I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | KVINNORNA HÖR HEMMA VID SPISEN!
ARWEN ÄR EN MÖBEL!
| TOLKIEN -- FANTASYGENRENS SKAPARE? | OMRÖSTNINGEN

DEBATT:

Kvinnorna hör hemma vid spisen!


Var med i jämställdhetsdebatten -- vad tycker du? Kommentera (44)


Av: Sven Bergersjö
Bild: Taurrohir


Det finns ett påstående om att det skulle vara ont om kvinnor i Härskarringen. Detta har uppenbarligen Peter Jackson hörsammat, eftersom han plockat bort en av bokens bålda alvkrigare och i stället stoppat in Arwen där. Jämlikt ska det vara, könskvotering kan gärna användas inom filmbranschen. Romantiken ska väga lika med dusterna och stridigheterna och detta kräver kvinnlig fägring. Vi vill ju inte att Sam ska börja titta alltför trånande på Frodo. Det vore visserligen också jämlikt, men den typen av jämställdhet överlämnas med varm hand åt Xena och Gabrielle.

Arwen hör hemma vid spisen.
Stämmer det att det är ont om kvinnor i Härskarringen? Nej, verkligen inte. Däremot är det ont om sexuella minoriteter (förutom vissa personer som förälskar sig i andra arter än sin egen), andra raser än den så kallade germanska bland människorna, andra politiska åsikter än strikt diktatorisk monarki (med Fylke som lysande undantag). Men gör detta egentligen något? Måste allting vara Politiskt Korrekt i en bok?

Nej. Det har knappast något med underhållningen att göra. Det här om att det skulle behövas fler kvinnor är en underlig åsikt. Boken utspelar ju sig i ett ytterst mansdominerat samhälle under någon typ av medeltid. Men innebär det att det inte finns kvinnor?

Visst finns de. Det finns sköna, ouppnåeliga möer att skalda poem om, det finns jordfasta bondjäntor att gifta sig med för att bilda familj. De finns som trofasta döttrar, som djupt förälskade eller som allöverskådande, kloka despoter. Alltid vackra -- varför inte tigga till sig ett hårstrå av någon av dem, att sedan sitta och smeka mellan sina fingrar medan man drömmer och sjunger?

På många sätt är Härskarringen ett ode till kvinnan. Hon är lojal, okrävande, uppoffrande. Givande. Ändå finns det de som anser att det behövs fler av dem.

Jag förstår deras resonemang -- det finns inga kvinnor just i Ringens brödraskap och heller inte bland någon av de värsta skurkarna (den enda kvinnliga skurken är en släkting till Frodo som vill åt hans ägor, men hon kommer till bättring med tiden). Men är detta så underligt?

Kvinnorna i Härskarringen håller sig i bakgrunden. De största hjältarna är män. Oroligt hävdar vissa att kvinnliga läsare av den anledningen inte skulle kunna hitta någon hjälte att identifiera sig med. Varför det? Måste man vara av samma kön för att sympatisera med eller känna empati för någon?

Det är många saker som jag kan kritisera negativt i Härskarringen, exempelvis orchernas obotliga ondska. Men att de flesta kvinnor i boken beter sig precis som man skulle kunna vänta sig av dem i ett sådant samhälle -- är det dåligt?

Snarare anser jag att det framför en större trovärdighet. Om det är sannolikt att kvinnorna står vid spisen, så varför måste man plocka bort dem därifrån?

Härskarringen är ju faktiskt bara en bok. Inga av kvinnorna i den blir lidande av att inte få vara hjältar ... Detta är inget påstående om att det inte skulle finnas någon kvinnlig hjälte där, men om så vore fallet gör det inte det minsta.

Midgård är en patriarkal värld, som vilda västern. Känns det märkligt att kvinnorna i västernfilmer inte är lika framträdande som männen? Borde det vara annorlunda i Tolkiens värld?

I verkligheten tycker jag det är viktigt att alla har samma möjligheter, oavsett kön. I litteraturens värld däremot, kan man ta det med en klackspark. Låt kvinnorna hunsas eller trånas i Härskarringen. De behöver inte några möjligheter. Av samma anledning spelar det ingen roll att i stort sett alla länder drivs genom tyranni -- det är ingen verklig person som kommer till skada, och boken verkar mindre naiv.

Fantasi behöver inte vara jämställd.

---------------

Var med i jämställdhetsdebatten -- vad tycker du? Kommentera (44)

---------------


Sven Bergersjö är är författare av poesi, sagor, romaner, noveller och debattartiklar, och därtill mannen bakom förlaget Maniac Media. Hans senaste publikation är fantasyromanen Hjältarnas bok, som nu finns till försäljning i bland annat SF-Bokhandeln.

Upp
Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA