I DETTA NUMMER
INNEHÅLL | ANGÅENDE TOLKIEN | NYHETER | GIMLIS HEMLIGA DAGBOK
ELRONDS HEMLIGA DAGBOK
| SARUMANS HEMLIGA DAGBOK
SAM GAMGIS HEMLIGA DAGBOK
| OMRÖSTNINGEN

NYHETER

Av: Katarina Tunving
Bild: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda

e senaste åren har vi blivit bortskämda. Tre gånger har vi fått uppleva Tolkiens värld levandegjord på en bioduk. Nåja, allt har ju inte varit perfekt, och ibland var det kanske mer Peter Jacksons än Tolkiens värld vi såg. Men vad spännande det har varit ändå, alltsammans! När den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst släpps i höst så är det över. Vad ska vi sedan längta efter? Ja, för den som vill fortsätta fantisera om fantasy på film, så stundar faktiskt ljusa tider. De exempellösa framgångarna för både Härskarringen och Harry Potter-filmerna kommer ger upphov till en våg av fantasyfilmer, var så säkra.

Men Peter Jacksons Härskarringen blir svår att toppa. Säkert blir många efterföljare bara bleka imitationer och rentav ganska löjliga. Jag fasar för tjusigt gjorda filmer med tunna historier utan undertext. En fördel är möjligen att fantasy inte är en filmgenre som går att göras särskilt billigt. Specialeffekterna kräver pengar. Det kan bidra till att de värsta idéerna filtreras bort. Jag hoppas att bolagen lärt sig läxan av Härskarringen. Utan den goda historien och de intressanta karaktärerna hade inte den filmtrilogin blivit så framgångsrik, hur många olifanter, svarta ryttare och orcher och datorgjorda soldater man än hade fyllt den med.

Så förhoppningsvis blir det några guldkorn i sandhögen. Många av de planerade filmprojekten bygger faktiskt på bra litterära förlagor, och där kan man bara hoppas att historierna inte blir alltför "hollywoodiserade" i den filmindustriella processen. Jag undrar till exempel hur filmbolagen kommer att förhålla sig till de tydliga ställningstagande till gudstro som finns i både CS Lewis Narnia-böcker och i Philip Pullmans Den mörka materian? I Lewis böcker finns ett, i alla fall för vuxna, tydligt allegoriskt kristet budskap. Den amerikanska publiken är förvisso ganska religiös, men ett alltför tydligt sådant budskap är troligen inte lika gångbart på världsmarknaden. Pullmans trilogi skapar ett ännu större dilemma, eftersom budskapet där snarare är antireligion. Det ska bli intressant att se hur filmbolaget knäcker den nöten.

I den här nyhetskrönikan försöker jag sammanfatta informationen om de fantasyfilmprojekt jag känner till just nu. Många av dem har vi tidigare nämnt i nyhetsspalten, men här passar jag på att gå lite djupare in på några av de mest intressanta. Går åtminstone några av de här projekten i lås så kan man faktiskt börja tro på ett liv också efter Härskarringen-filmerna!

Narnia-serien: Häxan och lejonet
Det projekt som har kommit längst är Häxan och lejonet efter CS Lewis bok, den första han skrev i Narnia-serien. Boken handlar om fyra syskon, Lucy, Edmund, Peter och Susan, som på magiskt vis kommer till en annan värld. Landet Narnia regeras av den grymma Vita häxan som försatt landet i evig vinter. Barnen tar upp striden med henne tillsammans med bland andra talande djur och Narnias gode härskare, lejonet Aslan.

Filmen har en gigantisk budget på 116 miljoner dollar. Walden Media producerar, och nyligen blev det klart att Disney står för hälften av investeringen och distributionen. Disney sökte väl ett annat storprojekt att satsa på nu när Pixar har hoppat av samarbetet. Häxan och lejonet ska spelas in på Nya Zeeland, förutom Vita häxans slott, som ska filmas i Tjeckien. Nyzeeländaren Andrew Adamson, känd framför allt för Shrek, regisserar och Lewis styvson Douglas Gresham finns med som rådgivare. Manus skrivs av Ann Peacock tillsammans med regissören. Inga skådespelare är klara ännu, i alla fall inte officiellt. Man har sökt i England hela vintern efter fyra lämpliga barn till huvudrollerna. Ett tusental barn ska ha testats, sägs det. För ett par veckor sedan spred sig ett rykte, som vi här på Tolkiens Arda också rapporterade, att Nicole Kidman var aktuell för rollen som den Vita häxan. Detta dementeras numera bestämt av Walden Media. Men inom en snar framtid bör rollbesättningen bli offentlig, eftersom inspelningarna ska starta i sommar. Om den första filmen går bra, planerar bolaget att göra ytterligare fyra Narnia-filmer. Men serien innehåller ju sju böcker? Här finns inget offentligt sagt alls, men om jag ska våga mig på en gissning så väljer man bort Min morbror trollkarlen och Den sista striden. Dels är de mer komplicerade att skildra, och dels är de religiösa strömningarna tydligast här.

