Nummer 11 2002

Välkommen till nummer 11 av Tolkiens Arda - Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Huvudavdelningen utgörs av insändarsektionen som tar upp och besvarar alla frågor kring Tolkiens värld som läsare skickat in till tolkien@sfbok.se under veckan. I Tolkiens Arda - Magasinet kan du också läsa bland annat artiklar, nyheter och omröstningar.INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Tolkiens Arda recenserat

NYHETER
Ny filmaffisch, nytt soundtrack, nya kalendrar!

OMRÖSTNINGEN
Vilken av Tolkiens böcker är egentligen bäst?

INSÄNDARE

FRÅGA OM TOLKIEN!

TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTERANGÅENDE TOLKIEN

Det går framåt för Tolkiens Arda just nu, precis som för hela Tolkienvärlden. Besöker man till exempel i dagarna Stockholms stadsbiblioteks officiella sajt så möts man av en rekommendation om oss. Liknande företeelser går igen på andra platser. Vi har även blivit recenserade av utomordentliga Sagan om Tolkien och rankade som Sveriges ledande Tolkiensida, under avdelningen "Länkar". Det glädjande omdömet lyder såsom följer:

"Ett paradis för den inbitne. Här publiceras onlinetidningen Tolkiens Arda med artiklar, recensioner, omröstningar och mycket annat. Saknar motstycke i Sverige!"

Det är bara att tacka och ta emot. Detta magasin är ännu under uppbyggnad och det tillkommer därför en hel del folk till organisationen. Den senaste i raden är Robert Östberg, som tjänstgör dels som expert i insändarsektionen och dels som skribent. Robert är Tolkienspecialist på den stora svenska fantasysajten Kortirion, han har även en egen frågespalt på lajvkonstellationen Syskonskapets sidor, och är således ett tungt namn inom dessa kretsar. Som expert är Robert bildad inom samtliga ämnen som kan tänkas komma upp, men skicka framför allt in din fråga till honom om den berör Tolkien som person eller de nya filmerna. Robert kontaktas på följande direktadress: lightwinger@hotmail.com

Det har tidigare talats om en sektion med länkar till andra Tolkiensidor som snart ska komma upp. Vi beklagar att denna ännu inte sett dagens ljus, men hav förtröstan - den är på gång! Det är även möjligt att vi med tiden får ett diskussionsforum och en gästbok på Tolkiens Ardas sidor. Vill du snabba på arbetet med detta? Utmärkt! Hör av dig och tala om varför just du vill se dessa funktioner upplagda snarast möjligt!

Från Tolkienvärlden kan rapporteras att det just nu på många håll laddas friskt inför The Two Towers/Sagan om de två tornen - Arla kommer med mjölkpaketsbaksidor, Electronic Arts (bland andra) med TV-spel, vi drunknar i sällskapsspel (ett parti RISK, någon?) med mera, med mera. Vi går med andra ord mot en kul jul!

Och så en sak till: Det heter trilogi! Inte "triologi". Och det gäller er på SF också...

Trevlig läsning!
Gustav Dahlander


Visste du att Härskarringen inte är en trilogi? Verket utgörs av en sammanhängande berättelse (uppdelad i sex "böcker" och ett otal kapitel, plus appendix) som ibland av bekvämlighetsskäl delas upp i tre delar.
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

Dags att införskaffa kalender!
Det är många som kommer låta den officiella Tolkienkalendern pryda sin vägg nästa år. Är du en av dessa? Om du ännu inte riktigt bestämt dig rekommenderas Tolkiens Ardas recension från i höstas. Utöver den ordinarie kalendern finns det ett flertal olika varianter att välja på. För filmfantaster rekommenderas The Lord of the Rings: The Two Towers 2003 Calendar eller Lord of the Rings 2003 Day-to-Day Calendar, ett annat alternativ är Hobbit Calendar 2003, med bilder av Lidia Postma, eller för den riktigt insatte, Guide to Middle-earth 2003 Day-to-Day Calendar (se Tolkiens Ardas omdöme). Slutligen finns också den officiella kalendern i dagboksform: The Tolkien Diary 2003. Kolla in alla varianter närmare på SF-Bokhandelns kalendersida.

Bli en kalenderköpare du också - är ni inte med oss så är ni mot oss!


Det nya soundtracket närmar sig
Nu är det är snart dags för Howard Shores soundtrack till The Two Towers/Sagan om de två tornen att landa i skivbutikerna - den 12 december är det dags! Redan nu har dock albumets officiella sajt haft premiär: www.lordoftherings-soundtrack.com
   Med denna har en hel del intressant information nått dagens ljus. Vi vet nu till exempel att varken Aerosmith eller Axl Rose kommer vara med, Robert Östberg spekulerade ju kring ämnet i sin artikel Att tonsätta en sagovärld i Tolkiens Arda nummer 8. Vi får ändå höra en hel del sånginsatser på den nya skivan. Huvudspåret verkar bli Gollum’s Song, framförd av Emiliana Torrini, en låt som nu kan laddas ner för avlyssning från den officiella sajten. Andra sångare som deltar i filmmusiken är Isabel Bayrakdarian, Sheila Chandra, Ben Del Maestro och Elizabeth Fraser. Låttitlarna och deras spelordning har också offentliggjorts:

1. Foundations Of Stone
2. The Taming Of Sméagol
3. The Riders Of Rohan
4. The Passage Of The Marshes
5. The Uruk-hai
6. The King Of The Golden Hall
7. The Black Gate Is Closed
8. Evenstar (med Isabel Bayrakdarian)
9. The White Rider
10. Treebeard
11. The Leave Taking
12. Helm's Deep
13. The Forbidden Pool
14. Breath Of Life (med Sheila Chandra)
15. The Hornburg
16. Forth Eorlingas (med Ben Del Maestro)
17. Isengard Unleashed (med Elizabeth Fraser och Ben Del Maestro)
18. Samwise The Brave
19. Gollum's Song (framförd av Emiliana Torrini)

Enya är alltså inte med denna gång, trots att hennes låt May It Be blivit omåttligt populär, när detta skrivs leder den Tolkiens Ardas omröstning om tidernas bästa Tolkienlåt klart. Man har dock valt att lägga större tonvikt på artister än förra gången det begav sig, antalet låtar som inkluderar sånginsatser har ökat rejält, från tre på soundtracket till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen, till fem på denna skiva.
   Forth Eorlingas och Isengard Unleashed verkar båda vara spår som kommer höras under slaget vid Helms klyfta.


Filmaffischen är här!
Nu har den slutgiltiga filmaffischen till The Two Towers/Sagan om de två tornen offentliggjorts! Denna föreställer Saruman som står och blickar ut över sin armé, och kan tvivelsutan sägas vara imponerande. Om de tidigare affischerna också kommer användas i marknadsföringsarbetet är oklart.


Officiella filmsajten uppdaterar
Just nu händer det av naturliga skäl mycket kring The Two Towers/Sagan om de två tornen. Filmens officiella sajt uppdaterar vilt, och det är svårt även för de mest hängivna fansen att hänga med i svängarna. Ett råd är att ofta kolla upp vad som händer borta på New Line Cinema: http://www.lordoftherings.net/. Den svenska sidan är inte riktigt lika bra, men om engelskakunskaperna tryter är den ett fullgott alternativ: www.sf.se/sf/sajter/saganomringen

Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Tolkiens Arda har den senaste tiden fokuserat på att försöka ta fram den bästa Tolkienmusiken. Nu byter vi ämne och blir än mer relevanta - det som nu ska fram i dagens ljus är vilken bok och vilket kapitel som egentligen är JRRT:s bästa. Denna vecka röstar vi om den bästa boken, nästa vecka är det dags att kora vinnarens bästa kapitel. Det görs här ingen skillnad på den svenska och den engelska versionen av de olika verken.

webvoter-omröstning
Vilken bok är Tolkiens bästa?

Sagan om ringen, del ett av Härskarringen
Sagan om de två tornen, del två av Härskarringen
Sagan om konungens återkomst, del tre av H-ringen
Tilläggen till Härskarringen
Bilbo: en hobbits äventyr
Silmarillion
Sagor från Midgård
Träd och blad
Gillis bonde från Ham
Annan

Se resultat
Den uppmärksamma har noterat att ingen omröstning ännu stängts på Tolkiens Ardas sidor. Detta beror enbart på att det röstantal som utgör lämpligt statistiskt underlag ännu inte uppfyllts. Generellt sett ligger denna siffra på 200 röster för omröstningar i månadsmagasin och på 100 för veckomagasin. Omröstningarna i Tolkiens Arda nummer 6 och 7 ligger när detta skrivs mycket nära målsnöret, dessa kommer antagligen inte finnas med i nästa nummer. Blir din röst den avgörande? Fortsättning följer...

Tidigare fortfarande öppna omröstningar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 6, "vem är den bästa Tolkienkonstnären?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 7, "vilken fantasyförfattare läser du helst bortsett från Tolkien?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 8, "vem gör bäst Tolkienmusik?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 9, "vilken är den bästa Tolkienlåten?"
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 10, "vad sätter du för betyg på TA:s nya sidor?"

Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor, när det inte står något namn efter svaret är det han som har varit framme. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fansasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Tolkien, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas Tolkienexperter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och specialen i Tolkiens Arda nummer 1.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen "Förkortningar" på Förstasidan.


1. Kommentar:
"Light-elf refererar exklusivt till medlemmar av alvstammen vanyar medan "Elf of the Light" även kan appliceras på noldor och vissa teleri, man kan sätta likhetstecken mellan denna benämning och namnet calaquendi."

Och vilka teleri skulle inte klassas som calaquendi? De som inte reste över havet kallades sindar eller silvan. De som reste över havet är de enda som kallas teleri. Teleri finns endast i Valinor och på Tol Eressëa. Räknar du inte de på Tol Eressëa som Elves of the Light, eller?

Haldir

Svar:
Hej Haldir! Både sindar- och silvanalverna kommer från teleristammen. I Den stora resan som det berättas om i Silmarillion deltog tre stammar: vanyar, noldor och teleri. Teleri var talrikast och vissa ur detta folk föll av olika anledningar bort under färden. Hit hörde sindar- och silvanalverna. De är alltså av teleris stam och kan ju således sägas "vara" teleri. Se fråga 2 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 10 för det ursprungliga svaret.


2. Kommentar:
Hej alla!
Jag tänkte bara dela med mig av några bra quenya-sidor jag hittat på nätet!

http://www.alver.nu/

w1.548.telia.com/~u54804763/Fantasy/quenya.htm

www.lrp.zon.se/div/tips/quenya.html

Det var allt för mig!

Genowa

Svar:
Stort tack för länktipsen Genowa! Den tredje sidan du skickade in verkar för närvarande ha lite problem men förhoppningsvis är detta löst inom kort.


3. Kommentar:
Ja, det är jag som är kompis med Sauron x(xx), jag har också gjort en uppföljare till Härskarringen. Huvudpersonen heter Grodo Took som ska ta Mormans ring till den andra balrogen i Moria och slänga den på balrogen. Morman, tidigare känd som Saruman, återuppstod (inte vet jag hur, ska snart komma på det) som Morman den svarte, ondast av alla. Han kan mäta sig med Sauron när denne var som mäktigast. Vi har också Eldarion, ljusets son, Gondlin, dvärgfurste, Pherdacil Waenlot, noldoalv, Gorbadock Bagger, hob, Bob Willow, hob, och Faramir II.

Kompis till Sauron (The Lord of the Earth) X

Svar:
Tack för informationen om din uppföljare! Det ser intressant ut. Jag tycker också att det är glädjande att se vilken kreativitet och skaparglädje som Tolkiens berättelser kan ge upphov till. Säkerligen är det fler än jag som skulle tycka att det vore roligt att läsa din berättelse i sin helhet, kanske vore det något att låta Tolkiens Arda lägga upp den på dessa sidor? Mailadressen du angav verkade inte fungera, hör av dig snarast möjligt till tolkiensarda@post.com så kanske vi kan diskutera oss fram till något lämpligt.


4. Fråga:
Jag undrar vad du menar med att ljusalvskapet går i arv? Är man inte ljusalv endast om man har sett De två trädens ljus? Med hänvisning till nummer 9, fråga 13.

Joakim

Svar:
Hej Joakim! Jag utvecklade detta veckan efter, i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 10, fråga 2. Om man endast är ljusalv om man sett De två trädens ljus så kan ju inte exempelvis vanyar födda i andra åldern kallas calaquendi. Se även fråga 1 i detta nummer.


5. Fråga:
A: Var kan man köpa den där Tolkienalmnackan för 2003, Tom Shippeys JRR Tolkien: Author of the Century och Robert Fosters Complete Guide?

B: Hur stora är egentligen balroger? Jag har fått uppfattningen av att de är rätt så stora. Men hur kan då alver och dvärgar slåss mot dem?

C: Har balroger vingar?

D: Vad är och hur ser dvärgarnas masker ut, som de använder när dom slåss mot drakarna?

E: Tycker inte ni också att det är lustigt att Frodo och Sam lyckas skada Honmonstret så mycket, när hon ändå har sugit in så pass mycket kraft ur Valinors två träd?

Tack på förhand!

Phoenix

Svar:
A: De kan du köpa i SF-Bokhandeln, se Nyheter och avdelningen FörkortningarFörstasidan. JRR Tolkien: Author of the Century kostar 134:- och har artikelnummer 11793, alla dessa uppgifter finns i Produktkatalogen.

B: Balrogernas, eller Valaraukars, storlek finns inte beskriven exakt i vare sig LOTR eller i Silmarillion. Men det finns antydningar som gör att man kan dra vissa slutsatser kring balrogens storlek i alla fall.

Om man läser Ruth S Noels bok The Mythology of Tolkien's Middle-earth ser man att hon menar att Tolkien har valt eldjätten Surt från den fornnordiska mytologin som förebild för balrogerna. Och jättarna var, som namnet antyder, mycket stora. Och i Sagan om ringen beskrivs balrogen i Moria som "...en mörk skepnad, människoliknande men mycket större." Så exakt hur stor en balrog var kan man nog inte med säkerhet säga, men mycket större än en människa i alla fall. Huruvida alver och dvärgar kunde slåss mot dem: jag är tveksam till om de verkligen kunde det. Balrogen i Moria kallades ju "Durins Bane" av Dvärgarna, så uppenbarligen var den en alltför svår motståndare för dem.

Detsamma bör gälla för alverna. Visserligen dräptes Gothmog, Valaraukars herre, under förstörelsen av Gondolin av en alv, Ecthelion, men till priset av sitt eget liv. Till och med Ungoliant flydde när Valaraukar hörsammade Morgoths rop på hjälp efter stölden av Silmarillerna. Valaraukar var av maiars släkte, och därför bör nog inget av Ilúvatars barn, vare sig hans egna eller hans adopterade, ha haft någon större chans mot dem.

Johan Sandberg

C: Det vet man inte, se fråga 8 A i detta nummer.

D: Jag är rädd att du blandar ihop Arda med någon annan fantasyvärld nu, det har aldrig sagts att dvärgarna skulle bära någon speciell form av masker i strid.

E: Det var Ungoliant som sög i sig kraft från De två träden, Honmonstret är blott en avkomma till henne. Jag kan hålla med om att det vore konstigt om Sam haft någon chans mot Ungoliant...


6. Fråga:
Hej!
Skulle ni (A:) kunna hjälpa mig att reda ut en del problem med Gondors första kung? Vissa säger att Isildur var kung i Gondor, vissa säger Elendil och vissa säger Anárion. Vem var den första kungen egentligen?

Sedan har jag en fråga till (B:): När föddes Anárion och var han Elendils äldsta son?

Förresten (C:), hur säger man "Jag är konung av Gondor" på numenoransk tunga och (D:) har "Anárion" någon särskild betydelse?
Tack på förhand.

Anárion

Svar:
Hejsan Anárion! A: Den första konungen av Gondor att härska i sitt eget namn var faktiskt Meneldil, Anárions son. Innan honom härskade Isildur (Minas Ithil) och Anárion (Minas Anor, senare Minas Tirith) med Elendil som överordnad, denne var konung över Arnor. Isildur tvingades på grund av Saurons framstötar efter en tid överge sina domäner, och dvaldes istället några år i faderns rike. Efter Den sista alliansens krig hade både Elendil och Anárion dött, så Isildur övertog regentskapet i Gondor, och behöll det i två år. Under denna tid instruerade han Anárions son Meneldil i konungaskapets lära. Sedan begav sig Isildur norrut för att överta spiran i Arnor efter fadern. Tyvärr kolade han ju vippen på vägen dit, så det blev istället hans son Valandil som fick bli kung.

B: Anárion föddes år 3219 i andra åldern, detta datum förekommer dock enbart i HOME 12 och ska därför tas med en nypa salt. Han var yngre broder till Isildur.

C: Jag förmodar att du med "numenoransk tunga" menar adûnaiska, folkspråket i Västerness (Númenor).

Tyvärr är våra källor för adûnaiska mycket fragmentariska. Vi har ett ord för 'konung' (_ârû_), men vad 'jag är' och 'Gondor' skulle motsvaras av är inte känt.

För övrigt verkar det rätt osannolikt att en kung av Gondor skulle ha använt adûnaiska. Som levande språk gick ju adûnaiskan sitt öde till mötes i samma våta grav som Västerness. De överlevande från katastrofen som grundade kungarikena i exil tillhörde gruppen _elendili_, alvvännerna, också kallade de Trogna, som föredrog alviska framför adûnaiska. Kungarna och adeln i Gondor hade därför sindarin som modersmål (även om de förstås också talade allmänspråket väströna).

http://www.ardalambion.com/ finns den mest utförliga ordlistan över och analysen av adûnaiskan som är tillgänglig.

Björn Fromén

D: _Anárion_ är quenya (högalviska) och betyder 'sol-son', av _anar_ 'sol' och en kortform av _yondo_ 'son'. Meningen är förstås inte fysisk härstamning, utan _-ion_ används nog här bildligt om tillgivenhet eller vördnad av samma sort som en son förväntas visa sina föräldrar. Det ska dock sägas att Tolkien aldrig nämner detta själv. Översättningen är således en aning spekulativ, men Anárions broder Isildur har ju ett namn som lär betyda "trogen till månen", så mycket tyder ju på att Elendil gav sin andra son ett namn som dedicerades till solen, "anar".

Björn Fromén


7. Fråga:
A: Finns det någon beskrivning av alla alvsläkten i Midgård? Finns det något släktträd? Jag menar naturligtvis förutom det som finns i Silmarillion.

B: Vilka böcker om Midgård som inte utgivits av JRR Tolkien eller Christopher Tolkien är värda att läsa?

C: Jag läste tidigare att det pågick en ständig debatt om Legolas hår var ljust eller mörkt. Vilka är de främsta argumenten för detta från de olika synpunkternas sida, och vad anser du?

D: Var Legolas silvan- eller sindaralv?

Tack på förhand!

Christoffer

Svar:
A: När det gäller alvernas stamträd så finns det ett ganska bra i David Days Tolkien bestiarium (Awe/Gebers förlag, ISBN 91-20-06346-6, finns i SF-Bokhandeln på engelska, art.nr: 9347, pris: 295:-) som endast ser till ras och inte delar in alverna i calaquendi ("ljusalver") och moriquendi ("mörkalver"). Den indelningen som finns i Tolkien bestiarium är rent rasmässigt, ett bättre sätt att hantera det hela på.

Johan Sandberg

B: Det beror en hel del på vad du är ute efter. En förteckning över bra verk hittar du under Förkortningar på Förstasidan. Om man är väldigt intresserad är det mesta läsvärt, om man bara vill ha det viktigaste räcker det som anges under Förkortningar.

C: Det finns inte särskilt många bra argument överhuvudtaget. Ingen specifik hårfärg nämns i LOTR. Hans släktskap möjliggör såväl ljust som mörkt hår. I boken kan man dock finna följande passage, s. 378:

"Frodo looked up at the Elf standing tall above him, as he gazed into the night, seeking a mark to shoot at. His head was dark, crowned with sharp white stars that glittered in the black pools of the sky behind."

På detta vis beskrivs Legolas vid Anduin. Om han haft samma ljusa hår som exempelvis Galadriel skulle hans huvud inte beskrivas som "dark", han måste alltså ha haft mörkt hår! Men vänta! Kanske var det så att han hade huvan uppdragen? Nej, det är inte troligt med tanke på att han just genomgått en hel del fysisk action, och hur lätt är det att skjuta båge hämmad av en huva? Dessutom kan man ifrågasätta relevansen i att beskriva hans huvud utan att nämna huvan, om den nu faktiskt var uppdragen. Det är alltså natt vid detta tillfälle, en natt som beskrivs som ovanligt ljus, både mån- och stjärnklar. Att det blonda håret inte skulle märkas under dessa omständigheter är nästan otänkbart. Alltså måste i själva verket Legolas nästan säkert ha en mörkare hårton, Peter Jackson hamnar på pottan. Även om Tolkien här syftar på hela huvudet och inte håret, så måste det senare spela in. Ett knallblont hårsvall går bara inte att bortse ifrån i en dylik situation. Men: citatet duger inte som bevis. Vi vet fortfarande inte, även om indikationerna på att håret var mörkt är, enligt mig, mycket starka.

D: Legolas var av sindars släkte, se exempelvis Complete Guide, "Legolas". Anledningen till att han ibland missuppfattas som silvarin är att han på flera ställen i LOTR refererar till detta som "mitt folk". Detta beror på att merparten av skogsrikets alver var silvariner och att han alltså levt bland sådana hela sitt liv, se kapitlet "De sindarinska silvanherrarna" i Sagor från Midgård för mer om detta.


8. Fråga:
Hej!
Frågor:
A: Hur ser balroger ut? Jag har fått en beskrivning av en kompis:

"En jättestor människoliknande skepnad med vingar omgiven av eld. Har ett jättelikt svärd och en mångsvansad piska. Kan kanske ha horn."

Jag har läst LOTR men fick ingen vidare beskrivning av den.

B: Har balroger horn?

C: Var ligger Mandos salar?

D: Om jag har förstått det rätt så är Glorfindel av Vattnadal samma person som Glorfindel av Gondolin. Har jag rätt?

Sauron X

Svar:
Hejsan Sauron! A: Det finns inga alltför utförliga beskrivningar av balrogernas utseende. Bland det tydligaste Tolkien angav finns just beskrivningen av balrogen vid Khazad-dûm, som din kompis hämtat större delen av sin information från. Det anges aldrig att de definitivt har horn, om de bär vingar eller ej är en annan tvistefråga. Om du vill ha inspiration angående utseendet kan jag rekommendera någon av de många balrogillustrationer som gjorts. Se Robert Östbergs artikel Att illustrera Midgård i Tolkiens Arda nummer 6 för mer information. För en större utläggning angående balrogernas vingar, se The Encyclopedia of Arda, uppslagsordet "Balrogs".

B: Det anges som sagt aldrig att de har horn. Många illustratörer har dock fått den uppfattningen, antagligen genom associationer med Djävulen.

C: Mandos salar ligger i Valinor, väster om Havet, närmare bestämt i denna kontinents västliga del.

D: Ja, du har helt rätt. Se fråga 1 i nummer 9 av Tolkiens Arda -- Magasinet.


9. Fråga:
Vad hände med Celebrían? Jag har hört många olika historier, vilka är sanna?

Issa

Svar:
Elronds hustru Celebrían anfölls av orcher på väg från ett besök i Lórien. Efter en tid räddades hon ur deras fångenskap av sina söner Elladan och Elrohir, ärren efter upplevelserna satt dock så djupt att hon strax därpå tvingades resa över Havet. I den svenska versionen anges felaktigt att hon skulle ha avlidit av ett förgiftat sår. Detta beror på att vi har den första utgåvan av verket, originalet har reviderats ett flertal gången.


10. Fråga:
Jag skall göra ett fördjupningsarbete om författaren JRR Tolkien och hans sätt att berätta sina sagor. Har Ni några uppgifter som informerar om hans berättarteknik med mera. Uppgifter om hans bakgrund, utbildning samt privatliv skulle också vara väldigt intressant. Skulle bli jättetacksam för svar.

Med vänliga hälsningar,

Fia Lagergren

Svar:
Hej Fia! Du skulle få mycket av den information du söker om du läste boken JRR Tolkien: en biografi av Humphrey Carpenter. Den finns i handeln. Se även hänvisningarna i snabb-faq:en ovan. Tolkien var en språkvetare, en stor del av hans berättande kretsade kring detta. Hans inspiration kom ofta från gamla mytologier och berättelser, se bland annat Tolkien's Ring av David Day. Hans händelserika liv var också en viktig faktor, se fråga 1 i faq:en. Hans religion är ytterligare en aspekt som det inte går att bortse ifrån, Tolkien var katolik. Se också fråga 15 i faq:en.


11. Fråga:
Hej!
Det är en jättebra spalt det här tycker jag, bra jobbat! Jag läser varje nummer av Tolkiens Arda och min bror (Per) är också ganska Tolkienintresserad, vi har några frågor:

A: Hur artar sig egentligen Ringens magi? Det står ju att man kan bli
osynlig med den, och Sauron skulle få makt att härska över Midgård om han fick tag i Ringen, men hur skulle den makten arta sig?

B: När blir dvärgar myndiga?

C: Är mörkeralver onda?

D: När fick Elrond sin ring?

Erik och Per Sundholm

Svar:
Hej och tack för berömmet! A: Det är mycket svårt att svara på den frågan. Tolkien föredrog själv ofta att inte analysera Ringen alltför ingående, även om han hade mycket att säga. Han menade att den är ett "mytologiskt objekt", och sådana går inte att skärskåda. Ringen kan alltså göra bäraren osynlig, eventuellt så kan bäraren istället göra den osynlig om han så önskar, eller inte göra något osynligt alls. En annan sak som Ringen gör är att korrumpera bäraren, göra honom "ond". Detta sker på grund av att Sauron infogat en del av sitt eget väsen i den, och han är ju ganska elak. Det tredje som Ringen gör är att skänka Makt till bäraren, om denna bärare är tillräckligt stark för att kunna använda sig av Makten (så att inte Ringen istället använder bäraren). Denna makt artar sig vad man kan förstå på många olika sätt, från att bäraren kan "styra" sina arméer med blotta tanken till att han kan göra folk rädda. För att få en fullständig bild av det hela krävs det att vi analyserar Tolkiens syn på makt, och det finns det inte utrymme för här. En trevlig fördel som man kan åtnjuta om man har Den enda i sin ägo är också att man blir mästare över de 19 ringar som omtalas i Ringversen, och antagligen också många andra magiska ringar från samma tidsperiod.

B: Tolkien har mig veterligen aldrig skrivit något om detta, kanske hade de ingen specifik myndighetsålder.

C: Nej, mörkeralver brukar de alver som inte skådat Amans ljus kallas, dessa är oftast både godare och mer upplysta än andra av Midgårds folk.

D: Elrond fick Vilya av Gil-galad, som var ringens tidigare bärare, när Vattnadal grundades i andra åldern.


12. Fråga:
På 50-talet gjorde Sveriges Radio en dramatisering av Bilbo: en hobbits äventyr, någon som vet något om denna radioteater?

Fredrik Astlid

Svar:
Tyvärr kan jag inte berätta något om denna, precis som jag inte kunde berätta något om den från 70-talet som du frågade om tidigare. Om radioteatern gjordes på 50-talet så bör den ha hetat Hompen, eller en resa dit och tillbaks igen, det var på den tiden den enda svenska översättningen. Jag har aldrig hört talas om någon sådan dramatisering, en rekommendation är att maila Sveriges Radio och fråga. Är det någon läsare som känner till denna radioteater, maila gärna in och informera oss okunniga (om den nu existerar)!


13. Fråga:
Hej igen, Gustav!
Jag har två frågor som rör Sarumans hemmagjorda krigare:

A: Vad kan tillvägagångssättet bakom uruk-haiernas tillverkning tänkas vara, att döma av filmens innehåll? Man hör ju lite sporadiska jämranden och skrik från lerhögarna, så det verkar som om patienterna inte ligger i koma under processen, och så går de andra orcherna runt och krattar i geggan för att hålla saker och ting fräscha, kanske. Det krävs två parter för att korsa något, så vad kan ha hänt med den andra parten?

B: Andra frågan gäller ingredienserna. I filmen är repliken "Saruman has breeded orcs with goblin-men" om jag minns rätt, förklaras det bättre i böckerna?

Niklas Peterson

Svar:
Hejsan Niklas! A: Först av allt så måste man veta att filmen inte alls följer boken på denna punkt. Egentligen så skapades uruk-hai runt år 2400 i tredje åldern av Sauron, alltså inte av Saruman som i filmen. Det Saruman skapar är halvorcher, kanske använde han sig i processen av uruk-hai. Tolkien går inte närmare in på hur uruk-haierna kom till, troligt är väl att Sauron på något sätt använde sig av människor och orcher. I filmen så skapar Saruman rasen exklusivt för att jaga efter Ringens brödraskap, lite simpelt gjort av manusförfattarna om du frågar mig. Hur som helst så är jag personligen ganska ointresserad av hur Peter Jackson har tänkt sig det hela. Det finns inget i Tolkiens skrifter som tyder på att orcher skulle födas ur lerkokonger. Det är möjligt att "patienterna" inte ligger i koma i Jacksons version. Vilka parter som korsas är kan man bara gissa (eller fråga Pete, men det kräver ju vissa ansträngningar...).

B: Tolkien går som sagt inte närmare in på hur uruk-haierna kom till, troligt är väl att Sauron på något sätt använde sig av människor och orcher. Det är däremot mycket troligt att Sarumans halvorcher kom till genom en otrevlig förband mellan orcher och människor, vilket för övrigt skulle peka på att orcher fortplantar sig som vanliga däggdjur, och inte genom lerkokonger.


14. Fråga:
Något jag funderat över lite sedan jag såg den senaste trailern är att de första replikerna i trailern är:

"What business does an Elf, a Man and a Dwarf have in the Riddermark?...Speak quickly!"

Och till det svarar Aragon:

"We tracked a band of Uruk-hai, westwards across the plains"


Jag kommer inte exakt ihåg vad som händer/står i böckerna men var ifrån får Aragorn namnet uruk-hai? I The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen så är det ju bara Saruman som nämner det namnet.

Är det bara en ändring som PJ gjort för att det ska låta bra eller finns det en annan förklaring för att Aragorn vet vad Sarumans orcher kallas för?

Evigt tacksam för hjälp!!!

Annika

Svar:
Hejsan Annika! Såvida inte Aragorn och kompani får reda på namnen innan citatet yttras i filmen så måste ju detta vara ett litet fel. I Jacksons version skapas nämligen uruk-hai av Saruman under berättelsens gång, Tolkien säger en helt annat sak, se fråga 13 ovan. I boken är det alltså inga problem med en dylik replik, och antagligen är det därifrån manusförfattarna tagit inspiration.


15. Fråga:
Ok, jag vet egentligen svaret på den här frågan, men ibland kan man behöva hjälp av en expert som kan förse en med källor och sidhänvisningar och sådant...

Goblins och orcs, eller vättar och orcher om man nu är lagd åt det hållet, är det samma sak? Jag har en bestämd uppfattning i den frågan, men det finns en del stackars obildade människor som inte håller med mig och vägrar bli upplysta...

Vänliga hälsningar,

Martin

Svar:
Ja, det är nästan helt säkert samma ras. Ju djupare man gräver i frågan desto tydligare blir det. Se bland annat fråga 7 i faq:en, frågan "Moriaorcher?" i Tolkiens Arda nummer 3 och Niklas Petersons fråga i Tolkiens Arda nummer 1 för mer om saken.


16. Fråga:
Hej!
Det slog mig plötsligt att jag inte vet vad som hände med resten av nazgûlerna, deras kung föll ju utanför Minas Tiriths murar för Éowyns svärd, men resten då?

Med vänlig hälsning,

Tom Jonsson

Svar:
Hej Tom! Det är helt riktigt att deras ledare, Häxmästaren av Angmar, föll i slaget på Pelennors slätt. De övriga försvann ur världen när Den enda förintades i Domedagsberget, du kanske minns att LOTR berättar om hur de cirklar över det kapsejsande berget och slutligen fångas in av lavan...


17. Fråga:
Hej!
Jag undrar en sak som jag tänkt ganska mycket på (A:). Om nu Midgård med omnejd sägs vara ett slags förhistoriskt Europa/Asien, där ju Fylke är ett slags forntida England, då borde väl "Odödliga landen" motsvara Amerika? Det stämmer ju ganska bra med att de går över den malande skruvisen Helcaraxë i norr och sedan kommer ner på Midgårds norra kuster. Och det stämmer ju även med föreställningen om att Amerika var (är?) ett slags "förlovat land".

Sedan undrar jag (B:) - skådisarna i Ringens brödraskap sägs ju ha tatuerat in det alviska ordet för "nio" på sig allihopa som ett minne för livet. Konstruerade Tolkien ett siffersystem, eller skriver man siffror med bokstäver, alltså "nio" och inte "9"?

Och så undrar jag (C:) varför alverna lämnar Midgård och far västerut? De var ju beundrade och vördade av människor och behövde väl inte känna sig hotade bara för att "människornas tidsålder" började, särskilt efter att Elessar och Arwen blivit kung och drottning? Deras (alvernas) visdom och kunskap kunde väl leva sida vid sida med människornas, eller?

Och varför (D:) säger Galadriel något om att de tre alvringarna och hela alvsläktet kommer att blekna bort om Den enda ringen förstörs? Alvringarna var ju inte smidda av Sauron och inte bundna till hans vilja? De borde väl snarare stråla än klarare när han försvann?

Och till sist (E:): Hur säger man "vän" på quenya? Jag vet att det finns en massa ord dom slutar på -ndil och betyder "vän"- någonting, men man kan väl inte säga bara "ndil"?

Namárië! (Blev det rätt?)

Daniel P

Svar:
Hej Daniel! Tack för ditt brev! A: Nej, Aman kan knappast sägas motsvara Amerika, åtminstone inte på annat sätt än geografiskt. Aman blev nämligen bortflyttad från världens cirklar när jorden gjordes rund, Amerika är en kontinent som antagligen placerades där i dess ställe. Den senare fanns alltså troligen på plats från och med tredje åldern.

B: Här är jag inte riktigt säker, men jag har för mig att skådespelarna tatuerade in det engelska ordet "nine" på kroppen, skrivet med tengwar (alvbokstäver). Det finns speciella siffertecken i tengwar, se denna sida för mer information.

C: Noldor hör hemma på andra sidan havet, det är där de valde att bo från början och många av dem återvände dit i begynnelsen av andra åldern. De som blivit kvar i Midgård blev allt ensammare och lämnade successivt Hitre landen under andra och tredje åldern. De övriga stammar som dvaldes i Midgård hade aldrig varit i Aman, men de valde ändå att bege sig dit. Det är en gudomlig vilja som styr i detta. Alvernas tid i Midgårds dödliga länder är förbi, människornas tid kommer. Om alverna skulle bott kvar skulle människorna haft mindre utrymme att leva och utvecklas, de skulle ständigt fått spela "andra fiolen", för alverna är mycket mäktigare. Exakt varför detta måste ske vet endast Eru - "outgrundliga äro herrens vägar" (nej, jag är inte religiös, men Tolkien var det). Det är möjligt att vissa alver aldrig uppsökte hamnarna, och således blev kvar i Midgård. Vad som i så fall hände med dessa är oklart, det sägs att de skulle "tyna bort". Kanske bleknade de och minskade i storlek, för att till sist bli till det vi känner som sagornas älvor. Det är min tro.

D: Nej, ringarnas makt bleknade med största sannolikhet bort. De blev dock inte onda, och kanske hade de lite krut kvar i sig, Galadriel, Elrond och Gandalf behöll ju sina ringar när de seglade över havet. Sauron hade koll på hur det gick till när De tre smiddes, och därför kunde han "binda" de till sig när han smidde sin Härskarring. Om han fått Ringen hade han kunnat härska över De tre, när Den enda nu istället förstördes tappade alltså alvringarna troligen sin kraft.

E: Nej, på quenya lär man säga "sermo" eller "seron".

Visst, du fick till "Namárië" helt rätt!


18. Fråga:
Hallå!
Jag igen. Jag kom på lite fler frågor.

A: Jag såg till min stora glädje att boken Tolkiens Ring av David Day har kommit ut igen. Jag hade gett upp hoppet om att någonsin hitta den. Jag kan verkligen rekommendera den. Vad tycker ni på TA om den? Har ni skrivit något om den?
David Day har ju även skrivit Tolkien bestiarium, men den verkar inte komma ut igen, eller vet ni något om det? Den kom ju ut på Awe/Gebers förlag som väl inte finns längre? Den skulle säkert sälja bra i dessa Tolkientider! Den har säkert sina brister, men den är ändå ganska bra som uppslagsbok, tycker jag.

B: Sedan undrar jag - jättebläckfisken vid Morias portar kallas i just
Tolkien bestiarium för Nidhögg. Men i SOR används aldrig det namnet vad jag vet. Var kommer det namnet ifrån? (Jag vet att det är en fornnordisk drake vid Yggdrasils fot, men jag menar var i Tolkiens verk nämner han odjuret vid namn?) Och vad heter den i så fall på engelska? Och vet ni på TA mer om odjuret? Jag älskar jättebläckfiskar!

Med vänliga hälsningar

DP

Svar:
A: Som du såg (se fråga 19 nedan) så var det alltså den engelska versionen som omtalades. Den är helt klart bra, även om Day är bättre på mytologi än på Tolkien, och belyser en viktig aspekt i Tolkiens skapande. Eventuellt kommer vi någon gång ha med en recension av den. Tolkien bestiarium finns även den på engelska, på svenska är den ur tryck sedan länge. Denna bok måste jag dock varna för, Day har ingen koll alls på vad han pratar om, han hittar bara på! På svenska ska man helst hålla ett säkerhetsavstånd på minst 10 meter från publikationen - översättningen av Åke Ohlmarks är verkligen bedrövlig. Till och med titeln är felöversatt, från A Tolkien Bestiary till Tolkien bestiarium (varför inte "Ett Tolkienbestiarium"?), och dessutom särskriven! Ledsen, men det är min uppfattning. Jag har tidigare skrivit följande om verket:

"Du ska aldrig tro på vad David Day säger! Hans
Tolkien bestiarium är en enda lång kavalkad av misstag och slarv. Det han uppenbarligen gjort är att han tagit en uppslagsbok, kanske Complete Guide, och från vad som där står fabulerat på egen hand. Verket är odugligt som uppslagsbok och fullkomligt otjänligt som vägledning till Tolkiens Arda! Som underhållning är det värdelöst, vem vill läsa en uppslagsbok? Fullkomligt ofattbart att han fick ge ut det och det dessutom rikt illustrerat och översatt på ett flertal språk."

B: Som sagt: Day hittar på en del själv, och Nidhögg är ett exempel på detta (jag vet inte riktigt vad som står i originalet men detta är ju Ohlmarks översättning). Man vet nästan ingenting om denna best, det enda Gandalf konstaterar är att det finns många onda ting som ligger och gnager på världens rötter. Vi får också veta att armarna verkade styras av en enda vilja. Kanske var det bara en elak jättebläckfisk? Nåja... det är mindre troligt.


19. Fråga:
Hej!
Jag såg fel i katalogen från Akademibokhandeln. Tolkiens ring av David Day kommer inte ut igen på svenska. Det var den engelska upplagan de gjorde reklam för. Synd. Kanske man kan maila Norstedts och tipsa dem om att återutge den på svenska nu när Tolkienfebern grasserar?

DP

Svar:
Det är ingen dum idé att tjata lite på Norstedts. Oavsett om de har rättigheterna till verket eller inte så borde de ju vara intresserade av att tjäna pengar. Det är fritt fram att maila, adressen är info@norstedts.se


20. Fråga:
Jag läste en fråga om ifall Gimli någonsin dog, och då hade du svarat något i stil med: "javisst, alla dödliga varelser dör. Odödliga landen gör ingen odödlig."
Nu blir jag förvirrad. Hoberna är ju också dödliga, och det måste i sådana fall betyda att även Bilbo, Frodo och Sam dör till slut. Eller är de undantag eftersom de har varit ringbärare? Om de verkligen dog blir jag bedrövad, jag hade föreställt mig att de levde lyckliga i evighet...

Tolkienfan (som alla andra *ler*)

Svar:
Jag måste tyvärr göra dig besviken, Tolkien anger tydligt, bland annat i Letters, att dödliga som kommer till Odödliga landen till slut dör. Det är möjligt att de fick ett något förlängt liv, men bättre upp blev det inte. Och man kanske inte ska vara så ledsen för det, alverna ser ju på döden som en gåva. Det är möjligt att de istället kom till någon fin plats som Eru gjort i ordning, typ "himlen"...


21. Fråga:
Hej Gustav!
Tack för en intressant, läsvärd och fascinerande spalt! Dina kunskaper är beundransvärda.
Jag är en inbiten Blind Guardian-fan, men så fick jag höra talas om The Tolkien Ensemble och nu tänkte jag lyssna lite på dem. Det enda problemet är att jag inte vet var man kan hitta texterna till deras låtar. Vet du det? Eller har de bara tagit sånger från Tolkiens texter? (I sådana fall kan man ju kolla i böckerna.)

Thorongil

Svar:
Hej! Jag rodnar av allt beröm...
The Tolkien Ensamble är klart värda att lyssna på. De använder sig av Tolkiens texter, så man behöver bara ett ex av LOTR för att hänga med.


22. Fråga:
Hej!
Jag har alltid haft Isildur som favorit i LOTR och jag tycker att Harry Sinclair gestaltade honom underbart i filmen. Nu till min fråga; om jag vill skriva ett brev till Sinclair, vilken adress ska jag skicka det till då? Det är min enda fråga.

Keep up the good work!

Niklas den Vedervärdige

Svar:
Hej Niklas! Kul att du uppskattar Tolkiens Arda. Jag har tyvärr inte adressen till Harry Sinclair men skriv till filmbolaget New Line Cinema, de kan säker bidra med något. Ett ytterligare alternativ är att söka runt på Internet, det går säkert att hitta kontaktinformation någonstans.


23. Fråga:
Hejsan!

Det finns en sak jag skulle vilja veta, det har inte direkt att göra med Tolkiens böcker, men hur får jag tag på alvöron (jag vill helst inte bli ruinerad)? Tack för informationen förresten!

Med vänliga hälsningar,

Sara

Svar:
Hej Sara! Alvöron går att beställa från Handelsboden på lajvkonstellationen Syskonskapets sajt. Det kostar 100 kronor, så jag tror inte att du behöver bli ruinerad heller...


24. Fråga:
Tack Gustav! Det var allt jag ville säga. Tack skall du ha för din spalt och dina skriverier om Blind Guardian, Nightfall in Middle-earth är verkligen bäst.

Blind Guardian-fan

Svar:
Tackar för berömmet! Jag gör mitt bästa. Och Nightfall in Middle-earth går utanpå det mesta (elegant rim). Blind Guardian måste ju vara världens bästa band!


25. Fråga:
Kan du rekommendera någon av de många engelska böckerna om livet i Midgård?

Tack och hej!

Fredrick


Svar:
Nog kan jag det. Kolla bara in Förkortningar så hittar du en hel rad av böcker som alla är läsvärda. Du får gärna specificera vad du vill ha så kan jag komma med mer ingående tips...


26. Fråga:
Har (A:) JRR Tolkien skrivit några andra böcker som inte har men Härrskarringen att göra, och (B:) vad är hans fullständiga namn?

Charlotta

Svar:
A: Ja, Tolkien har skrivit många böcker som inte utspelar sig i Arda. Han har också skrivit en hel del som utspelar sig där men som inte har med Den enda ringen att göra. Kolla in en bibliografi för mer information.
Se också fråga 2 och 3 i faq:en.

B: Hans fullständiga namn är John Ronald Reuel Tolkien, se första meningen i faq:ens fråga 1.


27. Fråga:
HEJ!
Jag undrar om ni möjligen har några olika böcker skrivna av Tolkien: Sagor från Midgård, Tom Bombadills äventyr och The Silmarillion?

Ni kan väl maila mig om svar. Jag var på er butik igår (fredag) men såg endast The Silmarillion.

Tack på förhand,

Anton

Svar:
Hej Anton! Jo, visst har vi de böckerna i SF-Bokhandeln. Tom Bombadills äventyr ingår i bandet Ringens värld, de övriga ska ligga fullt synliga på hyllan. Fråga i kassan om du inte hittar det du söker!


28. Fråga:
jag skulle vilja veta namnen på alla böcker han skrivit. Inte bara dom 4 delarna i härskarringen utan alla utöver dom också, tex sagor från midgård, Silmarllion mm..

Simpa

Svar:
Härskarringen omfattar tre delar, Bilbo skulle kanske kunna sägas vara en fjärde, men den brukar inte räknas som en del i Härskarringen. Du hittar en ordentlig sammanställning av Tolkiens böcker under Förkortningar. Önskas en fullständig bibliografi rekommenderas denna sida.


29. Rättelse:
Tolkiens Arda - Magasinet nummer 9, fråga 9:

Hej!
Vem av Tolkiens barn är det som är död. Är det Christopher?
Undrade bara.

Lisa the Fantasy Fan!!!

Svar:
Det är Michael och inte John som är död, som jag angav. Tack till Robert Östberg för uppmärksamheten.


30. Rättelse:
Tolkiens Arda - Magasinet nummer 9, fråga 17 C:

Hur fick Gandalf sin alvring?


Svar:
Givetvis så är det Narya och inte Nenya som är Gandalfs ring. Återigen är jag skyldig Robert Östberg en tacksägelse för visad uppmärksamhet. Robert menar också, med hänvisning till fråga 4 i nummer 10 av Tolkiens Arda -- Magasinet, att filmen gestaltar Isildur och Elendil (inte Anárion) som Argonaths stenstoder. Den västra figuren ser ut som Elendil gör i prologen och Anárion nämns ju inte alls i filmen. I boken föreställer ju statyerna Isildur och Anárion

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du i en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen i vår! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Fortsätt att skriva in! Nästa nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet kommer på lördag, den 7 december. I väntan på det kan tiden fördrivas med att utforska tidigare nummer av Tolkiens Arda, dessa återfinns i Arkivet.

På återseende!
Gustav Dahlander,
Redaktör
tolkien@sfbok.se


Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda 2002


Tolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

Redaktion:

Gustav Dahlander
Redaktör, skribent, expert
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén

Expert
tolkiensarda@post.com

Erik Palm
Skribent
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
Expert
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Expert, skribent
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Skribent, expert
lightwinger@hotmail.comTillbaka till Innehåll