I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | ETT FAN OCH DAGEN DÅ FILMEN KOM RECENSIONEN: A HOBBITS JOURNAL | DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA | OMRÖSTNINGEN

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA

Saurons dagbok

från Sagan om ringen

Av: Cassandra Claire
Översättning: Gustav Dahlander och Marcus Rönnegard
Bild:
Taurrohir


Nu har turen i De hemliga dagböckerna kommit till ingen mindre än Sauron. Hur ond är han egentligen?
13 juni 3429, andra åldern:

Min weekend med Elrond fick ett hastigt slut när jag påpekade att purpur inte är hans färg.
6/2 3019: Jag misstänker att det snart blir tjejslagsmål mellan Galadriel och Legolas.

23 mars 3434:

Har blivit ansatt av en sista allians med människor och fjollalver. Pinsamt genomskinlig hämnd från Elrond för kommentaren om purpur. Men jag kommer inte backa! Jag sa att purpur får honom att se ut som en zucchini, och det gör det. Det finns ingen anledning för honom att bli så stött för det.

15 december 2063, tredje åldern:

Inte för att det är så farligt att bli besegrad av en sista allians. Det är inte ens så illa att bli reducerad till ett oförkroppsligat öga, fast lite ögondroppar skulle vara skönt. Men vem var det som kom på idén att skiva lök här inne?

16 december:

Må den onde ta dessa orcher och deras förkärlek för lökdipp! Har beslagtagit deras diskokula. Ha haa, vad det är kul att vara ond.

8 februari 2977:

Har tråkigt. Har väntat på killen från Middle-earth-link som ska komma och installera bredband i Barad-dûr sedan andra åldern. Jag ska börja använda palantíren för kontaktannonser istället. Känner mig ensam.

20 september 2990:

Har träffat en väldigt trevlig snubbe via palantíren. En äldre herre, som verkar ha härmat Galadriels frisyr, men det kvittar. Han gillar mig för den jag är. Äntligen någon som kan se bortom mitt yttre som ögonglob. Ska skicka honom ett paket med glittriga diadem.

3 januari 2991:

Försökte bjuda över Saruman på middag, men jag tappade modet i sista sekunden och hävde ur mig någonting idiotiskt om att bygga en armé i stället. Det är ganska underhållande att se honom spela fiol för orcher och onda människor för att få dem att fatta tycke för varandra, så jag väntar med att reda ut missförståndet så länge.

26 september 2991:

Undrar om Saruman håller på att bli döv? Sa åt honom att jag ville upprätta ett schema för hur vi ska avlösa varandra i palantír-spanandet, men i stället så avlövade han hela Isengård.

11 juli 3018:

En skäggig slyna med spetsig hatt försöker ta för sig i Isengård på min bekostnad. Hmmm. Expojkvän?

Tror att Saruman har givit honom gästrummet. Måste fråga S för att får det bekräftat.

16 september 3018:

Jag spanar vida kring med mitt enorma elaka eldomgärdade öga, och ser ... någonting som liknar en lustig prydnad för bilens instrumentpanel. Häxmästaren av Angmar förklarade att det är en hob. Rätt söt. Ganska liten, men jag är knappast rätt person att snacka om utseende nu för tiden.

17 september:

ARGH! Den där lille snubben har min ring!

Senare:

Har skickat i väg De nio för att hämta tillbaka Ringen. Om De nio bara kunde få tummen ur någon gång, vill säga.

26 oktober:

Elrond hade en av sina vilda fester i går. Varför var inte jag bjuden? Bara för att jag är oförkroppsligad och inte kan spela twister med Legolas, så behöver han väl inte snäsa av mig?

29 december:

Har tittat på Ringens brödraskap i palantíren. Ringbäraren är verkligen söt, det måste erkännas, med stora livfulla ögon och små håriga fötter. Åh, vad skulle jag inte ge för en kropp och en badmössa just nu. Men den badfanatiske hobföljeslagaren skulle förmodligen döda mig om jag försökte något.

13 januari 3019:

Har tråkigt tråkigt tråkigt, så det blev ännu en dag av palantír-tittande. Förtjusande ställe, det där Moria. Brukade semestra där. Expojkvännen med spetsiga hatten verkade nervös: skickade bud till Bob att han skulle hålla ett öga öppet. Jag menar: se upp. Jag menar… äh, skit.

14 januari:

Inte ett ord från Bob. Misstänker att han deppar. Han kunde aldrig ordna upp sitt kärleksliv. Gnäller alltid och skriver i sin dagbok. Jäkla känsliga demontyper -- duger inte till något.

15 januari:

Expojkvännen med spetsig hatt föll ner i avgrunden. En rival mindre! Ringbäraren deppar. Misstänker att Aragorn son av Arathorn vill ta tillfället i akt att muntra upp honom. Tydligen något av en pervers hobofil. Så det var därför Númenors ätt dog ut ...

6 februari:

Brödraskapet är i Lothlórien. Herregud, Galadriel Galadriel Galadriel -- allt ska alltid handla om henne. Måla mina tånaglar, Sauron. Rör inte mitt hår, Sauron. Jag vill ha en fin ring, Sauron. Sedan springer hon i väg med den där sliskige fånen Celeborn. Slår vad om att han minsann inte skulle kunna smida 17 maktens ringar.

Misstänker att det blir tjejslagsmål snart mellan Galadriel och Legolas, om vem av dem som kan fjanta omkring bäst med vattenkruset i händerna. Kan inget annat än att himla med ögat åt detta.

Nä, nu är det dags att hiva lite Jiffy Pops ner i Domedagsberget och kolla på fyrverkeriet ...

11 februari:

Där ser man, kolla in hur den där dvärgen får till det med Celeborn! Ett som är säkert är att det efter 55 000 år i Arda fortfarande finns saker som förvånar en.

26 februari:

Äntligen lite hederlig strid.

Dödade orcher: fyra hundra, mycket olyckligt. Dödade människor: en. Heja uruk-haierna!

Är det bara jag, eller är Aragorn son av Arathorn lite gay?

Kanske är det bara jag.
Läs tidigare dagböcker i Tolkiens Arda:
Aragorn I & Boromir
Aragorn II
Legolas I
Legolas II
Frodo
Gandalf
Pippin & Merry

Nazgûl nummer fem
Gollum
Arwen
Théoden

Publicerat med tillstånd av Cassandra Claire och Alison M Wilgus. The Very Secret Diaries ger ut dagböckerna på originalspråk.


---------------

Kommentera (19)

Upp
Tillbaka till Innehåll


© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA