I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER
SÅ SKA INTE EN ÖVERSÄTTNING SE UT | DECIPHERS RINGROLLSPEL
MERP -- ROLLSPEL I ETT ANNORLUNDA MIDGÅRD | OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Katarina Tunving
Bild: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda

Det här är min första nyhetskrönika på Tolkiens Arda. Det känns nervöst att ta över stafettpinnen från Veronica Ninwanen. Jag tycker att det är otroligt roligt att nosa upp nyheter och skriva notiser till vår nyhetsspalt. Men att bre ut sig i en hel krönika …!

Jag tror i vilket fall som helst inte att utrymmet räcker till för att sammanfatta Tolkiennyheterna sedan det senaste Magasinet för fyra veckor sedan. För det har inte varit särskilt svårt att fylla spalten. Möjligen har det varit problem att variera rubrikerna. "Nytt
Det har blivit mycket av den här varan för Peter Jackson på sistone. Upprepas proceduren på Oscars-galan?
prisregn över SOKÅ", " Sagan om konungens återkomst tog storslam" är exempel på variationer av rubriker om framgångar för Peter Jacksons film. När nu trilogin är avslutad, verkar det som om alla vill ösa gyllene plaketter, glober och statyetter över Peter Jacksons rufsiga uppenbarelse. Det kan nästan bli lite tjatigt … Men det är inget att be för, de närmaste veckorna fram till Oscars-festen den 29 februari kommer Tolkiennyhetsflödet att domineras av filmpriser. Därför tänker jag använda huvudparten av krönikan till att försöka sätta in alla dessa tävlingar och ceremonier i ett sammanhang.

Januari och februari varje år är den filmgalna filmgala-tiden. Under en intensiv period ska det gångna året summeras av filmbranschen. Framför allt märks det förstås i Hollywood. Varje tävling är ytterligare tillfälle för bolagen att göra reklam för sina dyrt betalda produktioner, och tävlingshysterin blir bara värre och värre för varje år. Säsongen avslutas med den maffigaste tävlingen av dem alla, Oscars-galan. Alla andra tävlingar ses som förelöpare till den, och efter varje offentliggjord nominering eller prisceremoni skrivs det spaltmeter om hur detta nu påverkar Oscars. I år har den stora galan faktiskt tidigarelagts en månad, i ett försök att dämpa publicitetscirkusen. Det är tveksamt om de kommer att lyckas med det … Förelöparna är (1) alla grupper av framför allt amerikanska filmkritiker, (2) yrkesförbunden i den amerikanska filmbranschen ("guilds") och (3) andra galor med prestige som Golden Globe, Satellite Awards och engelska Bafta.

Sagan om konungens återkomst
har, som ni sett i Tolkiens Ardas nyhetsspalt, fått massor av nomineringar och vunnit ett antal priser i de här tävlingarna. En stor majoritet av de amerikanska filmkritikernas föreningar anser att den var förra årets bästa film och en ännu större att Peter Jackson var den bäste regissören. En sådan förening, Hollywood Foreign Press, anordnar Golden Globe, och där vann SOKÅ nyligen priserna för bästa film, regi, musik och sång. Alla filmbranschens yrkesförbund har nominerat arbetsinsatser i SOKÅ, och filmen har också vunnit flera sådana tävlingar -- däribland två av de mest prestigefyllda, producenternas och regissörernas. Den engelska motsvarigheten till Oscars, Bafta (British Academy of Film and Television Arts) hade sin ceremoni i helgen som gick, och där vann SOKÅ fem pris, bland annat för bästa film.

Yrkesförbundens nomineringar är antagligen de viktigaste fingervisningarna om hur Peter Jacksons avslutande film kommer att behandlas på Oscars-natten. För det är yrkesfolket som avgör vilka som ska få de gyllene statyetterna. De delas ut av Akademin - Academy of Motion Picture Art and Sciences, eller "Ampas" som den också kallas. Den består av i år 5 803 personer som alla valts in som ledamöter. Många är skådespelare, men här finns också producenter, regissörer, klippare, ljudläggare, designers, fotografer, pr-folk och andra verksamma i filmbranschen. Att någon gång ha Oscars-nominerats innebär oftast att man också väljs in i Akademin -- så många av dem vi känner till i Härskarringen-projektet är troligen röstande ledamöter. Peter Jackson, Fran Walsh, Sir Ian McKellen, Sean Astin, Andrew Lesnie, Christopher Lee, Barrie M Osborne, för att bara nämna några.

För ett par veckor sedan nominerades Sagan om konungens återkomst till elva Oscars. Nomineringarna görs av Akademins ledamöter grupp för grupp. Skådespelare nominerar till skådespelarpriserna, fotograferna till fotopriset etcetera etcetera. Kategorin bästa film får dock hela Akademin nominera till, och utländska filmer väljs ut av en kommitté. Men när nomineringarna väl är offentliga, röstar alla 5 803 ledamöterna i alla kategorier. Mycket kan alltså hända här. Många bedömare anser att det är så gott som klappat och klart att SOKÅ utses till bästa film och Peter Jackson till bästa regissör, men det finns verkligen inga garantier. Aldrig någonsin har en fantasyfilm vunnit en Oscars för bästa film! Just nu pågår stentuffa reklamkampanjer för de nominerade filmerna i toppklasserna. Varje uttalande och framträdande anses spela in när Akademin ska rösta. Alla reklamgrepp är inte myspysiga. Ett lågvattenmärke i år är till exempel Clint Eastwoods och Warner Brothers ständiga påpekande om deras Mystic River: "den här filmens enda specialeffekt är den känslomässiga effekt den har på publiken". Att mer eller mindre tydligt attackera medtävlarna anses dock ofint och den kampanjstrategin kan visa sig vara osmart.

En smolk i glädjebägaren över SOKÅ:s många nomineringar är att ingen av filmens skådespelare uppmärksammats. Många har uttryckt besvikelse över det -- fans, filmskribenter och inte minst Jackson, Walsh och Philippa Boyens. Jag tycker att det är synd men faktiskt inte så underligt att skådespelarna blev utan nomineringar. Oscars-kategorierna utgår från traditionella långfilmer med tydliga huvudroller -- en manlig och en kvinnlig -- och några mindre biroller. Så här har det sett ut så länge att filmerna säkerligen produceras med roller anpassade efter möjliga tävlingsvinster. Men Tolkien skapade inte sina karaktärer med guldstatyetter som mål … Och det gjorde säkerligen inte Jackson heller. Akademin vet helt enkelt inte vilken häst de ska satsa på i det myller av karaktärer som befolkar Midgård. Och vem spelar huvudrollen egentligen? Ett annat problem är att Akademin ska rösta på prestation i bara 2003 års filmer. Men SOKÅ är ju en sista tredjedel i en stor berättelse, och de flesta karaktärerna tar alla tre filmer på sig att utvecklas och växa. Varje bedömning av skådespeleriet i SOKÅ haltar därför, och förlorar i jämförelse med vanliga långfilmer. För att inte tala om att de första två filmernas längre dvd-versioner visat att de scener som fått stryka på foten till bioversionerna ofta är godbitar ur skådespelerisynpunkt …

I flera år har röster höjts för att Oscars-tävlingen borde innehålla en kategori för bästa skådespelarensemble, som finns till exempel i Bafta. Härskarringen-filmerna har eldat på den debatten ytterligare. Men Akademin är av hävd en konservativ institution, som inte anpassar sig i första taget. Frågan är -- är den så pass förändringsbenägen att den delar ut statyetter till en fantasyfilm och dess oglamoröse barfotaregissör? Det enda man kan göra är väl att sitta uppe hela natten mellan den 29 februari och den 1 mars och hålla tummarna framför rutan. Här på Tolkiens Arda har vi en gemensam vaka, som vi redan nu laddar upp för på vår Oscars-sida.

Avslutningsvis: nej, naturligtvis har inte alla Tolkien Ardas nyheter den senaste månaden handlat om Peter Jacksons filmpriser! De första två delarna av Härskarringen firar faktiskt 50- årsjubileum i år, och det ska firas. Bland annat har vi rapporterat om en hel veckas Tolkien-tillställningar som äger rum i Bryssel i mars. Två uppsättningar vackra frimärken släpps i Storbritannien under jubileumsåret. Och här i Sverige firar ju som bekant Norstedts förlag med att ge ut den första delen i nyöversättning i höst: Ringarnas herre heter den, vilket vår TA-redaktör och faktagranskare Gustav Dahlander nyligen avslöjade i nyhetssektionen. Vi har också rapporterat om Tolkienavtryck i vår närhet: i DN pågår en debatt om idéinnehållet, på högstadier och gymnasieskolor turnerar en teatergrupp med sin tolkning av den kristna symboliken i Härskarringen, och i Finland döps numera barn till Gandalf, Frodo och Bilbo. Precis som på 70-talet … Och så har vi beskrivit lite av vad vi kan se fram emot efter att den värsta filmprisfrossan gått över: den förlängda versionen av SOKÅ, som troligen blir 4.10 lång och innehåller mycket av sådant vi saknade på bio. Många fler fantasyfilmer är också på gång, bland annat utifrån Narnia-böckerna och Philip Pullmans trilogi Den mörka materien. Och sist bland nyheterna men inte minst: Tolkiens Ardas forum växer så det knakar. Det är nu ett bra tag sedan vi fick det tiotusende inlägget och antalet medlemmar översteg 300!

Det här var bara en lite del av allt vi rapporterat om. Så läs Tolkiens Ardas nyhetssektion Senaste nytt från Arda! Vi försöker täcka in det mesta i nyhetsväg från Tolkienvärlden. Och om det är något du saknar, så tipsa oss gärna!

På återseende,
Katarina Tunving

Kommentera (8)

  Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA