraftigt av LOTR, något som exempelvis den nyutkomna antologin After the King visar på, och de som inte gjort det har ändå inspirerats av fantasygenren, annars skulle det ju inte vara någon fantasybok. Då Tolkien format genren blir det alltså praktiskt taget omöjligt att undvika "fallgroparna" och producera ett helt "Tolkienfritt" verk. Det finns andra åsikter i den här frågan också men jag tror att de flesta kan skriva under på vad jag säger här.

3. Fråga: Hej! Jag skriver som representant till hela min Tolkien-galna familj. Vi älskar Tolkiens och hans fångande berättelse, men vi skulle gärna vilja veta lite mer om språken i böckerna, speciellt alviska. Jag fick veta av en vän att det kanske skulle kunna finnas någon ordbok med alviska. Stämmer detta? Om det skulle göra det, kan du vara så vänlig att skriva var man skulle kunna få tag på den? Tack på förhand.
- Emelie Edholm

Finns det en bok där man kan lära sig prata quenya eller sindarin och i så fall: var kan man köpa den?
- Sebastian

Svar: Hej! Jag får ofta denna fråga, se nummer 14 FAQ:en samt fråga 4 och 14 förra veckan för svar.

4. Fråga: När skrev Tolkien: Silmarillon, Bilbo, SOR, SOTT, SOKÅ, och De förlorade sagornas bok?
- Sauron -x

Svar: Silmarillion skrev Tolkien på från och till under nästan hela sitt liv, man brukar säga att han började runt 1913 och slutade (vilket var logiskt) vid sin död den 4 september 1973. Hans son Christopher såg till att boken utgavs och det 1977 i England. Bilbo växte fram mellan 1930 (cirka) och 1937 och publicerades för första gången i England 1937. Tolkien började skriva SOR 1936 eller -37 och den publicerades 1954-55 i England. Runt 1950 var han praktiskt taget klar med verket, övrig tid fram till dess att det nådde allmänheten ägnades åt diverse krångel med förlag, renskrivande med mera. SOR är i själva verket en bok som delats upp i tre av praktiska skäl, skrivandet av de olika delarna flöt därför på sätt och vis ihop. Om du är ute efter exakta datum för övergången mellan de olika böckerna såsom de senare kom att publiceras rekommenderar jag Christopher Tolkiens The History of the Lord of the Ring s, det vill säga HOME 6-9. DFSB skrevs mellan (cirka) 1913 och 1920 och publicerades 1983.

5. Fråga: Det nämns i böckerna att alver är odödliga, vad i så fall hejdar dem från att vinna alla slag mot onda makter?
- Rob

Svar: Det stämmer att alverna är odödliga såtillvida att de inte kan dö av ålder. De kan heller aldrig "lämna världens cirklar", däremot kan deras fysiska kropp förstöras så därför har de inget övertag i strid.

6. Fråga: Vilken hårfärg har Legolas? Så vitt jag vet nämns det aldrig i LOTR, och i filmen är han ju blond, men finns det någon "officiell" hårfärg?
- Isabelle Wårfors

Svar: Det är riktigt att ingen specifik hårfärg nämns i LOTR. Denna undran är som du kanske känner till en ständig tvistefråga bland Tolkienister och jag har åtminstone aldrig sett något definitivt svar. Hans släktskap möjliggör såväl ljust som mörkt hår.

7. Två frågor: A. Hur många år tog det honom att skriva böckerna? B. Varför delade man filmen i tre delar i stället för att visa kanske 6 timmar med en lysande film?
- [Anonym]

Svar: A. Ungefär 14 år, det beror på hur man räknar, se fråga 4.
B. Det är ju en fråga om vad man föredrar. Personligen ser jag hellre 8 timmar uppdelat på tre filmer som nu än 6 timmar i en.

8. Fråga: Är Angmar ett landområde eller en person? Var har Tolkien skrivit om Angmar?
- Rasmus

Svar: Angmar är både ett land och en person. Personen Angmar kallas vanligen Häxmästaren eller Häxmästaren av Angmar, han är Nazgûlernas ledare som dräps av Eowyn i Sagan om konungens återkomst. Vissa kallar honom kort och gott för Angmar. Han var under en period i Tredje åldern herre över landområdet med samma namn i norra Eriador, se kartorna i LOTR. Det står mer om detta i appendixen till LOTR eller på svenska i Ringens värld.

9. Fråga: Jag funderar på att läsa LOTR på engelska, har läst den på svenska innan. Vet du vilken utgåva som är finast av de som finns i 3 band (ett band blir för klumpigt tycker jag)?
- Björn

Svar: Det är ju en fråga om tycke och smak men jag skulle absolut välja den utgåvan som har omslag av Tolkien själv. Det är så böckerna såg ut då de först kom ut.

10. Fråga: I biofilmen Sagan om ringen säger Bilbo att det inte har funnits en drake på tusen år, men Smaug fanns ju!
- [Anonym]

Svar: Bilbo säger: "det har inte funnits någon drake på tusen år här" (min kursiverade text). Det vet hoberna visserligen inte så mycket om men det han säger är sant, frågan är om det någon gång funnits någon drake i vad som senare blev Fylke eller dess omgivningar. Smaug bodde ju i alla fall som du säkerligen vet i Ensamma Berget i Rhovannion.

11. Fråga: Har ni Tolkiens originalböcker? På engelska? I original omslag?
- Misha

Svar: Vi har LOTR på engelska i originalomslag, ja.

12. Fråga: Betyder namnen i Sagan om ringen något? Jag har hört att Gimli betyder "paradis".
- Rob

Svar: Alla namn i LOTR har en innebörd, detta var mycket viktigt för Tolkien. De flesta namn är på hans egentillverkade språk men dvärgnamnen (och även de rohirriska namnen) är tagna från historiska språk. Dvärgarnas namn förekommer alla i Eddan men Tolkien var noga med att se till att ordens innebörd stämde väl överens med den användning han drog av dem.

13. Fråga: Hej! Har en fråga om Gandalf och hans stav. När han flydde från Orthanc kan han omöjligt ha fått med sig sin stav. Spelar det någon roll för hans magi? I filmen ser det till exempel ut som han har samma stav senare i Morias gruvor som borde ha varit kvar hos Saruman. Och i boken nämns det inget speciellt om hans stav? Är det en miss eller är Gandalf bara mighty? För Sarumans stav var speciell eller? //Förvirrad....
- Daniel

Svar: En intressant fråga. Det finns ju en hel del fel gentemot Tolkiens värld i filmen. I denna tar helt enkelt Saruman Gandalfs stav vilket definitivt är en miss, hur det då kan vara samma stav han bar på vid ett senare tillfälle blir en gåta. I boken finns inte den problematiken, det sägs helt enkelt inget om vad Saruman gör med den. Dock kan man förmoda att Saruman skulle ha tagit den ifrån honom om staven var mäktig, något som föranleder mig att gissa att den inte är det. Jag har aldrig läst någon utförlig beskrivning av stavarnas eventuella inneboende makt och har svårt att säga något utförligare om detta. Robert Foster hävdar om trollkarlarna i Complete Guide under "Istari", att "their powers were focused through their staffs." Detta är med största sannolikhet bara en gissning baserad på att Gandalf ofta svingar sin stav då han brukar magi, han låter den även lysa i Moria som du säkert minns. En intressant passage i LOTR är den där Gandalf bryter Sarumans stav, s. 569, "The Voice of Saruman": "[Gandalf:] But you will first surrender to me the Key of Orthanc, and you staff. They shall be pledges [ung. 'som pant'] of your conduct, to be returned later, if you merit them." Vi blir dock inte så mycket klokare av detta, antingen var staven ett viktigt symboliskt föremål eller också hade den en funktion för att upphöja trollkarlarnas makt. Likväl så kan vi vara helt säkra på att istaris makt fungerade även utan deras stavar. Förmodligen har Foster åtminstone ett halvt rätt då ju Gandalfs stav faktiskt har en praktiskt funktion i och med att den lyser, men det betyder ju inte att vilken annan pinne som helst inte skulle kunna göra detsamma. Det är möjligt att det bara var en "kul grej" med stavarna, ett tecken på att man var med i samma orden… Om det är några därute som sitter på ytterligare information om istaris stavar så får ni gärna skriva in.

14. Fråga: Var Tolkien den som "skapade" orcherna och alverna, eller har han inspirerats av någon annans idé? Dessa varelser har ju dykt upp i betydligt senare sammanhang än i LOTR, till exempel Warhammer och dataspelet Warcraft (fast då är orcherna gröna och har betar).
- Björn

Svar: Ja, man kan säga att det var Tolkien som skapade orcherna och alverna. Jag har aldrig läst att orcherna skulle ha inspirerats av några tidigare påhittade sagovarelser, även om det ju finns uppenbara kopplingar till Goblins/vättar i gammal europeisk folklore. Ordet "orc" är fornengelska för "demon". Alverna ska ha inspirerats av gudafolket i den keltiska mytologin men är i praktiken en egen uppfinning. Parallellen till fallet med orcherna som Goblins/vättar är alvernas Elves/alver, som ju har vissa inte minst språkliga kopplingar till Elfs/älvor. De alver och orcher du hittar i diverse fantasyprodukter idag är i regel inspirerade eller plagierade från Tolkiens diton, se fråga 2.

15. Fråga: Var kan jag lära mig svartiska? Jag tror att det onda språket heter så, hittar inte det någonstans!
- Mårten

Svar: Det finns ingenting som heter svartiska i Tolkiens värld, det är en lajv-term. Språket du syftar på är det som Ohlmarks översatte från originalets Black Speech med "svarta språket" eller ibland "svartspråk". Språket utvecklades aldrig särskilt mycket, på move.to/ardalambion har du den utförligaste beskrivning av det som mänskligt att döma kan uppbringas.

16. Fråga: Angående Silmarilion: Som jag har förstått det är Sauron en balrog, stämmer detta?
- Hugge

Svar: Nej, Sauron är en maia. Balrogerna är också maiar men blev under Morgoths tyranni eldandar och kom således att benämnas med detta namn.

17. Fråga: A. I Sagan om Ringen frågar Gimli Galadriel om ett hårstrå och får tre stycken med kommentaren att aldrig har någon ställt en sån fråga till henne. I Sagor från midgård (i avsnittet om Galadriel och Celeborn tror jag) står det dock tydligt att hon har fått samma fråga flera gånger av sin släkting Fëanor. Finns det någonstans en förklaring?
B. I slutet av Sagan om konungens återkomst möter man för första gången Círdan Skeppsbyggaren vid de Grå Hamnarna. Då beskrivs han som gammal med långt vitt hår och skägg. Kan alver bli gamla? Har de skägg? Tacksam för svar.
- Klas Nilsson

Svar: A. I LOTR, s. 367, "Farewell to Lórien", säger Galadriel "none have ever made to me a request so bold and yet so courteous." Hon säger alltså att ingen tidigare kommit med en så djärv förfrågan, därmed inte sagt att ingen ställt själva frågan till henne tidigare. Att Gimli som dvärg frågade detta omgiven av alver i situationen som den var, överstiger ju i djärvhet vida att Fëanor som släkting gjorde det.
B. Inget som vistas i Midgård kan helt undgå tidens tand, alver föds inte vuxna så de måste ju åldras. Tolkien har sagt att om de blev riktigt gamla kunde de till och med få skägg, något som Círdan är det enda kända exemplet på. En parentes är att Haldir av Lórien i Peter Jacksons film har en tydlig skäggstubb, något han knappast var gammal nog för att ha. Dessutom är denna mörk medan håret är väldigt blont, hmm…

18. Fråga: Angående quenya som du fått en del frågor om vill jag tipsa om www.kortirion.net där dom håller på med en skola i quenya, man får lära sig språket steg för steg, på svenska... Och jag hävdar fortfarande att Sauron inte är härskaren över Maktens ringar. Eftersom Sauron inte kan påverka dessa utan Härskarringen och han inte har haft Härskarringen på 2000 år, så... Det är snarare härskarringen som styr Sauron i så fall…
- Haldir

Svar: Tack för tipset! Jag kan skjuta in att det även finns några kurser på www.alver.nu/. Den quenya som lärs ut där är dock något lajvanpassad och alltså inte bokstavstrogen mot Tolkien, så ditt tips var bättre. På move.to/ardalambion finns dock "korrekta" kurser men då på engelska. Om Sauron är härskaren över Maktens ringar eller inte är ju i min mening en definitionsfråga. Det frågan gällde förra veckan var om han är personen som åsyftas med "The Lord of the Rings" och det är han ju. Givetvis är han sedan inte den direkta härskaren över samtliga ringar. Han kan "påverka" De nio eftersom han kontrollerar dess bärare, om han fick Den enda på sitt finger skulle nazgûlerna få dramatiskt ökad makt.

Rättelse! Adressen till språksidan Ardalambion blev fel i förra veckans spalt, den korrekta adressen ska vara http://move.to/ardalambion och inget annat. Jag ber om ursäkt och hoppas att ingen förirrat sig på Nätet på grund av detta. Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Skicka gärna synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar eller korta kåserier om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Skicka gärna synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor!
Ny spalt kommer på fredag.

Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp