Nummer 8 2004
Måndagen den 18 oktober

Välkommen till nummer 8 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som vanligen ges ut var tredje lördag. Magasinet innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som fornåldriga frågor inom Tolkienland. Nästa nummer utkommer preliminärt den 6 november. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Förstasidan finns på http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Orlando Bloom upprör

NYHETER
Ringens brödraskaps recensioner

INTERVJU: ERIK ANDERSSON
Om Ringens brödraskap

TOLKIENS VÄRLD
Andra delen av två

RINGARNAS HERRES HISTORIA: MERRY
Översätt Merry!

OMRÖSTNINGEN
"Secker" populärare än "Bagger"!


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ARDA-RUTAN

Manus: Franz Ung
Bild: Taurrohir
ANGÅENDE TOLKIEN

n person som ständigt rör upp känslor bland tolkienister är Orlando Bloom, även känd som Legolas i Peter Jacksons filmer. Det verkar som att de flesta antingen avskyr eller avgudar grabben. Som Legolas är det få som kritiserar honom; kontroverserna tycks snarare uppstå kring hans senare roller. Och här bör en sak bör här sägas direkt -- jag har inte sett honom i några andra filmer än Jacksons.

Det verkar som att en del är beredda att leverera svidande kritik mot Blooms insatser i "utgårda" skapelser. Samtidigt betraktas han av andra som en stor förebild. Här säger det sig självt att diskussioner kan uppstå. Ganska häftiga diskussioner. Det har rent av blivit problematiskt att nämna honom på Tolkiens Arda -- varje gång Orlando Blooms namn dyker upp i en nyhetsnotis hotar läsarkommentarerna att urarta. Är det bra eller dåligt om han förlovar sig? Kommer han att besöka Sverige?

Bild: Taurrohir

I fredags besökte Bloom tillsammans med Elijah Wood (Frodo) och Billy Boyd (Pippin) Märsta utanför Stockholm. Åtminstone sägs det så. Bloom lär ha bekanta där, och konkreta rykten om ett besök har florerat under någon månads tid. Till slut skrev jag en nyhetsnotis om saken under rubriken "Orlando Bloom till Märsta?" På detta följde naturligtvis ett jordskred av kommentarer, och till slut hade ryktet förvandlats till sanning; många åkte till Märsta -- ibland över halva landet -- för att träffa skådespelarna. Vid de preliminära tider som angivits fanns dock ingen på platsen, utom en skara besvikna fans. Någon som lagt ut 2000 kronor på en resa ända från Malmö anklagade Tolkiens Arda för att av ren illvilja fara med osanning. Från flera håll har det dock sagts att huvudpersonerna dök upp två och en halv timme senare.

Den här sortens debatt var nog en mardrömstanke för många tolkienister under den ickefilmatiserade tidsåldern -- "hur snygg är Legolas?" Om dessa tolkienister i dag lever mardrömmen kan jag inte svara på. Men själv tycker jag nästan att det är lite roligt. Kommersialismen gör att Tolkiens vers sprids till nya grupper av människor, och allmänhetens kännedom om böckerna ökar. Den som inte känner till Tolkien i dag är närmast lite efter; den som är ett "fan" anses inte lika udda som tidigare. Och den som inte vill diskutera Legolas snygghetsfaktor har ju fristäder. Detta är en av anledningarna till att vi delar upp Diskussionsforumet i så många kategorier: alla kan välja sitt favoritämne.

Jag brukar inte ge mig in i den här sortens diskussioner, och som heterosexuell man har jag kanske inte har så mycket att säga till om, men hur snygg är egentligen Orlando utan sin blonda peruk? Kanske har jag tappat koncepten om manliga skönhetsideal av i dag ... En sak är i alla fall helt klar -- Orlando Bloom engagerar. Men kanske skulle vi må bra av att lugna ned oss lite?

I detta nummer har vi den stora stoltheten att kunna erbjuda en uttömmande intervju med mannen bakom nyöversättningen: Erik Andersson. Utfrågningen är baserad på spörsmål som ni läsare delgivit i Diskussionsforumet, och är gjord över e-post. Just nu finns möjligheten att på samma sätt ställa frågor till versöversättaren Lotta Olsson här.

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
Redaktör

Kommentera (9)

Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare