I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | FILMÄNDRINGAR -- BRA ELLER DÅLIGT?
TEST: TOLKIENBEROENDE | ARDAS HISTORIA: AMAN | OMRÖSTNINGEN

Filmändringar – bra eller dåligt?

Av: Linnéa Nordlund
Bild: Faramir (David Wenham) © New Line Cinema

45 minuter långa slag, fiender som dyker upp där de inte hör hemma, och saker som inträffar fast det inte står ett ord om det i böckerna. Så här i dvd-tider kan det vara intressant att ta sig en närmare titt på fenomenet. Vad, och framför allt hur mycket, får man förändra när man gör en filmatisering av en bok?

Egentligen spelar det nog inte så stor roll vad vi fans tycker, utan den stora frågan -- anser jag -- är vad Tolkien själv skulle ha sagt om att hans verk förändrades, för att passa in filmindustrins hårda värld. En värld där det gäller att göra en film som drar in så mycket pengar som möjligt.
   Nu är det ju lyckligtvis så att vi hade tur -- det blev ett seriöst team som gjorde filmerna om Härskarringen, och världens största saga har fått behålla sin storhet, trots att den genomgått vissa förändringar.

Det finns gränser
Faramir -- karaktärsmord eller fingertoppskänsla?
Dock finns det vissa gränser om hur långt man får gå. De flesta ändringarna i dessa filmer ligger inom gränsen, men sedan finns det ändringar som får en att undra vad filmteamet egentligen håller på med. Som exempel på detta kan nämnas de två sämsta ändringar som Peter Jackson enligt min mening har gjort hittills: utan tvekan Haldirs död vid slaget om Helms klyfta, och Faramirs totala personlighetsförändring. Båda är från Sagan om de två tornen. Det finns fler drastiska ändringar i denna film än det är Sagan om ringen, vilket kan bero på att Peter Jackson nu mer vänt sig till folk som inte läst böckerna, och försökt få de att acceptera Midgård. Men för att de ska bli intresserade tror han att han måste göra drastiska ändringar. Och som om detta inte vore nog, cirkulerar nu rykten om att Haldir ska återuppstå i Sagan om konungens återkomst, och att Aragorn faktiskt ska slåss mot själve Sauron.
   Saker som dessa har gått för långt över gränsen.

Vad skulle Tolkien sagt?
Självklart kan ingen veta säkert hur Tolkien skulle ha ställt sig till det här. Han kanske skulle ha blivit vansinnig över avsaknaden av hans verser, eller så skulle han bli glad och lycklig över hur slagkraftig filmen gjorts. Vi kan bara gissa, men till hjälp för det kan man tänka på vad Tolkien skriver i Letters på sidan 220, # 165:

”Jag hade sannerligen inga som helst allegoriska, moraliska, religiösa eller politiska intentioner, eller någon strävan efter att göra anspelningar på specifika ämnen, varken i det stora hela eller i enskilda detaljer."

Av detta kan man gissa att Tolkien skulle ha ställt sig mycket tveksam till ändringarna, just av rädsla för att vissa karaktärer och monster skulle länkas ihop med något negativt, vilket var det han minst ville. Tolkien välkomnade en animerad film då det blev aktuellt i slutet av 50-talet, men var mycket kritisk till ett manusförslag med många ändringar, se Letters # 210, sidan 170-6.

Peter Jackson och specialeffekter
Vi vet vad Peter Jackson tycker om specialeffekter. Kanske är det därför han går väldigt långt i till exempel de storslagna krigsscenerna, och tar chansen att med effekterna ta scenen så långt som det möjligen går. Ett exempel som jag ofta refererar till är när brödraskapet slåss mot grotttrollet nere i Moria. Här har Peter Jackson byggt upp ett riktigt monster, fast trollet i boken inte slåss mot följet alls. Han har alltså sett sin chans att göra upp en stor och väldigt spännande scen med mycket specialeffekter, och han lyckas bra. Men tyvärr är det scener som denna som folk som inte läst böckerna tycker var det bästa i filmen. Då har han allts fått fler att beundra Tolkiens värld, men på fel grunder. Det är inte effekterna och monstren som gör Midgård så fantastiskt.

Kan ändringarna ha påverkat historien på något sätt? Antagligen har de det. En person som inte läst böckerna och går och ser filmerna, tar ju för givet att filmen stämmer överens med böckerna. De tar då Tolkien för en våldsam författare, och folk som läst böckerna vet att så inte är fallet. Om då de här personerna tycker så bra om filmerna att de bestämmer sig för att läsa böckerna, kommer de snart upptäcka de här stora olikheterna, och kanske till och med bli besvikna för att boken inte var vad de väntat sig. Inte många tragglar sig igenom en bok man inte tycker om.

Men alla ändringar är ju förstås inte negativa. I rak motsatts till ovanstående stycke kan ju ändringarna få fler att hitta Tolkiens fantastiska värld. Och handen på hjärtat; hur kul hade det varit att se filmen om den följt boken till punkt och pricka? Det blir ju en liten överraskning varje gång man stöter på en ändring. Sedan om man blir glad eller inte, det är så klart olika från person till person.

Arwen och Aragorn
En av ändringarna som märkts tydligast, är kärlekshistorien mellan Arwen och Aragorn. I böckerna nämns Arwen väldigt lite; ett par meningar i Sagan om ringen, inget alls i Sagan om de två tornen, och på en knapp sida i Sagan om konungens återkomst. Det är ett väldigt bra beslut att ge Arwens karaktär lite tyngd, eftersom folk som inte läst böckerna skulle bli oerhört förvirrade annars, och inte alls förstå vad som pågår mellan henne och Aragorn. Här har de alltså skänkt filmen vad jag tycker böckerna saknar. Mer Arwen. Hon är en väldigt intressant karaktär som man gärna ser och hör mycket av.

Alla kan inte bli nöjda
Självklart kan inte alla bli nöjda med filmerna. Vissa tolkienister har blivit förtvivlade över hur filmerna gjorts, och tycker att Midgård har förstörts. Det är väldigt tråkigt att de ska behöva bli så, men som sagt: vi hade ändå otrolig tur att filmerna blev så pass bra som de blev. Om en oförstående regissör hade fått göra den, skulle hela Tolkiens värld kunnat raseras, vilket hade blivit en av de största litterära förlusterna någonsin.

---------------

Visste du att Galadriels inledande ord i Sagan om ringen-filmen ("The world is changing ...") i boken inte alls tillhör henne. De uttalas av Lavskägge -- till Galadriel. Kontrollera själv i LOTR på sidan 959, "Many Partings".

Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA