Nummer 24 2003
Lördagen den 1 november
Välkommen till nummer 24 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 9 augusti. Ansvarig utgivare är Johan Sandberg. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


Lördag, och frågedags. Det har varit lite tunt med frågor den här veckan, men några stycken har det blivit i alla fall.

Jag vill passa på att hälsa Daniel Möller och Mattias Richter välkomna som permanenta medlemmar i vår expertpanel. Båda kommer att bli ett välkommet tillskott, och jag är övertygad om att båda kommer att tillföra Tolkiens Arda mängder av kunskap.

Dessutom vill jag också berätta en trevlig nyhet: I min hand just nu håller jag ett brev från JRR Tolkien! Efter en viss undersökning ser det faktiskt ut som om detta brev inte har offentliggjorts tidigare. Det innebär att vi på Tolkiens Arda har ett unikt brev!

Brevet, och lite tankar och funderingar kring det, kommer att publiceras vid ett senare tillfälle. Det kan väl vara något att gå och längta efter så här i höstmörkret?

Jag vill också meddela att den medlemsvärvartävling vi hade i Diskussionsforumet nu är avgjord. Ingen värvade någon, så det var lätt att räkna ihop resultatet ... Tråkigt, men det kanske är så att vi alla är rätt ensamma om vårt intresse i bekantskapskretsen, och att det därför är svårt att värva någon?

Nu är min serie om att vara expert slut. Har någon av läsarna önskemål om något annat som ni vill ha belyst här på ledarplatsen? Hör av er till mig om ni har en idé!

Det var allt för denna gång. Till nästa vecka, bränn inga svanskepp -- det brukar följa tråkigheter i kölvattnet efter sådana händelser!


Redaktör
Frågespalten


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Geografi och platser
Språk
Handlingen i böckerna
Personen Tolkien
Smått & gott
Kompletterande svar


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Jag gillade verkligen "Ardas historia"-artiklarna! kan ni inte fortsätta med dem?
Det är jättebra med förtydligade och förenklade referat för dom som gillar Härskarringen och skulle vilja veta mera, men inte riktigt vågat sig på Silmarillion. Jag höll på att berätta hela Ardas historia för en kompis men nu kan jag skicka henne texterna på mejlen i stället!


Nostarion

Svar:
Det kommer fler, fast när är inte bestämt ännu! Minst fem stycken är planerade, som i slutändan ska ha gått igenom hela Ardas historia.

Johan Sandberg2. Fråga:
Hej!
Kostar det något att prenumerera på Tolkiens Arda? Superbra spalt, förresten!
Namárië!

Wilwarin

Svar:
Hej! Nej, det är gratis att prenumerera på Tolkiens Arda.

Johan Sandberg3. Fråga:
Hejsan!
Jag kom på hur ni skulle kunna täcka era kostnader för att hålla sajten uppe. Gör som på "Lunar", fast dom som prenumererar på nyheter, eller bara dom som vill, kan få bidra med typ 10 kronor i månaden som automatiskt dras från mobilen. Om det stod mellan att betala och nedläggning av sajten -- med tanke på hur mycket gratis underhållning man får av er -- skulle jag absolut välja det första!!

Nostarion

Svar:
Ett intressant förslag ... Vad säger ni andra? Är ni beredda att betala en slant för att få tillgång till specialfunktioner på Tolkiens Arda?

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


4. Fråga:
Allt detta tjat om det är Arwen som smider samman Andúril... Om man pausar trailern i Quicktime och själv flippar med tidsremsan så kan man fånga två tydliga stillbilder på den som smider samman svärdet. Det är en man, troligen en alv. Han påminner faktiskt lite om Arwen och Elrond, så kanske dom är släkt på något sätt... ?

Nostarion

Svar:
Du har helt rätt! Vi har tagit upp det på nyheter, så du kan gå in där och läsa så kanske du får svar på dina funderingar, i notisen "Vem smider samman Andúril?" från den 10 oktober.

