ENASTE NYTT FRÅN ARDA


Här serveras senaste nytt i från Tolkienvärlden. Vill du rapportera och diskutera nyheter? Använd vårt forum Tolkienisternas telegrambyrå:

Tolkienisternas telegrambyrå

Arda-kalendern

6 november The Return of the King – The Complete Recordings med den kompletta filmmusiken släpps.
25 november
The Lord of the Rings Symphony framförs i Stockholm med Howard Shore som dirigent.
Mars Tolkien: Min vän Ronald och hans världar ges ut (framflyttat från oktober).
1 maj Of Words and Worlds: The Imagination and Subcreation of J. R. R. Tolkien utkommer.
5–8 juni
Tolkiensällskapet Forodrims stora 36-årsjubileum i Älvkarleby.
14 augusti
Preliminärt släppdatum för On Tolkien: Interviews, Reminiscences, and Other Essays.
2009 Preliminärt startår för inspelningen av Hobbiten-filmerna.
2010 Preliminärt premiärår för den första Hobbiten-filmen.
2011 Preliminärt premiärår för den andra Hobbiten-filmen.




Mars 2008

2008-03-29
McKellen tackar ja till Gandalf i Hobbiten
Bitarna börjar falla på plats för de kommande två Hobbiten-filmerna. Nu har Ian McKellen, Gandalf i Härskarringen, förklarat sig beredd att företa en ny reda i Midgård. Skådespelaren svarade på frågor från allmänheten som skickat till hans egen vävplats. Som svar på en av frågorna, som gäller om han är intresserad av att spela Gandalf i Hobbiten, där inspelningen är tänkt att starta 2009, skriver McKellen:
   – Som väl är har Peter [Jackson] och Fran Walsh berättat för mig att de inte kan tänka sig Hobbiten utan deras ursprunglige Gandalf. Deras förtroende har än så länge inte bekräftats av regissören Guillermo del Toro, men jag håller min kalender för 2009 öppen!

Att Guillermo del Toro ännu inte officiellt bekräftats som de två kommande Tolkienfilmernas regissör tycks inte bekomma McKellen. I mitten av mars sade sig del Toro fortfarande ligga i förhandlingar med filmbolagen om uppdraget.

Källa: www.mckellen.com

Tack till användaren Gärtner på forumet för tipset!

Gustav Dahlander och Ylva Styffe

Kommentera (4)






2008-03-28
Zettersten om vännen Tolkien i ny svensk bok
Det var årtionden sedan en bok om Tolkien skriven på svenska senast gavs ut – men under det senaste halvåret har det kommit tre stycken. Nu kommer den fjärde. Och detta är den enda som helt koncentrerar sig på Tolkien och hans författarskap.

Nu kommer en av de mest genomarbetade böcker om författaren till Ringarnas herre som skrivits på svenska – Tolkien: Min vän Ronald och hans världar. Boken, som spänner över 376 sidor, är skriven av professor Arne Zettersten. Författaren har bedrivit språkhistorisk forskning inom samma område som JRR Tolkien, och på 60- och 70-talet samarbetade han med Oxfordprofessorn.

Mot bakgrund av samarbetet med Tolkien ger Zettersten nu sin bild av Ardas skapare. Han pekar på Tolkiens referenskällor och reder ut förhållandet mellan författarens legendvärld och dennes verklighet. Tolkiens profession som en inom sitt område världsledande språkforskare satte tydliga avtryck i Arda, och Zettersten undersöker hur samspelet mellan forskning och fantasy försiggick hos Tolkien.
   – Många gåtor förknippade med Ringarnas herre får här överraskande men naturliga förklaringar, lovar utgivarna Atlantis förlag.

Intervju:

Arne Zettersten om Tolkien: Min vän Ronald och hans världar

Arne, du träffade och jobbade tillsammans med Tolkien, berätta lite för oss om det!
   – Tolkien hade redan 1929 spårat upp och identifierat ett medeltida skriftspråk, som han kallade "AB-språket". Jag skrev min doktorsavhandling (1965) om denna litterära dialekt. Jag kom i kontakt med honom i början av 60-talet, innan hans utgåva av Ancrene Wisse, som var skriven på AB-språket, hade publicerats av Early English Text Society, Oxford University Press (1962). Jag hade dragits in i detta projekt av presidenten for Early English Text Society och kom med min första publikation i serien 1963. Min sista i detta projekt kom så sent som år 2000.

Hur kom det sig att du skrev den här boken?
   – Tolkien sålde ganska tidigt flera av sina originalmanuskript till sin fiktion till Marquette-universitetet i Milwaukee, Wisconsin. Inför 50-årsjubileet av den första utgåvan av Ringarnas herre 2004 blev jag inviterad att hålla huvudföreläsningen på jubileumsutställningens vernissage och att delta i den följande konferensen tillsammans med många av nutidens Tolkienexperter. Då bekräftades det från flera håll att man förväntade en publicering av det material jag hade samlat genom åren. Jag hade redan skrivit det mesta av min bok vid det laget, men jubileet och konferensen gav mig den definitiva skjutsen, som bekräftade det som jag alltid hade tyckt: att det var angeläget att någon förklarar hur Tolkiens vetenskapliga verksamhet hänger samman med och påverkade hans fiktion. Det går heller inte att bara läsa sig till detta. Man måste ha träffat denna oerhört kommunikativa, kreativa och spirituella personlighet for att förstå hur hans olika världar var inflätade i varandra.

Vad handlar boken om? Tycker du att den fyller en lucka i vad som getts ut tidigare?
   – Boken handlar om hur Tolkiens vetenskapliga läggning och beläsenhet i medeltidens litteratur och mytologi är sammankopplade med hans växlingsrika liv och ligger till grund för både hans skriftliga och muntliga profil. Det finns många ytterst kompetenta Tolkienforskare i Europa och USA och otaliga inträngande analyser har gjorts, men ingen har ju haft chansen att Träffa Tolkien. Så jag anser enbart därigenom att min bok fyller en lucka i vad som getts ut tidigare.
    Vissa begåvningar ar omöjliga att beskriva utan personlig kontakt. Du kan till exempel inte skriva en biografi över Povel Ramel utan att ha sett, hört eller känt en sådan "performer".

Tolkien var inte utan influenser när han skrev.

Hur uppfattade du Tolkien som person?
   – Tolkien var superfryntlig och oerhört snabb i sina associationer till Midgård. Hans förmåga att dra snabba slutsatser om hur ett ord skulle ha sett ut i fornengelskan eller gotiskan, om detta ord hade existerat, var enastående. Jag har aldrig mött någon som kunde dra språkvetenskapliga slutsatser så hisnande snabbt och säkert.

Du jobbar fortfarande av och till inom samma fält som Tolkien. Hur tycker du att hans forskning står sig i dag?
   – Ja, jag håller AB-språket levande på konferenser och i artiklar och genom utgåvan av Vernon-manuskriptet av Ancrene Wisse från 2000. Intresset för Ancrene Wisse har bara ökat de senaste tio åren, med Bella Millett i Southampton som den ledande forskaren. Ancrene Wisse har också väckt markant intresse inom feministisk forskning på senare tid. Tolkiens slutsatser om hur Beowulfs två delar hänger samman strukturellt står sig i dag. Hans essäer om Beowulf år 1936 och den om "AB-spraket" 1929 var milstolpar i olika grenar av engelsk filologi och kommer så att förbli.


Beställ Tolkien: Min vän Ronald och hans världar hos utgivarna här.

Fotnot: Tolkien: Min vän Ronald och hans världar var ursprungligen annonserad för utgivning till hösten 2007.

Översättarens anmärkningarLäs också: Här är de andra nya Tolkienböckerna
Översättarens anmärkningar: Dagbok från arbetet med Ringarnas herre
Draksjukan: Mytiska fantasier hos Tolkien, Wagner och de Vries
Tusen år av fantasy: Resan till Mordor

Gustav Dahlander
Bilder: Taurrohir

Kommentera (2)






2008-03-28
Törngren berättar – Ohlmarks översatte verserna
Under många år har ett rykte florerat bland svenska tolkienister om Härskarringen – den äldre svenska tolkningen av The Lord of the Rings. De envisa uppgifterna har gjort gällande att uttolkaren Åke Ohlmarks i hemlighet inte var den som försvenskade originalets verser – utan att dessa i stället hanterades av Disa Törngren, en av dem som arbetade med utgivningen av verket. Källan till ryktet har sagts vara Erland Törngren, son till Disa. Men nu kan denne vederlägga uppgifterna.

Det var Åke Ohlmarks som försvenskade verserna i Härskarringen, berättar Erland Törngren för Tolkiens Arda. Ryktet om att Disa skulle ha varit uttolkaren har enligt uppgift spridits på flera e-postlistor av översättaren Ylva Spångberg, som sagt sig ha fått informationen direkt från Erland Törngren, som i sin tur skulle ha fått reda på saken från Disa. Erland har emellertid aldrig hävdat detta, säger han till Tolkiens Arda, och reder därmed ut en av de stora gåtorna som omvärvt Åke Ohlmarks Härskarringen.

Källa: Erland Törngren

Gustav Dahlander

Kommentera (1)






2008-03-28
Draksjukan – ännu en svensk Tolkienbok
Efter många års tystnad har utgivningen av originalböcker på svenska med Tolkientema exploderat under det senaste halvåret. I höstas kom Översättarens anmärkningar: Dagbok från arbetet med Ringarnas herre och Tusen år av fantasy: Resan till Mordor. I dagarna kommer Tolkien: Min vän Ronald och hans världar. Och i julas var det dags för Draksjukan: Mytiska fantasier hos Wagner, Tolkien och de Vries.

Författaren till Draksjukan, en bok som blott delvis handlar om Tolkien, är Stefan Arvidsson, docent i religionshistoria. Boken är populärvetenskaplig med akademisk anstrykning och riktar in sig på myter som företeelse. Författaren tar i riklig omfattning upp Tolkien som ett av tre fall som studeras närmare. De två andra är Richard Wagner, kompositör till operan Der Ring des Nibelungen, och forskaren Jan de Vries, som bearbetade samma forngermanska ringepos som Wagner.

Begreppet draksjukan (the dragon-sickness) är lånat från den sista sidan i Hobbiten, där Bilbo får veta att härskaren till Esgaroth på Långa sjön drabbats av åkomman. När Bard gav härskaren guld från drakskatten att använda till folkets fromma tog härskaren större delen av rikedomarna och flydde med dem ut i vildmarken – där han till slut svalt ihjäl.

Läs recensionen av boken i Dagens Nyheter eller presentationen hos förlaget Nordic Academic Press.

Gustav Dahlander

Kommentera (0)






2008-03-28
Hobbitar allt dyrare
En signerad förstaupplaga av Tolkiens The Hobbit blev nyligen såld för 720 000 kronor. I försäljningen, som ägde rum på auktionshuset Bonhams i London, auktionerades samtidigt kartor, manuskript samt foton ut. Det sista kända fotot av Tolkien, där han lutar sig mot sitt favoritträd Laocoon i Oxford botaniska trädgårdar, gick för 10 000 kronor. Dessutom såldes den första översättningen av The Hobbit, den svenska Hompen från 1947, i översättning av Tore Zetterholm. Det av Tolkien signerade exemplaret hade värderats till omkring 7 000 kronor. Boken gick för nästan 19 000 kronor.

Källa: BBC News och Aftonbladet

Tack till Edvard Majoros, som tipsade om nyheten och skrev delar av notisen.

Gustav Dahlander


Kommentera (3)






2008-03-19
Onlinerollspelet utökas
Det populära onlinerollspelet The Lord of the Rings Online utökas i höst, meddelar spelets utvecklare Turbine. Expansionen, som är LotRO:s första bortsett från de mindre gratis uppdateringarna, har fått namnet Mines of Moria och lägger till regionerna Eregion, Moria och Lothlórien till spelvärlden. Utöver detta kommer antalet nivåer att öka från 50 till 60 och två helt nya klasser – Warden och Runekeeper – kommer att introduceras. Dessutom kommer huvudstoryn att gå vidare och spelaren kommer att kunna besöka Moria strax efter det att ringens brödraskap passerat.

I Moria ska man få chansen att strida mot bland annat Väktaren i vattnet och balrogen, och flera nya räder och instanser kommer att läggas till. Spelets yrken kommer också att poleras och fler och bättre saker kommer att kunna tillverkas. Turbine säger även att de planerat ett helt nytt system för vapen och utrustning, där dessa går upp i nivå och förbättras i takt med att spelaren blir bättre.

För den som är riktigt nyfiken och inte kan hålla sig ända till hösten finns en hemsida uppe där man kan låsa upp extramaterial till spelet och information om den kommande expansionen.

Källa: www.lotro.com och www.unlocktheminesofmoria.com

Henrik Blomqvist

Kommentera (9)


Upp

Nyhetsarkivet:
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
Maj 2005
April 2005
Mars 2005
Februari 2005
Januari 2005
December 2004
November 2004
Oktober 2004
September 2004
Augusti 2004
Juli 2004
Juni 2004
Maj 2004
April 2004
Mars 2004
Februari 2004
Januari 2004
December 2003
November 2003
Oktober 2003
September 2003
Augusti 2003

I NYHETSREDAKTIONEN:

Ylva Styffe
Redaktör
peyl@telia.com

Gustav Dahlander
Verkställande redaktör
gustav@tolkiensarda.se

Henrik Blomqvist
Reporter
henke.blomqvist@telia.com

Alexandra Book
Reporter
thesweetone5@hotmail.com

Cajsa Ljungberg
Reporter
eowyn_shieldmaid@hotmail.com

Mattias Richter
Reporter
mattias@tolkiensarda.se

Jens Zadik
Reporter
batgroda@hotmail.com

© Tolkiens Arda
Publikationer | Nyheter | Forum | Alster | Faq | Prenumerera | Fråga | Länkar | Om TA