Nummer 15 2003
Lördagen den 23 augusti

Välkommen till nummer 15 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 6 september. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Om fördomar

NYHETER
Dvd:n släpps den 26 augusti!

FILMÄNDRINGAR – BRA ELLER DÅLIGT?
Var går gränsen?

TEST: TOLKIENBEROENDE ÄR DU I RISKZONEN
Testa dig, innan det är för sent!

ARDAS HISTORIA: AMAN
Del två i vår episka artikelserie

OMRÖSTNINGEN
Hur gick det?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ANGÅENDE TOLKIEN

Efter mycket att ha "glömt bort" Tolkien under ett par år, mellan 10 och 19, så började jag läsa igen. Mycket för att det viskades i hörnen om att det skulle filmatiseras, någon gång i framtiden. Plötsligt så mindes jag hur jag läst böckerna som barn, och kastade mig in i Arda igen. Nu plöjde jag allt som hade med Midgård att göra, läste krångliga stamträd och försökte hålla isär Túrin och Húrin

Min omgivning reagerade en smula … ja ... en smula häpet, när jag lade ut texten om vad fantastiskt det var att återupptäcka Tolkiens värld.
-- Men är inte det där rätt … skumt? Håller du på med sådant?
-- Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ... [and so on, tills luften tagit slut].
-- Du vet väl om att det inte har hänt på riktigt? [Observera det mycket ironiska tonfallet.]

Nähä.

Vilken tur att jag informerats så att jag inte blommar ut till den fullfjädrade galning som alla fantasyälskare är! Oj alltså … man vet aldrig vad som händer,det kanske växer ut vingar och horn och man börjar spruta eld? Eller så kanske man bara sitter i ett hörn, dunkar huvudet mot väggen och mumlar quenya-glosor hela tiden.

Vad synd det är.
    Varför ska man anses som lite udda bara för att man gillar Tolkien (kan bara ana att det är likadant med annan fantasy). Man borde istället hysa en mycket djup beundran för ett verk så fantastiskt att det saknar motstycke inom dagens kultur. Det är alltid lättare att skriva om något som redan finns. Men det svåra ligger i att skapa en egen värld, och få läsaren att tro på den.

Sedan när det gäller tjejer … av någon underlig anledning så verkar det som om de flesta fantasyläsare är män. Jag fick en tafflig förklaring på det en gång av en annan kvinna:
-- Lilla gumman, du ser ju själv hur kvinnliga förebilder det finns i fantasyböckerna!
   Klart inte kvinnor blir intresserade då, av en så patriarkatisk litteratur!!!

Tack, men jag behöver inga kvinnliga förebilder i böckerna. Jag är en vuxen människa. Jag har mina egna verkliga förebilder, och de finns i riktiga livet, inte i böcker. Kanske andra kvinnor känner annorlunda, jag vet inte, men att vara så kategorisk att man skyller avsaknaden av kvinnliga läsare på att det inte finns så många kvinnliga förebilder är banalt, tycker jag.

Och vad betyder då detta? Att männen har de manliga hjältarna i böckerna som förebilder i livet?
   Get real! Då skulle den här världen se en aning annorlunda ut, med 10 000 Aragorn på gatorna som gör allt för att skydda de oskyldiga och rädda världen ... Nice! Äntligen kan man raggla hem från krogen klockan fyra på morgonen, utan att känna det minsta olust!

Är det då kanske det gamla utskällda temat "manligt-kvinnligt i barndomen" som ligger bakom? Tjejer leker med dockor, män med dvärgar, alver, trollkarlar och drakar?
   Dessvärre kan det nog vara så -- vi är traditionsbundna helt enkelt -- och alla vet väl att hjärnan är en lättpåverkad liten parvel, som programmerar om sig till att tycka om det vi säger åt den att tycka.

Så, min mission är att sprida den vilda fantasyvärlden till alla osannolika små avkrokar, där den kanske kan sprida glädje och till och med ett uppvaknande intresse hos kvinnor för "pojkarnas leksaker", som oftast ändå är mycket roligare.

---------------

Konklusion av sommaren? Vad har vi lärt oss detta år?

Alla vi med en papp-Legolas i naturlig storlek har lärt oss; den flyter inte i vattnet, sorry.

Alla vi med den förlängda dvd:n har lärt oss; om man stirrar på filmen mer än sex gånger på en dag, så kan man få den att spelas upp innanför ögonlocken på oss när vi sover.

Alla vi med gamla tonårssynder i form av katastrofala tatueringar på allsköns ställen; om man ändå bara tatuerat in siffran 9! Då vore det ju helt plötsligt okej!

Kram.
Anna Andersson
Biträdande redaktör
Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare