Nummer 13 2002

Välkommen till nummer 13 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Huvudavdelningen utgörs av insändarsektionen som tar upp och besvarar alla frågor kring Tolkiens värld som läsare skickat in till tolkien@sfbok.se under veckan. I Tolkiens Arda -- Magasinet finns det också utrymme för bland annat artiklar, nyheter och omröstningar.



INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Äntligen premiär!

NYHETER
Nya filmaffischer, ny musikvideo, ny film...

EN LÄNGE EFTERLÄNGTAD FILMPREMIÄR...
Robert Östberg laddar upp inför Sagan om de två tornen

OMRÖSTNINGEN
Vad får Sagan om ringen-filmen för betyg?

INSÄNDARE

FRÅGA OM TOLKIEN!

TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER



ANGÅENDE TOLKIEN

Nu är det äntligen dags! På onsdag har The Two Towers/Sagan om de två tornen slutligen premiär, ett år av mer eller mindre otålig väntan är över. Tolkiens Arda kommer självklart ägna en hel del uppmärksamhet åt Peter Jacksons skapelse framöver, ni kommer kunna läsa både recensioner, reflektioner och allmänna funderingar. Redan i detta nummer sätter vi igång, men nu är det förhandssnack som gäller. Robert Östberg har funderat kring vad vi har framför oss och hjälper till med uppladdningen i artikeln "En länge efterlängtad filmpremiär", missa inte den.

Den närmaste tiden kommer en hel del intressant material dyka upp i Tolkiens Arda. Nästa nummer kommer fokusera på att recensera och kommentera The Two Towers/Sagan om de två tornen, och liknande ämnen kommer också avhandlas i senare nummer. Även utöver detta finns det mycket att se fram emot, bland annat kommer populära De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen att återkomma, skeendena i filmen kommer inom kort serveras ur Legolas och Arwens perspektiv. En annan godbit att se fram emot är Magnus Åbergs skola i det dvärgiska språket, khuzdul, som för närvarande är under uppbyggnad. Vi kommer också publicera en analys av Silmarillion, skriven av undertecknad, kritik riktad mot Tolkien, av författaren Sven Bergersjö, samt en artikelserie som presenterar Ardas mest framstående krönikörer. Håll utkik!

Om allt gått som det ska så har när detta nummer publicerats en ny sektion dykt upp på Tolkiens Ardas sidor. Detta är avdelningen Länkar, som ni hittar här till vänster. Där listas ett stort antal av de bästa Tolkienresurserna på Internet, både svenska och engelska. Tolkiens Arda har dessutom försett varje länk med kommentarer om den berörda sajten. De allra bästa är markerade med den röda texten Rekommenderas. Med denna sida hoppas vi kunna tillfredsställa behovet av ytterligare kunskaper, och göra Tolkiens Arda till en naturlig startsida för en expedition ut på Tolkienwebben.

Trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

Nya posters!
Ett antal varianter på den officiella filmaffischen till The Two Towers/Sagan om de två tornen, som Tolkiens Arda presenterade för några veckor sedan, har offentliggjorts. Studera de olika versionerna, som framhåller filmens olika teman, här.


Musikvideon till Gollum's Song släppt
Gollum's Song, det enligt förhandssnacket mest framstående spåret på soundtracket till The Two Towers/Sagan om de två tornen, har nu berikats med en officiell musikvideo. Klicka här för att se den!


Sagan om de två tornen i förlängd version
Nu är det bekräftat! Även The Two Towers/Sagan om de två tornen kommer släppas i en förlängd dvd-version nästa höst! I år kom ju som bekant The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen i en reviderad version, med en halvtimme av nytt material. Regissören Peter Jackson har nu bekräftat att detsamma kommer göras med nästa del i filmtrilogin, som har biopremiär den 18 december. Jackson uppger att det finns runt en halvtimme av material planerat för en dvd-version nästa höst, enligt TheOneRing.net.


Platinabiljett till Sagan om ringen
Svensk Filmindustri har givit en så kallad "platinabiljett" till Peter Jackson för The Fellowship of the Ring!Sagan om ringen. Filmen har setts av mer än 2 miljoner svenskar, vilket som bekant motsvarar nästan 25% av landets befolkning. Det är fler besökare än Titanic på sin tid förmådde locka till biograferna. Detta är första gången genom tiderna som SF delar ut en platinabiljett.


Missa inte den 18:e!
Detta lär vara årets mest onödiga påminnelse, men den 18:e december, nu på onsdag, har alltså The Two Towers/Sagan om de två tornen premiär på biografer över hela landet! Har du biljett - glöm inte att ta med den på tisdagkvällen, har du inte biljett - köp en så fort som möjligt (även om just premiären lär vara utsåld sedan länge), så att du inte behöver gå omkring i flera månader utan att hänga med. Väl mött på biograferna!


Tillbaka till Innehåll


En länge efterlängtad filmpremiär...


Av: Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Nu var det dags igen…

Jisses, det har redan gått ett år! För 12 månader sedan, när jag precis kommit ut från biografen, efter att för första gången ha sett The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen på stora duken, då trodde jag att jag skulle dö om jag inte fick se nästa film genast! Nåja, jag överlevde mot alla odds, bland annat genom att gå tillbaka och se filmen sju-åtta gånger till på bio, samt ett otal gånger på video och dvd.

Så, hur känner jag mig nu inför The Two Towers/Sagan om de två tornen? Tja, det känns definitivt annorlunda än när första filmen hade premiär. Då hade jag slukat varenda nyhet, varenda bild som lagts ut på nätet, läst alla reportage och artiklar och sett varenda trailer och filmsnutt som släppts. Det har jag inte gjort i år. Jag har sett de tre "riktiga" trailrarna som kommit, men utöver det har jag praktiserat en väldigt sträng disciplin gällande tjuvtittar. Tro nu inte att mitt intresse för filmerna har svalnat, verkligen inte, men däremot har min entusiasm ändrat inriktning en smula. Innan vi såg första filmen så visste vi inte hur det hela skulle bli - trailrarna var vansinnigt lovande, men fortfarande fanns den där osäkerhetsfaktorn: "tänk om allt blir helkasst". Denna gång har jag tillförsikt! Jag är fullständigt övertygad om att Sagan om de två tornen kommer bli minst lika bra som Sagan om ringen, om inte bättre! Det faktum att de tre filmerna spelades in simultant (och inte i kronologisk ordning) borgar för att den sedvanliga risken med uppföljare inte är något hot. Det är inte så mycket tre separata filmer Peter Jackson har gjort som en enda på 9 timmar, med två jäkligt långa toalettpauser!

Vad finns det för mer rent faktiska saker som talar för att Sagan om de två tornen kommer bli en lika stor megahit som Sagan om ringen? Tja, att döma av vad jag sett i trailrar så vill jag svara så här: i stort sett allt! De glimtar av en ent (med största sannolikhet Lavskägge) som vi fått se är lovande, rohirrim med Théoden och Ormstunga ser otroligt bra ut och stridsscenerna vid Helms Klyfta kommer bli vansinnigt mäktiga! Och sist men inte minst, en av mina absoluta favoritkaraktärer får träda fram - Éowyn! Jag har inte sett Miranda Otto i någon annan film, men de få bilder jag sett av henne, hennes framträdande i två av trailrarna och min tillit till PJ har gjort mig säker på att hon kommer att lysa starkt. Säkerligen kommer hon att överglänsa Arwen, som trots Liv Tylers klart godkända rollprestation helt enkelt inte är en lika mänsklig - och därmed spännande - karaktär. PJ kommer säkerligen att spela mer på triangeldramat än vad Tolkien gör i boken, men det är helt rätt. Éowyn, liksom Arwen, är mycket viktiga personer och de bör enligt min mening lyftas fram så mycket det går utan att "Tolkienkänslan" störs.
   En sak jag tycker är synd är att det i både trailrar och på affischer avslöjas att Gandalf kommer åter - det hade varit riktigt jäkla härligt att sitta i salongen och höra alla Tolkien-rookies förvånade utrop när den vitskäggige mannen, som de säkerligen tror är Saruman, visar sig vara den Grå pilgrimen, som nu blivit vit. Nåja, man kan inte få allt…

När vi ändå är inne på att lyfta fram och ändra saker - jag har redan accepterat att det kommer att vara mer eller mindre stora förändringar i filmen jämfört med boken. Det är fullständigt meningslös att höja klagokören för att PJ låter Éowyn dräpa Ugluk i Hornborgen (som det ryktas om att hon kommer att göra), eller för att Faramir stöter på Frodo vid Osgiliath och inte vid Henneth Annûn (som jag med utgångspunkt från bilderna i trailrarna gissar kommer ske). För trots alla ändringar, trots alla bortklippa partier ur boken, så kommer Sagan om de två tornen att bli årets film utan minsta konkurrens. Det satsar jag min trollkarlsstav på.


Bilden: Kung Théoden (Bernard Hill) och Aragorn (Viggo Mortensen). © New Line Cinema


Visste du att texten som syns i bakgrunden här till vänster, är det första stycket i kapitel ett av The Lord of the Rings? Jämför själv:

"When Mr. Bilbo Baggins of Bag End announced that he would shortly be celebrating..."
Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Del ett i Peter Jacksons filmtrilogi The Lord of the Rings/Härskarringen, T
he Fellowship of the Ring/Sagan om ringen, blev omåttligt populär och har nu setts av fler svenskar än Titanic. Många är de som haft åsikter om skapelsen, merparten har varit positiva men det har också funnits de som varit mer kritiskt inställda. Vilket betyg skulle du sätta på filmen? Här har du chansen att bestämma, bedöm Jacksons insats på en skala 1-5. Senare kommer samma fråga ställas om nästa del i trilogin, The Two Towers/Sagan om de två tornen, så att vi i slutändan ska kunna fastställa vilken av filmerna som i själva verket är bäst.

webvoter-omröstning
Vilket betyg sätter du på Sagan om ringen?

1
2
3
4
5
Har inte sett den!

Se resultat
I veckan avgjordes en av tidningens tidigare omröstningar, nämligen den gällande titeln som den bästa kompositören av Tolkienmusik. Segraren blev kanske inte helt oväntat Howard Shore, hans aktualitet som musikskapare till Peter Jacksons filmer gör honom svårslagen. Att han fick en Oscar för soundtracket till den första filmen skadade nog inte heller. Kampen blev dock oväntat hård, i slutändan skilde det inte mer än 12 röster ner till tvåan, den tyska heavy metal-gruppen Blind Guardian. Tack alla ni som röstade! Här är hela listan:

1. Howard Shore, 47 röster
2. Blind Guardian, 35
3. Bo Hansson, 8
4. Leonard Rosenman, 3
Summoning, do
Annan, do
7. Lindh & Johansson ("Bilbo"), 1
8. Johan de Meij, 0 röster
Donald Swann, do
The Tolkien Ensamble, do


Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor, när det inte står något namn efter svaret är det han som har varit framme. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och specialen i Tolkiens Arda nummer 1.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.


1. Fråga:
Hej.
Jag undrar vad ni tycker om det faktum att Tolkien har snott så mycket från många andra berättelser? Jag är ett stort Tolkienfan, och jag älskar böckerna, men visst kommer det som en besvikelse när man läser om alla de sagor som Tolkien har tagit saker från. Det handlar om namn, varelser, händelser, karaktärer och mycket mer! Till exempel det om svärdet Narsil som bryts vid den sista alliansen och sedan smids samman åt Aragorn, svärdets rättmätige ägare. Just ett sådant moment har utspelat sig i många sagor: ett svärd splittras och blir sedan ihopsatt av den enda rätta ägaren.

Tack för en kul sida, må sagorna aldrig tyna bort!

Alagrion

Svar:
Hej Alagrion! Vi får sannerligen hoppas att sagorna aldrig tynar bort! Till din fråga; jag läste någonstans att det endast finns 10 teman att berätta om, och att dessa teman går igen från de gamla grekerna, via Vergilius, Dante och Shakespeare till vår tid. Som exempel kan man ju ta Amor och Psyke - Romeo och Julia - West Side Story, som alla är samma historia.

Att endast skriva helt nya saker är nog dessvärre omöjligt. Och visst är det så att Tolkien lånade friskt när han skrev sina verk. De främsta källorna för hans lån är den keltiska och den teutoniska mytologin. Tolkien var nämligen inte bara en språkexpert, han var också expert på just dessa mytologier.

Vad Tolken har gjort är att författa dubbla myter. Dels är hela LOTR en myt i sig, återberättad som om den vore sann. I denna myt finns fragment av de myter som finns i den världen, alltså de berättelser som vi känner igen från Silmarillion. Det är just detta som gör hela verket så enormt komplext, spännande och levande. Att vi känner igen allt beror till stor del på att den är uppbyggd precis som de myter vi redan känner till. Det finns en kraft i de gamla myterna, en kraft som mycket av den moderna litteraturen saknar. Och på så sätt kan man väl säga att Tolkiens "stöld" av mytologiskt material har gjort hans verk till det mest betydelsefulla och kraftfulla verket inom fantasyn.

Så mitt svar blir att utan dessa "stölder" eller "lån" från mytologin, hade LOTR och Silmarillion aldrig blivit vad de är. I belysning av att det endast finns ett begränsat antal berättelser att berätta, så har Tolkien i alla fall lyckats med att göra något helt eget av andras material, vilket är mer än man kan säga om alla hans efterföljare, som endast skriver bleka kopior av Tolkiens verk (ingen nämnd och ingen glömd!).

Johan Sandberg


2. Fråga:
Hej!
En undran som väcks när man ser inledningen av The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen
Extended Version när Bilbo skriver sin bok. Han säger ju då att det är fylkesår 1400. Sedan är ju festen enligt boken 1401, min fråga är då, eftersom Pippin enligt min mening borde vara 11 år då, är det ett fel av Peter Jackson eller har jag misstagit mig?

Mauhúr

Svar:
Nej, du har inte misstagit dig. PJ har mixtrat en del med kronologin och i filmen tagit bort de 17 år som passerade mellan Bilbos födelsedagsfest och att Frodo lämnar Fylke. Detta är tveklöst av rent dramaturgiska skäl, för att få mer flyt i filmen, vilket han ju lyckats med.

Robert Östberg


3. Fråga:
[A:] Jag har rotat och grävt i forum och böcker för att få reda på en fråga som egentligen känns ganska simpel: Färdades Elladan och Elrohir (Elronds och Celebríans söner) någonsin till väst? Skummade nyss igenom sista kapitlet i SOKÅ ännu en gång men hittade inget.

[B:] Till en lite mer komplex fråga: Jag har läst DFSB flera gånger, och jag undrar hur mycket man ska acceptera av innehållet, eftersom den skrevs så tidigt. I det sista slaget i "Gondolins fall" dödar Ecthelion tre balroger plus Gothmog och Tuor fyra, mycket möjligt att de dödat fler tidigare i slaget. Rog och hans klan lyckades döda två tjog har jag för mig. Nu efteråt har jag hört att balrogernas egentliga antal bara var cirka åtta stycken. Ett annat exempel är att Eressëa bogserades till Englands nuvarande geografiska läge för att de förlorade alverna skulle återföras till Valinor. Det står också att ifall människorna då skulle vända Melko ryggen och slåss på alvernas sida mot orcher, troll, balroger och vättar, så skulle Valinor öppnas för dem också. Ligger det något i det här?

Jag får tacka för svar och för mycket intressant läsning i föregående publikationer.

Ecthelion

Svar:
Varsågod! Det är ett sant nöje att besvara så pass intressanta frågeställningar.

A: Tolkien klargjorde aldrig om Elladan och Elrohir seglade över havet eller ej. I prologen till LOTR, sidan 15, går dock följande att läsa:

"There [in Rivendell], though Elrond had departed, his sons long remained, together with some of the High-elven folk. It is said that Celeborn went to dwell there after the departure of Galadriel; but there is no record of the day when at last he sought the Grey Havens, and with him went the last living memory of the Elder Days in Middle-earth."

Att det angivs att Elrond söner stannade i Vattnadal "länge" tyder ju ändå på att de med tiden gav sig av, kanske mot hamnarna. Det andra alternativet är att de skulle valt ett dödligt liv, sannolikheten att de som odödliga skulle valt bort möjligheten att dra mot väster är mycket liten. Man kan i vilket fall förmoda att de gjorde samma val, de stod varandra mycket nära och var ju också tvillingar. Kanske åkte de i samma skepp som Celeborn? Robert Foster tror i sin Complete Guide att de valde ett dödligt liv, baserat på det faktum att de inte gjorde sällskap med Elrond, men detta argument känns ju tämligen svagt.

Gustav Dahlander

B: Ett kort svar är: Antagligen inte.

Det lite längre svaret blir att jag personligen har ett rättesnöre som säger att "om det står i LOTR, så ska det vara så", dessa tre böcker gavs ju ut och korrigerades av Tolkien under hans livstid. Silmarillion är nästan lika pålitlig som källa, den består i alla fall av de senaste versionerna av de olika berättelserna som förekommer i boken. Men den är inte utgiven under Tolkiens livstid, därför kan man inte veta vad som var menat som färdigställt av det publicerade materialet. Dock är det den säkraste källan till vetande om de tidiga åldrarna. Sagor från Midgård består av olika varianter på berättelserna i Silmarillion samt en hel del annat mer eller mindre ofullständigt material, och ska nog tas med en nypa salt när den uppger saker som strider mot LOTR och Silmarillion. De förlorade sagornas bok är, precis som du säger, gammalt material, och det som står där var nog aldrig tänkt att gå i tryck alls. Så man ska nog inte ta boken uppgifter som "sanning", utan som tidiga varianter och utkast.

Vad gäller människornas möjlighet att komma till Valinor så nämns det inte på något ställe i de mer säkra källorna (bortsett från Tuors fall), så antagligen var det en tanke som senare redigerades bort.

Johan Sandberg


Apropå balrogerna så fanns det endast sju stycken, om ens det. Så här skriver Christopher Tolkien i DFSB 2, sidan 276:

"Föreställningen om att Morgoth hade tillgång till 'horder' av balroger levde länge kvar, men i en sen not skrev min far att det genom tiderna bara funnits ett litet fåtal - 'på sin höjd sju stycken'."


4. Fråga:
Hej!
[A:] Jag undrar varför Arwen (Liv Tyler) är med på bioplanchen till The Two Towers/ Sagan om de två tornen? I boken är ju inte Arwen med, har hon ersatt någon annan karaktär i denna film också?

[B:] Och, filmskapare kan hitta på mycket dumt. Enterna är väl med?

[C:] Och (igen), varför hette ledaruruk-haien "Lurtz" i The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen? Jag vet att det kanske är sent påtänkt och att det är en knäpp fråga, men jag vill gärna veta.

Med vänliga hälsningar,

Veronica

Svar:
A: Som du kanske märkte redan i första filmen så har PJ utökat Arwens roll en hel del, och hon kommer att synas en del i Sagan om de två tornen också. Hon lär dock inte komma att ersätta någon annan karaktär.

B: Jodå, enterna är med.

C: PJ har ju modifierat Boromirs död en aning, och låtit en enda orch bli hans baneman, till skillnad mot i böckerna där han dräps av anonyma orchbågskyttar. Mest på skoj döpte filmteamet denna orch till "Lurtz". De kände uppenbarligen att "den goda sidan" måste få revansch på orcherna efter Boromirs död, men eftersom de inte kunde låta Aragorn ta död på Ugluk redan nu, så lät de Lurtz bli den ursprungliga ledaren över Sarumans uruk-haier. Ugluk kommer att ha tagit över ledarskapet i Sagan om de två tornen, det kan vi vara säkra på.

Robert Östberg


5. Fråga:
Hej!
Jag undrar vilket "monster" i Midgård som var mäktigast, det vill säga hade vunnit över de andra i en fight. Var det balrogen?

Med vänliga hälsningar,

Erik

Svar:
En svår fråga. Först måste vi nog bestämma oss för vad ett monster är. Om man med monster menar allt som inte är människor blir det många att välja bland. Om man däremot med monster menar varelser som inte är vad man brukar kalla för humanoida (människoliknande) så får vi betydligt färre att välja bland. I så fall är mitt svar Ungoliant, jättespindeln från de tidiga åldrarna. Inte ens Morgoth, som var den mäktigaste av ainur, kunde stå emot henne ensam, utan var tvungen att ta hjälp av balrogerna för att driva undan henne.

Johan Sandberg


6. Fråga:
Hej!
Som generell språkpolis undrar jag varför många, även erkända Tolkienexperter, uttalar författarens namn fel. Det ska väl inte uttalas Tolkien, utan Tolkiin?

Joakim Zetterberg

Svar:
Hej! Jovisst, du har helt rätt. Tolkien skriver till och med detta i ett av sina brev, det ska uttalas "Tolkeen" ("Tolkiin" på svenska, med betoningen på första stavelsen). Att uttala E:et i -ien svenskt, som i ensam, är alltså en dödssynd. Nåja, så hårda ska vi kanske inte vara, men det är i alla fall fel. Det är sant att många inte uttalar namnet korrekt, vad detta beror på kan man bara spekulera om, många väljer väl helt enkelt bara att uttala det som står på boken. För övrigt så får du gärna fortsätta att vara språkpolis åt Tolkiens Arda, om du hittar något i tidningen som skulle behöva finputsas. Vi strävar efter att hålla en hög språklig kvalitet i tidningen, se bland annat Angående Tolkien i Tolkiens Arda nummer 7.


7. Fråga:
Hej!
Jag undrar var man kan få tag på The Tolkien Ensambles musik, hittar den inte...

Gurra

Svar:
Hejsan Gurra! Kul att du är intresserad av The Tolkien Ensamble. Gamla Napster var ett utmärkt medium för att få tag på deras musik, numer får man hänvisa till någon av dess efterträdare. Via bandets officiella sajt kan du säkerligen få mer information: www.tolkienensemble.dk


8. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det finns någon chans att hitta några av de gamla utgåvorna av Tolkiens verk ute i bokhandlarna, för jag är så förbannat trött på alla glänsande nyutgåvor som kommit bara för att Jackson gjorde filmerna... går de äldre överhuvudtaget att få tag på?

Med vänliga hälsningar,

Tri Lund

Svar:
Hej! Tyvärr finns de äldre svenska utgåvorna inte längre i handeln, den senaste pocketversionen finns dock kvar, och denna härrör ju från den pre-filmatiserade eran så att säga. Jag kan också med tillförsikt hänvisa till antikvariat, Tolkiens böcker har genom åren sålts i många exemplar, och mängder av dessa har hamnat i diverse andrahandsbutiker. Jag vet att SF-Bokhandelns antikvariska avdelning i dagarna får in en stor bunt svenska Tolkienböcker i en äldre utgåva, som snart kommer synas i den antikvariska avdelningen, dessa lär dock ta slut så fort de visar sig. Personligen tycker jag att de nya utgåvorna från Norstedts är supersnygga, medan äldre versioner har varit mer än lovligt tråkiga...


9. Fråga:
Hej!
Jag undrar när nästa nummer kommer ut, längtar jättemycket!

Lisa the Fantasy Fan

Svar:
Hejsan Lisa! Det håller du just nu i handen (bildligt talat). Tolkiens Arda -- Magasinet kommer ut med ett nummer i veckan, så varje lördag finns det en massa nytt material att läsa. Nästa nummer kommer den 21 december.


10. Fråga:
Hej!
Jag fattar inte en sak, alla frågar hur Gollum kom ut ur Moria men det finns ju ett ännu större problem: hur kom orcherna ut därifrån? Hmmm...

Lisa the Fantasy Fan!!!

Svar:
Hej igen! Den frågan har faktiskt varit uppe för diskussion ett flertal gånger, inte minst i samband med debatten om hur Gollum tog sig ut, som rasade som värst i Tolkiens Arda nummer 2-4. Gollum kom ju med största säkerhet ut genom att använda alternativ till Khazad-dûms bro, orcherna kände också till dessa andra vägar men vågade sig inte efter förrän mörkret fallit. Se frågan "Hur kom Gollum ut ur Moria?" i Tolkiens Arda nummer 4 för en bra sammanfattning av det hela.


11. Fråga:
Jag fattar inte det här med palantírerna, varför är de så farliga? Det finns ju bara tre kvar, och då gör de väl inte så stor skada, eller? Hur fungerar de?

Hej...

Marte

Svar:
Hej, hej! Vid tiden för Ringens krig fanns det fyra palantírer i omlopp, en i Saurons ägo, en i Orthanc i Isengård, en i Minas Tirith och en i tornet Elostirion väster om Fylke. De var i allra högsta grad farliga, inte minst för en svag användare, Sauron satt ju i andra änden! Den som råkade bli "infångad" av honom låg illa till, både Denethor och Saruman förföll ju, på olika sätt, efter det mötet. Stenarna var också farliga på det sättet att de gav kunskap som var fördold för andra. Denethor såg en armé av svarta skepp som seglade uppför Stora floden mot Minas Tirith och förlorade hoppet, utan att veta att det var Aragorn som kommenderade dessa skepp.


12. Fråga:
Finns det något nytt outgivet material i The History of Middle-earth-serien?
Tacksam för svar,

Jerker Theander

Svar:
Javisst, det är just det som HOME-böckerna ägnar sig åt - att ge ut tidigare opublicerade texter av Tolkien. Många av dessa, men inte alla, har tidigare uppträtt i andra versioner i exempelvis Silmarillion. Nytt material finns däremot inte, Tolkien dog ju 1973, men jag tror inte att det var det du menade.


13. Fråga:
Hej!
Jag undrar en sak: var kan jag få tag på bilder på en ork/orch/orc?
Kan du maila mig är du snäll...

Med vänliga hälsningar,

Marcus Friberg

Svar:
Hej Marcus! Bilder på orcher kan du få tag på lite varstans, för att nämna en bra källa så finns det mängder av målningar inspirerade av Tolkiens verk finns på sajten Rolozo Tolkien. En terminologisk not kan kanske också vara av glädje: i den svenska översättningen av LOTR kallas originalets "orc" för "orch" (kan med tanke på stavningen uttalas "ortj", med ett O-ljud som i också och ett TJ-ljud som i tjena), Tolkien lär dock ha opponerat sig mot översättningen "orch" och istället föreslagit "ork", därför använder vissa det.
Mail får du alltid när din fråga har besvarats.


14. Fråga:
Hejsan alla duktiga Tolkiens Arda-medarbetare.
Har en liten fråga till er; I The Fellowship of the Ring (boken alltså) så finns det ett kapitel som heter "Tres faciunt collegium", vad betyder det egentligen? Detta var allt för mig.

Keep up the Good work!

Niklas

Svar:
Hej Niklas och tack för komplimangen! Faktum är att kapitlet du refererar till går under benämningen "Three Makes Company" i The Fellowship of the Ring, i den svenska översättningen har detta ändrats till latinets "Tres faciunt collegium". Varför? Fråga inte mig...
Detta betyder i alla fall ungefär "tre gör sällskap" på svenska. Tres = tre. Faciunt = göra, förfärdiga, tillverka, skapa, företaga (tredje person pluralis presens). Collegium = samfund av ämbetsbröder, skrå, gille, klubb, kamratskap i ämbete.


15. Kommentar:
Jag ville bara säga att jag tycker denna spalt är jättebra! Det är en himlans tur att den finns! Fortsätt med den i all evighet!

Med vänliga hälsningar,

Legóviel

Svar:
Tackar så mycket! Om jag välsignas med evigt liv kan jag gladeligen se till att den finns kvar i all evinnerlighet. Vi gör vårt bästa...


16. Kommentar:
Hello, I'm KeyeS, an italian songwriter and artist. I write to your magazine to tell you that I have just put online on my site http://artists.mp3s.com/artists/19/keyes.html a few mp3 of songs inspired by The Lord of the Rings, I'd like to have your suggestions about them. I'm currently starting a contest, the prize is a CD with my Tolkien-music. To participate you must be inscribed on the mailing list at http://www.keyes.it/ and write a short review of the song The Lord of the Rings at http://artists.mp3s.com/artists/19/keyes.html, that's all.

All the best,
KeyeS

Svar:
Hi, KeyeS. Thank you for the songs! Till er läsare kan jag säga att det finns gott om Tolkieninspirerad musik, se Tolkiens Arda nummer 8 för mer om ämnet.

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du i en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen i vår! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Fortsätt att skriva in! Nästa nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet kommer på lördag, den 21 december, med bland annat åsikter och reflektioner kring den nya filmen. I väntan på det kan tiden fördrivas med att utforska tidigare nummer, dessa återfinns i Arkivet.

På återseende!
Gustav Dahlander
Redaktör
tolkien@sfbok.se

Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda 2002


Tolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

Redaktion:

Gustav Dahlander
Redaktör, expert, skribent
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén

Expert
tolkiensarda@post.com

Erik Palm
Skribent
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
Expert
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Expert, skribent
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Expert, skribent
lightwinger@hotmail.com



Tillbaka till Innehåll