Nummer 20 2003
Söndagen den 2 november

Välkommen till nummer 20 av Magasinet -- jämställdhetsspecialen!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 15 november. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Jämställdhet: finns det för få kvinnor i Härskarringen?

NYHETER
Ninwanens krönika

DEBATT: KVINNORNA HÖR HEMMA VID SPISEN!
Jämställdhet: Sven Bergersjö undrar om fantasyn måste vara jämställd

DEBATT: ARWEN ÄR EN MÖBEL!
Jämställdhet: om realistiska kvinnoporträtt

DEBATT – GENMÄLE: TOLKIEN – FANTASYGENRENS SKAPARE?
Debatten rullar vidare

OMRÖSTNINGEN
Vad ska Vattnadal heta i nyöversättningen?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ANGÅENDE TOLKIEN

Denna gång tar vi på bred front upp det högintressanta ämnet om jämställdhetsfrågan i Tolkiens böcker. Redaktionsskribenterna Sven Bergersjö och Josefin Brosché angriper frågan från olika håll i sina mycket läsvärda artiklar Kvinnorna hör hemma vid spisen! och Arwen är en möbel! Själv tänkte jag passa på att svamla om saken en smula här i Angående Tolkien.Bild: Taurrohir
Jag vill härmed försöka passa på att avliva myten, som jag ser det, om att det finns för få kvinnor i Härskarringen. Jag anser att frågan om jämställdhet hos Tolkien är mycket viktig, vilket inte minst betonas i det förra Magasinets ledare, men den angrips allt som oftast från helt fel håll, genom att påpeka "avsaknaden" av kvinnliga karaktärer.

Är det för få kvinnor med i Härskarringen? Definitivt inte, säger jag. Boken skildrar ett krig i medeltida miljö, och hur många kvinnor var med på den tiden och slogs? En naturlig utgångspunkt, bra eller ej, blir utan tvekan att låta kvinnorna behålla den tillbakadragna positionen även i fantasivärlden. Verket är också influerat av mytologiernas världar, där situationen är likartad (dock inte alltid hos element som gudar och andra upphöjda varelser, vilket också avspeglas i Silmarillion).

Éowyns utförliga roll borde nästan på egen hand kunna motbevisa ett påstående om att det är får få kvinnor med i Härskarringen: det är inte motiverat att skriva in en extraordinär krigarjungfru i handlingen (även om det onekligen förbättrar den). Ringens brödraskap består av män, det utför ju en sorts kommandoräd in i fiendeland -- hur stor procent av elitsoldaterna som jagar Saddam Hussein är kvinnor? En av nio? Knappast. De överrepresenterade hoberna är visserligen svagare, men de har större motståndskraft mot Ringen än andra folkslag, och är därför med.

Möjligtvis kan man känna avsaknaden av kvinnor på Elronds rådslag, var är Arwen? Men i Lórien härskar en kvinna, med till synes högre status än sin make. I Rohan dyker sedan Éowyn upp, och gör balansen där acceptabel. Den övriga delen av tiden i Riddersmark består av krig -- civila kvinnor har evakuerats. När vi så kommer till Gondor och Minas Tirith har redan, helt naturligt, kvinnor, barn och gamla fått lämna staden, men trots detta får Ioreth i Läkandets hus en betydande roll.

Efter Ringens krig kommer kvinnorna tillbaka och tar större utrymme: Arwen, Éowyn, Galadriel och dessutom den relativt dominanta Rosa, Sams fru. Jag ser ingen anledning utöver den kommersiella -- att söka få fler kvinnor intresserade för att sälja bättre (för övrigt en metod stiligt anammad av Peter Jackson) -- för Tolkien att skriva in fler kvinnliga karaktärer i berättelsen. Vad menar den som klagar på att Härskarringen har för få kvinnor? Att Tolkien borde slängt in några härar med amazoner? Omständigheterna i handlingen gör att antalet kvinnor är litet. För i Arda, precis som på Tellus, deltar inte kvinnor i krig.

Jag ser det som fullt förståeligt om en kvinnlig läsare inte tycker att det är intressant att läsa Härskarringen på grund av det sparsamma antalet kvinnor. Det är för få kvinnor med i böckerna för att kvinnliga läsare ska kunna förväntas identifiera och engagera sig. Trots detta är andelen kvinnliga läsare mycket stor, vilket vittnar om en beundransvärd förmåga hos dessa att se förbi ovidkommande hinder för verkets storhet.

I Silmarillion figurerar relativt många kvinnor -- Melian, Lúthien, Galadriel, Eärwen, Nienor och så vidare -- och dessutom så är hälften av valar kvinnliga valier. Härskarringen har emellertid inte samma utrymme för kvinnliga karaktärer: kontexten hindrar dem från att förekomma kvantitativt. Man kan diskutera hur "tankegodset" i berättelsen behandlar kvinnan och liknande (hur ska man till exempel tolka att Éowyn till slut gifter sig med Faramir?), men på frågan om det finns för få kvinnor i boken kan jag bara se ett svar.

Låt oss nu i stället uppmärksamma den egentliga jämställdhetsfrågan ...

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
Redaktör


Var med i jämställdhetsdebatten -- vad tycker du? Kommentera (44)
Upp
Tillbaka till Innehåll

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA