Nummer 11 2004
Onsdagen den 5 maj
Välkommen till nummer 11 av Tolkiens Arda -- Frågespalten!
Denna publikation ges ut varje lördag, nästa nummer utkommer söndagen den 9 maj. Ansvarig utgivare är Johan Sandberg. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre spalter under Publikationer.


REDAKTÖREN HAR ORDET


ej allihopa! Det var ett tag sedan jag satt i förarstolen på Frågespalten, men nu är jag tillbaka, förhoppningsvis för gott. Sedan januari i år har jag haft två ordinarie arbeten, vilket har varit svårt att hinna med i sig, och det har i sin tur lett till en tids sjukskrivning nu i april för min del. Men nu är jag tillbaka, och jag ska jobba i kapp alla mina åtaganden som blivit liggande.

Jag har en hel del frågor som kommit in till mig, och jag ska sätta mig nu och besvara alla dessa; det kommer nog att bli ett "Johan special"-nummer framöver. Dessutom ska jag återigen aktivera mig i vårt forum, även där har jag massor med saker som inte har blivit gjorda.

Veckans nummer är inte så stort, men jag hoppas att det är läsvärt ändå. För att spara lite på krutet så väntar vi med nästa nummer till på söndag, den 9 maj, i stället för att publicera det på lördagen. Till dess, ha det bra i vårsolen. Och glöm inte att berätta för alla era släktingar och vänner om denna fantastiska frågespalt!

Johan Sandberg
Återinsatt redaktör för FrågespaltenKommentera numret!
Skriv vad du tycker om detta nummer av Frågespalten och redaktörens ledare här.
Kommentera (7)Vilka är vi som svarar på frågorna?
Läs mer om Tolkiens Ardas experter under Om Tolkiens Arda och på frågesidan.Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se Språk-faq:en och tidigare publikationers språkavdelningar.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i faq:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen Förkortningar under Om Tolkiens Arda.REGISTER

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av registret nedan.

Kommentarer
Böcker och produkter
Folk
Personer
Geografi och platser
Ondskans makter
Språk
Personen Tolkien-------------------------------------------------- Kommentarer --------------------------------------------------
Här finns de insändare som kommenterar snarare än ställer frågor, i synnerhet de som inte passar in under någon annan kategori.


1. Fråga:
Har Tolkiens Arda några planer på att göra ett lexikon på svenska liknande det som The Encyclopedia of Arda har?

The Lord that Sings

Svar:
Ja, faktiskt. För egen del när jag vaga förhoppningar om att någon gång sammanställa ett eget uppslagsverk för publikation i tryckt format, men på kortare sikt så finns det ett projekt som en rejäl bit av redaktionen är involverad i. Detta går ut på att inledningsvis skapa ett uppslagsverk inkluderande alla Ardas personer -- med bild -- för att sedan arbeta sig vidare. Realistiskt sett lär de första spåren av detta synas under Ardangóle om ett halvår, men det kan hända saker förr än så. Håll ögonen öppna!

Gustav Dahlander


Hrrruummmmm ... Jo, detta är ett av de projekt jag drog igång innan min "semester" från TA. Förhoppningsvis kommer detta projekt att komma i gång på allvar nu igen.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret


------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna -- böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej filmer, se ovan) ...


2. Fråga:
Hej ... Först och främst så vill jag som alla andra tacka för en underbar sida. Jag besöker den åtminstone ett par gånger i veckan. Och så till frågan: Jag har hittat lite musik från The Tolkien Ensemble på nätet och har fastnat för dem totalt. Vet ni om de finns i någon skivbutik eller måste man beställa via nätet?

Johannes

Svar:
Det enklaste är att gå in i din lokala skivaffär och be dem kolla upp vad som finns. Annars borde nätet vara ett bra sätt att hitta skivorna.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

------------------------------------------------------------- Folk -------------------------------------------------------------
Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.3. Fråga:
Aiya!
A. Skulle jag kunna få reda på namnen på alla ainur, maiar och valar?

B. Är moriquendi och sindar onda?

Tacksam för svar, namárië!

Wilwarin

Svar:
A.
Frågan besvarades av Johan Sandberg i Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 20 2003, fråga 12. En uppräkning av alla valar finner du i "Valaquenta" i början av Silmarillion. Det finns ingen namngiven ainu som inte hör till någon av dessa två ordningar.

Gustav Dahlander

B. Nej, det är de inte, inte ondare än andra tänkande varelser.

Martin Andersson

Jag skulle säga att de har samma anlag för ondska som vilka alver som helst. Man skulle kunna tro att till exempel noldor skulle vara mindre onda då de sett Trädens ljus och levt i Valinor i valars närhet, men se på Fëanors söner -- flera av dem handlar ju från och till långt i från ädelt och gott.

Robert Östberg4. Fråga:
Hej och tack för en alltid upplysande frågespalt!
När ni fick en fråga om alvernas återfödelse i nummer 10 2004 så svarade Robert Östberg i fråga 2 så här:

"Bara för att alverna i sinom tid fick träda ut ur Mandos så betydde inte det att de fritt kunde återvända till Midgård. Glorfindel är det enda kända exemplet på detta. Återfödda alver vistades förmodligen i Alvhem i Aman."

Men när valar slutgiltigt besegrade Morgoth var ju alverna i Aman med i deras arméer. Är det rimligt att anta att samtliga noldor-krigare som dött då fick stanna hemma, eller var Fingolfin, Fingon, Turgon och gänget med igen? Det hade de säkert velat, och man kan också anta att deras erfarenheter av krig mot Morgoth hade varit väldigt nyttiga för valar. Men det står ingenting om detta i den publicerade Silmarillion.

Fëanors söner hade säkert också velat vara med, och sedan kanske övertalat sina bröder att inte stjäla silmarillerna. Jag skulle faktiskt säga att jag tycker att det verkar svårt att förankra att alver skulle återfödas på ett sådant sätt att de skulle kunna ingripa i historien igen i de böcker som publicerats. Vad man kan säga är att om Tolkien hade levt så länge att han fått ut en egen upplaga av Silmarillion så hade han förmodligen inkorporerat idén i den boken. Men jag tycker inte att man kan se Glorfindel i SOR som en återfödd Glorfindel från Gondolin, bara för att Tolkien inte ville att alver hade samma namn. Idén att en enda person skulle ha kunnat återkomma är en så grundläggande "reva i världsordningen" att den måste backas upp för att stämma med resten av världen -- och det hann aldrig Tolkien göra.

I så fall hade han kanske också reviderat Istaris roll; det verkar rejält inkonsekvent att Glorfindel skulle få komma tillbaka till Midgård i sin ursprungsgestalt (han slog ju faktiskt ihjäl balrogernas ledare och hade ansenliga krafter) medan Istari blev tvungna att komma dit svaga och förtegna om sitt uppdrag.

Är det alldeles uteslutet att Tolkien inför sådana funderingar (som han aldrig hann fullfölja?) skulle ändrat sig och döpt om Glorfindel i Silmarillion?

Namárië!

Jens

Svar:
Hej Jens. Tolkien har skrivit en essä som finns publicerad i HOME 12 där han uttryckligen förklarar att Glorfindel i Vattnadal är Glorfindel från Gondolin, så därom råder inget tvivel. Det man måste komma ihåg är följande: Glorfindels reinkarnation och återfärd till Midgård är ett väldigt unikt fall och man kan inte dra direkt paralleller mellan honom och Istari. Gällande Fingolfin med fleras deltagande i vredens krig så tycker jag det verkar troligt att de döda alverna i normala fall dväljs ganska länge i Mandos innan de återföds, det vill säga: de som dött under första åldern kommer knappast att släppas från Mandos så snart att de hinner delta i vredens krig. Undantaget är ju om jag inte minns fel Finrod, som beskrivs vandra tillsammans med sin far Finarfin på Valinors ängar rätt snart efter sin död.

Robert Östberg

Intressanta tankegångar! Jag tycker dock, för egen del, att det inte är rimligt att stryka reinkarnationskonceptionen bara för att den inte upplevs som känslomässigt förankrad i verken. I den publicerade The Silmarillion finns det åtskilliga belägg för att alver reinkarneras efter sin död, inte minst exemplet med Finrod Felagund:

"Then he [Finrod] spoke to Beren, saying: 'I go now to my long rest in the timeless halls beyond the seas and the Mountains of Aman. It will be long ere I am seen among the Noldor again; and it may be that we shall not meet a second time in death or life, for the fates of our kindreds are apart. Farewell!'"

The Silmarillion
, "Of Beren and Lúthien", sidan 174.

Vad Istari beträffar så ikläddes de försvagade gestalter när de ingick i denna orden, och förbjöds att bemöta kraft med kraft. Det är således fullt rimligt att Glorfindel inte skulle försvagas när han återvände till Midgård.

Gustav Dahlander

Alver kan dessutom ha samma namn -- se bara på Legolas av Gondolin och Legolas av Mörkmården.

Johan Sandberg


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


5. Fråga:
Jag undrar hur det gick till när Häxmästaren av Angmar fördrevs från Arnor?

Return of the Shadow

Svar:
År 1975 åkte Häxmästaren på storstryk i slaget om Fornost. Eärnur av Gondor och Círdan ledde en gemensam armé mot honom och mosade Angmar-armén, och när Häxmästaren sedan flydde anslöt sig en styrka från Vattnadal ledd av Glorfindel. Det var vid detta tillfälle som Glorfindel yttrade profetian om att ingen man kunde döda Häxmästaren.

Martin Andersson
6. Fråga:
Aiya!
Sam åker ju också till Odödliga landen efter Frodo, men träffas Frodo och Sam någonsin? (I Odödliga landen, alltså.)

Tacksam för svar, namárië!

Yavanna

Svar:
Vad jag vet så nämner Tolkien aldrig huruvida Frodo fortfarande är i livet i Aman när Sam kommer dit, så jag skulle tro att var och en är fri att tro vad han vill. Själv vill jag nog tro att de återses där: att Frodo på sin dödsbädd får ta ett sista farväl av sin älskade Samwise. Hobernas öde efter döden är det samma som människornas, men då endast Ilúvatar känner detta öde så är det omöjligt att säga något om den saken.

Robert Östberg


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Geografi & platser ---------------------------------------------
Frågor som sätter ämnen som geografi och platser i första rummet hamnar under denna rubrik.


7. Fråga:
Jag undrar lite över Eriador och Arnor i tredje åldern. Är Eriador ett rike, med kung? Finns här i så fall inga städer? Eller blev det en obygd på samma sätt som Arnor?

Return of the Shadow

Svar:
Nej, Eriador hade inte någon kung. Det var en ganska splittrad landsända, med små självständiga "statsbildningar" som Fylke och Bri. Regionen är mer att betrakta som en mindre världsdel.

Martin Andersson
8. Fråga:
Hejsan ni supermänniskor, som hjälper oss vanliga dödliga! Geografi var aldrig mitt starka ämne i skolan så jag behöver lite hjälp ...

Kan ni förklara hur Arda, Eä, Valinor och Midgård hänger ihop, vad som är vad och vilka bor på de olika platserna?

Tack på förhand!

Sandra Westgren

Svar:
Hej Sandra! Visst, jag ska försöka använda mina superkrafter för att hitta ett svar på din fråga ...

Eä är världsalltet, det vill säga detsamma som Arda -- världen. Valinor används oftast syftande till landet med samma namn, som finns på kontinenten Aman. Ibland används det emellertid även som beteckning för hela kontinenten, oftast då inkluderande även Tol Eressëa. Kontinenten Aman var en del av världen fram till slutet av andra åldern, då Arda gjordes rund och denna landmassa flyttades "utanför världens cirklar". Midgård är den kontinent i Arda där de flesta händelserna i Tolkiens berättelser utspelar sig, bland andra de i Härskarringen.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


9. Fråga:
Hur kommunicerade Mordor och Angmars rike? Dimmiga bergen låg ju emellan, fanns det möjligen tunnlar under dom?

Return of the Shadow

Svar:
De bör väl ha kommunicerat genom kurirer på ett eller annat sätt. Visst fanns det tunnlar under Dimmiga bergen, något som Bilbo och dvärgarna upptäckte!

Martin Andersson


I de nordliga delarna av Dimmiga bergen fanns det emellertid pass, som lär ha brukats flitigt. Orchstaden Gundabad låg till exempel åt den östliga sidan av bergen till, men lär icke desto mindre haft samröre med Häxmästarens rike. Angmar kommunicerade dock inte med Mordor, då Sauron vid denna tid inte hade något fotfäste att tala om i landet. Det var Dol Guldur i södra Mörkmården som gällde, och dit var sträckan -- via passen -- kortare. Vad kommunikationen beträffar så får vi inte glömma att Sauron säkerligen i någon mån hade ett medium genom Häxmästarens ring.

Gustav Dahlander


Tillbaka till insändarregistret

----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk). Missa heller inte Språk-faq:en.


10. Fråga:
Hade Tolkien inga speciella "regler" för namnen inom de olika folkslagen? Bara genom att läsa namnen kan man oftast gissa vilket folkslag en person tillhör, men några undantag verkar finnas. Namnen Mablung, Denethor och Ecthelion återfinns alla som namn på alver i Silmarillion, men i LOTR bärs namnen av människor. Varför finns just de tre namnen på olika personer? Var det ett misstag eller hade Tolkien någon tanke bakom det?

Pontus

Svar:
Nej, han hade en tanke med det. Det var nämligen sed hos folket i Gondor -- eller rättare sagt, númenoranerna över huvud taget, innan de avföll -- att tala sindarin och använda sindarinska namn. Så det är helt i sin ordning att människor i Gondor är uppkallade efter fornstora hjältar.

Martin Andersson


Se också på tilläggen till SOR, där dúnedains konungar räknas upp. Namn som Eärendil, Turambar och Beleg drar uppmärksamhet till sig. Notera även att många konunganamn återanvändes av senare regenter, exempelvis Aragorn, Argeleb och Eärnil. I Arda återanvände man namn precis som i våra dagar.

Gustav Dahlander11. Fråga:
Hej!
På bilden i länken här syns boken som Arwen läste i SOKÅ -- om jag inte har fel så står det: "The northern entrance to the paths of the dead".

Texten verkar vara skriven med Beleriand-modet ... Min fråga är: "får" man skriva en engelsk text med Beleriand-modet? I och för sig så vet jag inte om det fanns ett tengwar-mode utvecklat för engelskan vid tredje åldern, så filmmakarna kanske inte hade så många val, men i alla fall ...

Tack på förhand,
Pernilla

Svar:
Hej Pernilla!
Som Tolkien påpekar i LOTR:s "Appendix E (i)" fanns det av naturliga skäl inget etablerat skrivsätt (”mode”) för engelska i Arda. Vid transkriptionen av den engelska texten på LOTR:s titelblad begagnade han ett skrivsätt för väströna som var i bruk i Gondor, men modifierade det i anslutning till ordinarie engelsk stavning. Det ter sig ju också rimligast att använda ett väströnt skrivsätt med tanke både på att engelskan i LOTR har rollen som representant för väströna och på att väströnan fonetiskt sett verkar likna engelskan betydligt mer än vad de alviska språken gör.

I Tolkiens egna texter förekommer ”Mode of Beleriand” enbart som skrivsätt för alviska. Däremot använde han ibland andra varianter av quanta sarme (’fullskrift’, det vill säga skrivsätt där tengwar, inte tehtar, fungerar som vokaltecken) för att transkribera engelska, till exempel i illustrationen till kapitel XII i The Hobbit (”Conversation with Smaug”) och i den utmönstrade epilogen till LOTR (se HOME 9).

Så mot den bakgrunden förefaller filmmakarnas val av skrivsätt inte särskilt insiktsfullt. Det finns som synes bättre alternativ om man vill följa Tolkien.

Björn Fromén


Tillbaka till insändarregistret

-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här.


12. Fråga:
Vad gillade JRR Tolkien att göra på sin fritid, förutom att skriva?

Sara och Felicia

Svar:
Han var väldigt förtjust i att lägga patiens, samt att umgås med sina vänner: CS Lewis med flera.

Robert ÖstbergTillbaka till insändarregistret


FRÅGA OM TOLKIEN!


Nog har väl du också en fråga om Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till svar@tolkiensarda.se eller använd formuläret på frågesidan! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i Frågespalten. Glöm inte att meddela din mejladress -- då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du spalten? Passa på att anmäla en prenumeration när du ändå är igång! Lämna också gärna dina synpunkter på sajten. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till insändarregistret


Bilder: "Stilistisk hästprofil" © Taurrohir
"Horn of Gondor" © Taurrohir