Det är inte många rykten som sipprar ut från Narnia-projektet ännu. Det finns massor kvar att spekulera över fram till den beräknade premiären i juletid 2005. Något man undrar är till exempel hur de tänker göra alla talande djur och andra varelser? Blir de helt datorgjorda, eller används masker och andra specialeffekter? Och den stora frågan för alla oss som älskar böckerna: hur blir Aslan? Andrew Adamson har inte sagt så mycket ännu, utom att han älskade böckerna som barn och alltid har uppfattat dem som mycket verkliga. Walden Medias vd Cary Granat har sagt att Härskarringen hade en fantastisk "fotorealistisk" karaktär i Gollum, men i Häxan och lejonet räknar man med att skapa fem sådana viktiga karaktärer. Vilket ju tyder på att Aslan och minst fyra andra varelser skapas i dator. Men ska man kosta på sig skådespelare som ingjuter själ i varelserna, som Andy Serkis gjorde med Gollum?

Förra året var John Howe inblandad i Narnia-projektet och arbetade flera månader i hemlighet, med dekorskisser får man anta. Men allt tyder på att han numera är ute ur bilden. Sedan tidigare är det klart att Weta Workshop arbetar med dekor, masker och makeup, med Gino Acevedo i spetsen. Men kontraktet inkluderar inte Weta Digital, den del av företaget som stod för de fantastiska specialeffekterna i Härskarringen-filmerna. Här om dagen offentliggjorde Walden Media att de i stället kontrakterat Rhythm & Hues för de datoranimerade karaktärerna. R&H har tidigare skapat figurer i Daredevil, Scooby-Doo, Katten (The Cat in the Hat) och den kommande Katten Gustav (Garfield). Det är väl en fråga om tycke och smak, men vad jag sett av de figurerna bådar inte gott. De ligger mycket långt från den realism som uppnåddes med Gollum. Tänk om det blir en "Katten Aslan" -- hjälp!

Eragon
Är det någon som har läst Eragon? Inte jag i alla fall, men jag inser att det är dags att göra det. Eragon finns än så länge bara på engelska, men man kan köpa den på till exempel SF-Bokhandeln här. Den har slagit barnbokbranschen med häpnad och länge legat i topp på försäljningslistorna i USA. Och den är förstås också på god väg att bli film. Historien kretsar kring den 15-årige Eragon som hittar en blå sten. Den visar sig vara ett drakägg, och med hjälp av ett gammalt svärd och en vis sagoberättare blir Eragon en drakriddare. Tillsammans med draken tar Eragon upp kampen med de mörka krafterna. Här finns också dvärgar och alver och givetvis en tyrannisk härskare. Centralt i historien är den telepatiska relationen mellan pojken och hans drake.

Bokens tillkomst är en historia i sig. Christopher Paolini började skriva den när han bara var 15 år gammal. Sedan tillverkade han själv omslag och kartor, och 2002 gav hans föräldrar ut den på familjens lilla förlag. Tillsammans med sin pappa åkte Christopher sedan runt på skolor och bibliotek och pratade om sin bok, iförd medeltida kläder. De lyckades sälja 10 000 exemplar av Eragon innan den till sist upptäcktes av ett förlag, med omedelbar succé som följd. Eragon är tänkt som en första del i en trilogi. Christopher Paolini är i dag 19 år och skriver på nästa bok. Han är mycket påverkad av Tolkien, vilket säkert är en av anledningarna till att filmbolaget Fox 2000 nappat på historien. Manusförfattaren Peter Busman har tidigare arbetat för storregissörer som Martin Scorsese och Peter Weir. Regissör återstår att utse, men filmbolaget hoppas börja filma i år. Om inspelningsplats säger man bara att "troligen inte Nya Zeeland". Men det brådskar, för man siktar på en premiär samtidigt som Häxan och lejonet, alltså julen 2005.

