Att ansluta till Chatten med mIRC

Av: Nil


Så här gör du för att äntra Chatten om du använder Windows -- du behöver ett litet program som heter mIRC, som du (1) laddar ner och installerar, (2) fyller i användarnamn i och (3) chattar med. Instruktioner:


1. mIRC är ett litet program som du med PC använder för att ansluta till chattsystemet Irc (Internet relay chat). Du laddar ner programmet här.

Installera programmet genom att högerklicka på länken "mIRC 6.12 in Sweden", och välj att spara den till delen av hårddisken där du vill ha filen. Gå sedan till mappen i datorn där du la den och dubbelklicka på filen "mirc612.exe". Du får då upp en guide som leder dig genom hela installationen (som går väldigt snabbt). Det enda du egentligen behöver göra, mer än att trycka "Next", är att välja var programmet ska ligga på din hårddisk. Programmet ger själv ett förslag, vilket brukar duga bra för de flesta.

När installationen är klar får du upp en ruta där du kan välja alternativet "Launch mIRC", så att programmet startar direkt. Vill du inte det så är det bara att låta bli att fylla i något och i stället klicka på "Finish". För att starta mIRC senare så finns det nu en ikon på ditt skrivbord. När du dubbelklickar på ikonen händer detta:

2. Ett fönster kommer upp där mIRC vill att du ska ge lite nödvändig information om dig själv. De delar du bör fylla i är:

Ditt namn: "Full name".
Din e-post: "E-mail adress".
Namnet du vill ha när du är ansluten: "Nickname".
Ett extra namn om det du valt är upptaget av någon annan: "Alternative".

Gå sedan till fliken "Local info" i menyn på vänster sida och kontrollera att flikarna "On connect, always get", "Local Host" och "IP adress" är förbockade.

Sådär. Nu är det bara att klicka på "OK".

3. I fönstret som du nu har öppet skriver du i textfältet längst ned /server se.quakenet.org, och klickar på "Enter". Du blir nu inloggad på den server där Tolkiens Arda har sin chatt.
   Så fort du är ansluten så skriver du /j #tolkiensarda.se och sådär! Du är inne i kanalen.
   Om du sedan vill ha ytterligare hjälp så är det bara att skriva in ett anrop till användarna GwaihiR eller Nil så försöker vi svara så fort vi kan.

Om du känner dig förvirrad av allt som snurrar förbi så kan det påpekas att det egentligen inte finns så mycket som man behöver bry sig om. Det man kan tänka på är att människorna som är online i kanalen syns i rutan till höger. Rutan i mitten är där allt som skrivs dyker upp, och längst ned är där du skriver själv. Vill du prata privat med någon, så att ingen annan ser? Dubbelklicka på namnet till den personen du vill prata med så dyker ett nytt fönster upp att skriva i.

Nu är det bara att komma in ofta och skriva mycket!

---------------

Att ansluta till Chatten med Conversation (Mac)

Av: Katarina Tunving

Hur man installerar och ansluter till Chatten med Mac och programmet Conversation


onversation är ett lättanvänt och gratis chattprogram, en Irc-klient, specialgjort för Macintosh OS X. På hemsidan finns mer att läsa om programmet. Det finns att ladda ner här.

Ladda ner programmet genom att klicka på Download Now. Filen hamnar på det ställe du förinställt för nedladdade filer, vanligtvis skrivbordet. Installera som vanligt, det vill säga: Dubbelklicka på den nedladdade dmg-filen. Dubbelklicka på den tillfälliga ikon som då lägger sig på skrivbordet (om fönstret inte öppnas automatiskt). Dra sedan Conversation-ikonen, en flerfärgad pratbubbla, till Program-mappen eller skrivbordet. Den kopieras. Dmg-filen och den tillfälliga ikonen kan du sedan slänga i papperskorgen.

Starta Conversation som vanligt, genom att dubbelklicka på ikonen. I det fönster som då dyker upp ska du fylla i:

Ett namn Nickname (till exempel det du brukar ha på forumet).
Ett riktigt namn, Real name. Det kan ses av andra, så det kan också vara påhittat.
Password, lösenord, är inte nödvändigt att fylla i nu.
I rutan för Server skriver du se.quakenet.org.
Port är redan förvald till 6667. Det brukar fungera. Man kan också välja alternativ i rullgardinsmenyn. Om det är svårt att logga in på servern, pröva att byta port, eller avsluta programmet och försök igen efter en liten stund.

Klicka sedan på Connect. Då poppar det upp två fönster. Du behöver bara bry dig om det fönster som kallas Favorites. Klicka på kanalsymbolen, en tv med antenn. Klicka på plustecknet nere till vänster. I det fönster som poppar upp då skriver du tolkiensarda.se. Då syns den i fönstret Favorites. Dubbelklicka på kanalnamnet – och du är inne! Det är bara att börja chatta. Programmet minns alla de inställningar du nu gjort, så nästa gång behöver du inte fylla i något utan du kommer in med bara ett par musklick.

För dig som är nybörjare på chatt: Man skriver sitt meddelande i det lilla fönstret längst ner. När du trycker på returtangenten läggs ditt meddelande till i huvudfönstret där du sen kan läsa dina och andras meddelande. Om du vill prata med någon privat, dubbelklicka på ikonen bredvid den personens namn i listan till höger. Då poppar det upp ett extra chattfönster som bara du och den personen ser. Om du vill ha hjälp med mer så skriv in ett anrop till användaren GwaihiR eller Nil så försöker den svara så fort den kan. För frågor om Conversation, kontakta Katarina.

Obs! Jag har märkt ett problem: ytterligare ett fönster, Server Messages, lägger sig i vägen och blinkar på och av. Mycket störande. Den enda lösning jag hittills funnit, är att passa på när fönstret är borta, snabbt gå upp till Window i menyraden och klicka Show Server Messages. Då lägger sig fönstret stilla i alla fall, och man kan flytta undan det.

Välkommen till Tolkien Ardas chatt!


Upp


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare