Nummer 19 2003
Lördagen den 18 oktober

Välkommen till nummer 19 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 1 november. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Erik Andersson coachar

NYHETER
Förhandsbildernas tid

"HUR MÅNGA PONNYER HAR NI EGENTLIGEN, HERR MERRY?"
Sagan om felen -- del I

DEBATT: TOLKIEN -- FANTASYGENRENS SKAPARE?
Sven Bergersjö placerar skåpet

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Nazgûl nummer fems hemliga dagbok från Sagan om ringen

OMRÖSTNINGEN
Vem blev den populäraste maian? Vad säger folket om Jackson?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ANGÅENDE TOLKIEN

Ofattbara 3,8 miljoner svenskar såg damfotbollsmatchen mellan Sverige och Tyskland i söndags. 3,8 miljoner. Hur kan detta vara möjligt -- det är ju fler än de som såg herrarnas VM-åttondelsfinal i fjol? Det finns nog flera olika förklaringar till den fantastiska siffran, men en av dem lär tyvärr vara media, och deras absurda så kallade "hype". Plötsligt var det under förra veckan inne med damfotboll, och bevakningen nådde en intensitet som endast skulle kunna matchas om herrlandslaget gick till VM-final. Och tro inte att detta gjordes med jämställdhetstankar i första rummen -- mediadrakarna fungerar inte så. Allt man tänker på är den ekonomiska potentialen, och nu var den hög. Medierna är inte goda.
Bild: Taurrohir

En annan förklaring till den höga tittarsiffran kan vara att svenska män faktiskt brydde sig och blev engagerade, i långt större utsträckning än tidigare. En tredje att damfotbollen nu på riktigt lyckades engagera kvinnorna i landet. Media har förstås stor del i uppkomsten av båda dessa företeelser. Men missförstå mig inte -- jag är mycket glad åt att damfotbollen är på frammarsch, och inte bara ur ett jämställdhetsperspektiv. Detta borgar även för mer fotboll, som jag är extremt förtjust i, i medierna, och därmed bättre ekonomiska förutsättningar för damfotbollen, vilket i sin tur genererar bättre utövare och ett spel som det faktiskt går att titta på och ta på allvar.

Att se på damfotboll har för mig tidigare varit som att läsa Åke Ohlmarks översättning av The Lord of the Rings. Jag älskar grunden, det vill säga boken och sporten, men framförandet har helt enkelt innehållit för många fel och misstag för att jag över huvud taget ska stå ut. Från och med nu så kommer damfotbollen att utvecklas enormt, och detsamma gäller för allmänhetens intresse. Och har ni tänkt på att vi tolkienister sitter i exakt samma sits? Den dåliga matchen, med Ohlmarks vid rodret, kommer att ersättas av en bra, med Erik Andersson som coach. En match med såväl väl intränade tekniska prestationer som spelförståelse och sakkunskap. Kanske kan detta rent av medföra en "damfotbollseffekt"? Att Tolkienläsandet ska öka lika mycket som damfotbollstittandet är naivt att tro, men kanske kan man med rätt marknadsföring generera ett uppsving i läsandet av Tolkien på svenska.

Det första steget i denna marknadsföring borde i så fall vara att få allmänheten att förstå hur dålig Ohlmarks översättning faktiskt var. Denna satsning påbörjar Tolkiens Arda i så fall redan i detta nummer, med Martin Anderssons fantastiska artikel "Hur många ponnyer har ni egentligen, herr Merry?". Med denna startar en artikelserie i tre delar vid namn "Sagan om felen", där Andersson, expert på ämnet, tar upp de mest frapperande av Ohlmarks fel. Vi kommer med andra ord att få se mer om denne översättare på Tolkiens Arda framöver (varför inte till exempel läsa en 18-sidig avhandling, som publiceras i Alster på onsdag?).

Jämställdhetsfrågan är utan tvekan en av de viktigaste och mest problematiska i dagens samhälle. Att fotboll -- världens största idrott -- är på väg att slå igenom på damsidan innebär ett viktigt framsteg, men det finns också andra områden att uppmärksamma. För oss tolkienister är det faktum att vår bibel Härskarringen -- en av de populäraste böckerna genom tiderna -- bär på avtryck från en tid då kvinnans roll endast undantagsvis sträckte sig utanför hus och hem, viktigt att uppmärksamma. Innebär detta en problematik för oss? Ja, det tror jag -- om vi inte är medvetna om det. Men självklart så är vi det. Detta bevisas inte minst i nästa nummer av Magasinet, där ämnet tas upp för het debatt. Vi ses då!

Avslutningsvis vill jag bara nämna två stora nyheter som dyker upp på Tolkiens Arda i samtidigt som detta nummer publiceras. Den första och största är utan tvekan Svarskammaren, som dykt upp här till vänster i sektionen Ardangóle. Här har vi med stor möda skapat ett professionellt sökverktyg, med vilket det går att leta efter gamla frågor och svar i olika ämnen som publicerats i Frågespalten genom åren. I dag har vi sorterat in över 150 frågor med svar, men när vi är klara så kommer det här finnas uppskattningsvis 2300. Svarskammaren är, när den blivit komplett, en av världens största samlingar av Tolkienkunskap -- oavsett språk! Vår andra nyhet denna lördag är sektionen Arkivet. Under denna rubrik har vi sorterat in samtliga artiklar, krönikor, recensioner, lektioner, test, hemliga dagböcker, nyheter och omröstningar som vi någonsin haft! Med ett enkelt klick kommer du nu att kunna hitta exakt det du letar efter, välj bara "Arkivet".

Tookiga hälsningar,
Gustav Dahlander
Redaktör
Upp
Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare