ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

7 december – Tolkiens Arda 5 år!
24 december
TV 4 visar Sagan om ringen 20.00.
25
december – TV 4 visar Sagan om de två tornen 20.00.
26 december – TV 4 visar Sagan om konungens återkomst 20.00.

30 december – Boken The Company They Keep släpps.
3 januari
– JRR Tolkien 115 år!
4 januari
Tolkienspecialnummer av serietidningen Nemi.
2 mars Boken Tolkien and Shakespeare släpps.
24 mars
Utställning med Tolkienkonstnären Paul Gregorys alster öppnar på Waldemarsudde i Stockholm.
16 april
The Children of Húrin
utkommer – Tolkiens första färdigställda Arda-bok sedan Silmarillion!
16 april Datorspelet The Lord of the Rings Online – Shadows of Angmar släpps.
8 maj
The History of The Hobbit: Mr Baggins släpps.
9 maj Europapremiär i London för musikalen The Lord of the Rings.
4 juni The History of The Hobbit: Return to Bag-End släpps.
September Hobbiten, nyöversättningen av The Hobbit, ges ut (preliminärt)!
15 september
The Silmarillion 30 år!
21 september
The Hobbit (Bilbo) 70 år!
21 oktober
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
Januari 2007


07-01-30
Släppdatum klart för Shadows of Angmar
Den 25 januari annonserade utvecklarna Turbine att datorspelet Lord of the Rings Online – Shadows of Angmar kommer att släppas den 24 april. Det förväntas dra till sig många Tolkienentusiaster och rollspelare.

Spelet, vilket är ett så kallat MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game), utspelar sig i Eriador under tiden för Ringens krig. Det är det första spelet baserat på Tolkiens Midgård som kan spelas av flera spelare online, och kraven från fansen är skyhöga. Spelaren väljer att spela ett av fyra släkten: alver, människor, dvärgar och hobbitar. Dessutom finns det sju klasser och ett antal yrken att välja på. Spelet kommer också att ha ett så kallat Monster Play (PvMP), där spelare får chansen att för en kort stund strida som ond mot andra spelare.

Då spelet är baserat på böckerna och inte filmerna kommer spelaren att kunna besöka många nya platser som man inte ser en skymt av i filmerna. Ett bra exempel på detta är Thorins salar i Ered Luin, vilka på skärmdumparna ser ut att bli riktigt bra. Självklart kommer också många platser från första filmen finnas med, liksom Fylke, Bri, Amon Sûl, och Riftedal. Något som Tolkienfansen särskilt längtar efter är att få besöka Tom Bombadils hus, som också ser riktigt bra ut på skärmdumparna.

Vill du ta del av skärmdumparna till spelet kan du ta dig en titt här och här.

Källor: www.theonering.net

Henrik Blomqvist

Kommentera (5)


07-01-25
Tolkienkonst ställs ut i Stockholm
I vår kommer något så ovanligt som en stor utställning av en internationellt erkänd Tolkienkonstnär att äga rum i Stockholm. Föremålen är tavlor målade av brittiske Paul Gregory, som ställs ut på museet Waldemarsudde.

Den som är intresserad av fantasykonst och Tolkien får i vår ett utflyktsmål i Stockholm, när museet Waldemarsudde på Djurgården ställer ut den brittiske konstnären Paul Raymond Gregorys tavlor. Utställningen, som betitlas Ur Tolkiens värld, omfattar ett trettiotal verk med motiv från Midgård, av vilka somliga aldrig visats offentligt tidigare. Den 24 mars slås portarna upp, och utställningen pågår sedan till den 5 augusti. Inträdet kostar 65-85 kronor, men är gratis till och med 18 år.


"Döda träsket", en av Gregorys tavlor som ställs ut på Waldemarsudde.
Tolkienkonsten har under årens lopp växt till en stor genre som inrymmer en uppsjö av aktiva konstnärer. De mest kända är Alan Lee och John Howe, som skötte formgivningen i Peter Jacksons filmer, samt landskapsspecialisten Ted Nasmith. Det är mycket sällan som en samling av stora verk inom genren visas upp i Sverige på det sätt som nu sker.

En scen som samtliga Tolkienkonstnärer med självaktning tycks behöva ta sig an är Gandalfs envig med balrogen i Moria. Den drabbningen finns givetvis också tolkad av Gregory, vars produktion omfattar allt från väldiga landskapsmålningar över Rohan till motiv från det innersta av Mörkrets herre Morgoths rike. Alla målningar är av stort format och presenteras med påkostade gotiska ramar. Paul Gregory har utöver Ringarnas herre hämtat sina motiv från Bilbo och Silmarillion.

Gregory, som är född i Derby 1949, har ägnat sig åt Tolkienkonst sedan det sena 70-talet. Vid åtskilliga tillfällen har han uppmärksammats av såväl media som konstetablissemanget för sina verk, och vissa av hans tavlor finns nu i privat ägo hos Ringo Starr, Kate Bush och andra samlare. Utöver det litterära har han också befattat sig med musiken, när han gjort skivomslag för hårdrocksband som Blind Guardian, Saxon och Freedom Call. En betydande andel av hans omslag för dessa band kommer att finnas med i original i Waldemarsuddes utställning. Där kommer också att ingå guidade turer samt eventuellt filmvisningar på temat Tolkien och fantasy.

Många av utställningens tavlor finns samlade på The Leicester Galleries vävplats. Waldemarsudde ger ytterligare upplysningar om museet och Paul Gregory.

Källa: Waldemarsudde

Gustav Dahlander

Kommentera (3)


07-01-25
Filmbolaget svartlistar Peter Jackson
Härskarringen-regissören Peter Jackson vill på grund av en ekonomisk tvist med New Line Cinema inte ge sig in på nästa stora Tolkienfilm, Bilbo. Nu har Bob Shaye, filmbolagets vice ordförande, uttalat sig och meddelat att han vill inte arbeta med Jackson i fortsättningen, eftersom denne bara efterfrågar större och större summor av pengar.

Bob Shaye använder skarpa ordalag:
   – Så här långt har han fått en kvarts miljard dollar, rättfärdigat enligt kontrakt och helt i sin ordning, och den här mannen, som redan fått en kvarts miljard dollar, vänder sig mot oss utan att vilja föra en diskussion och stämmer oss, och vägrar diskutera saken innan vi gett efter för hans plan. Jag vill inte jobba med den mannen mer. Varför skulle jag? Så svaret är att han aldrig kommer att göra någon film med New Line Cinema så länge jag är anställt på företaget.
   – Jag känner mig oerhört förorättad. Jag struntar i Peter Jackson. Han tycker att vi är skyldiga honom något efter att vi betalat honom mer än en kvarts miljard dollar. Skål, Peter.

Peter Jackson har uttalat sig i en replik och sagt att han endast vill att New Line ska följa sina kontrakt och löften. Han sade sig också inte ha något personligt emot Bob Shaye. Möjligheten till att han filmar Bilbo ser dock ut att bli allt mindre.

Källa: Reuters
och Sci Fi Wire

Virre Annergård och Gustav Dahlander

Kommentera (2)


07-01-18
Ringen säljer under förväntan
Games Workshop som har producerat figurspelet The Lord of the Rings Strategy Battle Game har börjat gå bakåt ekonomiskt. I år minskar vinsten med 4 procent till 54,8 brittiska pund, enligt The Guardian.

Det stora problemet är försäljningen av just The Lord of the Rings Strategy Battle Game. Försäljningen var gigantisk när filmerna var aktuella, men började dala 2005 och har nu nått botten. Man har nu försökt återgå till sina tidigare produkter – främst Warhammer – och få ner den andel av försäljningen som är relaterad till Tolkien till 10 procent. Marknaden i Nordamerika är dock ljusnande, vilket gör att det finns möjligheter i längden.

Källor: Guardian Unlimited och BoardGameGeek.com

Virre Annergård

Kommentera (0)


07-01-17
Nya vävplatser om Tolkien
Två nya platser på Världsväven som rör Tolkien har nyligen slagit upp portarna: LotROnline.se och Middle Earth. LotROnline.se är en wiki där det är meningen att det ska finnas allt man önskar lära sig om datorspelet The Lord of the Rings Online, och (som grundarna säger) på längre sikt om The Lord of the Rings i största allmänhet.


Som på alla wikiar har besökaren möjlighet att bidra till databasen, för att till exempel rätta eller fylla ut befintliga artiklar med information som glömts bort. Som medlem kan man också skicka in egna artiklar, bilder eller vad man nu vill.
   – Vi hoppas att LotROnline.se ska bli en central plats för information på svenska om Lord of the Rings Online och även Lord of the Rings i allmänhet, hälsar upphovspersonerna på huvudsidan.

En annan ny svensk vävplats om Tolkien är Middle Earth (tlotr.avidgamers.com)
. Även denna innehåller rollspelsmaterial, men där finns också bredare Arda-innehåll.

På sistone har dessutom den bloggartade vävtidningen Vetsaga (vetsaga.se) öppnat portarna, som tar sikte på att publicera kvalitativa texter inom allt vad fantasy heter.

Källor: www.catahya.net och LotROnline.se

Timea Jacobsson

Kommentera (0)

07-01-17
Ny expansion till brädspelet om Ringarnas herre
Den efterlängtade Battlefields-expansionen till Reiner Knizias brädspel The Lord of the Rings är nu på väg ut i handeln och kommer att bli tillgängligt i januari eller februari, enligt utgivarna Fantasy Flight Games. Från början var expansionen tänkt att släppas i december 2006.

Källa: BoardGameGeek.com, fantasyflightgames.com och hds-fantasy.de

Virre Annergård

Kommentera (2)


07-0
1-17
Gollum ger namn åt insekt
Vetenskapsmän i Spanien har upptäckt en ny sorts insekt som lever i grottorna i Castello-provinsen. Och man har valt att ge den namn efter en av JRR Tolkiens mest älskade karaktärer, Gollum-Sméagol – dess fullständiga namn är Gollumjapyx Smeagol. Djurets skal har inga pigment och det har extremt stora antenner, ungefär 6 fot långa. Insektens övriga kropp mäter endast 2 centimeter.

Enligt Henry Gee i boken The Science of Middle-earth är det mycket vanligt att nyupptäckta djurarter får sina latinska namn efter framstående gestalter i det populära medvetandet. Bland författare framträder Tolkien som den som gett upphov till flest artnamn – bland mängderna av exempel märks bland annat en haj med namnet Gollum. Den engelsk-spanska vävplatsen Think Spain berättar mer om det nya fyndet.


Källa: www.theonering.net och The Science of Middle-earth

Alexandra Book och Gustav Dahlander

Kommentera (4)Upp

Nyhetsarkivet:
December 2006
November 2006

Oktober 2006

September 2006

Augusti 2006

Juli 2006

Juni 2006

Maj 2006

April 2006

Mars 2006

Februari 2006

Januari 2006

December 2005

November 2005

Oktober 2005

September 2005

Augusti 2005

Juli 2005

Juni 2005

Maj 2005

April 2005

Mars 2005

Februari 2005

Januari 2005

December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA