I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | SILMARILLIONS MYSTERIER | ATT VARA ELLER INTE VARA – MÖRKHÅRIG | SVENSK FANTASY SVÄLTER | OMRÖSTNINGEN

Att vara eller inte vara - mörkhårig

Av: Robert Östberg

En intensivt debatterad fråga är den om Legolas hårfärg. Halva Tolkienvärlden vill se honom som mörkhårig medan den andra halvan förfäktar alternativet blond. Robert Östberg har hittat viktiga pusselbitar i frågan ...


Bild: Taurrohir
Gil-galad: alv med mörkt hår ...
Jag satt en sen kväll och slösurfade på Tolkiens Ardas frågespalter, istället för att få min väl behövda skönhetssömn. I Tolkiens Arda -- Frågespalten nummer 10 i år, fråga 10, hittade jag ännu en av alla dessa diskussioner om alvers -- och framförallt Legolas -- hårfärg. Frågeställaren, Martin Bjerver, tar upp en passage i Härskarringen, där Ringens brödraskap är på väg nerför Anduin, och Legolas huvud avtecknar sig i mot natthimlen och beskrivs som mörkt. TA:s Martin Andersson hänvisar i sitt svar till texten i "Appendix F", där eldar uppges ha mörkt hår. Jag kände inte för att gå och lägga mig, så jag satte mig och letade upp passagen i Härskarringen för att ta en titt själv, och jag upptäckte att jag hade ytterligare kommentarer att komma med.

Stycket med Legolas lyder enligt följande:

"Frodo looked up at the Elf standing tall above him, as he gazed into the night, seeking a mark to shoot at. His head was dark, crowned with sharp white stars that glittered in the black pools of the sky behind."

Detta tolkar jag personligen som att Frodo ser Legolas stå i siluett mot stjärnhimlen och då är självfallet hans huvud mörkt. Om Tolkien med denna meningen hade velat klargöra att Legolas hade mörkt hår hade han troligen skrivit något mer i stil med "his dark head ..." eller, ännu troligare, "his hair was dark, crowned with ...".

Jag vet att Legolas i ett annat textstycke i Härskarringen beskrivs i stil med "his fair face/head", vilket i så fall för vissa skulle vara ett bevis på att han är ljushårig. Jag tolkar det stycket bara som att han är ljushyad med vackra anletsdrag: "fair" används ofta om alver i allmänhet och syftar då på deras skönhet och vishet. Jag anser alltså att dessa fall inte är bevis för endera åsikten.

Noldor eller eldar?
Men det finns mer att anföra gällande vår favoritalvs hårfärg. Först och främst: Legolas är, som redan sagts, med största sannolikhet (enligt kapitlet "Om de sindarinska silvanfurstarna" i Sagor från Midgård) av sindar-ätt, men sannolikt med mer eller mindre silvanblod i sig, beroende på vilka hans farfar Oropher och hans far Thranduil gifte sig med. Sindar hör till eldar, och ska man följa texten i "Appendix F" som Martin citerar så verkar mycket riktigt saken vara klar.

Men, så enkelt är det nu inte. Texten som behandlar eldar lyder:

"... their locks were dark, save in the golden house of Finarfin".

Men nu är det ju så att vanyar hör till eldar, och de var genomgående ljushåriga. Någonting är alltså väldigt fel med den meningen.

Det enda sätt jag kan komma på att tolka meningen så att den stämmer, är att Tolkien egentligen syftar på noldor (vilket jag tycker styrks av att han hänvisar just till Finarfin -- hade han verkligen
Legolas – men vad har han för hårfärg?
åsyftat noldor, teleri, vanyar och sindar så hade det väl varit mer lämpligt att hänvisa till Inwë och vanyar). Tolkien ändrade ju termerna för alvsläktena flera gånger under sitt liv: först var "eldar" en term för alla alver, sedan gällde beteckningen de som började den stora vandringen. Vi vet ju dessutom att den gode professorn inte var ofelbar, han blandade ihop saker ibland och skrev passager som var motsägelsefulla. Jag tror att detta kan vara ett sådant fall.

Och när jag blickar mot frågespalten på TheOneRing.net efter mer om hårfärger, så hittar
jag följande:

"Another possibility is to reconsider the strength of the paragraph in Appendix F. [...] ... the original draft of the text found in Peoples of Middle-earth (History of Middle-earth Volume XII) applied only to the noldor, not the eldar as a whole; certainly the vanyar were eldar who were not dark-haired."

Här fick jag alltså min misstanke bekräftad! Tolkien hade varit inne och fipplat med texten. Kanske han helt enkelt hade glömt bort vanyar när han ändrade texten i appendixet till att gälla eldar och inte bara noldor, eller så förhastade han sig och bytte ordet noldor till eldar men ändrade inte övriga texten, så att den egentligen fortfarande bara stämde in på noldor (vilket styrks av referensen till just Finarfin). Vad än orsaken och det sanna förloppet bakom denna textändring var, så gör detta att man kan ifrågasätta meningens värde som argument/bevis. Dessutom bör man komma ihåg att meningen -- även om den skulle syfta enbart till eldar hitom havet, i Midgård -- inte behöver vara något absolut utan undantag, utan mycket väl kan vara ett generaliserat uttalande. Det finns många undantag för "reglerna" i böckerna: alver har inte skäggväxt, men Círdan har bevisligen skägg; hober är vänliga och givmilda, men Lobelia och Otho Säcksta-Bagger är minst sagt snåla, giriga och småsinta.

Jag anser alltså att man inte kan använda texten i appendixet som ett bevis för att Legolas är mörkhårig.

Triss i silver
Sedan vill jag ta upp tre alver, nämligen Celeborn, Thingol och Eärwen. Vad har dessa gemensamt? Jo, de är alla tre eldar och alla tre är silverhåriga. (Enligt texterna om Galadriel och Celeborn i Sagor från Midgård finns det olika versioner av Celeborns släkttillhörighet, men enligt den som kom med i den reviderade versionen av Härskarringens appendix -- som verkar vara den Tolkien slutligen bestämde sig för -- var han en sinda, släkt med Thingol av Doriath. Se min kommande artikel om Galadriels och Celeborns ursprung här på TA.)

När Ringens brödraskap möter Galadriel och Celeborn beskrivs han med följande ord:

"... the hair of Lord Celeborn was of silver long and bright; but no sign of age was upon them, unless it were in the depth of their eyes."

Thingol sägs i Silmarillion ("Om Eldamar och Eldaliës furstar") ha långt silverne hår och Eärwen är Galadriels mor, dotter till Olwë av Alqualondë och alltså av Teleri-ätt, och i en av texterna i Sagor från Midgård talas det om hur Galadriels gyllene hår hade en anstrykning av sin mors silver.

Här har vi alltså svart på vitt tre eldar, som inte har mörkt hår. Men, säger ni då, Thingol kan ha fått sitt silverhår först efter att ha stått i många år i Nan Elmoth under Melians förtrollning, så det är inget bevis. Nej, visst, det kan vara så, men det finns egentligen inget som säger att det är så. Och Celeborn, kanske han har silverhår för att han är så gammal? Círdan å andra sidan, är mycket äldre än Celeborn, och även om Círdan är den enda alv som beskrivs med skägg, så kan jag inte någonstans hitta något om att detta skägg skulle vara grått/silverne/vitt. Detta är ytterligare ett argument för att texten i appendixet är felaktig och att eldar faktiskt kan ha andra hårfärger.

Guldhår i Bilbo
Slutligen: vi vet att Thranduil, Legolas far, var guldhårig. Visst, det sägs bara i Bilbo, och kanske Tolkien inte hade kommit fram till de olika alvdivisionernas hårfärger och inbördes släktskap då, men om han vid en senare tid kommit fram till att Thranduil inte kunde vara guldhårig, så hade han väl med säkerhet ändrat beskrivningen av den guldhåriga alvkonungen i senare utgåvor av Bilbo. Alltså: återigen, eldar behöver inte vara mörkhåriga.

Inget av detta är något bevis för vilken hårfärg Legolas har: vi vet ju inte vilken hårfärg hans mor hade, och inte ens den kunskapen skulle ha gett oss visshet då vi inte känner till äldre förfäders hårfärg, och även om vi visste det så vet vi ju inte om de mendelska nedärvningslagarna gäller i Midgård. Allting bygger alltså enbart på antaganden och egna tolkningar, och vi har faktiskt inget helt konkret att gå på.

Det jag ville göra med detta inlägg var framförallt att visa på ett par brister i den argumentation som vi tidigare fått ta del av på Tolkiens Arda. Vi vet fortfarande inte svaret på frågan om Leggys hårfärg, men vi vet åtminstone vilka argument vi nu inte kan använda för att hävda det ena eller det andra.

Som slutkläm vill jag säga att jag tycker att film-Legolas är suverän, och jag skiter högaktningsfullt men fullständigt i om hårfärgen på Orlando Blooms peruk är korrekt eller inte.

Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA