Tolkiens Arda
Nummer 5 2002


Välkommen till ett nytt fullmatat nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet
!
Den 6 augusti släpptes äntligen The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen på video och DVD, för att uppmärksamma denna händelse har nummer 5 av Magasinet gjorts till en filmspecial. Fredrik Nordström och Lisa Sjöblom diskuterar om Peter Jackson har gjort en bra filmatisering eller ej i Filmspecialen, ryska feldubbningar hängs ut i Angående Tolkien, dagboksanteckningar från filmen (som Aragorn och Boromir helst vill glömma) avslöjas i Humorspecialen, DVD:ns specialinnehåll uppmärksammas under Nyheter och 1978 års animerade filmatisering The Lord of the Rings/Sagan om ringen skärskådas i Recensionen. Utöver allt detta tillkommer som vanligt alla insändare, kom din med?

Mycket nöje!
Gustav



INNEHÅLL

FILMSPECIAL
Sagan om ringen - Bra eller dålig filmatisering?

ANGÅENDE TOLKIEN
Humor i Midgård!

HUMORSPECIAL
De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen

NYHETER
Köpfilmen är här!
Nya Tolkienböcker från Norstedts

RECENSIONEN
The Lord of the Rings (Sagan om ringen) - Den animerade filmen

INSÄNDARE
Radioteatern med Bilbo
"Allt om Legolas"
Mer Gollum...

GRATIS E-POSTSPRENUMERATION

SKRIV INSÄNDARE!




FILMSPECIAL:
Håller Peter Jackson måttet?


Åsikterna kring Peter Jacksons filmatisering av Sagan om ringen är många. Har regissören lyckats med att fånga den unika känslan i Tolkiens verk på vita duken? Infinner sig verkligen sinnesstämningen av att det vi ser är Midgård? Lisa Sjöblom är en av de som anser att så är fallet, Fredrik Nordström tillhör det motsatta lägret. Här skriver de båda om sina åsikter.
..

Sagan om ringen
- en bra filmatisering

Av: Lisa Sjöblom

Givetvis har vi alla som läst och älskat Tolkiens mastodontverk gjort oss vår egen personliga Sagan om ringen-filmatisering… i huvudet. Jag minns när jag läste boken för första gången att det var en hisnande upplevelse, just för att min egen fantasi vidgades för varje blad jag vände. Tolkien hade väl sina egna idéer om hur varje varelse, blad, kulle och torn såg ut, men han lyckades inte ta patent på dessa, och snart hade jag skapat ett personligt Midgård.

Hade jag haft samma ork och samma inspiration (och pengar) som Peter Jackson hade förmodligen jag spelat in filmen, nu blev det inte så. Men när jag såg vad min ställföreträdare hade skapat insåg jag att han nästan direkt överfört min vildaste fantasi till bioduken.

Filmatiseringen innebär inte minst att man själv aktivt får följa med in i Midgårds fantastiska landskap och faktiskt känna att det existerar. Jackson välkomnar oss in i ett strävsamt Hobsala, som ser ut som en självklar by belägen någonstans på vår planet. Där bor varelser som på många sätt liknar oss, hålorna ser mysiga ut, och det tar inte många minuter innan Hobsala känns som lantstället man inte besökt på alldeles för lång tid. Vi vet att vi snart måste dra vidare, men avskedet från Hobsala blir inte så svårt för i varenda scen som kommer känns landskapet, dess byggnader och dess invånare så självklara: utsattheten i Bri går bra ihop med stöket och leran, de svarta ryttarna blir så mycket mörkare när de står i kontrast till det grönskande landskapet, i Vattnadal porlar det verkligen (så mycket att man bara måste gå på toa, dessvärre), Morias gruvor talar för sig själva, och när Frodo och Sam står och ser ut över det vidsträckta landskapet alldeles innan eftertexterna rullar upp - då har landskapet lyckas bli ett med känslan.

Jo, det jag hyllar mest med Jacksons filmatisering är nog hans visuella version av Midgård. För det som alltid varit det mest lysande med Tolkien för mig: språket, dialogen, de stillsamma detaljerna, dessa kommer på något sätt i skymundan i filmen. Men just i ögonblicket då man ser den så gör det ingenting, för Jackson har lyckats omvandla Tolkiens språk till bilder.

Går det att göra en perfekt filmatisering av Sagan om ringen? Vet inte, men jag är i alla fall väldigt nöjd med den som finns just nu.

---------------

Jacksons ring - Tolkiens ring
Av: Fredrik Nordström

Sagan om ringen är en bra film, i alla fall i den bemärkelse att det är en sevärd film, men innebär det att den automatiskt är en bra filmatisering av Tolkiens ring? Om begreppet bra film tycks subjektivt och svårfångat, så menar jag att begreppet bra filmatisering är än mer subjektivt, och än mer svårfångat. En bra filmatisering måste inte först och främst följa boken "ord för ord", utan det centrala är att fånga känslan i boken. Eftersom olika läsare ofta uppfattar samma bok väldigt olika, är det givetvis omöjligt att göra alla nöjda.

Vad jag försöker säga är, att frågan om Jacksons film är en bra filmatisering eller inte beror lika mycket på hur man uppfattar boken som på hur man uppfattar filmen.

Efter att först ha sett Sagan om ringen var jag mycket imponerad, och en aning besviken. Imponerad av många av de fantastiska miljöerna, dekoren, dräkterna och tusen och en andra saker, av att filmen bitvis helt enkelt är bättre än jag trodde var möjligt. Besviken över en massa småsaker som egentligen inte borde betyda något, och besviken över att jag märker dessa småsaker. Besviken över att något viktigt saknas.

Om en film är tillräckligt bra så försvinner de små skavankerna mot den lysande helheten, och blir praktiskt taget betydelselösa. Ju mer magisk och engagerande en film är, ju mer "sense of wonder", desto fler snedsteg drunknar i helheten. Om filmen däremot inte griper tag i tittaren tillräckligt ordentligt kan till och med små petitesser bli fatala, och helhetsintrycket sjunker som en sten.

Fram till det att hoberna lämnar Fylke kan jag egentligen bara ösa beröm över filmen. För mig börjar problemen någonstans på vägen mot Vattnadal. Både trollkarlsduellen och konfrontationen med de svarta ryttarna på Väderklint är scener som jag har en aning svårt för, jag tycker helt enkelt att de försöker för mycket. Trollkarlarna förlorar värdighet och mystik genom sitt spretiga stavviftande. Scenen är inte respektingivande. Detsamma gäller Väderklint; de svarta ryttarna krymper.

För mig är dock det första riktiga klavertrampet Elronds rådslag. Representanterna för de fria folken framstår som käbblande barn på en lekplats. Värdigheten sjunker till noll.

Efter Vattnadal presenterar sig också vad jag uppfattar som ett berättartekniskt problem. Från Stor Elak Bläckfisk till Stort Elakt Troll till Tusentals Elaka Orcher till Elaka Felbyggda Trappor till Balrogen. Det där med gradvis uppbyggnad av spänningen, klimax och sedan återhämtning verkar inte vara aktuellt. Resultatet blir att den episka scenen på bron drunknar i massor med välkoreograferad men oengagerande och slätstruken action, och det hela utmynnar i ett beklämmande antiklimax.

Sällskapet kommer till Lothlórien, sällskapet lämnar Lothlórien
Många av de sorgsna och mer lågmälda tonerna i boken härstammar för mig från att något vackert oundvikligen håller på att blekna bort och lämna världen mitt framför mina ögon. Detta sker boken igenom, men blir kanske som tydligast i Lothlórien. Scenerna här fungerar sedan som någon sort ankare för senare delar av boken. Bland annat genom att reducera Lórien till en parentes så har den här känslan mer eller mindre helt avlägsnats från filmen. Den här bristen på känsla är min största enskilda invändning mot filmen som tolkning av boken. Jag hade kunnat leva med betydligt större formella avsteg från boken, om lite mer av det som jag uppfattar som hjärtat hade letat sig fram till vita duken. Att Jackson är kapabel till detta antyds i de tidigare delarna av filmen, skildringen av Fylke och dess invånare är föredömlig, men därefter tycks någonting gå snett.

---------------

Åsikterna är framlagda, nu är det upp till dig. Har Peter Jackson skapat en bra Tolkienfilmatisering eller inte? Skriv till Tolkiens Arda och dela med dig av dina åsikter!

Tillbaka till Innehåll


ANGÅENDE TOLKIEN

Humor i Midgård

Det finns gott om parodier och komiska förvrängningar av Tolkiens verk. Den mest kända av dessa är kanske Harvard Lampoons Bored of the Rings (art.nr: 14943, Pris: 102:-) från 1969. Även om jag personligen känner att titeln på denna bok borde bannlysas för all framtid, så är den väldigt populär. Om du tröttnar på Tolkiens gravallvarliga vida riken eller alla obskyra skrifter rörande den eminenta professorn och hans verk, är denna lilla bok det perfekta motmedlet: En ren parodi på Härskarringen.

Den kanske största Internetsidan i ämnet Tolkienhumor är annars The Tolkien Sarcasm Page, denna milstolpe får absolut inte missas. Internet visar sig vara ett mycket lämpligt medium även i övrigt om man letar efter midgårda skratt. I och med att detta nummer är en filmspecial så ska vi ta oss en närmare titt på en variant som härstammar från Peter Jackson:

Nu när The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen kommer på DVD och VHS kan vi räkna med någorlunda kvalitativ textning i bildens nederkant. Översättningen är dock något som de stackars ryssar som inhandlat ett piratkopierat exemplar av filmen fått lida betydligt mer av. De som talat in voiceover-replikerna verkar nämligen i många fall inte vetat särskilt mycket om filmen de bearbetat, om ens något...

Här följer först några baksidestexter från videofodral:

"Legends of the Middle Kingdom are all about the Great War of the Ring, the war which was going on for thousands of years. The one who held the Ring had power over all living things but had to serve Evil. Hobbit Frodo was choosen to destroy the ring. He went to Mordor and to the fiery Mountain of Fate to get the Ring, and his allies - elves, midgets, people and hobbits, went with him."

"The brave hero of this movie goes into journey after the lost treasures and lost friends. On his way he will meet wild tribes and fantastic animals. Love and hope will lead him, and the legend will come to life."

"This very cassete is blessed and charged by a Tibetian monk."

Namnfel:

Peregrin Took har fått heta Pepperin Brendytook
Isengard -> Eesangoon
Namárië -> Armani
Gimli, son of Gloin -> Imnin, son of Gnoid/Jimly, son of Gloid
Crebain from Dunland -> Crebain from Dublin
Underhill: "Andel. My name is Andel."
Om Argonaths stenstoder: "This is Aeronaut, the first king of Gondor."

Man har haft särskilda problem med att säga "Balin, son of Fundin" rätt, så här mycket kan olika varianter skilja sig:
- Bary, son of heretic
- Balio, son of Fudic
- Bali, son of Fundi
- Balin, son of Cusack, the Lord of Kizil-Dum
- Balin son of Flyundin, the Lord of Morier

Allmänna blunders:

Gandalf om Sauron: "His poisonous gases are spreading through Middle-Earth, taking shape..."

Gandalf till Frodo på vagnen: "Strange things are happening. It's scary. VERY scary." Från: "Life in the wide world goes on much as it has this past age, full of its own comings and goings. Scarcely aware of the existence of hobbits... for which I am very thankful."
Måste ha förväxlat "scarcely" och "scary"...

Gimli på Elronds rådslag: "I will be dead before I see the Ring in the hands of an Elf!" -> "I will die and won't see the Ring in the hands of Elves..."

Merry och Pippin i bonden Maggots åker: "We are just picking up discarded food"
Maggot, skriker efter dem: "Get the **** out of my field, you half-sized ****! Just let me get you, I'll tear your ears off!"

Merry, efter att ha fått syn på Arwen första gången: "Who's that chick?"

Saruman om Gandalf: "You are afraid to go into the Mines. Dwarves had crawled into very bowels of the mountain. You must know that their shadows and fire can still be seen in the darkness of Kazad-Dun."
De där dvärgarna verkar vara riktigt läskiga typer, Gandalf ska tydligen vara rädd till och med för deras skuggor!

Galadriel i öppningsmonologen: "And none who now lives remembers anything at all".

Galadriel när hon frestas av ringen: "SHOW ME YOUR LOVE AND DEVOTION!"

Bilbo i Vattnadal: "I wanted to go back, to visit the forest of Mirkwood." -> "I wanted to go back, to feel the force of Meggats."
Den som vill får gissa vad "Meggats" är för något...

Gandalf på bron vid Khazad-dûm: "I'm a servant of Saint Anna and of flamable Udo!"

Boromir till Frodo: "They will find you! They will take the ring and you will beg for death before the end!" -> "I will take the Ring and you will beg for death before the end!"

Gandalf och Frodo samtalar i Moria:
Frodo: "Gollum... It's a pity Bilbo didn't kill him".
Gandalf: "Yes, it's a pity". (Och that's it!)
Fortsätter på en annan version: "The pity of Bilbo could screw up the fate of many".
Från: "Pity? It was pity that stayed Bilbo’s hand. Many that live deserve death, and some that die deserve life. Can you give it to them, Frodo? Do not be too eager to deal out death and judgement. Even the very wise can not see all ends. My heart tells me that Gollum has some part to play yet, for good or ill, before this is over. The pity of Bilbo may rule the fate of many."

Några varianter av Gimlis argument till Legolas om varför de ska välja vägen genom Moria:
- "In Moria we will feast on tasty fruit stones: my nephew is very generous!"
- "Red dwarves will give us red beer and red beef!" (Praktiserade de kommunism i Moria?)
- "You will soon feel the questionable hospitality of the Dwarves!"

I Malaysia är man inte mycket bättre, här är några exempel på hur det kan se ut där:

"You are Isildurs heir, not Isildur himself." -> "You are a senator to their, not a senator himself."

"By nightfall these hills will be swarming with orcs" -> "By night fall the hill will swamp over with ox."

Aragorn till Boromir: "Rest in peace, son of Gondor." -> "Rest in peace, son of Aragorn."


Visste du att Tolkien uttalade sitt namn "Tolkeen"?

Tillbaka till Innehåll

De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen

Nu kan Tolkiens Arda, som första svenska medium, avslöja vad som egentligen hände under brödraskapets vandringar i filmen....


ARAGORN SON AV ARATHORNS HEMLIGA DAGBOK

Dag ett:
Ringvålnader dödade: 4. Mkt. bra.
Träffade hober. Gick sex mil. Flådde en ekorre och åt den.
Fortfarande inte kung.

Dag fyra:
Fastnade på berg med hober. Boromir riktigt irriterande.
Inte kung än.

Dag sex:
Orcher dödade: inga. Besvikelse. Skäggstubb: Jag ser härdad och manlig ut. Yes!
Fortsätter vilja hoppsparka Gimli. Håller mig tillbaka.
Fortfarande inte kung.

Dag tio:
Förlåt för inga anteckningar på sista tiden. Mkt. mörkt i Morias gruvor. Stor Baelrog.
Inte kung idag heller.

Dag elva:
Orcher dödade: 7. Mkt. bra. Skäggstubb: Ser sjaskig ut.

Legolas kan vara hetare än jag.
Undrar om han skulle gilla mig om jag var kung?

Dag 28:
Börjar känna mig störande attraherad av Frodo. Har en känsla av att Sam, om jag lägger in en stöt, skulle döda mig. Dessutom, håriga fötter lite avtändande.
Fortfarande inte kung.

Dag 30:
I Lothlórien. Tror Galadriel stötte på mig. Uppnosig brud.

Trevligt samtal med Boromir. Han är inte så dum.
Tog en dusch. Wow!
Men fortfarande inte kung.

Dag 32:
Orcher dödade: inga. Skäggstubb: Subtilt hårig.

Legolas sa att en skugga och ett hot har växt i hans sinne.

Jag tror Legolas kan vara lite gay.

Näpp, inte kung.

Dag 33:
Orcher dödade: Oräkneliga tusental. Mkt. bra.

Boromir dödad av orcher. Torsk. Även om han dog hjältemodigt i mina armar, så är jag nu rätt så säker på att han definitivt var gay.
Inte så säker på var Gimli står.
RIP Boromir.
Fortfarande inte kung, men åtminstone så verkade Boromir tro jag var det. Kan dock varit blodförlust.

Dag 34:
Frodo gick till Mordor. Sa han skulle gå själv, men tog med Sam. Varför?

Herregud, är alla i den här filmen gay förutom jag?

Inte så säker på mig heller.

Fortfarande inte kung, fan.


BOROMIR AV GONDORS HEMLIGA DAGBOK

Dag ett:
Gick till Elronds rådslag. Aragorn stilar och spelar överlägsen som vanligt. Tror han är så bra bara för att han delar säng med det där alv-snyggot. Jag menar, bara för att någon har en bred bröstkorg, hårda, tydliga muskler, en friluftsvunnen solbränna och massor av manligt skäggstubb så betyder det inte att... vänta nu! Blev lite distraherad där en stund.

Verkar ha tackat ja till att följa med på någon sorts uppdrag när jag var distraherad av Aragorns enorma... grovhet.

Ooops.

Dag tre:
Dumma ring, dumma quest, dumma brödraskap.

Dag fyra:
Frodo tappade ring idag. Plockade upp den, men Aragorn fick mig att ge tillbaka den. Arroganta jäkel. Undrar hur han skulle känna sig med Gondors horn upptryckt i...

Dumma ring.

Dag fyra, senare:
Aragorn är uppenbarligen märkligt attraherad av Frodo.

Ha! Ha! Ha!

Sam kommer döda honom om han försöker något.

Dag sex:
Aragorn är fortfarande på Frodo. "Boromir, ge tillbaka ringen till Froooodoo." "Boromir, låt mig bära Frodo uppför Caradhras." "Boromir, sluta upp med att försöka skära huvudet av Frodo när han sover för att komma åt ringen."

Flagrant favorisering, jätteirriterande.

Dag tio:
Varför hänger inte Aragorn efter mig?

Dag elva:
Bar Frodo ut ur Morias gruvor.

På något sätt gillade jag det, faktiskt.

Hoppas jag inte håller på att få pervers hob-böjelse som farbror Windermir. Inte efter vad som hände med honom. Merry och Pippin är också söta små saker...

För övrigt så dog Gandalf.

Dag 30:
I Lothlórien. Galadriel är en riktig babe. Är säker på att hon attraherades av min luggslitna, otvättade manlighet.

Legolas tog sig ett dopp i hennes fontän. Fick problem. Ha. Ha. Är rätt säker på att han färgar sitt hår. Dessutom, han har en prick på näsan.

Aragorn föreslog att vi också skulle bada. Förstod inte förrän i sista stund att han inte menade med varandra.

Dumma Aragorn.

Dag 32:
Frodo håller på och är konstig om ringen. Låter mig inte ens kika på den. Måste erkänna att jag hade ett litet nappatag med honom när jag försökte ta mig en titt. Rullade runt på honom tills han blev osynlig. Motstod lockelsen att börja kela (underlättades av att han slog mig i ansiktet).

Aragorn skulle vara avundsjuk. Ha!

Dag 33:
Dödad av orcher.

Dumma orcher.


Publicerat med tillåtelse av Alison M Wilgus och Cassandra Claire. På sidan Secret Diaries of Cassandra Claire återfinns dessa dagböcker, och många fler, på engelska.

Tillbaka till Innehåll


NYHETER

Äntligen har köpfilmen kommit!
Den 6 augusti kom så äntligen The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen på DVD och VHS. Denna händelse har rönt stort gensvar ute i landet, bland annat så låter Åhléns vid Stockholm city Sagan om ringen-skyltning verka som dragplåster för hela varuhuset!
DVD:n omfattar två skivor med fullskärms- och widescreen versionen av filmen. På den första skivan finns filmen. Den andra skivan är full av mycket spännande extramaterial, eller vad sägs om följande:

- Tre program som på djupet avslöjar hemligheterna bakom inspelningen av äventyret: Välkommen till Midgård, Sökandet efter ringen och En färd till Midgård.

- 15 inslag som skapats speciellt för websiten där invånarna och kulturerna i Midgård utforskas, dessa inkluderar intervjuer med skådespelare som Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen och Liv Tyler.

- 10 minuters exklusivt bakom kameran-material från nästa film i trilogin, Sagan om de två tornen.

- Biotrailers och TV-reklamspotar.

- Musikvideon till May It Be av Enya.

- Förhandstitt på Electronic Arts videospel, Sagan om de två tornen.

- En förhandstitt från den utökade DVD-versionen av Sagan om ringen.

- DVD-ROM innehåll: Exklusivt online material.

Totalt innehåller skivan mer än två timmar specialmaterial!

Videon innehåller fullscreen-versionen av filmen. Både den och DVD:n finns självklart att köpa på SF-Bokhandeln, beställ via vår specialsida.


Ny inbunden lyxutgåva från Norstedts
Nu går den svenska lyxutgåvan av Härskarringen, med illustrationer av Alan Lee, att få tag på igen. Denna mycket tilltalande tappning av Tolkiens verk innehåller inte mindre än 50 målningar och kostar 299:-. Jämförelsevis är detta ett mycket bra pris, den engelska motsvarigheten kostar mer än 700:-. Bara illustrationerna skulle mycket väl kunna gå på 250:-, om man ser till priset på exempelvis vykort med liknande motiv. Det som är nytt med denna tryckning jämfört med den lyxutgåva vi såg i höstas, är att boken nu har försetts med ett filmomslag. Den ser väl helt ok ut, eller vad tycks?

Härskarringen, pris: 299:- (svensk inbunden, art.nr: 34552).


Presstopp: Massvis med nya Tolkienböcker på svenska!
Just innan detta nummer färdigställdes släppte Norstedts en hel rad Tolkienböcker som varit ur tryck länge. Titlarna är Silmarillion, Sagor från Midgård, De förlorade sagornas bok 1 och De förlorade sagornas bok 2, samtidigt kom också JRR Tolkien - En biografi, den auktoriserade biografin av Humphrey Carpenter. Alla böckerna är i kartonnage och kostar 109:-. Dessa nyutgåvor är en nyhet som utan tvekan kommer glädja Tolkienister i hela landet. För en recension av Sagor från Midgård, se Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 1. De nya omslagen:


Tillbaka till Innehåll



RECENSIONEN:

The Lord of the Rings (1978)
Sagan om ringen (1978)


När Peter Jackson fick klartecken att konvertera Tolkiens mästerverk till vita duken, sattes en punkt för 45 år av förvirring och halvhjärtade insatser kring frågan om en filmatisering av Härskarringen. Många gånger var ämnet uppe för diskussion, och i tre fall nådde projekten en slutgiltig fullbordan, se Rand ál Thors och Haldirs frågor i nummer 1 av denna tidning för en fördjupning i ämnet. Två av dessa produktioner (The Hobbit och The Return of the King) resulterade i halvdana försök som mest verkade skapats för att tjäna pengar. 1978 kom dock ett seriöst försök att filmatisera Tolkiens verk, det enda i sitt slag fram till fjolårets The Fellowship of the Ring.

Detta verk är numera inte helt välkänt bland Tolkienläsare, många är de som reagerar med stor förvåning då de ställs inför faktumet att det finns en gammal filmatisering av Härskarringen.

The Lord of the Rings
är rakt igenom en animerad film, med ett undantag: Regissören Ralph Bakshi använde sig nämligen av en speciell teknik som på engelska kallas "rotoscoping". Detta innebär att otecknade sekvenser filmas, varpå tecknarna färglägger en bildruta i taget för att skapa realistiska rörelser. Metoden användes också för att skapa ljussablarna i Star Wars. Många välkända namn arbetade med den mycket ambitiösa produktionen av filmen. Trots detta är slutet så abrupt, att det kanske saknar motstycke i modern filmhistoria. Det är än idag inte klart hur detta kunde ske, men svaret ligger säkerligen i det ekonomiska. Produktionsbolagen Saul Zaentz Production Corporation och United Artists hade redan betalat ut tio miljoner dollar och ville inte riskera mer förrän LOTR bevisat sin kommersiella potential. Bakshi tvingades stressa igenom avslutningen vid Slaget vid Helms klyfta med små ekonomiska medel, något som alltså inte visade sig bli alltför lyckat.


Negativa recensioner
Filmen släpptes i USA lagom till julsäsongen 1978 och kom till Europa den 2 januari året därpå.
Censuren släppte igenom filmen som barntillåten, trots vissa blodiga scener. Recensionerna var huvudsakligen negativa, på båda sidor av Atlanten. Animationsstilen anklagades för att vara kostnadsbesparande. Entertainment Weekly attackerade de "psykadeliska bakgrunderna". Gandalf anklagades (konstigt nog) för att sakna personlighet, man hävdade att han reducerats till ett instrument för att belysa bakgrundshistorien och föra handlingen framåt. Många recensenter ansåg att filmen gav intrycket av att vara en ofärdig demoversion. Några klagade på att marknadsföringen var missledande, LOTR såldes ju som hela berättelsen, utan tydlig information om dess "del ett"-status.

Tidningen Variety visade mer entusiasm än de flesta då de ansåg att både animationsfans och Tolkienentusiaster hade mycket att beundra i filmen:

"Utan tvekan så har Bakshi presterat strålande visuell konst, han har överfört en bit av JRR Tolkiens trilogi till film med stor lojalitet mot originalet."

Recensenten menade samtidigt att LOTR inte apellerade till den breda publiken:

"I sin fokusering på hantverk och sitt ansvar mot originaltexten - två i sig beundransvärda ambitioner - förbiser B de oinsatta helt."

För varje recensent som prisade manusets lojalitet mot den ursprungliga texten fördömde en annan förändringarna i berättelsen, exempelvis Tom Bombadills frånvaro (känns situationen igen?). Vissa menade att RB inte visade någon empati för sitt källmaterial. Det bör nämnas att Bakshi var betydligt mer trogen mot Tolkien än Peter Jackson i The Fellowship of the Ring. De flesta Tolkienfans vände LOTR ryggen vilket ledde till att filmen inte fick någon möjlighet att finna en uppskattande publik. Besökssiffrorna på biograferna var också en besvikelse, men det fanns trots allt ljuspunkter. När Nigel Ferguson recenserade LOTR för Time Out ansåg han den vara "fullkomligt briljant", och prisade manusets autenticitet, designen, användandet av brittiska röstartister och Leonard Rosenmans "följsamma" soundtrack.

Försiktig marknadsföring
Filmen åtföljdes inte av något överväldigande kommersialistiskt uppbåd. Till de få relaterade produkter som nådde marknaden hörde en bildnovell och några föga framgångsrika actionfigurer. Till och med soundtracket sålde dåligt, något som skylldes på att spåren inte presenterades i kronologisk ordning samt att inspelningen inte höll högsta klass.

Jag anser dock att Ralph Bakshis The Lord of the Rings trots den negativa kritiken och produktionsproblemen når upp till många av de högt satta ambitionerna, filmen är ett underskattat verk än idag. Leonard Rosenmans soundtrack är stålande. Prologen, som är filmad med riktiga skådespelare synbara som siluetter mot en blodröd bakgrund, anslår den rätta tonen från början. Bakgrunderna, när filmen väl kommer igång, är väldetajerade och fantasifullt designade, Baggershus och Isengård är två bra exempel. Bakshi visar prov på god känsla för bildkomposition med sina väldetaljerade scener. Animeringarna flyter bra och inte minst Frodo har begåvats med ovanligt realistiska ansiktsuttryck. De övriga hoberna ser lite väl likartade ut, undantaget är den potatisnäste Sam Gamgi med sin glugg mellan tänderna, en kanske inte helt övertygande gestaltning enligt min mening.

Persondesignen i övrigt är av varierande kvalitet. Boromir, en vikingaliknande krigare med slitet svärd, och Aragorn, näsbruten och med avskräckande utseende, hör till de mindre lyckade exemplen, även om de utan tvekan har karaktär. Gandalf och Gimli är utmärkta, den senare demonstrerar något som är långt ifrån den kommersialistiska karikatyr Peter Jackson skapat. Ringvålnaderna ser bra ut men rör sig lite löjligt. Vid många tillfällen har man använt sig av "rotoscope"-tekniken, dessa karakteriseringar är jag särskilt förtjust i men åsikterna har varierat. De skräckinjagande orcherna är lyckade exempel på denna filmteknik, men ser inte mer än en av skådespelarna lite överviktiga ut i sina pälskostymer? Livescenerna filmades i Spanien med hjälp av lokala förmågor, detta är något som ställer till problem med Rohans ryttare: Dessa skådespelare är inte alltid 100 % övertygande, med sina blonda peruker och simpla tunikor. Rollernas röster är dock överlag bra, här märks bland annat välkände John Hurt som Aragorn. Ett problem är att man tyvärr valde att använda stand-in röstartister då några repliker snabbt behövde omdubbas. Detta förklarar varför Gandalf och Sam vid några tillfällen inte låter som vanligt.

En armé flyr för Gandalf
Beslutet att avsluta LOTR så snabbt som möjligt vid Helms klyfta, lämnar oundvikligen tittaren med ett antal frågetecken. Merry och Pippin försvinner utan avrundning strax efter att de mött Lavskägge, Frodo och Sams resa till Mordor avbryts mitt i. Till och med slutslaget tilländalöper för fort, på ett ologiskt sätt. Varför grips den enorma orcharmén av panik och kastar sina vapen i flykten, när Gandalf dyker upp med en handfull av Rohans ryttare? Så skräckinjagande effekt har väl inte Helms horn? Man skulle givetvis ha följt boken och låtit de trädlika huornerna anlänt istället, de hade utgjort en mer övertygande förstärkning.

Även utöver den abrupta avslutningen visar LOTR upp tecken på utgiftsbesparande åtgärder på flera punkter under berättelsens gång. Bakshi återanvänder exempelvis sekvenser med Rohans ryttare och orcher vid ett antal tillfällen. Många gånger förs handlingen inte framåt av animerat material utan av en berättarröst, möjligen tillhörande den brittiske skådespelaren Coling Jeavons - givetvis en billigare metod. Filmmakarna upprepar till och med flera ljudeffekter: Samma hornfanfar används för både Boromir, Rohans ryttare och orcherna! Detta är självklart är mycket svagt. Ralph Bakshi överdriver kanske också lite väl mycket med alla slow-motion sekvenser, som när Frodo träffas av ett spjut i Moria eller när Aragorn med flera förföljer orcherna i Rohan. Filmen är inte heller fri från brist på kontinuitet. Saruman refereras till som "Aruman" mer än en gång, och Aragorns brutna svärd återfår sin avbrutna spets utan någon förklaring. Men trots alla dessa problem uppnår RB en stämning av svårvunnen seger, som känns verklig, vid berättelsens klimax: Den triumferande Gandalf kastar upp sitt svärd i luften (undrar vem som får det i huvudet?), och Leonard Rosenmans hänförande ledtema startar.

Trots all kritik kvarstår faktum: LOTR är en mycket ambitiös produktion som går långt i sina ansträngningar att vara trogen mot originaltexten, betydligt längre än sin otecknade motsvarighet. I slutändan kanske filmen främst bör ses som en stämningsfull visuell "sammanfattning" av Tolkiens verk, handlingen fortskrider inte alltid helt smidigt, men som Tolkienälskare får man inte missa den. Jag har själv under de åtta år jag ägt LOTR entusiastiskt visat den för så gott som alla av mina vänner, med övervägande positivt gensvar. Tack vare Peter Jackson har nu lyckligtvis denna film efter många års frånvaro släppts till försäljning på nytt. Höjdpunkterna är många och eftersom seriösa försök att filmatisera Härskarringen inte direkt växer på träd, bör detta välgjorda verk ha gjort sig förtjänt av en plats i Tolkienistens videohylla.


Engelsk video:
Lord of the Rings (1978, 128 minuter, art.nr: 15778) Pris: 279:-

DVD:
Lord of the Rings/Sagan om Ringen (1978, 128 minuter, Warner Home Video, art.nr: 13624) Pris: 219:-. Region 2. Format 1.85:1 (anamorf). Dolby Digital 2.0. Språk: engelska, tyska, kroatiska, spanska eller turkiska. Svensk text ingår.



Visste du att nazgûlernas nio ringar alla förvarades av Sauron?

Tillbaka till Innehåll



INSÄNDARE

Snabb FAQ:

Alviska språk: Se fråga 14 i FAQ:en på Tolkiensidan och specialen i nummer 1.
Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen "Förkortningar" på Tolkiensidan.


Vi inleder detta nummers insändarspalt med det gensvar som kommit in rörande en svensk radioteater med Bilbo, vilken efterfrågades av signaturen "Fredrik" här om sistens. "NissE" och Patrik Centerwall har hjälpt till...

Radioteatern

Hej!
Radioföljetongen Bilbo fullständigt knockade mig i början på tonåren (-73 kanske?). Den var mycket välbearbetad och fick mig senare att läsa böckerna också! Jag tror det var Tomas Bolme som var uppläsare/Bilbo, har ett svagt minne av en utgåva på kassettband...

Tack för en bra spalt!

NissE

Radio-Bilbo och orcher

Hej! Tack för en väldigt bra och informativ Tolkienspalt som jag läser med stor behållning!

Jag hade gärna kommit med närmare information om den svenska radioteaterversionen med Bilbo, men jag kan inte berätta mer än att jag lyssnade på den i väldigt späd ålder (2 - 3 år). Inte för att jag kommer ihåg så mycket men jag är övertygad om att mitt intresse för Tolkiens verk grundades då. Detta betyder i alla fall att radioteatern sändes 1974 eller 1975, kanske kan det vara en ledtråd i spårandet efter övrig information.

Tankarna om orchernas odödlighet är intressanta, och ställer givetvis frågan om var orchernas själar samlas när deras kroppar dör, men jag antar att det inte finns några ledtrådar om detta?

Med vänliga hälsningar

Patrik Centerwall

Svar: Stort tack till er båda för informationen! Vi kan nu med säkerhet konstatera att det finns en radiodramatisering och att den sändes någon gång mellan 1973 och 1975. Att Tomas Bolme skulle varit delaktig och att den givits ut i kasettformat kan vi också se som mycket sannolikt. Kanske går det med hjälp av denna information att lättare spåra upp den. Ett tips är att höra efter med Stockholms Tolkiensällskap Forodrim, de har det mesta i Tolkienväg som getts ut.

Angående Patriks fundering kring orchernas själar så kan jag bara säga att jag i alla fall inte känner till några sådana ledtrådar. En teori är att de skulle färdas till Mandos hallar och där stängas in i något mörkt skrymsle, en annan att de skulle kastas ut i Tomrummet utanför världens cirklar.



Morgoth, Melkor

A: Läste frågan om Morgoth och Melkor (kommer inte ihåg vilket nummer). Är Morgoth/Melkor alltså den Store fienden som nämns i trilogin och besegras av två alver (namn?), vilka tar några stenar ur hans krona (silmarilerna tror jag)?

B: Vet du om det stämmer att det ska att komma ut en specialutgåva av The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen i en DVD-box i november, och att den kommer att innehålla en halv till en timme med extramaterial inklippt i filmen, plus annat extra?

Ralph


Svar: A: Ja, det är Morgoth som omtalas i Vidstiges berättelse på Väderklint i SOR. De som besegrade honom var en alv, Lúthien, och en människa, Beren. Om man ska vara petig så "besegrade" de honom visserligen inte, de bara lurade honom och stal några krimskrams-stenar ur hans järnkrona (ja, det var silmarilerna). Hela berättelsen kan du läsa i Silmarillion.

B: Ja, det stämmer. Det preliminära releasedatumet är den 12 november, filmen kommer då vara mer än 30 minuter längre än då den visades på bio. Läs mer om detta i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 2 under Nyheter.



FAQ-synpunkter

Hej!
Jag har lite saker jag vill tillägga om dina Tolkiensvar:

Angående vättar/goblins och orcher/orcs:
Jag har under en tid gjort lite efterforskningar kring detta. På ett flertal sidor har jag läst om att vättar är en underart av orcher (ungefär som Uruk-hai), att de är lite mer självständiga och saknar en högre herre, de styrs av inbördens hövdingar i stammar.

Angående baktanke med LOTR:
Tolkien har skrivit att han har tagit vissa delar från sina år i FÖRSTA världskriget (till exempel Döda träsken). Han har också skrivit att han har haft en liten tanke till Bibeln när han skrev verket (Gandalf reser sig från döda, Frodo går med Ringen mot en ganska säker död för att rädda mänskligheten och så vidare). Men sådant kommer ju så klart inte fram i dagen press!

J. S.ecret

Svar:
Intressanta synpunkter! Det du skriver om vättar kontra orcher känner jag dock inte igen, trots att jag studerat ämnet noggrant. Det finns väldigt mycket som tyder på att de är samma ras. Jag vore därför tacksam om du kunde meddela var du läst att vättarna skulle vara en egen ras och på vilka sidor, det skulle vara till mycket stor hjälp i jakten på denna frågas lösning.

Det går att skriva många spaltmeter om budskap i LOTR, de du nämner här stämmer i allra högsta grad, och det finns många fler att lyfta fram. Dessvärre finns det inte utrymme för det i FAQ:en.



Legolasfakta

Hej Gustav! Jag har några frågor om Sagan om ringen:
A. Finns det animerade Sagan om ringen-filmer? I så fall: Var kan man få tag i dem?
B. Jag skulle vilja veta allt som finns att veta om alver och om Legolas Grönblad!
C. Vad heter Legolas mor?
D. Hur gammal är Gandalf?
E. Vad gör alverna när de har kommit till Odödliga landen? Stannar de där i all evighet?
F. Har Tolkien skrivit någon bok om alver?

Hej då! Tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar,

Lilla My


Svar: Hej där! Jag får gång efter annan notera hur stort intresset för herr Grönblad är (undrar om Orlando Bloom har något med saken att göra?), det är mycket möjligt att vi denna tidning har en Legolas-special någon gång i framtiden.
A: Visst finns det det! Den bästa av dem ser du en uttömmande recension av ovan. Utöver denna, The Lord of the Rings, har även animerade versioner av The Hobbit och The Return of the King gjorts. Alla dessa titlar kan du införskaffa via SF-Bokhandeln.
På video har The Hobbit artikelnummer 9143 och på DVD 4589, här följer information om DVD:n (jag kan tyvärr inte upplysa om priset på videon just nu):
The Hobbit (78 minuter, art.nr: 4589) Pris: 269:-. Import från USA. Region 1. Engelsk text och tal. Extramaterial: filer om Tolkien och filmmakarna själva.
The Return of the King är inte relaterad till The Lord of the Rings utan är producerad av ett annat bolag. Den ska fungera dels som en uppföljare till The Hobbit, som samma företag gjorde tidigare, dels som en avslutning på det jobb Ralph Bakshi påbörjade i LOTR. Detta låter inte särskilt lovande och det intrycket förstärks då man ser omslaget, kanske var det därför jag blev så positivt överraskad då jag såg den. Den är faktiskt helt ok. Vi har den nu inte bara på video utan också på DVD. Artikelnumret är 6429 (video, NTSC) eller 20430 (DVD), jag har tyvärr inte någon information om priserna.

B: Tjaa-a... Han var av sindarinsk ätt och bosatt i sin fader Thranduils rike i norra Mörkmården. Han färdades år 3019 i tredje åldern till Vattnadal och deltog i Elronds rådslag, där blev han utsedd till alvernas representant i Ringens brödraskap. Legolas blev under sällskapets resor nära vän med dvärgen Gimli. Då han i södra Gondor såg havet väcktes Eldars längtan efter Aman i hans bröst. Efter Ringens krig ledde Legolas en del av Gröna lövets skogs (det nya namnet på Mörkmården) alver till Ithilien där de bosatte sig och gjorde trakterna vackra. I fjärde ålderns år 120 seglade han efter Aragorns död så slutligen över havet mot väster, och Gimli gjorde honom sällskap. Legolas hade antagligen mörkt hår, se Frågor och svar 8/2 2002.
Det mesta du kan tänkas vilja veta om alver finner du i Silmarillion, läs den!

C: Hon finns dessvärre inte namngiven någonstans.

D: Han tillhör Ainurs släkte och fanns därför innan världen skapades och ska finnas efter dess slut.

E: De bor där och har det trevligt (förmodligen). Antagligen är det enbart med Valars tillåtelse som det numer vore möjligt för de att återvända till Jorden, detta efter att Aman flyttats bortom världens cirklar. Under första och andra åldern gick det dock bra att med välkonstruerade skepp eller köldtåliga kroppar ta sig över till Midgård, detta förekom dock bara ytterst sparsamt.

F: Som sagt, läs Silmarillion. Den har kallats "Historien om Alverna Härskarringen", så den lär nog duga.



Gollumfrågan

Hej!
Tack för en väldigt bra och intressant spalt!

Tänkte bara dra mitt strå till stacken när det gäller "hur kom Gollum ut ur Moria?"-frågan. Personligen har jag alltid antagit att han klättrade ut. Bron förstördes, men väggarna och taket klarade sig väl? Det borde inte ha varit alltför svårt för honom att klättra ut som en spindel med tanke hur han tog sig ner i klyftan när han kom ikapp Frodo och Sam.

"...it [Gollum] looked as if it was just creeping down on sticky pads, like some large prowling thing of insect-kind. And it was coming down head first..."

Kammaren med bron var säkert väldigt stor, så det tog antagligen sin tid att ta sig runt, men någon som är så pass skicklig att han kan klättra nedåt med huvudet före borde ha klarat av det.

Linda

Svar:
Tack för hjälpen Linda, kul att du uppskattar tidningen! Jo, visst klarade sig taket när bron rasade, din teori är inte så dum alls. Kammaren vid Khazad-dûms bro var enorm, detta medför ju vissa svårigheter för den benige rackaren, men visst var det teoretiskt möjligt för honom att klara av det. Dock så är att klättra med huvudet först nerför en vägg med 90 graders lutning inte samma sak som att klättra i taket. Han skulle ha haft god nytta av sugkoppar, det är i alla fall ett som är säkert! Denna fråga har tidigare omskrivits i nummer 3 och 4 av Tolkiens Arda.



Tre.. nej jag menar en... eller, va???

I Månbukten, väster om Fylke, så finns ju Grå hamnarna. Stämmer det att dessa är tre istället för bara den hamnen (Mithlond) som Frodo de andra seglade ut från i slutet? Heter de då Mithlond (vid buktens öst-ände), Harlond (vid buktens sydstrand) och Forlond (vid norra stranden)?

Tacksam för svar.

Olle Burman


Svar: Hej Olle! Dina observationer är helt riktiga: Det finns tre namngivna kustsamhällen i Lindon. Jag skulle dock påstå att det är fel att säga att det finns tre "Grå hamnar". Det är antagligen bara Mithlond, som ju faktiskt är sindarinska för just "Grå-hamn", som åsyftas med begreppet. De två övriga är alltså troligen bara "vanliga" alvsamhällen.



Hobbröd & Prenumeration

Hej jag skulle uppskatta om jag fick hem Tolkiens Arda när det har hänt något nytt, tack!

Jag har en enormt viktig fråga till er nu. Jag har letat nästan överallt efter recept på hobbröd, har liksom hört att det skall finnas, men har inte hittat något. Kan ni svara på denna fråga: hur tillagas hobbröd?

Tack på förhand

Sandra Jönsson

Svar:
Hej Sandra! Tyvärr har vi på bokhandeln lyckats sjabbla bort din mailadress, jag vore tacksam om du kunde höra av dig till tolkien@sfbok.se och lämna denna en gång till. Vi ber om ursäkt för detta. Hobbröd får du hitta på receptet till själv för det har inte Tolkien informerat oss om. Möjligen (skulle inte förvåna mig) så har ett lajvsällskap någonstans kokat ihop något, men det finns inget som säger att du inte skulle kunna göra det bättre själv. Lycka till, och hör gärna av dig när det är klart så vi veta om det blev gott..



Sting

Hejsan Tolkienexperten!
Det var i alla fall vad jag fick höra om dig idag när jag var i SF-Bokhandeln.
Så här är det: Jag vill tatuera in Sting, men jag kan inte hitta några alltför bra och detaljerade bilder och undrar om du har något tips på var jag kan hitta sådana.

Med vänliga hälsningar

Sara

Svar:
Tolkien avbildade själv aldrig Sting med någon större noggrannhet, däremot så har Peter Jackson i The Fellowship of the Ring gett oss ett intressant alternativ. Den versionen av Sting är i alla fall något som tilltalar mig, du har säkert sett den välanvända stillbilden på Frodo gloende på sitt svärd. Om inte så kan du se den på lordoftherings.net, klicka på "The Film".

Tillbaka till Innehåll


GRATIS E-POSTSPRENUMERATION

Välj att prenumerera på spalten så riskerar du inte att missa något. Skicka bara ett mail med ordet "prenumeration" i textfältet till tolkien@sfbok.se så informeras du varje gång det hänt något, det är viktigt att du också skriver in din mailadress. Självklart kommer du som prenumerant inte behöva drabbas av diverse obskyra nyhetsbrev eller direktreklam till din mailbox, du får bara det du bett om. Prenumerationen kan lika lätt avbrytas genom att skicka ett meddelande med texten "avbryt prenumeration". Att prenumerera på denna spalt är givetvis helt gratis.

Tillbaka till Innehåll



SKRIV INSÄNDARE!

Var med och skapa nästa nummer! I Tolkiens Arda finns det stora möjligheter att få sina åsikter publicerade, så passa på och skriv till tolkien@sfbok.se. Du meddelas alltid via mail om du kom med eller inte, det är viktigt att du också skriver in din mailadress för att detta ska fungera. Ett annan välkommet bidrag är tips om nyheter. Vet du några Tolkienrelaterade aktualiteter som du skulle vilja se här? Har en tidigare outgiven skrift på Quenya av "den store professorns" hand offentliggjorts? Händer det intressanta saker inför nästa film? Ska du arrangera ett rollspelsäventyr i Midgård? Tipsa samtidigt som du skriver din insändare till tolkien@sfbok.se!

Tillbaka till Innehåll



Nästa nummer planeras bli en special om Tolkienkonst. Tiden fram tills tidningen publiceras kan ägnas åt att studera tidigare Tolkienskriverier på SF-Bokhandelns sidor. I väntan på Sagan om de två tornen och alla de frågor som kommer publiceras då filmen börjar närma sig, finns det nämligen gott om gamla magasin och frågespalter att läsa igenom på Tolkiensidan. Fortsätt att skriva in!

På återseende,
Gustav Dahlander
tolkien@sfbok.se


SF-Bokhandeln, Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm  
 Postadress: Box 2300 103 17 Stockholm
E-mail: http://213.80.60.99/sfbok/filer/newmail.jsp?p_to=fragor@sfbok.se   Telefon: 08/21 50 52   Fax: 08/24 77 30
böcker video spel prylar postorder nytt hem hjälp