Nummer 11 2003
Lördagen den 2 augusti
Välkommen till nummer 11 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 9 augusti. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


Hej alla läsare och välkomna till det första numret av Tolkiens Arda i ny skepnad. Mycket är sig likt, men en hel del nya avdelningar har kommit till.  Allt kanske inte fungerar perfekt än, men det mesta ska vara i sin ordning. Gustav, jag och resten av redaktionen hoppas att ni alla kommer att trivas i den nya omgivningen.

Framför allt hoppas jag på att vårt nya forum kommer att bli välbesökt och att vi alla kan föra en konstruktiv, utbildande och informativ Tolkiendebatt där.

Fler nyheter kommer att presenteras under hösten allt efter som. Frågedatabasen som är på gång har blivit fördröjd på grund av kompatibilitetsproblem. Den kommer att dra igång under hösten, något datum finns inte ännu för detta. Våra planer på ett Tolkien-comunity utvecklas även de ständigt, premiär någon gång under senhösten är en realistisk målsättning.

Veckans nummer är inte så tjockt. Antagligen har även ni läsare haft tid för lite semesterfirande och tagit ledigt från frågandet. Även en del av våra experter har ledigt, så detta är något av ett "mininummer". Som förstärkning på expertfronten vill vi på redaktionen passa på att hälsa gästexperten Emil välkommen i gänget.

Nästa vecka är vi tillbaka med full styrka. Till dess; ha det bra -- och fråga på!

Johan Sandberg
Redaktör

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om frågespalten
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan. Tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer ...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Översättningar
Filmerna
Folk
Personer
Geografi och platser
Föremål
Maktens ringar
Handlingen i böckerna
Personen Tolkien
Övrigt
Smått & gott


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hej,
Bilbo som radioteater: Jag bandade denna när den sändes 1970. Tyvärr är banden sedan länge försvunna. Tidigare sändes även Sagan om Ringen som radioteater eller uppläsning i P1. Hörde dock inte denna pga min låga ålder då (född 1960). Borde man inte kunna få tag i dessa?

Undrar varför det inte är aktuellt med en repris av Bilbo? Det är ju Tolkientider som aldrig förr? Problem med rättigheter måhända?

Sällan har något på radio gett ett sådant intryck som "Bilbo" 1970, när jag som
10-åring satt klistrad vid radion. Håkan Serner var perfekt.

En heder till alla som kämpar för en repris. Eller att de lägger ut det som streaming realaudio på nätet (önskedröm).

Ett minnesprogram med Håkan Serner vore inte heller fel om det inte sänts innan.

Någon som vet varför Håkan Serner dog hux flux?

Mvh,

Jörgen Claesson
Höör


Svar:
Hej Jörgen! Det verkar dessvärre som om det är svårt att komma över dessa rariteter... varför vet jag inte, men så är det. Det kan ju vara så att SR har lyckats med att "förslarva" dem.

Håller med dig om Bilbo -- själv var jag fem och ett halvt år då, men satt som klistrad vid radion jag också. Min mamma säger att min passion för stora frukostar började det året...

Dessvärre vet jag inget om Håkan Serners död, men kanske att någon bland våra läsare känner till detta?


Johan Sandberg


2. Fråga:
Jag har verkligen väntat tills ni har öppnat, nu är mitt tomrum fyllt! Hursomhelst, så vill jag kommentera att jag har fått reda på i Sagan om konungens återkomst-boken att ringvålnadernas herre var överbefälhavare över Svarta tornets trupper, och inte den fege svarte númenoriten. Men det visste ni väl redan. Tack och hej, leverpastej!!!

Mikobe

Svar:
Självklart! Den fege svarte númenoriten -- det vill säga Saurons språkrör -- var bara underbefälhavare med en taskig andedräkt ... Kallade inte Gandalf honom för stinkmun? Ytterligare ett hemligt vapen Sauron tydligen använde sig av.

Johan Sandberg


3. Fråga:
Angående fråga 3 i nummer 6 av Frågespalten så frågar personen om ni kunde göra ett frågeformulär och ni svarar så fort ni har tid, men som lite hjälp kan väl vi läsare skicka in frågor till frågeformuläret, för då slipper ni att hitta på alla frågor själva?

Lenwë


Svar:
Hej Lenwë! Faktum är att vi redan är igång med att utveckla en frågesport. Robert Östberg är ansvarig, och den planeras komma upp i slutet av augusti. Men visst skulle det hjälpa om ni läsare skickade in förslag på vilka frågor som ska vara med, det är fritt fram!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen.


4. Fråga:
Hur kan "Härskarringen" leda omröstningen om titel på nyöversättningen? Jag trodde anledningen till att boken ska nyöversättas var att den är dåligt översatt. Jag förstår inte hur man kan få The Lord of the Rings till "Härskarringen". Då kan man lika gärna översätta ROTK till Andúril och TTT till Palantíren.

Finrod

Svar:
Anledningen till att "Härskarringen" leder omröstningen är att de flesta uppenbarligen tycker om "Härskarringen" som titel. Visst, den är tekniskt sett fel, men den har en bra klang och den har blivit väldigt inetsad i folks medvetanden, och det är med säkerhet anledningen till att den leder.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


5. Fråga:
Läste för några nummer sedan att det fanns ett rykte om att de döda i Döda träsken skulle ersätta spökena från Dödens stig i "Konungens återkomst". Jag hoppas innerligt att det verkligen inte kommer bli så!!! Hittade en bild på members.tripod.com, under "Return of the King". Jag kan inte svära på att det är en orch, men vad värre är så har han stripigt hår som om det vore blött, och är det inte Döda träsken och Askbergen i bakgrunden?

Britt-Inger


Svar:
Hej! Enligt intervjuer gjorda av en av Sveriges största dagstidningar nyligen så har scener med "de döda arméerna" spelats in. Ryktet om Döda träsken tror jag är ganska ogrundat, och bilden du hänvisar till ska nog inte ha någon annan funktion än att demonstrera den mörka sidan.

Gustav Dahlander


6. Fråga:
Hejsan. I extended version av Sagan om Ringen på Bilbos avskedsfest har Bilbo och Frodo en liten pratstund där Bilbo bland annat säger att han är självisk. Har detta samtal någon anknytning till "verkligheten", eller var det bara något som PJ hittade på, och som inte alls hade någon outtalad förankring i böckerna?

Britt-Inger

Svar:
Den scenen var PJ:s påhitt och finns inte i boken. Han ville troligen klargöra det känslomässiga förhållandet mellan Frodo och Bilbo.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


7. Fråga:
Hej!
Hur gamla kan dvärgar bli?

Mvh,
Mathias

Svar:
Se en tidigare fråga om just detta ämne! Det korta svaret är dock cirka 250 år.

Magnus Åberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


8. Fråga:
Hejsan!
Härligt att ni snart är tillbaka! Jag har undrat över vilken version om Galadriel ni anser vara den mest troliga?

Jag vill gärna tro att hon kom över Malande isen samman med noldor och träffade Celeborn i Doriath. Vid Doriaths förstörelse flydde hon och Celeborn samman med Elwing till Sirions hamnar.

Efter Beleriands förstörelse är väl en version att de skulle bo en tid samman med Círdan i Lindon innan de drog vidare till Eregion. Att det var Galadriel och Celeborn som grundade Eregion tycker jag skulle verka lite konstigt, att då Celebrimbor sedan skulle göra uppror mot dem och ta makten i Eregion, för att senare söka upp Galadriel igen i Lórinand för att rådpläga med henne och även ge henne Nenya. Så kan det kanske vara så att hon (även Celeborn?) bara flyttade till Lórinand från Eregion, (ca 1200 a.å.?).

Då Sauron drivits bort från Eriador så överlämnade Galadriel efter en tid Lórien till Amdír (Amroths far) (cirka 1701-1981 a.å.?) och tog med sig Celebrían till Imladris för att söka Celeborn, där de levde tillsammans i x antal år tills Galadriel och Celeborn återvände till Lindon (kanske stannade Celebrían i Vattnadal då hon och Elrond var kära?).

Att Galadriel och Celeborn efter att ha bott i Vattnadal istället skulle fara och leva mitt i Gondor i Belfalas i tusentals år, tycker jag verkar lite otroligt. Jag menar, mitt bland alla människor, och för att sedan se Amroth drunkna mitt framför näsan på dem utanför Edhellond.

Inte förrän i t.å. 1981 då Lórien svävade i stor fara och var utan ledare som Galadriel med Celeborn återvände dit, och där stannade de sen så länge tredje åldern varade.

Ja, vad tror ni, skulle det kunna vara så här? Jag vet ju att det finns en massa versioner som är skrivna efter och före, om hur Galadriel kom till Midgård, och vad Celeborn tillhörde för alvstam och om att Galadriel inte skulle ha fått fara tillbaka till Valinor o.s.v. Idén om att Amroth skulle ha varit Galadriel och Celeborns son har jag för mig att den förkastades, den versionen där han inte är det tycker jag i alla fall verkar vara troligare..


[Anonym]

Svar:
Det finns flera olika versioner om Galadriels ursprung och levnadsbana. Detta var något som Tolkien reviderade flera gånger. I Sagor från Midgård går Christopher Tolkien igenom de olika versionerna på ett föredömligt sätt. Med detta är det likadant som med så mycket annat, det finns flera versioner och vi lär aldrig få reda på vilken som är den mest "korrekta".

Johan Sandberg

Vi på Tolkiens Arda kommer att reda ut denna fråga grundligt i en uttömmande artikel av Robert Östberg. Denna publiceras i Magasinet i slutet av augusti.

Gustav Dahlander


9. Fråga:
Jag har en fråga. Om jag inte tar helt fel, så nämner någon i Vattnadal att inte
ens Glorfindel, med sina stora krafter, kan storma svarta tornet ensam...

Hur kraftfull är han egentligen??
?

Aeglos

Svar:
Du har alldeles rätt i att "någon" säger så i Vattnadal. "Någon", är densamme som Gandalf, och han talar till Elrond:

"Jag skulle tro, Elrond, att i det här fallet vore det bättre att sätta hopp till deras vänskap och trohet än att välja mera beprövat folk. Om du än valde en alvkonung som Glorfindel, skulle inte ens han kunna storma Mörka tornet, ej heller skulle hans krafter räcka till för att bana vägen till Elden."

Jag tycker att detta är en ganska olycklig formulering från författarens sida. När det står att "inte ens han" kan storma Mörka tornet, kan man tro att Glorfindel är den mäktigaste kämpen på de godas sida, och att han inte är långt ifrån att kunna storma Barad-dûr. Men givetvis skulle det vara förgäves att storma Saurons fästning, om det så fanns tjugo stycken "Glorfindlar".

Vad Gandalf menar när han säger så, är att det är bättre att ta med Merry och Pippin på resan, som båda är Frodos vänner, än att ta med en mäktig alvfurste, då de inte planerar att ta sig fram med våld.

Citatet ovan är alltså inte menat att beskriva Glorfindels kraft. Vill vi veta mer om den, får vi titta på hans tidigare historia.

Det finns diskussioner om huruvida Glorfindel av Vattnadal och Glorfindel an Gondolin är samma alv eller inte. Det verkar som om Tolkien slutligen bestämde sig för att det var en och samma person.

Om vi utgår ifrån det, så vet vi att Glorfindel slogs mot en balrog under Gondolins fall. Det hela slutade med att såväl Glorfindel som balrogen gick under. Vid första anblicken tyder detta på att Glorfindel skulle vara lika mäktig som en balrog.

Men som vi vet, är balrogerna maia-andar, och ingen alv kan mäta sig i styrka med dem. Och tittar man närmare på det hela, så var det ju så att både Glorfindel och balrogen föll ner för en avgrund (medan de kämpade mot varandra) och slog ihjäl sig. Så Glorfindel "dödade" ju inte balrogen direkt. Men likväl lyckades han hålla stånd mot balrogen, och fick honom att "falla". Jag tror inte många alver eller människor skulle klara det.

Sedan slutar hans historia i första åldern, och nästa gång man hör av honom är i tredje åldern. Då han "blivit utsläppt" från Mandos, och återvänt till Midgård.

Jag har för tillfället inte Ringens värld till hands, men jag vill minnas att Glorfindel var ganska aktiv i kampen mot Häxmästarens rike, Angmar. Och när Angmar slutligen blev krossat, står det att Häxmästaren själv visade sig, och att han skrämde iväg Gondors befälhavare Eärnur (det var i själva verket hästen som blev skrämd), varpå Glorfindel besteg sin häst och Häxmästaren flydde. Han var alltså mäktig nog att skrämma iväg Häxmästaren ... eller? Vid närmare eftertanke så hade Glorfindel en hel del alver och människor vid sin sida. Men det var i och med att Glorfindel besteg sin häst, som Häxmästaren flydde.

Sedan får vi inte veta så mycket mer om denne alvfurste, förrän han kommer till undsättning för Ringbäraren. Då får vi bland annat veta att:

"Även i Vattnadal finns endast ett fåtal levande varelser som öppet dristar sig möta De nio".

Tydligen var Glorfindel en av dem. Vi får också veta att Glorfindel vid ett tillfälle jagade bort tre nazgûler, och vid ett annat tillfälle ännu två. Häxmästaren själv bör ha varit bland dessa.

Att Glorfindel och Aragorn jagar De nio ner i floden, behöver dock inte betyda att nazgûlerna blev skrämda, då det var hästarna som i panik störtade ner i floden med sin herrar på ryggen.

Men något som är intressant är att Frodo tycker sig se en hög skinande gestalt höljd i ljus på andra sidan floden, i samband med att nazgûlerna sopas bort av vågen. Förklaringen till det får vi några sidor senare:

"[Gandalf:] -- I Vattnadal finns hans [Saurons] dödsfiender, de visa alverna, kungarna av Eldar, från landet bortom yttersta havet. De fruktar inte ringens vålnader, ty de som en gång vistats i Välsignade rikena, lever i båda världarna, och har stor kraft mot synliga såväl som osynliga krafter.
[Frodo:] -- Jag tyckte nog jag såg en vit skepnad, som sken som den klara fullmånen själv och som inte tonade bort för min blick som de andra. Var det Glorfindel?
[Gandalf:] -- Ja, du såg honom för ett ögonblick i hans andra gestalt, som en av de Mäktige, en ättling av de Förstfödde. Han är en alvernas ädling, av alvprinsarnas stolta stam. Det finns som du ser krafter i Vattnadal som kan motstå Mordors makt någon tid, och även på andra ställen har vi starka fästen kvar."

Lägger man ihop all fakta, så får jag det till att Glorfindel var en väldigt mäktig alv. Och hans mod var det sannerligen inget fel på. Jag skulle vilja säga att han inte är långt ifrån de gamla alvkungarna i makt, som t. ex. Gil-galad, Fingolfin och Finrod, om ock inte fullt så kraftfull. Helt säkert kan också sägas att han inte var lika mäktig som Elrond, Galadriel eller Gandalf. Men så hade han ju inte heller någon alvring. Jag skulle nog också placera honom som en mäktigare krigare än Aragorn, om än med liten marginal.

Hursomhelst så är detta en mycket svår fråga att besvara, och jag kan ju inte annat än "gissa". Det finns säkert de som inte tycker att Glorfindel är mäktigare än Aragorn osv. Men det är nog upp till var och en att bestämma. Ett som är säkert är dock att han var en ovanligt mäktig alv!


Emil
Gästexpert

Så ska det se ut! Långa och utfyllande svar. Kan bara tillägga att det bortom allt tvivel är fastlagt att Glorfindel av Vattnadal och Glorfindel av Gondolin var en och samma person.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


10. Fråga:
Hur många världsdelar finns det på Arda?

Linda

Svar:
Hej Linda. De som är kända är Aman, där Valinor ligger och Midgård (eller Endor), där Beleriand och länderna vi ser i Härskarringen finns. Midgårds kontinent fortsätter österut och söderut bortom Mordor, men dessa områden beskrivs aldrig av Tolkien. Tolkien nämner i en kort not något han kallar "Dark Lands" men dem vet vi inget om. Under andra åldern fanns även den stora ön Númenor som låg mellan Aman och Midgård, men den sjönk som det berättas i Silmarillion.

Ta en titt i Karen Wynn Fonstadts The Atlas of Tolkien's Middle-earth. På http://lotrmaps.middle-earth.us/index2.html hittar du också en stor mängd kartor, men här finns även sådana som är mer eller mindre konstruerade av fans och som inte är "äkta" Tolkien.


Emil
GästexpertTillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------------- Föremål -------------------------------------------------------
Här avhandlas funderingar kring de föremål som figurerar i Tolkiens berättelser.


11. Fråga:
Jag läste med intresse Emils fråga om Aragorns titt i Orthancs palantír. När jag läser om Aragorns samtal med Gimli så får jag intrycket att han menar att han visar sig för Sauron som den rättmätige arvingen till Gondors tron genom att visa upp Narsil, hopsmitt, och det standar som han fått sig tillsänt av Arwen. Han gör detta för att rikta Saurons blick mot sig själv och ge Sauron något annat att tänka på än de två hoberna som är på väg mot Mordor. Enligt sitt sätt att se tror ju Sauron benhårt att Ringen ska användas av någon mäktig person för att rycka makten ifrån honom, inte att den ska förstöras.

Därför tror jag inte att palantíren kan användas för att förvända synen på någon i andra ändan. Den kan endast visa verkliga ting, men genom att välja vilka sanningar den ska visa kan man styra mottagarens uppfattning om vad som är sant. Aragorn vränger ju Orthancs palantír ur Saurons kontroll och bara den bedriften bör ju göra Sauron rätt orolig.

Hälsningar,

Jan Hjelm


Svar:
Hej Jan! Du har precis samma uppfattning som jag själv gällande vad Aragorn gjorde i sin duell med Sauron i palantíren och jag är också skeptisk till om det går att "ljuga" med palantíren, men som du säger kan den som styr den troligen bestämma vilka sanningar som ska visas, och vilka intryck som han vill ge av en viss situation. Sauron visade ju t.ex. Denethor visioner av Mordors stora makt och kunde troligen få Denethor att tro att den makten var ännu större än den faktiskt var, och få honom att förtvivla.

Robert Östberg

Jag vidhåller det jag tidigare sagt: Aragorn visade upp sig i palantíren i en annan gestalt, närmare bestämt den han har i "andevärlden" eller hur man ska uttrycka det. Legolas skymtar ju denna gestalt på Rohans slätter, då Aragorn presenterar sig för Éomer:

"Gimli and Legolas looked at their companion in amazement, for they had not seen him in this mood before. He seemed to have grown i stature while Éomer had shrunk; and in his living face they caught a brief vision of the power and majesty of the kings of stone. For a moment it seemed to the eyes of Legolas that a white flame flickered on the brows of Aragorn like a shining crown."

"LOTR", "The Riders of Rohan", sidan 423. I denna andra "dimension" ser alltså Aragorn ut som en högrest gestalt med ett skinande ljus kring hjässan likt en krona. Glorfindel vet vi vid vadstället skådas av Frodo i en annan, ljusare gestalt. Frodo ser Sam i ett kort ögonblick med ett hjul av eld på bröstet, och så vidare. Enligt mig är det alltså helt enkelt denna gestalt Sauron ser. Sedan så visar han ju även upp Andúril, det sägs svart på vitt i boken.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna -- De tre, De sju, De nio och Den enda -- utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


12. Fråga:
Hejsan!
Jag har en fråga om dvärgarnas ringar. Hade dom Sju ringarna något namn,
i så fall vad hette ringarna? Och vad hette dom som bar ringarna? Sedan har jag
samma fråga om de nio människoringarna, om de hade något namn, och vad dom hette som bar ringarna? Hoppas du kan besvara mina frågor.

Mvh,
Stephanie


Svar:
Hej Stephanie! Vad jag vet finns det inga namn på vare sig dvärgarnas eller människornas ringar, men det är möjligt att det har funnits namn på dem tidigare. Och hade dvärgarna några egna namn på sina ringar (alvernas ringnamn var ju på alvernas eget språk) så kan du vara säker på att de hölls mycket hemliga!

Magnus Åberg

Endast en enda människa som bar en av maktens ringar namngiven, och det är Khamûl Östringen. Det är sagt att vissa av De nios bärare vad svarta númenoraner.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


13. Fråga:
Jag tänkte att ni kanske ville ta er tid och skriva ner vad som händer med medlemmarna i brödrarskapet efter att LOTR tagit slut. (Utom Boromir som dör i boken).

[Anonym]

Svar:
Tja, Sam blir ju borgmästare i Fylke tills han följer efter Frodo till Aman, Merry och Pippin rider fram och tillbaks mellan Fylke och Rohan och Gondor och blir stora hjältar i Fylke, Legolas och Gimli fortsätter vara vänner tills efter Aragorns död då de också seglar till Aman. Du kan läsa om detta i "Hur År Täljdes" i Appendixet till Härskarringen (finns i volymen "Ringens Värld").

Robert Östberg

Tilläggas kan att Merry och Pippin rider till Minas Tirith i sin ålderdom och dör där för att sedan läggas i samma griftesal som de gamla konungarna och rikshovmästarna över Gondor.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här. Expert hos Tolkiens Arda inom detta område är Andrea Agering.


14. Fråga:
Hej! Jag undrar om det är sant att Tolkien avskydde CS Lewis och i så fall varför. Tacksam för svar.

Britt-Inger

Svar:
Nej, det stämmer verkligen inte! Tvärtom, var Tolkien och CS Lewis mycket goda vänner, och när Härskarringen gavs ut, fick Tolkien mycket beröm av Lewis för sitt verk. De båda vännerna var också "medlemmar" av Inklingarna (The Inklings), som bestod av ett antal män som träffades med jämna mellanrum, och bland annat läste högt för varandra ur "olika skrifter". Men när åren gick, började Tolkiens kärlek till Lewis svalna lite. Humphrey Carpenter säger i sin biografi om Tolkien, att det kan ha berott på Lewis kritik av detaljer i Härskarringen, att Tolkien ogillade Lewis Narniaböcker för barn och att det var Tolkien som fick Lewis att återfå sin tro på kristendomen, men att Lewis till skillnad mot Tolkien inte blev katolik vilket antagligen retade Tolkien en del. De två vännerna började alltså träffas mindre än tidigare, och deras vänskap avtog lite, men de avskydde inte varandra!

Och när Lewis dog, i november 1963, skrev Tolkien:

"Hittills har jag upplevt de normala känslorna för en man i min ålder -- som ett gammalt träd som förlorar sina blad ett efter ett: detta känns som ett yxhugg vid roten".

Emil
GästexpertTillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


15. Fråga:
Hej.
Jag är en Sagan om Ringen-fantast och vill lära mig om allt och alla magiska ting i Middle-earth.

Jag ber dig på mina bara knän att säga var jag kan få information om allt som man kan lära sig om Middle-earth. Jag skulle bli så lycklig över ett svar där du skriver var jag ska vända mig eller läsa för att få reda på det!!! Vad är t.ex. LOTR? Skriv det du kommer på!

Mattias


Svar:
Du önskar tyvärr mer än vad jag kan hjälpa dig med, det är nog rätt omöjligt att hitta precis allt om Midgård. Men börja med att läsa böckerna: Härskarringen (LOTR, The Lord of the Rings), Bilbo, Silmarillion, Sagor från Midgård, De förlorade sagornas bok ... Sedan har Tolkiens son gett ut en bokserie, The History of Middle-earth där han redovisar sin fars arbete; olika versioner, lösa texter osv.

På nätet är Encyclopedia of Arda väldigt användbar, och varför inte leta mer här på Tolkiens Arda? På EoA kan du också hitta en stor mängd länkar till ytterligare sidor om Tolkien, där bör du ha att göra en bra tid framöver.


Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
De flesta insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


16. Fråga:
A. Jag har funderat lite på eftergrejerna i Silmarillion, är det så att C i alviskan alltid måste uttalas K? Jag vande mig vid "Keleborn", men hur fult låter inte "Kelegorm" eller "Kírdan"? Det går ju knappt att säga ju..

B. Varför är hobernas öron spetsiga? Jag har för mig att det nämnts att hoberna är en underordning av människorna (för vilket folk kan de annars komma ifrån?) och då är det ju bara konstigt att de har spetsiga öron!

C. Hur gammal kan en orch bli? De härstammar ju från alverna, så borde de inte kunna bli jättegamla då?

Jaja, jag vet inte, så jag frågar er smartisar. Hepp!


Helena Zaar

Svar:
A. Eftersom vår språkexpert Björn är på semester så ska vi göra som vi brukar. Jag säger "ja, det skall alltid uttalas som ett [K]." Sedan i nästa nummer så kommer Björn in med en korrigering. Eller klarar jag mig denna gången?

Det där med uttal är en vanesak ... Själv hade jag tre tuffa år när jag vande mig vid att säga or[K] i stället för or[CH] (med che-ljud). Öva på bara så låter det bättre med tiden!


B. Bra fråga. Visst är hoberna av mänskligt ursprung, och borde kanske inte ha spetsiga öron. Men å andra sidan har asiatiska människor sitt mongolveck som gör att deras ögon blir snedställda, så varför skulle hoberna inte kunna ha spetsiga öron? Se det som ett rastypiskt drag.

C. Orchernas härstamning är inte helt solklar. Men om alverna utgör det material som orcherna är skapta av, borde ju orcherna ha möjlighet till samma livslängd som alverna har.

Johan Sandberg

Orcherna var troligen odödliga, se fråga 4 i nummer 6 2002 av Frågespalten.

Gustav Dahlander


17. Fråga:
Jag har 1000 frågor, men för enkelhetens skull nöjer jag mig med att ställa de tre som kryper under skinnet allra mest.

A. Jag har hört att det tvistas om ifall Legolas var mörkhårig eller ljushårig. PJ valde ju dock att framställa honom som ljushårig, och likaså de övriga ur hans släkte. Dessa blir då misstänkt lika alverna i Lothlórien. Därför undrar jag om det finns ett släktband mellan dessa eller om det bara är ett sammanträffande? Jag har nämligen för mig att Galadriel tillhörde noldor, och att Legolas är en "mörk" alv, som tillhör de som aldrig sett Valinor. Därför har jag antagit att de är av olika ras, men kan det vara så att de har släktband långt tillbaka i historien?

B. Elrond och Elros fick som sin fader välja vilket öde de skulle gå till mötes, men gäller detta även deras egna barn? Eftersom Arwen väljer dödligheten för Aragorns skull. Jag trodde nämligen inte det gällde längre än till Elrond och hans bror?

C. Jag har läst Härskarringen, Silmarillion och håller på med Sagor från Midgård. Jag har en känsla av att jag kommer fortsätta med ytterligare en Tolkien-bok efter det, och sedan ännu fler... men vilken är lämpligast att läsa först egentligen? Tack på förhand.

Therese


Svar:
A. Alla alver är väl släkt om man går tillräckligt långt tillbaka i tiden, men, nej, det finns inga direkta släktband mellan Legolas och Galadriel.

B.
Valet gällde för Elrond, Elros och deras barn.

C.
Om du inte har läst Bilbo så kan jag rekommendera att du tar den nästa gång.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mejladress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Horn of Gondor" © Taurrohir