Mattias Richter5. Fråga:
Hejsan kära Arda-vänner!
Återigen ett stort tack för en fantastisk sida!
Jag läste igenom lite frågor och svar och såg en angående Aragorns svärd Narsil/Andúril. Ni säger att ihopsmidandet skjutits upp till den tredje filmen och det är jag också med på... men då är min fråga, smider dom inte ihop det i Vattnadal i The Fellowship of the
Rings förlängda version också? Eller har jag fått det om bakfoten? Jag kommer i alla fall ihåg att de pratar om hans mor och svärdet...

Tack på förhand!

Kim

Svar:
Tack så mycket, roligt att du tycker om vår sida! Då till svaret: du menar nog efter rådslaget i Sagan om ringen. Då säger Elrond att alverna har makten att smida samman Narsil, men att bara Aragorn har makten att använda det. Då svarar Aragorn att han aldrig velat ha den makten. Mer nämns inte om svärdet på detta sätt i första filmen. I den förlängda versionen besöker han modern Gilraens grav.

Mattias Richter


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej filmer, se ovan) ...


6. Fråga:
Hej!
Vet ni när man kan börja köpa den förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornen?

Nostarion

Svar:
Den finns att boka på i de flesta dvd-butiker på Internet bland annat på SF-Bokhandeln (http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=1778). Den har releasedatum den 17 november

Mattias Richter
 

Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


7. Fråga:
Hej!
En sak som jag kom att tänka på på fysiken: fotosyntetiserar enter?

Kata

Svar:
Av alla udda frågor ... Hmmm ... Enter är ju "träd", och träd använder fotosyntes. Vad jag vet så refereras det endast till att Lavskägge dricker i SOR, och av bara vatten lär han väl dö, med de fysikaliska lagar vi har. Men det räcker nog inte med att bara dricka vatten och sedan få solsken, det måste till mineraler och spårämnen också för att det hela ska fungera. Om det verkar som om jag svamlar, och försöker undvika frågan, så har ni fattat det hela alldeles rätt!

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


8. Fråga:
Hejsan!
Eftersom ingen säkert vet vad Galadriel hade för sig mellan slutet av första åldern tills senare hälften av den tredje så kan man ju faktiskt gissa. Tolkien lär ju aldrig berätta det, så varför kan man inte utgå från henne själv?

Ni som känner Galadriel och hennes ande, vad känns det som att hon skulle ha gjort? Om man t ex utgår från att hon efter att Sauron bortdrevs från Eriador, lämnade Lórien (som hon i så fall borde ha kommit till från Eregion ca 1400 a å) till (troligast) Amdír (Amroths far) och drog till Imladris med Celebrían för att söka Celeborn (som förenat sig med Elronds styrkor och inte varit i Lórien ännu) och levde sedan där med varandra mycket länge. Var skulle hon och Celeborn sedan ha farit, om ni känner henne rätt, och var skulle hon ha vistats då Gil-galads härar drog österut mot Imladris under Sista alliansens tid? (Att de efter att ha bott i Imladris ganska länge skulle ha farit och bott mitt i Gondor i Belfalas i tusentals år, tycker jag
verkar lite otroligt. Jag menar mitt bland alla människor, och för att sedan
ha Amroth drunknandes mitt framför näsan på dem utanför Edhellond.) Skulle
de kanske dra till Lórien för att skydda det från den växande skuggan någon
gång i slutet av a å? Och efter att Sauron störtats? For hon tillbaka till Imladris då, eller? Man kan ju ha med i beräkningen att Lindon vore ett möjligt alternativ, eftersom hon vistats där förut efter Beleriands förstörelse och det låg vid Havet (eftersom Galadriel aldrig använde ringen medan Sauron ännu hade Härskarringen på sitt finger, så borde den kanske inte ha påverkat hennes längtan till havet så starkt förrän andra ålderns slut och Härskarringens försvinnande, så att hon då eller något senare tillsammans med Celeborn återvände till Lindon och Havet (och sedan 1981 t å slog sig ner i Lórien för gott). Från var? Från Imladris, Lórien eller Lindon? Utöver allt Tolkien filosoferat över, vad tror ni hon skulle ha gjort?

Ojoj, detta blev utdraget krångligt och långt...

Ni tycker kanske att man inte får göra så här med Tolkiens skrifter, men vadå, allt detta är ju taget ur olika versioner som redan finns och då man inte vet borde man ju få hålla sig till vad som är troligt, eftersom hon var ju någonstans i alla fall.

Mycket tacksam för svar.

Nostarion

Svar:
Hej!
Det finns ju som sagt inget riktigt svar på frågan, och allt vi kan göra är att gissa. Hur väl man än känner Galadriel är det nog omöjligt att gissa var hon varit. Jag har själv ingen riktig uppfattning om hennes resor, för mig är det ett av Tolkiens olösta mysterier.

Men jag kan rekommendera Robert Östbergs artikel om saken, "Om Galadriel och Celeborn", som du kan hitta i arkivet.

De enda personliga åsikterna som jag har om saken (för tillfället) är att de under denna tid inte vistades i Lindon, eller Belfalas.

Emil Johansson

Som jag förstått materialet i Unfinished Tales så är det väldigt sannolikt att Galadriel och Celeborn -- åtminstone under någon period -- valde att dväljas i Edhellond vid Belfalas, såvida man inte helt väljer att bortse från alla principer som utser kanoniskt material (utförligt beskrivna av Johan i ledaren till nummer 19 av Tolkiens Arda -- Frågespalten).

Ditt sätt att se på saken är intressant, men jag är rädd för att det är svårt att veta hur Galadriel skulle agerat i den här sortens situationer, även om man titulerar sig "expert". Eftersom hon jämförelsevis figurerar sparsamt i Tolkiens texter, så kan ingen fullt ut göra anspråk på att "känna" henne.

Berättelserna om Galadriel och Celeborn är tilltrasslade, men en sak verkar i alla fall gå att utröna, och det är att Galadriel under sina långa år i Midgård tycks vara en rotlös själ som saknar ett fast hem öster om havet. Möjligen fann hon ett sådant i Lórien under tredje ålderns andra hälft -- då hon mognat och växt i visdom -- men knappast fullt ut. Galadriel är, trots att hon ofta beskylls för att vara en orealistisk höghet som ingen kvinna kan identifiera sig med, en mycket intressant karaktär, med flera bottnar. Den som gräver djupare än LOTR i texterna om Arda finner även personlighet.

Gustav Dahlander9. Fråga:
Hej.
Kan ni berätta allt ni vet om Maglor? Sedan vill jag också veta en sak: det står på många ställen att alla Fëanors söner dog... Men i Silmarillion så dör Maglor aldrig, han kastar bara sin silmarill i havet och återvänder sedan aldrig till alverna.

Sedan skulle jag också vilja veta vad som hände med resten av hans bröder. De dog ju, men alver brukar återfödas. Blev dessa straffade på något sätt?

Maglor

Svar:
Maglor är Fëanors andra son och hans mor var Nerdanel. Han var den mest godsinte av sina bröder, och ångrade många av sina gärningar. Han följde sin far i exil till Midgård och bosatte sig där i östra Beleriand, som det står i Silmarillion. Efter att fienden drivit honom därifrån umgicks han mer sin bror Maedhros tills en av de tre silmarillerna funnits. Han deltog då i slaget i Thingols rike där tre av hans bröder dog. Senare anföll de resterande bröderna Elwing, som då flydde tillsammans med Eärendil till Aman med silmarillen. När sedan Morgoth störtats fick Maglor och Maedhros tag i varsin av de resterande silmarillerna, fast de brände sönder deras händer, så Maglor kastade sin i havet. Efter det är inget känt om hans öde. Du kan läsa mer på The Encyclopedia of Arda.

Mattias Richter

Tyvärr, skulle jag vilja säga, så har Tolkien stängt dörren för eventuella uppdykanden av Maglor under senare åldrar. Att nämna att alla Fëanors söner dog behöver inte vara något dråpslag, då Maglor skulle kunnat dött långt senare. I ett brev publicerat i Letters skriver han dock följande:

"The remaining two Silmarils are regained from the Iron Crown -- only to be lost. The last two sons of Fëanor, compelled by their oath, steal them, and are destroyed by them, casting themselves into the sea, and the pits of the earth."

Det tycks inte finnas någon version av texterna där Maglor kastar sig själv i havet -- inget nämns om vad han tar sig för efter att han skickat ut juvelen i vattnet. Citatet är således allt vi har att falla tillbaka på.

Gustav Dahlander10. Fråga:
Jag funderar lite på Lúthien och Berens öde. Båda kom ju till Mandos till slut. Men Tolkien berättar ju tidigt att en människa utesluts från världens cirklar när han dör. Hur är det möjligt att en människa i så fall kan komma dit? Är det någon annan människa som återvänt dit?

I den första delen av The History of Middle-earth så tänker ju Tolkien att människor kan finnas kvar i Arda, dels genom att komma till Melkor eller resa till någon skum kontinent. Det verkar ju som om detta ligger nära till hands. I alla fall så möttes Beren och Lúthien i Mandos för att leva där tillsammans för alltid, eller var det bara för ett kort tillfälle?

Jonas

Svar:
Hej Jonas! En vanligt utbredd vanföreställning är att människorna inte kom till Mandos när de dör. Men en kort tid vistas även människorna i Mandos. Vad som händer med dem efter detta vet endast Námo och Eru. Klart är i alla fall att människorna skall vara med i den kör som skall sjunga för Eru efter det att Arda har gått under. Den gången ska alla veta sitt tema, och inga dissonanser ska uppstå i sången. På så sätt skall den perfekta världen (paradiset) skapas. Beren och Lúthiens öde efter den korta perioden i Mandos vet man alltså inte.

De tidiga tankar och idéer om människornas öde som finns redovisade i HOME förkastades senare av Tolkien. Någon kontinent för döda människor finns inte!

Johan Sandberg

Då Beren och Lúthien i slutändan båda var dödliga så förmodar jag personligen att de i efterlivet behandlades som vanliga människor, med andra ord att de färdades till det öde som Ilúvatar förberett åt människorna.

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


11. Fråga:
Har Tolkien någonsin tänkt att det skulle kunna finnas andra kungariken (planeter), eller vad man ska säga, i Eä?

Jag menar, om jag försöker tänka mig Eä med det oändliga vakuum så känns det naturligt att tänka sig Eä som universum.

Är det bara vakuum utanför Arda?

[Anonym]

Svar:
Tolkien tänkte sig definitivt att Arda med tiden skulle övergå till vår historiska tideräkning. Man kan se det som en mytologisk tidsera som föregick till den mer jordnära som vi nu lever i. Som bekant så var det ju Elbereth som utplacerade stjärnorna på firmamentet, så att dessa skulle vara andra världar redan från början är svårt att se. Dock så blir de givetvis det med tiden, på ett eller annat sätt. I HOME-böckerna går det att läsa om hur Tolkien då och då klottrat ner små noter om Ardas plats i universum, på olika sätt -- vid ett tillfälle skriver han till och med om stjärnorna som "andra världar" ute i kosmos. Arda var definitivt den första planeten som skapades i universum, men inte den enda.

Gustav Dahlander

Jag har tolkat det som att det finns andra "platser" utanför Arda, men inte att det finns liv där.

Emil Johansson


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk). Missa heller inte Språk-faq:en.


12. Fråga:
Hej!
Hur säger man "prinsessa" eller "dam" på quenya?
Tack för en bra tidning!

Sara

Svar:
Hej Sara, trevligt att du är nöjd med oss.

’Prinsessa’ = ’kvinnlig medlem av ett kungahus’, heter på quenya aranel. ’Dam’ i ordets historiska betydelse ’förnäm kvinna’, ’kvinna av börd’ har som närmaste högalviska motsvarighet heri ’härskarinna’.

Björn Fromén13. Fråga:
Aiya!
A. Hur säger man Emelie på alviska?

B. Jag skulle vilja lära mig att skriva med alviska bokstäver/symboler/tecken. Vet ni någon bra länk där man kan lära sig det?

Namárië!

Wilwarin

Svar:
Aiya Wilwarin!
A. Namnet Emelie är en engelsk variant av Amalia som brukar uttydas ’den verksamma’. Någon direkt alvisk motsvarighet är inte känd. En högalvisk konstruktion med ungefär samma innebörd skulle kunna vara *Tyarime. Det är en substantivering i femininum av ett hypotetiskt adjektiv *tyarima ’aktiv, verkande’, bildat från den autentiska verbstammen tyar- som betyder ’agera, verka, åstadkomma’.

B. Jag rekommenderar varmt Mellonath Darerons webbplats, sidan http://www.forodrim.org/daeron/md_teng_primers.html.

Björn Fromén
14. Fråga:
Hej!
Har en liten fråga. Jag är en student som forskar om språk, och jag skulle behöva JRR Tolkiens alfabet och svenska, så att jag vet vad bokstäverna betyder. Om du inte har detta så kanske du har några länkar till sidor där jag kan få tag på det.

Mvh,

Jonas

Svar:
Hej Jonas! Visst kan vi bistå med en sådan länk, se Björns svar ovan. Missa inte heller fråga 4 i Språk-faq:en.

Gustav Dahlander
15. Fråga:
Hej!
Jag undrar hur ordet "dúnedain" uttalas?

Erika

Svar:
Hej Erika!
-ú- uttalas som svenskt långt o-ljud i till exempel ”don efter person”. –ai- är en diftong med ungefär samma uttal som ”aj” i svenska ”haj”. D, n och e har sitt vanliga svenska uttal. Betoningen ligger på första stavelsen.

Björn Fromén16. Fråga:
Kan ni fixa Tolkiens språk till mig, snälla ... ?

Hejhej

Svar:
Ja, det kan vi. I de flesta perspektiv, i alla fall. Se Språk-faq:en.

Gustav Dahlander
Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


17. Fråga:
Jag såg nyligen Kalevala på stadsteatern, och en av de små "berättelserna" var ju nästan precis som den om Túrin Turambar. Hmm, så förstår man hur Tolkien kunde få fram en så speciell och fängslande berättelse... Men jag undrar vilka andra delar av Tolkiens verk (framförallt då Silmarillion) som är tagna från andra verk och mytologier, kan ni ge några exempel?

Mvh,

Ingrid

Svar:
"The germ of my attempt to write legends of my own to fit my private languages was the tragic tale of the hapless Kullervo in the Finnish Kalevala."

Så skrev Tolkien i ett brev 1964, men fortsatte visserligen

"... it is entirely changed except in the tragic ending".

Jag har själv inte läst (eller sett) Kalevala, så jag kan inte säga i vilken utsträckning den ena berättelsen påminner om den andra, men tydligt är att Tolkien i alla fall blev starkt påverkad av det finska eposet i den ena av hans centrala Silmarillion-berättelser.

Den andra centrala berättelsen i Silmarillion, den om Beren och Lúthien, föddes ur händelser i Tolkiens egen ungdom. I ett brev till sonen Christopher, åtta år senare, diskuterar han varför han ville att namnet Lúthien skulle finnas på hustrun Ediths gravsten, och skriver

"... she was the source of the story that in time became the chief part of the Silmarillion. It was first conceived in a small woodland glade filled with hemlocks at Roos in Yorkshire (where I was for a brief time in command of an outpost of the Humber Garrison in 1917, and she was able to live with me for a while). In those days her hair was raven, skin clear, her eyes brighter than you have seen them, and she could sing -- and dance."

För Tolkien var det ju ofta så att ett namn kunde tända en gnista till en berättelse. Legenden om Eärendil föddes exempel ur det anglosaxiska namnet/ordet éarendel, och meningen "Éala Éarendel engla beorhtast". Tolkien tolkade namnet som att det en gång för länge sedan varit ett namn för Venus (det vill säga morgon/aftonstjärnan) och beslöt sig för att "ta reda på" vem denna Éarendel/Eärendil egentligen varit. Detta är ett typexempel på Tolkiens sätt att författa. Hela Silmarillion kom ju egentligen till för att Tolkien ville "ta reda på" vilka som egentligen talat hans uppfunna språk.

Berättelsen om Númenor är en kombination av en återkommande dröm som Tolkien hade ("I had the dreadful dream of the ineluctable Wave, either coming out of the quiet sea, or coming in towering over the green inlands"), samt ett sätt att försöka "ta reda på" sanningen bakom legenden om Atlantis (ett av namnen på Númenor är ju Atalantë). Drömmen gav Tolkien senare åt Faramir, som uttalar den i SOKÅ.

Vad gäller Silmarillion i övrigt, så finns det mängder av sagor, legender, idéer och berättelser som påverkade Tolkien. Skapelseberättelsen bär ju drag av av andra liknande myter; idén om en allsmäktig Gud är ju framför allt hämtad från kristendomen. Hierarkin kring de olika "lägre gudarna" (i Tolkiens värld valar), där de olika individerna besitter olika krafter och är relaterade till olika element, finns ju i många mytologier: fornnordiska, grekisk/romerska etcetera. Tolkien ville ju, åtminstone till en början, skapa en egen mytologi åt England (eftersom någon sådan nästan saknas), och sneglade mot andra germanska sådana (bland annat den nordiska) i sitt skrivande. Säkert har Tolkien även influerats av sitt "favoritepos" Beowulf, de sagor han älskade som liten, samt, kanske framför allt, den djupa katolska tro han ärvde av sin mor.

Daniel Möller18. Fråga:
Tjena!
Måste fråga lite om hur "först" Tolkien egentligen är! Han skapade ju en egen värld i sina böcker, och en massa språk till de som bebodde den. Alver är förekommande i många fantasyböcker, ja i allt som handlar om fantasy. Men var det Tolkien som först skrev om dem i sina böcker, eller har han lånat dem från någon annan? Jag tror han kom på orcherna själv. Men hur är det, vem kom på t ex alverna och dvärgarna???

Lite flummigt, men ja tror du förstår vad jag menar!

M[etal]ister

PS. Himla fin sak det här med att man kan fråga er om Tolkien! Det är tacksamt!!! DS.

Svar:
Hej! Detta är givetvis ett ämne som det går att gräva djupt i, och jag kan inte ge ett allomfattande svar här. Men lite kortfattat så kan man säga att Tolkien definitivt, som alla (precis som det sig bör), hade sina influenser -- men han var definitivt inte en plagiatör! Många tycks tro att Tolkien för att han influerades av andras alster "stal" material, och att det gör honom till en sämre konstnär. Så är det definitivt inte, och allra minst i Tolkiens fall, då han medvetet lät sig influeras av många mytologier för att ge sitt legendarium en mytologisk anstrykning. Den som menar att Tolkiens "stölder", det vill säga influenser, försämrar hans verk bör studera sina egna favoritalster, till exempel av andra författare. Troligtvis kommer personen där att finna betydligt mer frapperande "stölder". Tolkiens legendarium var och är extremt originellt, nyskapande och stilbildande.

Vad just folket alver, som du frågar om, beträffar så skapade Tolkien där något nytt av olika fragment från den europeiska sagoskatten. Gudafolket i den keltiska mytologin är det folkslag som kanske mest liknar Tolkiens alver. Dvärgarna som folkslag existerade innan Tolkien i en liknande form, inte minst i fornnordisk berättartradition, men inte ens här har han klippt ut ett färdigt koncept och återanvänt det. Tolkiens dvärgar är liknande, men utan att det stör, för de är fortfarande något unikt. Man kan säga att han använde sig av myternas folkslag och blåste nytt liv i det -- "återuppfann" det. Det är för övrigt en beskrivning som passar för mer i hans legendarium.

Se även Daniel Möllers briljanta utläggning i fråga 17 ovan.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här.


19. Fråga:
Var ligger JRR Tolkien begravd idag?

David Eriksson

Svar:
JRR Tolkien ligger begravd på kyrkogården vid Wolvercote, Oxford. En bild av hans gravsten kan man se på http://www.findagrave.com/photos/101c/222/tolkienjohn2.jpg

Johan Sandberg20. Fråga:
"Klåvedal"? Jag ska inte säga något för det stämmer ju det ni säger, man kan inte göra alla nöjda, men... ...jag ska inte säga något, men ändå.

David Eddinngs är en riktig jultomte han, men till min relevanta fråga: vad hade Tolkien för syn på homosexualitet, med tanke på vissa saker i boken. Hade han något emot det?

Peter Olofsson, Sundsvall

Svar:
Det här med "Klåvedal" som översättning av Rivendell är intressant. Jag för min del skulle föredra "Riftedal", och kommer att propagera för det.

Frågan om homosexualitet är också intressant, och därtill relevant. Jag kan dock inte påminna mig att jag läst något om Tolkiens syn på saken i hans brev, och inte heller i någon biografi. Han var dock en stor människoälskare och lär inte ha hyst någon önskan att förtrycka någon, oavsett om det handlar om sexuell läggning eller annat. Å andra sidan så var han kristen.

Vi måste påminna oss att homosexualitet näppeligen fanns som begrepp vid den här tiden, och frågan fick närmast obefintlig uppmärksamhet. Personligen så tror jag att Tolkien knappt var känslomässigt medveten om den -- för honom var en nära vänrelation med andra män en självklarhet sedan ungdomens literära sällskap, och han hyste ingen fobi i sammanhanget. Därför var det inga problem för honom att skriva in samma nära vänrelation mellan män i Härskarringen, i första hand synlig hos Sam och Frodo.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
Många insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


21. Fråga:
Hejsan!
Suverän hemsida. Jag har några små frågor:

A. Jag undrar om Galadriel har lite mer "bestämmelsemakt" än vad Celeborn har? Eller vem bestämmer av dem?

B. Finns det någon bild på Christopher T, eller någon annan i familjen?

C. Läste i förra numret att Finarfin lever. Jag har för mig att han dog? Eller så var det hans pappa och bröder som dog? Hur gammal är Finarfin? Han måste nästan klassas som en av de äldsta, eller? Var bor han?

D. Var JRR Tolkien en surgubbe?

Tobias Jansson

Svar:
Hej Tobias! Kul att du gillar oss.
A. Galadriel var en av de noblaste av alverna i Midgård. Så som jag tolkar det hela stod hon över Celeborn i rang.

B. Det finns det säkert. Dock så verkar det inte finnas så många på Internet, jag kan inte hitta någon.

C. Finarfin lever i högsta välmåga i Aman. Han var den enda av Finwës söner som inte fortsatte färden från Aman till Midgård. Hans far, Finwë, dräptes av Morgoth när silmarillerna stals från Fëanor. Hans bröder dräptes båda i Midgård, Fëanor av Gothmog och Fingolfin av Morgoth. Finarfin föddes innan solen och månen kom till, och tideräkningen under den perioden är inte så lätt att följa. Det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att ge en exakt ålder på honom. Men han var inte en av de äldsta. De äldsta alverna vaknade vid Cuiviénen, och färdades därifrån på valars bud till Aman. Fingolfin och hans båda bröder föddes i Aman, och får väl räknas till andra generationens alver.

D. Nej, det tror jag inte.

Johan Sandberg

Tolkien må ha varit excentrisk på sin ålders höst, men han var definitivt ingen surgubbe! Ibland surnade han principfast till -- det finns många anekdoter att berätta om detta -- men oftast var han både trevlig och ödmjuk. Läs gärna Humphrey Carpentersbiografi och Letters för mer om hans personlighet.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------- Kompletterande svar ------------------------------------------
Ibland går det att bygga på eller rätta svar från tidigare nummer...


26. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 21 2003, fråga 28:

Förresten, var ringvålnaderna mäktigare i under De svarta åren och bar de sina svarta kappor? Jag har fått intrycket av att de inte bar någon klädnad utan var lika härligt silvriga som när Frodo såg de på Väderklint. Men var Häxmästaren deras ledare då också?

- - - -

Svar:
Tidigare har det sagts att ringvålnaderna troligen var mer skräckinjagande då de bar sina kappor, något som Tolkien emotsäger i Unfinished Tales:

"Moreover, their chief weapon was terror. This was actually greater when they were unclad and invisible ..."


UT 3 IV (ii):7.

Anders Stenström, Beregond
Tolkiensällskapet Forodrim
GästexpertTillbaka till insändarregistretFRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Häst 5" © Taurrohir
"Horn of Gondor" © Taurrohir