SENASTE NYTT FRÅN ARDA

Här serveras senaste nytt från Tolkienvärlden. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du tipsa oss om en nyhet eller kommentera något som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå03-11-28
Se de förlängda versionerna på bio -- i ett streck!
SF har nu äntligen förkunnat sina planer för biovisningarna av de förlängda versionerna av Sagan om ringen och Sagan om de två tornen! Den 5 december är det dags för biografpremiären, som äger rum i Stockholm, Göteborg och Malmö, några dagar senare är det premiär i Umeå. De förlängda versionerna visas i Stockholm och Göteborg den 5-16 december, i Malmö den 5-10 december och den 16 december och i Umeå den 12-14 december.

Men allt detta oaktat -- årets filmhändelse går av stapeln den 16 december, då alla tre Härskarringen-filmerna kan ses i en följd. Man börjar med Sagan om ringen under eftermiddagen den 16 december och avslutar med premiärvisningen av Sagan om konungens återkomst klockan 00.03 den 17 december. I Stockholm, Göteborg och Malmö visas den förlängda versionen av de två första filmerna, i övriga städer är det originalversionen som gäller.

"Maratontrilogin" går av stapeln på SF Bios och Svenska Bios biografer den 16 december i Stockholm, Göteborg, Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Halmstad, Jönköping, Malmö, Helsingborg, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Skellefteå, Skövde, Sundsvall, Södertälje, Uppsala, Umeå, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund. För övriga städer kontakta din lokala biograf. Observera att i Stockholm visas den förlängda versionen på Rigoletto medan det är originalversionen som visas på FS Söder, FS Camera, FS Råsunda och FS Kista.

Försäljningen av biljetter till föreställningarna av Sagan om ringen och Sagan om de två tornen den 16 december startar den 8 december klockan 08.00 på biograferna (alltså samtidigt som biljetterna till Sagan om konungens återkomst). Man köper separata biljetter till föreställningarna och inte en enhetlig biljett för hela maratontrilogin. Försäljningen av biljetter till de förlängda versionerna för visningarna i Göteborg och Stockholm (den 5-15 december) startar redan i dag, den 28 november! För visningarna i Malmö (5-10 december) startar försäljningen den 3 december och till visningarna i Umeå (12-14 december) den 9 december.

Censurgräns och körtid:
Sagan om ringen -- den förlängda versionen: körtid 3 timmar och 29 minuter, censurgräns: 11 år
Sagan om de två tornen -- den förlängda versionen: körtid 3 timmar och 45 minuter, censurgräns: 11 år
Sagan om konungens återkomst: körtid 3 timmar och 21 minuter. Ännu ej censurerad.

Källa: SF.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-28
Illusterad Vetenskap om Tolkiens myt
Det populärvetenskapliga magasinet Illustrerad Vetenskap tar i sitt nya nummer -- det 17:e för året -- myterna som ligger bakom Tolkiens legendarium i en artikel:

"JRR Tolkien ville mer än att bara skriva en bra bok. Han ville ge England den mytologi som han ansåg att landet i hög grad saknade jämfört med andra länder."

Johan Sandberg
Redaktionen

Kommentera03-11-26
Sagan om de två tornens förlängda version släppt!
I dag är väntan äntligen över! Nu kan alla (åtminstone de som förhandsbokat) promenera iväg till närmaste köpfilmskrängare och hämta hem ett eget, entladdat, hournslående, Gollum-späckat, Denethor-visande exemplar av den förlängda versionen av Sagan om de två tornen! 43 nya minuter av filmen får vi se, inte illa! Den med dvd kan även se fram emot någon veckas extramaterial, och att döma av ställningen i Omröstningen i skrivande stund (49 procent ser allt extramaterial) så är det många som har en diger stund i tv-soffan framför sig. I allra högsta grad notabelt är också att Howard Shores filmmusik till Sagan om konungens återkomst släpps i dag.

Den som vill beställa den förlängda versionen av Sagan om de två tornen kan göra detta via SF-Bokhandeln här.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-25
Unik Tolkienbiografi utgiven
Författaren John Garth har som andre biograf genom tiderna (den förste var Humphrey Carpenter, författare till världsberömda JRR Tolkien: en biografi) fått tillgång till JRR Tolkiens efterlämnade papper. Efter några års efterforskningar har han nu fullbordat boken Tolkien and the Great War: The Threshold of Middle-earth. Den finns sedan en tid tillbaka hos bokhandlarna i Storbritannien, och släpps i amerikans utgåva i december.

Som kunnig inom ämnet första världskriget utforskar John Garths biografi JRR Tolkiens erfarenheter från första världskriget och hur dessa påverkade hans liv och hans skrivande av Härskarringen – en vinkel som inte använts flitigt i tidigare biografier.

Tolkien and the Great War: The Threshold of Middle-earth kan köpas i SF-Bokhandeln här.

Källa: www.catahya.net och www.thisislondon.co.uk

Marcus Rönnegard

Kommentera03-11-25
Vinn alvöron!
Webbplatsen Unga Fakta anordnar just nu en tävling för alla lajvare och andra alvintresserade. Det gäller att svara rätt på en relativt enkelt fråga för att få vara med, och priset är ett par alvöron i latex. Öronen täcker övre halvan av dina egna öron och är ofärgade. Den som vinner får sminkinstruktioner medskickade. Tävlingen, som pågår till den 8 december, hålls här.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-24
Aftonbladets bilagekupp -- ny Tolkienchock!
Tolkiens Arda kan i dag avslöja att vår svenska tabloid Aftonbladet enligt säkra källor kommer att producera en egen bilaga för den tredje filmen! Innehållet är ännu under framtagande, men ett färdig inslag är en kortare intervju med Erik Andersson. Bilagan planeras för utgivning den 13 och 14 december -- helgen innan filmpremiären. Det ser dock inte ut som att Expressen kommer göra någon bilaga detta år. Svenska Dagbladet nöjer sig för sin del med ett mittuppslag just innan premiären, men detta lär bli spektakulärt då man planerar att visa hur Arda förändrats genom åldrarna och hur alverna färdas över havet, med grafik och text. Undertecknad är en av de som arbetar med att ta fram denna.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-24
Intressanta Tolkienbrev auktioneras ut
Fyra brev skrivna av JRR Tolkien -- två till Jennifer Paxman och två till hans "Aunt Jane" (det andra av dem publicerat i Letters) -- auktioneras ut i London nästa tisdag. Breven beskrivs av Tolkienkännare som "intressanta allihop". Mer kan läsas på www.christies.com, sök på "Tolkien".

Källa: Anders Stenström, Forodrim

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-24
"Tolkienöversättare söker arbetslokal"
Härskarringens nyöversättare Erik Andersson har i dagarna flyttat över sitt arbete till en egen lägenhet. Tidigare översatte han i hemmet, vilket upplevdes som mindre lämpligt och gav splittring och försämrad arbetsdiciplin. Arbetslägenheten har, säger han, ett utmärkt läge i "downtown Alingsås", och fortsätter med att berätta hur han fick den:
   -- Jag annonserade i Alingsås Tidning: "Tolkienöversättare söker arbetslokal". Det blev napp!

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-24
Provlyssna på "Into the West"!
Nu går det att provlyssna på den mest framträdande delen av filmmusiken till Sagan om konungens återkomst: låten "Into the West" med Annie Lennox. Låten följer i fotspåren efter Enyas "May it be" från Sagan om ringen och Emiliana Torrinis "Gollum's Song" från Sagan om de två tornen, och håller fanan högt. "Into the West" är en mycket vacker sak som lär ta en plats i många Tolkienfrälstas hjärtan. Låten går att avnjutas här. För den som vill ha mer av musiken från Sagan om konungens återkomst så finns den på cd från och med den 26 november.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-24
Ian McKellen i The Simpsons
Sir Ian McKellen
, som spelar Gandalf i Härskarringen-filmerna, kommer att dyka upp i The Simpsons i början av nästa år. Han kommer ha sällskap av författaren bakom Harry Potter -- JK Rowling -- och Tony Blair. Vad som kommer ske är oklart, men det hela kommer att sändas i januari i USA. Ian kan alltså sålla sig till kändisar såsom Britney Spears, Elton John och Paul McCartney, som alla deltagit i The Simpsons.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera03-11-24
Nya bilder -- Pippin och Minas Morgul
Nu har det kommit fler nya bilder till Sagan om konungens återkomst. Dessa visar bland annat Pippin som håller i palantíren, vilket tyder på att denna kommer vara med i filmen -- något som det spekulerats en hel del om: Bilden kan du hitta här. En annan bild visar en armé som lämnar Minas Morgul. Där får vi även se hur Minas Morgul ser ut på lite närmare håll, bilden kan ni finna här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera03-11-24
Intervju med Howard Shore
Är du intresserad av filmmusiken till filmtrilogin? Då finns en intervju med skaparen Howard Shorewww.soundtrack.net. Där berättar han om sin musik till Härskarringen-filmerna samt hur han planerat de närmaste åren. Han ska bland annat arbeta med King Kong tillsammans med Peter Jackson, vilket ju tyder på att han trivts med det gångna sammarbetet. Hela intervjun kan du hitta här.

Källa: www.theonering.net och www.soundtrack.net

Mattias Richter

Kommentera03-11-19
Agent Elrond stormar vidare
Få har väl missat att vår favorithalvalv Elrond, alias Hugo Weaving, nu är högaktuell med sin agentroll i storfilmen Matrix Revolutions. Som den elake motpoolen till hjälten Neo boxar Eärendils son på så det ryker i regnet, och han uppvisar även en sällsam förmåga att dyka upp i stora antal. Filmen är en sevärd sak för sina effekters skull, och ingen vill väl heller missa Elrond? Matrix Revolutions visas på biografer runt om i landet dagligen.

Gustav Dahlander

Bild: Taurrohir

Kommentera03-11-18
Datum för Sagan om konungens återkomsts biljettsläpp!
SF har i dag äntligen fastställt släppdautum för de eftertraktade biljetterna till Sagan om konungens återkomst! Detta kommer att äga rum måndagen den 8 december, vilket är senare än de flesta räknat med. Följande skriver SF i sitt pressmeddelande:

"Måndagen den 8 december klockan 8.00 släpps biljetterna till Sagan om konungens återkomst, den tredje och avslutande delen i världens största filmprojekt; filmatiseringen av Tolkiens trilogi om Härskarringen.

I Sverige startar biljettförsäljningen för perioden 17 - 31 december, klockan 8.00 måndagen den 8 december på följande SF Bio biografer i;Stockholm (FS Sergel, FS Söder, FS Råsunda, FS Kista, FS Camera och Grand Lidingö), Göteborg (Palladium). Övriga SF Bio städer; FS Malmö, Lund, Linköping, Karlstad, Gävle, Örebro, Luleå, Helsingborg, FS Uppsala, Umeå, Västerås, Jönköping, Sundsvall, Östersund, Norrköping, Växjö sker försäljningen på Filmstaden eller på särskilt försäljningsställe. På övriga premiärorter släpps biljetterna i samband med biografens ordinarie öppettider.

Fr. o m tisdagen den 9 december kan man även boka biljetter på SF Bio och Svenska Bios biografer via internet www.sf.se och talsvar tfn. 08-56 26 00 00

Första filmvisningarna sker premiärnatten den 17 december med filmstart klockan 00.03 Filmen är drygt 3 timmar och 20 minuter lång. Filmen är ännu inte granskad av statens biografbyrå varför vi ej har någon censurgräns ännu.

De två första delarna, Sagan om ringen och Sagan om de två tornen, hade premiär över hela världen den 19 december 2001 respektive 18 december 2002 och har tillsammans spelat in fantastiska 1,8 miljarder dollar världen över. Enbart i Sverige har de båda filmerna tillsammans setts av närmare 4 miljoner besökare.

Premiärorter: Alingsås, Arvika, Avesta, Boden, Bollnäs, Borlänge, Borås, Bromölla, Eksjö, Emmaboda, Edsbyn, Enköping, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Flen, Gislaved, Grebbestad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Härnösand, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Jakobsberg, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kinna Kiruna, Kista, Kramfors, Kristianstad, Kristinehamn, Kumla/Hallsberg, Kungsbacka, Kungsör, Kungälv, Köping, Laholm, Landskrona, Leksand, Lidingö, Lidköping, Linköping, Ljungby, Ludvika, Luleå, Lund, Lycksele, Lysekil, Malmö, Mariestad, Mjölby, Mora, Motala, Mölndal, Norrköping, Norsjö, Norrtälje, Nybro, Nyköping, Nynäshamn, Nässjö, Oskarshamn, Piteå, Ronneby, Rättvik, Sandviken, Sigtuna/Märsta, Simrishamn, Skara, Skellefteå, Skärholmen, Skövde, Solna, Sollefteå, Sollentuna, Stenungssund, Stockholm, Strängnäs, Strömstad, Sundsvall, Sälen, Söderhamn, Södertälje, Tidaholm, Tierp, Tomelilla, Torsby, Tranås, Trelleborg, Trollhättan, Täby, Uddevalla, Umeå, Upplands - Väsby Uppsala, Varberg, Vetlanda, Vimmerby, Visby, Vårgårda, Vällingby, Vänersborg, Värnamo, Västerås, Växjö, Ystad, Åmål, Årjäng, Åsele, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund."


Notabel är längden på 3 timmar och 20 minuter. Det senaste om detta som rapporterats på Senaste nytt från Arda är 3 timmar och 12 minuter 03-11-13. Då detta inte inkluderade eftertexterna får man förmoda att detta tvärtemot räknar in dem.

I vilket fall så blir det tre veckor till att tälta. Eglerio!

Källa: www.sffilm.net

Josefin Brosché (redaktionen) och Gustav Dahlander
Bild: Aragorn (Viggo Mortensen) i Sagan om konungens återkomst © New Line Productions

Kommentera03-11-18
Filmparodi på Härskarringen?
Catahya.net
rapporterar att filmbolaget MGM, enligt tidningen Variety, har köpt rättigheter till ett spoof-projekt till filmen Henry Bates and the Sorcerer Balls. Det finns ännu inte mycket information om vad filmen kommer handla om, förutom att den kommer parodiera Harry Potter och Härskarringen.

Mattias Richter

Kommentera03-11-18
"Sagan om ringen"-tema i BingoLotto!
BingoLotto nu på lördag, den 22 november, kommer göras till en "Sagan om ringen"-special. Temat sägs genomsyra programmet -- man kommer bland annat att kunna vinna en resa till Nya Zeeland där man reser runt i två veckor för att se miljöer och platser där filmerna spelades in. Det går också att vinna en exklusiv resa till premiären av Sagan om konungens återkomst i Berlin.

Källa: www.bingolotto.se

Mattias Richter

Kommentera03-11-18
Jeopardys Tolkienmästare korad
Måndagens Jeopardy special på TV 4 (som var det sista för säsongen) behandlade ämnet Tolkien. Tävlande var tolkienisterna Jon Thorvaldson, Sofia Bull och Thomas Mineur. Slutsvaret var ”Annat namn på det vulkaniska Domedagsberget i vars lågor Frodo ska förstöra Ringen”. Den lycklige segraren blev Thomas Mineur när han ”svarade” med frågan: ”Vad är Orodruin?” Kategorier på spelplanen på vägen mot finalen var bland andra ”Figuren bakom citatet” och ”Tolkiens inspirationskällor”.

Marcus Rönnegard

Kommentera03-11-14
Tolkien hyllas vid frukostbordet
Nu kan man läsa om Tolkiens inverkan på dagens fantasylitteratur vid frukostbordet. Det finns nämligen en liten hyllning till allas vår favoritprofessor på baksidan av mjölkpaketen, där han bland annat saluteras för att ha gjort fantasyn till vad den är idag, samt utnämns till om inte fantasyns fader, så åtminstone dess barnmorska. En trevlig överraskning för den som behöver muntras upp efter att ha tvingats släpa sig ur den mysiga sängvärmen. Mejeriprodukterna med denna trevliga baksida kommer från Arla, och innan november är över så kommer ytterligare två varianter att dyka upp. Båda består av labyrinter som man måste svara på Tolkienfrågor för att ta sig igenom. En viss Tolkiens Arda-redaktör vid namn Gustav Dahlander har jobbat för Arla med framtagandet av baksidorna.

Franz Ung
Redaktionen


Kommentera03-11-14
Sarumans försvinnande skapar uppror

Det faktum att Saruman klippts bort från den version av Sagan om konungens återkomst som har premiär i december, tycks ha skapat ett mindre uppror bland fansen. På platser runt om i världen hörs upprörda röster om den onde trollkarlens uteblivande från den avslutande filmen.

Christopher Lees (som spelar Saruman i filmerna) webbsajt har, trots Lees motvilja, redaktören deklarerat sin ståndpunkt i frågan på ett tydligt sätt. På webbplatsen finns en protest som menar att Saruman måste klippas tillbaka i filmen innan premiären, detta med motivationen att sajten har en skyldighet att tala för majoriteten av Lees fans. Påståendet tycks stämma ...

Sajten www.petitiononline.com har nämligen lagt upp en sida för namnunderskrifter, där fans kan bidra i uppropet för att ta tillbaka Saruman i Sagan om konungens återkomst. I samband med detta har man även satt upp en lista på det man anser vara de starkaste argumenten. Här är några av dessa:
Scenen med Saruman är en minnesvärd scen som faktiskt endast är 7 minuter lång.
Även om scenen kommer med på den förlängda dvd-versionen om ett år, finns det ingen anledning till att biobesökarna inte skulle mäkta med en så pass kort men viktig episod.
Om Sméagols/Gollums förvandling kan sättas in i filmen som en återblick (vilket ryktet säger att den ska), borde även Saruman kunna komma med på detta vis.

Källa: www.christopherleeweb.com och www.petitiononline.com/smanrotk

Marcus Rönnegard

Kommentera03-11-13
Förlängda Sagan om de två tornen försenas!
Den förlängda versionen av Sagan om de två tornen har blivit försenad! På grund av ett maskinhaveri i tryckeriet i Tyskland kan omslaget inte tryckas, vilket leder till att utgivningen av filmen flyttas fram till den 26 november. Tolkienälskare och filmfantaster får med andra ord hålla ut en vecka till. Just nu håller alla butiker runt om i Norden på att ändra släppdatumet till den 26, några som redan hunnit med detta är webbplatserna discshop.se, dvd.se, filmmix.com, ginza.se och buylando.se. Förseningen drabbar hela Skandinavien, utom Danmark. Båda dvd-boxarna samt vhs-versionen drabbas.
    – Förseningen beror på att en underleverantör fick maskinproblem. Därför klarade de inte av att leverera den del av omslaget som får boxarna att se ut som böcker, förklarar Luis Miguel Barragán Arroyo, ansvarig för säljadministration och logistik på SF. Ett antal omslag var dock redan klara före maskinhaveriet och har levererats till vissa återförsäljare, berättar Barragán Arroyo. Han har dock personligen pratat med butikerna, samt skrivit brev, och begärt att även de försäljarna ska vänta till den 26/11. Det ska vara konkurrens på lika villkor.

Källa: SF

Tack till Katarina Tunving hjälp med information.

Mattias Richter

Kommentera03-11-13
Saruman klipps bort -- Jackson berättar!
Det hetaste ämnet bland tolkienister på Nätet just nu är frågan om Sarumans närvaro i Sagan om konungens återkomst. Som Tolkiens Arda tidigare berättat så har TheOneRing.net rapporterat om ett brev från Peter Jackson med information om detta. Jackson skrev ursprungligen brevet till sajten Ain't it Cool News, och man kan spekulera om huruvida det från början alls var avsett för allmänhetens ögon. Här bekräftar Jackson att Sarumans död har klippts bort från bioversionen av Sagan om konungens återkomst, för att endast komma att visas på den förlängda versionen. Vi får även veta att filmen i nuläget ser ut att bli 3 timmar och 12 minuter lång, exklusive eftertexterna, och inte tre och en halv timme som vi rapporterade 03-01-01. Hela Jacksons brev kan läsas här. För er som föredrar svenska har Catahya hittat en översättning här.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-11
Nya bilder från förlängda Sagan om de två tornen
Nu det släppts ytterligare bilder från den förlängda versionen av Sagan om de två tornen, som kan vara intressanta att titta på för dem som inte orkar vänta tills den 18 november då versionen släpps. Dessa kommer från i stor sett hela filmen och ger en del förhandsvisningar om vad som kommer vara med för dem som inte vet det ännu. Bilderna hittar man här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera03-11-11
Spela Tolkienspel på SnöKon
Spelkonventet SnöKon har i dagarna offentliggjort sitt program. Detta innehåller för Tolkienintresserade två viktiga punkter, ett med rollspel och ett med kortspel. Rollspelsäventyret använder Deciphers nya regler och har döpts till Djupa rötter. Här får spelaren uppleva ett scenario från den fjärde ålderns Arnor, där vi får se hur de fria folkens högmod och girighet bringar dem på fall. Kortspelssessionerna använder Deciphers The Lord of the Rings TCG och pågår från lördagen till måndagen -- den sista dagens spel kommer eventuellt att gälla som SM-kval. Konventet pågår mellan den 3 och den 5 januari 2004, läs mer på SnöKons officiella hemsida. Sista anmälningsdag är den 1 december.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-10
Provlyssna på filmmusiken!
Det närmar sig för skivan med filmmusiken till Sagan om konungens återkomst! Howard Shores verk har nu blivit recenserat och blir allt mer aktuellt. Det är sidan Soundtrack.net som har lyckats lägga vantarna på ett exemplar, och deras recension återfinns här. Det har också släppts hela 19 (!) korta klipp från skivan, som går att ladda ner här.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-10
Saruman bortklippt från filmen?
Det ryktas nu att Sarumans död inte kommer att finnas med i bioversionen av Sagan om konungens återkomst, hans öde kommer först att visas på den förlängda dvd-versionen. Uppgifterna ska enligt källor på Tolkienisternas telegrambyrå vara hämtade från TheOneRing.net, som ska ha fått reda på saken via ett mejl från självaste Peter Jackson. Den som lever får se ...

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-09
Köandet i full gång, men när släpps biljetterna?
Sedan slutat av oktober har tolkienister köat utanför biografer som Filmstaden Söder i Stockholm och Palladium i Göteborg, för att försäkra sig om att få biljetter till premiärvisningen av Sagan om konungens återkomst. Det finns bara ett problem: SF har ännu inte beslutat när biljetterna ska släppas. Då man ännu inte fått material för att kunna besluta om åldersgräns, kan man inte säga något datum. Det tycks dock mer eller mindre definitivt att biljetterna inte kommer att släppas den 17 november, såsom tidigare var sagt. SF rapporteras ha sagt följande om saken i fredags:
   -- Vi tvivlar starkt på att biljetterna hinner släppas den 17:e, eftersom filmen har blivit så försenad.
Enligt uppgifter på diverse forum lär i stället den 1 december vara det datum som i nuläget ligger närmast till hands, men det har också cirkulerat uppgifter som nämner den 24 november och den 8 december. Situationen är med andra ord en aning rörig ...

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-09
Trailer släppt för nya spelet
Nu har en trailer för spelet The Battle for Middle-earth släppts. Detta är det senaste spelet som utspelar sig i Midgård, där du bland mycket annat får här vara med om slaget på Pelennors slätt. Trailern kan du kolla här.

Källa: www.tolkienonline.com

Mattias Richter

Kommentera03-11-07
Den officiella filmaffischen har kommit!
Nu har man så offentliggjort vad man kallar "the theatrical poster", det vill säga den officiella filmaffischen, på lordoftherings.net. Denna är en riktig godbit som precis som de båda tidigare filmernas affischer är ett collage med några av filmens karaktärer.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-07
Videodokumentärer visar nya filmklipp!
New Line Cinema har nu på den officiella filmsajten släppt tre nya kortfilmsdokumentärer om Sagan om konungens återkomst! En av dessa fokuserar på slaget på Pelennor och en annan handlar om Minas Tirith. Båda visar upp filmklipp från Sagan om konungens återkomst som inte fanns med i trailern. Dessutom så finns det en kort dokumentärfilm om Aragorns öde. Utöver de tre filmerna så har man lagt upp nya bilder på Pelennors slätt här, filmens varelser här och Minas Tirith här samt intervjuer med Viggo Mortensen (Aragorn) här, John Noble (Denethor) här och David Wenham (Faramir) här. Det har också nyligen publicerats två klipp från den förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornens dokumentärer här, den ena handlar om mänsklighet under slaget vid Helms klyfta och den andra tar upp vingbestarnas skrik. Det finns således en hel del nytt att gotta dig åt!

Samtliga filmklipp kan åses här.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-07
National Geographic gör ny dokumentär
Än en gång har National Geographic bestämt sig för att släppa en dokumentär om Peter Jacksons filmer. Denna gång kommer den att heta Beyond the Movie -- The Lord of the Rings: The Return of the King. Den kommer att släppas på dvd den 16 december, alltså en dag innan Sagan om konungens återkomst har premiär.

Källa: www.tolkienonline.com

Mattias Richter

Kommentera03-11-05
Nu går det att kommentera våra nyheter!
Nog är det roligt och intressant att läsa om nyheter från Tolkienvärlden, men de tar alltid slut ack så snabbt. Inte nu längre! Nu går det nämligen att kommentera, utveckla och diskutera våra nyheter till döddagar, genom vårt nya kommentarsystem. Allt du behöver göra för att vara med är att klicka på texten Kommentera under varje notis. Vi har dessutom skapat en unik funktion som vi kallar Tolkienisternas telegrambyrå. Här kan alla som bär på någon nyhet som vi borde gräva i eller rapportera om tipsa, och alla ni andra kan snappa upp senaste nytt. Dessutom så går det givetvis bra att kommentera telegrammen och skriva om allmänna spörsmål här. Till råga på allt så har vi också passat på att markera tillfället genom att byta namn på Tolkiens Ardas nyhetssektion, från "Nyheter" till Senaste nytt från Arda. Ni som är pålästa ser säkert att detta är ett namn med trefaldig betydelse: (1) Arda är Tolkiens sagovärld, och nyheterna rör oftast denna, (2) vår sajt Tolkiens Arda kallas ibland kort och gott för Arda, och det är vi som rapporterar nyheterna och (3) Tellus är enligt Tolkien samma värld som Arda (se fråga 13 i faq:en), så även nyheter som härrör från vår värld passar. Klipskt av oss, eller hur?

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-05
SF klipper inte i filmen!
Tidigare i veckan debatten varit högljudd sedan TheOneRing.net skrivit att SF tänkt klippa i en av scenerna i Sagan om konungens återkomst, för att få ner åldersgränsen till 11 år. Detta har retat upp många svenska fans, bland annat på vårt eget forum. SF tillbakavisar dock detta och säger att det inte ens är bestämt att det skall vara 15-årsgräns på filmen än. Helena Rhodin på SF Film informerar om att det helt enkelt rörde sig om ett falskt rykte:
-- Statens Biografbyrå har ännu inte fått någon filmkopia för granskning och det dröjer ytterligare några veckor innan dess. Först därefter kan beslut tas om eventuell åldersgräns.
   Av denna anledning har heller inte något släppdatum för biljetterna fastställts. Vidare hälsar SF att de inte klippt i en film på över 10 år och att det inte kommer hända igen! Så alla som blev nervösa kan lugnt andas ut igen.

Källa: www.bio.nu och www.theonering.net

Tack till Katarina Tunving för benäget bistånd.

Mattias Richter och Gustav Dahlander

Kommentera03-11-05
Tolkien – en amatör?
På den kommande förlängda dvd-versionen av Sagan om de två tornen, finns på en av dvd-skivorna enligt uppgift ett avsnitt med intervjuer med några av medarbetarna till filmerna om Härskarringen. Några av intervjupersonerna är Jude Fisher och Brian Sibley (författarna till filmguiderna om Jacksons filmer) och Phillippa Boyens (en av manusförfattarna till filmerna).

Dessa menar att JRR Tolkien i mångt och mycket var en ”amatörmässig” författare, som inte visste hur man konstruerar en roman på korrekt sätt. Detta är något som säkerligen kommer att reta gallfeber på tolkienister världen över. Intervjupersonerna menar bland annat att Tolkien inte förstod att han inte borde ha haft ett så långt och utförligt kapitel som ”Elronds rådsförsamling”, och att han inte borde ha delat upp böckerna i separata delar, men att han trots allt på något fantastiskt vis lyckades få det hela att fungera.

Om uppgifterna stämmer, återstår det bara att se hur lång tid det tar innan protester från Tolkienfansen låter höra av sig.

Källa: www.tolkienonline.com

Marcus Rönnegard

Kommentera03-11-05
Tolkienrariteter säljs i Stockholm
Antikvariat Hundörat på S:t Paulsgatan 15 i Stockholm har just nu inne två riktiga rariteter till försäljning. Det rör sig om två Tolkienkalendrar från tidigt 70-tal i förstautgåva, med obruten förpackning. Godbitarna går på runt 700 kronor styck, ett pris som lär ligga en bit under marknadsvärdet i England. Antikvariatet kan nås på telefon 08-644 51 70.

Gustav Dahlander

Kommentera03-11-01
Happy halloween önskar Tolkiens Arda!
Det har kommit till redaktionens kännedom att man i Sverige denna helg firar något som kallas halloween, och att många människor därför roar sig lite extra. För att uppmärksamma denna äktsvenska högtid har därför Taurrohir knåpat ihop ett vackert halloween-vykort. Från oss alla, till er alla ...
Gustav Dahlander03-11-01
Filmen är tre och en halv timme lång!
Biografkedjan Australian Greater Union and Birch Carroll & Coyle har i dagarna skrivit på sin hemsida att Sagan om konungens återkomst kommer att vara tre och en halv timme lång! De har sagt att det skall vara den officiella tiden, så det är bara att räkna med att bli sittande en bra stund i biosalongen. Men vad gör det egentligen? Undrar bara hur lång den förlängda versionen kommer bli!?!

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter03-11-01
Ännu fler bilder från Sagan om konungens återkomst
Då har ännu fler bilder dykt upp inför premiären av Sagan om konungens återkomst. Dessa kommer från den holländska officiella filmsajten. Bilderna visar Shagrat och Gorbag, rohirrims ritt och mycket mer. Du hittar dem här och här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter


Upp


Nyhetsarkivet:
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
marcus@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare