Nummer 5 2003
Lördagen den 21 februari
Välkommen till nummer 5 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 28 februari. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre spalter under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET
et är "hårt knog för två små ben" (som Barliman Smörblomma säger -- i nyöversättningen; men mer än så får ni inte ur mig) att vara redaktör för Frågespalten, men det är roligt också! Frågorna strömmar in i lagom takt, och de allra flesta är mycket intressanta. En hel del inskickade spörsmål den senaste månaden, i synnerhet från den hektiska perioden direkt efter premiären, har tyvärr inte blivit besvarade, men vi gör så gott vi hinner med dessa.

Höjdpunkten denna vecka är nog Jens fråga om Ringversen under Maktens ringar (fråga 19), som jag även själv försökte hjälpa till att reda ut. Det är här värt att nämna hur lång tid ett så pass grundligt svar tar, då många läsare kanske har svårt att sätta sig in i rollen som expert i Frågespalten. För min del gick det säkert åt upp till en och en halv timme för att resonera mig fram till något jag kunde stå för, den här gången. Det skulle inte gå om jag inte tyckte att det var roligt, och många gånger så är man ju nyfiken på svaret själv också. Men jag tror att en av de viktigaste egenskaperna hos en god expert ändå är viljan att sprida kunskap och serva frågeställarna. Själv drivs jag ganska starkt av den viljan.

I veckan har en hel del hänt på Tolkiens Arda. Utöver ett rejält magasin så har tävlingen Eglerio 2004 utlysts, där vi försöker kröna 2003 års vinnare inom en rad kategorier. Jag hoppas att alla är med och röstar! Vinnarna kommer att presenteras under högtidliga förhållanden under en sann galakväll i Chatten, söndagen den 29 februari klockan 20.00: samma kväll som Oscars-galan går av stapeln. Och vid det här laget vet ni ju att Tolkiens Arda för denna - utöver förhandsmaterial i mängder - organiserar en vaka parallellt med tv-sändningen mellan 02.00 och 07.00, där vi tillsammans följer utvecklingen. För att försöka åstadkomma en riktig helkväll så kommer jag dessutom att hålla en expertchatt om nyöversättningen, så missa inte att infinna er i Chatten den 29 februari klockan 20.00!

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
RedaktörKommentera numret!
Skriv vad du tycker om detta nummer av Frågespalten och redaktörens ledare här.
Kommentera (6)Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Översättningar
Böcker och produkter
Folk
Personer
Geografi och platser
Maktens ringar
Ondskans makter
Språk
Personen Tolkien
Smått & gott


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Kan ni inte försöka få igång funktionen att man kan se vad chatter man missat handlade om, igen?

Túrin Turambar

Svar:
Det vill vi absolut! Problemet med saken har varit att det tar en stund att bereda chatten i html innan man kan lägga upp den, och ingen av oss har haft den tiden. Alla chatter som hållits är dock sparade av våra chattguruer GwaihiR och Nil, så möjligheten att publicera dem finns fortfarande. Det enda vi behöver är någon som kan hantera html i ett layoutläge i något lämpligt program, till exempel Dreamweaver eller Frontpage. Finns det någon frivillig där ute som läser detta: hör av dig!!!

Gustav Dahlander2. Fråga:
Hej Gustav!
Går det inte längre att läsa de gamla Frågespalten? Jag har försökt, men får fram ett felmeddelande och något tjafs (ursäkta ordvalet) om SF-Bokhandelns egen hemsida. Detta gäller från nummer 10 och nedåt. Varför?

Lilla Älvan

Svar:
Hejsan! Du är förlåten för ordvalet! Problemet är att samtliga länkar på samtliga html-sidor blev felaktiga i och med att vi migrerade från SF-Bokhandeln till vårt nuvarande webbhotell. Johan (Sandberg) tog på sig att ta itu med detta, men han hade inte tid att avsluta jobbet. Därför ligger det kvar ett antal nummer där samtliga länkar pekar fel, till filernas gamla platser på SF-Bokhandelns server, och det är därför som sfbok.ses felmeddelande kommer upp. Problemet här är som vanligt tid - vi måste hitta någon, som helst inte är helt ovan vid html, som kan ändra länkarna. Jag skriver som i ovanstående svar: finns det någon frivillig där ute som läser detta: hör av dig!!!

Detta är ett stort problem som jag ser som en skamfläck på sajten, så det måste definitivt rättas till. Själva frågespalterna går dock att läsa, det är länkarna inne i dessa som inte fungerar.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen. Tolkiens Arda-expert inom detta område är Daniel Möller.


3. Fråga:
Hej och tack för en bra sida! Jag undrar: A. I vilken ordning ska man läsa Gustav Dahlanders böcker?

B. Om nu Frodo borde ha ett släktnamn som man kan associera till "bag", kan han inte få heta Påsener då?

Johanna-Dominika

Svar:
Tack för komplimangen! A. Man är klar innan man börjat, för jag har inte gett ut några böcker. Än, i alla fall.

B. Jo, det skulle man absolut kunna tänka sig. Men frågan är om Påsener är bättre än Säcker.

Gustav Dahlander4. Fråga:
Hejsan!
Nu är jag väldigt ivrig och måste fråga om när nyöversättningen ska komma. Augusti, var det väl?

Har f*n nästan ångest.

Alla säger ju att Härskarringen är den bästa boken som finns och självklart har också jag läst den, både på engelska och i Ohlmarks översättning. Men på något sätt gillar jag inte att läsa den på svenska, kan det vara p.g.a. den dåliga översättningen? Den engelska älskar jag ju.
Aja, frågan är ju kort: När kommer översättningen?

TJ

Svar:
Hejsan TJ! Tyvärr så måste svaret på din fråga bli lika kort: det är inte beslutat. I höst, är det enda som sagts. Personligen så förstår jag om det dröjer, för det är väldigt mycket att göra, speciellt om man vill hålla den innehållsmässiga kvaliteten hög. Man talar dock om att Erik Andersson ska lägga sista handen vid den i mars, och att korrekturläsningen ska utföras omkring den 15 maj.

Jag tror kanske att du kan vara något på spåren, även om jag gillar språket i Ohlmarks översättning. Men den är ju också den enda översättningen vi har haft, som Robert Östberg konstaterade i nummer 2 av Magasinet, så det kan ju helt enkelt vara Tolkiens bok som alla gillar...

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej filmer, se ovan) ...


5. Fråga:
Hejsan, hejsan!
Måste så klart först tacka så mycket för att ni finns. Nu till min mycket korta fråga: vilka böcker i HOME-serien handlar endast om händelserna vid Ringens krig, alltså tredje till fjärde åldern...?

Tackar på förhand,

Morion

Svar:
Hej Morion. Kul att du gillar oss! De böcker som handlar om utvecklingen av Härskarringen är volym 6-9: The Return of the Shadow, The Treason of Isengard, The War of the Ring och Sauron Defeated.

Robert Östberg

Därtill kan läggas att volym 12, The Peoples of Middle-earth, behandlar bland annat material som appendixet och andra texter med anknytning till tredje-fjärde åldern. På denna sida kan du läsa en förklaring av vad de olika böckerna innehåller.

Gustav Dahlander6. Fråga:
Tjena!
Tack för Sveriges bästa hemsida rörande Tolkien ...
Frågan jag tänkte ställa är med all säkerhet ganska banal men jag måste än dock fråga... Jag tänkte skaffa mig LOTR på svenska, men jag vet inte vilken variant jag skall skaffa mig? Valet står mellan den stora tunga, den illustrerade varianten, innehållande hela verket (kostar 100 riksdaler) eller en pocketbox med SOR och Bilbo som kostar 70 riksdaler. Vilken variant borgar för den bästa läsupplevelsen?

Tacksam för svar.

Joppe

Svar:
Hej, varsågod och tack för komplimangen! Valet är inte helt lätt, men jag skulle nog slå till på den illustrerade inbundna varianten. Då får du 50 färgbilder av Alan Lee på köpet, och något sådant skulle mycket väl kunna kosta 100 kronor i sig. Ett minus är dock att dessa färgbilder är helt in i bomben felplacerade (man verkar ha behållit originalets frekvens): när brödraskapet splittras får man se Lavskägge, när Théoden övertalas till krig mot Saruman får man se det översvämmade och besegrade Orthanc och så vidare. Ett annat minus är att denna text aldrig tycks ha reviderats - Merry dräper fortfarande Häxmästaren. Betänk också att boken är otymplig, och därför svår att läsa. Den fördelen har pocketvarianterna, att de går att läsa lättare. De innehåller också den reviderade texten, där Éowyn dräper Häxmästaren. Dessutom så får du Bilbo, som är en ganska bra översättning.

Gustav Dahlander7. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det går att beställa smycket som Arwen ger till Aragorn (i filmerna)? Min kompis önskar sig nämligen det när hon fyller år ... Tolkien rules!!
Kram,

Elin

Svar:
Hejsan Elin! Arwens halssmycke (som hon ger till Aragorn), "Aftonstjärnan", finns hos flera handlare på nätet, bland annat officiella lotrshop.com. Det bör även finnas någon svensk återförsäljare på nätet.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


8. Fråga:
Hoppsan, det var nog några år sen jag läste tilläggen till Härskarringen. Jag skickade in en fråga för några dagar sedan som gällde varifrån hoberna kom. Igår började jag läsa boken på engelska för första gången och läste då "Concerning Hobbits". Där fanns visst svaret på min fråga, upptäckte jag. (Även om svaret var att det inte finns något svar.)

Vendela

Svar: "Concerning Hobbits" täcker in rätt bra allt man behöver veta om hober ...

Robert Östberg9. Fråga:
Ser alver olika ut beroende på varifrån de kommer? Är till exempel Arwen och
Elrond mörka för att de kommer från Vattnadal, och Galadriel ljus för att hon kommer från Lothlórien?

Primula Grubb

Svar: Jag har inte funnit något belägg för att alverna skall ha olika utseende beroende på var de bor. Det kan dock finnas olikheter i klädnaden mellan Lothlóriens alver och Vattnadals alver.

Mattias Richter
Redaktionen

Nej, alver ser inte olika ut beroende på varifrån de kommer, däremot har de tre alviska ätterna lite olika utseende: Elrond och Arwen har främst noldor-blod i sig och är mörkhåriga, Galadriel är också noldor, men hon har ärvt sitt blonda hår sin far Finarfin och dennes mor Indis som tillhörde vanyar.

Robert Östberg10. Fråga:
Fanns det några onda alver (inte orcher)? Jag hörde någon gång för ganska länge sedan om att det fanns någon sorts "mörka alver" (inte moriquendi).

Galadriel

Svar:
Hej Galadriel! (Här måste man kanske först försöka definiera ondska!) Det fanns utan minsta tvivel alver som var själviska, hänsynslösa och illvilliga och som man i vissa fall kan kalla för onda. Hit hör bland andra Eöl, Maeglin samt flera av Fëanors söner. Eöl kallades "mörkalven" men är i själva verket en sinda och i släkt med själve kung Thingol. Förutom detta förekommer inte beteckningen "mörka alver" på några andra än moriquendi/avari.

Robert ÖstbergTillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


11. Fråga:
Vart kan jag få mer fakta om Arwen?

Primula

Svar:
Hej Primula! Det mesta som finns om Arwen är i appendixet, i texten om Aragorn och Arwen. Se även nedan.

Robert Östberg12. Fråga:
Hej, vad sägs egentligen om Arwens utseende i böckerna, står det någonting alls om detta? Och hur står det egentligen till med Legolas hårfärg?

Isil

Svar:
Det säg inte mycket om Arwens utseende. Troligtvis hade hon mörkt hår, men något mer har jag inte hittat.

Den andra halvan av frågan -- som gäller Legolas hårfärg -- besvarades av Gustav Dahlander i Frågespalten nummer 2 2002, och svaret löd ungefär som följer: Det är riktigt att ingen specifik hårfärg nämns i LOTR. Denna undran är som du kanske känner till en ständig tvistefråga bland tolkienister och jag har åtminstone aldrig sett något definitivt svar. Hans släktskap möjliggör såväl ljust som mörkt hår.

Mattias Richter
Redaktionen

Det som står är att hon (Arwen) var mörkhårig med grå ögon och var ypperligt skön, men så mycket mer detaljer finns inte. Gällande Legolas så har jag skrivit en artikel för TA om detta, som du hittar här.

Robert Östberg

Min hållning i frågan om Legolas hårfärg är att den var mörk, främst på grund av följande citat från "The Great River" i LOTR:

"Frodo looked up at the Elf standing tall above him, as he gazed into the night, seeking a mark to shoot at. His head was dark, crowned with sharp white stars that glittered in the black pools of the sky behind."

Hans far var dock blond, vilket får mig att tvivla.

I "Many Meetings" i LOTR beskrivs Arwen så här:

"In the middle of the table, against the woven cloths upon the wall, there was a chair under a canopy, and there sat a lady fair to look upon, and so like was she in form of womanhood to Elrond that Frodo guessed that she was one of his close kindred. Young she was and yet not so. The braids of her dark hair were touched by no frost, her white arms and clear face were flawless and smooth, and the light of stars was in her bright eyes, grey as a cloudless night; yet queenly she looked, and thought and knowledge were in her glance, as of one who has known many things that the years bring. Above her brow her head was covered with a cap of silver lace netted with small gems, glittering white; but her soft grey raiment had no ornament save a girdle of leaves wrought in silver.
   So it was that Frodo saw her whom few mortals had yet seen; Arwen, daughter of Elrond, in whom it was said that the likeness of Lúthien had come on earth again; and she was called Undómiel, for she was the Evenstar of her people."


Gustav Dahlander
13. Fråga:
Hej!
Jag har nyligen börjat läsa alla gamla Frågespalter. Och eftersom jag fortfarande bara är på Frågespalten 4 2003 så finns det risk att denna fråga redan blivit ställd, men jag orkar inte leta igenom alla just nu.

Så till frågan: I Frågespalten 3 2003, fråga 14 C, har Andrea Agering skrivit att Tuor och Idril fick sonen Eärendil, som gifte sig med Elwing och de fick barnen Elrond och Elros. Det låter ju rimligt, men om man sedan läser svaret på fråga 22, Frågespalten 4 2003 står det att Turin gifte sig med Turgons dotter, och de fick sonen Eärendil som gifte sig med Elwing, och de fick sönerna Elrond och Elros. Eärendil kan väl inte ha fyra föräldrar?

Kan någon reda ut det här? Eftersom det är Andrea Agering respektive Johan Sandberg som svarat på de tidigare frågorna, så kanske ni skulle kunna förklara hur detta hänger ihop.

Tacksam för svar!

Emelie

Svar:
Hej Emelie! Johan råkade helt enkelt blanda ihop namnen Tuor och Túrin: Eärendils föräldrar är Tuor och Idril (Turgons dotter) och inga andra. Detta rättas under "Kompletterande svar" i det efterföljande numret.

Robert Östberg14. Fråga:
Vilka alver var äldst som levde i Midgård vid tiden för Ringens krig? Galadriel var väl en av dem? Och Círdan? Jag skulle även vilja veta hur gamla Galadriel, Círdan, Elrond, Legolas, Celeborn, Glorfindel var?

Vad hände med Melian? Hon var ju en maia och gifte sig med en alv, levde hon fortfarande under Ringens Krig?

Galadriel

Svar:
Frågan om alvernas ålder besvaras delvis av Gustav Dahlander i Tolkiens Arda - Frågespalten nummer 6, 2002. Círdan är med stor säkerhet den äldste alven som fortfarande levde i Midgård vid tiden för Ringens krig. Galadriel föddes redan under Trädens år, så av dem du nämner är hon troligen näst äldst. Tolkien ger inte exakt födelsedatum för någon av de du nämner, men Elrond föddes någon gång kring år 550 i första åldern.

Det står att läsa i Silmarillion att Melian efter Thingols död färdades tillbaka till Valinor. Hon blev definitivt inte dödlig.

Robert Östberg15. Fråga:
Varför gillar inte Elrond Aragorn?

Mvh,

Arwen

Svar:
Hej Undómiel! I boken hyser Elrond inte agg mot Aragorn, som han uppfostrat som en son. Han tycker dock att människan har siktat lite väl högt när han förälskar sig i Arwen, och meddelar att Aragorn måste vinna kungariket för att få henne, det vill säga bli kung i Gondor.

I filmerna framställs Elrond som barsk, då man där förflyttat beslutet om giftermålet till tiden för själva berättelsen. I den skildringen uppskattar han inte att dottern ska bli dödlig och skiljas från honom för evigt, och några kriterier som Aragorn ska uppfylla för att få hennes hand tycks inte existera.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


16. Fråga:
När världen förändrades tog Illúvatar bort Aman från Arda och gjorde Arda till den sfäriska värld vi nu lever i, och det sägs att Aman kommer att komma åter till Arda när världens slut är nära. Vad menas med "När världen förändrades", ungefär när handlar det om? Jag gör ett skolarbete och min lärare kommer inte att vara nöjd med bara "När världen förändrades".

Primula Grubb

Svar:
Hej, Primula! Den förändring av världen som åsyftas är när Númenor sjönk år 3319 i andra åldern. Det var då Aman förflyttades bortom Arda och Arda blev rund. Se slutet av "Akallabêth" i Silmarillion.

Robert Östberg17. Fråga:
Hejsan och tack för att ni svarade på frågorna!
Jag har fortfarande lite svårt att tro att Svarta tornet inte var högre [än Robert Östbergs antagande att 1000 meter förefaller vara en mindre trolig höjd på Svarta tornet]. Man måste ha i åtanke att tornet inte var färdigbyggt i slutet av Tredje åldern. Barad-dûr hade börjat återuppbyggas på 2900-talet, då Sauron återvände, och då var nog tornet vid Ringens krig långt ifrån komplett. Under andra åldern tog det 600 år innan det var klart, och tänk på att Sauron hade väsentligt mycket mer makt och väsentligt fler tjänare på den tiden, och förresten hjälpte Ringens makt till att bygga klart sin herres borg.

Drygt 100 år hade gått sedan Sauron återvände till Mordor, och med tanke på ovannämnda saker så var nog fästningen inte ens halvbyggd. Men visst, i och för sig så stod spiran klar (ett måste eftersom Sauron nog ville ha sitt tronrum klart först) men resten hade inte byggts klart. Kanske hade bara grundvalarna befästs medan själva huvudtornet byggts först av allt och sedan, ju mer tiden gick, växte resten av Barad-dûr med.

Jag tror att det gick till så som en pyramid byggdes -- grundbyggnaden byggdes för hand allt högre och större, (med undantag för huvudtornet som redan var klart). Så med det kan man nog säga att Svarta tornet inte var färdigbyggt i slutet av tredje åldern och att det, i de Mörka åren mer än 4000 år tidigare, hade varit betydligt större och mäktigare. Med en storlek på 686,25 meter i Ringens krig så kan det ha varit 700 meter eller ännu mer (kanske 750-800) under den tiden då Saurons och Ringens dominans var som störst.

Förresten, vad tycker ni om filmens Barad-dûr? Ganska häftigt, men tror ni att det såg ut som ett enda torn? Själv tycker jag att det ska se ut som i medeltida slott -- först de sju murarna, sedan de lägre byggnaderna och till slut själva huvudtornet.

Mikew

Svar:
Hej igen Mikew. Frågan spinner vidare på en diskussion från fråga 10 i förra Frågespalten. Jag har tyvärr inte så mycket att tillägga, det finns inget annat än spekulationer att tillgå i denna fråga.

Robert Östberg18. Fråga:
Hejsan, Gustav!
Jag har ett problem. Sitter i biblioteket och har nu försökt två gånger att få fram sidan lotr.middle-earth.us, men lyckas inte (får fram "Sidan kan inte visas-meddelandet"). Finns det någon annan sajt/sajter där jag kan hitta en karta över Midgård? Jag behöver den verkligen!!!

Med vänlig hälsning,

Pia-Marit Lahtinen


Svar:
Hej Pia-Marit! Det var minsann inget stort problem - du hittar nämligen mängder av kartor bara genom att söka på "lord rings maps" på till exempel Google! Du har rätt i att kartsajten du nämner har legat nere en tid, men dess bättre så ser jag nu att den kommit igång igen. Vid den händelse att den skulle vara oåtkomlig igen så kan du med förtroende vända dig till exempelvis den här länksamlingen.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna -- De tre, De sju, De nio och Den enda -- utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


19. Fråga:
Vem har skrivit texten på Ringen och versen om ringarna som står först i boken? Versen kan ju omöjligen vara äldre än Ringen eftersom den handlar om Ringen -- som tillverkades i hemlighet. Ergo: Sauron skrev åtminstone de fyra raderna själv strax innan han gjorde Ringen. Men Gandalf säger att de fyra stroferna är en del av en äldre vers som alverna känt till längre, och att stroferna på Ringen synbarligen hänvisar till tidigare delar i dikten (det introduceras ett "dem" i versen som kan inte har någon mening om man inte vet att det var de andra ringarna i de tidigare raderna som avsågs) verkar också klart tyda på att hela versen har skrivits samtidigt. Å andra sidan, efter vad jag läst om Sauron verkar han knappast vara mannen som skriver känsliga dikter som prisar "alvkungarnas makt högt i det blå" (eller hur det nu bör översättas), och allra minst formulera denna finstämda rad på svartspråk -- hela dikten skrevs rimligen på samma språk om den skrevs på en gång.

Hur i hela friden kom alverna över den? Använde Sauron versen som propaganda för att skryta med sin makt, och var det i så fall han som översatte den till alvspråk? Det verkar mycket märkligt att alverna, med tanke på vilken stor makt språk har i Tolkiens värld, skulle vilja ta över en vers som Sauron skrivit.

Om Sauron inte spred versen själv återstår möjligheten att de fyra raderna trots allt var skrivna för sig, och att alverna skrev de andra raderna runt dem, efter att de sett Ringen efter Saurons död och översatt de fyra raderna.

En sista möjlighet är att Tolkien inte tänkt igenom den här detaljen; han ville att texten på Ringen skulle vara en del av en känd dikt, men förbisåg att det inte kunde finnas några kända dikter om Ringen innan den smiddes.

Jens

P. S. Det verkar som om osynlighetsringar var ganska vanliga i Midgård vid den här tiden, och att de flesta inte hade någon särskild makt. I annat fall torde väl Gandalf inte ha väntat i över sjuttiofem år från att han fick reda på att Bilbo hade en osynlighetsring tills han undersökte den genom att kasta den i brasan på Baggershus. Han borde väl ha kunnat lista ut att det åtminstone var en av Maktens ringar, enligt min enkla åsikt.

Svar:
Hej Jens! En mycket intressant frågeställning! Först, låt oss sortera ut fakta: det Gandalf säger till Frodo om orden på Ringen är "It is only two lines of a verse long known in elven lore": han säger alltså inget om huruvida versen är äldre än Ringen eller tvärtom, eller om den är skriven av alverna, bara att den sedan länge är känd av dem. Sedan, vid Elronds rådslag, berättar Gandalf att det var orden "One Ring to rule them all ..." som avslöjade för Eregions alvsmeder att de blivit förda bakom ljuset, så de raderna fanns uppenbarligen inte före Ringens tillkomst. I Silmarillion berättas att när Sauron första gången satte Ringen på sitt finger så blev alverna medvetna om honom och såg hans onda avsikter, och man får väl anta att de då uppfattade hans ord om "One Ring to Rule them all". Då ser jag några möjligheter:

1. Det var Sauron som skapade hela versen. Kom ihåg att när de tre, de sju och de nio smiddes så låtsades Sauron ännu vara god och han kan mycket väl ha skapat också de första raderna, till synes prisande alverna, men hela tiden ha sin egen plan i baktanken. Orden på Ringen är skrivna på svarta språket, men det betyder inte att han inte kan ha skapat de första raderna i versen på alviska.

2. Alverna skapade de första raderna när de smidde De tre, De sju och De nio och Sauron fortsatte sedan på versen när han smidde Den enda.

3. Alverna skapade versen efter att Sauron avslöjat sina onda avsikter med Den enda och de satte in Saurons ord i versen som en varning och för att föra kunskapen om ringarna vidare.

Alla tre möjligheter har sina brister, vilket jag skulle tro beror på det enkla faktum att Tolkien troligen kom på versen först och sedan försökte utarbeta vart versen kom ifrån och det är anledningen till att ingen förklaring är helt och hållet tillfredsställande. Det är nog så långt jag kan komma just nu.

Robert Östberg

En tydlig genomgång av tillgängliga fakta kan vara behjälplig. Först har vi Gandalfs uppgifter i LOTR, "The Council of Elrond", att Saurons ord då han trädde Ringen på fingret hördes av alla alvernas ringbärare:

"... [Sauron] forged secretly in the Mountain of Fire the One Ring to be their master. But Celebrimbor was aware of him, and hid the Three which he had made; and there was war, and the land was laid waste, and the gate of Moria was shut."

Lite senare i samma kapitel säger han:

"Out of the Black Years come the words that the Smiths of Eregion heard, and knew that they had been betrayed:

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them."


Det var alltså inte bara Celebrimbor som hörde orden, utan - som sagt - troligen alla som bar en maktens ring. I The Silmarillions "Of the Rings of Power and the Third Age" styrks antagandet:

"But the Elves were not so lightly to be caught. As soon as Sauron set the One Ring upon his finger they were aware of him; and they knew him, and perceived that he would be master of them, and of all that they wrought. Then in anger and fear they took off their rings."

Onekligen fanns det en mental länk mellan "the Lord of the Ring" och bärarna av de andra ringarna, varför de kunde uppfatta Saurons ord i sinnet trots att han var i ett helt annat land. Senare i samma text kommer mer information:

"But Sauron gathered into his hands all the remaining Rings of Power; and he dealt them out to the other peoples of Middle-earth, hoping thus to bring under his sway all those that desired secret power beyond the measure of their kind."

Detta är relevant då vi får veta att alvernas mäktigaste ringar (troligen) inte var avsedda för distribuering bland Midgårds folk, utan smiddes åt dem själva.

Gandalfs kommentar i samband med reciteringen inför Frodo i LOTR:s "The Shadow of the Past" ger ingen klar information beträffande Ringversens bakgrund:

"It is only two lines of a verse long known in Elven-lore".

Av dessa fragment gör jag antagandet att (1) Sauron skrev "One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them" och versen kom till alvernas kännedom genom att den uttalades när Ringen färdigställdes, och att (2) varken alverna eller Sauron skrev rad 1-5 och 8 innan Ringen smiddes - vid den tiden var inte Maktens ringar avsedda för en dylik distribuering.

Jag tror att alverna skrev rad 1-5 och rad 8 själva, vid ett senare tillfälle. Dessa rader berättar respektfullt om "the Elven-kings under the sky" - och alverna smidde ju sina ringar själva, utan Sauron - men talar kargt om "halls of stone" när det rör dvärgarna - vars ringar gjorde dem giriga - och fientligt om "doomed to die" vad människorna beträffar - vars ringar behärskade dem fullständigt (ironiskt nog så gjordes dock människorna just odödliga av ringarna; men detta rörde sig bara om "counterfeit immortality", falsk odödlighet, som Tolkien skriver i ett av sina brev). Det var också alvernas vana att omtala Sauron som "the Dark Lord" -"One for the Dark Lord on his dark throne / In the Land of Mordor where the Shadows lie" - själv brukade han snarare använda uttryck som "Sauron the Great" och "the Lord of the Earth".

