Nummer 5 2004
Lördagen den 3 april

Välkommen till nummer 5 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som ges ut varannan lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som ålderstigna frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer den 24 april. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Den ljusnande framtid ...

NYHETER
Dags för fantasy på film

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Gimlis hemliga dagbok från Sagan om ringen

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Elronds hemliga dagbok från Sagan om ringen

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Sarumans hemliga dagbok från Sagan om ringen

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Sam Gamgis hemliga dagbok från Sagan om ringen

OMRÖSTNINGEN
Vill vi kalla oss nördar?


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ARDA-RUTAN

Manus: Gríma
Bild: Taurrohir


ANGÅENDE TOLKIEN

enna gång har vi laddat upp med en riktigt läsarfavorit i Magasinet -- De hemliga dagböckerna! Dessa snart klassiska skildringar av filmkaraktärernas inre liv gör här sin avskedsföreställning. För nu finns det tyvärr inga fler dagböcker att översätta -- alla 18 är svenskifierade. Magasinet nummer 5 utgör alltså De hemliga dagböckernas avskedsföreställning.

Jag vill här passa på att tacka alla som varit med och översatt och illustrerat De hemliga dagböckerna under de knappa två år som följetongen har gått här på Tolkiens Arda: Anna Andersson, Jonas Kåveland, Jimmy Mårdell, Marcus Rönnegard, Taurrohir, Franz Ung, A. Varghjärta, och jag själv. Jag skulle faktiskt vilja sträcka mig så långt som att säga att översättningarna är ännu bättre än de engelska originalen -- förlagan är skapad i stundens ingivelse när fantasins fått strömma fritt, när vi översatt har vi eftersträvat att förfina såväl språket som detaljerna och lustigheterna, och lite självgott så menar jag att vi har lyckats. Förhoppningsvis får vi tillstånd att på något sätt, helt eller delvis, ge ut dagböckerna i pappersform i framtiden.

Bild: Wargen

Sist men inte minst så vill jag tacka Cassandra Claire, som faktiskt skrivit dagböckerna.

Många har nog inte lagt märke till det, men faktum är att Tolkiens Arda som webbplats utvecklats mycket långsammare än vad som är meningen den senaste tiden. Vi har Alster -- en innehållsrik avdelning som dock inte uppdaterats på tre månader -- vi har Ardangóle -- än så länge bara innehållande Svarskammaren och vi har Ardahíni -- vår förening, som är startad men inte har några aktiviteter. Dessutom så utvecklar vi en helt ny design av sajten som är rejält försenad. Det händer mycket på våra sidor, men detta är alltså ingenting jämfört med vad som planeras. Jag tror att en kort genomgång kan vara av allmänt intresse:

Alster: Vi har gott om opublicerat material som kommer att läggas upp här, problemet har varit att vi på grund av tidsbrist inte kunnat ta hand om det. Förhoppningsvis så kommer en redaktör för avdelningen att utses under våren som kan omhänderta och publicera nytt material.

Ardangóle: Detta är en avdelning som vi satsar hårt på. I dagsläget så finns här bara Svarskammaren, men vi har redan nu gott om material som kommer att publiceras så snart tiden tillåter. Ett exempel är högklassiga översättningar av material från Ardalambion: redan nu finns genomgången av svarta språket och de tre första delarna av quenya-skolan redo.

Ardahíni: Vi har i december formellt bildat Ardahíni -- Sveriges Internet-Tolkiensällskap, som i framtiden planeras bli en central del av Tolkiens Arda. Basen för detta ska utgöras av ett community på sajten; vi hoppas komma igång på allvar under sommaren. Du är väl medlem?

Tolkiens Arda in English: Det finns gott om material översatt till vår engelskspråkiga version av sajten, men tyvärr så har vi inte fått tid att rulla igång denna än.

Arkivet: Denna avdelning har tyvärr inte uppdaterats sedan oktober 2003 -- återigen är naturligtvis den bristande tiden skurken. Vi kommer inom de närmaste månaderna att lösa problematiken genom att göra sektionen databasdriven (det vill säga: den uppdaterar sig själv).

Utöver ovanstående så har vi en avdelning med arbetsnamnet Underhållning på gång, där en frågesport (som nästan är färdig), pyssel, spel och solorollspelsäventyr ska finnas. Andra delar av redaktionen arbetar med ett uppslagsverk, och planerar också för olika former av amatöröversättningar. Som ni märker så är det mycket på gång, vilket kanske kan vara en liten ursäkt för att saker och ting drar ut på tiden. Först och främst så hoppas vi få igång vår databasdrivna version av sajten, med vår nya layout. Rock on!

Efter ett koppel goda nyheter så kommer en lite tråkigare: Magasinet kommer efter detta nummer att gå ner i publiceringstakt och ges ut var tredje lördag istället för var annan. Detta är en nödvändighet för mig fram till sommaren, då arbetet med nyöversättningen kräver sin tid. Nästa nummer kommer alltså att publiceras den 24 april.

Vi ses då!
Gustav Dahlander
Redaktör

Kommentera (10)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA