I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
SAGAN OM KONUNGENS ÅTERKOMST TAR ETT STEG TILL
SAGAN OM KONUNGENS ÅTERKOMST – SLUTET PÅ EN LÅNG RESA
EN DAGBOK FRÅN TÄLTET
| OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Veronica Ninwanen
Bild: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda

Det är med stor lycka jag återvänder till ordbehandlingsprogrammet för att skriva min krönika för nya numret av Tolkiens Arda -- Magasinet. Jag har beställt biljetter till den 17 december och det är inte Master and Commander jag ska se.

En filmatisering av Bilbo kan bli verklighet -- med Peter Jackson som regissör. Men framtiden får utvisa mer om detta, eftersom Jackson för närvarande är upptagen med filmandet av King Kong, och det finns vissa frågetecken kring rättigheterna.

© New Line Productions
Aragorn (Viggo Mortensen) leder trupperna i strid i Sagan om konungens återkomst.

Vår egen Gustav Dahlander var en av de lyckliga som fick vara med på Sverigepremiären av Sagan om konungens återkomst. Missa inte det extrainsatta magasinet med hans recension! Missa inte heller hans insats på SF:s hemsida, där han översatt textmaterialet som rör den nya filmen.

En åldersgräns på 11 år beslutade sig slutligen SF om. Biljettpriset kommer att ligga runt 110 kronor, förutom premiärsbiljetterna som kostar 170 kronor.

Tolkienböckernas förra brittiska handläggare, Jane Johnson, var till en början skeptisk till Peter Jacksons filmatisering av Härskarringen. Enligt henne var alltför många bra böcker redan gjorda till dåliga filmer. Men när hon såg förhandsvisningen så blev hon väldigt imponerad. Till och med så till den grad att hon brast i tårar.

Tolkienexperten Verlyn Flieger tycker däremot inte om filmatiseringen av Tolkiens verk. Hon tycker att de både är dåligt spelade och dåligt skrivna. Men hundratusentals fans verkar vara av motsatt åsikt. Tolkiens sonsonson Royd Tolkien spelar en av Faramirs soldater i Sagan om konungens återkomst,. han är en av få släktingar till JRR Tolkien som har visat sitt stöd för filminspelningen.

Ett nytt spel inspirerat av Härskarringen har släppts av Alga. Det heter Sagan om Ringen – Familjespelet, enligt tillverkarna ska spelet passa hela familjen och ha lättförståeliga regler.

Alla som såg nyheterna förra veckan kunde se fantastiska bilder från Wellington, där världspremiären av Sagan om konungens återkomst gick av stapeln. Jag tror att alla i redaktionen önskade sig en biljett till Nya Zeeland när man såg svarta ryttare, hober och alver traska omkring på den röda mattan som ledde in till biografen. Vill ni se mer, så gå in på Aftonbladet eller TheOneRing.net för att se bilder och filmklipp. Direktlänkar finns från Senaste nytt från Arda.

Illustrerad Vetenskap
har i sitt senaste nummer en special om JRR Tolkien. Det finns inget att vänta på -- spring till närmaste kiosk och köp ett exemplar!

På Senaste nytt från Arda, vår nyhetssida, finns det en lång lista med spoilers från Sagan om konungens återkomst. Jag vill inte räkna dessa här, för jag vill inte läsa fler spoilers själv nu. Jag tillhör de som vill bli överraskade på premiären!

Mer spoilers! Norska TV 2 har lagt ut nio scener från filmen på sin webb-tv. Surfa dit och kolla upp dem om du vill!

Är trilogin om Härskarringen ett nytt Star Wars-fenomen? Om det är så får man hoppas att Elijah Wood inte blir en ny Mark Hamill (Luke Skywalker). Hans nästa filmprojekt blir i alla fall Hooligans, som har premiär 2005.

Kort och gott, i nästa krönika har Sagan om konungens återkomst haft premiär och alla våra förhoppningar har slagit in eller grusats. En sak vet jag, och det är att jag inte kan bärga mig till nästa vecka. Jag känner mig som ett barn innan julafton.

---------------

Kommentera (1)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA