NYHETER

Här serveras senaste nytt från Tolkienvärlden. Sidan uppdateras flera gånger i veckan.03-09-29
Officiell onlinepremiär för "ROTK"-trailern i dag!
New Line Cinema släpper i dag officiellt den efterlängtade trailern för Sagan om konungens återkomst på Internet. Denna version lär vara av betydligt högre bildkvalitet än gårdagens asiatiskt textade. Treilern återfinns på den officiella filmsajten www.lordoftherings.net

Se till att kolla in den!

Veronica Ninwanen03-09-29
Vad visar trailern?
Om du är nyfiken på scenerna i den nya trailern för Sagan om konungens återkomst ska du surfa in på TheOneRing.net. Där har fansen själva försökt förklara vad det egentligen är som vi ser i trailern, från vilka scener klippen är tagna. Det är ganska roligt att läsa och ger lite mer information om vad som egentligen dyker upp i den slutgiltiga filmen i december. Kolla in det här.

Mattias Richter
Gästrapportör03-09-28
TRAILERN TILL "ROTK" ÄR HÄR!
Nu kan vi alla se den första trailern till Sagan om konungens återkomst! På Nätet. Den officiella sajten "premiärvisar" den först i morgon, men: uppenbarligen så har den visats någonstans i Asien (därav den säregna textningen), och så småningom hamnat hos TheOneRing.net. Här kommer fullständig information:

Sagan om konungens återkomst -- trailer 1
Adress: img-nex.theonering.net/movies/rotktrailer.mpg
Längd: 2 minuter och 31 sekunder
Filformat: .mpg
Storlek: 25,2 MB

Högerklicka (pc) på adressen och välj "spara mål som..." om du vill ladda ner filmen till hårddisken, klicka på länken om du vill se filmen utan att behålla den.

Gustav Dahlander03-09-28
Mer skvaller om förlängda "TTT" läcker ut
Nu börjar allt fler detaljer om innehållet i den förlängda versionen av Sagan om de två tornen läcka ut. En studie av informationsutbudet så här långt ger vid handen en hel del intressant information ...

I den förlängda filmen:
43 (!) minuter med nytt material.
200 nya digitala effekter.
Återblicken på Denethor och sönerna Boromir och Faramir, det största tillägget, där Denethor pressar Boromir att skaffa så många fördelar som möjligt på rådslaget i Vattnadal.
Man ägnar mer tid åt de olika karaktärerna, i synnerhet Gollum. Vi får se Faramir hota honom mer.
Flykten från Osgiliath skildras.
Vi får se det riktiga slutet på slaget vid Helms klyfta, där orcherna flyr in i en skog av enternas huorner och försvinner.
Helms klyfta får fler och våldsamma stridsscener.
Hoberna dricker av enternas vatten, och får mer samtalstid med Lavskägge.
Aragorn tvingas avslöja att han är 87 år när Éowyn frågar, och berättar mer om sin bakgrund.

I dvd-utgåvans extramaterial:
Många fortsättningar på den första förlängda dvd-utgåvans extramaterial, inklusive fyra kommentarspår, atlasen över Midgård och rapporterna från WETA:s verkstäder.
En stor sektion om Gollum.
En närstudie av slaget vid Helms klyfta.

Gustav Dahlander03-09-28
Gollum som ring
Badali Jewlery, ett amerikanskt smyckeföretag, har tillverkat en söt ring formad efter allas vår älskade smygare Gollum. Den finns i 14 k guld och i silver. Ringen är faktiskt riktigt cool.

Källa: www.theonering.net och www.badalijewelry.com

Veronica Ninwanen
Bilder: ©
Badali Jewlery03-09-25
De förlängda versionerna på bio i Sverige!
SF har bestämt sig -- man kommer att visa de förlängda versionerna av Sagan om ringen och Sagan om de två tornen på svenska biografer! Aftonbladet berättar att filmerna får premiär i december. Att även de längre versionerna går upp på vita duken är något som gläder Viggo Mortensen (Aragorn):
-- De längre är bättre. Man får mycket mer förståelse för kung Théoden och hans folk, får se när Aragorn träffar sin häst, hur Éomer hittar kungens skadade son, hur Denethor talar med Boromir och Faramir ... Det är så många detaljer, precis som i den första förlängda filmen i Hobsala, Vattnadal och Lothlórien.
   Tack till Catahya för uppmärksamheten. Det ryktas också att man på många orter, från Växjös storlek och uppåt, kommer att organisera det filmmarathon med hela trilogin på en dag, som Tolkiens Arda tidigare rapporterat om.

Gustav Dahlander
Bild: Aragorn (Viggo Mortensen) från Sagan om konungens återkomst Foto: Pierre Vinet © New Line Productions03-09-25
Trailern visas med Bruce Willis-film
SF har nu äntligen rapporterat vilken film som vi ska gå på för att få se den hett efterlängtade trailern till Sagan om konungens återkomst -- det blir Bruce Willis nya Tears of the Sun som får äran att besökas av tolkienisterna. Filmen har dock inte premiär förrän den 3 oktober, och trailern ska släppas redan i morgon. Det ryktas att SF kommer lösa detta genom att initialt lägga trailern före Miffos reklamblock.

Gustav Dahlander03-09-24
"ROTK"-trailern på Nätet 29/9!
Som Tolkiens Arda rapporterade förra veckan, så kommer den första trailern inför Sagan om konungens återkomst att ha premiär den 26 september. New Line Cinema har nu bekräftat att datumet gäller världen över, men det tycks ännu inte vara klart med vilka filmer som det 2 minuter och 30 sekunder långa smakprovet visas i Sverige. De som föredrar att sitta vid datorn framför i biosalongen behöver dock inte vänta länge: redan på måndag, den 29 september, kommer trailern läggas upp på officiella www.lordoftherings.net.

Gustav Dahlander03-09-23
"ROTK"-figurspelet avslöjar filmen
Fantasysajten Catahya rapporterar att Games Workshop nu offentliggjort Sagan om konungens återkomst-kollektionen, till deras figurspel The Lord of the Rings. Askarna kommer släppas den 1 november, men redan nu kan man förhandsbeställa och titta på omslagsbilderna på denna sida. Även om man inte är intresserad av figurerna kan detta vara intressant, då deras utformning baseras på filmen. Här får vi alltså en aning om hur Minas Tiriths krigare och Mordors orcher kommer se ut. I Sverige säljs figurspelet av bland andra SF-Bokhandeln.

Gustav Dahlander03-09-18
Äntligen kommer "ROTK"-trailern!
Tidningen USAToday rapporterar att ett fastslaget datum för den första trailern inför Sagan om konungens återkomst nu finns. Aptitretaren, som uppges vara tre minuter lång, kommer visas för första gången den 26 september i USA, och förhoppningsvis gäller samma datum i Sverige. Detta överensstämmer med vad Tolkiens Arda rapporterade redan den 12 augusti, och det gäller fortfarande att trailern ska visas innan familjefilmen Secondhand Lions. Problemet är dock att denna film inte har sverigepremiär förrän den 1 januari 2004. Hur SF löser detta återstår att se ...

Källa: www.theonering.net

Gustav Dahlander03-09-18
Gollum på dvd
När samlarutgåvan av Sagan om de två tornens förlängda dvd-version släpps på dvd den 18 november, så finns det som tidigare rapporterats en femte skiva med. Den heter ”Creating Gollum” och innehåller precis vad de låter som. Det handlar alltså om en hel dvd enbart om vår älskade gamle smygare, utöver statyn av honom som också följer mer. Tror ni att Honmonstret kommer att ta över tronen som bästa animerade karaktär, eller tror ni som jag att det kommer att dröja länge innan någon animerad figur fångar publikens hjärtan såsom Gollum har gjort?

Alla förlängda versioner av Sagan om de två tornen kan nu förhandsbokas hos SF-Bokhandeln här.

Källa: www.theonering.net och www.sfbok.se

Veronica Ninwanen03-09-18
Bilder från filmutställningen i London
För er som är nyfikna på Härskarringen-utställningen som nyligen öppnades i London (se notis från 03-09-01), så har nu TheOneRing.net publicerat en uppsjö med bilder. Kolla in dem här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-13
Ta reda på ändringarna i Sagan om konungens återkomst!
Sajten Tolkien Online har länge hållit ögonen öppna för uppgifter om hur julens Sagan om konungens återkomst kommer ta sig ut. Man har särskilt fokuserat sig på att snappa upp rykten om vilka förändringar från bok till film som ska förekomma. Och man har inte bara listat alla eventuella ändringar i sig, utan anger också vilka källor och vilken trovärdighet ryktet har. Uppdateringarna har visserligen stannat av på senare tid, men för den som inte kan hålla sig inför premiären är ändå The Complete List of Film Changes -- The Return of the King en veritabel guldgruva.

Gustav Dahlander03-09-11
Ett ljus i mörkret
På onsdagseftermiddagen överfölls Sveriges utrikesminister Anna Lindh av en knivman på NK i centrala Stockholm, hon avled i morse till följd av skadorna. Vi i redaktionen vill härmed uttrycka vår stora sorg och bestörtning över det inträffade. En dag som denna är vi tolkienister lyckligt lottade, som i våra böcker har en annan verklighet att besöka och samla kraft i. Det är samtidigt viktigt att vi inte låter det positiva i vår värld omkullkastas är händelser som denna. Vi hoppas därför att folket inte låter det inträffade på något sätt påverka valet om införandet av euron på söndag, och att alla myndiga som är involverade i eller besöker denna sajt kommer värna om demokratin genom att lämna sin röst.
   Då det idag är två år sedan terrorattentaten i New York vill vi också passa på att ägna en tanke åt de som förolyckades denna dag och under de efterföljande konflikterna -- afghaner, amerikaner, irakier och andra.

Fortsätt läsa!

Gustav Dahlander03-09-09
Gollum kommer till Stockholm -- och visar film!
Andy Serkis, mannen bakom röst och rörelser hos Gollum i Härskarringen-filmerna, besöker Sverige i oktober! Serkis är en av tre specialinbjudna gäster till The Scandinavian Sci-fi Game and Toy Convention, som hålls i Sollentunamässans lokaler utanför Stockholm den 25-26 oktober. Där kommer han bland annat medverka i en exklusiv filmvisning av Sagan om de två tornen, som inleds av att han håller ett föredrag om inspelningarna och svara på frågor (kanske med Gollum-rösten!). Biljetterna till händelsen släpps i morgon, den 10 september, och kan endast beställas via denna sida. Se mässans officiella sajt för mer information.

Tack till Jesper Isberg för tipset!

Gustav Dahlander03-09-09
The Hobbit blir parodi!
Tolkienparodin Bored of the Rings -- som släpps på svenska den 15 september -- har funnits hos bokhandlarna i många år. Men nu ska den få sällskap på humorhyllan. Den här gången är det Bilbos äventyr med dvärgarna som är föremål för pajkastning, och boken kommer heta ... The Soddit: Or Cashing in Again! Författare är Adam Roberts -- som också försett marknaden med Harry Potter-parodierna om "Barry Trotter". Så här beskrivs boken (min översättning):

"I den ärorika traditionen av den bästsäljande parodin Bored of the Rings, kommer här en oförskämd litterär skamfläck följande Bingo "Sac" Grabbings -- en ganska ordinär soddit från Upper Middle Earth -- Tolkieninfluerade äventyr. Han sätter iväg (trots jättejobbiga skavsår och svullnader på fötterna!) tillsammans med Gandef, Den Hostande Trollkarlen, och en bunt psoriasis-kliande, vem vet vad som finns i pipan-rökande dvärgar, för att befria den högdragna draken Smug från hans oschyst överkomna guld.
   Efter den stora kassasuccén för Härskarringen-filmerna är nu tiden mogen för att någon ska peta fram lite välment humor från fenomenet Bilbo, och denna gränslösa parodi lyckas storstilat. Boken har skrivits av en erkänd expert på allt som har med Tolkien att göra, och den både saluterar och smutskastar den klassiska sagan, genom sitt återberättande av handlingen där en modig liten krumelur trotsar sin diminutiva storlek, genom beundransvärd ståndaktighet -- och mer än en liten portion soddit-tur."

SF-Bokhandeln planeras få in The Soddit: Or Cashing in Again i oktober, men det går redan nu bra att förhandsboka titeln där.

Gustav Dahlander03-09-09
Bilder från förlängda Sagan om de två tornen!
TheOneRing.net har släppt en uppsjö av bilder från den förlängda köpfilmversionen av "Tornen". Bland annat så finns det bilder på Boromirs (Sean Bean) likfärd i båten från Lothlórien, dödens stig och på Boromir och Faramir -- där de skrattar! Kolla in dem här eller här.

Källa: www.theonering.net och www.lordoftherings.net

Veronica Ninwanen03-09-09
Sagan om konungens återkomst visas först i Oslo!
Norges största konserthall, Oslo Spektrum, kommer att visa Sagan om konungens återkomst den 15 december, alltså innan den officiellt har premiär! Är du villig att åka till Norge (som ju ligger ganska nära) och förstår norska hyfsat bra, så kan du beställa en biljett på arenans hemsida. Det går bara att boka sex biljetter per person!

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-09
Bilbos och Frodos födelsedag firas i New York
Marymount Manhattan College i New York, USA, tänker fira Frodos och Bilbos födelsedag (den 20 september) med ett stort evenemang. Många festligheter planeras till hobernas ära. Givetvis är alla hober eller hobälskare inbjudna till denna speciella tilldragelse. Kolla in den officiella hemsidan på: www.herenistarion.org/HobbitBirthday2003.html

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-09
Sideshow/Weta har gjort det igen!
Pryltillverkarna på Sideshow/Weta har gjort det igen! Nu har de släppt en otroligt välgjord Lavskägge-staty. Ni som kollade in Elronds staty och är köpsugna kommer att älska den här. Det finns tre olika bilder här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-09
Vacker alvstaty tillverkad
Sideshow/Weta har nu släppt en begränsad upplaga av en väldigt vacker staty föreställande Elrond halvalven, som i filmen gestaltas av Hugo Weaving. Även om den kostar en förmögenhet och bara finns i 2000 exemplar så tycker jag att ni ska ta er en titt på den, för den är otroligt välgjord. Kolla in den här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-02
Vi hedrar Tolkiens minne
Idag är det exakt 30 år sedan John Ronald Reuel Tolkien avled, söndagen den 2 september 1973. Vi hedrar hans minne genom att hålla en tyst minut klockan 21.00 i afton, se gårdagens notis. Utöver detta så kommer Tolkiens Arda också att uppmärksamma professorn på ett alldeles eget sätt, genom att publicera ett minnesnummer på lördag -- det nya numret av Tolkiens Arda -- Magasinet viks åt personen Tolkien och hans liv. Granskningar av hans personlighet, hans åsikter och hans relationer till andra människor utlovas.

Gustav Dahlander03-09-02
Vapenreplikor från filmen till salu!
Har du någonsin velat äga Gimlis hjälm från filmen, eller kanske svärdet Sting eller Gandalfs stav? Nu finns chansen. På sajten www.bladesbybrown.com/lotr.html finns en uppsjö av olika kopior från filmerna. De kostar nog en bra slant, men vad är det inte värt att kunna leka uruk-hai hemma i lägenheten?

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-01
Stor filmutställning i London!
Tidernas muséeutställning är på väg till Europa! Det är rekvisitan från Härskarringen-filmerna som nu börjat turnera runt i världen. Utställningen når Lodon den 16 september och håller på till den 11 januari. Det kommer att finnas över 700 rekvisitaföremål från filmerna och drygt 40 dokumentärer om hur de gjordes kommer visas. Till höjdpunkterna sägs Gandalf rock, diverse vapen, stora modeller och en interaktiv avdelning som visar hur man kan ändra storlek på personer höra. Utöver London, den enda europeiska utställningsplatsen, så besöker också turnén städer som Boston, Sydney och Singapore. För er lyckliga som ska besöka museet så är detta priserna, kom ihåg att de anges i engelska pund:
Måndag till fredag: Vuxna £9.95, Barn: £6.95
Lördag och söndag: Vuxna £11.95, Barn: £8.95

Museets officiella hemsida är: www.sciencemuseum.org.uk

Källa: www.tolkiensociety.org

Veronica Ninwanen03-09-01
30 år sedan Tolkien dog
I morgon, den 2 september, är det 30 år sedan Tolkien dog. Professorn avled hastigt i de tidiga morgontimmarna av akuta blödande magsår samt en tillhörande bröstinfektion, under ett besök i Bournemouth. Fantasysajten Catahya föreslår idag att en tyst minut ska hållas klockan 21.00 för att hedra John Ronald Reuel Tolkiens minne, vilket vi givetvis är med på. Den som har möjlighet kan med fördel bege sig till Oxford och kyrkogården Wolvercote cemetery, där Tolkien ligger begraven.

Kom ihåg: en tyst minut den 2 september klockan 21.00.

Gustav Dahlander03-09-01
Enter existerar i USA?
En ent har siktats i USA! Jo, det är sant. Bildbevisen finns på TheOneRing.net Tydligen så besökte trädherdarna en marknad i Wisconsin. Och enligt bilderna så var enten väldigt lik Lavskägge.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen03-09-01
Nya figurer för Sagan om konungens återkomst!
För alla figursamlare finns nu nya modeller i handeln, baserade på karaktärernas utseende i kommande Sagan om konungens återkomst. De mest exklusiva varianterna kommer från Slideshow Weta, och inkluderar en ”King Elessar”-staty, en ”Fell Beast and Morgul Lord”-staty och en ”King Théoden”-staty. Reservera era exemplar på www.sideshowtoy.com men kom ihåg -- det kostar nog en bra slant. ToyBiz är ett annat företag som gör filmbaserade figurer. Hittills har de släppt sex olika till Sagan om konungens återkomst: Gollum, Éomer, Aragorn, Sam, Frodo och Éowyn, alla iförda stridsmundering. Kolla in dem här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Upp


Nyhetsarkivet:
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
gustav@tolkiensarda.se


Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare