Nummer 4 2004
Lördagen den 7 februari
Välkommen till nummer 4 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer dröjer dock lite extra och utkommer först den 21 februari. Ansvarig utgivare för denna publikation är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre spalter under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


Denna gång intar undertecknad redaktörsstolen i Frågespalten, på grund av förhinder hos andra delar
av redaktionen. Sysslan är dock ett rent nöje, inte minst med tanke på den mängd av genomtänkta och välformulerade frågor som skickas in. Jämfört med denna spalts unga dagar för två år sedan -- då jag var redaktör och ende redaktionsmedlem -- så har nivån höjts markant. Beror detta på att Frågespalten var verkat bildande för Sveriges tolkienister? I så fall har vi uppnått en stor framgång, och det är bara att tacka alla duktiga redaktionsmedlemmar samt självklart den aldrig vikande läsarskaran.

Så till tidender av annan art. Som ni säkert noterat så har det varit lite si och så med publiceringstakten av Tolkiens Ardas publikationer den senaste månaden. Vissa nummer har blivit inställda och andra uppskjutna, och de som publicerats har ofta varit rejält försenade. Detta har berott på en rad faktorer, min egen faktagranskning av nyöversättningen inräknad. Vi jobbar emellertid för högtryck med att lösa problemen, och de flesta kommer också att vara ur världen när vår databasdrivna sajt kommer igång under våren. Det försiggår mycket bakom kulisserna som snart kommer att börja visa sig.

För närvarande har vi dock ett problem, och det är att Johan Sandberg, den ordinarie redaktören för Frågespalten, har råkat ut för en osedvanligt elakartad arbetsbelastning i sitt liv utanför Tolkiens Arda. Detta får som följd att han tvingas ta tjänstledigt från sin roll som redaktör till och med den 1 april. Istället kommer jag att efter förmåga sköta spalten, vilket medför en del komplikationer för en redan tungt belastad kalender. Detta ska dock inte betyda några förändringar för er läsare, annat än att ett nytt namn står under ledaren -- med ett undantag: nästa veckas nummer måste ställas in. Vid det laget är jag nämligen fortfarande för fullt insyltad i översättningsarbetet. Hav dock förtröstan -- bättre tider väntar; och det med närmast omedelbar verkan.

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
RedaktörKommentera numret!
Skriv vad du tycker om detta nummer av Frågespalten och redaktörens ledare här.
Kommentera (7)Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Filmerna
Folk
Personer
Geografi och platser
Ondskans makter
Språk
Handlingen i böckerna
Personen Tolkien
Övrigt


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hej, jag är en tjej som håller på med ett reportage i skolan. Jag skulle vilja göra en intervju med någon som kan mycket om Härskarringen och som kan mycket om filmatiseringen. Det skulle vara jättesnällt om ni/du kunde ställa upp på detta! Det skulle vara bra om ni bor i eller lite utanför Göteborg!

Mvh,

Linda

Svar:
Hej Linda! Tja, hela Tolkiensällskapet Mithlond finns ju i Göteborg, så någon där borde väl passa?

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


2. Fråga:
Synpunkter på denna text?: www.etc.se/radikala/templates/template_117.asp?number=41935 Vart kommer människorna efter att de har dött?

Göran G Johansson

Svar:
Hej Göran! Hmm, det var en del i artikeln som jag inte håller med om. Artikelförfattaren verkar tycka att Peter Jacksons filmer är rasistiska och uppmanar till utrotningskrig, och hon hakar bland annat upp sig på Aragorns "Men of the West". Just den termen är ju tagen direkt från Tolkien, så det kan inte PJ lastas för, och det betyder varken mer eller mindre än att det i Midgård är de nordvästra folken som kämpar mot de i sydöst. Det betyder varken i boken eller filmen att araber/afrikaner är onda ... Och "vikingalika gondoraner"? Jag tyckte tvärt emot att det verkade som att PJ lagt ner möda på att låta i stort sett alla gondoraner (helt i enighet med Tolkien) vara mörkhåriga och mer sydländska i utseendet. Och jag tycker inte filmen propagerar för utrotningskrig, jag kan inte riktigt förstå var artikelförfattaren fick den idén. Självfallet finns det lika många tolkningar av filmerna och böckerna som det finns tolkare, men personligen håller jag inte med om denna tolkning.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


3. Fråga:
Jag läste någonstans att enterna var trädbeklädda människor. Stämmer det? Eller vad är enter egentligen? Är Tolkienfan sedan ett år tillbaka men har inte läst böckerna så noga.

Anna

Svar:
Enterna är trädens herdar, och de ser ut ungefär som en korsning mellan människor och träd.

Martin Andersson4. Fråga:
Kan ingen tipsa om en hemsida om dvärgar som jag kan gå in på?

Gandalf

Svar:
Hemsidor är inte min främsta informationskälla, och därför känner jag kanske inte till de bästa. Åtminstone känner jag inte till de flesta, men mitt standardtips när det gäller dvärgarnas språk är Helge Fauskangers sida Ardalambion, med länkar till artiklar om alla Tolkiens språk. Dvärgartikeln finns på:

www.uib.no/People/hnohf/khuzdul.htm

Annars tycker jag att man i så stor utsträckning som möjligt ska gå till Tolkiens egna skrifter; han skriver både utförligt och fängslande om historia och karaktärsdrag för hans olika folkslag. Dvärgarna beskrivs bland annat i boken Ringens värld, första tillägget, under rubriken "III Durins folk", och sjätte tillägget, under rubriken "Om andra väsensläkten: dvärgarna".

Magnus Åberg5. Fråga:
Aiya!
Jag vet inte om det är någon som tänkt på det förr, men tanken har i alla fall slagit mig: det förekom ju kärlek mellan alver och människor som Aragorn och Arwen. Men jag undrar om deras barn, blir dom en blandning av människa och alv, som till exempel en människa med alvöron, eller alv med förkortat liv?

Belywyien

Svar:
I fallet Aragorn och Arwen blir deras barn människor då Arwen valt att bli dödlig och bo bland människorna för att få leva med Aragorn. Lúthien och Berens barn blir dock inte människor, trots att då Lúthien precis som Arwen valde att bli dödlig. Detta skedde då dessa levde och bodde bland alverna. Eärendils föräldrar, alven Idril och människan Tuor, är dock ett undantag, då de färdades mot Valinor och troligen blev mottagna där och fick båda leva alvernas liv. När det gäller Elwing (dotter till Lúthien och Beren) och Eärendil (son till Idril och Tuor) som båda hade en alv och en människa som föräldrar är läget lite speciellt, då de fick välja att bli alver efter att de tagit sig till Valinor och bett valar om hjälp i Midgård. På grund av att deras föräldrar valde att bli alver fick Elrond och Elros välja vilket släkte de ville tillhöra. Elrond valde att bli alv och kallas därför halvalven, medan hans bror valde att tillhöra människorna. Detta är de enda fall då en människa äktat en alv på riktigt. Så antingen blir deras barn en människa eller en alv. De kan inte bli en alv med förkortat liv. Elros fick dock ett väldigt långt liv men räknas inte som en alv med kort liv. Och Elrond hade kvar många drag från människorna.

Mattias Richter
Redaktionen


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


6. Fråga:
Hej!
Tack för en jättebra sida. Jag undrar några saker:
A. Hur levde Aragorn de år han bodde i Vattnadal?

B. Hur träffade han Arwen och hur blev han tillsammans med henne?

Ulrika

Svar:
A.
Han levde under namnet Estel och hölls okunnig om sin härkomst fram till 20 års ålder. Elrond uppfostrade honom som sin egen son.

B. Det berättas i Ringens värld, första tillägget (eller "Appendix A" om man läser på engelska). I korthet gick det till så att han träffade henne dagen efter att Elrond berättat för honom vem han var. Arwen var då nyss hemkommen efter att ha bott i Lothlórien hos sin mormor Galadriel i många år. Aragorn blev omedelbart kär i henne, men det var först när han var 49 som de förlovade sig.

Martin Andersson7. Fråga:
Hejsan.
Jag undrar bara över Aragorns (Elessar) släkt. Jag vet att Arathorn är hans pappa och Gilraen hans mamma, men innan dess och efter det? Vore hemskt glad om ni svarade.

Kramisar,

Myran

Svar:
Hej Myran! Du hittar Aragorns hela stamträd (på faderns sida) i "Appendix A" till LOTR.

Robert Östberg8. Fråga:
Du sade att Galadriel var mest högättad av alla alver i Midgård. Dock anser inte jag detta. Visst, Galadriel var son till Finarfin, Finwës son. Men Círdan som vaknade upp vid Ciuvénen måste ändå ha varit mest högättad även fast han tillhörde en mer "lågklassad" folkgrupp. Han var ju ändå vald till en av dem som vaknade upp där.

Aeglos

Svar:
Hej Aeglos. Jag tror det hela handlar om vad man menar med "högättad". Om man som jag tycker att "högättad" står i motsatsförhållande till "lågklassad", så ger du själv samma svar som jag har gett: Círdan tillhör en mer lågklassad folkgrupp och är därmed inte lika högättad som Galadriel, trots att Círdan är en av de äldsta alverna. Jag tror säkerligen att Círdan är minst lika vördad som Galadriel, fullt möjligt mer vördad än hon, men mer "högättad" tycker jag inte att han är.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


9. Fråga:
Hejsan svejsan i vinterkylan!
Jag håller på att bygga en miniatyrkopia av Tolkiens Midgård. Det går tyvärr inte så bra för jag kan inte hitta en komplett karta över Midgård. Alla kartor visar bara den västra delen av landet. Jag vet att Tolkien har själv ritat ett flertal kartor över Midgård och det har även hans son, Christopher, gjort. Snälla Gustav, kan du hjälpa mig finna den kompletta kartan? Pleeease...

Med vänlig hälsning,

Pia-Marit Lahtinen

Svar:
Hej! Visst kan jag hjälpa dig här: Tolkien har bara gjort mycket preliminära skisser över hela kontinenten -- de ordentliga kartor han skapat eller väglett Christopher med visar bara nordvästra Midgård, Beleriand (vilket för den delen också är nordvästra Midgård), Fylke eller Númenor. Den karta som man får betrakta som den mest kanoniska av dem som avbildar hela Arda finns i HOME 4. Tidigare har vi kunnat hänvisa till en inscannad version av denna på nätet, men den verkar dessvärre vara flyttad.

Gustav Dahlander10. Fråga:
Hallåjsan!
Förra gången ni svarade på den här frågan, så uppgav ni att Barad-dûr skulle vara lika stort som ett medelstort svenskt fjäll; men det finns ju olika typer och förresten så undrar jag hur stort ett sådant fjäll är. Är det 1000, 600 eller däremellan i höjd? Skulle gilla er ännu mer om ni kunde hjälpa mig på traven. I filmen har Svarta tornet fått en riktigt bra storlek tycker jag, men det verkar som om inte de heller kan bestämma sig. På special-dvd:n säger några stycken att tornet är 3000 fot (915 m) högt, medan andra säger 2000 fot (610 m). Vad säger ni, är dessa rimliga höjder, eller ska tornet vara mindre eller större? I boken har jag ett vagt minne av att när Frodo och Sam var halvvägs uppför Orodruin så såg de Barad-dûrs spira, men då tycker jag att det skulle vara för litet! För 1372,5 delat med 2 = 686, 25 -- rätt ynkligt va?!? Själv tänker jag mig att tornet är 1000 m högt, inte för litet eller för mycket. Men snälla, hjälp mig på traven!

Mikew

Svar:
Hej Mikew. Jag har inte tänkt så mycket på saken, men ett 1000 meter högt torn känns väl mycket i överkant. Jag har dock inget förslag på trolig höjd.

Robert Östberg

Jag är rädd att den mest adekvata beskrivning som vi har av Barad-dûr är den du hänvisar till, i LOTR i kapitlet "Mount Doom". En höjd på över 500 meter känns inte orimligt. Filmmakarnas uppgifter ska man dock givetvis inte ta så allvarligt på -- de tillhör inte de mest välunderrättade, och oftast har de dessutom fabricerat sina upplysningar själva.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


11. Fråga:
Red nazgûlerna på vingbestarna även i andra åldern, eller inte?

Mikew

Svar:
Det finns inga referenser till vingbestarna från den tiden, men med tanke på att djuren troligen var en kvarleva från den avlägsna urtiden kan de ha haft tillgång till dem.

Martin Andersson


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk). Missa heller inte Språk-faq:en.


12. Fråga:
Kan ni vara bussiga och svara på hur man uttalar det där konstiga î:et?

Mikew

Svar:
Tecknet ^, som kallas cirkumflex, betecknar ett långt uttal. Û:et i Khazad-dûm ska alltså till exempel ha samma ljud som i engelskans "zOOm"; ett längre O-ljud än i svenskans "tOm", med andra ord. Í, med akut accent, uttalas långt, som i svenskans "bankIr" -- CÍrdan. Ett cirkumflexprytt I bör således få ett än längre uttal.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


13. Fråga:
Tack för en bra sida, först och främst. Sedan undrar jag, jag läste lite om en operaserie som heter Nibelungens ring av Wagner. Där handlar det om en ring som har gjorts av guld som hämtats ur Rhen-floden (svartalven Nibelungen gjorde den). Denna ring ger en makt över världen. Ringen kommer så småningom till två jättar som lön för de byggt Valhall. Den ena jätten dödar den andra för att komma åt ringens makt. Detta låter väldigt likt Tolkien om man tänker på hur Déagol fann Ringen i floden och blev dödad av Sméagol, och inte minst Ringens kraft. Operan är baserad på nordisk mytologi och jag vet att Tolkien pysslade lite med detta. Tror ni han har stulit lite av Wagner eller haft honom som influens?

Tacksam för svar på denna kanske lite konstiga fråga.

Fatty

Svar:
Tack för berömmen! Tolkien kan mycket väl ha varit inspirerats av denna historia. Det finns för övrigt många berättelser om ringar i olika mytologier, så Tolkien var långt ifrån den förste att skriva om en magisk ring.

Emil Johansson

Tolkien förnekade bestämt att han medvetet skulle ha plockat element ur andra berättelser. Han menade att hans inspiration kom från sinnets komposthög, eller kokande sagokittel om man så vill -- en plats där alla berättelser man fått i sig under livet blandas. Om ringen i Der Nibelungen ring, som operan kallas på originalspråk, skrev han en gång ilsket:

"Both rings were round, and there the resemblance ends."

Om vi ska tro honom så förekom det alltså ingen medveten influens. Temat med en magisk ring, ibland potent nog att ge världsherravälde, är som Emil säger urgammalt, och förekommer i oräkneliga myter och sagor genom historien. David Day har undersökt saken i sin spekulativa men intressanta bok Tolkien's Ring, som rekommenderas för den intresserade.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här.


14. Fråga:
Var Tolkien homosexuell?

Tails

Svar:
Inte vad jag vet. Vad får dig att fråga så? Han rörde sig dock mest i mansdominerade miljöer (bland lärare och professorer i engelsk universitetsmiljö), vilket med all säkerhet bidrog till att han hade svårt att skildra kvinnor i sina berättelser.

Martin Andersson

Tolkien var djupt förälskad i sin fru Edith: i sin ungdom tilläts han inte träffa henne på tre år, men sökte upp henne den dag förbudet slutade gälla. Då planerade hon giftemål med en annan man, men han övertalade henne att riva upp saken och gifta sig med honom istället. Lúthien Tinúviel, den kanske fagraste varelsen i alla hans skrifter, är inspirerad av Edith. Mot bakgrund av detta så tror jag att vi med stor säkerhet kan säga att Tolkien inte var homosexuell. Möjligtvis var han bisexuell, men det lär vi aldrig få veta.

Gustav Dahlander

Hej Tails. Tolkien var var med största säkerhet inte homosexuell. Han var tvärt om mycket lyckligt gift med sin stora kärlek Edith. Däremot hade han väldigt varma och nära manliga vänskapsförhållanden -- mycket likt det Frodo och Sam har i boken (vilket alltså inte heller är av homosexuell natur) -- vilka betydde mycket för honom och som säkerligen kan betraktas som kärlek, men inte sexuell sådan.

Robert Östberg15. Fråga:
Hade Tolkien några vänner? Om vi bortser från medlemmarna i "The Inklings"?

Johannes

Svar:
Det hade han absolut, vilket bland annat framgår av hans brev i Letters. "The Inklings", och då i synnerhet C S Lewis, var några av de som stod honom närmast.

Martin Andersson


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


16. Fråga:
Aiya!
I filmen ROTK så säger Arwen någon slags ramsa om att "smida samman svärdet som var brutet/Reforge the sword that was broken". Var kan man få tag på hela texten till ramsan på engelska?

Tacksam för svar! Namárië!

Tyarime

Svar:
Hej Tyarime. Enklast hittar du versen i den engelska versionen av Härskarringen. Det är nämligen den vers som Aragorn deklamerar för hoberna i Bri när han försöker övertyga dem att ta honom med dem.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Orch" © Aftonstjärnan
"Horn of Gondor" © Taurrohir