Nummer 16 2003
Lördagen den 6 september

Välkommen till vår stora special om människan JRR Tolkien!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 20 september. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Vi hedrar Tolkiens minne

NYHETER
Veronica Ninwanens nyhetskrönika

MIN FAR – KOLLEGA TILL JRR TOLKIEN
Ett exklusivt porträtt

TRILOGIN OM TOLKIEN: ÄRKEKONSERVATIV ELLER ANARKIST?
JRR Tolkiens åsikter – egentligen

TOLKIEN OCH CS LEWIS
Vänskapen, sällskapen och böckerna

OMRÖSTNINGEN
Hur gick det?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ANGÅENDE TOLKIEN

Söndagen den 2 september 1973 avled John Ronald Reuel Tolkien. Det var i veckan exakt 30 år sedan. För att hedra hans minne har detta Magasin gjorts till ett specialnummer vikt åt professorns person. Författaren Jan Sandred skriver i porträttet Min far -- kollega till JRR Tolkien exklusivt om hans fars relation till och uppfattning av Tolkien. Jag själv har grävt i källorna efter uppgifter om John Ronalds politiska och moraliska åsikter, och presenterar nu dessa i en artikelserie bärande det lagom pretentiösa namnet Trilogin om Tolkien, med början i detta nummer. Det biografiska temat avrundas med Gustav Daggenfeldts Tolkien och CS Lewis, som tar upp professorns vänskap med författaren av Narnia-böckerna.

Mycket har sagts om JRR Tolkien genom åren, men jag är övertygad om att det fortfarande finns mer att säga. Några som säkerligen håller med om detta är författarna av Tolkienbiografier, vilka genom åren poppat upp i en ohälsosamt hög takt. Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av böcker som finns till hands -- besökaren i SF-Bokhandeln har till exempel närmare tio stycken att välja bland. Det är egentligen svårt att förstå hur så många biografer kan fylla upp en hel bok med material, om en person som avled för 30 år sedan. Eftersom Tolkien redan är död så går det ju inte att inhämta någon ny information, eftersom ingen längre kan lära känna honom. Kvalitén på många av biografierna kan således ifrågasättas.

Funderar du på att köpa en Tolkienbiografi så behöver dock inte valet vara svårt. Det finns nämligen ett verk som utklassar de övriga både vad gäller fakta och detaljrikedom, och ofta också underhållningsvärde -- Humphrey Carpenters JRR Tolkien: a Biography (på svenska som JRR Tolkien: en biografi). Detta är den enda auktoriserade biografin, skriven av samma man som sammanställt The Letters of JRR Tolkien. Carpenter beviljades full tillgång till Tolkiens alla kvarlämnade brev och manuskript, och fick intervjua personerna som stått professorn närmast. Trots den blygsamma titeln ska man alltså komma ihåg att detta inte bara är "en biografi" -- detta är Biografin.

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
Redaktör
Upp
Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare