I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | GIMLIS HEMLIGA DAGBOK
ELRONDS HEMLIGA DAGBOK
| SARUMANS HEMLIGA DAGBOK
SAM GAMGIS HEMLIGA DAGBOK
| OMRÖSTNINGEN

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA

Elronds dagbok

från Sagan om ringen

Av: Cassandra Claire
Översättning: Marcus Rönnegard
Bild:
Taurrohir


Så var det dags för Elronds hemliga dagbok; är purpur hans färg?
11 november 3441, andra åldern:

Hade ett dåligt uppbrott med Isildur. Som om det inte räckte med att vara en pervers hobofil,
han insisterade dessutom på att bära billiga guldsmycken trots mitt avrådande. Bekräftar mina misstankar om att människor inte bara är den svagaste rasen i Midgård, utan också den som minst av alla kan smycka sig med stil.


Obs: Stort slag. Vi vann, Sauron besegrad. Plundrade Barad-dûr, men där rådde en påfallande brist på saker att ta med sig hem. Saurons smak för dekorering går i svart, knöligt och sönderslitet. Definitivt inte jag, alltså.

28 april 2, tredje åldern:

Isildur hamnade i bakhåll från orcher och dödades. Förklarade ju för honom att dåligt klädomdöme
skulle dra till sig dåliga element.

5 augusti 3018:

Så tråkigt i Vattnadal. Har bestämt mig för att hålla ett rådslag och uppkalla det efter mig själv. Bjuder in alla lämpliga karlar i Midgård som inte har någonting bättre för sig över kommande helg. Heja mig!

Hoppas Legolas inte dyker upp; minns fortfarande festen under andra åldern då han under mystiska omständigheter försvann tillsammans med två tunnor av min favoritbadtvål, en flaska olivolja och tre av de där små hob-varelserna som Isildur var så märkligt förtjust i.

22 september:

Skit. Legolas var den förste att svara på min festinbjudan! Önskar han kunde sluta använda sig av parfymerat rosa brevpapper: det får mig att nysa. Han erbjöd sig dock att ta med Twister för några spelrundor. Tillsamman med den där diskokulan jag lånade från Sauron under första åldern borde det bli ett himla bra party.

18 oktober:

Oväntad överraskning att Gandalf dök upp, uppenbarligen endast för att gnälla över ett jättegräl han haft med Saruman. Undvek honom – ser jag ut som en frågespaltsredaktör? Varför kommer alla till mig med sina problem?

19 oktober:

Gandalf gillade inte tanken på Twister, och ratade mitt förslag om polkatema till rådslaget. Istället insisterar han på att vi ska sitta i ring och prata om Midgårds urtråkiga öde, hur vi besegrar den ultimata ondskan, och bla bla bla. Fattar inte varför vi alla ska behöva lida bara för att Isildur inte kunde sluta upp med sina smyckesvanor.

20 oktober:

Gandalf fick mig att lämna tillbaka Saurons diskokula. Sa att jag måste lära mig att prioritera. Ska han säga – han som lockade en stor publik i eftermiddags med det gamla vanliga spetsiga hatt-tricket. Glorfindel blev så upprörd av tricket att han inte kunde sluta snyfta förrän han lugnats med ett rikligt nyttjande av hobernas gräs. Den nya generationens alver är sådana mesar.

21 oktober:

Slutligen har så alla anlänt till festen – äh, vänta, jag menar det skittrista hemliga rådslaget. Fjollade iväg ensam för att tjura, och stötte på den minste av hoberna som slog dank på gräsmattan. Misstog honom för en trädgårdstomte först, men insåg snabbt att han definitivt levde. Sa att han heter Pippin. Kanske var Isildur inte så dum ändå, vad gäller de där hoberna.

22 oktober:

Ok, vem har gjort slut på allt mitt badskum med jordgubbsdoft?

Kan definitivt inte ha varit Aragorn, med tanke på det tillstånd han hår befinner sig i.

23 oktober:

Högljudda fnittranden och plaskanden från badrummet på första våningen. Ingen kommer in. Legolas tränar på att fjanta omkring i mötessalen, Boromir håller till vid skärvorna av Narsil (hoppas uppenbarligen att Aragorn ska dyka upp), och Gandalf håller fortfarande på att passa in en ny spetsig hatt. Försökte komma ifrån med en promenad i trädgården, bara för att upptäcka att någon grävt upp alla morötter. Finns ingen frid att finna?

24 oktober:

Förbjöd Arwen att delta i Elronds rådslag, för gör hon det kommer det fram att jag lånat hennes diadem.

Det passar i alla fall bättre på mig.

25 oktober:

Rådslaget var mördande tråkigt. Fick säga "domedag" ett antal gånger med väldigt dramatisk röst, men jag är rädd att ringbäraren inte var speciellt imponerad. Han var alltför upptagen med att avvärja Aragorn närmanden; Arathons son fällde massor av insinuerande kommentarer om svärd. Han får se upp. Sam kommer att döda honom om han försöker något.

Försökte uppmuntra mig själv genom att prova min favorit av Arwens purpurfärgade klänningar, men jag misstänker att någon smygtittade, för det hördes fnittranden från garderoben. Fattar inte vad som är så roligt – purpur klär mig otroligt bra!

24 december:

Brödraskapet reser imorgon. Bestämde mig för att gå en avskedspromenad med Pippin. Den purpurfärgade klänningen tänjdes och förlorade sin form under tiden. Hoppas att Arwen inte märker något – hon är så stingslig när det gäller hennes prylar, och sedan de stängde Rohans pass finns det troligtvis inget annat sätt att skaffa en likadan klänning.

Pippin sa att purpur är min färg. Heja mig!
Läs alla dagböcker i Tolkiens Arda:
Aragorn I & Boromir
Aragorn II
Legolas I
Legolas II
Frodo
Sam Gamgi
Gandalf
Pippin & Merry

Saruman
Gimli

Nazgûl nummer fem
Gollum
Arwen
Elrond
Sauron
Théoden

Publicerat med tillstånd av Cassandra Claire och Alison M Wilgus. The Very Secret Diaries ger ut dagböckerna på originalspråk.


---------------

Kommentera (3)

Upp


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA