Nummer 9 2004
Tisdagen den 13 april
Välkommen till nummer 9 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer den 17 april. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre spalter under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


yvärr är detta nummer av Frågespalten rejält försenat, beroende på oannonserad sjukfrånvaro av den ordinarie redaktören Johan Sandberg. Det har som många säkert märkt varit svårt för oss att driva Frågespalten till 100 procent under vårvintern, och ofta har undertecknad -- som egentligen inte har tid över för sysslan -- fått hålla i redaktörskapet. Läsarreaktionerna har varit många och vi inser att det krävs åtgärder för att få Frågespalten upp på banan igen. Därför kommer vi inom kort att ta till krafttag, så till den grad att vi förändrar hela vårt upplägg.

Just nu arbetar vår teknikmästare Mikael Svanholm för fullt med ett system som kommer att lösa de gångna problemen, och förhoppningsvis även förbättra vår läsarservice avsevärt. Denna lösning går ut på att plocka bort publikationen Tolkiens Arda -- Frågespalten helt, och istället publicera frågor och svar löpande på veckans alla dagar. Vår sortering i ämneskategorier kommer att finnas kvar, och förhoppningsvis bli än mer förfinad. I denna spalt kommer en inskickad fråga att besvaras inom några dagar istället för, som nu, efter två veckor. Premiären för nyordningen beräknas bli lördagen den 24 april. Vi hoppas och tror att den nya lösningen kommer till stånd och blir en förbättring för alla parter!

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
RedaktörKommentera numret!
Skriv vad du tycker om detta nummer av Frågespalten och redaktörens ledare här.
Kommentera (1)Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Översättningar
Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Maktens ringar
Handlingen i böckerna


-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Hej, jag undrar varför ni inte har alla dagböckerna från Sagan om ringen. Jag vet att det finns fler, för jag har hittat dem på engelska; till exempel Sam, Sauron, Elrond, den femte ringvålnaden och Saruman.

Mvh,

Evelina

Svar:
Hej Evelina! Faktum är att vi har dessa dagböcker, men de finns inte med i registret i sektionen Arkivet, då detta sammanställdes i oktober (det kommer att uppdateras så småningom). Längst ner på denna sida hittar du en komplett förteckning över våra dagböcker så länge.

Gustav Dahlander2. Fråga:
Först vill jag tacka för en superbra sida. Den har hjälpt mig få koll på läget och svar på många frågor. Men kan ni svara på dessa så skulle jag bli glad.

A. Kan ni inte fixa ett bildgalleri? Det skulle vara kul.

B. Jag har hört att Éowyn och Faramir gifter sig, stämmer det?

C. När kommer del två av sindarin-skolan? Eller har jag missat den?

En Tolkienälskare

Svar:
Hej, kul att du gillar oss! A. Vi startar gärna ett bildgalleri under Alster, skicka in era bilder så lägger vi upp dem!

B. Ja, det stämmer precis. Om du läser The Return of the King så framgår saken tydligt. Faramir behåller senare rikshovmästarämbetet, med Ithilien som speciellt ansvarsområde; han och Éowyn slår sig ned där.

C. Tyvärr så har lärare Ingrid Yllö bara skrivit en lektion, så vi har publicerat allt som finns. Om hon fortsätter arbetet så kommer det upp på Tolkiens Arda, men tills vidare så får vi tyvärr nöja oss med det lilla som sammanställts. Det finns dock resurser annorstädes på Internet, se Språk-faq:en.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ 
Översättningar -------------------------------------------------
Denna kategori behandlar frågor kring de olika översättningar som gjorts av Tolkiens verk. Tonvikten ligger givetvis oftast på Erik Anderssons nyöversättning av Härskarringen. Tolkiens Arda-expert inom detta område är Daniel Möller.


3. Fråga:
Jag har en fråga: när kommer nyöversatta Ringarnas herre ut i affärerna? Jag har inte hört mycket om den, så jag började undra.

Patrik

Svar:
Hej! Det finns inget sagt om när böckerna kommer att släppas än så länge, men en kvalificerad gissning är att den första delen utkommer tidigt i höst och den sista till julen 2005.

Gustav Dahlander4. Fråga:
Hej!
Jag har en fråga angående nyöversättningen. Vad jag har läst så verkar det som om de flesta namnen översätts. Det är bra att man översätter ordagrant men -- som någon sa -- det skall låta fint i munnen också. Nu till min fråga: har ni några nya uppgifter om nyöversättningen, när den kommer ut eller några av namnändringarna? Kommer Rivendell att heta Kleva Däld eller Riftedal? Personligen tycker jag att "Den kluvna dalen" skulle låta vackrast.

Är allmänt nyfiken.

Arwen Undómiel

Svar:
Hejsan! Jag sitter förmodligen inne med de flesta av uppgifterna, men tyvärr så vill förlaget inte att jag ska lämna ut information alltför vidlyftigt. Alla engelska namn översätts naturligtvis, med undantag för många fornengelska former som till exempel "Théoden". Rivendell lär inte heta "Kleva Däld", så mycket kan jag säga. Angående släppdatum: se fråga 3 ovan.

Gustav DahlanderTillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


5. Fråga:
I filmerna verkar östringarna ha lite samurajinspirerade rustningar och om jag inte ser dåligt, har de som rider på olifanterna lite arabdesign. Är detta ett sammanträffande? Om inte, varför gjorde PJ så här?

Mvh,

Pernilla

Svar:
Peter Jackson har tagit inspiration lite här och var ifrån gällande de olika kulturernas utseende i filmerna. Till exempel har även alverna inslag som tycks vara hämtade från Orienten och Asien. Så detta är troligen fullt medvetet av PJ. Han tyckte väl att det passade bra.

Robert Östberg

Att Midgårds sydröna män har afrikanska eller arabiska drag är fullt naturligt, då dessa folk föreställer en historisk föregångare till regionernas nutida invånare. Detsamma gäller östringarna och Asien.

Gustav Dahlander

Att verkliga kulturer får stå förebild för fiktiva folkslag är givetvis vanligt inom fantasy- och science fiction-produktioner. Den västeuropeiska kulturen brukar få stå förebild för "de vanliga", de centrala och "civiliserade" folkslagen där hjältarna återfinns, medan de asiatiska och orientaliska kulturerna får stå förebild för det avvikande, inte sällan heller de "dåliga" och de "barbariska". Denna tradition har rötter från antikens Grekland som, i takt med expansionen, i dramer och skådespel lät framställa den egna kulturen som bärare av civilisationens värden och de orientaliska folken som ociviliserade, vanligtvis trollkunniga, opålitliga samt bestående av okvinnliga kvinnor och omanliga män. Att de folkslag som strider på Saurons sida bär kinesiska och arabiska attribut är därför knappast medvetet fördomsfullt eller ondskefullt gjort, utan endast ett tråkigt vidarebefordrande av en gammal västeuropeisk självgodhet.

Nu ska väl i rättvisans namn inte PJ ensam lastas för denna upprepning av idén om den egna kulturen som civilisations- och normbärare. Även för Tolkien själv, det framgår ju tydligt hur han ville att de olika folkslagen skulle se ut, hade det antagligen varit en märklig tanke att låta till exempel hjälten Aragorn vara kortväxt, snedögd och iförd snabeltofflor.

Hur alverna har asiatiska och orientaliska inslag, som Robert Östberg ovan menar, har i varje fall jag svårt att upptäcka.

C. Ehrenkrona
Redaktionen


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej filmer, se ovan) ...


6. Fråga:
Hej!
Tack för en underhållande och högst informativ sida.

Visste ni om att det skrivits och publicerats en uppföljare till Härskarringen? En trilogi, till och med. Själv blev jag ytterst förvånad när jag fick reda på detta. Särskilt med tanke på att Tolkiens efterlevande väl äger någon slags upphovsrättigheter till hans verk och även en berättelse som bara använder Tolkiens sagovärld som ram måste väl anses bryta mot dessa upphovsrättigheter?

Hur som helst, trilogin, som utspelar sig tre hundra år in i den fjärde åldern, heter The Ring of Darkness och är skriven av den ryske fantasyförfattaren Nick Perumov. Tydligen finns den bara tillgänglig på ryska. Finns det någon chans, tror ni, att den någonsin kommer att översättas till engelska?

Mer info finns på www.perumov.com/eng/books.shtml

En film som ska utspela sig i Tolkiens Midgård, kallad Ancanar, har också spelats in. Borde det inte finnas restriktioner även här från Tolkienfamiljens sida som borde träda i kraft?

Joe Pesci

Svar:
Hej, och tack för en informativ fråga! Jag hade inte hört talas om denna uppföljare tidigare: chansen att den blir översatt till engelska kan jag därför inte bedöma. Om jag inte tar helt fel så finns det dock inte bara en utan flera uppföljare till Härskarringen, bland andra nyskrivna Sagan om Krigsherrens återkomst, som vi kommer att publicera på Tolkiens Arda så småningom. Tolkien ondgjorde sig i ett av Letters brev över att någon planerade att skriva en uppföljare, och han konstaterade i samma andetag att det uppenbarligen inte fanns några juridiska spärrar som kunde förhindra saken. Så tydligen går det inte att copyrightskydda en fantasivärld.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


7. Fråga:
Finns det några olika religioner i Midgård eller tror alla bara på valar och maiar?

Nisse

Svar:
Religionsutövandet i Midgård har aldrig varit särskilt uttalat. De fria folken (alver, dvärgar och de mer renblodiga edain) vördar Ilúvatar och valar och minnet av Valinor. Vad övrig religion beträffar framgår inte detta så tydligt, men inslag av förfädersdyrkan kan ses ibland annat Rohirrims traditioner.

Robert Östberg

Frågan tror alverna på någon religion? besvarades i nummer 3 2002 enligt följande:

Nej, det är inte religiösa som vissa människor idag, för de vet hur det är. Många av dem har till och med talat med valar, som är mytologins "änglar"; de åberopar ibland exempelvis Elbereth, men det görs på ungefär samma sätt som religiösa idag åberopar ett helgon. Alverna vet att Ilúvatar, den ende guden, finns och att det vore löjligt eller kanske fåfängt att tillbe honom.

Trots att Tolkien själv var starkt katolsk så kan man få intrycket av att ju mer ociviliserade ett folk är i hans värld, desto större roll har religionen i deras tillvaro. Trots detta vill människor som Joseph Pearce i exempelvis JRR Tolkien: a Celebration hävda att LOTR är ett starkt religiöst verk, på många sätt märkligt enligt mig.

Gustav Dahlander

Frågan har dvärgar och människor någon religion? besvarades i nummer 28 2003 enligt följande:

Dvärgar och människor idkar religion tämligen sparsamt i Tolkiens skrifter, men det är klart att dvärgarna anser sig skapade av Aulë (som de kallar Mahal = skaparen). I övrigt ägnar de sig mest åt ett slags helgande av sina förfäder, och de vördar sina konungar högt.

Människornas religioner i Midgård är skiftande, men många av människornas folkslag ingår i vördandet av valar. Vilken vala som anses främst beror i mycket på vilka behov som föreligger för just det folket. Detta är dock alltför djupt vatten för mig, så härmed vare nog sagt!

Magnus Åberg

Vi vet att númenoranerna dyrkade både Eru och (senare) Morgoth. Det är också bekräftat att en del av människorna i södern och östern tillbad Sauron som om han vore en gud. I övrigt är det ganska så ont om hänvisningar till religiösa aktiviteter bland människor i de primära källorna.

Johan Sandberg8. Fråga:
Hejsan Gustav.
I förra numret av frågespalten skrev du: "Det förekommer ingen alv i Härskarringen som explicit sägs vara mörkeralv, moriquendi".

Men var inte Eöl en mörkeralv? Kallades han inte rent av "mörkeralven" eller något liknande?

Neiklot

Svar:
Hej Neiklot! Nu figurerar ju inte, strängt taget, Eöl i Härskarringen ... Det är riktigt att Eöl kallades "the Dark Elf", men för den sakens skull var han inte av moriquendis folk. Silmarillion förklarar saken i "Of Maeglin":

"But now the trees of Nan Elmoth were the tallest and darkest in all Beleriand, and there the sun never came; and there Eöl dwelt, who was named the Dark Elf. Of old he was of the kin of Thingol, but he was restless and ill at ease in Doriath, and when the Girdle of Melian was set about the Forest of Region where he dwelt he fled thence to Nan Elmoth. There he lived in deep shadow, loving the night and the twilight under the stars."

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


9. Fråga:
Hej igen!
Er tidning är grym …

Nu till frågan: Hur kommer det sig att Gandalf får minnesförlust efter att han har återuppstått, men minns ändå att han slogs mot en balrog? Och varför blir han vit sedan?

Tack för ett schysst tidsfördriv!

Fladnag

Svar:
Därför att Tolkien bestämde det så. Gandalf dog trots allt, hans själ färdades till Valinor och sedan tillbaks till Midgård, det är inte så konstigt att han har minnesluckor. Han blir vit därför att han av Valar upphöjts och fått tillåtelse att använda mer av sina maia-krafter.

Robert Östberg

Hejsan! Gandalf förklarar själv i någon mån saken i LOTR i kapitlet "The White Rider":

"I have forgotten much that I thought I knew, and learned again much that I had forgotten. I can see many things far off, but many things that are close at hand I cannot see."

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna -- De tre, De sju, De nio och Den enda -- utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


10. Fråga:
Hej!
Detta är ingen fråga, men jag har läst att det råder olika uppfattningar om hur Vilya och Narya ser ut i filmen [i fråga 22 av nummer 8 2004 av Frågespalten]. Narya är inte av silver utan av guld med en röd ädelsten. Vilya är inte heller av silver utan också av guld men med en blå ädelsten. Bilder finns på www.councilofelrond.com om man söker på namnen. Tänkte bara upplysa om det.

Tack för en underbar sida!

Thurin

Svar:
Tackar så mycket. På den bild jag sett av Narya var det svårt att se tydligt, jag tyckte den var mer silverfärgad än guldfärgad, därav mitt svar.

Robert Östberg11. Fråga:
Hej på er allihopa och tack än en gång för en bra sida!
En liten kommentar till fråga 22 i senaste numret där Gustav inte vet varifrån han har fått sin kunskap ... På framsidan till The Fellowship of the Ring -- som Tolkiens själv har ritat -- är ju alla tre ringar med och alla är av guld, det borde ju bevisa saken ganska bra. Hoppas förresten att jag inte minns fel, det skulle ju vara pinsamt nu när jag lät så säker.

En fråga kom jag just på också, när man skriver med tengwar-runor och vill skriva t. ex. två T efter varandra, ska man skriva ihop dem på något speciellt sett eller är det något streck under eller är det helt enkelt bara att skriva två T-runor?

Matte

Svar:
Hejsan Matte! Jag måste först skriva några rader om mitt svar på fråga 22 i nummer 8. I sin ursprungliga form påstod detta att alla 20 av Maktens ringar var av guld, men att jag inte kunde säga var uppgiften kom ifrån. Jag fick dock ett svar inom någon dag (se fråga 12 nedan) efter vilket jag insåg att jag hade haft -- fel! Hu så hemskt! Det anges faktiskt i LOTR svart på vitt att Nenya var av mithril, och så var det med den saken. Däremot så vet vi att alla dvärgringar var av guld, och det var väl det jag tänkte på. Svaret på den ursprungliga frågan är nu ändrat.

Du har helt rätt i att Tolkien avbildar De tre som gyllene på originalomslaget till The Fellowship of the Ring, men detta tycker jag får betraktas som antingen ett misstag eller en konstnärlig utsvävning. Det finns också de som menar (bland annat Tolkien själv, till viss del) att Tolkiens illustrationer inte kan betraktas som helt kanoniska -- i synnerhet om de inte stämmer överens med texten.

Vad din fråga beträffar så tror jag, utan att på något sätt vara en expert på Ardas skriftspråk, att det beror på vilken metod du väljer att använda. Skriver du svenska med tengwar (som till exempel "Matte") så bör det gå alldeles utmärkt att helt enkelt skriva två likadana tengwar efter varandra -- Tolkien gjorde till och med detta när han skrev sitt eget namn. Man kan dock tänka på att en fonetisk transkribering är det lämpligaste, vilket komplicerar saker.

Gustav Dahlander12. Fråga:
Hej!
Blev lite nyfiken när jag läste Gustavs svar på fråga 22 i senaste frågespalten; jag hade nämligen för mig att Nenya var av mithril. Kollade upp det också: vid Galadriels spegel så beskrivs den ungefär som silverstrålar på guld, vid avskedet vid hamnarna skrivs det dock rätt ut att den är i mithril. Det sägs även att Vilya är i guld medan Naryas metall inte nämns alls. Har fått för mig att den också är i guld dock, men det kanske bara är för att det är mer estetiskt med en rubinring i guld? Jag lämnar över stafettpinnen till nästa...

Haleth

Svar:
Hejsan Haleth! Du har rättat mig -- givetvis är Nenya av mithril! Din insändare fick mig rent av att omedelbart ändra mitt svar i senaste frågespalten till den korrekta form som där återfinns nu. Se även fråga 11 ovan.

Gustav Dahlander13. Fråga:
Kom på en till sak ... Det finns någon utgåva av LOTR som är svart, och på framsidan har den enda i mitten och runt den de tre ... Har inte den utgåvan själv, men vet att bilderna ska vara ritade av Tolkien själv. Den finns väl förhoppningsvis också i boken med Tolkiens alla egna teckningar. Då borde man kunna se exakt hur alla tre ringarna ska se ut.

Haleth

Svar:
Detta är, precis som din insändare 12 ovan, en fullt korrekt observation. Den svarta utgåvan är dock en förvrängd version av Tolkiens originalomslag till The Fellowship of the Ring, som är beigt. Se dock svaret på Mattes insändare 11 ovan.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

---------------------------------------- Handlingen i böckerna ----------------------------------------
Insändare som framför allt funderar kring den direkta handlingen i Tolkiens böcker, hamnar under denna rubrik. Tolkiens Ardas expert på ämnet är Martin Andersson.


14. Fråga:
Länge sedan jag nyttjade frågespalten men nu är det dags: en strandad fråga från forumet, skulle man kunna kalla det: I förra numret skrev Martin Andersson att Frodo kommer till Tol Eressëa, "inte in till själva Valinor." Varför var det så? Fick Gandalf, Galadriel och Elrond åka vidare till fastlandet, de stannade väl inte på ön?

Vingilot

Svar:
Valinor är inte ett land, det är egentligen indelat i två delar -- en för alver och en för valar. Gandalf platsade definitivt i valars del, eftersom han var en maia, men jag vet inte hur det var för de andra. Det är egentligen fel att säga att Frodo inte fick komma till fastlandet, eftersom den alviska enklaven faktiskt omfattade en del av detta, men till själva valars land kom han inte.

Martin Andersson

Det är sagt i skrifterna att noldor, frivilligt eller efter hänvisning, kom att bosätta sig på Tol Eressëa då de återvände till Aman, se till exempel "The Tale of Years" i LOTR:

"The First Age ended with the Great Battle, in which the Host of Valinor broke Thangorodrim and overthrew Morgoth. Then most of the Noldor returned into the Far West and dwelt in Eressëa within sight of Valinor; and many of the Sindar went over Sea also."

Det anges också att Tol Eressëa blev hobernas hemvist.

Angående begreppsförvirringen kring namnet "Valinor": se mitt svar på fråga 11 i nummer 8 2004.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Drakprofil i fönster" © Taurrohir
"Horn of Gondor" © Taurrohir