I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
"DET VAR FLERA HÄSTAR ... JAG MENAR TIMMAR SEDAN!"
RECENSIONEN: TOLKIENS ARV | 25 ORSAKER ATT HATA HÄRSKARRINGEN
OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Veronica Ninwanen
Bild: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda

Hoppas ni alla har haft en skön julhelg med massa julklappar, julmat och julgodis. Hur många har sett Sagan om konungens återkomst? Jag har gjort det och om ni har sett den, så vet ni vilken otrolig film det var. Det var tre känslosamma timmar.

Biljetterna till Sagan om konungens återkomst har slagit försäljningsrekord för filmer som simultant har premiär i ett stort antal länder. Under filmens första fem dagar sålde den mer än Matrix Revolutions. Det verkar som Peter Jackson har fått en välkommen julklapp!

© New Line Productions
Legolas (Orlando Bloom) och Aragorn (Viggo Mortensen) i Sagan om konungens återkomst.

Våra svenska filmrecensenter har blandade uppfattningar om Sagan om konungens återkomst. Av Svenska Dagbladet fick filmen 4 poäng av 6 möjliga, i Dagens Nyheter kritiserades slutet och TV 4:s Nils-Petter Sundgren ansåg att filmen var alltför lång. Det kritikerna oftast stör sig på är slutet och att det ibland blir för sentimentalt och för mycket stridsscener. Överlag har betyget dock varit högt -- bland andra Expressen och Göteborgs-posten (och Tolkiens Arda) gav högsta betyg. Men se filmen och döm själva.

Enligt Chicago Tribune och amerikanska filmkritiker ligger Sagan om konungens återkomst högst på listan över 2003 års bästa filmer. Detta ökar förhoppningsvis chanserna till Oscars-statyetter nästa år.

Köarna i Oslo fick en mäktigt besök då konungens själv -- Viggo Mortensen -- besökte dem. Tydligen så hade Mortensen hört talas om fansens hängivenhet och stannade därför till under sin Europaresa.

Nya Zeeland lockar fler filmare -- CS Lewis Narnia-bok Häxan och Lejonet ska förmodligen snart börja spelas in i det vackra landskapet.

Vår redaktör Gustav Dahlander har varit farten igen. Den här gången medverkade han i radions Lantz i P3, där han fick svara på Tolkienfrågor.

JRR Tolkiens Härskarringen valdes till den mest älskade boken i Storbritannien. Verket fick 23 procent av rösterna i BBC:s tävling The Big Read.

Simon Tolkien, son till Christopher Tolkien och sonson till JRR Tolkien, är inte nöjd med filmatiseringen av Sagan om konungens återkomst. Han anser att filmen är den svagaste i filmtrilogin, även om han tycker att skådespelarna var skickliga.

Enligt John Noble, som spelar Denethor i Sagan om konungens återkomst, så är de förlängda versionerna de ”riktiga” filmerna. Han anser att bioversionen är en sorts parantes. Viggo Mortensen håller med om att de förlängda versionerna är bättre, och har tidigare sagt åt fansen att köpa dem istället för bioversionen.

För de piercade finns nu en navelbarell prydd med Saurons öga på den svenska piercingfirman www.barbarella.se

Med filmerna så har en uppsjö av produkter släppts. Dock så är inte alla prisvärda. Det nyutkomna spelet Sagan om Ringen – Familjespelet fick till exempel enbart 2 av 5 möjliga i betyg av Dagens Nyheter i tidningens stora speltest.

Peter Jackson gillar uppenbarligen Härskarringen väldigt mycket -- så mycket att han har anlagt en hobhåla i sin trädgård!

Liv Tylers far, rocksångaren Steven Tyler, störde en privat visning av Sagan om konungens återkomst då han delade ut snacks och godis till alla. Han somnade sedan halvvägs in i filmen.

Manusförfattarna till Härskarringen hade problem under filmernas tidigaste planering. Enligt det första filmbolaget Miramax så var det för många hober med i handlingen. De ville ta död på någon eller några av dem på vägen till Vattnadal. Visst var det tur att New Line Cinema inte följde den ”rekommendationen”?

Som vanligt finns nyheterna plus en massa länkar på Senaste nytt från Arda.

---------------

Kommentera (3)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA