Nummer 1 2003

Välkommen till årets första nummer av Tolkiens Arda - Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Huvudavdelningen utgörs av insändarsektionen som tar upp och besvarar alla frågor kring Tolkiens värld som läsare skickat in till tolkien@sfbok.se under veckan. I Tolkiens Arda -- Magasinet finns det också utrymme för bland annat artiklar, nyheter och omröstningar.INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Populär film

RECENSIONEN
Filmmusiken till Sagan om de två tornen

GOLLUMS TRAGEDI
Veronica Ninwanen berättar om ett sorgligt livsöde

OMRÖSTNINGEN
Vilken av filmernas karaktärer är snyggast?

INSÄNDARE
Frågor och svar kring allt som rör Tolkien

FRÅGA OM TOLKIEN!ANGÅENDE TOLKIEN

Mae govannen! Det första numret av Tolkiens Arda årgång 2003 ligger framför dig. Efter ett sju dagar kort jullov så är vi nu tillbaka i stor stil; hela två artiklar återfinns, utöver denna ledare, i veckans publikation. Antalet Tolkienfrågor som kommit in är också rekordstort, vilket givetvis är glädjande (folk påstår att det är relaterat till någon sorts filmatisering som kommit, låter kryptiskt), inte minst för att det ger en fyllig och läsvärd insändarsektion. Fortsätt i den stilen!

Det finns anledning att understryka hur talrika och varierande åsikterna om Sagan om de två tornen-filmen är. Vad som då gläder, ur min synvinkel, är att många håller med mig om att rullen är bra. Hela 54% av er läsare ger filmen en femma, högsta betyg, i förra numrets omröstning. Visst finns det dock saker att klaga på. En sådan anser jag är låten "Gollum's Song", som spelas under eftertexten. Eftersom det är mycket ballare att klaga än att ge beröm så tänkte jag ägna mig lite åt det här.

Jag förstår inte hur man har tänkt när man gjort "Gollums Song", som för övrigt är framförd av Emiliana Torrini. Det finns flera saker att hänga upp sig på:
1) Den påminner inte alls om Gollum.
2) Den framförs på ett väldigt stilistiskt sätt, som för mig totalt skär sig mot filmens innehåll.
3) Texten skulle kunna handla om vad som helst, parallellerna till Gollum, eller filmen överhuvudtaget, känns närmast obefintliga.

Men som sagt: åsikterna är olika. I detta nummer ger Tolkiens Ardas expert på området, Daniel Andersson, sin syn på filmmusiken från The Two Towers/Sagan om de två tornen, när han recenserar soundtracket nedan.

Också för Gollumfansen har vi mer att bjuda på, den nya redaktionsmedlemmen Veronica Ninwanen vänder nämligen denna vecka ut och in på den lilla smygarens karaktär i sin artikel Gollums tragedi.

I nummer 14 2002 kunde artikeln Filmatisera mera! läsas. I denna föreslog Patrick Sjöberg att filmbranschen skulle försöka sig på att filmatisera fler av Tolkiens verk, framför allt Ringens värld. Det har visat sig att denna artikel inte var färdigställd i sitt publicerade format, och därför inte representativ för skribentens avsikter. Detta är nu något som har åtgärdats och en färdigställd version har lagts ut. Så, ni som läste Filmatisera mera! i förra numret; läs gärna artikeln igen, för det är inte samma artikel längre. Vi ber givetvis om ursäkt för slarvet.

Avslutningsvis så vill jag inte missa tillfället att gratulera gamle Tolkien på födelsedagen. I fredags, den 3 januari, fyllde han nämligen elftiett!

God fortsättning!

Redaktör


"Many are my names in many countries [...]. Mithrandir among the Elves, Tharkûn to the Dwarves; Olórin I was in my youth in the West that is forgotten, in the South Incánus, in the North Gandalf; to the East I go not."

- Gandalf.
Tillbaka till Innehåll


RECENSIONEN:

The Two Towers soundtrack
Musiken till Peter Jacksons Sagan om de två tornen

Av: Daniel Andersson
haldir@home.se


Fantastiskt.

Det är den första känslan som kommer upp när jag lyssnar igenom spåren.

Fantastiskt.

Soundtracket till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen var helt underbart, och det är inte sämre nu. Då handlingen nu blivit upptrappad och mer actionorienterad än i TFOTR ger även soundtracket i The Two Towers/Sagan om de två tornen oss en virvlande resa. Det är pampiga trumpeter, domedagsliknande körer, mäktiga pukor, i det stora hela mycket maffigare och större än TFOTR, storslaget á la Howard Shore.
   Shore
har lyckats igen, det går det inte att förneka.

Det finns dock enligt mig ett litet problem: det är för mycket Howard Shore. TTT-soundtracket påminner alltför mycket om TFOTR-soundtracket. Det är inte nyskapande, inte vidareutvecklande, utan endast en fortsättning av det tidigare. Flera spår har slingor som fanns med redan på TFOTR-skivan eller är väldigt likartade, vilket känns som en mindre besvikelse. Visst är det de bra delarna som förts över, men det känns ändå lite amatörmässigt, tråkigt.

TFOTR var väldigt ojämn. Vissa stycken var ganska tråkiga men acceptabla, medan andra var rena underverk. Exempel på det förstnämnda är, enligt mig, "Lothlórien" och "The Great River". Till de riktigt bra spåren hör "Concerning Hobbits", "The Breaking of the Fellowship" och "May it be". Tyvärr känner jag inte av några direkta motsvarigheter här. Styckena håller jämn klass, alla är bra, men ingen sticker ut. "Gollum's Song" med Emiliana Torrini är bra, men jag tycker inte den alls når upp till "May it be" eller "The Breaking of the Fellowship". Tyvärr.

Första spåret, "Foundations of Stone", blev jag direkt förälskad i. Första halvan är inte riktigt i vanlig Shore-stil, den är mjukare och samtidigt fylld av känslor. Denna del spelas i början av filmen när man sveper över Dimmiga bergens toppar och hör delar av Moria-scenen inifrån berget. Tredje spåret, "The Riders of Rohan", griper tag i en och lyfter med lyssnaren i sin pampighet direkt, på ett för Howard Shores musik typiskt sätt.

När jag såg listan över antalet artister som skulle medverka blev jag överlycklig. "May it be" var min favorit på TFOTR-soundtracket just på grund av sången, och nu skulle jag få mer av den varan! Icke sa Nicke, Morgoth lyckades lägga sin mörka hand över nästan all sång. Det är bara "Gollum's Song" som är uppbyggd kring röstinsatser. Att den blev min favorit är alltså inte så konstigt. Jag blev lite besviken när jag märkte att "Gollum's Song" var det enda spår som byggts upp på detta sätt, och att det heller inte riktigt nådde upp till mina förväntningar efter Enya. Visst, låten är självklart bra, men enligt mig alltså långt ifrån "May it be"-klass. Det jag har att hoppas på här är en uppryckning till The Return of the King/Sagan om konungens återkomst. Jag trånar efter mer sång.

Soundtracket är bra, helt klart. En fyra ger jag det då den håller hög kvalitet genom hela skivan. Kritiken blir att den är för lik det förra. Mina förhoppningar inför The Return of the King/Sagan om konungens återkomst är att det finns åtminstone tre stycken spår med ordentlig solosång, och att Howard Shore ska ha tagit ett steg vidare och komponerat lite nytt material och inte enbart håller kvar temat från TFOTR, som lär ha blivit ganska uttjatat vid det laget.

---------------

Daniel Andersson, på Internet känd som Haldir, spelar flera olika sorters klassisk musik och är ett känt ansikte på många Tolkiendiskussionsforum.
Han är också med i staben på fantasysajten Catahya.net.

Läs också Daniels recension av soundtracket till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen i Tolkiens Arda nummer 8.
Tillbaka till Innehåll


Gollums tragedi


Av: Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com

I filmen Sagan om de två tornen får vi snabbt stifta bekantskap med den lilla figuren Gollum, som förföljt Ringens brödraskap på deras färd. Den helt dataanimerade karaktären, ett grepp som fungerar utmärkt, blir Frodos och Sams vägvisare till Mordor.

Sméagols historia
Gollum var en gång en halvhob tillhörande folket stoorerna, som bodde vid Glitterfälten, eller "Loeg Ningloron", vid Anduins stränder. Sméagol, som Gollum egentligen heter, var ute på en fisketur med sin kusin Déagol när han för första gången fick se Den enda ringen. Men det var inte Sméagol som fann den, utan det var hans kusin som fiskade upp tingesten från flodens botten. Sméagols brinnande begär väcktes direkt när han fick syn på den glittrande ringen i Déagols hand, och innan någon visste vad som hänt så hade Sméagol mördat honom. Snart upptäckte han ringens egenskaper. Han kunde göra sig osynlig med den, vilket han använde genom att smyga runt och tjuvlyssna på andra. Till slut gavs han öknamnet Gollum, och förvisades från byn. Sméagol gav sig då av till Dimmiga bergen och där bosatte han sig långt nere vid en kall, underjordisk göl. Det var där Bilbo fann, eller stal, Ringen många år senare.

En slav under Ringen
Vart än Gollum har begivit sig så har han blivit illa behandlad. Gollum bryr sig bara om sig själv, förmodligen eftersom han bodde långt nere i underjorden i 500 år. De enda han mötte var ondskefulla orcher och vättar. Dessutom så hade han sin älskade, ringen som gav honom makten att bli osynlig - hans enda vän. Men Ringen var ett verktyg av ondska, hela Gollums väsen färgades av hatet Sauron hade ingjutit i den. Men det var tack vare att han kunde bli osynlig som han hade möjlighet att skaffa mat och vara, så att säga, sin egen husbonde. Och utan ringen, utan sin älskade, blev han ingenting.

Filmens Gollum
När jag satt i biosalongen och såg Gollum på den stora duken, så kunde jag urskilja små detaljer i hans utseende. Svaga ögonbryn, fina rynkor och många andra attribut gjorde honom väldigt levande. Jag kunde även se ärr från piskor på hans utmärglade rygg. Var det i Mordor han fick dem? Orsaken till den animerade Gollums lysande närvaro beror nog på att mannen som gjorde hans röst, Andy Serkis, spelar med i en del av scenerna. Den animerade Gollum har tillkommit senare, över Andy Serkis rörelser.
   Jag känner djupt medlidande för Gollum när jag ser filmen, lika mycket som när jag läste böckerna för första gången. Han är en dubbelnatur, i en del av filmens scener så får man se hur han diskuterar med sig själv, nästan som om han var två olika figurer. Sam upptäckte även det och han kallar dessa två figurer för Stinke och Slinke. Stinke piskar den stackars Slinke med hårda ord om svek medan Slinke ser Frodo som en vän, något som Gollum kanske aldrig har haft, eller åtminstone inte på väldigt länge. Gollum litar på att Frodo ska ta hand om honom, men hans förtroende för Frodo försvinner när han tillfångatas av Faramir vid den förbjudna gölen. Man kunde riktigt se hur besviken Gollum blev på Frodo, det är kanske förståeligt att han snabbt börjar smida onda planer...
Andy Serkis under inspelning.                                                  © New Line Cinema


Lyckad gestaltning
Peter Jackson har verkligen lyckats med att förkroppsliga böckernas Gollum. Om man jämför filmen Sagan om de två tornen med boken Sagan om de två tornen så är de finns det många likheter, det är bara några små detaljer som skiljer sig. Filmen börjar med Frodos och Sams möte med Gollum, medan boken inte skildrar hur de tre stiftar bekantskap förrän man kommit drygt halvvägs. Men det är ju bara en liten sak. Eftersom handlingen utspelar sig parallellt med varandra så valde PJ att hoppa mellan scenerna, medan Tolkien skrev dem som två olika delar. Den andra stora skillnaden är att filmen slutar när Frodo, Sam och Gollum lämnar Faramir. Vi som har läst boken vet att resan här bara nått drygt halvvägs. Antingen så fanns det inte plats för deras vandring genom Ithilien, mot och genom Cirith Ungol och Sméagols hemliga väg in i Mordor, eller så ville PJ spara den spännande delen till nästa film.

En roll att spela
Vad var det för kraft som ändå höll Gollum vid liv så länge? Många hade chansen att döda honom men ingen tog den. Var det för att Gollum hade en roll att spela i historien som ännu inte var avklarad? Som Gandalf sa till Frodo:

"Många som lever förtjänar att dö. Och en del, som dör, hade förtjänat att leva. Kan du ge livet tillbaka till dem? Kan du inte det, skall du inte vara så ivrig att utdela dödsdomar av fruktan för din egen säkerhet. Inte ens den visaste känner livets alla gåtor."

Med den förmaningen i sinnet tar Frodo till sig Gollum, istället för att genast sticka ner honom. Kanske såg han något i Gollum som skrämde honom mer än vad orcher, Domedagsberget eller ens Sauron gör. Kanske såg han sig själv i honom, eller vad han kunde bli?

---------------

Veronica Ninwanen är ett 22-årigt nytillskott i Tolkiens Arda-redaktionen, med ett brinnande intresse för Tolkiens verk. Hon är bland annat en student i alvspråket quenya.


Visste du att försäljningen av The Lord of the Rings har ökat med 1000% på grund av den nya filmatiseringen.

Tillbaka till InnehållOMRÖSTNINGEN


Det pratas mycket om vilka av skådespelarna i Peter Jacksons filmer som ser bäst ut. En del förespråkar Elijah Wood, andra Orlando Bloom eller Liv Tyler. Nu är det dags att få det slutgiltiga svaret, vem i filmerna är egentligen snyggast? Observera att detta gäller karaktärerna som de ser ut i filmerna, inte skådespelarna privat.

webvoter-omröstning
Vilken av filmernas karaktärer är snyggast?

Aragorn
Arwen
Boromir
Éowyn
Frodo
Galadriel
Haldir
Legolas
Nazgûl nummer fem
Annan

Se resultat

Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor, när det inte står något namn efter svaret är det han som har varit framme. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och specialen i Tolkiens Arda nummer 1.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.


I detta nummer har antalet inkomna frågor varit så stort att vi nödgas dela upp insändarsektionen i flera avdelning, baserade på vilka ämnen frågorna faller inom. På detta sätt hoppas vi kunna göra det hela mer överskådligt för er läsare.
---------------------------
Kommentarer

1. Kommentar:
Hej Gustav.
Jag är väldigt Tolkienintresserad, och har läst det mesta av och om denne författare. Därför reagerade jag över en liten sak så står i er faq, under rubriken "Hur många trollkarlar fanns det" står det så här:

"Fem. De var maiar givna speciell, mindre mäktig form och uppträdde i skepnaderna av gamla män."

Det är deras antal jag reflekterar över, för att i Sagor från Midgård, sidan 514, "Istari" står det så här:

"Man vet inte hur många som tillhörde denna orden; men av dem som kom till norra Midgård, där hoppet var som störst (på grund av de rester av dúnedain och Eldar som ännu levde där), var de främsta fem till antalet."

Jag tycker att det kanske kan ändras i er faq så att det står att deras riktiga antal är okänt, och att fler än fem Istari kom till norra Midgård, men endast fem är kända till namnet och att dessa var de främsta. Jag känner många som tror att det bara kom fem trollkarlar till Midgård, och det är lite fel, så du kanske kan hjälpa mig att få folk att förstå att det var fler än fem som kom till Midgård.

Ha det,

Micke

Svar:
Hej Micke, och tack för en mycket intressant synpunkt. Jag är själv en av de som tror att det bara kom fem Istari till Midgård, så jag är rädd att jag inte kan hjälpa dig med din strävan. Jag menar nämligen att det som står i Sagor från Midgård inte kan betraktas som kanon, om det finns uppgifter som strider mot denna boks innehåll i mer "auktoriserade" skrifter. LOTR torde väl vara den mest auktoriserade av dem alla, och där sägs det upprepade gånger att Istari bara var fem till antalet. Två exempel:

"[Saruman:] 'Later! Yes, when you also have the keys of Barad-dûr itself, I suppose; and the crowns of seven kings, and the rods of the Five Wizards..."

LOTR
, sidan 569, "The Voice of Saruman".

"The two highest of this order [the Istari] (of whom it is said there were five) were called by the Eldar Curunír, 'the Man of Skill', and Mithrandir, 'the Grey Pilgrim'..."

LOTR
, sidan 1059, "Appendix B".

Faktumet att Tolkien i vissa essäer lekt med tanken på att de skulle kunna vara fler anser jag inte kan rubba dessa citats auktoritet.


2. Kommentar:
Hej Gustav!
Jag vill börja med att än en gång tacka för den underbara läsningen. Vill också säga att jag älskar filmen Sagan om de två tornen, skådespelarna är oöverträffbara.

Så till frågan: Jag läste att du associerar "Anors flamma" med Narya i ett av svaren i det senaste numret. Men Anor är ju solen, varför skulle det ha något med Eldens ring att göra? Och vad menar Tolkien (Gandalf) med "a servant of the secret fire"? Jag läste på denna sida http://members.cts.com/king/e/erikt/tolkien/scrtflam.htm att det kan betyda att Gandalf tjänar Ilúvatar och hans "skapande förmåga". Snälla, försök reda ut detta åt mig. Jag förstår att du inte kan säga något säkert, men du visar ofta prov på förnuftiga åsikter i liknande kontroversiella frågor.

Thorongil

Svar:
Hejsan Thorongil! Tack för komplimangerna, att jag brukar visa prov på förnuftiga åsikter var fint att höra. Denna fundering anspelar alltså på ett uttalande jag gjorde nyligen, då jag föreslog att Gandalfs ord på Khazad-dûms bro, LOTR, sidan 322, "The Bridge of Khazad-dûm", refererar till Narya, Gandalfs alvring, som ju är eldens ring:

"I am a servant of the Secret Fire, wielder of the flame of Anor."

"The Secrets Fire" är alldeles säkert Den oförgängliga flamman som det berättas om i Silmarillion, just denna term används ju i den boken med denna innebörd. Av Gandalfs ord framgår dock tydligt att "The Secrets Fire" och "the flame of Anor" inte är samma sak. Jag förstår inte hur "The Secrets Fire" skulle kunna kallas "anors flamma", då ju "anor" är solen, som kom till långt efter den förstnämnda. Nej, "anors flamma" förefaller vara ett redskap, fysiskt eller ej, som Gandalf har i sin ägo, och då ligger ju Narya mycket nära till hands. Detta är som jag ser det den förklaring som är troligast: Gandalf avslöjar att han bär den mäktiga alvringen inför sin fiende och kallar den för "anors flamma", då den ju är eldens ring, och säkerligen tar sin kraft på ett eller annat sätt från solen, eller samma källor som densamma. Hur skulle annars "eldens ring" fungera. Raden skulle alltså enligt mig kunna översättas som:

"Jag är en tjänare av de goda krafterna, bäraren av eldens alvring."3. Kommentar:
Är det bara jag, Robert Foster och de som gjort The Encyclopedia of Arda som inte refererar till Solens flamma som Narya?

Haldir


Svar:
Nej, det är säkert fler än så, se kommentar 2 ovan.


4. Kommentar:
Hej!
Jag vill bara tipsa om en sida som har typ alla Tolkieninspirerade bilder som finns, till och med Tolkiens egna bilder. Där finns även konstnärers bilder samt fotografier, sidan finns på följande adress: http://fan.theonering.net/middleearthtours/

Jag vill också säga att denna sida är en av de bästa!!!

Lisa the Fantasy Fan!!!

Svar:
Tack för länktipset Lisa, det var verkligen en bra sida som du hade hittat! Jag rekommenderar alla läsare av Tolkiens Arda att ta sig en titt här.


5. Kommentar:
Dags att plocka ner länken till Kortirion från länkavdelningen, sidan existerar inte längre. Ersätt den med en länk till Catahya: http://www.catahya.net/, som förhoppningsvis kommer vara Sveriges största fantasysajt inom några månader.

Svar:
Jag tycker nog att det är för tidigt att ge upp hoppet vad gäller Kortirion redan, sidan har ju bara legat nere någon vecka. Catahya är dock ett mycket ambitiöst och bra projekt, som Tolkiens Arda och SF-Bokhandeln givetvis sympatiserar med, och sajten kommer därför inom kort att föräras med en länk från våra sidor.


6. Kommentar:
Varför har ni inte recenserat alla de böcker om Tolkien som nyligen kommit ut på svenska?

Skuggfaxarnas Skuggfaxe

Svar:
Menar du då nyutgåvorna av exempelvis Sagor från Midgård, eller menar du böcker som En guide till Tolkien och Sagan om ringen av Colin Duriez? Det har inte kommit någon jätteström av dylika böcker nyligen, så jag förstår faktiskt inte helt och hållet vilka du syftar på. Du får emellertid gärna komma med förslag på titlar som du skulle vilja se recenserade i Tolkiens Arda, vara bara helst lite tydligare....


---------------------------
Filmerna

Det har naturligtvis inkommit en hel del funderingar kring Sagan om de två tornen-filmen från er läsare. Här följer många av dessa samlade.

7. Fråga:
Jag har nu sett filmen och måste säga att den var bra, men med en del i mitt tycke helt onödiga förändringar. I boken beter sig Faramir helt annorlunda än i filmen. Som han är i boken så framgår skillnaden mellan honom och Boromir, och han står emot testet på ett sätt som underbygger hans goda karaktär. I filmen är han dock bara en ny Boromir, som tar samma beslut som Boromir skulle ha gjort.

Varför denna skillnad? Skillnaden i vad som händer med Frodo och Sam är stor just då, men marginell några scener senare. Och PJ har inte sparat någon tid jämfört med att ha filmat mera nära boken.

Även att orchen Grishnákh följer efter Merry och Pippin in i skogen är ju helt onödig. Tillför inget och är bara ett irriterande avsteg.

Haldirs armé, som jag antar är PJ:s version av Elronds söner och 30 dúnedain: visst de ser bra ut, men varför ändringen?

Nej, filmen är som film betraktad bra, men som Tolkienfilm var ettan klart bättre.

Christian Almgren

Svar:
Många har irriterat sig på hur Faramir visas i The Two Towers/Sagan om de två tornen. PJ tar upp denna ändring i en intervju där han säger att eftersom de ansträngt sig så mycket för att visa Ringens stora korrumperande kraft, så hade det inte funkat om Faramir bara ryckt på axlarna åt Ringen. I boken övervinner han ju frestelsen nästan löjligt enkelt. Och det argumentet köper jag faktiskt - sen är jag personligen säker på att det var PJ:s avsikt att få publiken att tro, att Faramir är likadan som Boromir och därför först i slutet av filmen (och säkerligen ännu mer i The Return of the King/Sagan om konungens återkomst) visa att han är en visare man än sin bror.

Gällande alvarmén vid Hornborgen: visst, de finns inte med i boken, men när de nu är med så tycker jag de bidrar till filmens visuella mäktighet. Legolas säger ju i boken att han önskade att han hade fler bågskyttar med sig vid Hornborgen, och kanske tänkte PJ: "okej, hur blir det om vi ger Legolas de där hundratalet alvbågskyttar?" och filmade det så. Dessutom så är det ju faktiskt en ganska viktig bit i berättelsen att visa att alverna ännu slåss mot Sauron och inte lämnar människorna åt sitt öde. Huruvida alvarmén kommer att ersätta Aragorns 30 dúnedain vet jag inte, det har dock släppts en bild som sägs föreställa dessa utbygdsjägare, så det är svårt att säga i nuläget hur det blir.

Jag vill återigen påpeka det man måste hålla ständigt i minnet: dessa filmer är PJ:s tolkning av Tolkiens berättelse och det tjänar därför föga att fråga "varför gjorde han den eller den ändringen" eftersom svaret alltid blir: "därför att han valde att göra så". Man får helt enkelt acceptera att det finns ändringar och istället glädjas över att så mycket av filmerna ändå är helt troget förlagan. För tro mig, det kunde varit mycket värre - tänk Hercules och Xena så håller ni nog med mig...

Robert Östberg


8. Fråga:
Vad heter de röda soldaterna som marcherar in genom Svarta porten när Frodo, Sam och Gollum tittar på uppe från berget?

[Anonym]

Svar:
De är östringar, folk som kommer från länderna öster om Mordor och som Sauron fått med på sin sida mot Gondor.

Robert Östberg


9. Fråga:
Jaha, nu har man sett Sagan om de två tornen-filmen och jag kan bara säga att jag är mycket besviken på den. Jag tänker inte rada upp alla saker jag stör mig på, utan tar bara en sak som jag skulle vilja uppmärksamma:

När jag såg den första filmen störde jag mig på att "ögat" är med så mycket och det blev ju inte direkt bättre i
Sagan om de två tornen. Nu fick man noggrant se hur det sitter högst upp på det svarta tornet (tydligare än i den första filmen). Det såg ju riktigt fånigt ut där den satt mellan de två pelarna - det såg ut som om det hölls uppe av elektrisk energi. Det gick ju blixtar mellan dem. PJ tar i för mycket!

Gurra

Svar:
Tja, smaken är som baken. Tolkien ger ju själv ingen tydlig beskrivning av exakt hur Saurons öga ser ut, Frodos syn i Galadriels spegel är väl den utförligaste presentationen som vi får, så PJ har gjort som han själv föreställt sig det. Personligen kan jag bara säga att jag inte alls stör mig på detta.

Robert Östberg

Vad däremot jag stör mig på är att filmmakarna verkar tro att Sauron inte hade någon annan gestalt än Ögat under tredje åldern, han hade faktiskt en kropp! Nåja, åsikterna är som sagt olika om det mesta.

Gustav Dahlander


10. Fråga:
Hallå midgårdianer!
Jag har nu sett Sagan om de två tornen-filmen och är så klart supernöjd! Men jag är fundersam över en sak: de har ju bara tagit med halva boken! Eller åtminstone långt i från allt! Vad gäller Frodo och Gollum är ju inte mötet med Honmonstret med! Och ännu mindre vad gäller Gandalf och kompani - filmen slutar ju i princip efter slaget vid Helms klyfta, men i boken händer ju massor efter det: de går upp och talar förstånd med Saruman, "degraderar" honom, tar hans palantír, rider iväg mot Gondor, Pippin tjuvkikar i palantíren och får se Sauron, med mera.

Nu är min fråga: Kommer detta med i nästa film, eller stryks det? Om det kommer med i nästa film, och att de samtidigt ska ha med hela nästa bok också, så blir ju filmen väldigt lång! Hur tror ni att de löser det? Ja, att Honmonstret kommer med är ju uppenbart, men i övrigt?

Och hur långt tror ni den tredje filmen följer handlingen i Sagan om konungens återkomst? Tror ni de tar med freden och välståndet i Fylke, rekordskördarna, hur Sam blir borgmästare, hur Frodo plågas på årsdagen av sina sår, hur de alla till slut åker västerut över haven, med mera? Eller tror ni att de nöjer sig med att Ringen förstörs och att Aragorn blir kung?

Till sist vill jag säga att enterna inte alls var som jag föreställde mig dem! De var alldeles för smala, och hade ju riktiga armar och ben som de gick med som människor. Ja, de var alldeles för mänskliga. Jag hade verkligen tänkt mig dem som träd som sakta hasade fram med sina rötter över marken, och så vidare.

Men en orchigt bra film var det ändå! Nu har vi ett års väntan framför oss igen
(suck)!

Gott nytt år!

Daniel P, Umeå

Svar:
Min gissning är att vi får se det mesta av återstoden av handlingen i Sagan om de två tornen (Gandalf och kompani till Isengård, Honmonstret och så vidare) i den sista filmen, troligen dock i mer eller mindre nedkortad version eftersom The Return of the King/Sagan om konungens återkomst som sagt tyvärr inte kan bli hur lång som helst. Honmonstret är definitivt med, däremot har det länge gått starka rykten om att episoden där Fylke rensas inte kommer med i filmen utan att den kommer att sluta med Aragorns kröning i Minas Tirith. Det ska dock sägas att vi inte med säkerhet vet detta innan vi ser filmen om knappt ett år, eftersom PJ kommer att använda en stor del av 2003 till att göra färdigt den sista filmen, editera den och så vidare. Man kan alltid hoppas på att Fylke rensas kommer med i en "extended edition" av The Return of the King/Sagan om konungens återkomst, men återigen, detta är bara lösa förhoppningar och spekulationer. Gällande enterna så har de enligt Tolkiens egen beskrivning fötter med sju rotlika tår, och de ska ha släta bruna armar. De hasar inte heller, utan går med väldiga (om än långsamma) steg. Men alla har ju sin egen bild av varelserna i Tolkiens värld och PJ följde sin bild, och den får vi helt enkelt acceptera vad vi än tycker om den.

Robert Östberg


11. Kommentar:
För det första skulle jag vilja tacka för en jättebra sida. Jag upptäckte Tolkien i förra året i samband med att SOR-filmen var bioaktuell och började läsa innan jag såg filmen. (Oh, vad underbart detaljrik Tolkien är...) Hursomhelst, jag har förstått att man bör läsa Härskarringen på engelska så nu har jag precis börjat.

Men nu när jag har böckerna på engelska så har jag kollat upp lite saker jag varit fundersam över.

För det första: Visst hade Saruman ingenting med ovädret på Caradhras att göra? Någon har sagt mig, när jag lite smått klagat på ändringar i filmen, att i den engelska "översättningen" så är det Saruman som framkallar detta, men i mina översättningar (både engelska och svenska) säger Gimli att "Caradhras" aldrig gillat varken alver eller dvärgar och därför låter han inte brödraskapet passera över berget.

Och för det andra: Faramir strävar väl aldrig i boken efter att ta ringen till Minas Tirith som i filmen? Snälla säg att detta bara är ännu en (synnerligen onödig) ändring i filmen.

Detta blir nog allt för tillfället men jag tror att jag återkommer med fler funderingar.

JRG

Svar:
Härligt att du börjat läsa på engelska, det tycker jag alla Tolkienälskare borde göra! Och var lugn, du har helt rätt! Det är bara PJ som i filmen låtit Saruman ligga bakom Caradhrasstormen samt ändrat Faramirs inställning till Ringen.

Robert Östberg


12. Fråga:
Hej Gustav och alla andra. Jag skrev till er angående adressen till Harry Sinclair (Isildur) men har ångrat mig. Skulle hellre vilja ha adressen till Craig Parker (Haldir). Kan du skaffa den? Om inte, kan du då skaffa adressen till New Line Cinema så att de kan vidarebefordra det?
Men hur tycker du att man ska formulera ett brev till en kändis?

Keep up the good work!

Niklas

Svar:
Hej Niklas. På http://jmsstyxnyes.tripod.com/craig/craig.html finns en fansida tillägnad Craig Parker. Annars har NLC hemsida på http://www.newline.com/ dit du kan maila och PJ:s filmer har ju också en officiell hemsida som du kan försöka på: http://www.lordoftherings.net/index_flat.html Och hur ska man formulera sig... rakt och kortfattat tycker jag, då är nog chansen för svar störst också.

Robert Östberg


13. Fråga:
Hur kommer uruk-hai till?

Jonas Claesson

Svar:
Uruk-hai skapades runt år 2400 i tredje åldern av Sauron, alltså inte av Saruman som i filmen. Det Saruman i böckerna skapar är halvorcher, kanske använde han sig i processen av uruk-hai. Tolkien går inte närmare in på hur uruk-hai kom till, troligt är väl att Sauron på något sätt använde sig av människor och orcher.


14. Fråga:
Vem har gjort uruk-hai?

Martin

Svar:
Sauron skapade rasen, men i filmen är det Saruman. Se också Jonas Claessons fråga (nummer 13) ovan.


15. Fråga:
Finns de tillagda scenerna med där de ska vara på The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen Special Edition-dvd:n, eller är de infogade efter filmen?

Frida

Svar:
De är inkluderade i själva filmen.

Robert Östberg


16. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det bara var jag som tyckte att Boromir i filmen The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen skilde sig avsevärt från bokens Boromir? I boken är han väldigt ädel men i filmen så tappade han lite utav denna egenskap och det fokuserades istället på hans försök att ta Ringen.
I filmen The Two Towers/Sagan om de två tornen så är Faramir totalt förändrad. I boken säger han att inte ens är lockad av att ta Ringen - erbjuder inte Frodo den till honom? Men i filmen så bestämmer han sig direkt för att ta Ringen och ge den till sin far. Trist att Peter Jackson har ändrat honom så.

Med vänliga hälsningar,

Veronica

Svar:
PJ har definitivt lekt lite med Boromir och Faramirs karaktärer. Men som jag sagt tidigare: Bok och Film är två helt olika media. Personligen fullkomligt älskar jag film-Boromir och tycker han är mycket bättre gjord än bok-Boromir, och gällande Faramir så förstår jag att PJ vill få publiken att tro att Faramir är likadan som Boromir, för att sedan (med stor säkerhet) låta honom utvecklas i sista filmen mot den Faramir vi känner från böckerna. PJ har gjort ändringar, det är bara att acceptera och leva med det.

Robert Östberg


17. Fråga:
Hej!
Jag skulle gärna vilja veta när och som vem PJ gör sitt framträdande i Sagan om de två tornen-filmen. Jag såg inte skymten av honom, medan man i The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen kunde se honom klart och tydligt.

Thorongil

Svar:
Han syns ett kort ögonblick under slaget vid Hornborgen när han kastar ett spjut uppifrån muren ned på orcherna.

Robert Östberg


18. Fråga:
När i böckerna dog Haldir?

Svar:
Han dör aldrig!!! Det är just det som är grejen: Peter Jackson har mördat en av Tolkiens karaktärer, som annars skulle levt än idag! Tolkien nämner aldrig Haldir efter att Ringens brödraskap lämnar Lórien, så vi vet inte hur det gick för honom, men med största sannolikhet så överlevde han ju Ringens krig och seglade till slut över havet. Jag tycker personligen att ändringar i gemen är okej, men att göra så här - det är ett brott! Vad händer härnäst? Kanske Aragorn ska duellera mot Elrond och slutligen dräpa honom i en strid om Arwens giftermål, som ett litet stilfullt crescendo av The Return of the King/Sagan om konungens återkomst? Nåväl, som du förstår så tycker jag alltså inte att detta var något bra drag av PJ, jag tog illa vid mig.


19. Fråga:
I Sagan om de två tornen-filmen så hjälper ju alverna till vid Helms klyfta, vilket jag inte kan minnas att de gör i boken. Haldir som ledde alverna dit dör ju också under slaget. Det här stör mig något oerhört då jag inte kan förstå varför han skulle dö. Har du några andra uppgifter från böckerna av Tolkien på när Haldir omkom?

Lori Elvenfire

Svar:
Jag håller med dig, se fråga 18 ovan.


20. Fråga:
När kommer Sagan om de två tornen-filmen ut på dvd och kommer det att komma ut en "extended edition" precis som det gjorde av Sagan om ringen-filmen?

Lillbullen

Svar:
Jag har inte hört något releasedatum ännu, men runt den 6 augusti, som förra året, är en kvalificerad gissning. Och ja, det kommer att släppas en "extended edition" även i år!


---------------------------
Allmänt

Merparten av det inskickade materialet går givetvis inte in i någon särskild kategori, dessa mer allmänna funderingar återfinns nedan.

21. Fråga:
Hej!
Jag har några frågor som jag inte trots mycket letande hittat svaren på.

A: I Elronds rådsförsamling säger Elrond att hans minne sträcker sig ända tillbaks till äldre tider. Hur kan det göra det när han var född i första åldern?

B: När folket från Númenor tar Sauron fången i andra ålderns år 3263 så förs han till Númenor, där är han kvar när ön går under. Varför förstörs inte Härskarringen då och varför tog Ar-Pharazôn inte den ifrån honom? Sauron kan knappast ha fått den med sig därifrån då han blev av med sitt yttre.

C: När Númenors konung Ar-Pharazôn landstiger i Umbar med sin flotta, så anser Sauron att hans makt är för stor för att bekämpas och ger sig utan slag. Detta efter att han har haft tid att förbereda sig på krig i cirka 1500 år och har sina Nazgûler med sig. När Den sista alliansen anfaller så har han bara haft tiden från Númenors fall på sig att förbereda krig, det vill säga cirka 110 år. Ändå så verkar han ha mycket mer kämpaglöd i sig, även fast det denna gång bland annat är alver som står för motståndet.

D: Vad gjorde nazgûlerna för nytta vid slaget utanför Barad-dûr när Sauron blev av med sin ring? Jag har inte hittat något om att de var med där.

E: Per Lindberg säger som svar på fråga 4 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 14 2002 att alverna ej skulle klarat sig utan ringarna. Men har han då glömt av att Thranduils rike inte beskyddades av en sådan och de klarade sig ganska bra!

Joakim

Svar:
Hej Joakim! A: Är inte första åldern äldre tider? Elrond föddes innan Morgoth besegrades och har varit med under hela den tid som Sauron försökt behärska världen. Så hans minne sträcker sig en avsevärd tid tillbaka, även om det finns alver som har varit med mycket längre än honom, till exempel Galadriel.

B: En anledning till att Ar-Pharazôn inte tog Ringen från Sauron var nog att han inte ens kände till att den fanns, eller vilken betydelse den hade. Även om Ar-Pharazôn känt till Ringen så är det inte orimligt att anta att Sauron inte skulle tillåtit honom att ta den;

"He naturally had the One Ring, and so very soon dominated the minds and wills of most of the Númenóreans."

Letters #211, sidan 279. Det ovanstående citatet kan även styrka påståendet om att Ringen inte förstördes och att Sauron fick den med sig. "He naturally had the One Ring..." tyder på att Ringen bars som en naturlig del av Sauron själv, och att den i så fall inte kunde förstöras på annat sätt än genom att förinta Sauron själv. Det som förstördes var bara Saurons kropp, och den kunde han sedan återskapa igen. Tolkien själv skriver följande om hur Sauron kunde ta ringen med sig efter Númenórs fall:

"Though reduced to 'a spirit of hatred borne on a dark wind', I do not think one need boggle at this spirit carrying off the One Ring back to Middle-earth after the drowning of Númenor."

Letters #211, sidan 280. Trots allt är Sauron en maia, och kan manipulera omgivningen på ett sätt som varken alver, dvärgar eller människor kan.

C: Detta är något som kan verka lite märkligt, men det hela reds ut på ett bra sätt i Letters #211. Det var inte Sauron själv som blev skrämd eller besegrad av Númenors styrka, utan Saurons arméer som deserterade eftersom Númenors härsmakt var enormt stor. Sauron själv spelade ödmjuk och kom så med som "fånge" till Númenor, där han senare kunde iscensätta númenoranernas attack mot Valinor, väl medveten om att Valinors härar skulle göra kaffeved av dessa. Dock blev Valars reaktion lite större än vad Sauron räknat med, och även Saurons kropp förstördes vid Númenors undergång, vilket säkert var ett bakslag för honom.

Man ska vara medveten om att större delen av Saurons härsmakt antagligen var intakt från tiden före Akallabêth och att de styrkor som Den sista alliansen hade bara var en liten bråkdel av den styrka Númenor hade att visa upp, vilket gör att Sauron nog såg sig ganska så säker på att vinna. Vad han inte räknad med var att bli av med sin ring, och när Isildur skar av denna från hans finger kollapsade hans makt och Den sista alliansen hade segrat.

D: Detta var en bra fråga. Jag har letat runt, både i mina egna böcker och på Internet, men hittar väldigt lite om saken. I LOTR nämns inte nazgûlerna alls under slaget vid Barad-dûr, men... Saurons underbefälhavare (som nämns som hastigast under slaget på Pelennors slätt i LOTR) har i en del diskussionsgrupper på nätet pekats ut som en av nazgûlerna. Detta har dock inget stöd i några skrifter av Tolkien, så det får väl tas med en nypa salt. Men Khamul var Saurons löjtnant i Minas Morgul, och eftersom nazgûlerna var Saurons främsta tjänare så verkar det logiskt att titeln underbefälhavare skulle innehas av en annan nazgûl. Dessutom säger Pippin på sidan 197 i min svenska utgåva av Sagans om konungens återkomst att;

"Kunde jag bara få in ett hugg [...] mot den vidrige underbefälhavaren, skulle jag nästan hålla jämna steg med gamle Merry."

...och syftar då på Merrys kamp mot nazgûlernas befälhavare under striden vid Minas Tirith. För att "hålla jämna steg" behöver Pippin antagligen slåss mot en Nazgûl han med...

I alla fall, svaret på din fråga blir att jag tror att nazgûlerna var med vid slaget, men att de som alla andra befälhavare kanske höll sig i bakgrunden och inte direkt deltog i striderna. Men det är en personlig åsikt som saknar stöd i det material som Tolkien har skrivit. Det är nog fritt fram för många olika åsikter om detta är jag rädd för. Om någon av läsarna har bättre besked att komma med får ni gärna korrigera mig!

E: Det var jag och inte Per Lindberg som hävdade att alverna inte skulle klarat sig utan sina ringar. Jag ska försöka att utveckla det hela lite här.

De platser som skyddades av alvringarna var obefläckade av ondska, och platser där lugnet rådde. I Kung Thranduils rike var det inte riktigt på det sättet. Mörkmården (Mirkwood) var en plats som hatade allt levande. Inte förrän efter Saurons fall blev Mirkwood till Greenwood the Great. Så ondskan fanns där, även om den inte lyckades med att utrota alverna som levde där. Och om inte de platser av lugn som skapats med alvringarna hade funnits kanske Sauron hade tagit total kontroll långt innan Frodo började sin resa för att förstöra Härskarringen. Så alvernas makt var nog ändå till stor del beroende på närvaron av alvringarna, även om alver levde i områden som inte inte skyddades av alvringar. Så länge som dessa "öar av lugn" fanns kvar var alverna en betydande makt att räkna med, en makt som Sauron säkert inte gärna ville konfrontera öppet utan sin ring.

Johan Sandberg


22. Fråga:
Tja, Gustav, jag har bara lite synpunkter jag vill upplysa dig med.

A: När någon skriver en fråga varför måste svaren bli så långa?

B: Jag måste säga att jag blir väldigt deppig av att läsa Sagan om Ringen, det är liksom som att allt bra är förbi, alverna åker iväg, Gondors glansdagar är förbi, alla är så jäkla ledsna etc.

C: Kommer du ihåg en gång när jag köpte Silmarillon inne på SF-Bokhandeln, i alla fall så måste jag säga att jag blev väldigt avtänd på att läsa Tolkien efter Silmarillon.

D: Jag tror att alla som läser Tolkienspalten känner till orchraserna uruk-hai och snaga-hai, urukerna är ju som alla vet bassarna, och snaga-rasen är en slags spejare och sniffare, en lägre form av orcher. Nu till frågan: finns det en "standardras" av orcher (jag vet att det låter flummigt)?

Det var allt...

Med vänliga hälsningar,

Saurons knähund

P.S. [E:] Jobbar du kvar på bokhandeln jag har inte sett Dig där inne på jättelänge. (Vad hände med dagböckerna? De var skitroliga ju!)

Svar:
Hej! Tack för synpunkterna och funderingarna.

A: Ibland blir svaren korta, ibland långa. Anledningen till att vissa av oss företar större utsvävningar är helt enkelt att vi gillar att skriva om Tolkien. Det förutsätts att läsaren gör detsamma, och således inte protesterar om svaret blir (onödigt) långt. Den avdelning av Tolkiens Arda -- Magasinet som är menad som ren underhållning är artikelavdelningen ovan, här anstränger vi oss för att hålla det hela någorlunda lättläst. Den stora insändarsektionen går mer in på djupet, och då kan det bli långt ibland.

Gustav Dahlander

B: Hmmmm... jag ska svara fritt på denna frågan, och utan att hänvisa till en massa citat eller andra böcker. Så svaret som kommer blir mitt personliga svar.

Härskarringen och Silmarillion handlar om vår värld som den såg ut i en fjärran forntid där det fanns alver, dvärgar, onda makter och andra mytiska sagoväsen. Silmarillion handlar om tiden för världens skapelse och om alla de märkliga händelser som utspelades då. Sagan om ringen skildrar övergångsperioden, perioden mellan sagan och vår egen verklighet. Och eftersom vår verklighet inte består av alver, dvärgar och så vidare så måste dessa på något sätt tas bort ur historien. Och det är det som sker; Gondor är de sista resterna av Númenors sagokungadöme och dess betydelse blir mindere och mindre. Alverna färdas till Valinor och försvinner från Midgård. Dvärgarna har varit på tillbakagång länge, eftersom det inte föds särskilt många nya dvärgar, och kommer att försvinna de med. Hoberna är en del av människosläktet och blir antagligen till stor del uppblandade med resten av människorna till slut.

Kort sagt, hela sista delen av LOTR är en förberedelse för det som komma skall; vår egen era. Och alla är medvetna om det. Så det är kanske inte så konstigt att alla är lite bedrövade på slutet. Trots allt har alla sagor ett slut, så även den saga som handlar om Midgårds tidiga dagar.

Johan Sandberg

C: Jag är rädd att jag glömt bort det. Gav du dig tillkänna? Jag har ju som du förstår sålt Silmarillion ganska många gånger... Det var ju tråkigt att du tappade lite av intresset när du läste boken. Att den är tungläst är ett välkänt faktum så jag tycker i inte att du ska misströsta. Försök dig istället på böcker som Ringens värld och Sagor från Midgård (valda delar). Men det är ju tyvärr så att man, om man inte är intresserad av att "forska" lite i Ardas detaljrikedom, inte har mycket mer att läsa i Tolkienväg efter LOTR.

D: Jo, det låter allt lite flummigt det där, kanske mest för att jag inte riktigt förstår vad du menar. Men det hindrar ju inte att jag svara på frågan: ja, det finns en sorts standardras bland orcherna. Detta beror ju helt på hur man definierar ordet "standardras", men skulle vilja hävda att snaga-hai är en sådan. Dessa fanns ju långt innan urukerna, och de senare är ju med största sannolikhet en korsning mellan snaga-hai och något annat, möjligen människor.

E: Jodå, jag jobbar i allra högsta grad kvar i bokhandeln i Stockholm, mer än någonsin. Dock så blir det inte mer än några dagar i veckan eftersom jag inte är fast anställd, det passar mig utmärkt. Angående De hemliga dagböckerna från Sagan om ringen så finns de i allra högsta grad fortfarande med i bilden. Tolkiens Arda har som tidigare sagts färdiga dagböcker med Arwen och Legolas som kommer att dyka upp inom den närmast månaden. Dessutom så börjar det nu dyka upp dagböcker från The Two Towers/Sagan om de två tornen på den engelska originalsidan, och att dessa i framtiden kommer figurera här i det närmaste att räkna med. Mer dagböcker till folket alltså!

Gustav Dahlander


23. Fråga:
Hej!
Era Tolkiensidor är helt fantastiska. Här kommer ett par frågor:

A: Var Gollum verkligen en hob från början? Han ser ju inte precis ut som någon i filmerna.

B: Är Gandalfs stav tillverkad av riktigt, vanligt trä? Det kan man ju knappast tro i alla fall eftersom att han kan till exempel framkalla ljussken med den (som i Moria).

C: Har du (ni) sett Sagan om de två tornen-filmen?

D: Var är Frodos föräldrar, bodde de också i Hobsala?

E: Frodo bor ju hos Bilbo, hur är Bilbo släkt med honom egentligen?

Niclas Boman

Svar:
Hej Niclas! Vi tackar och bockar för komplimangen.

A: Ja, till 99,99% säkerhet så var han från början en hob. Kroppsligen så har han dock förvridits av Ringens fruktansvärda makt, samma sak som drabbade Ringvålnaderna (till slut försvann de ju helt). Det är alltså inte så konstigt att hans fysiska gestalt förändrats rejält. Jag anser att han i The Two Towers/Sagan om de två tornen ser mycket bra ut, inte exakt som jag föreställt mig kanske, men han ser ut som Tolkien beskriver honom, både vad gäller de mer påtagliga aspekterna och i det stora hela. Läs gärna artikeln Gollums tragedi ovan för mer om honom.

B: Att ett material är tillverkat av trä behöver ju inte medföra att det inte går att använda som ett magiskt redskap. Magi finns ju inte i vår värld (väl?), så då vet vi ju inte om trä går att använda på detta sätt. Tolkien har aldrig skrivit något om att trä hindrar magi, och han har heller inte skrivit särskilt mycket om trollkarlarnas stavar, så vi vet helt enkelt inte. Han har aldrig nämnt vilket material staven är gjord av, bara möjligtvis att den ser ut som en trästav, men det behöver ju inte betyda så mycket. Se fråga 13 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 2 2002 för mer om trollkarlarnas stavar.

C: Jadå, det har jag. Jag kan inte svara för hela redaktionen, men jag vet att nästan alla har sett den. Johan Sandberg har inte hunnit med detta än, men han är förmodligen den enda.

D: Drogo Bagger och Primula Vinbock omkom tyvärr båda två i en båtolycka då Frodo ännu var mycket ung. De bodde i Bockrike.

E: Bilbos och Frodos släktförhållanden är en knepig fråga. De småskaliga hobsamhällena skapade ju som du förstår viss inavel, och detta gjorde många släktförhållanden ganska komplicerade. Faktum är att just dessa två är släkt på så många sätt att det knappt går att svara på, men en översiktlig beskrivning av situationen skulle kunna se ut ungefär i den här stilen:

På den Baggerska sidan är Bilbos farfar bror till Frodos farfarsfar. På den Tookska sidan är Bilbos mor syster till Frodos mormor.

Det finns fler efternamn som figurerar i bådas släktträd, men dessa är de närmaste relationerna man kan hitta.


24. Fråga:
Hej!
Jag är en tjej på 15 år. Jag älskar Härskarringen, speciellt bilderna. Jag undrar om någon har en massa bra länkar med många bilder på sidan, ifrån boken eller filmen, det spelar ingen roll.

Linda

Svar:
Hej Linda! Jodå, visst finns det en hel del sidor med Tolkieninspirerade bilder. En av de bästa är Rolozo Tolkien, som samlar olika konstnärers målningar med Ardamotiv. Nummer 6 av Tolkiens Arda ägnades helt åt ämnet Tolkienkonst, läs det! Ytterligare länktips hittar du bland insändarna denna vecka.


25. Fråga:
Jag undrar om detta är kommer från sagorna om Arda:

"Vintern är slut vår vänskap är över. Snart slår knopparna ut från blommorna...."

Det slutar med:

"Den svala luften susar genom mitt hår. Du kom, du gick, allt du ville ha, det var det du fick."

Sorglig och så vacker...

Med vänliga hälsningar,

Anne-Lie

Svar:
Jag känner inte igen detta, så antagligen kommer det inte från Tolkiens berättelser. Personligen tycker jag mest att det låter som en schlager, något som i och för sig är trevligt, men inte alls passar in här...


26. Fråga:
Hej!
A: Hur många var Istari, hade för mig att de var sju, men läste i Sagor från Midgård att det var fem. Har man något hum om hur många fler de var förutom de som for till Midgård?

B: Undrar också över deras namn, Mithrandir, Curunír, Radagast... det var väl bara vad de kallades ev eldar, så det var inte deras riktiga namn väl? Det står ju att de yppade sitt riktiga namn för några, avslöjas dessa i någon bok?

C: Förresten, vilken hemsida har bäst "lektioner" i lajvquenya? Vill helst ha så likt originalet som möjligt...

Med vänliga hälsningar,

Cormalanndil

Svar:
A: Istari var fem till antalet, se kommentar nummer 1 ovan. Av dessa fem var det endast tre som spelade någon roll under Ringens krig. Istari, eller trollkarlar, är inte en egen "sort" eller "ras", utan maiar från Valinor. Så teoretiskt sett fanns det en massa maiar kvar i Valinor, så att det kunde skickats ut ännu fler till Midgård som hjälp. Nu gjorde man inte det, eftersom ringen och Sauron var Midgårds problem och inte Valinors.

B: Namnet (på quenya) på de fem Istari när de var i Valinor var;

* Curumo
* Olórin
* Aiwendil
* Alatar
* Pallando

Detta kan väl räknas som deras "riktiga" namn. Men de hade precis som du skriver fler namn i Midgård:
* Curomo kallades för Curunír på sindarin och Saruman av människorna.
* Olórin kallades för Mithrandir på sindarin och Gandalf av människorna. Dvärgarna kallade honom för Tharkûn och haradrims namn på honom var Incánus.
* Aiwendel kallades för Radagast på adûnaiska.
* De båda andra kallades för gemensamt för "Ithryn Luin", de blå trollkarlarna. Dock så ger Tolkien dem ytterligare namn i Letters #211 och i HOME 12; Morinehtar och Romestamo. Se kommentar 2 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 14 2002 för mer om dessa namn.

Johan Sandberg

C: Jag kan inte säga vilken sajt som har bäst lektioner i lajvquenya, men jag vet ett par svenska sådana som har lektioner. En sådan är http://www.alver.nu/, försök där.

Gustav Dahlander


27. Fråga:
Hej, jag har en fråga angående att börja läsa Tolkiens böcker på engelska. Jag har de flesta böckerna som finns på svenska (Härskarringen, Bilbo, Silmarillion, De förlorade sagornas bok 1 och -2 och Ringens värld) och har läst dem sedan jag var 13 år, men jag har alltid velat läsa dem på det språk som de är skrivna på, då det ju är mycket som går förlorat i översättningen. Så min fråga är: vilka böcker skall jag köpa på engelska? Jag tänkte köpa de som anges ovan och dessutom köpa The History of Middle-earth, Unfinished Tales och Letters, men är där fler och i så fall vilka då?

Vore tacksam för svar...

Rickard Jönsson

Svar:
Hejsan Rickard! Kul att du funderar på att ta dig an Tolkien på engelska, det är ett klokt beslut om man vill veta mer om Arda, eller bara uppleva Tolkien på det bästa sättet. Du anger ganska många böcker som du tänker köpa, och jag kan säga att dessa kommer räcka långt för dig. Enbart HOME omfattar ju tolv böcker. Om du är såpass intresserad att du vill äga de titlar du räknar upp så finns det faktiskt andra böcker som är än mer relevanta. JRR Tolkien: a Biography av Humphrey Carpenter är nästan ett måste, och när du har så här många böcker kan du också ha nytta av en uppslagsbok, jag rekommenderar The Complete Guide to Middle-earth av Robert Foster. En sista bok som du också säkert skulle ha glädje av är The Tolkien Reader, ett hopkok av texter från JRRT:s penna. Det finns mycket till att välja bland, men som sagt: med det du räknar upp kommer du långt.


28. Fråga:
Har ni eller kommer ni att få The Complete History of Middle-earth, ISBN 0007105088, till försäljning, alternativt:
The Complete History of Middle-earth ISBN 000710507X
The Complete History of Middle-earth ISBN 0007105088
The Complete History of Middle-earth, Part 1 ISBN 0007105053
Complete History of Middle-earth: Lord of the Rings - Part 2 ISBN 0007105061

Jonas

Svar:
Detta är alla HOME-böckerna i samma band, en bok som vi har haft och säkert har möjlighet att ta in, men då bara på specialbeställning. Det är ju Harper Collins som ger ut dem, så finns de bara i tryck så ska de gå att få tag på för oss. Att specialbeställa kostar inget extra, det enda du behöver göra är att kontakta bokhandeln och be oss beställa in böckerna åt dig. Säg att de ska finnas i tryck hos Harper Collins, be att få tala med den som beställer in Tolkienböcker om det skulle bli några problem.


29. Fråga:
När dog Tolkien?

Bosse Bäver

Svar:
Söndagen den 2 september 1973.

Robert Östberg


30. Fråga:
Hej!
Här kommer lite fakta om Sagan om De tre magiska stenarna, min nya berättelse som utspelar sig i Tolkiens värld:

Handling:

Det har varit lugnt i Midgård rätt länge nu. Mordor finns inte längre, istället är där ett vackert land med gröna ängar och skogar. Där ligger även det numera expanderade Gondors huvudstad Minas Elessar, där Legolas och Gimli Elessar föds. De är söner till Faragorn den Store och kommer ge nytt hopp till Arda. Men samtidigt i det gamla Rohan (detta land finns inte längre, det nya
Rohan ligger i Ithilien) så hittas de tre Silmarillerna. Manwë skickar Gandalf den Vite till Gondor för att vaka över dem men det är försent. Den sista av de onda maiorna, Estirion, jagar efter Silmarillerna med sina nya orcher sarak-hai, som tål i princip allting. Om de huggs i magen, då känner de inte något och dör inte av blodförlust. Det enda sättet att döda dem är att halshugga dem eller att hugga dem rakt i hjärtat. De kan springa hur långt som helst utan att få mjölksyra eller känna trötthet. Gandalf åker till Gondor och varnar Legolas och Gimli och deras far Faragorn som dräps i ett av orchernas försök att ta över Minas Elessar. Legolas och Gimli är de enda som har mod nog att jaga efter Silmarillerna. Men vilka kommer först till De tre magiska stenarna...

Karaktärer:

Legolas Elessar: En av Elessartvillingarna. Blir senare kung över Gondor som numera täcker Mordor. Är mycket effektiv i närkamp med svärd och yxa. Är den bäste i sin klass på svärdsfäktning. Besegrar i slutet Estirion i en vild svärdsfight. Älskar sin bror över allt annat och tänker på hämnd när Gimli dödas. Gifter sig senare med Morwena Flordolmién.

Gimli Elessar: Den andre av Elessartvillingarna. Är en mycket effektiv bågskytt, precis som sin far. Han döptes efter en av hans förfäders bästa vänner. Han är ivrig på att få uppleva ett äventyr men den känslan kommer stå honom dyrt, då slutar spetsad på ett spjut som går rakt genom kroppen på honom.

Lord Estirion: Är en kraftfull maia som kan mäta sig med
Sauron den store. Letar efter Silmarillerna för att kunna krossa Manwës storslagna rike i Valinor. Är så ond så att han möter ett mäktigare straff än tomrummet för sina synder: Förintelse.

Morwena Flordolmién: En mycket vacker ung kvinna med krut i blodet. Är mycket bra på fäktning och är uppfostrad som en man. Precis som Éowyn var en gång i tiden. När hennes far Boromir V dödas så hjälper hon Legolas, Gimli och Gandalf att hitta Silmarillerna. Gifter sig senare med Legolas.

Gandalf den Vite: Numera den högste i Rådet. Sänds av Manwë den Store till Midgård för att vaka över Silmarillerna men hejdas av ett stort slag vid Minas Elessar där han hjälper till. Är vägvisare till Legolas och Gimli precis som han var vägvisare åt Frodo och Sam. Är god vän med Radagst den Brune. Sänds för sina goda gärningar till slut upp till Illúvatar.

Kung Faragorn den store: Far till Legolas och Gimli Elessar. Dödades under slaget om Minas Elessar.

Radagast den Brune: Näst högst i Rådet och god vän med Gandalf. Hjälper
precis som resten i Rådet till i slutet med att föra bort Estirion.

Boromir V: Landshövding i Nya Rohan. Far till Morwena. Dödas av Estirion själv.

Ringinzalion den Röde: En av de nya i Rådet, går alltid klädd i rött (obs: min favorit efter Gandalf i den här berättelsen). Hjälper till att driva bort Estirion.

Melserke den Gule: En av de nya medlemmarna i Rådet. Ser också yngst ut. Har gult hår och skägg.

Alkcarka den Gröne: En ny medlem i Rådet. Går klädd i Grönt och är en älskare av grönska.

Förändringar på Midgårdkartan i SODTMS: Rohan ligger numera i Ithilien. Mordor har inneslutits av Gondor. Isengård är nya Ithilien. Resten är det samma. Berättelsen utspelas år 2345 i fjärde åldern.

Sauron X

Svar:
Hej Sauron! Stort tack för rapporten om hur det går med dina sagor. För er som inte är insatta kan jag berätta att skribenten författar ett antal berättelser förlagda i Tolkiens sagovärld, varav en del så småningom kommer publiceras på Tolkiens Ardas sidor.
Jag tycker verkligen att du har gjort framsteg, det här verkar bli din bästa berättelse hittills! Jag blir direkt sugen på att läsa den när jag ögnar igenom din rapport, när kan det tänkas bli klar?

Anmärkningar:
Lord Estirion: "Lord" är en engelsk titel och passar kanske inte så bra i en berättelse på svenska, om man nu inte vill ge intrycket av en engelskspråkig miljö. En ändring av denna titel till exempelvis "furst" vore kanske en idé?
Att tänka på när det gäller konceptet att han i slutändan helt förintas är att detta inte kan vara någon lätt sak att utföra. I Tolkiens värld förintas inga tänkande varelser, deras själar färdas alltid någonstans. Därför kan jag tänka mig att den förintande åtgärden kan bli ganska komplicerad, möjligen måste de som förintar demontera hela hans ande och sprida ut delarna. Som maia är han ju en ainu, och sådan kunde inte förintas i första taget. Men fortsätt för allt i världen på det inslagna spåret, bara förintelseprocessen blir svår så...

Gandalf den Vite: Att Gandalf återkommer skulle kunna ses som kontroversiellt, men jag har inget emot det. Det bör dock vara tydligt att detta är ett extremfall, för det var ju aldrig tänkt att han skulle återvända, situationen bör verkligen vara desperat. Antagligen skulle Gandalf ställt sig ovillig till att återvända.

Övriga saker du nämner tycker jag låter bra eller mycket bra. Strålande jobbat helt enkelt!

En sak att fundera på att den tanke som Tolkien har presenterat om att en större fysisk katastrof ska ha ändrat kontinenternas utseende från hans kartor till dagens läge, se fråga 13 i faq:en. Fan fiction som utspelar sig i fjärde åldern skulle med fördel kunna ge sig i kast med denna fråga.


31. Fråga:
A: Han som dör i den nya filmen är alltså Théodens son (Theodren?). Är han pappa till Eomer och Éowyn?

B: Hur blev Arda till?

C: Jorden heter ju Arda, är Midgård själva platsen då eller är det tidsåldern?

D: finns det andra ställen på Arda eller är Fylke, Bri, Vattnadal med mera "hela" världen?

Dunmacariel

Svar:
A: Théodred är Théodens son och han är kusin till Éomer och Éowyn (som är barn till Théodens syster).

Robert Östberg

B: Faktum är att Arda blev till genom ainurs musik. Ainur var de varelser som Ilúvatar skapade först av allt, innan det fanns något annat än tomrum. Ilúvatar gav ainur ett musikaliskt tema att framföra, och resultatet av det blev en vision av Arda. Sedan fick ainu i uppgift att färdigställa Arda efter de visioner som de fick efter det att de sjungit för Ilúvatar. Kapitlet "Ainulindalë" i Silmarillion berättar om hur det gick till i detalj.

Johan Sandberg

C: Jag förstår inte riktigt frågan om jag ska vara helt ärlig, men jag svarar så gott jag kan. Arda är hela världen, Midgård är en kontinent i densamma. Begreppet Midgård är alltså en geografisk plats och således inte på något sätt kopplat till tid.

D: Kartorna som finns i SOR täcker inte på långa vägar hela Arda. Sekundära källor har dock producerat kartor över större delar av kontinenten Midgård, bland dessa märks rollspelstillverkarna Iron Crown Enterprises gamla MERP-moduler samt Decipher Games nysläppta kartset. Karen Wynn Fonstads The Atlas of Tolkiens Middle-earth (SF-Bokhandelns artikelnummer: 9468) är en kartbok som täcker hela Arda, den rekommenderas varmt! Se också fråga 13 i FAQ: en och fråga 1 den 21/12 2001.

Gustav Dahlander


32. Fråga:
Vem var Legolas mamma?

[Anonym]

Svar:
Tolkien har aldrig nämnt något om den saken, tyvärr.


33. Fråga:
Hej Johan!
Jag undrar vilken släkt Aragorn tillhör...

Anders Johansson

Svar:
Hej Anders!
För att reda ut Aragorns släktförhållanden får man gå långt tillbaka i tiden. Till att börja med var Aragorn en ättling till númenoranerna, och tillhör därför denna släkt (eller ätt, om man så vill). Númenors härskarklass räknar sitt släktskap tillbaka till Elros, bror till Elrond Halvalven. Elrond valde att räknas till alvernas släkte, medan Elros valde att räknas till människornas. Så Aragorn har alvblod såväl som människoblod i sina ådror.

För att sedan komplicera det hela ännu mer så var Elronds och Elros föräldrar Eärendil och Elwing, som båda var halvalver. Eärendil var i sin tur son till Idril Celebrindal, dotter till Gondolins herre Turgon, och Tuor som var människa. Elwing var dotter till Dior, vars föräldrar var Lúthien och Beren Erchamion. Lúthien var dessutom, för att röra till det ännu mer, dotter till alvkungen Thingol och Melian, som var en av maiars släkte.

Så Aragorn är släkt med både alver och människor och har dessutom ett par droppar blod från maiar i sig. Släktförhållandena för Aragorn reds ut på ett bra sätt i slutet av Silmarillion. Läs gärna igenom de släktträd som finns där för mera information!

Johan Sandberg


34. Fråga:
Hejsan!
Först och främst, tack för en suverän spalt! Jag har några frågor som jag hoppas få svar på:

A: Hur förökar sig orcher? Fanns det "orchkvinnor" också?

B: Hur gammal var egentligen Aragorn när allt i böckerna utspelade sig? Jag läste att han och Arwen hade varit förlovade i 70 år.

C: Hur gammal blev Aragorn, och hur kunde han bli så gammal?

Tack på förhand!

Celiviel

Svar:
Hej Celiviel! Vi tackar för berömmen, sådant är alltid trevligt att höra.

A: Tolkien nämner ju att dvärgarna har kvinnor. Dvärgarna har, i motsats till de andra folkslagens felaktiga föreställningar om att dessa skulle vara sprungna direkt ur jorden, kommit till på det vanliga sättet. Omgivningens fördomar har enligt Tolkien kommit sig av att dvärgakvinnorna blott utgör en tredjedel av dvärgasamhället, är väldigt lika männen samt att de mestadels håller sig i skymundan. Det faktum att mansdvärgarna, på grund av sin kärlek till skatter och hantverk, sällan hade tid till några romanser, ledde detta så småningom till att dvärgastammen kraftigt minskade, vilket förmodligen lade grunden till deras undergång.

Min teori är att orcherkvinnorna, liksom dvärgakvinnorna håller sin undan från omvärlden. Orcher gillar ju inte dagsljus, så den saken borde inte vara så svår att tänka sig. Tolkien berörde själv aldrig frågan om orchernas kvinnor, men alverna förökar sig ju på vanligt sätt, och orcherna var ju från början quendi. En tolkning som gjorts av saken är i alla fall rollspelstillverkarna Iron Crown Enterprises version: de säger att orchernas kvinnor enbart vistades i de djupaste hålorna och tog hand om avkomman, hanarna sprang ju omkring utomhus bara då och då. Det tycker jag låter vettigt, att Orcherna inte skulle ha några honor ser jag som tämligen orimligt...

B: Aragorn var 88 år år 3019 i tredje åldern, då Ringens krig har sitt klimax. Det stämmer alltså att han och Arwen varit förlovade i ungefär 70 år.

C: Aragorn blev 208 år, han dog år 120 i Fjärde åldern. Han uppnådde denna höga ålder för att han var av är av dúnedains ätt, ett folk som vid första ålderns slut för sina bedrifter välsignades med ett långt liv och en vacker ö att bosätta sig på, man kan läsa mer om saken i Silmarillion. Se också fråga 33 ovan.


35. Fråga:
Hej!
Jag har just köpt de två första delarna av Tolkiens mästerverk, på engelska. Problemet är följande: Den första boken är publicerad av ett förlag i USA (Delrey) och den andra är utgiven av ett brittiskt förlag (Harper Collins). Nu undrar jag om det är någon skillnad mellan de brittiska utgåvorna och de amerikanska?

Professor X

Svar:
I princip så ska det bara vara omslagen som är annorlunda. I vissa fall väljer det lokala förlaget att konvertera verket till sin egen dialekts grammatik, i det här fallet skulle alltså detta vara amerikanska. Jag tror dock inte att det gjorts när det gäller LOTR, Tolkiens särprägel är så stark att det bara skulle uppstå fel.


36. Fråga:
Hej!
Jag har en "big" fråga som jag har gott och grubblat på jättelänge. Alla frågar ju hur Gollum kom ut ur Moria, men den "bigga" frågan är ju egentligen hur orcherna tog sig ut.

Jag vill också säga att den här sidan är görbra!!!

Lisa the Fantasy

Svar:
Hej igen Lisa! Kul att du gillar Tolkiens Arda. Du har helt rätt om att frågan om hur orcherna tog sig ut är betydligt intressantare än den som berörde Gollum enbart. Faktum är att frågan har varit uppe för diskussion ett flertal gånger, inte minst i samband med debatten om hur Gollum tog sig ut, som rasade som värst i Tolkiens Arda nummer 2-4. Gollum kom ju med största säkerhet ut genom att använda alternativ till Khazad-dûms bro, orcherna kände också till dessa andra vägar men vågade sig inte efter förrän mörkret fallit. Se frågan "Hur kom Gollum ut ur Moria?" i Tolkiens Arda nummer 4 för en bra sammanfattning av det hela.


37. Fråga:
Hur gammal är Gandalf?

Sarah Ahlung

Svar:
Gandalf är i grund och botten ainu och skapades därmed innan världen och kommer finnas kvar efter dess undergång. Han är med andra ord ganska gammal, exakt hur många år han räknat in kan man inte säga.


38. Fråga:
Tjaba!
Vill börja med lite beröm: Fantastisk sida! Jag har spenderat timme efter timme här och ändå finns det texter som jag inte hunnit ta mig igenom än. Keep up the good work.

Nåja, nu till min fråga: Jag undrar om ni känner till några andra författare än Tolkien och amatörer (inte alls illa menat) på Internet som skrivit fortsättningar av Tolkiens berättelser, som exempelvis om vad som skulle kunna hända efter Härskarringen. Skulle vara fruktansvärt uppskattat att få läsa några sådana...

Aja, tack och hej!

Robin Nyström

Svar:
Hej Robin! Tackar för berömmet, det är verkligen kul att höra att sidorna håller en längre tid. Det finns ju alltså gott om fan fiction på Internet, men utöver denna så är det svårt att hitta berättelser som utspelar sig i Arda av andra än Tolkien. Ett första hinder för ett sådant projekt är ju upphovsrättslagarna. I Letters kan man läsa om hur Tolkien förbittras över hur någon försöker skriva en "uppföljare" på LOTR, och till slut konstaterar att ett sådant projekt inte går att stoppa. Jag vet inte om denna "uppföljare" någonsin skrevs eller gavs ut, men jag har i alla fall aldrig hört talas om den på annan plats än i Letters. Noterbart är hur kraftigt Tolkien protesterade mot projektet, han kallade bland annat författaren för "...this young ass...", vilket inte direkt är ett språkbruk som man är van vid att höra från den käre professorn. Hur lagarna ser ut idag vet jag inte, men jag skulle som sagt misstänka att det skulle vara svårt att driva igenom ett sådant projekt. Vi får helt enkelt nöja oss med Internets fan fiction, se exempelvis sajten Henneth Annûn Story Archive under Länkar.


39. Fråga:
Hej Tolkien Arda!
Jag fick nyttiga svar på mina frågor i nummer 13, insändare 4, däribland en länk till sidan http://www.tolkien-archives.com/library/essay_select.php?essay_id=20#wht vilken innehöll en rad förtydliganden kring ringarna. Samtidigt vill jag återigen lyfta fram förra veckans fråga C: hur kan den Enda haft makt över de tre och varför sägs det att de kommer förlora sin kraft då den Enda förstörs?

Under rubriken "What happened once the One was gone?" vid ovan nämnda länk beskrivs denna frågeställning i detalj. Problemet är att jag inte ser någon logik i resonemanget. Exempelvis säger Elrond att antingen kommer De tre att bli fria eller så kommer de att förlora sin makt. Han är rädd att det andra alternativet kommer inträffa, medan jag personligen tycker att det första alternativet verkar vettigare.

Efter att Celebrimbor tillverkat de obetydliga, De sju och De nio tillsammans med Sauron gjorde han i hemlighet De tre. Då måste han ju ha gjort dem med syftet att hindra tidens tand. Vid den tidpunkten fanns inte Den enda. Då borde man ju kunna dra slutsatsen att de tre är _oberoende_ av Den enda, om man nu kan tillämpa logik när man har att göra med alvringar. Sedan smider Sauron i sin tur i hemlighet Den enda för att styra de andra ringarna. Jag kan förstå att han möjligtvis har kunskapen att kunna kontrollera de sju och de nio, eftersom han var med då de smiddes, i synnerhet om han illvilligt lagt till egna bakdörrar och krokar i dem. De innehöll ju redan element av Saurons natur (ondska) för att bli extra intressanta och användbara. De tre däremot bör han ej ha känt till, och även om han mot förmodan gjorde det, hur skulle han kunna ta makten över dem? Med samma resonemang skulle han kunna ta makten över vad som helst utan att ha någon inblandning i det, och det skulle vara en aning för mäktigt för en ainu.

Antag att Den enda aldrig funnits. Skulle De tre då ha tappat sin kraft? Eller är det så att de på ett underligt sätt blev stärkta av att Sauron tillförde världen en ond ring? Skulle de tre ha varit svagare om den Enda aldrig funnits?

Jag vet inte om det finns ordentliga svar på detta. Kanske är det till och med så att Tolkien själv inte lyckades reda ut detta beroende mellan ringarna. Han visste att han ville ha ett dilemma för alverna och att de var dömda att försvinna från Midgård, men motivet var kanske omöjligt att få att klaffa helt och hållet.

Mattias

Svar:
Saurons lärde dem att göra ringarna, och kanske i själva tillverkningssättet låg någon form av "fälla" som länkar ringarna till Sauron, och senare till Den enda ringen? Faktum är att jag kan ge dig rätt i din kritik mot logiken, men nu var det så i alla fall. På något sätt, tror jag, var alla ringarna genom sin tillverkning bundna till Sauron. Sauron förde över den bindningen till Den enda. Så när Den enda förstörs blir de andra ringarna obrukbara.

Som du själv skriver så var meningen att alvernas tid skulle ta slut, och på något sätt måste ju då makten från alvringarna tas bort.

Johan Sandberg


40. Fråga:
Vad hände med de tre alvringarna och de sju dvärgringarna?

Anindo

Svar:
Alvringarna togs till andra sidan havet med samma skepp som bar bort Frodo från Midgårds kuster, se också ovan. Sauron tog tillbaka tre av dvärgringarna, de övriga fyra förstördes av drakar. Dvärgarna blev inte korrumperade av ringarna på det sätt Sauron planerat, något som var en stor missräkning och vredgade honom mycket, varför han senare sökte återta dem. Det är inte känt huruvida han sedan hade någon användning av ringarna. Vad som hände med de tre återstående dvärgringarna när Mordor föll är okänt, kanske förgicks de också i förödelsen.


41. Fråga:
Tja Gustav, tack för det senaste svaret. Lite fler frågor som jag gärna skulle få svar på:

A: Att Elrond var med i den sista alliansens krig, sägs det i boken (svenska versionen)? I så fall så har jag missat det.

B: Det här med första åldern och andra åldern och så vidare: hur länge är en ålder?

C: Hur gammal kan en människa bli i Tolkiens sagovärld?

D: Jag har inte förstått mig på Gandalf, är han en ainur, istari eller en maia? Jag blir förvirrad...

E: De tolv böckerna, är de bara på engelska?

F: Det finns många olika alviska raser har jag noterat, hur många raser finns det och vad är de får skillnad på dem?

Funderingsfrågor:

G: En bra fråga jag undrar över är varför Sauron bara tänker ta över Midgård, när det finns två andra kontinenter.

H: En annan bra fråga är: har Tolkien kommit på all denna historia? I så fall: vilken j*vla fantasi!

I: Skulle vilja fråga dig, Gustav, vilken är din favoritbok av Tolkien?

Skulle vara kul att få svar på dessa frågor och höra vad du tycker om funderingarna...

Tja då,

Tobbe

Svar:
Hej Tobbe! Här är svar på frågorna:

A: Jo visst sägs det i SOR att Elrond var med under den sista alliansens tid, han nämner det själv under rådslaget i Vattnadal.

B: En tidsålder i Arda kan vara av lite varierande längd, utmärkande för att den tar slut brukar en betydelsefull historisk händelse vara. Den första åldern var inte mer än 600 år, den andra blev nästan 3500 år gammal, den tredje precis över 3000.

C: En människa har ungefär samma livslängd i Tolkiens legendarium som idag, det finns dock undantag, se frågan om Aragorns släktskap ovan.

D: Han är en ainu. Ainur är uppdelade i olika "raser", en är maiar, en annan valar. Gandalf är en maia. Vissa maiar invaldes i Istariorden i tredje åldern, Gandalf var en av dessa. Han är alltså både en ainu, en maia och en Istari samtidigt...

E: Med "de tolv böckerna" utgår jag ifrån att du syftar på The History of Middle-earth.. Del ett och två, De förlorade sagornas böcker, finns översatta till svenska. Vad gäller övriga delar så är vi fortfarande hänvisade till engelskan.

F: Se Björn Froméns utläggning nedan för en utförlig beskrivning av de olika alviska släktena.

G: Ja, det är en intressant iakttagelse. Anledningen måste dock vara att dessa är så sparsamt befolkade att de är fullkomligt ointressanta för Sauron. Det innebär inget tillskott vad gäller makt att kontrollera dessa tomma landområden. Vad ska man med hela Grönland till när man kan få en kvadratkilometer olja i Irak? Det kan dock vara så att Sauron faktiskt kontrollerar dessa, en av kontinenterna kallas ju för "The Dark Land", vilket implicerar viss Sauronisk influens. Tolkien har dock inte skrivit något om detta, så vad jag säker här är mest spekulationer.

H: Jo, man kan nog säga att han kom på legendariumet själv. Som alla goda berättare hade han ju influenser, men han lyckades också med att skapa något extremt unikt, en stor bedrift. Han hade inte heller hjälp av särskilt många korrekturläsare om man jämför med hur många författare arbetar idag, så jag håller med dig: han hade rätt bra fantasi...

I: Tackar som frågar. Att välja känns extrems svårt, men i slutändan måste nog ändå valet falla på The Lord of the Rings. Vill du ha en specifik del så blir det The Fellowship of the Ring, där är miljöerna mest varierande.


42. Fråga:
När blev Gandalf grå?

Hampus

Svar:
En strålande fråga! Med största säkerhet så har trollkarlarna sina färger som tecken på deras roll i Istaris orden, de lär alltså inte haft dem innan de anslöt sig till denna. Gandalf bör således ha blivit grå runt år 1000 i tredje åldern.


43. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar om det är någon som ska översätta Härskarringen igen till svenska, för den nuvarande är skitdålig? Jag och många med mig skulle då bli jätteglada. Hoppas att ni hör av er!

Med vänliga hälsningar,

Johannes

Svar:
Många skulle bli glada om en nyöversättning kom, och den nuvarande kommer ju inte att vara för evigt, det har även Norstedts konstaterat. Jag tror att det är fullt realistiskt att hoppas på en ny svenska version någon gång inom de kommande 20 åren...


44. Fråga:
Hej!
Hur stor skillnad är det mellan den engelska versionen av Härskarringen och den svenska översättningen av Åke Ohlmarks? Skiljer sig handlingen mycket? Vilken version rekommenderar ni?

Per E

Svar:
Hejsan! Åke Ohlmarks tog sig vissa konstnärliga friheter när han översatte LOTR som man kan se som kontroversiella, detta har medfört att handlingen skiljer sig på flera punkter i boken jämfört med originaltexten. Jag rekommenderar helhjärtat den engelska versionen, Tolkien var en bättre författare än Ohlmarks.


45. Fråga:
Tjo!
Tänkte inleda min lilla insändare med en kommentar innan jag kommer till själva frågan. [A:] Jag tror att det var i nummer 14 av Tolkiens Arda -- Magasinet, fråga 9, som frågan varför lösenordet till Moria var alviska fanns. Jag har fått för mig att dvärgarna i Moria bedrev "handel" med alverna i väst (främst mithril) på "den gamla goda tiden". Borde inte detta vara en bekväm ursäkt för att ha lösenordet på alviska?

Nåväl, min fråga är som följer [B:]: Om man vill fördjupa sig i omständigheterna kring alvernas och människornas "sista allians" (den vars konsekvenser fick andra åldern att ta slut), har ni då några bra tips på var man kan hitta mer information?

Tack på förhand!

Mikko K

Svar:
A: Visst är det så, och det nämndes i svaret på frågan i förra numret att vänskapsbanden med Eregions alver lär ha varit en viktig faktor när det gällde att välja språk för lösenordet.

Gustav Dahlander

B: Michael Martinez, ett känt namn inom sf och fantasy fandom, har publicerat en essä om detta på Suit101.com. Adressen till essäen, som är i tre delar, är http://www.suite101.com/article.cfm/tolkien/69542
http://www.s ite101.com/article.cfm/tolkien/69544 och
http://www.s ite101.com/article.cfm/tolkien/70973

Jag har inte studerat essän i detalj, men vet att Martinez är otroligt kunnig, så jag tror att det som står där kan hjälpa dig att komma vidare med din fördjupning.

Martinez har också skrivit boken Visualizing Middle-earth samt en gratis e-book, Parma Endorion: Essays on Middle-earth, som går at ladda ner på
http://www.free-ebooks.net/fan_fiction.html

Den handlar i och för sig inte om din fråga, men är en intressant läsning för den som vill ha andra människors åsikter om Tolkiens värld.

Johan Sandberg


46. Fråga:
Joo... det är så att jag har undrat över en sak: hur skulle överhuvudtaget någonting kunna överleva i Midgård under stjärnornas åldrar? Jag menar: utan solen skulle det väl vara konstant istid och det skulle aldrig ha vaknat några alver.

Svar:
Geotermisk energi! Antagligen var Ardas inre varmare då så att själva värmen från Arda höll isen borta. Eller så trollade Illúvatar med värmen så att det blev varmt i alla fall. Som du säkert förstår så chansar jag bara nu, jag har inte hittat något om hur vår professor tänkt sig det hela. Men det här med geotermisk energi stämmer i alla fall för hur vår planet hade det i sin barndom.

Johan Sandberg


47. Fråga:
Hej!
Jag har börjat plöja igenom Bilbo igen efter många år och fastnade vid att Gandalf en gång nämnde några varelser kallade svartalver. Vad var de för några som levde i norr? Finns det vidare texter om dem någonstans? Och vad är skillnaden mellan dem och alverna?

Ina

Svar:
Hallå Ina! "Svartalver" används på några ställen i Bilbo som översättning av originalets "Hobgoblins". Detta begrepp är synonymt med "uruk-hai". De är alltså inga alver alls, utan orcher.


48. Fråga:
Hej, jag är ett stort Tolkienfan som har en liten fråga. Gimli son av Glóin kommer ifrån De ensliga bergen, är dessa samma sak som Det ensamma berget? Om det inte är det så vart ligger då De ensliga bergen, att de ligger norrut det förstår jag, men var på en Midgårdskarta?

Tack på förhand!

Johan Veghed

Svar:
Hej Jonas! Du kan vara lugn dessa båda namn refererar båda till Erebor, Det ensamma berget. Att två olika namn finns på samma sak beror helt enkelt på en slarvig översättning.


49. Fråga:
I vilken ordning kommer alla böckerna, kronologiskt?

Fredrik

Svar:
Första skulle jag egentligen behöva ha reda på vad du menar med "alla böckerna", men jag ska försöka svara ändå. Detta är den kronologiska ordningen på de viktigaste böckerna:

1. Silmarillion
2. Bilbo: en hobbits äventyr
3. Sagan om ringen
4. Sagan om de två tornen
5. Sagan om konungens återkomst

Övriga böcker, som exempelvis Ringens värld, Sagor från Midgård och HOME-böckerna, hoppar oftast in lite här och var i de olika åldrarna, och kan därför inte på detta sätt placeras på en tidslinje.


50. Fråga:
Hej. Letar efter en analys av Härskarringen. Det skulle vara jätteintressant att läsa. Var kan man få tag i en sådan mån tro?

Med vänliga hälsningar,

Linnea

Svar:
Hej! Det formligen kryllar av analyser av Tolkien verk, både i bokhandlarna och på Internet. På svenska kan jag rekommendera Colin Duriez En guide till Tolkien och Sagan om ringen, på engelska kan du finna 100-tals böcker, ett exempel är Hobbits, Elves And Wizards av Michael N Stanton (art nr 46153). Båda dessa titlar finns i SF-Bokhandeln.


51. Fråga:
Hej!
Jag läste i Tolkiens Arda att ni hade en replica av Härskarringen till salu. Jag skulle vilja köpa en men kan inte hitta den i katalogen. Jag skulle behöva veta artikelnummer och så.

Med vänliga hälsningar,

Cormalanndil

Svar:
Hej Cormalanndil! Tyvärr är Den enda ringen tillfälligt slut, men vi gör allt som står i vår makt för att snarast få in nya. Artikelnumret är 13883, det går bra att förhandsboka.


52. Fråga:
Hejsan!
I The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen så ser man ju, att när brödraskapet når Moria så var det länge sedan dvärgar bodde där, allting är ju förfallet och så, och det var Balin som hade härskat där. Men Balin var väl med Bilbo på äventyr? Och åren mellan Bilbos äventyr och när brödraskapet når Moria är väl inte mer är kanske 60 år, eller? Hur har allt hunnit bli så på bara några år?

Har jag fått allting om bakfoten eller stämmer det till viss del
(tänker så det knakar)?

Hälsningar,

Emil

Svar:
Hallå där! Dvärgarna lämnade Moria under tredje ålderns 1900-tal, då Balrogen väcktes ur gömmorna. Balin återvände till gruvorna för att på nytt starta en koloni bara några decennier innan Ringens brödraskap passerade, men dessa dvärgar var alldeles för få till antalet för att de skulle kunna rusta upp någon betydande del av det gamla Dvärgaklyft. Deras koloni blev i slutändan utplånad av orcherna och de dräptes alla. Det är alltså inte så konstigt att det är lite dammigt i filmens Moria, merparten av gruvorna har ju stått orörda i över 1000 år!


53. Fråga:
Hej!
Jag läste någonstans att Galadriel var Arwens mormor, men fick på annat håll även höra att hon också var Arwens farmor! Hur är det egentligen?

Linda

Svar:
Hej Linda! Galadriels dotter är Celebrían som fick Arwen tillsammans med Elrond, Galadriel är alltså mormor till Arwen. Allt annat är fel.


54. Fråga:
A: Varför kan man inte döda en maia?

B: Hur kunde balroger och Saruman dö av vanliga vapen?

C: Är det så att de blir försvagade om de blir onda, eller hur ligger det till?

Pherdacil

Svar:
A: Det stämmer att maiar inte kan bli dödade. Det enda som kan hända är att deras fysiska kropp förstörs, och uppenbarligen kan då vissa särskilt mäktiga individer forma sig en ny kropp, Sauron kan göra det. De flesta maiar svävar dock istället "hem" till sina egentliga herrar: valar, som då får avgöra deras öde. Detta är vad som händer när exempelvis Saruman dör, valar är dock här så säkra på sin sak att hans ande inte kommer långt innan en kall västanvind motar bort honom mot öster. Vad som händer med illgärningsmän av denna grad är ganska oklart, Sauron vet jag i alla fall placerades på samma plats som Morgoth; i Tomrummet utanför världens cirklar, se Silmarillion för mer om detta.

B: Vapen "dödar" inte maiorna, de förstör bara i värsta fall deras fysiska kropp.

C: Ondskan kan både stärka och försvaga en maia - balrogerna blev "fångade" i sin gestalt på grund av sin ondska, men de blev samtidigt väldigt starka. Se även svar A.


55. Fråga:
Jag undrar när ert nästa nummer kommer ut? Tack på förhand!

Tom Bombadill

Svar:
Våra nummer kommer ut en gång i veckan på lördagar, nu har vi just haft ett kort juluppehåll på en vecka, men framöver så blir det som vanligt igen - ett nummer i veckan!


56. Fråga:
Hej!
Jag har en fråga till er på Tolkiens Arda: ni sa i nummer 1 av Tolkiens Arda 2002 att Bilbo höll på att filmatiserats, och jag undrar om den verkligen gör det eftersom ni verkade lite osäkra...

Jag vill också säga att den här sidan är gör bra!

Frodo

Svar:
Saken var den att uppgifterna gällde en fanproduktion, alltså ingen storskalig filmatisering med fullständiga rättigheter. Se Rand ál Thors fråga i Tolkiens Arda nummer 1 2002 för alla uppgifter.
Tackar för komplimangen!


57. Fråga:
Hej!
Är en extremt stor Tolkienfan och har varit inne och plöjt igenom eran läsning många gånger sedan den kom upp. Mycket intressant!!! Nu till frågorna:

A: Istari kallas på det allmänna västlandsspråket för "trollkarlarna". Innebär det att det endast är de som kan bruka magi, bortsett från vissa höga alver? Med magi menar jag inte bara runor och sådant utan också eld, och ljusmagi som Gandalf använder vid vissa tillfällen. Kan människor utbilda sig till trollkarlar? Till exempel: det står någonstans att Häxmästaren av Angmar en gång i tiden var en mäktig krigare och trollkarl av människor.

B: Är områdena och orterna i det forna Arnor helt tomt på folk vid tiden för LOTR (bortsett från utbyggdsjägarna). Tänkte mest på orterna Fornost och Annúminas (finns med på kartan i den engelska versionen).

C: Finns det drakar kvar efter det att Smaug dödats, under Ringens krig? Om det gör det varför brukar i så fall inte Sauron dessa?

D: Följer alla alver med alvernas skepp vid slutet av den tredje åldern eller stannar de alver som inte skådat De odödliga landen kvar i Midgård även långt in i fjärde åldern?

Tobias Löfgren

Svar:
Hej Tobias! Tack för komplimangerna!
A: Ja, människor kan uppenbarligen i vissa sällsynta fall utveckla magiska egenskaper. Det förefaller som att Ilúvatar, valar, maiar, ljusalver, alver, människor och dvärgar med flera, i fallande skala, kan bruka magi, de tidigast nämnda väldigt påtagligt, de senare under betydligt hårdare restriktioner. I Tolkiens legendarium sätts det likhetstecken mellan "trollkarl" och Istari, andra magibrukare skulle alltså på sin höjd kunna titulera sig "magiker". Se insändaren Magi i Midgård i Tolkiens Arda nummer 6 2002 för mer om ämnet.

B: Nej, men till mycket stor del. I Bri och Fylke bodde det ju fortfarande folk, och små stammar och byar av olika människofalanger fanns tveklöst lite här och var. Det räcker med att notera folkvandringen upp längs Gröna vägen som beskrivs i SOR(1) för att kunna konstatera att det gamla Cardolan ingalunda var helt folktomt. Men vid tiden för LOTR var det ändå i Arnor mycket glest med folk, det går det inte att neka till.

C: Visst fanns det drakar kvar även efter Smaug, Tolkien har förklarat att detta är en självklarhet, "drakarna var ju verksamma ändå fram till modern tid". Man kan inte säkert säga att Sauron inte använde någon drake under Ringens krig, sådana kan mycket väl ha varit verksamma i andra delar av Midgård. Men faktum är också att Sauron aldrig var lika bra som Morgoth på att kontrollera drakarna, och få dem att gå hans ärenden. Drakarna var ganska vilda och självständiga vid den här tiden.

D: En del stannar, absolut. En betydande del av Midgårds alvpopulation lämnade oss aldrig för Odödliga landen. Vad som hände med dessa är oklart, antagligen bleknade de bort och blev mer "älvlika". De lär ha varit de som aldrig skådat Amans ljus som varit minst benägna att fara, så den stora majoriteten av kvardröjarna lär ha tillhört dessa släkten.


58. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar vad Midgårds "gud" hette?

Tack på förhand...

Erica

Svar:
Hejsan Erica!
Detta var en intressant fråga! Jag har själv många gånger undrat om det verkligen fanns en Gud i Midgård. För att svara på den frågan måste man först bestämma sig för vad en Gud är...

Inom religionen finns det tre läger, teisterna, deisterna och ateisterna.

Teism; från grekiskans theos (gud), är en metafysisk ståndpunkt som uppfattar Gud som en av världsalltet oberoende, personlig skaparmakt. Teismen anser, till skillnad från Deismen, att gudomen är ständigt verksam i världen som försyn.

Ateism; från grekiskans a- (nekande) och -theos (Gud), är den diametralt motsatta uppfattningen, att det inte finns någon Gud.

Mellan dessa kan man klämma in Deismen; från Latinets Deus (Gud), som liksom Teismen hävdar förekomsten av en personlig Gud, men som säger att världen sköter sig själv, och att Gud inte längre griper in, det vill säga att under och mirakler inte förekommer.

Man kan sammanfatta det hela så här:

Teism = Gud finns
Deism = Gud sover/är död
Ateism = Gud har aldrig existerat

Så långt religionsfilosofin.

Tolkiens värld är enligt mig en värld där just Deismen är rådande, oavsett vem/vilka som är Gud. Ringen och Sauron var Midgårds problem, och trots att Valar säkerligen kunnat krossa Sauron valde de att inte ingripa. I och för sig skickades de ut fem Istari för att hjälpa till, men man kan inte kalla det för ett gudomligt ingripande.

Detta för oss då in på valar. Är de gudar? Nej, de flesta som har studerat Tolkiens mytologi är ense om att valar mer är att jämföra med änglar eller beskyddare än gudar, så dessa faller bort. Faktum är att valar skapades av Ilúvatar, så man kan nog inte räkna valar som gudar hur man än försöker.

Ilúvatar då? Han som skapade ainur och med deras hjälp sedan skapade Arda, där Midgård finns? Är han en Gud?

Ja, Illúvatar måste son anses som en Gud, eftersom han ur ingenting har skapat ainur. Han är också det som man brukar kalla för omnipotent, det vill säga att han kan göra vad han vill. Men är han Midgårds gud? I LOTR skickas inga böner till Ilúvatar om hjälp. Möjligen ber man till valar, men tanken på att dessa skulle vara Gudar har jag redan avfärdat. I Silmarillion förekommer Ilúvatar endast då Fëanor svär sin ödesdigra ed, och hans söner refererar till Ilúvatar vid ett par tillfällen. Men någon direkt dyrkan av honom förekommer nog inte.

Tvärt om verkar det som om hela religionen i Tolkiens värld är panteistisk, det vill säga att Gud och naturen är ett, så att förståelse för naturen och bevarandet av den ger dig en slags förening med gudomen. Se bara på alvernas omsorg om naturen och hur de ogillar att till exempel orcherna trampar ner växtlighet. Även Aragorns omsorg om det Vita trädet är en del av detta. Panteister brukar inte ha någon uttalad Gud att dyrka, utan ser allt som ett enda sammanhängande mönster.

Så mitt svar blir, efter en massa utläggningar, att någon egentlig verksam Gud för Midgård finns inte. Och om Gud inte är verksam är jag tveksam till om Gud finns. Däremot finns det "skyddsänglar" (valar) och en Skapare (Ilúvatar). Detta är dock en personlig ståndpunkt, det finns säkert de som skulle svara att Ilúvatar, eller Eru som är ett annan namn på Ilúvatar, är gud i Midgård.

Johan Sandberg


---------------------------
Språk

Tolkiens Arda får alltid in många frågor som anknyter till Ardas språk, och nu fler än någonsin. Här finns detta nummers sådana samlade - en guldgruva för den intresserade.

59. Fråga:
[A:] Hur många olika sorters alver finns det och [B:] vilka fler språk än sindarin och quenya?

Sophia

Svar:
Tolkien hade något varierande uppfattning om dessa ting under olika perioder av sitt liv. Men om vi utgår från scenariot i andra upplagan av LOTR och tredje upplagan av The Hobbit, och kompletterar med detaljer från essän "Quendi and Eldar " i HOME 11, så ser bilden i stort ut så här:

A: Ända från sitt första uppvaknande vid Cuiviénen var alverna (_Quendi_ eg. 'talare' eller _Eldar_ 'stjärnfolk') fördelade på tre släkten eller klaner: _Minyar_ ('ettor'), _Tatyar_ ('tvåor') och _Nelyar_ ('treor'). Treorna kallades också _Lindar_ 'sångare', eftersom de sjöng redan innan de hade börjat tala. Makternas inbjudan till alverna att uppsöka Aman, lycksalighetens land i väster, ledde till splittringen i västalver (_Eldor_ 'utvandrare') och östalver (_Avari_ 'vägrare'). Västalver var alla de som anträdde Den stora resan mot Aman. Dit hörde alla ettor som nu började kallas ljusalver eller _Vanyar_ ('de fagra'), hälften av tvåorna och majoriteten av treorna. Tvåorna bland västalverna kallades djupalver eller _Noldor_ ('de visa'), medan treorna i samma grupp fick namnet _Teleri_ ('dröjarna') eftersom de var de mest vankelmodiga inför valet att lämna Midgård.

Orden _Eldar_ och _Eldor_ har olika ursprung, men ljudlikheten gjorde att man blandade ihop dem. Den segrande formen var _Eldar_ som övertog betydelsen 'västalver' från _Eldor_. Därmed upphörde alltså _Eldar_ att vara synonymt med _Quendi_ (alver i allmänhet); i stället blev det samlande beteckning för Vanyar, Noldor och Teleri.

Vankelmodet hos Teleri visade sig i att många av dem inte fullföljde Den stora resan utan blev kvar i Midgård. Först att avvika var en mindre grupp som fick heta _Nandor_ ('tillbakaträdarna'). Betydligt flera var de som stannade när de nådde fram till oceanen; de fick så småningom namnet gråalver (_Sindar_). Också en avdelning av Nandor dök så småningom upp i Beleriand. De slog sig ned i det grönskande Sjuflodslandet (Ossiriand), och eftersom de dessutom med förkärlek klädde sig i grönt kom de att kallas grönalver (_Laiquendi_). De utplånades som egen folkgrupp vid Beleriands undergång, men deras egen benämning på sig själva, _Lindi_, levde kvar i ortnamnet Lindon.

De Teleri som efter många uppehåll på vägen trots allt kom fram till Aman bosatte sig på dess östkust och blev ett sjöfarande folk. De kallades havsalver eller _Falmari_ ('vågskumsfolket'). Ett gemensamt namn för alverna i Aman var högalver (_Tareldar_), som alltså innefattade Vanyar, Noldor och Falmari.

De enda östalver som källskrifterna låter oss stifta någon bekantskap med är skogsalverna (på sindarin _Tawarwaith_) i Mörkmården och Lothlórien.

B: Den äldsta formen av alviskt språk talades vid Cuiviénen och kallas uralviska (på engelska Primitive Quendian). Redan före delningen i väst- och östalver uppvisade Teleri språkliga särdrag, men under den första fasen var utvandrarnas (eldars) språk fortfarande tillräckligt enhetligt för att kunna ges den gemensamma beteckningen samvästalviska (Common Eldarin). Både uralviska och samvästalviska är förlitterära språk, det vill säga att de aldrig nedtecknades, utan bara är kända genom rekonstruktion från dotterspråken.

Samvästalviskans direkta fortsättning i Aman var högalviskan (quenya) varav ljusalver och djupalver utvecklade var sin variant, vanyarin och noldorin. Noldorin är den form av quenya som sedermera användes i Midgård och Västerness. Strängt taget talade också havsalverna ett slags högalviska, men deras variant hade hunnit bli så pass särpräglad att den - också av havsalverna själva - betraktades som ett eget språk. Det kallas _Amanya Telerin_ eller oftast bara "Telerin", kort och gott. Andra telerispråk är sindarin (gråalviska) och nandorin. Av nandorin omnämns en västlig och en östlig form; den västliga formen var grönalvernas språk som dog ut i slutet av första tidsåldern.

Östalvernas språk splittrades tidigt i en mängd dialekter. Av dem var skogsalviskan sannolikt starkt påverkad av både östlig nandorin och sindarin. Skogsalverna i Lothlórien hade vid tiden för Ringens krig helt övergått till en dialektal form av sindarin.

Fotnot: De alviska folknamnen ovan är hämtade från quenya om inte annat anges.

Björn Fromén


60. Fråga:
Vill lära mig alvspråket. Går det?

Veronica

Svar:
Nej, det går inte att lära sig något av Ardas alvspråk på samma sätt som man kan lära sig till exempel engelska, esperanto eller latin. Orsaker till detta är dels att vi har väldigt lite av sammanhängande texter på alviska (det allra mesta av materialet är ordförteckningar), dels att Tolkien hela sitt liv experimenterade med sina språk och lämnade många centrala detaljer öppna. Däremot kan man studera vad Tolkien skrivit om språken och på det sättet lära sig en hel del om dem.

Björn Fromén


61. Fråga:
Jag skulle vilja veta om det är någon som har översatt alvernas språk. I sådana fall skulle jag vilja veta adressen dit (om dom har en hemsida vill jag veta den)...

Tack!

Malin

Svar:
Det allra mesta av vad som är känt av Ardas alviska språk är också översatt av deras skapare JRR Tolkien. Översättningarna finns samlade på webbplatsen Ardalambion, www.ardalambion.com, som också har utförliga ordlistor.

Björn Fromén


62. Fråga:
Suilad!
Jag har lite frågor om hur man säger vissa saker på quenya (eller sindarin, whatever):
[A:] Hur säger man "kan du vara vänlig och dö lite snabbt?" på något av dem, och [B:] hur säger man "dina föräldrar är orcher, och din bror en åsna"?
Vill veta det, därför att... därför att... det kan vara bra att kunna! Just det, så är det!

Angelina

Svar:
Hur fraser med samma stilvärde som dessa kan ha sett ut på alviska kan man tyvärr inte säga. Det beror på att de få alviska texter vi har tillgång till nästan alla är höglitterära (poesi, högstämd prosa) eller "vetenskapligt" beskrivande. Dessutom känner vi inte till något ord för 'åsna', vare sig fyrfota eller tvåbent. Det närmaste i quenya jag kan komma är:

A: _Ánin tyare alasse nurulyanen larca!_ 'Bered mig glädje genom din snabba död!'

B: _Nostarilyar urqui, ar onórolya lamanwa ná_ 'Dina föräldrar [är] orker och din broder [är] enfaldig'.

Björn Fromén


63. Fråga:
Hej, jag skulle vilja veta var jag kan hitta något eller någon som kan översätta ord till alvspråk.

Erik

Svar:
Hej Erik! Ordlistor hittar du bland annat på www.ardalambion.com, människor som kan översätta åt dig är däremot svårare att få tag på. Björn Fromén kan ibland stå till tjänst med kortare fraser, men i grunden så är detta inte den sortens tjänst.


64. Fråga:
Har ni någon information om sindarin? En ordbok kanske?

Danna

Svar:
Det finns gott om information om sindarin på Internet, se exempelvis The Sindarin Dictionary Project. En annan sida att rekommendera är givetvis den eminenta www.ardalambion.com. I SF-Bokhandeln har vi boken The Languages of Tolkien's Middle-earth av Ruth S Noel, med en hel del information om sindarin.


65. Fråga:
Hej! Jag skulle vilja ha lite tips om sajter om det alviska språket. Jag ska nämligen tatuera ett alviskt tecken, så jag behöver lexikon men också hur man skriver det.
Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar,

Natalia

Svar:
Hej Natalia! Både www.ardalambion.com och The Sindarin Dictionary Project erbjuder bra ordlistor. En av de bästa sajterna om skriftsystemen är Dan Smith's Fantasy Fonts. Lycka till med tatueringen!


66. Fråga:
Hej Gustav, jag undrar om det finns några sajter eller böcker om det alviska språket. Kanske finns det något bra lexikon på Internet? Jag hade nämligen tänkt att tatuera ett alviskt tecken och vill därför inte bara veta hur man pratar utan också hur man skriver på alviska. Det skulle vara bra om du hjälpte mig.

Tack på förhand!

Sofia

Svar:
Hejsan Sofia! Se svaret på Natalias fråga ovan. Lycka till! Det brukar bli snyggt med tatueringar med alviska skrivtecken.


67. Fråga:
Var kan man få reda på och lära sig alvspråk?
Finns det någon svensk sida?

Nathalie Ersson

Svar:
Det är tunt med svenska sidor om du vill studera Tolkiens alvspråk. Lajvvarianterna av dessa finns det dock gott om information om, http://www.alver.nu/ är bara ett exempel. Vill du studera Tolkiens språk är det säkrast att vända sig till ett engelskspråkigt alternativ, exempelvis www.ardalambion.com.


68. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar om du har något förslag på en bra bok om alviska. Vad jag vill att boken ska ta upp är hur det uttalas (med exempelvis fonetisk skrift), en ordlista samt lite grammatik.

Tacksam för svar,

Rickard

Svar:
Hej Rickard! Tyvärr har vi i SF-Bokhandeln bara möjlighet att ta in en enda bok om alviska, nämligen The Languages of Tolkien's Middle-earth av Ruth S Noel. Den skulle nog kunna uppfylla de flesta av dina önskemål, även om det kanske går att hitta bättre information på Internet. Nu börjar jag bli tjatig men Ardalambion och länkarna från den sajten är ett bra ställe att börja på...


69. Fråga:
Jag skulle vilja lära mig alviska. Vilket är det bästa sättet att gå till väga?

Elle

Svar:
Det absolut bästa sättet måste nog vara att gå några riktiga lektioner, exempelvis Stockholms Tolkiensällskap Forodrim vet jag ibland anordnar sådana. Ett annat alternativ, som de flesta väljer, är givetvis att studera på egen hand. Då finns Internet med en enorm flora av material. Ardalambion har, för att dra ett populärt exempel, gratis onlinelektioner i Tolkiens språk.


---------------------------
Kompletterande svar

70. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 14 2002, fråga 18:

Hej!!!
Nu har jag plöjt igenom allt material, och blivit väldigt Tolkien-kunnig på köpet!!! Jag måste säga att det är en superbra sida, fortsätt i samma goa, glada anda. Jag har en liten fråga också. Det finns ju ett företag som säljer trävaror, verktyg, inredning med mera som heter Silvan. Har dom inspirerats av Tolkien till detta namnval tror du? Hur uttalar man förresten silvan, var ligger betoningen? Varma hälsningar i juletid från mig till dig...

Laurelin


Svar:
Det engelska adjektivet _silvan_ (även stavat _sylvan_) är inte uppfunnet av Tolkien och inte speciellt associerat med Arda. Det betyder 'skogs-', 'som finns i eller har att göra med skog'. _Silvan Elves_ är alltså detsamma som _Wood-elves_. Så ett träföretag kan ha mycket goda skäl att kalla sig "Silvan", Tolkien förutan.

Det finns absolut ingen anledning att importera adjektivet _silvan_ till svenska. _Silvan Elves_ är lika med skogsalver, och _the Silvan tongue_ är skogsalviska. (Svenskan har visserligen ett föga använt substantiv "silvan" med betoningen på andra stavelsen. Det är inlånat från latinets _silvanus_ och betecknar en lägre naturgudomlighet, ungefär ett manligt skogsrå. Jag kan inte se något rimligt motiv att använda det ordet som benämning på Ardas skogsalver.)

Björn Fromén


71. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 14 2002, fråga 7:

Vilken bra sida ni har!!! Om man tänker lära sig alviska, vilket språk ska man i så fall välja? Är det sinadarin eller?

Britta


Svar:
När Tolkien arbetade med de alviska språken, var det framför allt den utvecklingshistoriska aspekten som fångade hans intresse. Mycket av det han skrivit om quenya (högalviska) och sindarin (gråalviska) handlar därför om deras inbördes relationer. Det gör att det är väldigt svårt att studera enbart det ena språket utan sidoblickar på det andra. Det gäller särskilt sindarin som efter de landsflyktiga Noldors återkomst till Midgård mottog starka högalviska influenser.

Björn Fromén


72. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 14 2002, fråga 19:

Jag skulle gärna vilja veta var man får tag på böcker som lär ut alviska, ett alfabet eller något. Jag har hört att det finns men vart ska jag få tag i dem?

Thomas Barkå


Svar:
De viktigaste texterna för studiet av alviska (språk och skriftsystem) finns i Tolkiens egna böcker, främst LOTR:s appendix E och The Road Goes Ever on, vidare index till The Silmarillion, kapitlet om Cirion och Eorl i Unfinished Tales, HOME 5, avsnittet "The Etymologies", HOME 11, avsnittet "Quendi and Eldar" och det mesta av HOME 12. Alla dessa kan SF-Bokhandeln stå till tjänst med.

Många har sedan skrivit introduktioner och handledningar till Ardas språk och skrift, men de flesta av dessa har publicerats på Internet. Det finns dock ett mindre antal lexikon och handböcker utgivna. De kan vara svårare att få tag på. Man kan pröva med nätbokhandeln Tolkienwinkel http://www.xs4all.nl/~rossnbrg/; den brukar kunna leverera det mesta inom Tolkienrelaterad litteratur (det finns även antikvarisk försäljning).

Björn Fromén

Som synes i faq:ens fråga 14 så har vi i SF-Bokhandeln också den renodlade språkboken The Languages of Tolkien's Middle-earth av Ruth S Noel.

Gustav Dahlander

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen i vår! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Fortsätt att skriva in! Nästa nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet kommer på lördag, den 11 januari. I väntan på det kan tiden fördrivas med att utforska tidigare nummer, dessa återfinns i Arkivet.

På återseende!
Gustav Dahlander
Redaktör
tolkien@sfbok.se

Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda
"Gollum/Sméagol" © New Line CinemaTolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

Redaktion:

Gustav Dahlander
Redaktör, expert, skribent
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén

Expert
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
Skribent
darth_veronica@yahoo.com


Erik Palm
Skribent
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
Expert
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Expert, skribent
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Expert, skribent
lightwinger@hotmail.comTillbaka till Innehåll