I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
SAGAN OM KONUNGENS ÅTERKOMST TAR ETT STEG TILL
SAGAN OM KONUNGENS ÅTERKOMST – SLUTET PÅ EN LÅNG RESA
EN DAGBOK FRÅN TÄLTET
| OMRÖSTNINGEN

INFÖR PREMIÄREN:

Sagan om konungens återkomst – slutet på en lång resa


Av: Robert Östberg


Vi står nu på kulmen till den stora avslutningen av filmtrilogin. Förväntningarna är högt ställda, biljetterna ligger och väntar. Det finns mycket att spekulera om, och mycket att fundera kring.

Snart är väntan över. Då är det dags för premiären av den tredje och sista filmen i Peter Jacksons Härskarringen -- en filmtrilogi som väckt minst sagt enorm uppståndelse bland världens alla tolkienister. Jag minns fortfarande när jag såg den allra första förhandstitten på filmerna, som släpptes på Internet i april 2000; hur jag rös av välbehag och förväntan. Det var över tre år sedan, och vi har nu fått smälta de två första filmerna -- Sagan om Ringen och Sagan om de två tornen -- i både bioversioner och förlängda versioner.

© New Line Productions
Sam (Sean Astin) hytter med Galadriels ljusflaska i Sagan om konungens återkomst.

Höga förväntningar
Så vad har jag för förväntningar på Sagan om konungens återkomst? Tja, till att börja med så vill jag säga att jag inför denna film inte har hållit mig ajour med alla bilder, nyheter och rykten, som jag gjorde inför de första två delarna: det jag sett är trailern, ett fåtal bilder samt hört en del rykten. I de intervjuer som gjorts gällande den sista filmen säger både Jackson och det övriga filmteamet i stort sett alla samma sak: den sista filmen är den bästa; vi fans tycker att de första två filmerna var mäktiga, men "we've ain't seen nothing yet". Det är visserligen inte alls särskilt förvånande att de säger så, då de naturligtvis vill göra reklam för filmen inför premiären. Men i detta fall så är jag böjd att tro på deras ord -- jag tror att Sagan om konungens återkomst kommer att ta oss med storm.

Den falang bland tolkienisterna som kritiserat filmtrilogins första två delar, har oftast (men inte alltid) framförallt anmärkt på de ändringar i berättelsen som Jackson har lagt in. Utan tvekan kommer det även i den sista filmen att finnas en större eller mindre mängd av dessa ändringar, och många fans kommer säkerligen att bli upprörda och besvikna. Själv hoppas jag bara att de ändringar som görs har en funktion -- i så fall kan jag mycket väl acceptera dem.

Jag har till exempel accepterat förändringen av Faramir (speciellt efter att ha sett den förlängda versionen av Sagan om de två tornen), då Faramir annars skulle ha blivit en ganska statisk person -- han förändras inte genom berättelsen, och dessutom: när nu Jackson har gjort allt i sin makt för att visa hur korrumperande Ringen är, så skulle detta falla helt platt om Faramir plötsligt visade sig förbli helt opåverkad av dess ondska. Jackson har förstärkt konflikten som finns i triangeln Denethor-Boromir-Faramir, och låtit Faramir hamna ännu mer i skuggan av Boromir än vad som framgår i boken, nu får han ständigt spe och hårda ord från sin far. I det ljuset ter sig Faramirs beteende fullt logiskt, när han ser sin chans att få upprättelse i sin fars ögon. Det viktiga är att han utvecklas, att han till slut förstår Ringens destruktiva kraft och då tar avstånd från den. Men för att det avståndstagandet skulle bli trovärdigt måste han först ha lockats av Ringen. Det finns säkert många som inte håller med mig om detta, men då får ni väl mejla mig (jag minns ännu den flod av hatmejl som vällde in när jag skrev en negativ recension av Star Wars episod I -- Det mörka hotet …).

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: filmerna och boken är två helt olika medier. Jag förväntar mig inte att filmen återger böckerna till 100 procent, tvärtom: hade det varit så skulle knappast filmerna fungerat lika bra som de har gjort. Självfallet är det synd med de onödiga småmissar och ändringar som finns -- som till exempel Gimlis påtvingade slapstickar, Legolas dåliga lokalsinne ("the Uruks have turned north-east, they're taking the hobbits to Isengard"), alla scener som av någon anledning är spegelvända -- men det viktigaste är att känslan finns kvar i överföringen till vita duken, att vi faktiskt känner för personerna och för berättelsen. Och av vad vi har sett hittills från Sagan om konungens återkomst så tror jag att känslan är där.

Helst halvdöd Éowyn
Vad vet vi då om handlingen? Ja, vi kan ju börja med att ta en titt på trailern: vi ser Gandalf och Pippin anlända till Minas Tirith, vi ser Frodo klättra högt ovanför Minas Morgul, vi ser Aragorn, Legolas och Gimli på Dödens stig, vi ser Frodo och Sam gräla, varpå Frodo lämnar honom med en illvilligt leende Sméagol i hälarna. Vi får se rohirrims anstormning på Pelennors slätt och Västerns härar uppställda framför de Svarta portarna. I trailern ges intrycket av att Éowyn är med vid Svarta portarna, men min åsikt är att detta endast beror på trailerns klippning -- jag hoppas innerligt att hon vid det laget ligger halvdöd i Läkandets hus (okej, det där lät illa; men ni förstår vad jag menar).

Scenen med Frodo, Sam och Sméagol förresten: jag misstänker att Jackson har ändrat lite här, det skulle inte förvåna mig om Frodo går ensam med Sméagol genom Honmonstrets tunnel och att Sam kommer först efteråt, och då gör sin heroiska insats. I trailern ser vi också hur Narsil (äntligen) smids samman och hur Elrond överlämnar det till Aragorn. Detta är också intressant: har Elrond färdats ner till Rohan (och har i så fall hans söner samt en bunt dúnedain följt med?), anländer han direkt till Gondor efter slaget vid Pelennors slätt, eller visar det sig att det hela är en flashback och att Aragorn i själva verket har burit Andúril med sig hela resan, fast inte tagit fram det förrän nu? Det ska bli mycket intressant att se hur Jackson löst detta.
"Vi har sett många exempel tidigare på att trailrar innehåller scener som sedan inte kommit med i den färdiga filmen ..."

Vi ser vidare Sam gå in i Cirith Ungols torn, och vi ser honom skrika i vanmakt inne i Sammath Naur. Min gissning är att det sista är från samma ögonblick som Frodo sätter på sig Ringen och tar den för sin egen. Det finns också ett kort klipp ur vad som torde vara scenen med Gandalf och Häxmästaren i Minas Tirith i trailern. Här har Jackson tydligen också ändrat handlingen en aning: Häxmästaren landar på sin vingbest framför Gandalf på en av Minas Tiriths gator, istället för att rida in genom den brutna porten. Å andra sidan så har vi sett bilder på murbräckan Grond, vilket tyder på att vi ändå kommer att få se Minas Tiriths portar rämna.

Återupprättar dúnedains ära
Vi har sett många exempel tidigare på att trailrar innehåller scener som sedan inte kommit med i den färdiga filmen (vare sig bioversionen eller den förlängda), så det är ännu omöjligt att säga någonting säkert. Vi får vänta till den 17:e innan vi får veta hur alla dessa scener egentligen ser ut.

Det har länge förekommit rykten om att Aragorn och Sauron kommer att utkämpa en duell, precis när Ringen förstörs. Jag har också hört obekräftade uppgifter på att det inte är Sauron, utan Saurons Språkrör, som har misstagits för Sauron, men egentligen tycker jag ju inte att det är mycket bättre om Aragorn strider mot denne. På ett sätt skulle jag förstå Jackson om han verkligen låter Aragorn få en slutstrid mot Sauron, då detta på ett mycket tydligt sätt skulle återspegla situationen med Isildur och Sauron, som vi såg i prologen till första filmen, och ge Aragorn den ultimata möjligheten att återupprätta dúnedains ära. Nåja, åter igen, vi får helt enkelt vänta och se.

Vad kommer då att bli höjdpunkterna i Sagan om konungens återkomst? Själv har jag höga förväntningar på Honmonstrets håla: jag har sett en bild på Sam där han står med Sting i ena handen och Galadriels stjärnflaska upplyft i den andra. Sam är en av mina absoluta favoriter i filmtrilogin och det här är hans stora stund i berättelsen, så jag hoppas vilt och djupt att Jackson verkligen låter detta bli just så storslaget som det ska vara. En sak jag är lite besviken på är att vi fick se en skymt av Honmonstret redan i trailern, det var en sak som jag ville se för första gången på bioduken (och säkerligen bli skrämd till tusen av). Den andra stora scenen i filmen som jag ser fram emot extra mycket är Éowyns och Merrys konfrontation med Häxmästaren på Pelennors slätter. Det är så vansinnigt vackert, sorgligt och episkt att jag nästan kommer i tårar varje gång jag läser stycket i boken. Om Jackson förstör denna scen (det är inte alls omöjligt att han har ändrat den, men det är i mitt tycke inte automatiskt samma sak som att förstöra den) så kommer jag att få svårt att förlåta honom.

Inte slutet
Är det då verkligen slut på äventyret i december 2003? Nej, knappast. Filmerna har varit en kassasuccé och filmbolaget New Line Cinema kommer utan tvekan att försöka krama ut varje möjlig dollar ur dem. Dels så lär vi få en förlängd version av Sagan om konungens återkomst till hösten 2004, sedan lär det komma diverse samlingsutgåvor av alla tre filmerna, mer bakom kulisserna-material och så vidare. Dessutom så har det redan kommit rykten om att Jackson ska ta sig an att filma Bilbo. Vad jag har läst så har dock Jackson endast sagt att han skulle vara villig att göra filmen, vilket inte alls betyder att den verkligen kommer bli av. Men jag tror att på ett sätt eller annat så kommer vi att få återvända till Midgård, det finns mycket pengar för filmbolaget att tjäna där. I vilken form det sedan blir, det återstår att se. Troligen Bilbo, möjligen Silmarillion och, vem vet, kanske en barnversion av Gillis Bonde från Ham … Själv skulle jag tycka att det vore underbart med en seriös filmatisering (kanske som en tv-serie: 20 tvåtimmarsavsnitt vore väl inte helt fel?) av Silmarillion: att få se mina forntida hjältar gestalta sig: Fëanor och hans söner, Fingolfin i hans duell mot Morgoth, Túrin och Glaurung, Beren och Lúthien, Tuor och Eärendil och Gondolins fall ... Än så länge är detta endast en önskedröm, men vet vet, man ska aldrig sluta hoppas.

Till dess så tänker jag först gå och låta mig förtrollas av konungens mäktiga återkomst på vita duken, och under nästa år och framöver har jag många mysiga kvällar framför tv:n att se fram emot, där jag kan fortsätta att njuta av den fantastiska värld som är Peter Jacksons och JRR Tolkiens Midgård.

---------------

Kommentera (9)

---------------

Läs också vår recension av Sagan om konungens återkomst här.

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA