Nummer 1 2006
Måndagen den 6 februari

Välkommen till nummer 1 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta är Tolkiens Ardas onlinetidning, som innehåller artiklar, recensioner, analyser och mycket mer, om såväl aktualiteter som fordomtima frågor inom Tolkienland. Ansvarig utgivare är Gustav Dahlander. Webbplatsens förstasida finns på adressen http://tolkiensarda.se


INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Banbrytande böcker

NYHETER
50-årsdagen firades med nyöversättare

TOLKIENISTENS GUIDE TILL OXFORD
Följ med i Tolkiens spår

RECENSIONEN: RINGARNAS HERRE
Vi gör bokslut över nyöversättningen

RECENSIONEN: SAGAN OM RINGEN-RISK
Midgård på ett bräde

RINGARNAS HERRES HISTORIA: KARTORNA
Geografin på svenska

OMRÖSTNINGEN
Läsarna listar Tolkiens 100 populäraste karaktärer


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Publikationer.


ARDA-RUTAN

Manus och bild: TaurrohirANGÅENDE TOLKIEN

älkomna till en ny årgång av Tolkiens Arda -- Magasinet! Utgivningstakten för vår tidskrift har tyvärr inte varit den önskvärda under 2005, men målsättningen med ett nummer var annan månad kvarstår. Förhoppningsvis är detta tillräckligt för att vi ska förtjäna den stadfaste tolkienistens intresse. Samtidigt har vi under hösten kunnat publicera material under andra sektioner på Tolkiens Arda, vilket vi vill fortsätta med under det kommande året. På tur för uppdateringar står inte minst avdelningen Ardangóle.

Sedan det senaste Magasinet har en stor nyhet timat på bokfronten, nämligen volymen The Lord of the Rings: A Reader's Companion av Wayne G Hammond och Christina Scull. Denna skrift har utgivits i anslutning till 50-årsutgåvan av The Lord of the Rings, där hundratals gamla textställen med tryckfel och faktamässiga dilemman har justerats, varigenom den "definitiva" versionen av Tolkiens mästerverk frambragts -- den version av verket som fortsättningsvis kommer att räknas som den gällande. En av de större innovationerna i 50-årsutgåvan är att två nya hobbitska släktträd har tillkommit i "Appendix C" (för familjerna Bolger och Boffin [svenska Boffing]), vilka också finns med i vår egen Konungens återkomst. Den första 50-årsutgåvan släpptes på hösten 2004; under 2005 har denna bättrats på ytterligare samt kompletterats med ett nytt register (som ersätter Tolkiens gamla!). Svenska Ringarnas herre kommer förmodligen att så småningom uppdateras så att den knyter an bättre till nya The Lord of the Rings.

Men A Reader's Companion då? Jo, denna bok har skrivits av paret som iordningställde 50-årsutgåvan -- Hammond & Scull -- och innehåller kommentarer till de nya förändringarna i The Lord of the Rings. Men detta är bara början: bokens dryga 1 000 sidor omfattar också redogörelser för hur Tolkien skrev LOTR, en tidigare förborgad handlingsresumé som avfattats av Tolkien själv, Tolkiens guide för hur verkets namn bör översättas -- tidigare Guide to the Names in The Lord of the Rings, nu för första gången i oavkortat skick --, samt förteckningar över 50-årsutgåvans textändringar.

Huvuddelen av A Reader's Companion upptas dock av annoteringar till The Lord of the Rings, där text, handling och bakgrund förklaras, kommenteras och analyseras. Sannerligen en läsarens följeslagare! Författarna har haft åtkomst till hittills opublicerat material av Tolkien, som man citerar friskt -- här får vi många nya rön. Pocketversionen av denna mycket rekommendabla bok går att köpa för ynka 98 kronor i SF-Bokhandeln här. Tolkiens Arda lär få anledning att återkomma till The Lord of the Rings: A Reader's Companion i framtiden.

Minnen från julen. Tolkiens Arda-redaktören bakade pepparkakor med klassiskt motiv.

Även på svenska är en ny bok att vänta, nämligen Ringarnas herre-översättaren Erik Anderssons ringdagbok. Där redogör Andersson i dagboksform för sitt arbete med nyöversättningen, i en volym som lär bli omtalad inom svenska Tolkienkretsar. Ringdagboken berättar också utförligt om översättarens samröre med granskarna (av vilka jag var en), samt om hans besök på Tolkiens Ardas sidor. Flera skribenter från diskussionsforumet kommer att finnas omnämnda. Erik Andersson avslöjade nyheten om ringdagboken när The Lord of the Rings 50-årsdag firades i SF-Bokhandeln den 20 oktober. Om denna begivenhet rapporterar Lotar och Taurrohir, våra korrespondenter på plats, i nyhetskrönikan.

I detta Magasinet är vi också mycket stolta över att kunna presentera Tolkienistens guide till Oxford. Här berättar Vanja Markkusdotter i ord och bild om Tolkiens hemstad och alla platser där som är förknippade med professorn. Det visar sig bland annat att en svenska i dag arbetar på Tolkiens stampub, samt att den midgårda kampen mellan gott och ont fortgår vid hans gravsten. Missa inte denna upplysande och underhållande vägledning!

Jag vågar faktiskt påstå att detta nummer är det det mest omfattande Magasinet hittills. Utöver de redan nämnda inslagen gör vi bokslut över hela nyöversättningen Ringarnas herre med Patrik Centerwalls recension. Därefter är det dags för Molnár-Veress Ágota att tycka till, i recensionen av spelet Sagan om ringen-RISK. Sedan tar en ny del i Ringarnas herres historia vid -- den utförligaste hittills i artikelserien -- där jag själv går igenom hur kartorna har hanterats i arbetet med nyöversättningen. Vi avslutar numret med att botanisera i statistiken från de 19 senaste omröstningarna: ett självklart huvudnummer är följetongen Tolkiens populäraste karaktär, som efter mer än ett års röstande avslutades i oktober -- nu kan vi lista Tolkiens 100 populäraste karaktärer!

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander
Redaktör

Kommentera (1)
Upp

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare