Nummer 22 2003
Lördagen den 18 oktober
Välkommen till nummer 22 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 25 oktober. Ansvarig utgivare är Johan Sandberg. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


Hej igen alla läsare! Egentligen skulle Anna Andersson varit här, men av personliga själ tvingas hon att avstå från redaktörskapet denna vecka. Veckan som gått har bjudit på en del trevliga saker. Vi kan börja med Diskussionsforumet, som växer så det knakar. Vi har över 1700 inlägg där nu, och mer än 90 registrerade användare. Jag vill passa på att gratulera Minotoria som är den första att bli rankad som Avari på forumet!

Jag vill också meddela att vi den här veckan har fått förstärkning bland experterna. Det är Daniel Möller, välkänd Tolkienprofil från Skalman.nu, som hjälper till att besvara era frågor. Daniel arbetar bland annat som sånglärare, han är väldigt insatt i den problematik som omger nyöversättningen av Härskarringen. Hela redaktionen hälsar Daniel välkommen ombord!

Fler saker som händer är att vår frågedatabas nu är fungerande. Tänk vad bra att ha alla frågor och svar sökbara, vi sitter på en guldgruva med kunskap om Tolkiens värld här! Mikael Svanholm ska ha ett stort tack för det arbete han har lagt ner på detta.

Det var det hela, för den här gången. Nästa vecka kommer sista delen i min artikelserie om att vara expert. Ha det bra till dess, och glöm inte att ta backup på eventuella silmariller ...


Redaktör
Tolkiens Arda -- Frågespalten


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Översättningar
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Geografi och platser
Föremål
Språk
Handlingen i böckerna
Personen Tolkien
Övrigt
Smått & gott
Kompletterande svar


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hello Gustav, I was really suprised when a found a Swedish Nen Dagor explanation at you page. Sadly as a native German speaker without any knowledge of Swedish I
only managed to understand the very basic matters of the text (I would in
Rolemaster RPG terms rate it as spoken 1 and written 2). Would you like give me
an english (or german if you like) translation?
Thanks and bye,

Michael aka Arleod


Svar:
Mae govannen Arleod, and thanks for dropping by! We'll soon get an english section, and maybe there have the article about your invented Middle-earth sport Nen Dagor translated. Now I am afraid that I cannot offer any complete translations, but I will gladly explain the content of the article.

I wrote the text in connection to the
football World Cup in 2002 pointing out that sports was also practiced in Arda, for example by the Númenorëans. Then I went on to the subject of Nen Dagor, as a vision of Middle-earth sports fully realized. I explained the rules and illustrated it with an image (which, acknowledging this site as the source, you may use freely if you wish). Below the image I wrote a few lines about the sports likeness to a sea battle and named and translated a few team names.

I do also wish to use the moment in order to thank you for your lovely Tolkien page, and especially the Nen Dagor section, which has given me and my friends a great deal of amusement through the years.


Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen.


2. Fråga:
Hejsan!!!
Jag undrar bara om Åke Ohlmarks är död eller inte? Och hur kunde han stå ut med alla klagomål? Förstod han inte själv att han var en dålig översättare?
Tack på förhand!

Tauranis

Svar:
Hej! Jodå, Åke Ohlmarks är död sedan 1984. Detta föregicks för övrigt av stort rabalder, då han bara ett par år tidigare hade smutskastat Uppsalas Tolkiensällskap på grund av en olyckshändelse i vilken Ohlmarks hus brann ned. Men redan före 1984 höjdes röster om en undermålig översättning, något som bekom Ohlmarks ganska måttligt, tack vare hans imponerande förmåga att se sin egen storhet. Dessutom hade han trots allt begåvats med diverse priser för en god översättning (vilket man i flera avseenden faktiskt kan hålla med om), och detta tog han ofta och gärna upp som försvar mot eventuell kritik.

Magnus ÅbergTillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


3. Fråga:
Hej!
Jag undrar om ni vet när biljetterna till "Konungens återkomst" släpps?

Alvsten

Svar:
Biljetterna släpps måndagen den 17 november enligt de på vårt forum som påstår sig ha koll!

Johan Sandberg4. Fråga:
Hej!
Jag har två frågor:

A. I andra filmen efter att Elrond pratat med Arwen ser man hur hon och många andra alver går iväg. Det verkar ju som om de ska segla till Aman, men om de har ändrat det från böckerna (vilket skulle vara konstigt) så borde i alla fall Elrond också åka med, men han står ju kvar?

B. När kommer den nya översättningen av Härskarringen?

Erika


Svar:
A.
Troligen är det så att vissa delar av Elronds hushåll far över till Aman. Han skickar då med Arwen medan hennes kärlek till honom övervinner kärleken till Aragorn. Då hon väl kommit till Aman är det för sent att ångra sig och hon måste stanna kvar. Elrond själv väntar med att åka för att ännu kunna hjälpa till i Ringens krig. Men som du säkert vet så kommer Arwen inte att åka över till Aman utan stannar kvar tack vare sin kärlek till Aragorn. I böckerna står inget om att Arwen är på väg att åka över till Odödliga landen. Där är Elrond också mer förstående för hennes val att stanna kvar och gifta sig med Aragorn, fast han hellre ser henne lämna Midgård. I filmerna verkar han mer "sur" för att hon väljer att stanna kvar. Men så har PJ ändrat Arwens karaktär något fruktansvärt mycket i filmerna.

B.
Den första delen av Härskarringens nyöversättning kommer under nästa höst.

Mattias Richter
GästexpertTillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


5. Fråga:
Var kan man få tag på de så kallade HOME-böckerna? Går dom att få tag på?
Hoppas det i alla fall ...

E
d

Svar:
Hej! Du behöver inte vara orolig för att inte kunna få tag på "The History of Middle-earth" -- dessa tolv böcker finns till försäljning hos de flesta bokhandlare som har Tolkien på engelska (vilket förvisso kanske inte är så många). SF-Bokhandeln är en utmärkt plats att inhandla dem, och där finns även en postorderavdelning. Gå till vår sektion "Om Tolkiens Arda" och klicka på "Förkortningar" så får du upp en lista på de flesta av Tolkiens böcker -- varje titel i HOME-serien är här klickbar och leder dig till SF-Bokhandelns sida för den titeln. Utöver de vi har listade där så rekommenderar jag även indexet, som finns här.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


6. Fråga:
Hej!
A. Jag skickade in denna frågan tidigare, men fick inget svar. Jag har ett rollspel baserat på Härskarringen hemma. I det finns det en ras som heter umli, som ska vara halvdvärgar. Fanns dom på riktigt?

B. Kommer dvärgarna till Mandos salar dom med, när dom dör? Eller tar Aulë
hand om dom direkt? Eller dör dom bara?

Halvdvärgen

Svar:
Ursäkta dröjsmålet; jag hoppas du blir nöjd med svaren trots att de är senkomna.

A. Om du med "på riktigt" menar "i Tolkiens egna källor" (vilket jag hoppas...) så är svaret nej. Det är ett påhitt av rollspelsmakarna Iron Crown Enterprises till deras MERP. Om du däremot menar på riktigt så når nog frågan utöver min kunskap!

B. Det är oklart vart dvärgarna kommer när de dör. Alverna menar att det inte fanns något för dem bortom deras jordiska liv, men själva säger dvärgarna att Aulë har särskilda platser för dem i Mandos salar, och att de kommer att förenas med Ilúvatars barn vid det stora slutet. (Jämför Thorin Ekensköldes sista ord: "Jag går nu till väntans salar för att sitta vid mina fäders sida, till dess världen blir förnyad.") Det var ju Ilúvatar själv som gav dem deras liv efter att Aulë skapat dem, och Hans tankar är som bekant outgrundliga.

Magnus Åberg7. Fråga:
Vilken är den äldsta alven som finns inom Tolkiens värld???

Erúve

Svar:
De äldsta alverna som lever finns i Aman. Två av dem är i alla fall Ingwë, vanyars härskare, och Olwë, teleris härskare, som fanns med när släktet vaknade.

Mattias Richter
Gästexpert8. Fråga:
Hej!
Jag har tänkt lite på att starta en lajvgrupp (om du inte vet vad det är så strunt samma) med högalver, från tiden då Gil-galad härskade, och undrar en hel del om både den tiden och senare. Om ni vet någon bra sida som svarar på detta, skriv gärna adressen till den. 

Dom viktigaste frågorna:

A. Har högalverna någon speciell religion?

Hej Micke! Roligt att se en lajvare som tar sin hobby på allvar! Jo, jag och de andra på redaktionen känner till begreppet lajv. Själv lajvade jag långt innan begreppet ens fanns i Sverige (i slutet av 70-talet). En bra sida för lajvare är Alver.nu. Om du är intresserad av Tolkiens alver så kan man hitta en hel del information på engelska genom The Encyclopedia of Arda. Vill du ha information på svenska, så har du kommit till rätt ställe nu!

A. Religionen i Arda, i alla fall vad det gäller alverna, var inte som vi är vana vid. Alvernas religion skulle jag vilja likna vid panteistisk, det vill säga att Gud och naturen är ett, så att förståelse för naturen och bevarandet av den ger dig en slags förening med gudomen. Se bara på alvernas omsorg för naturen och hur de ogillar att till exempel orcherna trampar ner växtlighet. Någon kyrka, eller ett prästerskap, existerade inte. Inte heller verkar de ha haft några heliga skrifter, om man nu inte vill räkna fornkunskap från Valinor dit.

B. Fanns det någon speciell dryck dom drack?

B. Legolas drack vin, i alla fall. Vi får väl förutsätta att andra alver gjorde det också.

Johan Sandberg

Vi kan också notera Miruvor, Vattnadals styrkedryck med speciella egenskaper. I legenderna om Túrin Turambar nämns det att vin förekom både i Beleriand och, faktiskt, i Aman. I Bilbo importerar också Mörkmårdens skogsalver vin från Dorwinion.

Gustav Dahlander


C. Vilka var dom stora alvkungarna (som inte seglade över havet)?

C.
De största alvkungarna i Midgård var Elú Thingol av Doriath, Fingolfin och Turgon av Gondolin.

Johan Sandberg

Under andra åldern var de stora härskarna med högalvsblod Gil-galad, Galadriel och Elrond. Glorfindel anlände möjligen på 1600-talet, och Gildor Inglorion hade även han troligen en mindre roll.

Gustav Dahlander

D. Var det så att alverna intresserade sig för forskning och poesi (alkemi, astronomi mm)?

D.
Alverna var visa, och Tolkien själv pratade hellre om "lore" och "art" än om "magic" när det gällde detta folk. Min tro är att de studerade i alla fall de mjuka vetenskaperna, dom som inte direkt var förknippade med teknik. Och i så fall går alkemi bort. Men astronomi studerade de säkert. Vad det gäller poesi var alverna de största mästarna av alla.

E. Alverna, var dom så "magiska" egentligen, man ser ju inte någon magi i Härskarringen?

E.
Visst var alverna magiska. Men deras magi var av en mer återhållsam sort. Deras magi gick mycket ut på att bevara i stället för att förstöra. Glöm alla rollspelsvarianter med magiska trollformler och eldbollar.

F. Hur kunde en vanlig alvstad se ut, det finns väl fler än Vattnadal och Alvhem?

F.
Det fanns många olika typer. Menegroth och Nargothrond var byggt under marken, i en "grotta", Gondolin var byggt uppe i bergen på en slätt, Lothlórien var en stad bland träden och så vidare. Alverna var noga med att låta sina städer smälta in i den omgivning där de var uppförda.

Några av dessa frågor kanske kan tyckas onödiga, men det skulle vara nödvändigt för mig att veta.

Tack på förhand!
Micke


Hoppas att du är nöjd med de här svaren!

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


9. Fråga:
A. Sauron är ju egentligen en maia. Således inte en av de mäktigaste som finns. Hur kommer det sig att ingen vala dräper honom? Eller kanske Ilúvatar, han om någon borde väl kunnat få Sauron på fall?

B. Aragorn finner jag fruktansvärt intressant och skulle gärna vilja veta lite mer om honom.

Tack på förhand.

Neontripp

Svar:
A.
Intressant fråga, som inte har något riktigt enkelt svar på. Vad gäller valar, så blandade sig ju dessa enbart vid ett fåtal tillfällen direkt i Midgårds affärer. De föredrog att hjälpa Ilúvatars barn (det vill säga alver och människor) att själva uppnå sina mål. Man får väl förmoda att de dessutom hade dåliga erfarenheter av tidigare tillfällen då de försökt bistå Midgård (vid slutet av första åldern sjönk ju till exempel hela Beleriand ned i havet när de hjälpte till att störta Morgoth). Valars assistans till Midgårds folk under tredje åldern kom alltså i stället i skepnad av fem gamla trollkarlar, Istari, varav de två främsta var Gandalf och Saruman. De hade som främsta uppgift att stödja människor och alver i kampen mot Sauron, men utan några direkta maktdemonstrationer. Deras medel var att hjälpa, stötta och informera, snarare än att tvinga.

Vad gäller Ilúvatars avsikt med världen kan vi inte så gärna veta, eftersom Ilúvatar på ett sätt är Tolkiens katolske Gud. Tolkien skulle säkert själv säga att vi vanliga dödliga inte kan förstå hur Han tänker. Varför låter Han ondskan finnas kvar i världen? Detta är ju ett klassiskt problem, inte bara i Tolkiens "sekundära värld" utan även i vår "primära". Kanske nöjde Han sig med att betrakta sin skapelse på avstånd. Han hade ju trots allt lämnat över vården till sina änglamakter, valar.

Allt detta är naturligtvis bara mina personliga teorier, så om någon har andra idéer är ni välkomna att framföra dem.

Daniel Möller
Gästexpert

Mycket intressanta tankar, som inte kräver mycket att tillföra! Möjligtvis då att Tolkien har nämnt att Morgoth och ondskan han smittade Arda med ingår i Ilúvatars kontrollerade teman. Morgoth kunde aldrig göra annat än spela Ilúvatar i händerna, så att säga.

Gustav Dahlander

B. Aragorn II (det finns ytterligare en Aragorn längre tillbaka i historien) föddes under tredje ålderns år 2931, som ende son till Gilraen och Arathorn II. Arathorn dog när han var mycket liten. Aragorn växte upp i Vattnadal och uppfostrades av Elrond under namnet Estel. Motivet bakom hans hemliga identitet var det faktum att han var den ende levande arvingen till Isildur, och sålunda den rättmätige innehavaren till tronen både i Arnor och Gondor. Det ansågs därför av största vikt att han gömdes undan Saurons spejande blickar. Arnor låg vid den här tiden fullkomligt i spillror, och Gondor styrdes av en alltmer försvagad släktlinje av rikshovmästare.

När Aragorn var tjugo avslöjade Elrond för honom hans rätta identitet, och i samma ålder träffade han för första gången Elronds dotter Arwen, som han kom att älska från första stund. Elrond ville dock inte gifta bort sin odödliga dotter med vilken simpel människa som helst, och nöjde sig inte med mindre än en konung över både Gondor och Arnor. Aragorn gav sig bland annat därför ut i världen för att på olika sätt bekämpa Sauron och kanske så småningom kunna ta sin rättmätiga tron i besittning. Han tjänstgjorde under både Rohans konung Thengel och rikshovmästaren Ecthelion i Minas Tirith (fäder till Théoden och Denethor). När han var tjugofem träffade han Gandalf, och de blev nära vänner. Aragorn var ledare för utbygdsjägarna kring Bri (som i själva verket utgjorde den kvarvarande spillran av dúnedain, männen från Númenor). Vid tiden för böckernas (och filmernas) händelser var han 87 år gammal (!).

Efter Ringens krig kröntes Aragorn till konung över det förenade kungariket (Arnor och Gondor) och kunde till slut äkta Arwen. Tillsammans fick de en son, Eldarion, och ett antal döttrar. Aragorn dog den 1 mars under fjärde ålderns år 120 i den aktningsvärda åldern av 210 år.

Aragorn gick under många namn, bortsett från de ovan nämnda, bland annat Vidstige, Elessar och Telcontar.

Daniel Möller
Gästexpert10. Fråga:
Hejsan, jag undrar vem Sauron var. Var han en hob eller en trollkarl?

Paterson

Svar:
Sauron var en maia-ande som lurades över till den onda sidan av Morgoth. Han var ursprungligen en av Aulës tjänare och en av de mäktigaste av maiars släkte.

Mattias Richter
Gästexpert


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


11. Fråga:
I prologen till Sagan om ringen, beskrivs det var hoberna levde före de vandrade mot väst. Enligt min uppfattning menar Tolkien mellan Mörkmården (gröna skogen) och Dimmiga bergen, men det står även följande:

"De flyttade tidigt västerut och genomströvade Eriador ända fram till Väderklint, medan de andra fortfarande satt kvar i Vilda landet".

På kartan ligger ju inte Vilda landet ens i närheten av Dimmiga bergen.

Bandobras

Svar:
Hej herr Tjurvrålaren, von Tjurvråål och så vidare! Detta är ett typiskt exempel på hur den svenska översättningen kan ge ett felaktigt intryck av saker och ting. Vilda landet är en översättning av originalets "Wilderland", som är att betrakta som närmast synonymt med Rhovanion. På originalets (nuvarande) karta finns bara det sistnämnda utmärkt. Med andra ord så gick det alldeles utmärkt för hoberna att dväljas vid Anduins dalgångar och samtidigt befinna sig i "Wilderland". Den svenska kartan har dock både Vilda landen och Rhovanion
utmärkta, med det förstnämnda på två (!) helt felaktiga ställen ... Visst är det skönt att vi ska få en ny översättning?

Gustav Dahlander12. Fråga:
Hejsan! Vad VAR egentligen Thangorodrim? Var det tre torn, tre berg, tre vulkaner eller tre skorstenar? Tacksam för svar...

Nostarion

Svar:
Thangorodrim var de tre bergstopparna på Järnbergen som Morgoth reste framför Angbands portar. De förstördes när Ancalagon dödsstörtade ner på dom efter att ha dräpts av Eärendil.

Mattias Richter
Gästexpert

Det nämns att dessa tre bergstoppar faktiskt i själva verket var torn (!), uppförda av Morgoths slavar. Dessa toppar var de högsta i Midgård.

Gustav Dahlander


13. Fråga:
Borde inte Midgård vara Europa och Afrika i nutid? Nordamerika borde ju vara
Valinor.

Wilwarin


Svar:
Jo, det stämmer ganska bra. Midgård är förmodligen att likna vid den eurasiska kontinentalplattan, Tolkien utpekar till och med var nutida platser skulle legat om de fanns på Frodos tid, se fråga 13 i faq:en. Afrika bör också inkluderas i denna beräkning, och skulle då motsvaras av Harad. Nordamerika är dock inte Valinor (Aman), då denna kontinent lyftes bort från världen i slutet av andra åldern. Nord- och Sydamerika kan i stället sägas motsvaras av "The New Lands", som Tolkien nämner uppstod på Amans ungefärliga plats.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------------- Föremål -------------------------------------------------------
Här avhandlas funderingar kring de föremål som figurerar i Tolkiens berättelser.


14. Fråga:
Narsil, är det ett speciellt svärd med t.ex. magiska krafter, eller vad gör att Narsil är så viktigt? Om inte annat så verkar det ju onekligen så i filmen, eftersom när alverna lagat svärdet och Aragorn får det i sin hand igen så är han verkligen kung.

Neotripp

Svar:
Svärdet Narsil smiddes av dvärgsmeden Telchar under första åldern i Midgård. Det bars av Elendil (Aragorns förfader), bland annat under Sista alliansen mellan människor och alver. Det var, som bekant, med hjälp av svärdet Narsil som Isildur, Elendils son, lyckades skära loss Härskarringen från Saurons hand.

En viktig skillnad mellan filmernas och böckernas värld är vid vilken tidpunkt i handlingen svärdet åter sammansmids. I boken bär Aragorn den brutna svärdsklingan med sig när han möter hoberna i Bri, och den smids samman av Vattnadals alvsmeder redan innan Ringens brödraskap ger sig av på sitt uppdrag. Svärdet får då ett nytt namn: Andúril, Västerns flamma. Andúril är alltså i böckerna det svärd Aragorn använder som "brukssvärd" från Vattnadal till slutet av boken.

I filmerna, där Aragorn är en betydligt mer motvillig konungaaspirant än i böckerna, förvaras Narsil i Vattnadal, och Elrond kommer (som det ser ut) att föra det återsmidda svärdet till Aragorn någon gång under tredje filmen. Svärdet får alltså, om inte ett viktigare, så i alla fall ett annorlunda symbolvärde i filmerna, i och med att det får stå för Aragorns motvilja mot och senare accepterande av sitt regentskap.

Vad det gäller Narsils eventuella magiska egenskaper hade det säkert samma typ av runor som fanns på andra svärd smidda för att krossa ondskan i Midgård.

Daniel Möller
Gästexpert


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk). Missa heller inte Språk-faq:en.


15. Fråga:
Jag läste lite i er Språk-faq:en och där stod det att "jag älskar dig" blir tye melan på quenya. Sen laddade jag hem en engelsk-quenya-ordlista, med grundlig grammatik, där det stod att frasen "jag älskar dig" ska vara "amin mela lle". Vilket är rätt? Eller är kanske det sistnämnda förslaget kanske sindarin?

Samwise


Svar:
Hej Samwise!
Språk-faq:ens tye mélan bygger på två autentiska quenya-fraser i ”The Lost Road”, en ofullbordad berättelse som Tolkien skrev på under 1930-talet innan han började med vad som långt om länge skulle bli LOTR. Fragmentet är publicerat i första delen av HOME 5; där hittar vi tye-meláne ’I love thee' och inye tye-méla ’I too, I love thee’. Det som här bevisligen avviker från den quenya vi känner från LOTR (och texter samtida med den eller i dess kölvatten) är ändelsen -áne för pronomen i första person singularis (’jag’). I de senare skrifterna möter vi i stället -an eller -anye i samma funktion. Modifikationen av tye-meláne till *tye mélan i Språk-faq:en är en anpassning till detta utbyte.

Sammanställningen ”amin mela lle” är varken quenya eller sindarin utan förefaller vara ett hopplock på fri hand av någon som inte brytt sig om att titta på grundtexterna. ”Amin” är möjligen en missuppfattning av sindarin anim ’för mig (själv)’ [LOTR Appendix A I(v)], ”mela” är väl det ovannämnda högalviska méla, och ”lle” måste vara den lösryckta ändelsen för andra personens pronomen -lle, som lagd till en verbform på quenya betyder ’ni’ (*mélalle alltså ’ni älskar’).

Björn Fromén
16. Fråga:
Hej och tack för en underbar sida! Jag undrar vad Miranda blir på quenya och eller sindarin. Det betyder värd att beundra enligt behindthename.com

Miranda


Svar:
Hej Miranda! I Tolkiens Arda nummer 15 2003 skrev jag följande:

[...] På quenya finns ordet elmenda "förundran"; tar man det som bas, så blir avledningen *Elmendie "den underbara" en tänkbar konstruktion. En motsvarighet på sindarin skulle kunna vara *Elvenniel.


Björn Fromén17. Fråga:
Det var angående den där alviska signaturen jag skrev förra veckans nummer 21 i fråga 4, det var meningen att det skulle stå "Alla Tolkienälskare i hela universum" eller något sådant men jag fick inte till det så värst bra...

[Anonym]

Svar:
Mitt förslag är Ilye Tolcindili iluvesse.

Björn Fromén18. Fråga:
Hej!
Jag har en liten fråga, i den bifogade texten så har den som skrivit gjort en mjuk mutation på Galadriel och Celeborn. Går det verkligen? Jag trodde att man bara kunde göra det på substantiv, verb osv. Men inte namn, de heter ju Galadriel och Celeborn, inte Aladriel och Geleborn. Eller är jag helt ute och cyklar?

"Pent Fangorn Onod na 'Aladriel a Geleborn: 'Io anann, anann ir gevennim na-delch a na-'ond, A vanimar, vanimálion nostari! Sen dhem gevedim na-erui hi na-vedui. Thinna i ardhon: han mathon ne nen, han mathon ne chef, han noston ne gwilith. Law ingon ad geveditham."

Mvh
Pernilla


Svar:
Hej Pernilla!
Sindarin verkar inte göra någon skillnad på egennamn och andra substantiv i fråga om mutationer. Exempelvis Sam Gamgis alviska namn Perhael (’halv-vis’) uppträder med mjuk mutation som Berhael i lovprisningen på Cormallen [LOTR bok 6, kap.IV] och med nasal mutation som Pherhael i Epilogens kungabrev [HOME 9 del 1, kap.XI].

Men jag förstår ändå att du ställer dig skeptisk till formen *na’Aladriel. Det allmänna intrycket är nog att alviskan i välljudets intresse undvek vokalsammanstötningar av den typen. Jag skulle därför hellre använda an än na för ’till’ och skriva pent Fangorn Onod an Galadriel ah a Cheleborn.

Björn Fromén


Tillbaka till insändarregistret


---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


19. Fråga:
Hej!
Jag har börjat läsa Silmarillion och jag tycker den är väldigt bra. Min första fråga är vad betyder Silmarillion? Jag antar att det måste betyda något.

Jag funderar också över en annan sak: när valar bestämmer sig för att anfalla Melkor för att dom vill att han inte ska lura de Förstfödda att de andra valar är onda så undrar jag: vilka anfaller? Är det valar personligen eller har dom någon sorts armé? På sidan 55-56 i min upplaga så står det följande:

"[...] ty där hade Utumno grävts ut till väldiga djup och hålorna var fyllda med eldar och stora horder av Melkors tjänare".

Eldar är ju alver, så slogs alverna för Oromë, Tulkas och de andra?


Martin

Svar:
Silmarillion kommer från Quenta Silmarillion som betyder Berättelsen om Silmarillerna. Silmarillerna var tre ädelstenar som Fëanor gjorde.

Ja, det är valar som anfaller Morgoth, troligen är också maiar med. Alverna var ej med i detta
slag, de var skyddade vid Cuiviénen av en skyddsvakt, och därför vet de mycket lite om slaget. När det står att hålorna var fyllda med eldar menas eld och inte alver. Det är mycket möjligt att Melkor hade förslavat alver som hölls fångar i Utumno, men de nämns inte under slaget.


Mattias Richter
GästexpertTillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här.


20. Fråga:
Gillade Tolkien varmkorv? I så fall, gillade han någon särskild korv? Kött stoppat i gristarm eller fejkskinn?

Anton Ingvarsson

Svar:
Nej, Tolkien gillade inte varmkorv, och han kunde på inga villkor stoppa i sig något så onaturligt som fejkskinn!!!

För mer information, läs Härskarringen, eller fråga Johan. Ett av Johans specialämnen är just Tolkien och varmkorv, och han har lagt ner många år på forskning kring detta ämne.


Emil Johansson


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


21. Fråga:
Hej Johan!
Jag ska börja med att tacka för din utmärkta sida om fantasy! Den är mycket innehållsrik och lätt att hitta rätt i. Anledningen till att jag skriver till dig är att jag i skolan jobbar på ett arbete där jag försöker ta reda på varför fantasyn blev så populär.

Jag frågar därför dig varför du tror att fantasyn blev så populär. Vilken är orsaken? Finns det flera orsaker? Vilka är dessa?
Tacksam för svar.

Mvh,

Tor Liljegren

Svar:
Hej Tor! Roligt att du uppskattar min sida! Jag personligen tror att fantasy som genre har blivit populär av två orsaker:

Den första är att människan alltid har sökt efter spänning i tillvaron. Under till exempel antiken fanns berättelser om vidunder och gudar som fyllde det behovet. I dag vet vi att antikens gudasagor inte var på riktigt, men på den tiden trodde folk på dem. Längre fram i historien hade vi "upptäcktsromanen" som visade på glömda kontinenter och kulturer som man kunde drömma om. Inte ens den asiatiska kulturen kan kittla våra nerver i dag, vi känner redan till den.

Så när vetenskapen har tagit "gud" som litterärt begrepp ifrån oss, tagit bort och förklarat alla myter, och vi redan känner till hur världen är, då kom science fiction-litteraturen. Den erbjöd oss oförklarligheter i framtiden, oftast med hjälp av nyvunna tekniska innovationer. I dag överträffar verkligheten dikten, en SF-författare har fullt schå med att hänga med i den tekniska utvecklingen. Verkligheten är nog mer spännande än SF-litteraturen.

Då återstår bara fantasy, om vi vill kittla våra sinnen med något oförklarligt och magiskt!

Den andra anledningen är JRR Tolkien, en man vars betydelse för den moderna fantasylitteraturens framväxt knappast kan överskattas. Om Tolkien inte skrivit Härskarringen, hade vi inte sett den störtflod av fantasylitteratur som nu omger oss.

Johan Sandberg22. Fråga:
Hej!
Jag skriver en C-uppsats i litteratur om begreppet tid i Tolkiens första bok om Härskarringen. Skulle vara tacksam för att få tips om var jag bäst kan få tag i uppgifter som handlar specifikt om tid i Sagan om ringen. Det handlar om tiden i de olika länderna. Hur de olika "folkslagen" i boken uppfattar tid och att de uppfattar tid olika. Var ska jag leta någonstans? Vore jättetacksam för svar, jag har letat och det finns så mycket men jag hittar inget som handlar specifikt om tid och tidsuppfattning, förutom i själva boken.

Vänliga hälsningar från

Sophia Nyhem


Svar:
Hej Sophia! Roligt att allas vår favoritprofessor får bli ämne för en C-uppsats! Jag har faktiskt satt en av Sveriges mest pålästa fantasykännare på detta, men jag lägger ut frågan här också, vi har faktiskt en väldigt påläst och kompetent läsekrest. Så om någon vet någon litteratur som behandlar detta, kontakta TA:s redaktion, så att vi kan vidarebefordra informationen till Sophia!

Johan Sandberg

Jag instämmer i Johans entusiasm över uppsatsen. Det är svårt att peka ut litteratur som tar upp detta med tidsuppfattning som isolerat ämne, men en av de mest relevanta styckena i LOTR borde vara Appendix D, "Calendars". I HOME 12 finns tidigare versioner av denna text.

Och Sophia, om du vill så publicerar vi på Tolkiens Arda mycket gärna din kommande uppsats under sektionen Alster. Vi skulle bli mycket glada om du skickade över den när den är färdigskriven!

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
Många insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


23. Fråga:
Aiya alla!
Jag kom på en sak när jag läste ett svar på en fråga i ett nummer som nämnde att alla alver troligen åkte från Midgård: men Galadriel då? Hon hörde ju till de som blev dömda att aldrig få åka till Odödliga landen efter jakten på silmarillerna, har jag fel någonstans eller?

Det där med ringarnas funktion har också förvirrat mig, De sju, De nio och De tre blev ju gjorda INNAN Den enda, då måste de ha haft någon sorts makt innan Den enda blev smidd och således också efter att Den enda blev förstörd?

Förstod när jag läste Silmarillion att en del alver blev vilseledda av Morgoth och senare med tiden blev orcher, samma sak säger Saruman i filmen. Alver är ju goda rakt igenom och orcher onda, rätt?

Nyöversättningen är inget annat än rätt mot originalet, läste att texterna skulle vara gammaldags för innehållets skull och håller med om att det skall vara så även om en del har svårt att förstå vad som menas med texten. Även om namnen kommer att ändras så skall vi ju minnas att det var så Tolkien ville ha det i översättningarna!

De filmer som PJ har gjort och som så många är missnöjda med är knappast de sista, även om det tar lite tid tills någon annan köper lov att få göra om dem, kanske till det bättre, eller så till det sämre ...

Dessutom: det finns åtminstone två balroger i världen, en orsakar de katastrofala bränderna i Australien och den andra orsakar El Niño i Mexiko.

Det var allt! Namárië!

Taurendil

Svar:
Hej! Galadriel åkte över till Aman samman med Bilbo, Frodo, Elrond och Gandalf, från Grå hamnarna. Det finns olika versioner om huruvida Galadriel blev förbjuden att åka till Aman eller icke. Det går att läsa om detta i Sagor från Midgård. En version, till exempel, säger att Galadriel blev förlåten efter att hon visat så stort mod i kampen mot Sauron, och för att hon motstod Ringens frestelse. Men för den sakens skull kan ju andra alver ha stannat kvar i Midgård för alltid, vilket det till och med finns indikationer på.

Ja, mycket riktigt smiddes Härskarringen sist av Maktens ringar, och hade aldrig Den enda blivit smidd, hade de andra fortfarande haft kvar sina krafter. Det kan ju tyckas att de andra ringarna borde ha haft kvar sina krafter efter att Härskarringen förstörts, men tydligen blev det inte så. Det är svårt att säga varför. Vi vet faktiskt ytterst lite om hur ringarna fungerade. Men det var ju så att Härskarringen styrde de andra ringarna. Man kan ju tänka sig att efter Härskarringen blev smidd, gick stora delar av de övriga ringarnas kraft till Den enda. Så att det fortfarande gick att använda ringarna, men kraften man använde kom genom/från Härskarringen. Det skulle ju även ge en förklaring till att Sauron blev mäktigare efter att han smitt sin ring. Han fick kraft från de andra ringarna. Ifall det var så, förklarar det ju även varför de andra ringarna blev oanvändbara efter att den härskande ringen förstörts. De hade alltså inte längre någonstans att få sin kraft från längre då. Men detta är bara rena spekulationer från min sida. Sanningen är att vi inte vet.

Nja, alver är inte goda rätt igenom. Se bara på Fëanor och hans söner. Men det finns ingen alv (som jag kan komma på nu i alla fall) som var på den onda sidan. Ser man på Maeglin, som förrådde Gondolin, så jobbade han visserligen för Morgoth, men jag tvekar dock till att säga att han var på den onda sidan. Han gjorde det väl mest för att han var rädd för tortyr, och för att han ville ha Idril. Innerst inne var han nog god.

Det är inte 100 procent säkert att det var alverna som blev orcher (se Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 15 år 2003, fråga 7, där Johan går igenom det på ett utmärkt sätt). Min tro är dock att de var alver från början. Men sedan torterades och förvreds dem under så lång tid, att den enda likheten de hade med riktiga alver var att de gick på två ben och kunde prata. Och under Morgoths onda påverkan, hade deras godhet förvandlats till ondska. Och jag skulle vilja påstå att det inte fanns en enda orch som var god. Så man kan nog säga att alverna alltid är på den goda sidan, och orcherna alltid på den onda. Men det är nog dumt att säga att alla alver var genomgoda.

Angående nyöversättningen håller jag med. Att språket är gammalt tycker jag bara är bra. Det är bara bra att lära sig gamla ord, ifall man inte kan dem! Dessutom tycker jag också att det är bra att man följer författarens vilja.

Det vore kul om det gjordes fler Härskarringen-filmer i framtiden. Men det kommer nog dröja lång tid.

Absolut. Det finns minst två levande balroger kvar. För övrigt tyckte jag mig se ett honmonster ute i skogen häromdagen ...


Emil Johansson24. Fråga:
Hej på er era glada tolkienister på redaktionen. Hur gör ni för att svara på alla kluriga frågor? det förstår jag bara inte. En liten tävling kommer här; den av er på redaktionen som först svarar på den här frågan är den bästa Tolkienkännaren. Beredda? Vilket är Silmarillions 16:e kapitel? Mm... det ni, nu till frågorna.

A. Ni sa i någon fråga förra veckan eller när det var att Arwen "lade sig till vila" hon också när Aragorn dog, men står det inte i Ringens värld att hon dog av sorg?

B. Hur ska Ilúvatar uttalas?

C. Aragorn döper om Narsil till Andúril eller något sådant, eller hur? Det är inte två svärd som vissa av mina kamrater påstår.

D. Vem av er på redaktionen köper mest Milko-produkter? (Mejerikoncernen alltså.)


Tack så mycket, ni har med denna tidning förgyllt min vardag.

Ol(le)órin, nä dåligt ...

Svar:
Hej! Anledningen till att vi kan svara så bra på alla frågor är att vi fuskar genom att ha läst alla böcker och allt material som finns! Och jag är den bäste Tolkienkännaren på redaktionen, eftersom jag först av alla kunde vråla Om Maeglin (och du, jag hävdar att det är kapitlen i Quenta Silmarillon som räknas!). Att det är jag som får alla mejl först har ingenting med det att göra alls. Så, nu låter jag de andra få "briljera" med sina mediokra kunskaper en stund, medan jag putsar lite på min trofé ...

Johan Sandberg

A.
Nej, i Ringens värld står det att hon efter Aragorns död går till Lothlórien för att där lägga sig till vila.

Mattias Richter
Gästexpert

B.
U:et är betonat och långt och bör därför skrivas med accenttecken (Ilúvatar). Det uttalas som svenskt långt o-ljud i ”klo”, ”rov”. R:et ska vara ett rullande tungspets-r. Övriga bokstäver i ordet har samma uttal som i svenskan.

Björn Fromén

C.  Båda påståendena är delvis rätt. Det blir ett nytt svärd då det smids om och döps till Andúril men det är fortfarande samma svärd som Elendil använde.

Mattias Richter
Gästexpert

D.
Nu har jag polerat min trofé så att dess strålglans överträffar vilken silmarill som helst. Jag ska ta en bild av den och publicera nästa vecka. Jag är bäst! Hur som haver, jag köper inga Milko-produkter alls. Om jag får gissa så tror jag att det är Gustav som köper mest av den varan. Det kan vara Emil också. Eller inte.

Johan Sandberg

Nä, jag köper Arla ...

Gustav Dahlander25. Fråga:
Hej!
Jag har nyligen läst boken Sagan om ringens magiska värld av David Colbert och har nu några funderingar om en del saker.

A. Han skriver om alvernas odödlighet på sidan 17:

"Om en alv blir dödad tar hans själ boning i en annan kropp, en som liknar den han hade tidigare, och han har även kvar sina minnen."

Jag undrar var han tagit reda på det eftersom jag har läst att alver inte kan dö, förutom i strid.

B. Han skriver på sidan 19 att:

"Valar, de andeväsen som formade Midgård, har till exempel lovat att människorna och alverna ska få ta del av Ilúvatars nästa skapelse"

Vad är Ilúvatars nästa skapelse???

C. På sidan 145 i den blå marginalen skriver han om hur Arthur Tolkien dog:

"1896, när Tolkien var på besök i England med sin mamma och bror, dog hans far oväntat."

Det här är det jag trodde och har läst i flera andra böcker: Tolkiens hälsa försämrades när han var liten. Föräldrarna Mabel och Arthur kom fram till att det bästa för sonen skulle vara att få komma hem till England där han kunde få medicin och där det fanns släktingar som kunde hjälpa honom. Men Arthur kunde inte få ledigt från sitt jobb på den brittiska banken, så Mabel Tolkien fick resa själv med barnen. Arthur skulle komma efter senare. Så har jag läst det. Men är det fel då? Var Tolkien på besök i England eller?

D. Han skriver om svärdet Narsil på s. 161 och säger:

"Trots att det tillverkades av den skickligaste av alla dvärgar."

Då undrar jag bara vem som smidde Narsil.

Tack så mycket på förhand och tack för en bra sida!

Melian,
Redaktör för tidningen Telperion och Laurelin.


Svar:
Hej på dig, Melian! A. Alver kan både dö av sorg och bli dräpta. Då en alv dör färdas dess själ till Mandos salar för att kanske få komma tillbaka till Arda i en ny kropp. Det är därför han har kvar sitt minne.

Mattias Richter
Gästexpert

B.
Ilúvatars nästa skapelse är en ny jord. Den gången skall alla vara med och sjunga för Ilúvatar, och alla skall veta sitt tema i sången. På så sätt kommer den perfekta versionen av Arda att skapas.

C. Familjen hade ett problem, då Tolkien själv inte riktigt tålde klimatet i Sydafrika, medan hans far inte tålde klimatet i England. Om jag har fattat det rätt, var familjen bara på (ett utdraget) besök i England, då de nåddes av beskedet att fadern dött.

Johan Sandberg

D.
Narsil smiddes av Telchar från Nogrod. Han smidde även Angrist, kniven som skar silmarillen från Morgoths krona.

Mattias Richter
Gästexpert


Du får gärna berätta mer om din tidning! Vad är detta för något? Finns den på Internet?

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret


----------------------------------------- Kompletterande svar ------------------------------------------
Ibland går det att bygga på eller rätta svar från tidigare nummer...


26. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 21 2003, fråga 28:

Förresten, var ringvålnaderna mäktigare i under De svarta åren och bar de sina
svarta kappor? Jag har fått intrycket av att de inte bar någon klädnad utan var lika härligt silvriga som när Frodo såg de på Väderklint. Men var Häxmästaren deras ledare då också?

- - - -

-------------------

Gustav svarade: Vad nazgûlernas osynlighet beträffar så bar de troligen kläder när de var utåtriktade. Det sägs ju att de när de hade att göra med Midgårds folk klädde sig. Deras största förmåga ligger dessutom -- i synnerhet i början av Härskarringen -- inte i makten de besitter, utan i skräcken de injagar. Att denna förstärks av att de antar en synlig form är uppenbart, så jag ser det som ganska naturligt att de valde sina kappor under slaget på Pelennor.

Jag har för mig att jag har läst (I "Letters" tror jag) att Tolkien skrev att Ringvålnaderna spred ännu mer skräck när dom var osynliga (det kan ha varit i Appendixet, kommer inte riktigt ihåg var jag läste det) och att deras största egenskap vid den tiden var att sprida skräck, och dom vart starkare på natten och utan kläder. Men som sagt, jag kommer inte ihåg var jag läste det, men jag tänkte att om jag skickar in detta till er så kanske det finns någon där som vet vad jag pratar om och vet var det står, och om det står tvärt om, som Gustav säger, så skulle jag gärna vilja se ett citat (hoppas att det inte är för mycket begärt ...).

Tack på förhand.
Johne


Svar: Hej Johne, och tack för kommentaren! Vad jag byggde min bedömning av ringvålnadernas skräckinjagande effekt på, var helt enkelt att de borde kunna framstå som än mer skräckinjagande om fienderna ser dem, i stället för att bara ana deras närvaro utan att vara helt säkra. Om man ser att en livsfarlig vålnadsfiende närmar sig som alla andra är rädda för så bör man bli extra uppskrämd själv. I Sagor från Midgård kan vi läsa om hur ringvålnaderna vid ett tillfälle oklädda vandrar ut från Mordor, och om hur folk i hus och hem
varhelst de drar förbi blir livrädda, men utan att de riktigt vet varför. Om man tar denna effekt, och sedan adderar den mer rationella rädslan av att se vålnaderna, så tror jag att resultatet blir svårt att överträffa.

Det låter dock inte helt obekant att ringvålnaderna i osynlig tappning besitter större förmåga att injaga skräck i sin omgivning. Jag måste dock erkänna att jag inte vet om det sägs eller inte, vilket är lite dåligt av mig. På sidan 272 i Letters så skriver Tolkien om rädslan de injagar, och att det är i den som deras största makt ligger. Han skriver också att den blir mycket kraftfullare i mörker. Om någon läsare känner till en angivelse om att ringvålnaderna skulle
bli mäktigare oförkroppsligade så får ni mycket gärna skriva in.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Horn of Gondor, ram" © Taurrohir
"Horn of Gondor" © Taurrohir