ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i Sveriges största Tolkienrapportering. Sidan uppdateras flera gånger i veckan. Vill du kommentera något allmänt eller tipsa oss om en nyhet som vi inte rapporterat nedan? Använd i så fall Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Missa inte vår Oscars-special – allt eftersnack!

Klicka på statyetten för att gå till vår sida som specialbevakar Oscars-galan. Sagan om konungens återkomst vann hela elva priser!

Arda-kalendern

25 mars -- Den internationella "Tolkien Reading Day", läs mer.
27 mars -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
22-28 mars -- Härskarringens 50-årsjubileum firas med dunder och brak i Bryssel -- se den officiella sajten.
3 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
3 april
-- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.

10 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
17 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.

24-25 april -- Sci-fi-mässa i Malmö gästad av Pippin (Billy Boyd).
24 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet.
24 april -- Nytt nummer av Tolkiens Arda -- Frågespalten.
5 maj -- Fantasy-, sf- och skräckfilmsgalan Saturn Awards anordnas: SOKÅ har 13 nomineringar.
23 maj
-- Howard Shore ger en konsert med sin filmmusik i London.
25 maj -- Sagan om konungens återkomsts bioversion släpps som köpfilm.
29 juli -- The Fellowship of the Ring fyller 50 år!
28-30 augusti -- The Fellowship Festival i London: uppträdanden, seminarier, filmvisningar och fester.
22-23 oktober -- Amerikanska Marquette University uppmärksammar 50-årsminnet med en konferens.
11 november -- The Two Towers fyller 50 år!
 04-03-29
Tolkiens manuskript lockar allt fler

Antalet besökare på Marquette University i Wisconsin, USA har blivit sex gånger fler de senaste åren. På grund av uppmärksamheten kring Härskarringen-filmerna har intresset för JRR Tolkiens verk ökat. Och på biblioteket i Marquette University finns ju samlingen av Tolkiens manuskript till framför allt Härskarringen och Bilbo: en hobbits äventyr. Numera besöks samlingen av cirka 3000 personer varje år. Den är öppen för både forskare och fans. Biblioteket anordnar från och med i januari också specialvisningar av samlingen en gång i veckan.
   – Det brukade komma akademiska forskare och en eller annan besökare i mantel och hobbitfötter. Men sedan filmerna kom ut, ringer telefonen hela tiden. Alla vill se hur allting började, berättar Matt Blessing, huvudarkivarie för samlingen.
   – Att se de här papperen är det närmaste man kan komma till att sitta i samma rum som Tolkien, Man kan se, undersöka, nästa känna ... inte bara hans verk utan också hans genialitet, förklarar Carl Hostetter, som leder den internationella organisationen Elvish Linguistic Fellowship.
   Läs mer om Marquette-samlingen i den här intressanta artikeln i Los Angeles Times.

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-29
Indien klipper i Sagan om konungens återkomst!

Här i Sverige blev många upprörda när ryktet att censuren skulle klippa i Sagan om konungens återkomst. Detta är något som nu skett -- i Indien. Där har man valt att sluta filmen när hoberna kommer hem till Fylke. Det sista som sägs i filmen kommer att vara "We were home".

Källa: www.theonering.net

Mattias Richter

Kommentera
04-03-29
Sean Astins bok ska ge den ”sanna historien”

Det är nu klart att Sean Astins (Sam Gamgi) bok om sina upplevelser under filminspelningarna av Härskaringen-trilogin kommer ut i höst. I reklamen sägs det att man i denna bok får veta den ”sanna historien om vad som hände på inspelningsplatsen, skådespelarnas svåra prövningar och en del av den outtalade konflikt som fanns mellan skådepelarna och filmbolaget.” Sean Astins bok heter There and Back Again: An Actor’s Tale och man utlovar att den ska innehålla historier från inspelningarna som vi inte har hört förut, trots alla dokumentärer och allt dvd-material.

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-03-29
Två biografier om Peter Jackson i år
Regissör Peter Jackson är givetvis nu ett intressant och lukrativt ämne för biografiförfattare, efter de makalösa framgångarna med Härskarringen-trilogin. Redan i januari i år släpptes den första biografin, Peter Jackson: From Prince of Splatter to Lord of the Rings av Ian Pryor. Denna biografi har dock inte tagits fram med stöd av Peter Jackson själv, snarare tvärtom. Han har uttalat sig emot den och lär även ha rekommenderat människor i sin omgivning att inte delta i författarens research-arbete.
   Enligt en recension lider boken av att ha tagits fram i hast och i ett uppenbart spekulativt syfte, och påminner mer om en 350 sidor lång tidsskriftsartikel av sammanflätade intervjuer utan sammanhang. Läs recensionen här.

Ytterligare en biografi om Peter Jackson publiceras i höst. Författare är Brian Sibley, som ju har skrivit texterna till flera av bilderböckerna om filmerna, och som dessutom regisserade den bejublade engelska radiodramatiseringen av Härskarringen på 80-talet. Denna biografi heter för säkerhets skull Peter Jackson: The Authorized Biography. Och det är mycket riktigt också Jackson själv som bett Sibley skriva boken, och Peter Jackson står själv som medförfattare. Den 27 september släpps denna biografi, enligt internetbokhandeln Amazon.co.uk. Källa: warofthering.net


Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-03-29
Premiär för kultfilm i Grönköping

”Den s.m.s. kultfilmen Sagan om Konungens återkomst efter hr Mr. J. Tolkiens kända triller (roman i tre delar) hade nyligen sin emotsedda premiär å biografteatern Röda Kvarn, och GVs reporter hejdade å utgående flera kända Grönköpingsbor för att efterhöra deras intryck.”

Dessa personers intryck kan man läsa om i internetupplagan av Grönköpings veckoblad. Antagligen bara roligt för den som är lite bekant med befolkningen i Grönköping, men för oss som är det gläder det att se att Frkn radiklafeministen Stina Ruda självklart tyckte att det var en ”förfärlig macho-rulle med aktiva män och passiva kvinnor”, Hr f. förrädaren H. Peterzohn ansåg att filmen var ”typisk krigspropaganda” medan Hr ynglingen E. Ruda däremot menade att det var en ”helschysst rulle”. Fler kommentarer finns att läsa här.

Källa: Grönköpings Veckoblad


Katarina Tunving

Kommentera
04-03-29
Bosätt dig i Midgård med magisk hjälp

En nyzeeländsk advokatfirma som specialiserar sig på immigrationsfrågor gör nu en riktad reklaminsats till alla fans som älskar Peter Jacksons Härskarringen-filmer. På en särskild sektion av Kündig Associates hemsida berättar man att Midgård -- ”också känd av de dödliga och andra lägre stående som Nya Zeeland” -- faktiskt behöver fler bofasta invånare. Men vägen till medborgarskap är en snårig resa, inte helt olik Frods och Sams, skriver advokatfirman. Resan genom de Döda träsken (immigrationsbestämmelserna) innehåller många faror som måste undvikas eller hjätemodigt besegras. Ringvåldnader kommer att attackera och kräva ”mer dokumentation” och ”ytterligare bevis”. Kündig Associates lovar att de likt Gandalf kommer att vägleda och bistå alla intresserade immigranter på den besvärliga vägen. Läs reklamtexten här.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-26
Pippin besöker Sverige!
Den 24–25 april i får Sverige ytterligare ett celebert besök med anknytning till Härskarringen-filmerna, nämligen Pippin -- eller Billy Boyd som skådespelaren egentligen heter. Han kommer att besöka mässan The Scandinavian Sci-fi, Game and Film Convention i Malmö tillsammans med Warwick Davis, mannen som spelade Willow i fantasyfilmen med samma namn och den söte ewoken Wicket i Star Wars -- Jedins återkomst. Förutom dessa två eminenta herrar så kommer även skräckfiguren Jason från Fredagen den 13:e-filmerna att komma dit: skådespelaren som gestaltade honom heter Ken Kirzinger.
   Så för er som missade John Rhys-Davis på Sci-fi-mässan i Göteborg här om veckan är detta ett ytterligare tillfälle att skaka tass med en kändis från Härskarringen-trilogin.

Källa:
www.theonering.net och www.propworld.nu

Veronica Ninwanen

Kommentera04-03-24
Läs Tolkien högt på torsdag!
På torsdag den 25 mars är det den internationella ”Tolkien Reading Day”. Det har engelska The Tolkien Society bestämt. Meningen är att det den dagen ska finnas aktiviteter i framför allt skolor och bibliotek där Tolkiens verk blir mer känt för barn och lärare. Det behöver inte vara mer komplicerat än högläsning.
   Dagen har inte blivit så allmänt känd ännu. The Tolkien Society startade projektet bara förra året. En reporter i New York hade undrat om det fanns en särskild dag tillägnad Tolkien. The Tolkien Society beslutade att anammma idén, och efter en tids huvudbry enade man sig om den 25 mars. För den som kan sin Tolkien, är detta ju datumet då Sauron föll och Ringens krig tog slut, och det är också datumet då tredje åldern avslutas och fjärde åldern tar vid.
   Så vad väntar ni på? Ta era slitna gamla Tolkienböcker och ge er ut i skolor och bibliotek och högläs!

Källa:
www.councilofelrond.com

Katarina Tunving

Kommentera04-03-23
Peter Jackson hyllad i hemstaden
Peter Jackson och 15 andra nyzeeländska Oscars-vinnare hyllades av glada Wellington-bor i förra veckan. På grund av regn hölls firandet inomhus, men 2 500 hurrande nyzeeländare fick ändå plats att fira de nationella filmhjältarnas triumfer i Hollywood.
   Peter Jackson introducerades av skämttecknare Tom Scott, som sa att de haft svårt att komma på en lämplig present till regissören. De hade funderat på ett strykjärn … Men i stället fick Jackson en uppsättning handblåsta vinglas.
   Nästa alla teamets Oscars-statyetter radades upp på scenen. Peter Jackson tackade och sa att om man hade delat ut en statyett till den bästa staden för filmmakare, så hade Wellington vunnit direkt. Sedan introducerade han alla Oscars-vinnarna en efter en. Om kostymskaparen Ngila Dickson sa han, till publikens jubel:
   – Hon är antagligen den enda person i världen som fått dra ett måttband upp och ner längs insidan av Orlando Blooms ben.
   Han berättade att de alla hade samlats på hotellet för en efterfest efter Oscars-galan, men hotellet var inte särskilt förstående. De hade nekats mer champange eftersom det var emot kalifornisk lag att servera alkohol efter två på natten, och de fick inte hyra ett särskilt rum för firandet. Klockan fyra fick de veta att ett 20-tal hotellgäster klagat på oväsen.
   Läs mer här och här. En nyhetsvideo om hyllningen i Wellington finns här.

Källa:
www.stuff.co.nz, www.bbc.co.uk

Katarina Tunving
Bild: Anna Sutherland/Stuff

Kommentera
04-03-23
Bilbo blir barnopera
Bilbo – En hobbits äventyr ska blir opera för barn i Kanada. Och operan ska inte bara spelas för barn, den ska också sjungas av huvudsakligen barn. Det är Canadian Children’s Opera Chorus i Toronto som ska ta sig an verket. Musiken skrivs av Dean Burry, som började komponera operan för tre år sedan.
   – Jag känner att Bilbo nästan ber om att bli en opera. Det är en saga som verkligen sjunger, säger han. Regi och koreografi görs av Duncan McIntosh. Till rollen som Gandalf lånar man in två alternerande professionella operasångare, John Fanning och Andrew Tees. Premiär är den 13 maj, och sedan ska barnen turnera med föreställningen i juni. Läs hela artikeln här. (http://www.cbc.ca/arts/stories/thehobbit20040319)
   Operakören för barn i Toronto har funnits i 36 år och gjort sig känd för många uppsättningar av kända sagor och historier för barn. Den har egen hemsida här.

Källa:
www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-23
Viggo Mortensen i svensk tv igen
Om man har Viggo Mortensen-feber, kan man se honom ännu fler gånger i tv denna vecka. Torsdagen den 25 mars är han med i Hästliv klockan 20.00 i TV 4 plus för den som har denna kanal. Han ska prata om sitt hästintresse och de hästar han köpt efter fiminspelningar. Samma kväll syns han i Filmkrönikan 22.30 i TV 2 och pratar om sin film Hidalgo. Båda programmen går sedan i repris ett par gånger vardera, om man råkar vara upptagen just på torsdagskvällen. Det verkar som om Viggo Mortensen hann med många tv-inspelningar under sitt korta besök i Sverige nyss ...

Källa: www.dagenstv.com

Katarina Tunving

Kommentera04-03-19
Aragorn lärde Kristian Luuk fäktas
Aragorn, det vill säga Viggo Mortensen, var gäst i TV 4:s Sen kväll med Luuk i förra veckan. Här är en summering för er som missade programmet.
   Det började i sann ”Luuk–anda” med att orcher kom ut från Viggo Mortensens omklädningsrum. När han sedan kom ut för intervjun såg han helt annorlunda ut än den Aragorn som vi är vana att se honom som. Han var snygg och avslappnad och gjorde entré i en grön kostym medan han plockade upp ostarna som popgruppen Bubbles hade lämnat där strax innan.
   Kristian Luuk
började intervjun med att småprata med Mortensen på svenska. Sedan övergick de till engelska eftersom Luuks ”engelska var bättre än hans danska”. Intervjun löpte vidare som det ofta brukar göra i Sen kväll med Luuk med olika med glimten i ögat ställda frågor. När Luuk ville att Mortensen skulle visa den berömda tatueringen, som satt på hans axel, skrattade han dock och sa nej trots publikens påhejning.
   Viggo Mortensen fick även chansen att visa sina många talanger. Luuk plockade fram ett kort av ett konstverk som Mortensen gjort på Nya Zeeland. Tyvärr var kortet felvänt men Viggo Mortensen bara skrattade och vände det rätt. Kristian Luuk visade också ett fotografi av Elijah Wood som Mortensen tagit, och han fick läsa upp en av sina dikter. Det sista han fick göra var att spela upp lite av sin musik.
   De fortsatte sedan med att prata om Hidalgo, Viggo Mortensens senaste film. Intervjun avslutades med att Kristian Luuk fick en liten fäktningslektion av Mortensen.
   Inslaget var roligt, som intervjuer ofta brukar vara i Sen kväll med Luuk, och Viggo Mortensen gav ett coolt intryck.

Tack till:
www.tv4.se
Josef Sterzenbach, redaktör för Sen kväll med Luuk
Carl Molinder, Efti

Veronica Ninwanen

Kommentera
04-03-19
Engelsk skola har alviska på schemat
Vill du lära dig prata som Tolkiens alver i skolan? Denna möjligheterna har nu eleverna i en skola för pojkar med särskilda behov i Birmingham. Det är Tolkiens skapade språk sindarin som de kan välja som extra ämne. Zainab Thorp lär ut ord och grammatik till pojkarna efter ordinarie skoltid.
   – Succén för Härskarringen-filmerna har ökat intresset för att lära sig alvernas språk. Barnen gillar det verkligen. Det bryter med föreställningen att utbildning bara är till för att få ett jobb. Anledningen till att jag håller kursen är att de här pojkarna, som har särskilda behov, ska få någonting som stärker deras självförtroende, säger hon till BBC. Läs hela artikeln här.
   Många ungdomar som Aftonbladet pratat med tycker det låter spännande och skulle gärna själva ha språket som skolämne.
   – Det låter lite konstigt att läsa alviska i skolan, tycker dock Erik Andersson, som håller på att nyöversätta Härskarringen till svenska.

Tack till Martin för tipset på Tolkienisternas Telegrambyrå!

Källa:
www.bbc.co.uk och Aftonbladet

Mattias Richter och Katarina Tunving

Kommentera
04-03-19
Härskarringen blir stor musikal i London!
Nöjesindustrin har verkligen på allvar fått upp ögonen för JRR Tolkiens Härskarringen. Nu ska berättelsen också bli en påkostad musikal i London. Arbetet med musikalen är i full gång, och leds av Kevin Wallace, som tidigare medproducerat musikaler av Andrew Lloyd Webber. 50 skådespelare, sångare och dansare ska spela hober, alver, trollkarlar, människor och monster, och komplicerade bataljer ska äga rum på scen. Regissör blir Matthew Warchus och man har också hyrt in en konsulterande Tolkienexpert, Laurie Battle. Ett antal skådespelare är redan vidtalade. Man har medvetet sökt efter sådana som inte är särskilt kända men har klassiskt skolning, eftersom texten kommer att vara mycket viktig.

Musiken blir helt nyskriven, av den indiske kompositören AR Rahman, som tidigare bland annat skrivit musiken till Bombay Dreams av Lloyd Webber. Rahman samarbetar också med en finsk folkmusikgrupp, Varttina, som man kan läsa mer om i den här artikeln. En del sånger ska sjungas på ”alviska”, vilket gissningsvis innebär sindarin, men de flesta sångtexterna blir på engelska. Man kommer dock inte använda någon av Tolkiens egna dikter eller sånger.

Repitionerna påbörjas i januari 2005 och premiären blir i maj. Musikalen ska bli tre och en halv timmme lång och beräknas bli den dyraste uppsättningen någonsin i London West End: den kommer att kosta 8 miljoner pund, cirka 109 miljoner kronor. The Tolkien Estate kommer inte att tjäna något på den, eftersom Tolkien själv sålde rättigheterna till både film- och scenuppsättningar. Läs mer om musikalen här.

Tack till Susanna Svensson på Tolkienisternas telegrambyrå!

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-19
Filmernas brödraskap träffas i London
Den som vill förlänga filmupplevelsen genom att festa med andra fans och kanske träffa några av Härskarringen-filmernas mindre kända skådespelare, kan bege sig till London den 28–30 augusti. Då anordnas en ”Fellowship Festival” i Alexandra Palace i Wood Green. Man räknar med omkring 10 000 deltagare. Det ska bli seminarier, uppträdanden, filmvisningar och fester. De skådespelare som hittills tecknat sig för att medverka är Bruce Hopkins (Gamling), Graig Parker (Haldir), Lawerence Makoare (Lurtz, Gothmog, Häxmästaren), Mark Fergusen (Gil-galad) och Jorn Benzon (alv, människa, orch). Läs mer på hemsidan här.

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-19
Marquette firar 50-årsjubiléet med konferens
I höst anordnas en akademisk konferens om JRR Tolkiens verk vid Marquette University i Milwaukee, Wisconsin i USA. Konferensen ska uppmärksamma 50-årsjubiléet av publiceringen av de två första delarna av Härskarringen. Den 22–23 oktober presenteras nya vetenskapliga artiklar av ett antal Tolkienexperter, bland andra Tom Shippey. Man ska också dela ut forskarstipendier och ställa ut några av Tolkiens egna skisser och teckningar.

Marquette-universitetet är känt för att man där bevarar Tolkiens samlade manuskript från framför allt Härskarringen och Bilbo: en hobbits äventyr. Då Härskarringen publicerats på 50-talet förstod den framsynte chefen för universitetets bibliotek, Willam B Ready, att detta var ett mästerverk, och att manuskripten måste bevaras för framtida litteraturforskning. Han kontaktade Tolkien och fick köpa manuskripten för 1500 pund. Eftersom Tolkien skrev om sina verk så många gånger, och bevarade alla arbetsmanuskript, är det en omfattande samling. Läs mer om samlingarna här.

The Tolkien Estate (Tolkiens kvarlåtenskap) äger dock de litterära rättigheterna och copyrighten för manuskripten. Manuskripten till Silmarillion och Tolkiens personliga papper och brev finns bevarade på Bodleian-biblioteket vid Oxfords universitet i England.

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-03-19
Förstår Aragorn svenska?
Det har säkert inte undgått någon att Viggo Mortensen varit på Sverige-besök för att göra reklam för sin nya film Hidalgo. Han passade då bland annat på att svara på frågor från Aftonbladets läsare. Frågorna var bland annat förstår du svenska? och vilken är din favoritfilm? Läsarna fick också veta att han köpt två av hästarna som Aragorn rider på i Härskarringen-filmerna. Hela artikeln hittar ni här.

Källa:
www.aftonbladet.se

Mattias Richter

Kommentera
04-03-19
Mannen bakom dvd-dokumentärerna
Många av oss ser fram emot den tredje förlängda versionen av Peter Jacksons Härskarringen-trilogi i höst. Men det är inte bara själva filmen man längtar efter, utan också alla de fantastiska dokumentärerna. Dvd-utgåvorna med allt extramaterial har vunnit massor av priser i sig, och satt en ny standard för hur dvd-versioner av biofilmer ska presenteras. Filmregissör Peter Jackson känner vi till, men Michael Pellerin, mannen bakom dvd-dokumentärerna, är inte lika känd. Han hade en lång bakgrund som laserdisk- och dvd-producent när han sökte och fick jobbet att producera Härskarringen-filmernas dvd-material. Han samarbetade hela tiden nära med Peter Jackson, som själv har förståelse för och kunskap om dvd-mediet ...
   – Det är mycket mer fruktbart när man kan samarbeta med filmskaparen. Då blir dvd:n som del av filmen, förklarar Michael Pellerin. Hela intervjun kan läsas här.

Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-16
Härskarringen gör succé i Kina – både som film och bok
Sagan om konungens återkomst har nu i veckan äntligen haft premiär i Kina. Man förväntar sig en relativt stor publik efter alla Oscars-vinsterna. Sagan om ringen gick mycket bra på Pekings biografer, och spelade in cirka 6,7 miljoner dollar (mindre än hälften av vad filmen drog in i Sverige). Sagan om de två tornen gick inte så länge på biograferna, eftersom SARS-epidemin just då gjorde att folk undvek offentliga sammankomster. Läs mer om SOKÅ-premiären här.

Samtidigt laddar de kinesiska bokhandlarna upp med nytryckta upplagor av Härskarringen. Det vara bara några år sedan som verket översattes till kinesiska, strax innan den första filmen hade premiär. Förlaget Yilin Press trodde då att Härskarringen bara skulle tilltala en smal grupp läsare och inte få så höga försäljningssiffror. Få kineser hade hört talas om Tolkien innan filmerna kom. Men Sagan om ringens filmsuccé ledde till att bokförsäljningen slog alla rekord, och sedan dess har 1,6 miljoner exemplar av trilogin sålts i Kina. Och sedan Oscars-galan har försäljningen ökat igen. Läs mer här.

Källa:
www.theonering.net och www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-16
Viggo Mortensen tog emot SOKÅ-pris i Stockholm!
I förra veckan gästade Viggo Mortensen Sverige för att göra reklam för sin nya film Hidalgo. Då fick han också ta emot Aftonbladets pris Filmstjärnan för bästa utländska film. Läsarna hade lagt flest röster på Sagan om konungens återkomst.
   – Va? Har vi vunnit igen? var hans spontana kommentar. Efter inspelningen av Sen kväll med Luuk, deltog Mortensen i prisutdelningen och festmiddagen på Grand Hotel i Stockholm, tillsammans med övriga vinnare från framför allt filmen Ondskan. Enligt tidningen hade han dock lämnat skorna kvar på rummet.
   – Jag ska se till att Peter Jackson får Filmstjärnan. Jag ska skicka över priset till Nya Zeeland och skriva till honom om hur det var här i Stockholm, sa Viggo Mortensen. Läs mer här.

Källa: www.aftonbladet.se

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-16
Beowulf kommer till vita duken
Ett av de forntida verk som professor JRR Tolkien kände bäst till var den anglosaxiska hjältedikten Beowulf. En del av inspirationen till Härskarringen lär komma därifrån. Nu färdas inspirationen åt andra hållet: framgångarna med Härskarringen-filmerna har lett till att Beowulf också ska filmatiseras.

Filmen, som är ”löst baserad på den anglosaxiska dikten”, ska handla om den nordiske hjälten Beowulf, som leder sina trupper över havet för att nedkämpa ett stort och mordiskt troll. Huvudpersonen ska spelas av Scott Speedman, som nu har den manliga huvudrollen som varulv i Underworld. Beowulf ska regisseras av islänningen Sturla Gunnarson och spelas in på Island. Man hoppas på att få Sean Connery i en annan stor roll (Hrothgar). Filmproduktionen är ett samarbete mellan Kanada, England och Island. Inga datum för inspelningsstart eller premiär har ännu offentliggjorts.


Källa:
www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera04-03-16
Le Guins "Övärlden" blir tv-serie på Nya Zeeland
Nya Zeeland har fått spela rollen som Midgård, och julen 2005 kan vi se landet som Narnia när Häxan och lejonet har premiär. Nu är det klart att Nya Zeeland fått ytterligare en stjärnroll i fantasyfilmvärlden: Övärlden. Snart påbörjas nämligen inspelningarna där av en miniserie som bygger på Ursula Le Guins böcker om Övärlden. Sci Fi Channel och Hallmark Entertainment producerar tillsammans en fyra timmar lång serie som ska bygga på de första två böckerna i Le Guins första trilogi från slutet av 60-talet: Trollkarlen från Övärlden och Gravkamrarna i Atuan. Böckerna handlar om den unge pojken Ged som upptäcker att han har magiska förmågor, går i magikerskola och sedan går igenom många svåra prövningar innan han blir en stor trollkarl. Trots den ytliga likheten skiljer sig Le Guins böcker mycket från JK Rowlings om Harry Potter.

Den enda skådespelaren som hittills presenterats är Isabella Rossellini. Hon ska spela översteprästinnan Thar som förekommer i Gravkamrarna från Atuan. Manusförfattare är Gavin Scott. För ett par år sedan, då det här projektet först lanserades, sades det att Härskarringens manusförfattare Philippa Boyens skulle skriva manuset, och det talades då om en sex timmar lång serie utifrån hela trilogin. Planerna har tydligen ändrats sedan dess. Miniserien ska spelas in under våren och börja sändas i Sci Fi Channel i USA i december 2004. En gissning är att den senare kommer till svensk kabel-tv i antingen Hallmark-kanalen eller filmkanalen Canal+.

Källa: www.comingsoon.net och www.scifi.com


Katarina Tunving

Kommentera04-03-15
Spoilers: rykten om förlängda SOKÅ!
Rykten flourerar som vanligt runt höstarnas efterlängtade fenomen: nu finns det en lång beskrivning över de olika "händelser" som ska utspela sig i den förlängda versionen av Sagan om konugnens återkomst. Jag vill påpeka att detta än så länge bara är rykten.

Saruman och Gandalf sista diskussion där Gandalf bryter av Sarumans stav sägs finnas med. På taket av Orthanc hotar Saruman Ormstunga med en kniv. Men Ormstunga slåss mot Saruman och kastar ut honom från tornet, varpå Saruman spetsas på kniven. Legolas dödar därefter Ormstuga med sin berömda båge. Det sägs även att upphittandet av palantíren blir lite annorlunda men detta är förmodligen bara ett rykte. Många har ju saknat Saruman i SOKÅ och förhoppningsvis så glädjer detta alla Christopher Lee-fans.

En scen med Merry är tillagd, där han svär sin trohet till kung Théoden. Även scenen där Éomer pratar med Éowyn om Merry är förlängd eller ändrad. Dock så finns det inga indikationer på att fler scener med Faramir och Éowyn finns med. Men detta lär ju nästan vara ett måste, eller vad tycker ni?

En annan nyhet är en typisk "Gimli och Legolas-scen", där de båda spelar ett sorts dryckesspel efter segern vid Isengård. Blir detta lika kritiserat som Gimlis agerande i Sagan om de två tornen?

Enligt TheOneRing.net så är en stor mängd scener ändrade eller förlängda. För att se alla rykten, surfa in här.


Källa: www.theonering.net

Veronica Ninwanen

Kommentera
04-03-10

Jackson kanske filmar Bilbo – om några år
Peter Jackson
vill gärna göra film av JRR Tolkiens Bilbo: en hobbits äventyr. Men det kan ta några år. Filmbolaget New Line har i och för sig filmrättigheterna, men det är ett annat filmbolag, MGM, som har rättigheterna att distribuera den. Och när nu trilogin om Härskarringen blivit så otroligt lönsam, utvecklas det hela säkerligen till en kostsam och långdragen juridisk process.

– Jag antar att MGM:s och New Line:s jurister kommer att ha jättekul de närmaste åren när de försöker reda ut det där. Själv är jag ju upptagen med King Kong, så advokaterna kan få hålla på ett bra tag, sade Peter Jackson till AP efter sina Oscars-vinster.

Jackson sade att om han ska regissera filmen om Bilbo, så vill han att den får samma känsla som trilogin, så att man förstår att det är en del av samma mytologi. Han vill till exempel att Sir Ian McKellen kommer tillbaka i rollen som Gandalf.

Tack till Scytax för tipset!

Källa: www.apnews.myway.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
SOKÅ-dvd:ns innehåll och släppdatum kungjort!
Nu är det alltså officiellt: bioversionen av Sagan om konungens återkomst släpps på dvd och vhs världen över den 25 maj. Samtidigt kommer också en dvd-box som innehåller alla tre bioversionerna med sitt extramaterial, alltså sex dvd-skivor totalt. Boxen innehåller dock inget utöver detta, så den som redan har köpt bioversionerna behöver inte lägga ut mer pengar.

Förutom själva filmen innehåller dvd-versionen av SOKÅ som vanligt också en skiva med extramaterial. Här finns några dokumentärer, smådokumentärerna från den officiella hemsidan lordoftherings.net, trailrar och reklam för dataspel. Menyerna är utformade som för de tidigare filmerna.

Positiva överraskningar är att en av dokumentärerna är National Geographics om SOKÅ. Den är förhoppningsvis bättre än de dokumentärer som bifogats de första två filmerna. Dessutom medföljer den långa trilogitrailern, som fanns med i specialversionen av soundtracket och just nu finns även på den officiella hemsidan. Här finns också två negativa överraskningar. Det finns ingen musikvideo för Into the West med Annie Lennox, denna lär enligt uppgift till Tolkienisternas telegrambyrå istället finnas med på den förlängda versionen. Och den största besvikelsen: förhandstitten på den förlängda versionen av SOKÅ saknas. De tidigare årens första dvd-släpp har ju båda bjudit på sådana smakprov. Antagligen beror detta på att årets dvd kommer tre månader tidigare än de förra, så Peter Jackson och filmteamet har antagligen inte hunnit sammanställa en sådan förhandstitt.

Extramaterialet i sin helhet, så som det annonseras för dvd-region 1:
2.40:1 Anamorphic Widescreen Transfer
English Dolby Digital 5.1 EX Track
English Dolby Surround 2.0 Track
A Journey Completed: A Director's Vision
A Filmmaker's Journey: Making The Return of the King
The National Geographic Special Feature
Multiple Lordoftherings.net Featurettes
- Aragorn's Destiny Feature
- Minas Tirith Feature
- Battle of Pelennor Fields Feature
- Samwise the Brave Feature
- Eowyn White Lady of Rohan Feature
- Digital Horses Feature
Original Theatrical Trailers and TV Spots
Lord of the Rings Trilogy Super Trailer
Closer Look at Electronic Arts Video Games
DVD-ROM: Lord of the Rings Weblink

Källa www.dvdanswers.com

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Tolkienpark planeras i Birmingham!
Tiden mellan 1896 och 1900 bodde JRR Tolkien i Birmingham, närmare bestämt i en liten förort som kallas Sarehole. Numera är platsen bebyggd och ser inte riktigt likadan ut som den måste ha gjort på Tolkiens tid. Huset som han bodde i, Gracewell 5, står dock kvar. Strax i närheten finns ett träsk, vid namn Mosely Bog och ett vattendrag som heter River Cole. Marken där är svårbebyggd eftersom den är, helt enkelt, för blöt. Under slutet av 1990-talet så började The Tolkien Society intressera sig för landsplätten, tack vare dess Tolkien-historiska värde, och idén om en park längs River Cole föddes.
   Förutom huset så finns där en gammal kvarn i gott skick. Den har främst fungerat som ett museum för traktens lokala finesser som grynproduktion, och det finns även referenser till att Tolkien bodde i trakten som ung. Kvarnen planeras att användas som ett sorts informationscenter som The Tolkien Society ska hålla i. På kvarnen finns, förutom utställningarna, även ett klassrum, vilket skulle vara utmärkt att ha till högläsning ur Tolkiens böcker eller hålla småkurser. Orådet är inte tänkt som en tema park, i likhet med Disneyworld. Det främsta syftet är att bevara landsplätten.

Källa: www.tolkiensociety.org

Veronica Ninwanen

Kommentera
04-03-10
Peter Jackson avslöjade dvd-detaljer på Oscars-fest!
När Peter Jackson besökte fansajten TheOneRing.nets Oscars-fest efter prisgalan, berättade han också en del detaljer om kommande dvd-utgåvor av filmerna.
   – Jag klippte klart den förlängda versionen av Sagan om konungens återkomst innan jag for över hit. De stackarna på Weta har nu ytterligare 350 effektfotograferingar att göra! De har kommit en bit på dem, berättade han.
   – New Line har annonserat att det tydligen ska komma en samlingsbox med trilogin, men det vet jag ingenting om. När jag är klar med King Kong vill jag göra en riktig samlingsbox med filmerna i riktigt bra HD-bildkvalitet. Och jag har en massa extramaterial. Inte från filmen men vi har massor av misstag och ”bloopers”!
   Jackson berättade också om ett skämt som kommer med i extramaterialet på den förlängda SOKÅ-dvd:n, som han säger släpps i november. Elijah Wood satt i USA och svarade på intervjufrågor från tyska journalister via länk. Wood filmandes men kunde själv inte se utfrågarna. Dominic Monaghan utgav sig då för att vara tysk reporter och ställde de mest oförskämda frågor till Elijah Wood. Att se honom försöka hålla god min under ”intervjun” var så roligt att det måste vara med på dvd:n, förklarade Jackson. Läs mer här.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Svenskar gör dokumentär om John Howe
Ett svenskt fristående filmbolag, Solid Entertainment i Malmö, är mitt uppe i produktionen av en dokumentärfilm om Tolkienillustratören John Howe. Howe är ju känd för alla teckningar till Tolkienböcker och kalendrar genom åren, och dessutom för att ha designat scenografin till Härskarringen-filmerna tillsammans med lika välkände illustratören Alan Lee. Producent för filmen är Magnus Paulsson, som grundade Fantastisk Film Festival i Lund 1995. Det är Skandinaviens enda filmfestival för fantasy. Övriga filmmedarbetare är från både Sverige och Schweiz. John Howe kommer från Kanada, men bor sedan många år tillbaka i Neuchâtel i Schweiz.

Svenske Joakim Andersson och schweiziske medregissören François Boetschi hemma hos John Howe (mitten).
Filmen heter John Howe – There and Back Again och ska bli knappt en timme lång. Den ska handla om John Howes liv och arbete, men också fördjupa sig i ämnen som fantasy kontra verklighet och illustration kontra ”riktig” konst. Filmen handlar givetvis också mycket om John Howes förståelse för och tolkning av JRR Tolkiens verk. Filmarna ska även intervjua flera av dem som samarbetade med Howe i arbetet på Peter Jacksons Härskarringen-trilogi, och har följt Howe på bland annat premiärerna för Sagan om konungens återkomst.

– Vi har kommit ungefär halvvägs med filmen. Vi har resor till flera platser kvar, bland annat Nya Zeeland. Vi beräknar att vara klara i juni, berättar en av regissörerna, Anders Banke, för Tolkiens Arda.

Anders Banke, som grundade Solid Entertainment 1996, säger också att filmen redan har sålts till ett par länder. Bland annat har den sålts den till ett svenskt tv-bolag, men han vill ännu inte avslöja vilket. Men det låter som om man kan hoppas på att få se dokumentären i svensk television så småningom. Så länge får man nöja sig med att botanisera på filmens hemsida, här. Där finns också en fem minuter lång trailer.

Källa: www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Långa SOKÅ släpps i november och blir blå
Den spanska sajten elfenomeno.com har kommit över en amerikansk katalog, som beskriver de kommande dvd-släppen av bland andra Sagan om konungens återkomst. Där framgår det tydligt att SOKÅ i förlängd version är utformad som de tidigare två, och är vackert midnattsblå. I katalogen och i New Lines nya pressmeddelande finns inget försäljningsdatum, utan det står endast att den ska finnas tillgänglig ”Holiday 2004”. En kvalificerad gissning är då att dvd:n släpps i mitten/slutet av november, precis som de tidigare – i lagom tid före den amerikanska helgen thanksgiving och därefter jul och nyår. Peter Jackson har också sagt november, enligt uppgifter från fans som pratade med honom på sajten theonering.nets Oscars-fest i Los Angeles.
   Katalogbilden, som kan ses om man scrollar ner en bit på sidan här, visar att det också blir en collectors edition – troligen med en staty. Men vilken staty är ännu en hemlighet, och boxen är dold innanför ett blått omslagspapper.

Källa: www.theonering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Nicole Kidman är Häxan i nästa fantasyserie?
Som Tolkiens Arda tidigare berättat, så är arbetet i full gång med att göra film av Narnia-böckerna, som ju skrevs av en av Tolkiens närmaste vänner, CS Lewis. Och vi som vant oss vid att se en fantasyfilm till jul, har julen 2005 att se fram emot. Då ska den första filmen släppas: Häxan och lejonet. Den bygger på den första Narnia-boken, som skrevs av Lewis 1950, även om den kronologiskt är den andra boken i serien. Och i veckan som gick blev det klart att Disney kommer att vara med och finansiera och distribuera den. Detta gör de tillsammans med Walden Media, som redan är i full gång med projektet. Den officiella hemsidan finns på adressen www.narnia.com.

Filmen ska börja spelas in i sommar, på Nya Zeeland. Richard Taylor och specialeffektbolaget Weta kommer att bidra med de erfarenheter och resurser som byggts upp under arbetet med Härskarringen-filmerna, och nyzeeländaren Adam Adamson, känd för Shrek, regisserar. En av medproducenterna är Douglas Gresham, CS Lewis styvson. John Howe arbetade flera månader förra året med designskisser för filmen, men det råder just nu mycket hemlighetsmakeri kring om teckningarna kommer att användas i filmen. Man planerar att filmatisera alla böckerna – om den första filmen blir en succé. De sju böckerna ska bli fem filmer, är det tänkt.

Rekryteringen av skådespelarna lär fortfarande pågå, bland annat i engelska skolor. De fyra syskonen Pevensie ska nämligen spelas av barn från England, har det sagts. Men vem ska agera den vackra och elaka Vita häxan? Enligt den nyzeeländska sajten www.stuff.co.nz är det hetaste tipset: Nicole Kidman! Hon sågs nämligen för några dagar sedan i landet, och åkte då runt på en snabbtur med helikopter till alla de planerade inspelningsplatserna. Läs hela artikeln här. Och enligt en annan artikel på en filmskvallersajt här ska hon redan ha skrivit på kontraktet.

Källa: www.theonering.net och www.warofthering.net

Katarina Tunving

Kommentera
04-03-10
Aragorn gästar Luuk och Letterman
Skådespelaren Viggo Mortensen, Aragorn i Härskarringen-filmerna, är gäst i två pratshower i tv denna vecka. På torsdag, den 11 mars, besöker han David Letterman klockan 00.40 i ZTV. Man kan också se programmet i repris fredagen den 12 mars klockan 18.00. Samma fredagkväll är Viggo Mortensen gäst i Sen kväll med Luuk i TV 4 klockan 22.20.

Källa: www.dagenstv.com

Katarina Tunving

Kommentera


Upp


Nyhetsarkivet:
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Gustav Dahlander
Redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Veronica Ninwanen
Reporter
veronica@tolkiensarda.se

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Marcus Rönnegard
Reporter
marcus@tolkiensarda.se

Katarina Tunving
Reporter
katarina@tolkiensarda.se

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Ardangóle | Alster | Arkivet | Faq | Om | Främjare