Nummer 20 2003
Lördagen den 4 oktober
Välkommen till nummer 20 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 11 oktober. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


Hej och välkomna till en ny frågespalt! Skicka gärna in fler frågor, det är tack vare er som Frågespalten blir till varje vecka! Och tänk på att alla frågor är värda att ställas!

Denna vecka darrar vi väl alla av Sagan om konungens återkomst-feber, efter den fantastiska förhandstitten på vinterns stora filmhändelse. Faktum är att detta med trailrar är en riktig filmkonst i sig, där kan man kombinera det mest storslagna i hela filmen och blanda de häftigaste replikerna med den mest bombastiska musiken.

Att skapa en positiv försmak, hos en idag väldigt kräsen filmpublik, kan skilja en film från bu eller bä hos den inkomstbringande massan. Ofta så är det just trailerns makt som lockar publik till bion -- man skapar mersmak och förmedlar en känsla som lockar just den publik man vill ha.

Med Sagan om konungens återkomst-trailern så lär man locka en hel massa publik, både från det ”egna” ledet, och från nya tittare som vill se en storslagen actionfilm. Vad vi Tolkienfantaster än må tycka om det.

Kika även in på alla våra nya avdelningar, det bubblar i hörnen och massor av talangfulla människor får en chans att visa upp sina alster, och lufta sina åsikter! Glöm inte heller vår tävling, titta in på Diskussionsforumet och läs reglerna här.

Nästa vecka är det Johan Sandberg som sitter i redaktörsstolen och styr.

Ha det så bra så länge!

Anna Andersson
Redaktör
Frågespalten

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Översättningar
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Föremål
Ondskans makter
Språk
Handlingen i böckerna
Smått & gott


------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen.1. Fråga:
Aiya!
Vad kommer den nya "versionen" av Härskarringen att heta? Sagan om ringen? Eller får den nytt namn?

Alla (många) "protesterar" mot de nya namnen i nyöversättningen, men allt ändras ju med tiden. Efter några år kommer ingen att minnas någon vid namn Frodo Bagger längre, det kommer att vara normalt att höra hur alla pratar/skriver om Frodo Secker i stället. Själv tycker jag att Ohlmarks har översatt boken på ett fint sätt, men språket börjar bli gammalt. Den som inte kan gammal svenska, som när jag läste trilogin för något år sedan, undrar vad Aragorn gör när han spörjer. Spyr han? Nepp, han frågar. Jag är helt med på att en nyöversättning behövs, för språkets skull och för att den gamla översättningen inte helt tycks stämma överens med originalet.

Det var min åsikt. Namárië!

Lella


Svar:
Nyöversättningens titel är inte beslutad ännu. Å ena sidan kan man hoppas på att sviten på tre böcker kommer att heta något som ligger närmare engelskans titel, men å andra sidan är Härskarringen ett inarbetat begrepp. Vi får väl se!

Den "gamla" språket kommer förhoppningsvis att finnas kvar. Språket är medvetet arkaiskt för att förmedla rätt känsla. Huruvida Ohlmarks har översatt boken på ett fint sätt finns det delade meningar om. Själv hävdar jag att han inte bara har översatt den, utan skrivit om den i stora stycken...

Johan Sandberg2. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar en sak... Första boken om Härskarringen heter ju The Fellowship of the Ring, varför har de då överätt det till Sagan om ringen, när hela berättelsen heter det... !?! De andra två böckerna är ju korrekt översatta.

Tack på förhand!

Julia

Svar:
Hej! Detta är antagligen för att alla tre ska börja på "Sagan om...". Varför Ohlmarks valde det vet nog endast han själv.

Johan Sandberg

Hela verket heter på svenska Sagan om ringen eller Härskarringen. Här på Tolkiens Arda använder vi den senare benämningen.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


3. Fråga:
Hej!
Jag läste en gammal fråga och såg att någon hade frågat om PJ skulle filmatisera Bilbo, och frågade också om Sir Ian Holm skulle spela Bilbo då... Skulle inte Elijah Wood kunna spela Bilbo? Dom är ju inte så lika, men kanske en bra idé... ?

Undomiel

Svar:
Kanske det, kanske... å andra sidan skulle det nog bli förvillande efter att ha sett honom som Frodo.

Robert Östberg4. Fråga:
Hej!
Vet ni hur Saruman kommer att dö i filmen? Jag har frågat många men inte kommit fram till ett resultat. Alla säger olika! Vet ni svaret?

Fanny

Svar:
Hej Fanny! Det finns än så länge inget säkert svar på denna fråga vad jag vet. Vad vi vet är att flera olika alternativ för Sarumans död filmades -- bland annat den berömda trollkarlskebaben -- men vilken version PJ kommer att välja och hur denna kommer att se ut är ännu okänt. Vi får hålla ut till december.

Robert Östberg5. Fråga:
Hej, och tack för en jättebra tidning!
I TTT-filmen överfaller vargar från Mordor (?) Aragorn och de andra och Aragorn dör nästan. Min fråga är: händer detta i boken, och i sådana fall i vilket kapitel?

Hummhumm

Svar:
Hej! Kul att du gillar oss! Nej, denna scen finns inte i boken utan är påhittad av PJ. Ulvarna är för övrigt -- som jag trodde framgick i filmen -- från Isengård och inte från Mordor.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


6. Fråga:
Aiya!
Nu har jag läst och läst om alla förlängda versioner från LOTR och undrar var man kan beställa filmen? (Är från efterblivna Finland och här hittar man ingen förlängd version, åtminstone inte inom de 30 närmaste åren...)

Namárië!

Lella


Svar:
Hejsan Lella! Alla versioner av filmerna som finns i handeln går att köpa i SF-Bokhandeln. Här finns den förlängda versionen av film ett.

Efterblivna Finland? Paska... Inga filmer? Voi, voi....

Johan Sandberg7. Fråga:
Hejsan, ville bara säga att ni är bäst! Jag undrar vad The New Shadow är för något?

Mikobe

Svar:
Hej igen! Tackar för berömmet! The New Shadow är fortsättningen på Härskarringen. Den finns i HOME-serien, och består bara av runt 10 sidor, dessvärre... Ännu ett av JRR Tolkiens oavslutade projekt.

Johan Sandberg8. Fråga:
Hej!
Jag har en liten fråga som jag hoppas att ni kan svara på: Vilka Tolkienböcker som kretsar kring Sagan om ringen-världen finns på svenska? Är det bara Bilbo, Härskarringen, De förlorade sagornas bok 1, 2, 3 och Silmarillion?

Tack för en grym sida!

Fanny


Svar:
Hej Fanny, roligt att du gillar oss! På svenska finns bland annat Silmarillion, Sagor från Midgård, De förlorade sagornas bok 1 och 2 (någon 3 finns inte), Härskarringen, Ringens värld, Tom Bombadills äventyr och Bilbo. Läs mer i fråga 3 i faq:en.

Johan Sandberg9. Fråga:
Hej!
Var kan jag köpa alla tre delarna av Härskarringen i en bok och vad kostar den?
Tack,

Maggan

Svar:
Hej! Det finns många olika varianter som har hela verket i samma volym. I SF-Bokhandeln kan du till exempel köpa den snygga inbundna illustrerade utgåvan. På engelska rekommenderar jag pocketutgåvan.

Gustav Dahlander10. Fråga:
Hej!
Finns det någon affär/hemsida där man kan köpa Arwens halssmycke? Och visst heter hon Arwen och inte Arven!?! Förresten: hur säger man Louise på alviska?

Undomiel

Svar:
Hej! Arwens halssmycke (som hon ger till Aragorn), "Aftonstjärnan", finns hos flera handlare på nätet, bland annat officiella lotrshop.com. Arwen heter i allra högsta grad Arwen, och inte "Arven". Den sistnämnda formen har jag bara sett i Ohlmarks översättning, troligen är den en av hans påfund -- en svenskifierad stavning. Enligt Quenya Lapseparma som vi hänvisar till i Språk-faq:ens fråga 8 så blir Louise följande på quenya:

"LOUISA, LOUISE (f.) - a fem. form of LOUIS (q.v.), thus Alcarohtare"

Gustav Dahlander11. Fråga:
Hej!
Smycket som Arwen ger Aragorn, finns det att köpa?
Tack på förhand!

Julia

Svar:
Hej Julia! Visst finns det det, se föregående fråga!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


12. Fråga:
Hej!
Här är min fråga: Vad heter alla maiar och till vilka valar eller valier hör dom?

Patrik


Svar:
Den här frågan skulle jag också vilja ställa till någon som är expert, för att få ett uttömmande och bra svar själv. Eftersom det nu inte finns någon expert som kan svara på detta i närheten, så får jag väl göra det själv, då...

Att namnge alla maia-andar är dessvärre omöjligt, eftersom merparten av dem aldrig fick några namn av allas vår favoritprofessor. Dessutom så kan man ta upp en diskussion om vad som skall räknas som maiar... Ungoliant skulle kunna vara en maia, så även Tom Bombadill. Även örnarna har av en del påståtts vara maia-andar i fågelkroppar, och samma sak kan sägas gälla enterna. Till och med drakarna beskrivs som innehållande "andar" ("spirits"), och även dessa skulle, rent teoretiskt, kunna vara av maiars ordning!

Men om detta vet ingen, så vi börjar med att lämna alla dessa utanför, så har vi i alla fall lite färre personer att laborerar med. Om man sedan börjar med att titta i de olika HOME-böckerna dyker det upp massa namn på olika divina varelser som skulle kunna tillhöra maiars släkte, och även en del som där påstås tillhöra maiars släkte. Dessa fick av olika anledningar inte vara med när Christopher Tolkien redigerade färdigt Silmarillion, och man kan säga att dessa därigenom inte tillhör det "officiella" panteonet i Arda. Så jag har sorterat bort dem med. Kvar blir då de maiar som är omnämnda i Härskarringen, Silmarillion och Sagor från Midgård, vilket inte är så få det heller.

Här kommer de, i bokstavsordning, med hänvisning till var de olika namnen nämns, och med vilken vala de tillhörde:

Aiwendil (
Sagor från Midgård), även kallad Radagast den Brune (Härskarringen). Från början var han en av Yavannas maiar, men utsågs av henne till att bli en av Istari. Svek sitt uppdrag som Istari då han bedårades av Midgårds alla djur.

Alatar (
Sagor från Midgård) även kallad Morinehtar (HOME 12). Medlem av Istari-orden, och kallades tillsammans med Pallando för Ithryn Luín. Tjänade troligen Oromë.

Arien (Silmarillion) Ursprungligen en av Vánas maiar, men nu har hon avsagt sig sin fysiska kropp och blivit en eldsflamma som styr Laurelins sista blomma, som vi kallar solen.

Curumo (
Sagor från Midgård), även kallad Curunir (Silmarillion), Saruman (LOTR) och Hajen (Härskarringen). Ursprungligen en av Aulës maiar, medlem av Istari. Förrådde valar och försökte själv ta makten i Midgård.

Eönwë (Silmarillion) Han var Manwës härold, och den väldigaste i strid av alla. Var en kort tid númenoranernas rådgivare efter det att Morgoth störtades.

Gothmog (Silmarillion) Tjänade Melkor (Morgoth) och var balrogernas kapten. I en tidigt text nämns han som Melkors son, men detta redigerades bort senare. Hans fysiska kropp dräptes av Echtelion av Källsprånget i slaget om Gondolin.

Ilmarë (Silmarillion) Vardas kammarjungfru och en av de mäktigaste bland maiar, även om litet är skrivet om henne.

Melian (Silmarillion) tjänade både Vána och Estë och var även nämnd tillsammans med Yavanna. Förälskade sig i Elwë Singollo och blev mor till Lúthien Tinúviel En intressant debatt är huruvida Melians krafter som maia gick i arv till hennes barn.

Olórin (
Härskarringen), även kallad Mithrandir, Den Grå Pilgrimen, Den Grå Vandraren, Tharkûn, Incanús, Gråhamn, Stormkråka och Gandalf Grå (samtliga Härskarringen). Var en av Manwës maiar, och en av de fem Istari. Störtade Sauron i slutet av tredje åldern. Sägs vara den visaste av alla maiar.

Ossë (Silmarillion) Tillhörde först Ulmo, blev sedan lockad över till Melkor, för att sedan ångra sig och vända tillbaka till Ulmo. Han är make till Uinen.

Pallando (
Sagor från Midgård) även kallad Rómestámo (HOME 12). Medlem av Istari, och kallades tillsammans med Alatar för Ithryn Luín. Tjänade troligen Oromë.

Salmar (Silmarillion) även kallad Noldorin, Lirillo, Golthadriel (samtliga HOME 12). Tjänade Ulmo och skapade Ulumúri, Ulmos horn.

Sauron (
Härskarringen), även kallad (i originalet) Dark Lord, Lord of Mordor, the Evil Eye, the Red Eye, the Lord of the Dark Tower, the Lidless Eye, the Lord of Barad-dur, the Shadow, the Nameless One, The Black Hand, The Dark Power, Lord of Gifts, Lord of Mordor, The Lord of the Rings, The Lord of the Ring, The Necromancer, The Ring-maker, The Sorcerer (samtliga LOTR), Lieutenant of Melkor, Annatar och Gorthaur (samtliga Silmarillion). Ursprungligen en av Aulës maiar, men lockades tidigt över i Melkors tjänst. Kanske den mäktigaste av alla maiar som fanns.

Tilion (Silmarillion) Tjänade ursprungligen Ossë, men är nu den som styr det kärl som innehåller Telperions sista frukt, som vi kallar månen.

Uinen (Silmarillion) Tjänade Ulmo och var Ossës maka, och den som fick Ossë att vända tillbaka till valar efter sitt uppror.

Jag tror att den här listan ska vara komplett. Om någon läsare saknar någon maia, tveka inte att skicka in en korrigering till nästa nummer av Frågespalten!

Johan Sandberg

Jepp, jag kan bekräfta att listan är komplett. Vad gäller fler maiar från HOME-böckerna så är det mer än vad jag känner till. "Lungorthin, Lord of Balrogs" omnämns i HOME 3, och Christopher Tolkien menar att detta bör tolkas som "Lungorthin, a Balrog lord", och inte som ett annan namn för Gothmog. Detta skulle innebära att Lungorthin är en ytterligare maia, men finns det fler? I denna veckas Omröstningen har vi mer om maia-andarna.

Gustav Dahlander13. Fråga:
Hej!
Tack för en underbar tidning!
När kommer hoberna till Midgård? Dom nämns överhuvudtaget inte i Silmarillion!

Erik Olofsson


Svar:
Hoberna är en underavdelning av människorna, och dök upp runt år 1050 i tredje åldern. Det är okänt när de uppkom.

Mattias Richter
Gästexpert
14. Fråga:
Hejsan, jag undrar bara en sak: var uruk-hai mycket starkare än människorna och alverna?

Ny kund

Svar:
Hej, och välkommen hit! jag skulle vilja påstå att alverna definitivt var starkare än urukerna. Vad det gäller människor så misstänker jag att i alla fall de som var ättlingar till númenoranerna var starkare än en uruk. Jag låter det vara öppet om "vanliga" människor var starkare eller svagare än en uruk.

Johan SandbergTillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


15. Fråga:
Hej!
Ni har verkligen en jättebra sida! Jag undrar om Frodo träffar Bilbo när han reser till Grå hamnarna? Tack på förhand!

Julia


Svar:
Hej, och tack för berömmet! Jajamensan! När Frodo och Sam ger sig av mot Hamnarna möter de Bilbo, tillsammans med Galadriel, Elrond, och en massa andra alver. Bilbo och Frodo ger sig sedan av till Aman tillsammans med alverna.

Emil Johansson
16. Fråga:
Hej!
Hur och när dog Arwen och Aragorn efter att de hade gift sig?

[Anonym]

Svar:
Hej! Aragorn dog år 1541 i Fylkes tideräkning. Han "lade sig till vila" frivilligt när han kände att ålderdomen hade kommit till honom. Han ville nämligen inte leva så länge att han förlorade både vett och minne, som han säger i Ringens värld. När Aragorn var död, lämnade Arwen Minas Tirith, och färdades till Lórien. Där lade hon sig slutligen till vila på Cerin Amroths höjd.

Martin Andersson17. Fråga:
Hej hej!
Jag undrar om du vet vad dom menar i första filmen, där Arwen säger att hon ska ge upp sin odödlighet för Aragorn och ger honom Aftonstjärnan, och sedan i TTT så beskriver Elrond för Arwen hur det kommer att bli efter att Aragorn har dött, att hon ska leva i evighet med mera. Hur går det till om hon först säger upp sin odödlighet och sedan ska hon i alla fall leva för evigt?

Har Aftonstjärnan något med Arwens odödlighet att göra?

Tacksam för svar...

Agnes


Svar:
 
Formuleringen i filmen är ganska olycklig -- Arwen dör strax efter att Aragorn har dött. Men efter att hon dött färdas hon till Mandos salar en kort tid för att sedan färdas dit människorna färdas efter döden. Arwen valde att bli människa, så hennes död skiljer henne för alltid från de andra alverna.

Aftonstjärnan har inget med hennes odödlighet att göra, utan det är bara något de har
hittat på i filmen, Aftonstjärnan är ett av Arwens namn.
 
Aragorn får däremot ädelstenen Elessar av Galadriel i Lothlórien, som kommer från Arwen och som troligen ska motsvara Aftonstjärnan i filmen.

Mattias Richter
Gästexpert


Tillbaka till insändarregistret


---------------------------------------------------------- Föremål -------------------------------------------------------
Här avhandlas funderingar kring de föremål som figurerar i Tolkiens berättelser.


18. Fråga:
Halloj!
Jag undrar över hur en palantír förstörs. Ni skrev ju om palantíren vid Osgiliath under inbördeskriget i Gondor i fråga 15 J i nummer 19, hur förstördes den? Står det i Ringens värld, Sagor från Midgård eller Silmarillon?

Tackar på förhand!

Platon


Svar:
Hej! Faktum är ett det smög sig in ett litet fel i Johans svar här -- Osgiliath-palantíren förstördes aldrig, den försvann. Det finns inga uppgifter om någon förstörd palantír, det skulle vara mycket svårt att klara av en sådan sak.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


19. Fråga:
Hej!
En enda liten enkel fråga (eller snarare tillrättavisning); Jag kan inte hitta någonstans i LOTR där det står att urukerna är mindre än människorna, som ni skriver i fråga 5 i nummer 19 av Frågespalten. Jag undrar om ni åsyftar den urukhövding som slänger ett spjut på Frodo i Moria? Han kan ju ha varit en lite mer kortvuxen art, och förresten så får man intrycket av att Ugluk, Shagrat och Gorbag är ovanligt högvuxna.

Vänta lite, jag har kommit på en sak! På en engelsk internetsida (som handlar om filmen) så står det att Ugluk är 5 fot och 8 tum hög, vilket är något kortare än en man. Och anta att uruk-kaptenerna i Mordor är lika stora, så stämmer ju ert svar perfekt! Men man får väl anta att vissa uruk-hai var större än andra? Och en sak till: Lurtz finns ju inte med i boken, så honom stryker vi. Men snälla, snälla, ni kan väl hålla med lite grand om att Mordors uruker var lite otäckare än Isengårds (filmen har gjort en del intryck på mig, men det måste ändras!). Ovanligt lång fråga, men kan ni vara bussiga och svara på den här?

[Anonym]


Svar:
Hej! Att de vanliga orcherna är kortare än människor står helt klart, liksom att urukerna (både Isengårds och Mordors) var större än de vanliga orcherna. Orchhövdingen i Moria beskrivs som "almost man-high", och han är troligen en uruk från Mordor. Shagrat beskrivs som "a large orc" men samtidigt släpar hans händer nästan i backen, så det låter inte som att han är så speciellt lång trots allt. Ugluk beskrivs som "a large black orc" och de fyra döda uruk-haier som uppges ligga i närheten där Aragorn fann Boromir beskrivs som "of greater stature", alltså större än "vanliga orcher". Inget av detta är dock något bevis för endera teorin: säkerligen fanns det kortare och längre uruker, men om det finns en generell skillnad i längd mellan Isengård-uruker och Mordor-uruker så kan då jag inte hitta något om detta.

Martin Andersson

En av de bättre beskrivningarna av orchernas storlek hittar man i LOTR, sidan 420 ff, där Gandalf börjar med att säga:

"There are Orcs, very many of them,' he said. 'And some are large and evil: black Uruks of Mordor."

Då har vi etablerat att vissa av orcherna där var uruk-hai, och att de var stora. Nästa fråga är då: hur stora? Svaret på det står att finna i detta stycke:

"But even as they retreated, and before Pippin and Merry had reached the stair outside, a huge orc-chieftain, almost man-hight, clad in black mail from head to foot ..."

Då så. Bland de storväxta orcherna fanns en orchhövding som tydligen var extra stor, och han var inte lika lång som en människa. Där vet vi den storleksmässiga begränsningen hos uruk-hai, som var de största av orcherna. Om vi tittar på "småväxta" orcher, snaga-hai, så hävdar jag att de inte var mycket längre än hober. Sam och Frodo smälte in i ett helt kompani sådana på sin färd till Domedagsberget, utan att kaptenen för följet tyckte att de var ovanligt korta. Så orcherna som släkte var kortvuxna. Betydligt kortare än människor, som i sin tur var
kortare än alver. Storleksmässigt har jag alltid velat jämföra orcherna med dvärgar rent generellt, men där ledarna nästan kan bli lika höga som människor. Vad gäller skillnaden mellan de olika avelsgrupperna, så har Tolkien inte gått in på det alls. Så vi måste nog förutsätta att Isengårds uruker var av samma skrot och korn som Mordors.

Roligt att du kontrollerar våra svar, fortsätt med det! Det finns ofta många möjliga tolkningar av en fråga, och det finns inget som säger att vi här på TA har ensamrätt på "sanningen"...

Johan SandbergTillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk).


20. Fråga:
Hej och tack för en underbar sida...
Jag undrar om ni vet var man kan lära sig sindarin! Jag träffade en person på Lunarstorm som skickade mig ett jättebra brev på svenska med sindarin (men bara en lektion). Han har nu sagt upp sitt medlemskap i Lunarstorm så nu frågar jag er experter: vet ni var man kan hitta riktiga sindarin-lektioner? Och är det gratis eller måste man betala något?

Skulle hemskt gärna vilja lära mig riktig sindarin, ingen lajv! Tack än en gång för en jättebra sida!

Frodo


---------------

Hej!
Jag undrar om ni vet något bra sätt att lära sig sindarin på (gärna på svenska)? På Internet hittar jag bara massa quenya.

Ejkan


Svar:
Hej Frodo och Ejkan! Någon tillförlitlig svensk kurs i sindarin existerar tyvärr inte. Vill man sätta sig i in språket är det egentligen bara den hårda vägen som gäller: studera materialet i Tolkiens egna texter. Det finns dock goda hjälpmedel som kan rekommenderas, se vår språk-faq, frågorna 2 och 3.

Björn Fromén

Jag misstänker att du, Frodo, fick vår sindarin-lektion skickad till dig. Den har granskats av Björn och är tillförlitlig, men det finns som sagt inte mer än en lektion. Kanske kommer det fler, vi får se ...

Gustav Dahlander21. Fråga:
Aiya!
A. Jag håller så smått på att studera lajv-quenya och undrar om ett namn som
passar, något i stilen "den som älskar skogen" eller "den som älskar grönska".


B. Jag såg någon gång någonstans här på Tolkiens Arda en karta över hur Midgård passar till nutidens jord, men nu har jag tappat bort den, finns den kvar någonstans?

Mvh,

Den som älskar skogen


Svar:
A. Aiya Taurendil! Lajvalviska vet jag inte mycket om. Gäller din fråga däremot quenya sådant det ter sig i Tolkiens skildringar, så skulle jag översätta 'den som älskar skogen' med *taurendil (av taure 'stor skog' och -ndil '-vän', 'en som älskar'). Lite knepigare är 'den som älskar grönska'; mitt förslag är *lainil (av lai- 'vara grön', 'att grönska', och -nil biform till -ndil).

Björn Fromén

B.
Visst finns den kvar. Den ligger på sajten LOTR Maps, kartan hittar du här.

Gustav Dahlander22. Fråga:
Hej Björn.
Hur lyder den bästa översättningen på Quenya av "du är vacker som en sommardag"?

Mvh,

Niklas


Svar:
Hej Niklas! Jag skulle säga Vanima nálye ve aure laireva.

Som ekvivalent till 'vacker' har jag då använt vanima 'fager, skön'. Ett alternativ till detta kunde vara írima 'ljuvlig, tjusande'.

Björn Fromén


Tillbaka till insändarregistret


---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


23. Fråga:
Hej, jag har två frågor:

A. Länen i södra Gondor (Belfalas, Lebennin m. fl.), är dom vassaldömen som fanns där innan Gondor grundades och som blev landets bundsförvanter eller tillhör de Gondor? Jag har blivit tveksam eftersom Dol Amroths härskare har alvblod och härstammar från Galadriels barn, och när jag tittade på ett av länen i ordlistan stod det att länet (kom inte ihåg vilket det) var var ett av Gondors "trogna" län.

B. I slaget på Pellenors slätt står det att fienden stormade staden med belägringstorn, vad är det för någonting? Motsvarar det stormstegarna i Helms klyfta?

Lockamn


Svar:
A.
Nej, de fanns troligen inte innan númenoranerna kom till Midgård. Enligt Silmarillion
var människorna svaga och förskrämda och hade inte ens tillgång till säd och vin. De är
län till Gondor, och vissa, såsom Dol Amroth, har självstyre, fast de
fortfarande lyder under Gondors kung.

Mattias Richter
Gästexpert


B. Ett belägringstorn är en stor konstruktion som i princip består av en trappa, skyddad av väggar, och en vindbrygga högst upp. Oftast var dessa på hjul, och släpades fram till fientliga murar. Inne i belägringstornet kunde soldater klättra upp relativt skyddade, till skillnad från klättringen på en stormstege, och sedan fälldes vindbryggan ner över kanten på muren och soldaterna kunde storma in.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
De flesta insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


24. Fråga:
Hej!
Ni har verkligen en jättebra sida! Genom er får man en klarare bild av Tolkiens värld! Men frågorna nu då:

A. Hur gammal är Aragorn egentligen?

B. Smycket han får av Arwen, är det bara en kärleksgåva eller har den någon innebörd?

C. Jag har hört att när en alv ger bort sin odödlighet (eller hur man ska säga), så lever den bara i 500 år, är detta sant!?

Tack på förhand!

Julia


Svar:
A.
Aragorn föddes år 2931 i andra åldern. Så när hoberna möter honom för första gången, är han 87 år gammal! Men eftersom han är en dúnadan, ser han inte ut att vara mer än omkring 40 år.

B. I filmen får Aragorn ett smycke av Arwen i Vattnadal, men det får han aldrig i boken. Smycket i filmen är nog bara menat som en kärleksgåva.

C. Det är faktiskt ytterst sällan som en alv har givit upp sin odödlighet. Ser man på Lúthien, så dog hon ju relativt fort efter att hon hade blivit dödlig. Någon bestämd tid finns inte. Men så mycket som 500 år får de knappast leva. Eärendils och Elwings son, Elros, levde visserligen så länge, men han var halvalv, och fick valet mellan att bli alv eller människa. Han valde då människa, så det är ju inte riktigt samma sak som om en vanlig alv ger upp sin odödlighet. Om Arwen kan räknas som vanlig alv eller halvalv är dock diskuterbart.

Emil Johansson

Nej, det är inte sant. Det finns vad jag vet inte några exakta regler för hur länge en alv som gett upp sin odödlighet lever -- det är inte direkt något som händer ofta, utan har bara skett vid ett väldigt begränsat antal tillfällen, och då var det nog olika för varje gång.

Robert Östberg25. Fråga:
Hej!
Nu ställer jag en fråga igen... Jag bara undrar om ni vet vad som hände Éowyn efter böckerna, jag vet att hon gifte sig med Faramir och att hon blev furstinna av Ithilien (det står ju i böckerna). Men vad hände med henne? Och sedan undrar jag vad mitt namn (Frida) skulle bli på alviska. Hoppas ni har svar på mina frågor!

Tack för en bra sida.

Frida


Svar:
Det är inte så mycket skrivet om just Éowyn efter Ringens krig. Man vet att hon och Faramir flyttade till Emyn Arnen, och att hon födde minst ett barn, en son vid namn Elboron. Men det är allt jag känner till, dessvärre.

Så till din namnfråga (Anna är modig som skickar den till mig, jag brukar jämt ha fel i dessa sammanhang, men... om inget annat så får de som är duktiga på Tolkiens språk sig ett gott skratt på min bekostnad, vilket jag gärna bjuder på): Frida är ett nordiskt namn vars ursprung är det tyska namnet Friede, som lär betyda "frid" (enligt www.behindthename.com). På quenya heter frid (fred) sérë (enligt www.ardalambion.com). Hur man får ihop detta till ett feminint namn däremot går över min kunskap med många meter, dessvärre.... Kanske att Gustav eller Björn kan svara på detta?

Johan Sandberg

Med hjälp av fråga 8 i Språk-faq:en kan du själv klura ut saken!

Gustav Dahlander26. Fråga:
Hej.
A. Hur kan man kontakta Christopher Tolkien???

B. Finarfin lever väl fortfarande i Aman?

C. Kan alverna i Aman hälsa på sina döda vänner i Mandos salar???

Tack i förhand!

Elrond


Svar:
Hej! A. Det är nog tyvärr omöjligt. På den excellenta filmsidan IMDB har de faktiskt ett uppslag om Christopher och där läser man bland annat:

"Christopher bor i Frankrike med sin fru. Fans till hans far arbete rapporteras ofta 'besvära' familjen och fråga efter personliga autografer och även pengar. Vanligtvis vill de dock bara ha en glimt av en släkting till den kände författaren. Pga detta har Christopher ett vildsvin i sin trädgård som håller ovälkomna gäster på avstånd."

"... (2001) bokstavligen talat gömmer sig i Frankrike som svar på beroende och extrema fans av hans fars arbete. Har bytt namn (även om han fortfarande skriver under sitt födelsenamn), håller en låg profil och fortsätter att båda [sic] njuta av pensioneringen och vara Tolkien Estates huvudredaktör och arvtagare."

B.
Jajemensan.

C.
Nej, det skulle förmodligen bli tvungna att dö själva då. Dessutom, så återföds alverna i Mandos salar till nytt liv i nya kroppar efter ett tag.

Jimmy Mårdell
RedaktionenTillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på? Skicka genast in den till
svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mejladress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder:"Drakstjärna" © Taurrohir
"Horn of Gondor" © Taurrohir