"Of the Rings of Power and the Third Age" berättar om Saurons vrede som riktades mot alverna, när han fann att de uppfattat honom och gömt De tre:

"But he, finding that he was betrayed and that the Elves were not deceived, was filled with wrath; and he came against them with open war, demanding that all the rings should be delivered to him, since the Elven-smiths could not have attained to their making without his lore and counsel. But the Elves fled from him; and three of their rings they saved, and bore them away, and hid them."

Jag håller inte som troligt att han vid denna tid samtidigt skulle skrivit en propagandadikt som inleds med orden "Three rings for the Elven-kings under the sky".

Gustav Dahlander20. Fråga:
Hej och tack för tidigare svar. Jag måste säga att jag är mycket imponerad av era kunskaper. I ett klipp i Sagan om ringens förlängda version säger Gandalf under rådslaget att Sauron lät en del av sitt blod blandas med guldet när han göt Den enda, är detta något som filmmakarna hittade på eller är det nämnt i böckerna?

Mattias

Svar:
Hej och tack för komplimangen! Detta är filmmakarnas påhitt.

Robert ÖstbergTillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


21. Fråga:
Jag har en fråga angående Saurons arméer: är alla soldater under hans kontroll eller har De nio egna styrkor som de kan använda som de finner bäst?

Mattias

Svar:
Tja, nog har nazgûlerna egna styrkor, men då nazgûlerna å sin sida lyder under Sauron så står soldaterna ju ändå indirekt under Saurons kontroll. Se på armén som Häxmästaren leder ut från Monas Morgul.

Robert Östberg22. Fråga:
Hejsan!
Jag ska gå rakt på sak ... Hur såg Sauron ut? Jag har läst böckerna en gång och ska göra det resten av mitt liv tror jag ... Jag har sett alla filmerna också, där hade Sauron rustning men det är väl inte riktigt han? Jag har hört att han kunde byta skepnad, som i Silmarillion där han blir en varg. Det är första frågan och nu till sista: Hur banne mig kan Sauron anta kroppslig skepnad när han bara är ett "öga" och inte har något finger han kan sätta Den enda ringen på?

Tacksam för svar!!!

Thom

Svar:
Sauron kunde ursprungligen anta en vacker och vördnadsbjudande skepnad (det var så han lurade Celebrimbor och smederna i Eregion i andra åldern), men efter Númenors fall förlorade han den förmågan och kunde bara se hemsk och otäck ut. Hur han såg ut sedan är svårt att säga, men han bör i alla fall ha haft en mänsklig skepnad, eftersom Isildur högg Ringen från hans finger.

Sauron är inte bara ett öga -- han har en kroppslig skepnad! Gollum, som faktiskt hade träffat Sauron, berättar för Frodo och Sam att Sauron bara har fyra fingrar på den Svarta handen. Ögat ska antagligen snarast ses som en symbol. Se fråga 11 i faq:en.

Martin Andersson23. Fråga:
Me again!
I wonder, if only the Uruk-hai were called uruks? I´ve read that other orcs also have been called uruks, but they´re not uruk-hai. Were they large orcs or just normal orcs? Some of the orcs from the Misty Mountains were larger than other orcs, but they were not Uruk-hai.

Did Sauron rule over them in the Second Age, and when I´m asking, did Sauron rule over all orcs in Middle-earth under the Dark Years? Please, pleaeaeaeaese, can you Lords answer these questions?

Mikew

Svar:
Hej igen! Jag förstår inte riktigt, måste jag bekänna, varför du skriver på engelska; men alla sätt som går är bra, så varför inte? Vad uttrycket uruker beträffar så menar samtliga pålästa uttolkare att detta inte är mer än en variant av namnet uruk-hai med en väströnsk böjning.

Det fanns större och mindre orcher även bland snaga-hai, den ursprungliga varianten. De största i Dimmiga bergen var dock uruker, till exempel den hövding som skadade Frodo i Mazarbuls kammare i "The Bridge of Khazad-dûm". Det är också mer än troligt att Azog och Bolg var av urukernas släkte.

Under den andra åldern existerade inte uruk-hai, det var först i tredje åldern på 2400-talet som de visade sig. Det är inte sannolikt att Sauron under andra åldern härskade över alla orcher, några förvildade stammar fanns det nog alltid. Folket var ju, vilket framgår av Gorbag och Shagrats samtal vid Cirith Ungol, ett bångstyrigt släkte som alla ville härska på egen hand.

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk). Missa heller inte Språk-faq:en.


24. Fråga:
Finns det någon ordbok på Internet över dvärgarnas språk?

Daniel Forsberg

Svar:
Ardalambion har det mesta som är känt om dvärgarnas språk, khuzdul, här.

Robert Östberg25. Fråga:
Vad betyder Athelas?

Alexis

Svar:
Enligt Robert Foster i The Complete Guide to Middle-earth är det sindarin och betyder Kungsklöver, vilket också är dess namn på väströna.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här.


26. Fråga:
Efter en diskussion på forumet undrar jag: tyckte Tolkien illa om katter? Tevildo och grabbarna var ju tänkta som onda i DFSB innan de togs bort. Visserligen brukar hunden vara god och katten ond, men vet ni något om Tolkiens förhållande till djuren?

Túrin Turambar

Svar:
Hej Världsundergångens herre! Kom också ihåg drottning Berúthiels katter som inte heller var särskilt snälla ... Man kan ju definitivt få intrycket att Tolkien ogillade katter, men jag har aldrig hört något specifikt om detta i det jag läst om honom.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
Många insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


27. Fråga:
Tjenare, har lite frågor. Tack även för en bra sida!

A. Skulle Sauron (med Ringen) kunna besegra alla andra maiar? Med tanke på att han blev mäktigare med ringen ..

B. Gandalf verkar vara lite mer specifik i sin roll i boken, lite mer speciell. Kan han vara Tolkiens favorit kanske? Jag tycker att det verkar så.

C. Skulle du kunna svara rakt av på om det är Sauron, eller någon annan som är ondingen i "The New Shadow"?

TJ

Svar:
Hej, och tack för berömmet! A. Eftersom han aldrig mötte alla maiar i en strid så kan man givetvis inte med säkerhet veta, men jag tror definitivt att Sauron skulle varit chanslös. Det är sannolikt att det finns över 100 maiar, och enbart Eönwe skulle troligen kunna ge Sauron utan Ringen en omgång. Möjligtvis så skulle det bli en jämn match om Sauron var i toppform och bar Ringen på sitt finger.

B. Jag tror inte att Tolkien har pekat ut någon favoritkaraktär i boken, men Gandalf talar åtminstone ofta med Tolkiens röst. Många gånger gör författaren trollkarlen till talesmannen för sina egna åsikter, som till exempel när denne till Saruman i "The Council of Elrond" säger:

"... he that breaks a thing to find out what it is has left the path of wisdom."

Gandalf sitter vidare ofta inne med den sanna versionen: om han och Elrond ger olika uppgifter så är det vanligen trollkarlen vi kan lita på. När Gandalf antyder att rohirrim betalar tribut med sina hästar till Mordor så är det ett sällsynt undantag - den gången har faktiskt Boromir rätt!

C. Nej, det går inte att säga i vilken form ondskan skulle uppträda i "The New Shadow", Tolkiens påbörjade tiosidiga uppföljare till LOTR i HOME 12. Troligtvis visste Tolkien det inte ens själv: berättelsen avbryts med att en av huvudpersonerna i kvällsmörkret utan förvarning förnimmer "den gamla ondskan" igen. Det bör inte ha varit fråga om Sauron, han var med säkerhet besegrad en gång för alla. Jag gissar att det rörde sig om någon Saruman-gestalt som tagit upp den gamla ondskans sätt igen - Tolkien skrev ofta, bland annat i förordet till LOTR, att Saurons motsvarigheter är borta från jorden men att Sarumans likar kan skönjas lite varstans.

Gustav Dahlander28. Fråga:
Hejsan ... nu har jag läst de senaste frågespalterna sen jag skickade min fråga och sett att den inte kom med så jag gör ett nytt försök.
A. Vad tillhör egentligen enterna för ras? Jag läste någonstans att de är trädbeklädda människor, stämmer det? (Har inte läst böckerna.)

B. Hur gammal är Frodo i böckerna? Är han äldre än i filmerna?

Mvh,

Anarmyne

Svar:
Hej! Jag får beklaga att vi inte lyckades besvara din fråga förra gången. A. Enterna beskrivs som "spirits" som åkallades "from afar" av Yavanna, i The Silmarillion. De bör nog inte räknas bland "folken", utan är snarare att liknas med örnarna. De är definitivt inte träklädda människor!

B. År 3019 i tredje åldern, det år Ringen omintetgörs, innehar Frodo en ålder av 51 år. När han fick Ringen hade han dock just fyllt 33 och blivit myndig. Med dyrgripen i sin ägo förblev han i princip oförändrad -- "outwardly he retained the appearance of a robust and energetic hobbit just out of his tweens" (LOTR, "The Shadow of the Past") - så filmernas gestaltande av en ung Frodo är riktig. Jag vet inte om manusförfattarna har tänkt på hur gammal deras Frodo är - de har ju klippt bort de 17 år som gick mellan Bilbos 111-årsdag och Frodos avresa.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistretFRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Legolas" © Patrik Jakobsson
"Horn of Gondor" © Taurrohir