Den mörka materian
New Line Cinema har fått blodad tand efter framgångarna med Peter Jacksons filmer. Man har lagt beslag på rättigheterna till den fantasytrilogi som kanske fått mest uppmärksamhet de senaste åren: Philip Pullmans Den mörka materian. Trilogins delar heter på svenska Guldkompassen, Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. De här böckerna har jag, och säkert många av er, hunnit läsa. Och jag måste säga att jag ser med bävan fram emot en filmatisering. För trilogin är komplex och på många sätt kontroversiell. Den handlar om flickan Lyra som lever i en parallell värld. Hon får i första boken reda på en hemlighet som leder henne in på ett mörkt och ibland olidligt spännande äventyr. Här finns bland annat skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, intelligenta isbjörnar och både onda och goda häxor. I den andra boken flätas hennes öde samman med Will från vår värld. Berättelsen kastar sig mellan spännande och ofta skrämmande händelser i flera världar, politiska förvecklingar och djupa filosofiska och moraliska dilemman, som säkert är svårbegripliga för många barn men som ändå fascinerar. En av böckernas mest fantastiska idéer är att alla människor i Lyras värld har en "daimon", en följeslagare i djurgestalt som är en slags externalisering av människans eget inre väsen. Det är ett makalöst berättargrepp, som ger Pullman oanade möjligheter att skildra huvudpersonernas inre värld i fysisk gestalt, och väcker också många frågor om människans själ och existentiella villkor. Hur ska man kunna göra alla dessa daimoner rättvisa i en film, undrar jag oroligt?

Men film kommer det säkert att bli av trilogin. New Line med Mark Ordesky som producent siktar på premiär i slutet av 2005 eller i början av 2006. Man anar en viss trafikstockning till biograferna den vintern ... Ett oroväckande uttalande från New Line-direktören Toby Emmerich är att bolaget troligen kommer att baka in hela trilogins handling i två filmer, som spelas in samtidigt. Det innebär att mycket av böckernas komplexitet kommer att slaktas; det är i alla fall min gissning. På den positiva sidan ska räknas att manusförfattare är den respekterade engelske pjäsförfattaren Tom Stoppard, också känd för filmmanus till bland annat Solens rike, Rosenkrants och Gyllenstjerna är döda och Shakespeare in Love. Någon regissör är inte utsedd ännu, i alla fall inte offentliggjord. Men det är flera som har uttryckt intresse, bland andra Brett Ratner (Rush Hour), Sam Mendes (American Beauty, Road to Perdition), Stephen Daldry (Billy Elliot, Timmarna) och Terry Jones (Monthy Pythons The Meaning of Life, Life of Brian). Mycket intressanta namn, med undantag av det första, tycker jag. Ett envist rykte påstod länge att regijobbet var vikt för Ridley Scott (Legend, Alien, Gladiator) men detta förnekar New Line numera bestämt.

Men Den mörka materian har redan haft premiär -- som pjäs. Den går just nu på National Theatre i London, omvandlad till två helaftonsföreställningar. Här har man valt att göra daimonerna som dockor, styrda av svartklädda skådespelare. Med 30 skådespelare och över 100 scener är föreställningen bara möjlig på den unika snurrscenen på National Theatre, så vill man se pjäsen får man bege sig dit.

Det mest kontroversiella med Pullmans böcker, som har skapat mycket debatt, är deras klara ställningstagande mot den hycklande organiserade religionen och tron på en allsmäktig gud, i böckerna kallad "Auktorieten". I den engelska pjäsen finns detta budskap med, men det ska som sagt bli intressant att se hur långt Hollywood vågar gå. De konservativa kristna är mycket mäktiga i USA, och att stöta sig med den troende amerikanska publiken är inte det första en filmproducent gör om han vill sälja in en storfilm för familjen. Mycket riktigt har New Line-direktörer sagt att de vill tona ner det antireligiösa budskapet, skriver New York Times. Mark Ordesky säger i en intervju med tidningen att det viktiga i böckerna ju inte är religion, utan att det handlar om en konflikt mellan totalitär auktoritet och människor som strävar efter frihet och fri vilja. Jovisst, så kan man ju också välja att se det.

Inkheart
New Line har också lagt beslag på rättigheterna till en annan nykomling bland fantasyböcker för barn: Inkheart. Denna roman har en tysk författarinna, Cornelia Funke, som också planerar att skriva två böcker till i samma serie. Boken, som jag inte har läst, handlar om flickan Meggie vars pappa kan frammana karaktärer ur en bok bara genom att läsa dem högt. Pappan har en gång läst högt ur boken Inkheart och lockat fram en massa onda varelser, samtidigt som Meggies mamma försvunnit in i boken. När Meggie upptäcker denna hemlighet flera år senare börjar äventyret.

Författarinnan har Tolkien och CS Lewis som sina inspiratörer. Inkheart är nästan lika stor i Tyskland som Harry Potter, och när den väl blev översatt till engelska blev det succé i England och USA också. Hollywood-producenterna har slagits om filmrättigheterna. Cornelia Funke har sagt att hon verkligen uppskattar vad New Line gjort med Härskarringen, och hoppas att en filmatisering blir lagom sann mot hennes bok. Hon tycker att Harry Potter-filmerna blivit alltför boktrogna. Funke hoppas också på att skådespelaren Brendan Fraser ska få en av huvudrollerna, eftersom hon tänkte på honom när hon skrev boken. Men filmprojektet ligger inte så långt framme ännu, och inget finns angivet om manusförfattare, regissör eller premiärdatum.

Andra fantasyfilmer på gång
Runelords. Bygger på den första boken i en serie om fyra av Dave Farland, en synonym för tv-spelsskaparen David Wolverton. En prins som måste kämpa mot både magiska insektsliknande kreatur och mänskliga härar för att rädda jorden. Filmen börjar spelas in i sommar, i Tjeckien, med en budget på 80 miljoner dollar. Regissör är fransk-kanadensiske Christian Duguay.

Artemis Fowl. De vilda äventyren med det 12-åriga kriminella geniet Artemis Fowl och varelser från en magisk underjordisk värld har hittills resulterat i tre böcker av författaren Eoin Colfer. Miramax gör film av den första. Författaren beskriver själv sina ungdomsböcker som "Die Hard med älvor". Jag har läst de första två böckerna, de är riktigt roliga. Modern, tuff fantasy. Men det finns inga närmare detaljer om produktionen ännu.

A Princess of Mars. Bygger på en klassisk bokserie av Edgar Rice Burrough som blandar äventyr i en 1800-talsmiljö med rymdresor, exotiska monster och kvinnor i nöd. Hoppla, vilken halsbrytande blandning! Men jag har ju inte läst böckerna, så jag ska försöka att inte ha fördomar ... 100 miljoner dollar är i alla fall Paramount beredda att kosta på denna film. Regisserar gör Robert Rodriguez, som gjort detsamma för Spy Kids-filmerna.

Evermere. Den första delen i en planerad trilogi som bygger på ett manus av David Goyer (Blade) och James Robinson. Handlar om en tonåring som är arvinge till tronen i ett alternativt universum. Sony Pictures ska betala, och producenterna har senast gjort Terminator 3.

King Arthur. Den här filmen får väl ändå räknas till dem med fantasyankytning? Även om den utlovar att "avmystifiera" Arthur-sagan. Titelrollen görs av Clive Owen (Gosford Park, tv-serien Second Sight) och Stellan Skarsgård är också med på ett hörn. Regissör är Antoine Fuqua (Training Day). Filmen ska ha premiär i år, en trailer finns redan.

Övärlden. Den underbara trilogin av Ursula LeGuin blir tyvärr ingen biograffilm, utan i stället blir de två första böckerna (Trollkarlen från Övärlden och Gravkamrarna i Atuan) en miniserie gjord av Hallmark Entertainment och Sci Fi Channel. Den första boken handlar om den fattige pojken Ged, som har magiska krafter och går i magikerskola. Han begår en dumhet och frigör en ond kraft som han sedan måste bemästra innan den hotar hela Övärlden. I den andra boken tillkommer ytterligare en huvudperson, en ung flicka instängd i ett slags kloster. Jag är tveksam till om LeGuins subtila skildring går att göra om till en miniserie av Hallmark. Men man kan ju alltid hoppas. Spelas in på Nya Zeeland. Premiär i december i år på Sci Fi Channel, sedan får vi väl se om den kommer till svensk kabel-tv så småningom.

Beowulf. Bygger på den anglosaxiska dikten med samma namn. Beowulf och hans trupper måste nedkämpa ett fruktansvärt troll. Filmen ska spelas in på Island och samfinansieras av Kanada, England och Island. Regisserar gör islänningen Sturla Gunnarson. Scott Speedman (Underworld) har titelrollen, och eventuellt går en annan stor roll till Sean Connery. Den isländska inramningen gör att det här känns som ett spännande projekt, tycker jag. Men det finns inga uppgifter om inspelningsstart eller beräknad premiär.

Bilbo: en hobbits äventyr. Ingen lista över kommande fantasyfilmer är väl komplett utan detta projekt! Men, som vi alla antagligen vet, så har New Line inte klarat ut det där med rättigheterna riktigt, och det kan ta ett par år. Samtidigt är Peter Jackson upptagen med sin stora gorilla den närmaste tiden. Men Tolkien = $$$ för närvarande, så jag tror säkert att Bilbo-filmen ganska snart kommer till "en biograf nära dig", den också.

Källa: www.warofthering.net, www.theonering.net, The Philadelphia Enquirer (www.philly.com), www.comingsoon.net, www.imdb.com, New York Times (www.nytimes.com), www.rediff.com, The Salt Lake Tribune (www.sltrib.com), www.bridgetothestars.net, www.narnia.com och www.narniaweb.com

---------------

Kommentera (13)

  Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA