I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | ARDA-RUTAN SPECIAL: SAURONS RING
ALLA ÄR VI SAURONS BARN | EN DÅRES FÖRSVARSTAL
ARDAS HISTORIA: BELERIANDS BERÄTTELSER | OMRÖSTNINGEN

En dåres försvarstal

Av: Franz Ung

är jag för några dagar sedan visade en god vän Tolkiens Ardas lysande artikelserie Sagan om felen var min väns första reaktion förvåning över att någon kunde lägga ner så stor möda och kraft för att jämföra Härskarringen på originalspråk och svenska. Han ansåg man om man la ned så mycket kraft för en boks skull så kunde man inte vara riktigt klok, eller också skrämmande fanatisk. Jag tyckte naturligtvis att han hade fel, men kom sedan att tänka på att de flesta utomstående förmodligen ser oss tolkienister som fanatiska dårar. Jag beslutade därför att det var dags att skriva denna försvarsartikel, där jag hävdar att en persons intresse för Tolkien och hans böcker är lika normalt och sunt som vilket intresse som helst.

Andra hobbyer
Det mest logiska och vettiga sättet att placera intresset för Tolkiens verk är naturligtvis att betrakta det som en hobby. Och man bör då fråga sig om folk som har andra hobbyer är lika hängivna åt dessa som vi tolkienister.

Vi börjar med att ta en titt på folk som är intresserade av bilar. Dessa människor för oftast långa diskussioner med varandra som handlar om bilar och motorer. De tittar på de flesta program som tar upp detta, och läser ibland även en hel del magasin. En annan populär hobby är datorer. Folk som har datorer som sin största hobby tillbringar stor del av sin tid framför datorn, diskuterar hårdvara och program med varandra, och dessutom finns det ett oräkneligt antal magasin och tidningar att läsa. Musiktokiga människor har oftast en väldigt imponerande (och dyr) musiksamling som det tagit dem åratal att införskaffa, diskuterar musik intill det oändliga, och lägger även ibland ut oerhörda summor på att skaffa sig den perfekta musikanläggningen (jag vet en person som spenderade över 10 000 kronor på en sladd till en stereo).

Dessa hobbyer ses som normala och oftast även sunda, trots att energin som läggs ned på dem mer än måttligt är att jämföra med energin som tolkienisterna lägger ner på att läsa och diskutera Tolkien och Midgård. Man kan därför konstatera att osundhet inte kan räknas bland anledningarna till att det ses snett på tolkienisternas hobby. Grunden tycks snarare ligga i att den inte är lika vanlig som bilar, datorer och musik.

Att vilja förstå Midgård
Hos datorer och musik finns så otroligt mycket att hämta och det är därför som folk hänger sig så pass mycket åt företeelserna. Men varför lägga ned så mycket tid av sitt liv för några böckers skull? Det är nog främst denna fråga som gör att allmänheten ser suspekt på folks intressen för Tolkien och Midgård. För att förstå tolkienisternas fixering vid några böcker är det viktigt att ha i åtanke att detta inte är vilka böcker som helst.

Till att börja med så må Härskarringen vara en fullkomligt gripande saga, men när man läst klart den känner man sig oftast inte nöjd. En mängd obesvarade frågor finns kvar. Vad hände med medlemmarna i brödraskapet? Vem är egentligen Gandalf, är han människa eller något annat mäktigt väsen? Vad finns på andra sidan havet, dit Frodo seglar? Midgård är helt enkelt en så fantastiskt komplex och intressant värld att man genast vill veta mer om den och dess invånare. Och för att veta mer måste man läsa flera böcker.

Dessutom dog Tolkien innan han hann publicera all väsentlig fakta om världen, vilket gör att många av Midgårds komponenter inte är självklara. Då vill man naturligtvis diskutera dessa med andra personer, höra deras synpunkter och se om man tillsammans kan komma fram till några slutsatser rörande oklarheter.

Det är av dessa anledningar som tolkienister lägger ner så otroligt mycket tid på några böcker, och inte för att vi är galna.

Visa lite respekt!
Vad jag kommit fram till i denna artikel är alltså att tolkienister inte är galna fanatiker, utan att det finns en fullt logisk förklaring till att de lägger ner mycket tid på att läsa och förstå Tolkien och hans böcker. Jag har även kommit fram till att tolkienisterna inte är ensamma i att hänge oss åt en företeelse, utan att de flesta människor har hobbyer och lägger ned lika mycket tid på dessa som vi lägger ner tid på Tolkien och Midgård.

Föraktet gentemot tolkienister beror således enligt mig på intolerans, okunskap och ovilja att acceptera intressen som skiljer sig från den stora massans. Jag tycker att det är sorgligt att det ska behöva vara på det sättet. Tänk på hur mycket mer acceptans och välvilja det skulle finnas mellan folk, om människor ägnade mer tid åt att försöka sätta sig in i andra människors liv och intressen, i stället för att -- som de flesta verkar göra idag -- direkt fördöma dem.

---------------

Kommentera (23)

---------------

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA