Nummer 2 2004
Onsdagen den 18 februari

Välkommen till nummer 2 2004 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som vanligen ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 28 februari. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Att det ska vara så svårt ...

NYHETER
Alla dessa galor!

SÅ SKA INTE EN ÖVERSÄTTNING SE UT
Ohlmarks-debatten

DECIPHERS RINGROLLSPEL
Rollspelsspecial: The Lord of the Rings Roleplaying Game

MERP – ROLLSPEL I ETT ANNORLUNDA MIDGÅRD
Rollspelsspecial: Middle-earth Role Playing

OMRÖSTNINGEN
Fem (!) resultat redovisas


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ARDA-RUTAN

Manus: Franz Ung
Bild: Taurrohir

ANGÅENDE TOLKIEN


tt det ska vara så svårt att få i ordning ett litet magasin! Det undrar säkert många av er, och det undrar jag också. Precis som för ett år sedan, men av helt andra anledningar, så har Tolkiens Arda problem med att hålla publiceringstakten på senvintern. Som bekant så beror detta nu på mitt arbete med nyöversättningen, och är således ett övergående problem -- jag räknar med att vara helt färdig där i slutet av mars. Även klippan Johan Sandberg har förhinder (i form av stor arbetsbelastning) varför han tvingats ta tjänstledigt från Tolkiens Arda-arbete fram till den 1 april. Detta sammanfattar galant anledningen till den bristande aktiviteten på sajten -- forumet undantaget -- och illustrerar också ett växande problem för oss: vi behöver fler i redaktionen. Är du bra på att skriva och gillar att aktivera dig, så hör av dig till gustav@tolkiensarda.se; du är välkommen! Det skadar inte om du också är kunnig inom tolkieniana och kan hantera datorer.


Bild: Taurrohir
Redaktören visar hur Tolkiens sagor fortsätter utanför berättelsens ramar; på sista tiden har det dock funnits ont om tid för detta på Tolkiens Arda. (Taurrohir står för tolkningen.)
Tidsbristen, för att återvända till aktiviteten på sajten, får nu som konsekvens att publiceringscykeln av Magasinet förskjuts. Detta innebär i klarspråk att nästa nummer -- som var utlovat till nu på lördag -- förskjuts till lördagen den 28 februari. Denna ändring skulle betyda magasin tre veckor i rad, och det har jag definitivt inte tid för; varför Magasinet hädanefter får utges udda veckor. Publiceringsschemat ser alltså i nuläget ut så här: 28 februari; 13 mars; 27 mars och så vidare. Frågespalten kommer som vanligt varje vecka.

Till detta nummer har vi förberett en liten special, där vi i två artiklar går igenom de Tolkienrollspel som existerar. Först granskar rollspelsexperten Daniel Krauklis nya The Lord of the Rings Roleplaying Game; redaktionsmedlemmen Franz Ung följer sedan upp med att recensera 80-talets dominant MERP. Det ska poängteras att vi här ser förbi Sagan om ringen-rollspelet från Äventyrsspel, då detta i allt väsentligt inte är mer än en förenklad översättning av MERP. Vi tar inte heller upp Iron Crown Enterprises The Lord of the Rings Adventure Game, som är företagets "light"-version av MERP. Båda dessa är ur tryck.

Har Peter Jacksons filmer rent av blivit så lyckade att de överträffar sin förlaga? I Omröstningen vecka 1 angav 35 procent att filmerna ligger dem varmare om hjärtat än boken, eller att de inte kan välja mellan de båda. Många, inklusive jag själv, känner säkerligen en viss oro inför detta faktum. Mycket tyder på att framtida generationer av tolkienister kommer att introduceras till Midgård av filmatiseringarna, och att böckerna i bästa fall blir lästa i andra hand. När jag hör en cover på en bekant låt blir jag automatiskt kritisk, men hör jag cover-versionen först tycker jag oftast att den är bättre än originalet. Samma effekt kan komma att visa sig i framtidens Tolkienvärld: Peter Jackson blir den som definierar Midgård. Hu, så hemskt! Då är det tur att det fortfarande finns kvar några gamla original som experterna i Frågespalten, som kan berätta hur det "egentligen" gick till ...

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
Redaktör

Kommentera (13)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA