Fråga om Tolkien

Frågor och svar den 15/2 2002

Var hälsade ärade Tolkienfans!
Denna vecka har frågorna formligen strömmat in, det har inte varit lätt att hinna besvara alla. En hel del intressanta funderingar har kommit, se till exempel Ancalagon i fråga 26. Det är kul att se att så pass många kändisar har hittat hit också! För någon vecka sedan var det Gollum, nu Ancalagon och vi har också haft Fëanor med flera på besök! Hrm… nåja.
Från och med nu går det också bra att prenumerera på denna veckospalt, givetvis helt gratis. Skicka ett mail med ordet "prenumeration" i textfältet till tolkien@sfbok.se så får du en kort påminnelse varje gång spalten uppdateras. Prenumerationen kan lika lätt avbrytas genom att skicka ett meddelande med texten "avbryt prenumeration". Spalten avslutas idag med ett stort hobfrosseri, det är många som är nyfikna på "Det lilla folket". Min förfrågan efter sidhänvisningar till platsen där Legolas nämner sina barn har också rönt stort intresse, det märks att många som besöker spalten är väl pålästa. Mer om detta finner vi i fråga 3, men vi börjar också med Legolas. Jag skrev förra veckan att han troligen har mörkt hår med ett citat ur LOTR
som stöd, Lars Nerback har lite synpunkter på detta:

1. Kommentar:
Hej
Jag läste avsnittet som du i senaste spalten uppmärksammade om Legolas hårfärg innan jag läste din spalt, och funderade då på det hela. Det står att "...his head was dark", alltså står det ingenting om själva hårfärgen. Man skulle kunna tänka sig att det var just huvudet/ansiktet som var mörkt av natten, inte håret. Inte för att jag kan så mycket om Tolkien men jag tänkte skicka in min synpunkt på det hela

-Lars Nerback

Tack för reflektionerna! Du har en poäng där. Jag menade dock att även om Tolkien syftar på hela huvudet och inte håret, så måste detta spela in. Ett knallblont hårsvall går bara inte att bortse ifrån i en dylik situation, men: citatet duger inte som bevis. Vi VET fortfarande inte trots att indikationerna på att håret var mörkt, enligt mig, är mycket starka.


2. Kommentar:
Angående hästen Bill som du omtalar i fråga 2 den 1/2 2002. Han dök inte bara upp i filmen hux flux vid Moria, han var med brödraskapet redan från Vattnadal. Han syns tydligt till och med i teasertrailern till SOR. Men jag håller med om att han inte borde heta Bill då eftersom han kommer från alverna.

- Tess

Jag är ledsen om jag formulerade mig oklart angående den saken. Givetvis var Bill i filmen menad att komma från Vattnadal, min tanke var bara att det inte visas tydligt och därmed inte klargörs ordentligt. Men det var en annan sak jag ifrågasatte: "Bill" låter inte särskilt alviskt. Vad förhindrade att han kommit med från Bri?


Det är många som uppmärksammat frågan om Legolas barn, vars existens jag ifrågasatte i fråga 11 förra veckan. Magaretha Forsgren och Erik Andersson har båda snyggt och prydligt presenterat problematiken, medan Christoffer slutligen (enligt mig) löst den.

3. Kommentarer:
Hej!
Jag har en fundering angående fråga 11 8/2 2002, om Legolas barn.
Gimli och Legolas talar om Fangorn i kapitel 5 av Sagan om de två tornen:
Sagan om de två tornen, Norstedts 1989:
"Den är gammal, sade alven. Mycket gammal. Så gammal att jag känner mig ung igen, och det har jag inte gjort sen jag var ute på färd med mina barn. ..."

The Two Towers, Grafton 1991, second edition 1966:
"'It is old, very old', said the Elf. 'So old that almost I feel young again, as I have not felt since I journeyed with you children. ..."
Det verkar som om Legolas känner sig gammal i jämförelse med Aragorn och Gimli!

Mvh
- Margaretha Forsgren

Hej.
A: Jag undrar vad det blev av avari-alverna? Tog de någonsin del i historien och vad blev de av dem efter Tredje ålderns slut?
B: Angående Legolas barn så finns citatet på sidan 110 i Sagan om de två tornen och lyder "Så gammal att jag nästan känner mig ung igen, och det har jag inte gjort sen jag var ute på färd med mina barn". Detta anser jag vara en felöversättning från orginalet, där citatet istället lyder "So old that I almost feel young again, as I have not felt since I journeyed with you children", vilket jag tolkar som en anspelning på Aragorns och Gimlis relativt lägre åldrar.
Mvh Erik

- Erik Andersson

Hej! Har en kommentar till fråga 11 B den 8/2, om Legolas har barn. Anledningen till att vissa tror att han har barn är att en felaktig översättning i svenska upplagan har ägt rum. I den svenska versionen av Sagan om de två tornen säger Legolas på sidan 110 " Den är gammal" (syftar på Fangorn) "så gammal att jag känner mig ung igen, och det har jag inte gjort sen jag var ute på färd med mina barn", medan det i den engelska står "It is old, very old, said the Elf. So old that almost I feel young again, as I have not felt since I journeyed with you children. It is old and full of memory. I could have been happy here, if I had come in days of peace."

- Christoffer

Jag tackar och bockar för all information. Själv hade jag faktiskt märkligt nog lyckats missa notisen om barnen i den svenska upplagan, det finns alltid mer att lära. Christoffers ståndpunkt, och även den som Margaretha och Erik lutar mot, att den svenska utgåvan är felöversatt på denna punkt, delas av mig. Därmed lutar det alltså rejält mot att Legolas var barnlös.
När det gäller Eriks fråga A: Avari bodde hela tiden längre österut. Troligen är delar av folket i Lórien och Mörkmården avari, de tog om så var fallet alltså faktiskt del i nordvästra Midgårds historia, ja. Efter Tredje ålderns slut tyder det mesta på att vissa av de färdades över havet, många stannade dock med största sannolikhet kvar i de dödligas länder. Vad som skedde med dessa har vad jag vet inte angivits, min gissning är att de bleknade bort (vilket Tolkien skriver i DFSB) och slutligen kom att bli de älvvarelser vi omtalar i vår folktro. Med andra ord går det bra att bege sig ut i skog och mark för att leta alver än idag!


4. Kommentar:
Jag har en kommentar angående svaret på fråga 18, 8/2. Där står att Aragorn blev 208 år, men i Ringens värld står det att han levde mellan 1331 (fylkesår) och 1521, då blir han väl bara 190, eller?

- Ellen

Jag skulle gissa att det i Ringens värld rör sig om en felöversättning. Man skall alltid i första hand luta sig mot den engelska utgåvan då man söker information. Det verkar som att den svenska innerhåller ett fel här, detta kan antingen komma sig av att den är baserad på den första engelska utgåvan och inte den reviderade, eller också kan simpelt slarv av översättaren Åke Ohlmarks vara orsaken. Se alltså "Appendix B" till LOTR för korrekt information.


5. Kommentar: Hej igen! A: Jag har läst på FAQ: en att Sauron har en människokropp i Tredje åldern (eller kanske en humanoid) men enligt en kompis har inte Sauron någon kropp, han måste ha ringen först.
B: Dör Sauron när Frodo och co. slänger ner ringen i Domedagsberget?

- Sauron -x

Svar: Hejsan! A: Jag har också sett indikationer på att Sauron var oinkarnerad och behövde ringen, bland annat sägs något åt det hållet i filmen om jag inte har helt fel. Men det finns också ett stort antal källor som indikerar att han faktiskt hade en kropp. Den tydligaste av dessa hänvisar jag till i FAQ: ens fråga 11, men betänk bara en sådan sak som att Gollum i SOR säger att Sauron bara har nio fingrar kvar på sina svarta händer.
B: Nej, maiar kan inte bli dödade. Det enda som kan hända är att deras fysiska kropp förstörs, uppenbarligen kan då vissa särskilt mäktiga individer forma sig en ny kropp, Sauron kan göra detta. De flesta maiar svävar dock istället "hem" till sina egentliga herrar: Valar, som då får avgöra deras öde. Detta är vad som händer när exempelvis Saruman dör, valar är dock här så säkra på sin sak att hans ande inte kommer långt innan en kall västanvind motar bort honom mot öster. Vad som händer med illgärningsmän av denna grad är ganska oklart, Sauron vet jag i alla fall placerades på samma plats som Morgoth; i Tomrummet utanför världens cirklar, se Silmarillion för mer om detta. Det är möjligt att Saruman och Gandalf inte kan kontrollera sin andes flykt enbart på grund av att de är istari och därmed reducerade i makt. Således finns möjligheten att en "ren" maia alltid har makten att forma en ny fysisk gestalt at sig.


6. Fråga: Hej! Dör Saruman?

- Sauron -x

Svar: Hej Mörkrets herre! Se svaret på din andra fråga ovan, #? B.


7. Fråga: A: Jag har en fråga som snart kommer få mig att ligga sömnlös: Arwen är ju som bekant Elronds dotter och jag har läst att hon är Galadriels sondotter. Det måste ju betyda att Elrond är Galadriels son, men de är två olika sorters alver.
B: Jag har också läst att Elronds föräldrar båda hette något på "E". Vad minns jag inte.
Väldigt tacksam för svar!

- Ellen

Svar: A: Arwen är Galadriels dotterdotter. Celebrían var Galadriels dotter och Elronds fru. Det du har hört om sondotter stämmer alltså inte.
B: Det stämmer, hans far var den berömde Eärendil och hans mor den nästan lika kända Elwing.


8. Fråga: A: Hur många böcker har J.R.R Tolkien författat?
B: Vad heter de?
C: När är de utgivna?
D: Av vem är de utgivna?

- Mona Johansson

Svar: Jag kan inte svara särskilt precist eftersom det är svårt att dra gränsen mellan böcker och publikationer av Tolkien. Det är också svårt att veta om du menar på svenska, på engelska, både och, eller alla språk han någonsin utgivits på. Norstedts ger ut Tolkien i Sverige, Harper Collins i England. Du får svar på alla dina frågor om du följer de länkar jag ger dig här. Se följande länk för en bibliografi över hans engelska böcker: http://www.sfsite.com/isfdb-bin/exact_author.cgi?J._R._R._Tolkien Se denna länk för alla hans böcker översatta till svenska: http://www.skalman.nu/tolkien/books.htm Se denna länk för att studera de olika utgåvor som publicerats på engelska genom åren: http://www.skalman.nu/tolkien/books.htm. Om du är ute efter Tolkien på andra språk kan jag bara hänvisa till www.amazon.com alternativt att du söker på egen hand på Internet. Se även fråga 2 och 3 i FAQ: en här intill.


9. Fråga: Hej Gustav! Jag undrar hur gamla Frodo, Sam, Merry och Pippin är.

- Erik Sundholm

Svar: Hej Erik! År 3019 i Tredje åldern, det år ringen omintetgörs, innehar de fyra följande åldrar:
Frodo: 51 år.
Sam: 39 år.
Merry: 37 år.
Pippin: 29 år.


10. Fråga: Hej Gustav, jag har några frågor:
A: Vad heter Gollums mamma?
B: Hur gamla kan dvärgar bli?
C: Hur långa kan dvärgar bli och är dvärgarna längre än hoberna eller
är det bara så att hoberna har smalare kroppshydda?

- Per Sundholm

Svar: A: Det nämns aldrig av Tolkien, däremot fanns det en kvinna som var någon sorts patriark i hans folk/släkt som omtalas i kapitlet "The Shadow of the Past" i LOTR.
B: De lever ungefär 250 år.
C: Dvärgarna är 1,37-1,52 cm långa, alltså avsevärt längre än hoberna. De senare är både smalare och kortare än dvärgasläktet. Se även fråga 14 E.


11. Fråga: Hej! Jag undrar om Gollum/Sméagol var en hob från början. Med tanke på vad som står i den andra boken. Vet du?
Mvh/

- Katrine

Svar: Jepp, han var en hob, troligen från en förgrening av stoor-stammen. I LOTR fastställs inte hans hobiska härkomst definitivt, men detta görs istället på flertalet platser i Letters.


12. Fråga: Är inte Sméagol ett alvnamn egentligen? Varför hette då Gollum så, då han tillhörde hobsläktet?

- Beren

Svar: Så här är det med den saken enligt Complete Guide, "Gollum": "Gollum's real name was Trahald, a northern Mannish name meaning 'borrowing, worming in'; the anglicised Mannish equivalent was Sméagol." Vi får alltså anta att "Sméagol" är fornengelska liksom rohirriskan.


13. Fråga: Finns det någon atlas över Midgård som man kan köpa?

- Tom Jonsson

Svar: Javisst, vi säljer The Atlas of Middle-Earth (Karen Wynn Fonstad, 1992, om litteratur, storpocket, Harper Collins, England, art.nr: 12839), den kostar 285:-. Denna bok finns med under "Förkortningar" efter FAQ: en här intill. Jag ger sidhänvisningar här till den ibland, den rekommenderas. Antagligen den bästa Tolkienatlas som gjorts.


14.Fråga: Hej tänkte fråga lite om rollfigurernas åldrar och längder.
A: Hur gammal var Bilbo och Frodo vid sin död?
B: Varför blev Aragon så gammal?
C: Varför seglade de bort i slutet av The Return of the King. Dör dom eller vad?
D: Varför är inte hober vuxna förrän vid 33 års ålder?
E: Hur långa är egentligen Frodo Sam Merry Pippin och Bilbo? Det står "fot" på en hemsida men jag fattar inte det.
F: Hur gammal var Arwen vid sin död? Jag har hört att hon dog tillsammans med Aragorn, stämmer det?

- Amy

Fråga: A: Varken Bilbo eller Frodo har något känt dödsdatum då de i och med sin färd över havet passerade bort från de dödligas länder.
B: Han är av dúnadans ätt, ett folk som vid Första ålderns slut för sina bedrifter välsignades med ett långt liv och en vacker ö att bosätta sig på.
C: Nej, de dör inte. Det enda som händer är att alverna återvänder "hem", dit där de är menade att bo. I Silmarillion förklaras hela det invecklade händelseförloppet, läs den om du vill ha hela bilden. På andra sidan havet ligger nämligen Aman, Odödliga landen där valar bor. Aman är inte direkt jämförbart med himlen. Valar är Ardas motsvarighet till kristendomens änglar, de är världens väktare. I tidernas gryning då alverna just skapats kallades dessa alverna till sig, de ville att detta folk skulle bo under deras beskydd och undervisas av dem. Vissa av alverna kom, andra inte, ett avsevärt antal av de som kom lämnade dock under dramatiska omständigheter Aman vid ett senare tillfälle. Det är bland annat dessa som under Tredje åldern successivt återvänder.
D: Hoberna är kortväxta och långsamma, de åldras i lägre tempo än vi och uppnår därmed även "mogen" ålder något senare.
E: Hoberna blev 61-122 cm (2-4 fot) långa (LOTR, s. 1, "The Prologue").
F: Hon blev 2899 år gammal. Efter Aragorns död begav hon sig till Lórien och dog vid Cerin Amroth där en hög restes över henne.


15. Fråga: Hej, vad menas med att man färdas över havet som Frodo, Gandalf, Elrond med flera gör i slutet på trilogin. Vad finns där borta? Är det ett land eller typ himlen?

- Sofia

Svar: Hej, se fråga 14 C ovan.


16. Fråga: Hej, Jag har nyss börjat läsa De förlorade sagornas bok 1 och har några frågor.
A: Jag skulle vilja veta vad eller vem valar och Valinor är?
B: Jag skulle vilja veta vilka eldars släkte är, om det är ett släkte överhuvudtaget?

- Sofia

Svar: A: Valar är de varelser som Tolkien själv kallade "ängellika", de liknar kristendomens änglar i det att de har en liknande roll i JRRT: s mytologi. De är de mäktigaste medlemmarna av ainurs släkte som äntrat Arda. Ainur är de andar som "den ende" guden skapade från sina tankar innan han skapade världen. Valinor är landet där valar bor, kontinenten detta land ligger i heter Aman - destinationen för alverna då de reser över havet.
B: Eldars släkte är "ljusalverna", de alver som skådat Amans ljus (se fråga A samt fråga 14 C ovan). Eldar omfattar de tre folken teleri, noldor och vanyar.
Jag rekommenderar verkligen att du läser Silmarillion INNAN du försöker dig på DFSB. De sistnämnda böckerna är nämligen bara tidigare versioner av den förstnämnda.

17. Fråga: Hej Gustav! Vad jag förstår är alver och älvor inte samma sak. "Älvor" är ju kvinnliga naturväsen som dansar i skymningen medan "alver" är odödliga människoliknande varelser. Men ändå så använder översättaren för Tolkiens böcker ordet "älvor" väldigt ofta. Jag blir väldigt irriterad på att det eftersom de inte är likadana varelser, ibland står alver och ibland älvor. Vilken är den riktiga översättningen? Är alver och älvor samma sak eller är det översättaren som skriver fel?

- Sofia

Svar: Hej Sofia! Alver kallas mycket riktigt på vissa ställen för älvor i den svenska översättningen. Översättaren Åke Ohlmarks verkar helt enkel ha bestämt sig för att variera originalets "Elves" med dels "alver", dels "älvor". Den standardiserade benämningen bör emellertid vara "alver", det är vad Ohlmarks oftast föredrar. Alver och älvor är alltså samma sak i Tolkiens svenskifierade mytologi. Externt, det vill säga i andra mytologier och sagor, är begreppen väldigt diffusa och mångapplicerbara.


18. Fråga: Jag har hört mycket om Luthien och Beren men vilka är de egentligen? Jag skulle gärna vilja veta lite mer om dem. Var inte Luthien alv?

- Amy

Svar: Lúthien var till hälften alv, till hälften maia. Hon var dotter till sindarinen Thingol och maian Melian. Beren var en dödlig man som i slutändan fick Lúthiens hand. Vidstige berättar deras historia på Väderklint i SOR. Hela sagan finns i kapitlet "Om Beren och Lúthien" i Silmarillion på s. 175.


19. Fråga: Har ni någon bok där det står hur man skriver och uttalar alviska?

- Sol Wallinder

Svar: Javisst, se fråga 14 i FAQ: en. Just nu har vi även Alviska fraser, ett häfte med översättningar av ett 20-tal alviska fraser från Tolkiens publikationer utgiven av Forodrim.


20. Fråga: Hej!
Jag har en fråga angående själva ringen. (A:) Hur kommer det sig att Sauron inte blir osynlig, medan alla andra som använder den blir det? Är det helt enkelt för att han har makten över den och kan styra den, medan ringen har makt över de andra?
Detta leder mig också in på nästa fråga. (B:) Vad kan Sauron göra med ringen som han inte kan utan den?
Tack för väldigt intressant läsning!

- Johan

Svar: Hallå Johan, tack för komplimangen.
A: Sauron blir inte osynlig av ringen då han har makten att bruka den. Frodo skulle möjligtvis också kunna träna sig till detta, men han har i LOTR inte den viljestyrka som skulle krävas för att dominera ringen istället för tvärtom. Även om man skulle lyckas med detta blir man korrumperad av ringens onda inflytande, det man vinner är att man kan bruka ringen och göra sig själv till en ny Mörkrets herre. Några mäktiga alver samt alla trollkarlar (istari) är några av få exempel på individer som skulle kunna lyckas med detta.
B: När Sauron gjorde ringen göt han ner en del av sin egen makt i den. Han upphöjde därmed denna avsevärt gentemot dess tidigare nivå och kunde dessutom utöva en hel del andra fördelar, exempelvis dominans över många av de andra ringarna. Men det är ju också en enorm svaghet att placera en del av sig själv i ett föremål; om ringen omintetgörs kan han själv aldrig anta fysisk gestalt igen, allt han byggt upp med dess hjälp rämnar samman, och så vidare. Om han fick tillbaka ringen skulle han återfå den del av sin makt han ingjutit i den med allt vad det innebär, bland annat skulle det göra honom så mäktig att han kunnat lägga hela Midgård för sina fötter. Han skulle också ha möjlighet att konkret kontrollera de andra ringarna, med undantag för De tre.


21. Fråga: Hej, en fråga som kanske inte hör hit: Har Tolkiens böcker getts ut på arabiska? Anledningen till frågan är att min kusin har sett filmen, men kan inte så bra svenska och engelska. Det blev ganska jobbigt för mig att förklara varenda scen.

- Tiglet

Svar: Svar: Frågan hör definitivt hit så det är ingen fara. LOTR har översatts till 25 språk, här är en lista på de flesta av dessa: http://www.mines.edu/stu_archive/jchuhta/trans.html Dessvärre ser jag ingen arabiska här, men det vore lite underligt om det inte hade gjorts. Vad jag vet har den alltså i alla fall inte översatts till arabiska, men ge inte upp hoppet! Internet finns att leta på, prova exempelvis http://213.80.60.99/sfbok/filer/www.amazon.com. Lycka till!


22. Fråga: Vem är Beorn (från Bilbo)? Vad har han för historia? Och vad är han?

- Peter Englund

Hej!
A: Beorn från Bilbo. Vad är han? Är han maia (Radagast?)?
B: Vad kostar The Return of the King?
Tack!

- Chrille

Svar: Hej på er! A: Beorn var en beorning; en skinnbytare och en människa. Han hör huvudsakligen hemma i Bilbos lite mer barnavänliga värld och kan därmed tas med en liten nypa salt, se fråga 7 i FAQ: en. Tolkien skrev i ett av sina brev en bra förklaring på vem Beorn är: "Though a skin-changer and no doubt a bit of a magician, Beorn was a Man." Därmed kan vi sluta oss till att JRRT valde att villkorslöst integrera Beorn i sitt större legendarium.
B: Det beror på vilken upplaga och vilket format du vill ha, Chrille. Jag skulle föreslå att du följer länken i vänsterframen för att komma till bokhandelns Tolkienkatalog. Där kan du hitta många av de varianter som finns.


23. Fråga: Hej. Du sa att uruk-hai avlades fram av Sauron, men varför benämner sig då Sarumans halvorcher som uruk-hai i Sagan om de två tornen?

- Patrik

Svar: Hejsan! Du blandar ihop det lite skulle jag tro; halvorcher är en sak, uruk-hai en annan. Sauron avlade fram urukerna, Saruman halvorcherna. Uruk-hai i LOTR är inte detsamma som "half-orcs".


24. Fråga: A: Var fick Tolkien idéerna till Sagan om ringen?
B: Hur fick Tolkien sin idé om Gandalf?

- Christoffer Hedvall

Svar: A: Frågan är komplicerad. Man kan kanske lite förenklat säga att mycket kom från antingen mytologi, religion eller uppväxt. Tolkien var otroligt kunnig i diverse gamla mytologier, dessa bildade en enorm komposthög att plocka inspiration från. "I wrote The Lord of the Rings out of the leaf-mould of the mind" skrev han en gång. Han menade att han inte medvetet stulit saker från diverse gamla berättelser (som exempelvis ringen från Wagners Der nibelungen ring), influenserna kom undermedvetet. Från sin katolska tro fick Tolkien många mer djupgående influenser, bilden av Gandalf som offrar sig i striden mot balrogen kan exempelvis spåras i kristendomens olika moraliska påfund. Från sin uppväxt fick han också en hel del, bilden av Fylke sägs till exempel ha formats av hans tid i Sarehole, en på den tiden lantlig förort till Birmingham. Honmonstret tror vissa kommer från att han som barn blev allvarligt biten av en spindel. Det finns fler exempel.
B: Då han var i Alperna på vandring 1911 köpte han ett vykort med en sagomålning. Personen på bilden liknade mycket den Gandalf vi idag känner, och på baksidan av kortet har Tolkien själv skrivit "origin of Gandalf".


25. Fråga: En fråga om The Return of the King (boken). Vid Gondors belägring rider nazgulernas herre in genom porten och möts av Gandalf. Samtidigt hörs hornstötar i fjärran (rohirrim). Sedan slutar kapitlet och man får inte veta vad som händer. Ett antal sidor senare kommer rohirrim fram och då står det att en stor mörk skugga sänker sig över slagfältet, det är nazgulernas herre på ett bevingat väsen. Så min fråga är: vad hände med honom och Gandalf? Han är inne i porten på en häst och hips vips kommer han nedflygande från himlen på en "drake"!

- Peter Berg

Svar: Häxmästaren av Angmar måste helt enkelt ha vänt om under portvalvet och satt av ut bland de sina för att söka upp sitt vingbestyckade riddjur igen. I och med rohirrims ankomst var ju staden inte längre slagen! "Draken" är ingen drake utan en "vingbest", exakt vad dessa varelser är för något förklaras aldrig.


26. Fråga: Först en tanke: När jag läser alla frågor, svar, funderingar och gissningar kan jag inte annat än önska att Tolkien levde och kunde svara på alla frågor. Men så börjar jag fundera på att det lockande är nog just att man inte vet allt. Det finns ingen allmäktig person som sitter inne med alla svaren. Det skulle förstöra diskussionerna. Vi har kanske tur som lever i den post-tolkienistiska tiden. Eller?

Sen en kommentar: Jag måste kommentera fråga 6 den 8/2. Om Morgoth kunde skapa "robotar" och styra dem med viljekraft varför inte göra detta?

Två frågor om orcher: I Tolkiens böcker förekommer det många beskrivningar av orcher. Jag tycker man får en ganska bra bild över hur dom ser ut. Något som också påverkat, i alla fall mig, är Alan Lees bilder som är bra. I filmen tycker jag dock att orcherna blir alldeles för monstruösa. De är ju trots allt ändå levande varelser och inte onda demoner från helvetet. Jag vet också att det i böckerna finns många olika sorters orcher men i filmen finns inte två lika (förutom uruk-hai, jag vet). Vad tycker du om dessa saker?

Min andra fråga rör bara själva namnet. Varför heter det på svenska "orch" och inte "ork" eller "orc". Är det ett påhitt av Ohlmarks eller har ordet funnits även innan Tolkiens böcker?

- Ancalagon

Svar: Hej Ancalagon!
Du har ju en poäng när det gäller att leva i den post-tolkienistiska eran (coolt uttryck!). Men jag håller inte riktigt med, om Han levat hade det i alla fall funnits hopp om att nysta upp vissa frågor, nu kan det bli lite hopplöst ibland. Dessutom skulle Han aldrig hinna (eller vilja) svara på alla frågor om Han levde idag, så vi skulle fortfarande ha mycket att diskutera.

Morgoth och robotar: faktum är att han skapade något som närmast kan liknas med robotar enligt Tolkien själv, nämligen trollen. Dessa är i själva verket något åt det hållet, de är förprogrammerade ungefär som myror som agerar under ett "drottningscentra" i stacken, det är så deras intellekt fingerar. Jag tror inte att Morgoth skulle ha tjänat så mycket på att skapa värdelösa "robotar" som han hela tiden direkt måste kontrollera själv. Då är det betydligt mer praktiskt att skapa kuvade orcher som kan strida på egen hand men aldrig är illojala mot sin herre.

Orcherna: Att de skulle se alldeles för monstruösa ut? Tja, det är ju en smaksak, jag skulle nog säga att de närmast kan liknas med "onda demoner från helvetet". Bara att "demon" är ett lite för mäktigt ord då… Deras elakhet är faktiskt gränslös och deras utseende bör därför vara så groteskt som möjligt, enligt mig. Tolkien var så vitt jag kan förstå inne på ett liknande spår.
Att det inte finns två lika i filmen är intressant. Greppet känns lite pretentiöst av filmmakarna, man slår på ett sätt knut på sig själv. Jag anser personligen att de borde ha fler gemensamma nämnare utseendemässigt i filmen, något som visar att de är av en och samma ras. Men annars tycker jag att Weta Workshop som tillverkat maskerna ska ha credit för sitt ambitiösa arbete, det är en stor prestation att göra så många och så snygga masker!

Jag kan nästan garantera att det var Ohlmarks som "uppfann" ordet "orch". Det lär inte ha existerat i svenskan tidigare. När det gäller ordet "Orc" finns det dock en förklaring, ordet är fornengelska och betyder "demon".


27. Fråga: Jag har några frågor om hoberna! (A:) För de första undrar jag varför de ser ut som de gör? Jag vet att de är barfota med håriga fötter och hårda sulor. Men jag har hört att Fylke identifieras med Tolkiens barndomsstad i England? Där är det ju kallt? Alltså, är Fylke Tolkiens hemstad och är hoberna anpassade att bo just där. (B:) Jag undrar också varför deras hus ligger i jorden och varför de är byggda med massor av gångar och mycket ovalt och runt. Jag har nämligen hört att det ska påminna om en livmoder och undrar, stämmer detta, eller varför ser de ut som de gör?
Tack på förhand!

- John Paulsson

Svar: A: Hobernas fötter fungerar alldeles utmärkt i kyla, ingen av de klagar exempelvis på detta då Röda hornets pass skall passeras i LOTR. Hobsala ligger på samma breddgrad som Oxford, Tolkiens barndomsstad var dock Sarehole, se fråga 24 A ovan. Fylke är i princip en pre-industrialistisk landsända i england, Hobsala och Sarehole har klara likheter men kan inte sägas "vara" samma sak. Sarehole formade JRRT: s bild av den härliga idylliska landsorten som han så väl unnade hoberna att få befolka, men byn var inte den enda faktorn som spelade in. Se fråga 13 i FAQ: en för mer om de geografiska förhållandena i Midgård.
B: Ursprunget till att hoberna byggde jordhålor kan spåras i den tid då de var ett vandrande "vilt" släkte. På denna tid antingen kunde eller också orkade de inte ägna sig åt ting som att uppföra hus. De grävde helt enkelt ner sig i jorden i små "gryt", något som passar deras ringa kroppshydda. Det där om att det skulle påminna om en livmoder ställer jag mig högst tveksam till. Jag tror inte att jag någonsin läst någonting som skulle antyda något i den vägen, antagligen är påståendet bara ett ogrundat rykte.


28. Fråga: Jag undrar, kan du skriva allt du vet om hober???

- Timmy

Svar: Tyvärr har jag inte möjlighet att göra det här. Om du preciserar lite mer ingående vad det är du vill ha reda på kanske jag kan ge ett bättre svar. Men läs svaren på fråga 27 och 14 ovan samt fråga 29 nedan så får du reda på en hel del. Jag tycker också att du ska läsa prologen till SOR, där får du veta allt du kan tänkas vilja fråga efter om hoberna.


29. Fråga: HEJHEJ! Jag och en kamrat tänkte skriva en liten småhumoristisk "expansion" till Sagan om ringen och skulle därför vilja veta lite om klimatet i Fylke och framför allt i Hobsala.
Framför allt; (A:) snöar det i Fylke, (B:) blir det mycket kallt, (C:) vad gör hoberna om det snöar (för att roa sig, snögubbar anyone?) och (D:) fryser Vinfloden någonsin?
Vi skulle uppskatta svar mycket då vi båda älskar Tolkiens böcker MYCKET. Tack på förhand.

- Robert L & Jocce E

Svar: Hallå! Hmm... det låter som ett ganska kul projekt. Om resultatet hamnar på dator får ni gärna skicka över ett ex till mig, det vore kul att läsa.
A: Ja men inte ofta. Det anses vara en minnesvärd och trevlig tilldragelse som ger upphov till allehanda lustigheter. Sam funderar vid Röda hornets pass på om inte snön som faller där skulle vara mer välkommen i Hobsala.
B: Eftersom det inte så ofta snöar måste vi nog sluta oss till att temperaturen sällan underskrider noll på Celsiusskalan. Hobsala är ju menad att ligga på samma latitud som Oxford, se fråga #? A ovan.
C: De leker säkert ohejdat, åtminstone de yngre. Åka kälke och bygga snögubbar står nog högt på dagordningen.
D: Mycket sällan. Det hände vintern 2911 i Tredje åldern med invasion av vita vargar som följd. Den vintern blev ihågkommen som "The Fell Winter" av fylkesborna.
Lycka till med projektet!

Glöm inte att skriva er mailadress när ni frågar, annars får ni inget meddelande när svaret publicerats. Det är som sagt också från och med nu möjligt att prenumerera på denna veckospalt, se ingressen till veckans spalt för mer information om detta. Skicka gärna in synpunkter på det jag skriver, även om ni inte har några frågor. Det går självklart även bra att skicka in funderingar, recensioner eller korta essäer om du skulle känna för det... Ny spalt kommer på fredag!

Med utmärkt högaktning,
Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se

SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp