SENASTE NYTT FRÅN ARDA

Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå


Arda-kalendern

24 december -- God "yule"!
25 december
-- Bakom kulisserna från nya filmen i TV 4 17:10. Repris från den 13/12.
27 december
-- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
31 december -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten (obs, fördröjt).
3-5 januari -- Spelkonventet SnöKon anordnas med Tolkienroll- och kortspel.
7 januari -- SVT om översättningen 8.20: Andersson, Anderberg och Gustav (!) gästar.
10 januari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
10 januari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
11 januari
-- Den turnerande filmutställningen lämnar London och Europa.
17 januari -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
 



03-12-29
SOKÅ årets film enligt USA-kritiker
Filmkritikerna samlas i olika föreningar i Amerika. Runt årsskiftet brukar medlemmarna rösta fram årets filmer, regissörer, skådespelare etcetera. Framgång hos kritikerna anses öka chanserna för framgång i Oscars-nomineringarna om någon månad.

Tolkiens Arda har redan rapporterat att den viktigaste kritikerföreningen, New York Film Critics Circle, utnämnt Sagan om konungens återkomst till årets bästa film. Och nu håller fler med: African-American Film Critics, Southeastern Film Critics Association och Washington DC Area Film Critics Association har också utsett ”Konungen” till bästa film. Dessutom har Peter Jackson utsetts till årets regissör av fyra amerikanska och en kanadensisk filmkritkerförening. Fyra olika föreningar har också prisat ”Koungen” för bästa skådespel av en ensemble, bästa manliga birollsinnehavare (Sean Astin), bästa filmfoto och bäst art direction. Och fler utnämningar kan det bli – filmen är nominerad i en rad klasser av flera andra filmkritikerförbund.

Som en jämförelse kan nämnas att Sagan om ringen och Sagan om de två tornen båda fick flera kritikerpris för bästa regissör och vann i några andra klasser. Ingen av dem utsågs dock till bästa film av någon kritikerförening.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera



03-12-29
Jackson skvallrar om förlängda SOKÅ
TheOneRing.net kan man just nu finna en översättning av en tysk artikel, där Peter Jackson jämnför bioversionerna med de förlängda versionerna av de tre filmerna. Artikeln, som ursprungligen publicerades i den tyska tidningen Spiegle, berättar vidare hur förståelsen för vissa karaktärer ändras med de förlängda versionerna. Man syftar då kanske framförallt på Faramirs karaktär. Jackson berättar också en del av de bortklippta scenerna som kommer dyka upp i den förlängda Sagan om konungens återkomst nästa höst. Vi kommer då att få se Saurons språkrör och mer från Faramir och Éowyns kärlek. Hela artikeln finns att läsa här och för de som behärskar tyska här.

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter


Kommentera



03-12-29
Forskare studerar Härskarringen-filmerna
Filmrecensenter och andra tyckares åsikter om filmerna om Härskarringen publiceras och debatteras. Men vad tycker den vanliga biopbubliken egentligen? Varför är filmerna så älskade av så många? Vad betyder filmer om en fantasivärld för människor i olika länder? Vad säger deras effekt om filmmediets roll i vårt moderna samhälle?

Dessa frågor, och många fler, hoppas forskare från 20 länder att få besvarade via Internet. Forskningsprojektet startade för ett år sedan, vid ett universitet i Wales och ett i Nya Zeeland, och sedan har de övriga anslutit sig vartefter. Forskarna studerar i ett första steg publiciteten och uppmärksamheten kring filmerna i olika länder och följer diskussioner på webbsidor. I ett andra steg har de nu lagt ut en enkät om Sagan om konungens återkomst på flera språk på en hemsida, och hoppas på att få så många svar som möjligt. Det tredje steget är att göra intervjuer med några av dem som svarar på enkäten. Resultatet av projektet ska senare publiceras i en bok – samt delvis på Internet.

Enkäten, och information om projektet finns på adressen www.lordoftheringsresearch.net Tyvärr är enkäten inte översatt till svenska, men den finns på bland annat norska och danska.

Källa: www.warofthering.net och www.theonering.net

Katarina Tunving


Kommentera



03-12-25
Gollums psyke orsakar rabalder
Sedan Sagan om de två tornen hade premiär har Gollum blivit en stor figur på vita duken. Detta gläder dock inte alla. En grupp medicinska experter kritiserar nu Peter Jackson och Gollum för att framhärda schizofrena på ett olämpligt sätt. Dr Paul Morgan hävdar att människor med denna sjukdom inte är uppdelade i två figurer likt Dr Jekyll och Mr Hyde. Han säger att de redan lidande inte bör behöva plågas mer av media och filmer som gör narr av deras sjukdom.

Tyvärr så tycker jag att detta är ett exempel på hur media kan framställa saker på ett dumt sätt. Oftast använder man termen schizofren om någon som har delad personlighet. Jag tror dock inte att Tolkien själv ansåg att Gollum var just "schizofren", utan snarare plågad av sitt samvete, samtidigt som han har "delats upp" i två personligheter. Förmodligen så gjorde han det för att ha någon att prata med under sina år under bergen.

Källa: www.planet-tolkien.com

Veronica Ninwanen


Kommentera



03-12-25
Om Tolkienspel i Super Play
I det senaste numret av tv-spelsmagasinet Super Play, finns en trevlig överraskning för alla som någon gång tvekat över vilket midgårda tv-spel som man ska välja. Serietecknaren Mats Jonsson har nämligen skrivit en lång och fascinerande artikel, där han berättar för oss vilka tv-spel med Tolkienanknytning som är värda att spela, såväl gamla som nya. I artikeln skildrar han även egna erfarenheter av tolkienrelaterde tv-spel, samt berättar om svårigheterna med att vara fascinerad av Tolkiens verk, när ingen i ens omgivning förstår dess storhet. Kort sagt så är detta en artkel som ingen tolkienist får missa!

Franz Ung
Redaktionen


Kommentera



03-12-22
Konungen regerar på biljettmarknaden
Biljettinkomsterna för Sagan om konungens återkomst har redan slagit världsrekord. Rekordet gäller klassen ”filmer som har samtidig premiär i ett stort antal länder”. Under ”Konungens” första fem dagar såldes biljetter för sammanlagt 246,1 miljoner dollar i världen. Det ska jämföras med Matrix Revolutions som under sina första fem dagar drog in futtiga 202,8 miljoner. Och då är ”Revolutions” säljsiffror för Japan, Italien and Australien inräknade. Sagan om konungens återkomst har faktiskt ännu haft premiär i de länderna, så rekordet lär stiga.

Nu ökar förväntningarna givetvis på att Peter Jacksons tredje del i trilogin så småningom ska toppa det totala försäljningsresultatet i världen för de första två filmerna. Sagan om ringen beräknas ha sålt biljetter för 861 miljoner dollar, och Sagan om de två tornen för 921 miljoner. Men det är ett bra steg till den störste storsäljaren genom tiderna: Titanic från 1997. 1,8 miljarder dollar är en svårslagen siffra.

Källa: news.yahoo.com

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-22
Köare fick kungligt besök
Tolkienfansen i Oslo köade 20 dagar för att få sina biljetter till midnattspremiären av Atter en Konge (den norska titeln på Sagan om konungens återkomst). Och några av dem fick en belöning som de inte hade väntat sig. Innan filmen startade på den jättelika biografen Colosseum Cinema i Oslo, klev en oanmäld gäst fram på scenen: ingen mindre än Viggo Mortensen! Han hade hört talas om de norska köarnas hängivenhet och flyttade fram sin hemresa från Europa en dag för att kunna överraska fansen på premiärnatten.

Viggo Mortensen talade på danska till den applåderande publiken och sade hur tacksam han var för deras deras tålmodiga köande och stödet för filmprojektet. Därefter sjöng han Aragorns kröningssång från filmen och läste sedan upp den norska översättningen av sindarin-texten.

Källa: warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-22
Ännu mer beröm till Sagan om konungens återkomst
Båda filmkritikerna på den amerikanska tidningen Chicago Tribune har sammanställt sin topp 10-lista över 2003 års bästa filmer -- och båda har Sagan om konungens återkomst överst på listan.

Mattias Richter

Kommentera



03-12-21
Mer fantasy på Nya Zeeland
Efter de stora framgångarna med Härskarringen så ska nu mer fantasy spelas in på Nya Zeeland. Det är Tolkiens kollega CS Lewis berömda Häxan och Lejonet som nu planeras för filmformatet. Det blir tyvärr inte Peter Jackson som regisserar den, utan Oscars-vinnaren Andrew Adamson -- vilket bådar gott!

Källa: www.theonering.net och www.stuff.co.nz/stuff/0,2106,2761705a1860,00.html

Veronica Ninwanen
Bild: Taurrohir

Kommentera



03-12-19
Oscars-chansen ökar för Sagan om konungens återkomst
Två tilldragelser de senaste dagarna anses öka chansen för att Sagan om konungens återkomst ska nomineras – och kanske vinna – ett antal Oscars-statyetter om ett par månader. Dels valde NYFCC (New York Film Critics Circle) ”Konungen” till årets bästa film. Detta är överraskande, eftersom NYFCC nästan alltid väljer små oberoende filmer, och inte stora ”blockbusters”. Och dels nominerades ”Konungen” i fyra av årets klasser för Golden Globe Awards: dramafilm, regissör, filmmusik och sång (Into the West). Golden Globe delas ut av Hollywood Foreign Press Association inom både film- och tv-branchen. Tävlingen avgörs ungefär en månad före Oscars-galan, som äger rum den 29 februari 2004.

Källa: www.oscarwatch.com

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Mästerverk med (för?) många slut
Det finns en mängd internationella recensioner av Sagan om konungens återkomst att läsa på Internet. Här är några exempel på omdömen, som sammantaget ger en ganska representativ bild av vad recensenterna anser.

© New Line Productions
Gondors utsända ledda av Faramir på väg mot Osgiliath i Sagan om konungens återkomst.

De allra flesta höjer filmen till skyarna. ”Härskarringen-trilogin är i mål. Helt och fullt och totalt tillfredsställande i mål.” skriver norska Verdens Gang. Den sista filmen är den bästa av de tre, anser många, till exempel New Zealand Herald: ”Den får dig att skratta högt, huka i rädsla, bli yr av svindel och till slut är du utmattad och en aning tacksam att det hela är över …”. Entertainment Weekly hyllar Peter Jacksons mästerverk för dess passion, glöd och detaljrikedom. Men också för att den visar att verkligheten ligger så nära sagan – en triumf för Tolkiens relevans även i modern tid, menar "EW". För ”filmerna kommer aldrig att ersätta Tolkiens böcker”, försäkrar den katolska hemsidan Decent Films. ”Men filmerna är också oersättliga.” De inte bara hedrar böckerna, de fördjupar också läsupplevelsen. ”För Tolkienfansen är filmtrilogin en gåva”.

Många recensenter tar fasta på skådespelarnas prestationer. Särskilt hyllas Sean Astin, som många anser borde Oscar-nomineras för sin roll som Sam. Överhuvudtaget nämns hoberna mest, för, skriver Telegraph, ”Jacksons stora prestation är att han mitt bland alla episka strider och specialeffekter får oss att bry oss om hjältarnas och de små hobernas öden och deras kamp mot hopplösa odds.” Och enligt Times finns filmens riktiga styrka i ”överraskande intima ögonblick, som ger det storslagna spektaklet en förvånande psykologiskt tyngdkraft”. Filmen visar, skriver BBC, att ”de goda krafterna måste förlita sig på vänskap och lojalitet lika mycket som på vapenstyrka”.

Finns det då inga invändningar? Jodå, flera. För mycket specialeffekter, action och sentimentalitet är de vanligaste. Det verkar som att de största problemen enligt recensenterna är de utdragna och känslosamma slutscenerna. Några uttrycker sig försiktigt, som norska Dagbladet: ”slutet blir lite långt och väl mäktigt”. Andra, som The Guardian, anser att filmen är fantastisk men ”helvetes lång, ofta löjlig och humorfri som en katt”. Independents recensent njuter i fulla drag fram till slutet, då de upprepade avskedsscenerna får henne att ryckas bort från handlingen och undra om Peter Jackson hade svårt att själv slita sig från sitt material. Time Magazine håller med om att det är en uppsjö av möten och farväl efter filmens själva klimax på Domedagsberget, men tycker att Jackson har rätt till det. Efter en lång heroisk strid har Ringens brödraskap förtjänat sina sentimentala farväl. För ”här har vi ett epos med litteraturens djup och operans prakt – så som det bara kan uppnås på bio. Vad kan vara mer fantastiskt?” avslutar Time Magazine.

Läs recensionerna:
Verdens Gang
New Zealand Herald
Entertainment Weekly
Decent Films
Telegraph
Times
BBC
Dagbladet
The Guardian
Independent
Time Magazine

För den som vill läsa fler recensioner, besök de växande länksamlingarna på rottentomatoes.com här, metacritics.com här eller imbd.com här.

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Tolkientema hos Annika Lantz
Den 16 december pratades det Tolkien i radions Lantz i P3. En av gästerna hos Annika Lantz var undertecknad, som bland annat överrumplades med ett test där det gällde att på 30 sekunder nämna så många platser, namn och händelser i Arda som möjligt. På det stora hela känns det som att det gick bra, även om jag lyckades översätta a Elbereth Gilthoniel till "var hälsad Elbereth Stjärntänderskan" i hasten (istället för "o Elbereth Stjärntänderskan").

Den intresserade kan lyssna på hela programmet här.

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-18
Härskarringen är britternas favoritbok
JRR Tolkiens Härskarringen valdes i lördags till Storbritanniens mest älskade bok.
   BBC:s projekt "The Big Read" var tänkt att få britterna att läsa fler böcker. I april kunde den som ville nominera sin favorit på BBC:s hemsida. 100 böcker valdes fram. Därefter följde en ny omröstning i oktober med de 21 böcker som fått flest nomineringar. I lördags kväll avslöjade så BBC de fem böckerna i topp, och tittarna fick rösta i direktsändning.

Vinnare: JRR Tolkiens Härskarringen. Boken fick 23 procent, det vill säga 174 000 av rösterna, vilket var hela 39 000 röster mer än tvåan, och mer röster än de sista tre böckerna fick tillsammans. De övriga fyra på topplistan var, i ordning efter antal röster: Jane Austen: Stolthet och fördom, Philip Pullman: Den mörka materien, Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen och JK Rowling: Harry Potter och den gyllene bägaren.

Tolkiens sonson Simon deltog i tv-sändningen, och var synbart glad över resultatet. Han berättade att farfadern kände fruktan när Härskarringen skulle publiceras: ”Jag har blottlagt mitt hjärta för vem som vill att skjuta på”.
   – Det har varit mycket skjutande de senaste 50 åren, sa Simon Tolkien.
   – Men också enormt mycket kärlek, och jag tror att det är den som märks i kväll. Det har varit ett underbart ögonblick. Tack!

Källa: www.bbc.co.uk och www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Simon Tolkien inte nöjd med "Konungens återkomst"
Simon Tolkien, JRR Tolkiens sonson och Christopher Tolkiens son, såg Sagan om Konungens återkomst vid Londonpremiären i fredags. Han var inte nöjd.
   – Det är ett fantastiskt skådespel, det kan man inte ta ifrån dem. Men jag tycker att det är den svagaste av de tre filmerna, sa han till BBC Radio 4.
   Tolkien
tyckte att det var svårt att följa med i de olika parallella handlingarna. Det hela blev förvirrande och man kunde inte gå tillräckligt djupt in i varje enskild historia.
   – Jag hade velat klippa bort mycket mer av striderna och specialeffekterna. Men böckernas försäljningssiffror har gått upp. Jag hoppas verkligen att effekten av filmerna blir att många fler vill läsa böckerna, sa Simon Tolkien.

Läs mer.

Källa: www.bbc.co.uk

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Så tyckte Bionytt, DN och SvD
Svenska Dagbladet anser att Sagan om konungens återkomst är det ”megaklimax alla sannolikt har väntat sig”. Men recensenten Malena Janson tycker att Peter Jackson försökt nå för många målgrupper. ” Det hela blir till en barnfilm för vuxna – alternativt vuxenfilm för barn”. Hon klagar också på alla slutscenerna. Trots detta är hon imponerad av ”omfattningen, formatet, storleken – det KOLOSSALA” och ger filmen 4 poäng av 6 möjliga.

Dagens Nyheters Helena Lindblad (läs recensionen) kapitulerar inför Peter Jacksons tolkning och menar att filmen ”trots omfånget är kompetent, känslig och omsorgsfull på alla de områden där action- och äventyrsfilm i storformat alltid brukar missa målet, det vill säga när det gäller rätt casting, personregi etc”. Hennes invändningar handlar om sådant som strukits, till exempel Fylke rensas.

Nils-Petter Sundgren i TV4:s Bionytt på tisdagskvällen ansåg att alla krigsscenerna och Honmonstret gav honom mest. Men filmen var alldeles för lång, och det högtidliga och tråkiga slutet. Bisittaren Hans Wiklund hade samma åsikt om slutet, horribelt var hans ordval. Båda var dock imponerade över filmens skönhet och berättarteknik, och gav den varsin 4 av 5 möjliga.

Källa: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och TV4 2003-12-16

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Ris och ros från SVT och GP
Sagan om konungens återkomst recenserades två gånger i SVT i förra veckan. Först ut var Göran Everdal i morgonsändningarna. Han tyckte att hjältarna i filmen är idealistiska, och att det är uppfriskande jämfört med annan modern underhållning, där hjältarna ofta är cyniska och världsvana. I de här filmerna är Gollum den ende som är självupptagen nog att platsa på en Robinson-ö … Everdal menade att alla tre filmerna är fantastiska, och "Konungens återkomst" nog den bästa. Men det är för många slut, och han önskade att Peter Jackson inte varit så trogen mot boken här. Betyget blev fyra av fem möjliga.

På kvällen var det dags för Filmkrönikans Orvar Säfström (se recensionen här). Han förklarade att han har läst böckerna 10–15 gånger, och ändå inte har problem med allt som strukits. Däremot ansåg han att vissa scener ”slentrianmässigt förenklats och urvattnats”. Trilogin som helhet lever inte upp till de förväntningar som den första fantastiska Sagan om ringen skapade, tyckte han. "Konungens återkomst" är ”större och maffigare än något vi sett på bio tidigare. Men det den har i storlek, saknar den ofta i känsla”, menade Säfström, som med tvekan gav filmen fyra av fem möjliga poäng. Göteborgspostens recensent Kristina Torell däremot tycker att filmen är ett storverk – tekniskt mästerlig och samtidigt djupt mänsklig (läs recensionen här). ” Peter Jackson klipper snabbt och effektivt mellan olika skeenden. På så sätt kan han också bryta olika stämningar mot varandra eller förstärka känslolägen.” Alla skådespelarna är bra, men Kristina Torells favorit är ändå Sean Astins trofaste Sam. Hon anser att filmen blir för sentimental mot slutet, men ger den ändå högsta poäng.

Källa: SVT Morgon och Filmkrönikan 2003-12-11 samt Göteborgsposten.

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Noble Denethor: ”Biofilmerna är en parentes”
John Noble, den australiensiske skådespelare som gestaltar Gondors rikshovmästare, tillika Boromirs och Faramirs far, har sina åsikter klara om bioversionerna av Härskarringen-filmerna:
   -- Framöver kommer de utökade versionerna anses vara de riktiga filmerna. Det är dem man kommer att återvända till och det är dem jag älskar.
   Detta sa han för en vecka sedan när filmskaparna mötte pressen på ett hotell i Berlin. På plats fanns fjorton hob-, alv- och människoskådespelare, regissör, tekniskt ansvariga, musikmakarna samt manusförfattarna. Dessa träffade inom loppet av sex timmar 121 journalister. Noble sade vidare:
  -- Jag vill inte nedvärdera det som händer nu, men bioversionerna är snarare en sorts parentes.

Viggo Mortensen, som spelar Aragorn, har även han flera gånger uttryckt sin förkärlek för de längre filmerna. I en intervju på filmforce.ign.com säger han:
   – Jag har inte sett den förlängda versionen av den tredje filmen ännu, så där vet jag inte. Men vad gäller de första två filmerna skulle jag alltid välja att se de förlängda versionerna. Och jag tror och hoppas att om fem och femtio år så är det dem som folk kommer att titta på.

Källa: Dagens Nyheter, ”Kultur”, 03-12-14 och www.filmforce.ign.com

Marcus Rönnegard och Katarina Tunving

Kommentera



03-12-18
Sauron i naveln!
Till alla med navelpiercing kan jag meddela de glada nyheterna att www.barbarella.se har fått in navelbareller med Saurons öga. Ganska coola faktiskt. Den i kirurgiskt stål kostar 175 kronor och den i "blackline" (svart metall) kostar 195 kronor. Företaget har även flera andra Tolkiensmycken.

Källa: www.barbarella.se

Veronica Ninwanen

Kommentera



03-12-18
Alla Ringen-produkter håller inte måttet
Tolkiens Arda har tidigare rapporterat om alla de produkter som hypen kring filmerna för med sig. Ett exempel är att det tidigare i höst utkom ett nytt familjespel på marknaden: Sagan om Ringen – Familjespelet från Alga. Men liksom en del andra produkter verkar detta spel inte gå hem hos de som testat det. I DN:s speltest måndagen den 15 december får spelet till exempel bara 2 av 5 möjliga i betyg och beläggs med kommentaren ”händelselöst”. Sagan om Ringen – Familjespelet är för de yngre och har beskrivits som barnsligt, men med en spelidé som inte ens barnen finner fängslande, så är kanske frågan om inte denna och många andra produkter som nu rider på Ringen-vågen borde stannat på idéstadiet?

Marcus Rönnegard

Kommentera



03-12-18
Dödens stig är en vacker plats
En besökare på sajten TheOneRing.net har skickat in bilder från sin resa till Nya Zeeland. Fotona är tagna vid Putangirua Pinnacles där scenerna från Dödens stig spelades in. Bilderna är riktigt vackra, så det är svårt att förstå att det skulle finnas någon ondska där. Kolla in dem här.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Kommentera



03-12-18
Jackson har en hobhåla i trädgården!
Peter Jackson, regissören till trilogin om Härskarringen, har en hobhåla i sin trädgård. Tydligen så måste filmandet har påverkat PJ på mer än ett sätt. Se urklippet från UK's Mail här

Veronica Ninwanen

Kommentera



03-12-18
Arwens far störde filmvisning
Skådespelerskan Liv Tylers far, rocksångaren Steven Tyler verkade vara måttligt imponerad av sin dotters prestation i Sagan om konungens återkomst. Han somnade nämligen halvvägs in i filmen under en privat visning. Men detta var inte det enda Aerosmith-sångaren gjorde. Liv hade innan dess varit tvungen att säga till honom eftersom han förde för mycket oväsen. Han hade med sig en massa mat och snacks och delade ut till alla.

Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Kommentera



03-12-18
"Ta död på en hob eller två"
I en intressant intervju på hemsidan Ain’t It Cool News diskuterar manusförfattarna till filmerna om Härskarringen, Philippa Boyens och Fran Walsh, problemet att hantera en filmhistoria med 19 viktiga karaktärer. Det första filmbolaget Miramax tyckte tydligen också att detta var störande. De ansåg till exempel att det var för många hober …
   – Det var en av de tidiga kommentarerna från Miramax: Vad ska ni med fyra hobbitar till? Gör er av med två av dem, berättar Philippa Boyens.
   Egentligen inte så dumt om man bara tänker på berättelsen, funderar Boyens.
   – Att ta död på en hobbit tidigt skulle ha förstärkt de svarta ryttarnas effekt. Men sådant gick ju självklart inte att göra, och det var ett problem vi fick leva med, säger Boyens och Walsh.

Det kunde alltså ha blivit värre ...

Läs intervjun här.

Källa: aintitcoolnews.com

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-11
Kvällstidningarna prisar "Konungens återkomst"
Kvällstidningarna var först ut bland svenska medier att recensera Sagan om konungens återkomst. Filmen är magnifik – men för kort, tycker Aftonbladets recensent Jens Peterson. Filmen växlar snabbt från ett spännande läge till nästa. Men trots att det händer så mycket känns det som om bitar fattas. Det är enda anledningen till att Petersen inte ger filmen full poäng. "Jag längtar redan efter den förlängda versionen", avslutar han. Expressen däremot ger Sagan om konungens återkomst fem getingar. Recensenten Mats Bråstedt är överväldigad och beskriver filmen som "ett äventyr som ingen av oss sett maken till. Någonstans. Någon gång."

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-11
Officiella svenska filmsajten uppdaterad
Idag uppdaterades för första gången på mycket länge SF:s officiella filmsajt. Detta skedde också med besked, när nästan 30 ordbehandlingsprogramssidor lades upp på webbplatsen. Undertecknad vill gärna att ni tittar förbi där, om inte annat så för att det är jag själv som har jobbat med att översätta texterna ...

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-11
Shakespeare Gandalfs inspiration
Den erkände brittiske skådespelaren Sir Ian McKellen, känd som Gandalf Grå i filmerna om Härskarringen, säger att han har Shakespeares verk att tacka för mycket i hans insatser som den hjältemodige trollkarlen. McKellen som nyligen besökte Berlin inför premiären av Sagan om konungen återkomst, berättade för journalisterna:
   – Jag vet tack vare Shakespeare att storslaget skådespeleri fungerar så länge det grundar sig på genuin känsla, och samma sak gäller för agerande framför kameran. Det är förvånande hur stor man kan framstå på vita duken när kameran är väldigt nära.
   Med detta menar McKellen att hans erfarenheter av att spela i pjäser av Shakespeare gett honom insikten att man som skådespelare i vissa lägen måste vara väldigt naturalistisk för att nästa stund tala retoriskt i vers. Detta har visat sig vara bra erfarenheter att ha med sig när man ska porträttera Gandalf.
   Ian McKellen har fått mer än 40 utmärkelser som aktör och beskrivs ofta som den ledande brittiska skådespelaren i sin generation. Han har medverkat i flera verk av William Shakespeare, bland andra MacBeth, Hamlet och Kung Lear.

Källa: www.tolkienonline.com

Marcus Rönnegard

Kommentera



03-12-11
Ett av de mest "bevakade populärkulturella fenomenen någonsin"
Nu när det är dags för den avslutande delen i Peter Jacksons filmtrilogi så börjar det bli dags att summera vad det är som verkligen har hänt, och hur dessa filmer kommer att gå till historien. Har vi ett nytt Star Wars-fenomen? I en artikel i tidningen Metro i måndags kom en indikation, när man skrev att dessa filmer utgör "ett av de mest påkostade, upphaussade och fanatiskt bevakade populärkulturella fenomenen någonsin".

Samma artikel förkunnade också att Frodos, alias Elijah Wood, nästa skådespelaruppdrag blir filmen Hooligans, som får premiär 2005. Filmandet börjar i april, och Wood ska spela fotbollshuligan. Den unge amerikanen fortsätter med att göra ett uttalande om europeisk kultur:
-- Jag älskar verkligen er europeiska fotboll. Fuck American football, man!

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-09
Pressvisningen av Sagan om konungens återkomst avklarad
Idag visades Sagan om konungens återkomst för första gången i Sverige, på den enda pressvisningen av filmen i biografen Rigoletto i Stockholm. Bland besökarna i den halvfulla salongen fanns undertecknad, som till imorgon, onsdag, kommer att ha levererat en rykande färsk recension på Tolkiens Arda -- kanske den första av ett fan i Sverige.

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-07
11-årsgräns för "Konungens återkomst"
Statens biografbyrå har nu beslutat att förse Sagan om konungens återkomst med 11-årsgräns. Biljetterna, som ju släpps klockan 8.00 den 8 december (9 december på Internet), kommer att bli ännu dyrare i år. 150 kronor får den punga ut som vill se midnattspremiären. Övriga föreställningar kostar 110 kronor, enligt Kundtjänst på SF.

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-07
Norsk webb-tv visar nio filmklipp!
Den norska tv-kanalen TV 2 har lagt ut nio klipp från filmen Sagan om konungens återkomst på sin webb-tv-sida. Klippen är troligen sådana som släpps till etermedia för att användas vid recensioner och reportage. Här finns sekvenser med Merry och Pippin, Denethor, Faramir, Aragorn, Sam, Frodo ... och många fler. För den som vill ha smakprov på filmen redan nu och inte är rädd för "spoilers", gå till tv2.no/webtv/. Man måste registrera sig för att få se klippen. Internet Explorer och Windows MediaPlayer är nödvändiga.

Källa: oscarwatch.com

Katarina Tunving


Kommentera



03-12-07
Vissa scener mer omtalade än andra
Efter att galapremiären av Sagan om konungens återkomst ägt rum i måndags i Wellington på Nya Zeeland, var det vissa av scenerna som var mer föremål för snack än andra. Tydligen ska vissa episoder i den avslutande delen i filmtrilogin enligt besökarna vara enormt mäktiga! Här är några av dessa:

Varning för spoilers!

En mask och en metkrok är det första som syns i filmen. Där efter kommer en scen där Déagol och Sméagol hittar Ringen. Sen visas Sméagols förvandling steg för steg till Gollum. - Gandalf rider fram vid ett krön och en vy med Minas Tirith, slätten och förstörda Osgiliath vid Anduin breder ut sig.
Striden på Pelennors slätt är den största i de tre filmerna. Över 200 000 orcher anfaller då Minas Tirith. Här visas båda sidors växlande framgångar när nya styrkor avlöser varandra. Scenen där kung Théodens 6 000 rohirrim rider fram till undsättning upplevdes av majoriteten som en mäktig filmuppvisning.
Under slaget leder Häxmästaren av Angmar de andra nazgûlerna i anfall mot den goda sidan. De flyger på vingbestar som sliter tag i hästar och ryttare och kastar dem genom luften. Éowyn drar sitt svärd mot nazgûlernas ledare i en avgörande scen. Här ska publiken ha skrikit i inlevelse.
Legolas ger sig på en grupp fiender som sitter högt på en mûmakil som trampar ned hästar och människor. Han svingar sig fram och förgör fiender och avslutningen fick publiken att applådera.
Ett budskap om att hjälp behövs sänds genom att bål efter bål på bergstoppar tänds visas genom häpnadsväckande flygbilder över snötäckta berg. - Scenen med Honmonstret ska enligt uppgift vara effektfull med offer i kletiga nät, irrande i gångar och en jagad Frodo.

Källa: Aftonbladet.

Marcus Rönnegard

Kommentera



03-12-07
Tolkiens ättling soldat i Gondor
Royd Tolkien, sonsonson till JRR Tolkien, har en liten roll i Sagan om konungens återkomst. Han var med i ett par veckor när Peter Jackson spelade in extramaterial i somras och fick även delta i filmen som en av Faramirs soldater bland Osgiliaths ruiner. En overklig upplevelse, säger Royd Tolkien.
   -- Det kändes surrealistiskt, riktigt bisarrt. Jag blev tvungen att nypa mig själv.
   Farfarsfar dog när Royd Tolkien var fyra år, så han minns honom tyvärr inte, men började läsa hans böcker som nioåring. Royd trodde inte att det var möjligt att filmatisera Härskarringen – men den första filmen övertygade honom. Han har sedan dess visat sitt stöd för filmprojektet, bl a besökt de stora premiärerna. I år fanns han på plats vid världspremiären av Sagan om konungens återkomst i Wellington den 1 december. Han var alldeles tagen efter filmvisningen.
   -- Jag grät som ett barn. Verkligen, den sista halvtimmen, tårarna bara flödade. Otroligt.
När Royds farbror Simon uttryckte sympati för Jacksons filmer, blev han utesluten ur styrelsen för The Tolkien Estate av fadern Christopher Tolkien. Men Royd har inte haft några problem med familjen, säger han.
   Härnäst deltar Royd Tolkien i de stora europeiska premiärerna i Berlin, London och Köpenhamn. Dessutom kommer han till kändispremiären i Stockholm lördagen den 13 december.

Källa: tvone.nzoom, roydtolkien.com och The New Zeeland Herald.

Katarina Tunving

Kommentera



03-12-07
Tolkienexpert sågar filmerna
Tolkienexperten och professorn Verlyn Flieger har granskat de två första filmerna av Peter Jackson, och hon är inte nöjd. Flieger menar att de är dålig skriva och dåligt spelade av skådespelarna. Vidare säger hon att de inte lämnar något åt fantasin och att det är alldeles för mycket specialeffekter.

Källa: Tolkienonline.com.

Mattias Richter

Kommentera



03-12-07
Vetenskapligt om Tolkien
I nummer 17/2003 av Illustrerad vetenskap kan den intresserade som vi tidigare berättat läsa en väldigt bra artikel om ”myternas mästare”, John Ronald Reuel Tolkien. Här följer ett axplock ur dess innehåll.

Hela historien började med att Tolkien en dag när han rättade skrivningar skrev han på ett tomt blad ”i en håla i marken bodde en hob”. Rätt så bisarrt men tack vare denna stundens ingivelse så blev Tolkien besatt av att få reda på vad en hob var. Resten är historia.
Språket quenya är uppbyggt av finsk grammatik och ”omgjorda” walesiska ord. Alvordet ”dru” som betyder vild, kommer från det walesiska ordet ”dagr” som betyder dolk.
Temat med en ring är omskrivet. Själva symbolen, en cirkel, kan tolkas som det oändliga eller återfödelse. Livets kretslopp.
I artikeln finns det en lista över namn och deras ursprung. Dock inte ursprunget från Tolkiens verk utan från gammal engelska. Visste ni att Déagol betyder ”hemlighet” på gammal engelska? Det kan sägas syfta på mordet på Déagol, att det är Sméagols, eller Gollums, hemlighet. Éowyn är ett gammalt ord för ”hästkvinna”.

För den intresserade så rekommenderar jag varmt artikeln, som är skriven av Lars Thomas. Den kommer med spännande fakta och en del paralleller till såväl historiska händelser som ”mytologiska”.

Källa: Illustrerad Vetenskap.

Veronica Ninwanen

Kommentera



03-12-03
Lyckad världspremiär för Sagan om konungens återkomst

© New Line Productions
Aragorn (Viggo Mortensen) leder trupperna i strid i Sagan om konungens återkomst.

Nu har så Sagan om konungens återkomst haft världspremiär. Filmvisningen gick av stapeln i Wellington på Nya Zeeland, Peter Jacksons hemstad, och evenemanget tycks ha varit lyckat. Publikreaktionerna under filmen rapporteras som "extatiska" -- många grät under de sorgligare scenerna. Premiären betyder också att det nu vandrar runt folk utöver filmteamet som sett Sagan om konungens återkomst. Än är det inte tillåtet att recensera filmen, men så kallade "spoilers" som avslöjar handlingen lär dyka upp ändå. Tolkiens Arda kommer inte att gräva i dessa, men vi kommer som vanligt att skrapa lite på ytan. Med andra ord så kan du läsa Senaste nytt från Arda utan rädsla för att få filmen förstörd genom att varskos om innehållet, men med viss kunskap om hur pratet går.

Sagan om konungens återkomst beskrivs i dag som en bra film, med både storslagna, dramatiska och sorgliga inslag. Spindeln Honmonstret framhålls som en av de läskigaste inslagen -- publiken skrek under hennes scener. Tabloiden Aftonbladets rapportör Jens Pettersson var på plats i Wellington och såg världspremiären. Han berättar på tidningens webbplats att Saruman inte var med i filmen nu när den är färdigklippt, precis som väntat. Trollkarlen nämns bara flyktigt i inledningen. Pettersson beskriver vidare sitt intryck av filmen, där han framhåller att Frodos situation utgör grundberättelsen, men att det klipps mellan "väldigt många" handlingar. Om någon Oscars-varning ska utfärdas så gäller den Viggo Mortensen (Aragorn) och Andy Serkis (Gollum). Det berättas vidare på annat håll att Peter Jackson själv, precis som i de två tidigare filmerna, kommer att dyka upp på duken i en kameoroll i Sagan om konungens återkomst. Jackson syns som en av piraterna från Umbar under slaget på Pelennors slätt, precis som hans kollegor Richard Taylor och Gino Acevedo.

Officiella recensioner av Sagan om konungens återkomst kommer att börja dyka upp i diverse medier kring den 8 december, och denna dag så kommer Aftonbladets dito att publiceras. Men den som inte kan vänta har redan nu möjligheten att smygläsa utlåtanden och avslöjanden som inte fullt ut tar på sig rollen av recensioner. En sådan återfinns i The New Zeeland Herald här, och TheOneRing.net har en liknande här.

Källa: Aftonbladet, www.theonering.net, The New Zeeland Herald med flera.

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-03
New Line Cinema vill göra film av Bilbo!
I samband med världspremiären av Sagan om konungens återkomst framkom rent fantastiska nyheter för oss som hoppas på en filmatisering av Bilbo. Mark Ordesky, Härskarringen-filmernas verkställande producent, klargjorde nämligen att filmbolaget New Line Cinema inte är färdiga med Midgård i och med fullbordandet av den tredje filmen.
   -- Det kan komma att bli en film om Bilbo, berättade Ordesky på presskonferensen bara timmar innan världspremiären. Och Peter Jackson är med på noterna:
   -- New Line har inte pratat med mig om Bilbo och jag vet att det är problem med rättigheterna. Men om de vill prata med mig om saken så är jag i allra högsta grad intresserad.
Jackson förklarade dock att ett Bilbo-filmprojekt för hans del inte kan komma till stånd under de närmaste åren. Först ska han filma King Kong och sedan vill han ha en lång ledighet. De närmaste veckorna reser han runt på olika premiärer av Sagan om konungens återkomst, och sedan åker han hem och firar jul med familjen. Efter det ska han arbeta med den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst. Sedan börjar filmandet av King Kong, som ska ha premiär 2006. Ett ytterligare problem med Bilbo är att två bolag äger en lika stor del av rättigheterna. Världen håller otåligt andan ...

Källa: www.abc.net.au och Aftonbladet.

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-03
Wellington i extas när konungen återvände
Världspremiären av Sagan om konungens återkomst orsakade rena Michael Jackson-hysterin i nyzeeländska Wellington på måndagen. 100 000 människor hade samlats för att få en skymt av skådespelarna och nationalhjälten Peter Jackson, vilka inledde dagen med att delta i en stor parad tillsammans med orcher, ringvålnader och mycket annat, följd av flitigt autografskrivande. Flera av stadens husfasader var behängda med enorma vävar föreställande bland annat de nya filmfrimärkena som postverket låtit utge. Landets premiärminister var på plats under filmvisningen och den följande efterfesten, som hölls i en lokal vilken dagen till ära byggts om till Minas Tirith (!).

Tre filmklipp, ett bildgalleri och en ljudintervju från festligheterna går för närvarande att bevittna på Aftonbladet. TheOneRing.net är en annan webbplats med mängder av bilder.

Gustav Dahlander

Kommentera



03-12-02
Nytt familjespel om Ringen
I och med de senaste årens uppsving i intresset för Härskarringen, har det kommit ut en uppsjö av sällskapsspel baserat på böckerna. Nu har Alga släppt ett familjespel som kort och gott heter Sagan om Ringen – Familjespelet. Spelet kan spelas i två versioner, och det hela går ut på att man så fort som möjligt ska ta sig förbi mängder av hinder fram till onde Saurons öga och besegra honom. Längs den farofyllda vägen stöter man även på en del vänner. Spelet beskrivs som enkelt med lättförståeliga regler och ska passa väldigt bra för barn.

Marcus Rönnegard

Kommentera



03-12-02
Förläggare till en början skeptisk till filmprojektet
Jane Johnson var sedan mitten av 1980-talet Tolkienböckernas förläggare. Så var också fallet vid tiden för Peter Jacksons inledningsskede att förvandla Härskarringen till film. Hon erkänner nu att hon var långt ifrån entusiastisk när Nya Zeeländaren ringde och berättade om projektet.

-- Jag trodde helt enkelt inte att specialeffekterna skulle hålla måttet, säger Johnson i en intervju med The New Zealand Herald. Jag hade sett så många försök att föra berättelserna till vita duken, men som misslyckats.

Jackson berättade för Jane Johnson att han ville använda konstnären Alan Lees bild av ur Midgård ser ut, men hon var alltjämt skeptisk till att regissören skulle kunna göra Tolkiens böcker rättvisa. Det var inte förrän år 2000 i London, på en förhandsvisning av 20 minuter film, som hon kom på andra tankar. De scener som spelades upp där ska ha fått Johnson att gråta. Ett tag senare besökte hon inspelningsplatsen på Nya Zeeland.

-- Det var som att vandra in i Midgård, berättar hon.

Idag är inte Johnson förläggare av böckerna längre, men hon har nått nya framgångar under pseudonymen Jude Fisher i och med sina Visual Companion-böcker (En bildberättelse) som kommit i samband med varje film.

Källa: www.nzherald.co.nz

Marcus Rönnegard

Kommentera

Upp


Nyhetsarkivet:
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
Redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
Reporter
marcus@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare