Nummer 2 2003

Välkommen till årets andra nummer av Tolkiens Arda - Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Huvudavdelningen utgörs av insändarsektionen som tar upp och besvarar frågor kring Tolkiens värld som läsare skickat in till tolkien@sfbok.se under veckan. I Tolkiens Arda -- Magasinet finns det också utrymme för bland annat artiklar, nyheter och omröstningar.



INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Dagböckerna återvänder!

NYHETER
Ny bok av Tolkien!

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Legolas son av Thranduils dagbok från Sagan om ringen

I VANWA ELWENELLO INDIL
Om Éowyns kamp

OMRÖSTNINGEN
Utse Tolkiens bästa kapitel!

INSÄNDARE
Frågor och svar kring allt som rör Arda

NYA INSÄNDARE
Denna vecka har vi två insändarsektioner - dubbelt så många svar alltså!

FRÅGA OM TOLKIEN!



ANGÅENDE TOLKIEN

Denna vecka gör en gammal favorit comeback i Tolkiens Arda. Det handlar om De hemliga dagböckerna från Härskarringen, den populära parodin på filmerna, som publicerades vid flera tillfällen under fjolåret. Vi har nu tagit fram en ny laddning av dessa som från och med detta nummer börjar gå som följetong, med en ny dagbok varje vecka. Denna gång är det Legolas nedteckningar från Sagan om ringen som ser dagens ljus, och nästa vecka är det Arwens tur att avslöjas. Det kommer också dyka upp avsnitt från Sagan om de två tornen, vi har redan nu gjort klart med Aragorn för att få publicera hans hemliga anteckningar.

Tolkiens Ardas länksektion fått sig en större uppdatering till livs sedan senast. Ett antal intressanta sajter har lagts upp, både efterfrågade sådana och överraskningar. Missa inte att kolla upp Länkar om du är nyfiken på detta.

De senaste veckorna har redaktionen formligen bombarderats med frågor av alla de slag. Mer än 100 separata insändare, många med flera olika frågor, har inkommit till detta nummer. Tyvärr är det en omöjlighet för oss att på ett adekvat sätt besvara alla dessa funderingar, så vi har varit tvungna att sätta ett streck för hur många insändare varje nummer kan ta in.

Men misströsta inte för det, utan fortsätt istället att skicka in frågor precis som förut. Om vi inte hinner med att besvara just dina funderingar så låter vi dig veta det i ett mail, och då är det inte värre än att du kan skicka in frågorna till nästa nummer istället. En annan plats där du kan få svar på dina grubblerier är givetvis det inofficiella diskussionsforumet - lägg ut din fråga här så hjälper läsarna själva till med svaren.

Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka då insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer med denna metod nästan säkert med redan i nästa nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet. De olika experterna, och de ämnen de har hand om, hittar du här.

På grund av tekniska problem kom det aldrig något nummer förra veckan. Detta var ett undantagsfall som vi givetvis beklagar. Alla prenumeranter kunde dock läsa det nya numret ändå på Tolkiens Ardas reservsidor. Anmäl gärna en prenumereration du också, så att du garderar dig mot dylika omständigheter.

Detta nummer är dedicerat till Kelvaserons minne.

Trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll


NYHETER

Nytt manus av Tolkien hittat!
Nyligen kunde underliga uppgifter höras från England: "Tolkien har skrivit en ny bok! Man har hittat ett okänt manus i ett bibliotek!" Och dessa uppgifter stämmer faktiskt, men det rör sig dessvärre inte om något material som berör Arda. Istället är det professorns översättning och behandling av dikten Beowulf från 700-talet som hamnat i dagens ljus - ett handskrivet manus på 2000 sidor! Detta är den fullständiga versionen av essän Beowulf: The Monsters and the Critics, boken som finns att köpa i SF-Bokhandeln redan idag. Det var akademikern Michael Drout som hittade den okända texten i Bodleian-biblioteket i Oxford. Tolkiens Beowulf lär med största sannolikhet bli en storsäljare när den publiceras i sommar, och en stor resurs för studenter i fornengelska.


Nationell succé!
Från premiären den 18 december fram till 6 januari hade The Two Towers/Sagan om de två tornen redan setts av 1 142 744 svenskar. Dessa siffror är, enligt SF, bättre än väntat - inte minst med tanke på att The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen under samma period i fjol "bara" sågs av knappt 1 miljon biobesökare. Sagan om ringen har totalt setts av närmare 2 miljoner människor. Med The Two Towers/Sagan om de två tornen ser Peter Jackson alltså återigen ut att slå det svenska rekordet!


Två Golden Globe-nomineringar till "Tornen"
Även internationellt går det bra för The Two Towers/Sagan om de två tornen. Till den prestigefyllda Golden Globe-galan har filmen två nomineringar: "Bästa film" och "Bästa regi".



Nya scener till den förlängda versionen
Den som regelbundet läser Tolkiens Arda vet att det sedan en tid står klart att en förlängd version av The Two Towers/Sagan om de två tornen, lik den version av The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen som kom i november, ska släppas i höst. Spekulationerna om vilka nya scener som kan tänkas komma med på denna är redan i full gång - filmsajten ign.com har gjort en lika utförlig som läsvärd analys, som kan studeras här.


Jackson filmatiserar Bilbo?
Lösa, men ändå seriösa rykten har börjat sippra ut på nätet, som gör gällande att JRR Tolkiens Bilbo verkligen, som det länge spekulerats om, kommer bli film. Peter Jackson utpekas även denna gång som regissör. Källor nära produktionen av The Lord of the Rings/Härskarringen-filmerna hävdar att Jackson tillsammans med New Line Cinema just nu ligger i förhandlingar med rättighetsinnehavarna för att få tillåtelse att göra film av sagan. Det har till och med talats om, att det idag bara skulle återstå formaliteter innan samtliga parter är överens. Hur allvarligt man kan ta på rykten som dessa är svårt att säga, men det hela låter onekligen lovande. Frågan är bara: ska verkligen Ian Holm spela Bilbo igen?


Tillbaka till Innehåll


DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA FRÅN
SAGAN OM RINGEN:

Översättning: Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Att Legolas är snyggast i filmen är det många som menar, det visar inte minst förra veckans omröstning i Tolkiens Arda. Detta är också en fråga som ligger honom själv varmt om hjärtat, vilket studenten av hans privata dagboksanteckningar snabbt blir varse...
LEGOLAS SON AV THRANDUILS HEMLIGA DAGBOK

25 oktober:

Gick på Elronds rådslag. Var snyggast av alla deltagare. Gick med på att slå följe med någon pytteliten man på en resa till Mordor, för att kasta ner en ring i vulkanen.

12 januari:

Boromir är irriterande. Varför var han tvungen att ta med sig en sköld stor som ett fat på uppdraget? Klättrade uppför Caradhras igår, men mesmänniskorna som inte kan gå på snö insisterade på att vi skulle vända.

Är definitivt snyggast i Brödraskapet. Heja mig!

15 januari:

Alldeles för mörkt i Morias gruvor för att kunna borsta håret ordentligt. Är väldigt orolig för att det håller på att bli trassligt.

Orcherna är fåniga.

Fortfarande snyggast.

15 januari, senare:

Gandalf föll ner i avgrunden. För övrigt tror jag att jag håller på att få en finne på näsan. Mkt allvarlig situation - alvfinnar brukar inte försvinna på minst 500 år!

Fortfarande snyggast. Trots den dumma finnen.

20 januari:

I Lothlórien. Misstänker att Galadriel är snyggare än mig.

Dessutom: jag är ganska säker på att hon snott min frisyr. Hade exakt den looken själv för 1000 år sedan. Dumma brutta.

Hon var mkt irriterad över att jag använde hennes prydnadsfontän till mitt bubbelbad. Jag ignorerar hennes påstående om att mitt hår skulle ha proppat igen avloppet - inte ett hårstrå har fallit från min hjässa på 800 år, varför skulle det börja göra det nu?

Fortfarande klart snyggast i Brödraskapet.

19 februari:

Det här båtlivet tar kål på min fina hy - för mkt vatten!

Aragorn är uppenbarligen på något underligt sätt attraherad av Frodo. Sam kommer döda honom om han försöker något.

Fortfarande snyggast.

24 februari:

Boromir är frestad av Ringen. Urlöjligt. Själv kan jag inte bli frestad, har redan allt - perfekt hår och snygg kropp.

Har börjat få väldigt underliga brev från någon som kallar sig "Stacey", som vill göra obcena saker med mig. Dessbättre så har jag super-duper alvögon, så jag kan springa iväg om hon kommer.

26 februari:

Boromir död. Väldigt kladdigt död, mkt onödigt. Han blev pussad av Aragorn. Måste man bli sönderskjuten av pilar för att få vara med om något kul här? Boromir är definitivt inte snyggare än mig, jag fattar inte! Känner att jag kan börja tjura när som helst.

Frodo gick iväg till Mordor med Sam. Pyttesmå män som bryr sig om varandra. Ganska gulligt faktiskt.

Är relativt säker på att Gimli stöter på mig. Orättvist. Han räcker mig bara till midjan, vilket visserligen kan vara en fördel, men ett yvigt skägg och en stor hjälm är inte sensuellt. Jag känner att mörka tider närmar sig, mycket mörka tider...
Nästa vecka: Arwen Undómiels hemliga dagbok från Sagan om ringen!

Läs tidigare dagböcker i Tolkiens Arda:
Aragorn & Boromir
Pippin & Merry


Publicerat med tillåtelse av Alison M Wilgus och Cassandra Claire. Secret Diaries of Cassandra Claire har dessa dagböcker på originalspråk.

Tillbaka till Innehåll



I vanwa elwenello indil*
- Om Éowyns kamp

Av: Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com


Tolkien fick, när han gav ut sina böcker, kritik för att de innehöll så få kvinnor. Detta trots att det är ett mansdominerat samhälle som skildras i skrifterna, precis som i gamla dagar även i denna värld - kvinnorna var bundna vid hemmet. Men Tolkien ska ha en stor eloge för de kvinnor som faktiskt figurerar i Härskarringen, för jag tror att jag aldrig ha läst böcker där de få kvinnorna som finns med har beskrivits med sådan kärlek och med ett sådant djup.

Den ultimata kvinnliga hjälten
I Sagan om de två tornen möter vi filmtrilogins starkaste kvinna (om man bortser från Lobelia - Bilbos giriga gamla släkting) - Éowyn. Hon gestaltas av skådespelerskan Miranda Otto, ett utmärkt val av Peter Jackson. Inte bara för att hon är en talangfull aktris, utan också för att hon har det utseende som, åtminstone jag, tycker passar hjältinnan. Hon är svalt vacker - Aragorn jämför henne med en blek vårmorgon, en replik som Ormstunga tagit över i filmen.

Éowyn är systerdotter till kung Théoden av Mark och syster till Éomer. Hon har fått en sträng uppfostran så hon behärskar svärdet lika bra som alla Rohirrims krigare. Landet Rohan är hästfolkets land, och namnet Éowyn betyder också "hon som finner glädje i hästar" ("she who delights in horses"). Éowyn symboliserar den ultimata kvinnliga hjälten för mig. Hon är modig, tillsammans med Merry dräper hon ringvålnadernas ledare, men samtidigt så har hon en kvinnlig skörhet vilket man sällan ser hos just kvinnliga hjältar. Oftast så blir de maskulina, grova och så slutar det med att de kysser filmens hjälte, vilket vi alla vet att Éowyn inte får göra.
Éowyn (Miranda Otto) och Gríma Ormstunga (Brad Dourif).                            © New Line Cinema

Lätt att känna igen sig
Kanske så fick Éowyn ägna för lite tid åt sig själv under sin barndom. Hon växte upp i en hovmiljö, nära tronen, men utan att vara arvtagare till den. Hon passade upp på kung Théoden och stod honom lika nära som om hon vore hans dotter. Hennes bror Éomer höll ständigt ett vakande öga på henne. Tänk då vilken frustration hon måste ha upplevt när hon aldrig fick visa sitt mod ute på fältet - hennes plats var med folket. Samtidigt ser hon hur Ormstunga bryter ned Théoden bit för bit med Sarumans magi. Hon visar lite av den frustrationen vid mötet med Aragorn, när hon säger att hennes värsta mardröm är att låsas in i en bur, och sitta där tills hon av ålderdom och leda accepterar det. Det var nog därför hon maskerade sig till Dernhelm, som betyder "hemlig hjälm" eller "hjälm av hemlighet", för att äntligen få utlopp för sin kämpaglöd. Eller så hyste hon dödslängtan, då hennes hjärta var nedtyngt av den olyckliga förälskelsen i Aragorn.

Alla unga kvinnor och flickor kan känna igen sig i den bottenlösa förtvivlan Éowyn upplever, eftersom vi alla har suttit och suktat efter skolans populäraste kille. Och har blivit brädade av skolans snyggaste tjej. Visst är Liv Tylers Arwen ädel som få och förödande vacker när hon viskar fram alviska ord, men när det kommer till det rena hjältemodet så tar Éowyn priset.
   Kanske är det så att Éowyn är Midgårds enda kvinnosakskvinna?

* Quenya för "Liljans förlorade hjärta" (meningen är konstruerad av artikelskribenten).


Visste du att sagorna om Arda, vars rättigheter innehas av familjen Tolkien, är världens mest inkomstbringande upphovsrättskonto - alla kategorier!

Tillbaka till Innehåll


OMRÖSTNINGEN


Nu har det avgjorts - vi vet äntligen vilken som är Tolkien allra bästa bok: Silmarillion! Som utlovat så följer vi nu upp denna tidigare omröstning genom att ställa en ny fråga: vilket är Tolkiens bästa kapitel? Missa inte chansen att vara med och påverka detta historiska beslut! Vi är övertygade om att den gode JRR just nu ligger och håller tummarna för fullt i sin grav...

webvoter-omröstning
Vilket är "Silmarillions" bästa kapitel?

Ainulindalë
Om noldors flykt
Om Beleriands undergång och Fingolfins fall
Om Beren och Lúthien
Om Túrin Turambar
Om Tuor och Goldolins fall
Om Eärendils resa och Vredens krig
Akallabêth
Om Maktens ringar och Tredje åldern
Annat

Se resultat
Två tidigare omröstningar har just avgjorts, den första rör sig kring den kanske allra mest prestigefyllda frågan överhuvudtaget i ämnet Tolkien - vilken är författarens allra bästa bok? Detta är ni klargjort och svaret är lika överraskande som intressant: Silmarillion! Man kan fråga sig om detta resultat är en produkt av att Tolkiens Ardas läsarskara, består av personer som intresserar sig mer för legendariumets "djupare" aspekter, vilka präglar Silmarillion, än genomsnittsläsaren. Eller också så kanske det helt enkelt är så, att den som läst båda böckerna oftast anser att Silmarillion är en bättre skrift än någon av delarna i Härskarringen? Det ska givetvis framhållas att omröstningen inte var helt rättvis mot det senare verket, då vi ju helt fräckt delade upp det i tre delar (det är ju ingen trilogi i ordets rätta bemärkelse), istället för att låta de kompletta verken tävla. Noterbart är att Härskarringens tre delar tillsammans fick 61 röster, att jämföras med Silmarillions 37. Längre ner på listan märks klassikern Bilbo, som endast fick 7 röster. Men det är klart - konkurrensen var ju hårdast möjliga...

1.
2.

4.
5.
6.


9.

Silmarillion
Sagan om konungens återkomst
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Bilbo: en hobbits äventyr

Annan
Sagor från Midgård
Träd och blad
Gillis bonde från Ham

Tilläggen till Härskarringen
37 röster
22
22
17
7
2
2
2
1
1

En annan omröstning som har avgjorts är den om den bästa Tolkienlåten. Tidigare har ju Howard Shore, kompositören av de nya filmernas musik, korats till den bäste Tolkienmusikskaparen, i viss konkurrens med Blind Guardian. Nu var det alltså dags att utse den allra bästa Tolkieninspirerade låten som någonsin gjorts. En inte alltför lätt fråga, men att döma av antalet röster på alternativet "Annan" så hade vi lyckats få med de bästa i omröstningen. Efter en hård kamp blev det till slut Enyas "May It Be", från soundtracket till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen, som avgick med segern, med Blind Guardians "Nightfall" som hårdaste konkurrent. Värt att notera är att den tyska heavy metal-gruppens två deltagande låtar tillsammans fick 36 röster, Howard Shore hade lika många alternativ med, men dessa skrapade tillsammans inte ihop mer än 23 röster. Hade den gode Howard hjälp av Enya när han utsågs till den bäste Tolkienmusikskaparen?

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Enya - May It Be
Blind Guardian - Nightfall
Blind Guardian - The Lord of the Rings
Howard Shore - The Breaking of the Fellowship
Howard Shore - Concerning Hobbits
Annan
Leonard Rosenman - Theme From LOTR (1978)
Summoning - The Legend of the Master Ring
Donald Swann - The Road Goes Ever on
Johan de Meij - Hobbits
25 röster
21
15
13
10
9
2
2
0
0


Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Om insändarsektionen
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan, men tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med. Om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i det inofficiella diskussionsforumet, så hjälper läsarna själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer...

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor, när det inte står något namn efter svaret är det han som har varit framme. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och specialen i Tolkiens Arda nummer 1.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.


1. Kommentar:
Hej!
Till att börja med så vill jag tacka Gustav för mycket intressant läsning under en längre tid, jag förstår personligen inte hur du kan hitta reda på så pass korrekta hänvisningar som du faktiskt gör. Om man analyserar dina svar med böckerna stämmer de på ett förträffligt sätt. Givetvis så har jag obesvarade frågor om såväl filmer som böcker, men denna insändare var inte ämnad för det.

Jag har alltid varit ett till böckerna hängivet fan, men då dessvärre inte till filmerna. Jag kan medge att filmerna gett mig betydligt större upplevelser i form av tårar och skratt med mera... men känslan rakt igenom går inte att översätta till film.

Så till min synpunkt. Denna spalt har alltid varit nätets mest intressanta läsning just för dess kunnande och skarpa kritik mot saker som inte överensstämmer mellan filmatisering och bok. Men sedan spalten växte och tråkiga skribenter som till exempel Robert Östberg började skriva, så har detta försvunnit helt. Läsningen blir bara tråkig och intetsägande när man hela tiden hyllar Peter Jackson och inte ser saker från andra håll än att "det är hans tolkning" och "hans sätt att se på det" och "han gör som han vill, det får man acceptera". Det är ju diskussionerna och misstagen som är roliga att diskutera, så sluta hylla honom! Det enda han ska hyllas för är att han lyckats finansiera det. Mer kritik, mindre fjäsk.

Peter Fahlén

Svar:
Är det fjäsk att hylla en film som man verkligen tycker är underbar? För det tycker jag, och vem är du att inte låta mig få tycka det? Jag har gett kritik åt PJ i de avseenden jag tycker det varit berättigat, däremot så kan jag ju knappast förväntas spekulera om varför PJ gjort en viss ändring jämfört med böckerna, vilket många frågeställare velat veta (frågor som man lämpligen ställer till PJ själv). Det enda jag kan svara i de fallen är därför just "därför att han av olika skäl (dramaturgiska, cinematografiska, ekonomiska etcetera etcetera) valde att filma det så". Diskutera kan du fortfarande göra, men Magasinet är knappast rätt forum för det. Min uppgift är att besvara direkta frågor så gott det går och inte spekulera om saker jag inte vet. Jag är dessutom inte den enda skribenten på sidan, så då är det ju bara att du undviker att läsa mina artiklar/svar om du nu ogillar min inställning.

Robert Östberg

Min förhoppning är att du bara avser mot förändringar mellan film och bok när du säger att kvalitén på sidorna stagnerat. Personligen är jag av uppfattningen att Tolkiens Ardas sidor har blivit betydligt bättre, på alla sätt, sedan redaktionen växte. Vad anser ni övriga läsare om detta? Jag får förresten tacka för berömmet.

Gustav Dahlander


2. Kommentar:
Jäkligt intressanta funderingar kring klassiska och nya problem. Att Magasinet - om än kanske i en något redigerad form - ska ges ut i bokform ser jag som fullständigt självklart. Dock finns ingen anledning att jäkta.

Keep up the good work!

C. Ehrenkrona

Svar:
Kul att du gillar sidorna Carl! Planeringsarbetet inför att publicera det bästa från Tolkiens Arda i en bok fortsätter, den tidigare angivna perioden för då denna beräknas bli klar står fast - julen 2003.


3. Kommentar:
Jag har en synpunkt angående frågorna om hur orcherna skapas. I Bilbo så nämns det att Gollum har fångat ett orchbarn och ätit upp det, därför borde orcher födas och växa på samma sätt som människor.

Martin

P.S. Bra sida!

Svar:
Hej Martin! Tack för ett mycket intressant inlägg i debatten! Det stämmer helt och hållet att Gollum i Bilbo har fångat ett orchbarn. Visst är det så att Tolkien inte helt och fullt hade utarbetat sin imaginära värld när boken skrevs, men eftersom det inte finns några uppgifter som pekar på det motsatta, så måste vi med detta i ryggen sluta oss till att orcherna faktiskt förökade sig på vanligt vis, och åtminstone inte genom några slemkokonger som i filmerna. Vi vet att alverna förökade sig på samma sätt som människorna, och orchsläktet är ju skapat från alverna...


4. Kommentar:
Jag vet inte om någon redan sagt något om det här, men många har ställt frågor om huruvida rensningen av Fylke ska vara med i filmerna, och det har gått rykten om att The Return of the King/Sagan om konungens återkomst ska sluta med Aragorns kröning och så vidare. Därför tänkte jag bara säga att det absolut inte är sant, PJ har själv i en intervju sagt att en av hans favoritscener i The Return of the King är just slutet vid Grå hamnarna. Även Elijah Wood kommenterade det hela genom att avslöja att filmen kommer vara väldigt känslosam:

"In the end, Frodo ceases to be Frodo."


Detta pekar än mer mot att det riktiga slutet kommer med. Nu är det tyvärr så att jag inte kan hitta länken till intervjun, från TheOneRing.net, men jag hittade en annan länk därifrån som bekräftar samma sak, men där är det också en fråga eller två till John Noble (Denethor). Ja ja, här kommer länken:

http://www.theonering.net/perl/newsview/8/1038781134

Jag vet inte om det är hit man ska skriva om man har sett någon häftig bild eller så men den här var helt otroligt grym och jag måste bara dela med mig om ni inte redan sett den. Den är från TheOneRing.net och det är väl lite spoiler-varning, det är en bild på Aragorn till häst iklädd en rustning från Gondor, med det Vita trädet på bröstet. Det är hur mäktigt som helst. Sen finns det en på Gandalf när han står mitt i ett slag och svingar sitt svärd, förmodligen vid Pellenor, eller så kan ju båda vara utanför Svarta porten då både bilden på Aragorn och den på Gandalf har väldigt likartade bakgrunder. Och om jag minns rätt så borde väl inte Aragorn ha fått på sig en sådan utrustning förrän efter han kommit med skeppen från Umbar och hjälpt till vid slaget utanför Minas Tirith, eller? Sedan finns det en bild där Arwen och Gollum är väldigt häftiga. Sen en annan bild som är ännu mer otrolig, föreställande Sam och Frodo, förmodligen när de kommit till Mordor, där Sam håller om en helt utmattad Frodo. Underbara bilder, säger jag bara.

Här är länkarna, alla kanske inte vill se, så ni får försöka stå emot (jag klarade det inte i alla fall):
http://www.theonering.net/movie/scrap.static/5803.html

http://www.theonering.net/movie/scrap.static/5804.html
http://www.theonering.net/movie/scrap.static/5805.html
http://www.theonering.net/movie/scrap.static/5806.html
http://www.theonering.net/movie/scrap.static/5807.html

Var bara tvungen att skicka in dem, speciellt Aragornbilden.

Vid närmare efterforskningar har det visat sig att det faktiskt är svärdet Andúril som Aragorn håller i. Nu är bara frågan: hur
ska han få det? Jag tror att Arwen kommer anlända med det, det blir nog på det sättet dem träffas igen, och det kommer förmodligen att vara innan de ska till Svarta porten för att stå som lockbete mot Saurons styrkor, för det kan nog inte vara dessförinnan för då skulle ju inte Aragorn ha kunnat komma i rustning (från Gondor alltså). Om inte Arwen kommer till honom innan han ens tagit Dödens stig. Sedan så behöver det ju inte vara hon som kommer med svärdet, men det vore samtidigt väldigt konstigt om det inte var det. En annan sak är om Aragorn, Gimli och Legolas får sällskap av några andra i filmen när de tar Dödens stig eller inte. I boken så är det ju Elronds söner - Elladan och Elrohir och några dúnedain, bland andra Halbarad. Men de ersattes ju av Haldir och kompani i filmen, så det kan kanske bli så att de tre går ensamma, eller att Elronds söner och dúnedain blir introducerade i den tredje filmen istället.

Med vänliga hälsningar,

Mazdak

Svar:
Hejsan Mazdak! Tack för alla intressanta funderingar. Att rensningen av Fylke inte kommer finnas med i filmen är mer eller mindre bekräftat, det har också sagts att slaget på Pelennors slätt kommer vara filmens klimax, striden utanför Svarta porten ska alltså vara borttagen. Jag har på senaste tiden själv oroat mig mycket för att Peter Jackson skulle valt att ta bort hela Ardasagornas stora slutpunkt - skeppet vid Grå hamnarna. Dina resonemang verkar dock lugnande vad gäller detta, jag är övertygad.


5. Fråga:
Hej.
Jag har en väldigt viktig principfråga: Jag har diskuterat med mina kompisar om namnet på boken/filmerna. Jag hävdar att trilogin heter "Sagan om ringen" medan mina kompisar hävdar att den heter "Härskarringen", vilket måste vara fel. När filmerna nu kommit måste det varit så att de inte ville kalla första filmen för "Sagan om ringen - Sagan om ringen", utan valde då att kalla den för "Sagan om ringen - Härskarringen". Jag har inga bevis som mina kompisar godtar och skulle då vilja ha en experts utlåtande. Heter trilogin "Sagan om ringen" eller "Härskarringen"?

Marcus Jonsson

Svar:
Hej Marcus! Detta är verkligen en viktigt fråga, och jag är glad att du ställer den. För att kunna besvara den så krävs det först att jag ger en översiktlig bild av situationen:

När Härskarringen kom ut på svenska så gjorde man från förlaget och översättarens sida misstaget att inte ge hela berättelsen något egentligt namn. Givetvis borde man kallat den för "Ringarnas herre", som i så gott som alla andra länder som översatt verket senare, men så blev inte fallet. Istället föll det sig så att översättaren Åke Ohlmarks döpte den första delen av verket till Sagan om ringen, ett i mina ögon helt tokigt namn - man borde naturligtvis ha kallat boken för "Ringens brödraskap". "Sagan om ringen" ansågs som ett passande namn också för hela berättelsen, i synnerhet då man valt att ignorera originalets "The Lord of the Rings", så det blev med tiden så att hela verket refererades till med detta namn. Som ren variation kallade man från förlagets håll det ibland för Trilogin om Härskarringen, i synnerhet i fall då man annars riskerade att läsaren skulle förväxla verket med dess första del - Sagan om ringen. Tyvärr är Trilogin om Härskarringen än mer felaktigt, då verket inte på något sätt kan kallas för en trilogi. Det finns dock en bra kortform av detta, som under åren kommit att användas allt oftare, nämligen rätt och slätt Härskarringen.

Detta är situationen idag. Det finns alltså tre namn som alla är officiella benämningar på det svenska verket, så både du och dina kompisar har faktiskt rätt. Dock så är två av namnen mindre bra - Sagan om ringen för att namnet är detsamma som den första delen, Trilogin om Härskarringen för att verket inte är en trilogi - därför förordar jag starkt benämningen Härskarringen. Det är också denna som vi genomgående använder oss av här i Tolkiens Arda, begreppsdjungeln kanske glesnar något om du läser sektionen Förkortningar på Förstasidan.

Vad gäller filmerna så använder även de, alltså SF, denna modell - del ett heter Sagan om ringen, hela filmtrilogin Härskarringen. Genom kontakter vet jag också att Norstedts, som förlägger Tolkien på svenska, allt mer kommer följa denna mall i framtiden. Något som jag ser som enbart positivt.


6. Fråga:
Hej!
Jag är otroligt intresserad av alver. [A:] Vet du någon bra sida där det står om språken, historien och kulturen och liknande? [B:] Jag skulle bli överlycklig om jag kunde få några förslag på böcker om alver också.

Kram,

Pherótë

Svar:
Hejsan Pherótë! Du är inte ensam - det finns många alvintreserade där ute.
A: Alver.nu handlar om alver i lajv, men där finns en hel del som är gångbart även i Arda. Ardalambion tar hand om alvernas olika språk på ett klanderfritt sätt. Vad gäller alvisk kultur så rekommenderar jag att du läser Silmarillion, det är den största och mest adekvata resursen på det området. Det finns givetvis också en hel del material på Internet, se exempelvis denna sida.

B. Silmarillion är som sagt det bästa du kan läsa av Tolkien om du vill veta mer om alverna, Sagor från Midgård och de tolv HOME-böckerna lär också kunna bistå med en hel del information...


7. Fråga:
Tack för en mycket bra sida, fortsätt så. Jo, det är så att jag har funderat över [A:] hur många (uppskattningsvis) noldor det var som återvände till Midgård för att återta silmarillerna. Hur många kan det tänkas ha varit? Och [B:] hur många invånare fanns det i Gondor vid tiden för Ringens krig.

Mattias Thorell

Svar:
Vi tackar för berömmet!
A: När Fëanor och hans söner svor sin ed på att ta tillbaka silmarillerna från Morgoth, följde de flesta av noldor med honom till Midgård. En liten skara stannade kvar i Eldamar under Finarfins ledarskap. De var nog rätt så många som startade resan, vilken tog 19 år att genomföra. Många dog dock på vägen, så frågan är hur många som kom fram till Midgård? I alla fall tillräckligt många för att ställa till ordentligt med bekymmer för Morgoth...

B: Vad det gäller Gondors invånarantal, så får det bli en kvalificerad spekulation från min sida. Om man räknar med att cirka 5% av befolkningen tillhörde armén, så behöver man endast veta arméns storlek för att kunna räkna ut befolkningen. Dessvärre vet vi inte hur stor armé Gondor hade vid Ringens krig. En bra gissning kan vara 30-40 000 man. I så fall ger det en befolkning på ungefär 700.000 vilket inte är så lite som det låter. Trots allt utspelar sig ju Tolkiens verk i en värld som i mångt och mycket motsvarar tidig medeltid hos oss. Man måste också komma ihåg att Gondors glansdagar var över, och att det var en nation på tillbakagång.

Detta är en ekvation med två obekanta faktorer, så ta inte mitt svar på alltför stort allvar. Jag har sett andra försök att räkna fram invånarantalet, och svaren brukar variera mellan en halv miljon och 2,2 miljoner innevånare.

Johan Sandberg


8. Fråga:
Hej!
Här kommer två frågor:
A: I slutet av Sagan om konungens återkomst visar det ju sig att Gandalf burit alvringen Narya, frågan är var? Han bar ju den inte på fingret och hade den inte i en kedja runt halsen. Dessutom så var han ju (vad jag förstår) helnäck när Gwaihir undsatte honom efter hans återuppståndelse. Hade han kanske förmågan att göra den osynlig?

B: I Bilbo talas det ju om att Gandalf under en lång tidsperiod rövade/lurade bort unga hober och skickade iväg de på farliga äventyr, och många kom inte tillbaka. Är detta skrivet om någon annanstans, alltså, är det sant? Min kompis hävdar att hoberna nog var rädda för Gandalf och hittade på en massa rövarhistorier som de till slut själva trodde på.

Tack för en jättebra spalt!

Kristina Johansson

Svar:
Hej Kristina! Varsågod, vi gör så gott vi kan med vårt magasin.
A: Sauron blir inte osynlig av Ringen då han har makten att bruka den. Frodo skulle möjligtvis också kunna träna sig till detta, men han har i LOTR inte den viljestyrka som skulle krävas för att kontrollera ringen istället för tvärtom. Även om man skulle lyckas med detta blir man korrumperad av ringens onda inflytande, det man vinner är att man kan bruka ringen och göra sig själv till en ny Mörkrets herre. Några mäktiga alver samt alla trollkarlar (istari) är några av få exempel på individer som skulle kunna lyckas med detta.

Alltså går det att undvika att bli osynlig av Maktens ringar, även om det är svårt. Men vad händer då istället? Ja, mycket tyder på att man kan göra sin ring osynlig, om man vill det. Det lär ju till exempel vara detta som Galadriel gör när hon visar sin spegel för Frodo och Sam i LOTR - Sam ser aldrig Nenya, men Frodo, som själv bär en ring, gör det. Precis på samma sätt kan ju Frodo med Den endas hjälp se fler saker som är fördolda för andra, exempelvis ringvålnadernas sanna utseende (förvisso krävs det då att han tar på sig Ringen),
på Väderklint. Det är också som du förstår mycket troligt att Gandalf gjorde Narya osynlig - det är först när han i slutet av LOTR "låter" andra se den som den avslöjas. Ringarna kan alltså närmast bli till ett slags andligt objekt, som nästan är en del av sin bärares själ. Kanske var det så Sauron kunde få med sig Den enda då Númenor sjönk i havet, trots att han förlorade sin kropp.

B: Gandalf lär definitivt inte ha rövat bort några hober, däremot så är det fullt möjligt att han lockade med en hel del ut på "äventyr". Den biten lär inte vara något som de rustika hoberna fabulerat ihop på egen hand, vi vet ju åtminstone i fallet med Bilbo att det faktiskt förekommit att han lockat iväg individer. Inga av de okända resorna han skickat iväg halvlängdsmän på lär i vilket fall vara värda att uppmärksammas ytterligare, de torde med största sannolikhet ha varit mer eller mindre obetydliga i jämförelse med Bilbo Baggers stora äventyr. Gandalf älskade hoberna och deras land, och besökte det frekvent, även 100-tals år innan Bilbos dagar, men det kan emellertid mycket väl tänkas att han tyckte att de skulle må bra av lite äventyr ibland...


9. Fråga:
Vad är det för land som alverna åker till med båt?

Niklas Andersson

Svar:
Hej Niklas! Alverna åker till en kontinent som heter Aman. Aman är quenya och betyder "välsignad". Tidigare låg Aman i Arda, men efter Akallabêth (Númenors fall) plockades kontinenten bort från världen av Ilúvatar. Enda chansen att kunna ta sig dit är med teleris magiska skepp, som kan segla genom tomrummet mellan vår värld och det välsignade landet.

Aman består av två riken; Valinor, där valar och maiar bor, och Eldamar, där alverna bor.

Johan Sandberg


10. Fråga:
Hej!
Jo, jag undrar [A:], är
tengwar alvernas språk eller alfabet? Eller är det både och? Skulle ni [B:] kunna förklara lite om de olika språken?

Tack på förhand.

Ellen

Svar:
Hej Ellen! Tolkiens Arda får in oerhört många frågor av den här typen, så jag ska försöka att svara så tydligt som möjligt, så att alla hänger med.
A: Tengwar är det ena av de två kända skriftsystemen som användes i Arda. Det utvecklades av alverna Rúmil och Fëanor och användes flitigt av människor och alver i nordvästra Midgård samt i Aman. Hoberna använde också tengwar, och det var med detta alfabet som inskriptionen på Den enda ringen var gjort. Det andra skriftsystemet var cirth, utvecklat av alven Daeron, som brukades frekvent av dvärgar, och människor utanför nordvästra Midgård. Tengwar användes ofta för att skriva på papper, cirth var mer lämpat för inskriptioner i trä och sten.

B: Det finns två stora alvspråk som Tolkien utvecklade långt: quenya och sindarin. Övriga tungomål i Arda finns bara knapphändigt beskrivna, men ändå nog för att tåla år av studier. Alla Tolkiens konstruerade språk finns föredömligt presenterade på sajten Ardalambion.

För den som vill lära sig något av Ardas språk rekommenderas quenya eller sindarin, övriga språk kan man studera men knappast säga särskilt mycket på. Det är också att fresta lite på sanningen att säga att det går att "lära sig" quenya och sindarin - de är inte som svenska och engelska, för vi vet mycket lite om hur de ska hanteras när man bygger meningar. Däremot så kan man studera deras grammatik och ordlistor, och med hjälp av dessa forska kring namn i Arda och kanske sätta ihop en och annan mening. Vill man lära sig att tala något av språken flytande så är man hänvisad till de varianter som byggts ut för levande rollspel. En sida som har lektioner i sådan lajvquenya är Alver.nu. På redan nämnda Ardalambion finns också kurser i quenya, och här är det Tolkiens "korrekta" version som gäller.

Det har genom åren skrivits ett antal böcker om Tolkiens språk, men av dessa finns idag bara en i tryck, nämligen The Languages of Tolkien's Middle-earth av Ruth S Noel (art.nr: 9311). Den går att beställa från SF-Bokhandeln.


11. Fråga:
A: Vilken bok skrev Tolkien först?

B: "Bilbo är en hob som bor i Fylke". Var det så Tolkien började på boken Bilbo?

[Anonym]

Svar:
A: Det beror på hur du menar. Han började skriva på sagorna som blev Silmarillion redan 1917, men Silmarillion gavs inte ut förrän efter hans död. Den bok han publicerade först av de som berör Arda var Bilbo. Det första Tolkien skrev som blev publicerat var dikten The Battle of the Eastern Field, och den kunde läsas i skoltidningen för King Edwards skola, Birmingham, 1911.

B: Nej, den börjar "I en håla under jorden bodde en hobbit." Fylke var inte påhittat när boken skrevs, vilket du också märker om du läser Bilbo.

Robert Östberg


12. Fråga:
Jag har en fråga angående hur Gandalf skall uttalas. Jag läste i "Appendix E" i LOTR, sidan 1087, att:

"F represents f, except at the end of words, where it is used to represent the sound of v (as in English of): Nindalf, Fladrif."

Borde inte Gandalf i så fall uttalas Gandalv? Det känns ganska fel och som att det finns något undantag som gäller för det namnet.

Christoffer

Svar:
Tilläggets vägledningar för uttalet gäller i första hand Tolkiens egenhändigt konstruerade språk. "Gandalf" kommer från fornislänskan och är alltså ett namn som inte alls faller under dessa regler. Tolkien uttalade själv namnet med ett "f" på slutet.


13. Fråga:
Tja Tolkiens Arda!
Jag hoppas ni kan svara på några frågor om balroger:
A: Hur kunde balrogerna brinna (nästan) hela tiden, det måste kräva en massa energi och hur fick de den?

B: (Följdfråga:) åt de något?

C: Hur skapades de (de var väl maiar)?

D: Finns det några fler balroger i Midgård under den tid då Härskarringen utspelar sig, eller är den som Gandalf dödar den sista?

The Balrog

Svar:
Hejsan! Visst ska jag svara på det:
A: Balrogerna beskrivs som eldandar, deras fysiska kropp bestod i mångt och mycket av just eld, det är deras essens. Tolkien ger inte själv någon förklaring till hur de kan få all denna energi, men min gissning är att de helt enkelt, liksom en magiker kan samla värme för eldklot, kan åkalla värmen i luften och jorden för att hålla sig själva brinnande. Det är värt att tillägga att balrogerna är mytologiska figurer, som det egentligen inte tjänar mycket till att analysera på det här sättet.

B: Tom Bombadill var troligen en maia, och han äter. Gandalf är en maia och han kan bli trött, och äter för att få ny energi. Det mesta tyder på att även balrogerna äter då och då. I synnerhet eftersom de är fångade i sin gestalt, de kan inte byta som andra ainur.

C: Ja, de är maiar. Maiar tillhör ainurs "folk", ett andesläkte som skapades av Ilúvatar innan Arda kom till. Väl på plats i världen anslöt de sig till Melkor/Morgoths skaror och fördärvades.

D: Det har aldrig funnits fler än kanske sju stycken balroger. De flesta av dessa omintetgjordes i vredens krig, men det sägs att mer än en undkom och gömde sig någonstans i Arda. Alltså bör det, såvida man inte har funnit någon utan att det blivit känt, än i dag ligga en eller två balroger i dvala någonstans i världen...


14. Fråga:
Först vill jag säga att detta är en mycket bra sida. Jag har precis sett filmen och där säger Gimli att dvärgar inte är uthålliga. Men när jag läste boken förstod jag det tvärtom, hade jag fel?

Med vänliga hälsningar,

DA

Svar:
Kul att du uppskattar Tolkiens Arda! Det har många gånger påpekats att filmen The Two Towers/Sagan om de två tornen har en hel del ändringar gentemot boken. I denna har Gimli, trots sina korta ben, en beundransvärd uthållighet under jakten, men i slutändan är det ändå han som först yrkar på rast. I filmen har man tagit fasta på denna detalj och byggt ut den så att 5-åringarna i publiken får skratta... tyvärr är dock Sagan om de två tornen inte barntillåten.


15. Fråga:
Hej!
Här är några frågor jag vill ha svar på och så en komplimang till er som svarar på frågorna. Varning: de sista två frågorna kan uppfattas som spoilers för de som inte har sett
The Two Towers/Sagan om de två tornen än!

A: Jag har frågat Gustav en gång tidigare om han visste något bra släktträd över alverna som fanns att få tag på på nätet, men han kom inte ihåg adressen just då, så jag frågar igen. Släktträdet längst bak i Silmarillion har jag redan tittat på.

B: Elros fick väl barn? I så fall, vad heter de och vem är mamman?

C: Vad jag vet så fick Isildur tre barn, vem av dessa är det som är förfader till Aragorn?

D: Fick Arwens bröder några barn?

E: Vad heter Celeborns föräldrar?

F: Ungefär hur många alver stannade kvar i Midgård in till fjärde åldern?

G: Vilket alvspråk är det Arwen och Aragorn pratar i
The Two Towers/Sagan om de två tornen?

H: Var Haldir verkligen med vid slaget av Helms klyfta som i
Sagan om de två tornen? Var överhuvudtaget någon alv med förutom Legolas?

Erika

Svar:
Hej Erika, vi tackar för komplimangen!
A: Javisst, nu har jag en adress till några släktträd:
http://www.annalsofarda.dk/annals-of-arda/Elves-index-tables/Elves.htm
Det finns säkerligen fler på Internet, det gäller bara att leta. Ett exempel på en sajt som har gott om släktträd är onlinelexikonet The Encyclopedia of Arda - sök bara upp namnet på den karaktär vars rötter du vill utforska, möjligheten att du får napp är stor.

B: Elros barn var enligt Sagor från Midgård Vardamir Nólimon (tronföljaren), den enda dottern Tindómiel, Manwendil och Atanalcar. Jag har inte kunnat hitta namnet på hand fru, så antagligen finns det inte nedtecknat.

C: Det är Valandil som är förfadern till Aragorn, han var den ende av sönerna som överlevde tredje ålderns första år.

D: Det är inte sagt att Elladan och Elrohir hade några barn, så vi får sluta oss till att så inte är fallet. En möjlighet är att de skaffade det i fjärde åldern, om deras rastlöshet avtog.

E: Hand faders namn var Galadhon, mer är inte känt. Faktum är att inte ens Celeborns ursprung i sig är helt fastställt, vilket framgår av Sagor från Midgård, sidan 306-41.

F: Det är omöjligt att säga, en gissning är mellan 1000 och 50 000...

G: Arwen och Aragorn talar i regel sindarin med varandra i filmerna.

H: Nej och nej. Se fråga 18 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 1 2003 för mer information.

16. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar när Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst skrevs. Tack så mycket!

[Anonym]

Svar:
Tolkien började skriva boken 1936 eller -37 och den publicerades 1954-55. Runt 1950 var han praktiskt taget klar med verket, övrig tid fram till dess att det nådde allmänheten ägnades åt diverse krångel med förlag, renskrivande med mera.


17. Fråga:
Frågorna kommer här:
A: Var Gorbag och Shagrat uruker?

B: Var Morgoths vapen klubban eller hammaren Grond?

C: Var uruk-hai hövdingar och kungar över de andra mindre orcherna?

D: I filmen så har Sauron en spikklubba som vapen, men hade han det i verkligheten?

Eru den ende

Svar:
A: Jajjemen.

B: Han kan nog ha använt båda vid olika tillfällen, Grond lär dock ha varit favoritvapnet.

C: "Kungar" är nog inte rätt ord för att beskriva urukernas förhållande till de mindre snaga-hai, de var snarare överordnade, helt enkelt för att de var mer stridsdugliga. Uruk-hai såg ner något så fruktansvärt mycket på de mindre orcherna, att det är svårt att tro att de ville ha med "aporna" eller "maskarna" att göra. Om de kunde vinna något på att ha dessa under sitt kommando så var det självklart lockande, men i allmänhet klarade de sig bäst själva, vilket kapitlet "Uruk-hai" i LOTR visar.

D: Saurons strider skildras inte särskilt ingående av Tolkien. När han slåss mot Húan i Silmarillion använder han inte något vapen alls, om vredens krig finns det inga rapporter. Det anges i The Silmarillion att han "wrestled", alltså brottades, mot Gil-galad och Elendil i upplösningen av Den sista alliansens krig. Det verkar alltså inte som om han brukade något vapen överhuvudtaget.


18. Fråga:
Gurre! Har lite svårt att förstå skillnaden mellan kartan i Silmarillion (karta över Beleriand) och kartorna i till exempel Sagor från Midgård (kartor över västra Midgård). Har Beleriand "försvunnit" någon gång efter första åldern. Har läst att Galadriel och Celeborn färdades "bort över Ered Lindon" före första ålderns slut. Är det samma berg som ligger i västra Midgård och där heter Ered Luin, som finns på Silmarillions karta där Belegost och Nogrod ligger?

Vore tacksam för svar.

Mikael

Svar:
Hej där Mikael! Ja, du har helt rätt - Beleriand försvann faktiskt i och med första ålderns slut. Det som händer var att valar (Ardas motsvarighet till änglarna, kan man säga) tvingades sätta in all kraft man hade för att störta Morgoth, och i processen så förstörde man en hel världsdel. Det lär dock inte ha varit något naturkatastrof som när Númenor gick under - alla hann antagligen undan innan dess att regionen sänktes i havet. Beleriand låg väster om Lindon på kartorna i LOTR och Sagor från Midgård, om man vill placera regionen så är Ered Luin, Blå bergen, ett bra landmärke, dessa finns med på båda kartorna.


19. Fråga:
Vad menar Gandalf när han i striden mot Balrogen i Moria säger att han är Udûns flamma? Vem var Udûn, något annat namn på en vala?

Annie Brickman

Svar:
"The dark fire will not avail you, flame of Udûn. Go back to the Shadow!"

Udûn är inte ett namn på en vala, men väl på en valas boning. Udûn är sindarin och kommer från roten "dûn" som betyder mörk. En annan mer välkänd benämning på samma plats är "Utumno" (quenya) - namnet på Morgoths fäste.

När Gandalf säger att balrogen är Udûns flamma, kan han ha menat att balrogen är en av Morgoths eldvarelser, vilket alla balroger var under den första åldern.

Även en dal i Mordor är kallad Udûn, men balrogerna var aldrig Saurons att kommendera, så Gandalf måste ha refererat till Morgoth.

Johan Sandberg


20. Fråga:
Var hälsade! Har en liten fråga bara: I prologen till The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen så finns det en väldigt underlig alv. Underlig på så sätt att några påstår att denne alv skulle vara Thranduil. Denna alv syns ungefär när Sauron exploderar,han står med några soldater och böjer sig lite för att inte trilla. Han har långt blont hår som fladdrar ganska mycket. Vet du nu vem jag menar? I så fall, stämmer det att han ska föreställa Thranduil och vad heter skådespelaren?

Vill också säga att en bättre Tolkiensida finns inte så keep up the good work.

Námarië,

Niklas

Svar:
Hej! Jag har också hört ryktena om att denne blonde alv ska vara någon viss person som nämns i boken, men såvitt jag vet så är detta endast ogrundade rykten. Anledningen till att folk tror det ska vara Thranduil är väl att han är någorlunda lik Legolas, men å andra sidan ser nästan alla alver likadana ut i filmen (smala ansikten och långt blont hår...).

Robert Östberg


21. Fråga:
Hej, jag undrar över en sak angående alverna. De är ju odödliga och kan segla västerut och fortsätta sina liv (i Valinor?). Varför skulle någon enda alv då riskera livet genom att gå ut i krig och dödas? De alver som avsagt sig sitt eviga liv har ju gjort det av kärlek till dödliga människor och det kan man ju till nöds förstå. Men de som dör i strid, har Tolkien någon utväg för dessa? Eller är deras själar för alltid förlorade?

Vore jag själv odödlig skulle jag inte våga gå över gatan innan jag sett mig för åtminstone tolv gånger...

Jan Hjelm

Svar:
Hejsan Jan! Alver "dör" faktiskt aldrig, det som händer när de dödas är att deras fysiska kroppar förstörs, men de hamnar då i Mandos salar för att sedan reinkarneras. Det är möjligt att vissa extraordinära elakingar såsom Fëanor aldrig släppts ut därifrån, men dessa utgör i så fall undantag. Om de dör av sorg likt Fëanors mor kan man förmoda att ingen reinkarnation sker. Alverna lämnar aldrig världens cirklar och går under med den, Tolkien var emellertid inte så säker på att detta måste vara en fördel. Mer om detta kan du läsa i HOME 12, s. 377, i Letters samt på ett otal andra ställen. Alverna lever i Eldamar som ligger alldeles intill Valinor.


22. Fråga:
Hej!
Först vill jag säga att det här är en kanonbra sida. Jag skulle vilja veta lite mer om nazgûlerna. Vilka de var innan de blev ringvålnarder och dylikt....

Roger

Svar:
Hej Roger och tack för berömmet!
Faktum är att ganska så lite är känt om nazgûlernas ursprung. Deras ledare kallades för Häxmästaren ("The Witch-king") och styrde riket Angmar. I bland kallas han felaktigt för just Angmar, men vad jag vet är han aldrig namngiven av Tolkien. Den enda vars namn jag känner till är Khamûl Östringen ("The Easterling"). Man vet dock att häxmästaren var en av de svarta númenoranerna, och att ytterligare två av nazgûlerna också var svarta númenoraner.

För den som vill läsa lite vilda spekulationer om nazgûlerna kan jag rekommendera följande länk:

http://www.angelfire.com/ab5/tolkien/nazg_l.htm

Det som står där är inte på något sätt skrivet av allas vår professor, utan bara spekulationer och påhitt, men kan ju vara kul för det.

Johan Sandberg


23. Fråga:
Hej!
Jag funderar på att skaffa en av kartböckerna som finns över Midgård. En sökning på olika boksidor gav följande titlar att välja mellan:

1. Map of Tolkien's Middle-earth, av Brian Sibley
2. Maps of Middle-earth: The LOTR Map Set, av Daniel Reeve
3. Atlas of Middle-earth, av Karen Wynn Fonstad
4. JRR Tolkien: Artist & Illustrator, av Wayne Hammel & Christina Scull
5. Pictures by JRR Tolkien

A: Vilken ska jag välja?

B: Finns det fler, kanske bättre, böcker med kartor?

Med vänliga hälsningar,

Marcus Löfgren

Svar:
A: Karen Wynn Fonstads bok heter i själva verket The Atlas of Tolkien's Middle-earth och säljs av SF-Bokhandeln (1992, om litteratur, storpocket, Harper Collins, England, art.nr: 9468), den kostar 253:-. Denna bok finns med under Förkortningar här intill. Den rekommenderas. Maps of Middle-earth: The LOTR Map Set, av Daniel Reeve, är en produkt utvecklad för Decipher Games nya Midgårdbaserade rollspel. Det är helt enkelt en bunt med snygga kartor, dock med en hel del nypåhittade namn, allt är inte auktoriserat av Tolkien. SF-Bokhandeln har den också. Fonstads bok innehåller visserligen också vissa spekulativa element, men vill du studera Ardas geografi så är det den som gäller.

B: The Atlas of Tolkien's Middle-earth är den bästa. Det finns fler publikationer, bland annat Barbara Stracheys Journeys of Frodo (om litteratur, storpocket, Harper Collins, England, art.nr: 10893, pris: 151:-).


24. Fråga:
Jag undrar hur John Ronald Reuel Tolkien dog?

[Anonym]

Svar:
Han dog av ett blödande magsår som ledde till en infektion i bröstet.

Robert Östberg


25. Fråga:
Goddag goddag!
Jag undrar en grej: Vad är det för dagböcker det skrevs om i fråga 22 E, i nummer 1 2003?

Olórin

Svar:
Goddagens! Det blir du varse om du läser detta nummer!


26. Fråga:
Här är frågorna:
A: Var haradrim lika stora och starka som troll?

B: Är olog-hai större och starkare än vanliga troll?

C: Hur stora var uruk-hai?

D: Är vargarna i filmen Sagan om de två tornen riktiga vargar eller är de en annan sorts djurart (om jag kommer ihåg rätt så kallas djuren "wargs")?

Vetgirige orchen

Svar:
Tackar!
A: Nej, de var vanliga människor och hade inte något mer gemensamt med troll än Gondors män.

B: Det anges aldrig vilken storlek olog-hai har i jämförelse med ett vanligt troll, vi får anta att de var ungefär likvärdiga i storlek.

C: Det vi får veta är att de är mycket storvuxna i jämförelse med sina mindre släktingar. Tänkbart är att de var av människostorlek, eller något kortare. De var kraftigare byggda än människor.

D: De är vanliga vargar, men av en speciellt storväxt och ondsint ras som kallas "ulvar" ("wargs") i Bilbo. Den svenska översättningen av SOR gör ingen skillnad på originalets "wolves" och "wargs" vilket givetvis är ett misstag.


27. Fråga:
Yo!
Jag vill veta mer om woserna.

A: Är de Midgårds urbefolkning?

B: Var kommer de ifrån?

C: Finns det någon koppling mellan dem och pûkelmännen?

Gott och kort: Jag vill veta allt om woserna.

Inge Naning

Svar:
Ey!
Woserna, eller drúedains vildmän som de också kallas, kan du läsa en del om i Sagor från Midgård. Det intressanta kapitlet "Drúedain" är på tio sidor och ger dig det mesta du an tänkas vilja veta.

A: Nej, det är bara en originell förgrening av människosläktet.

B: De skapades tillsammans med det övriga människosläktet, och strövade så småningom in i Beleriands riken, vilket du kan läsa om i Silmarillion. Detta är den tidigaste historiska rapport vi får om detta gåtfulla folk.

C: Ja, det finns det. Övan nämnda kapitel i Sagor från Midgård ger mer information om saken. Faktum är att woserna har ett litet mått magi i sig...


28. Fråga:
A: Kan Viggo Mortensen slåss lika bra i verkligheten som när han spelar Aragorn?

B: Hur gammal är Elijah Wood?

C: Är Eru Ilúvatar Tolkiens version av Gud?

D: Var Ungoliant en maia. Jag bara undrar, eftersom hon till och med fångade Morgoth en gång?

Viggo Mortensen

Svar:
A: Rimligen. Mannen som lärde honom hantera ett svärd för filminspelningarna menade att Viggo var den mest talangfulla fäktare han någonsin tränat.

B: Han är 21 år gammal, född den 28 januari 1981.

C: Ja, det kan man absolut säga. Men se fråga 58 i nummer 1 2003 för mer om detta.

D: Hennes ras eller ursprung har aldrig bekräftats. Antagligen var hon en ainu av något slag, och då ligger ju maia nära till hands. Det står i vilket fall klart att hon var mycket mäktig.


29. Fråga:
Hej!
Två frågor har jag:
A: Vad finns att veta om Legolas? Förutom de eviga diskussionerna om hans hårfärg och vilken slags alv han är samt hans ålder! Jag vet vad fadern heter och att det inte står något om mamman i någon bok.

B: Jag har hittat en lapp här hemma där det står "Elen sila lùmenn omentielmo - En stjärna tändes vid stunden för vårt möte". Jag vill bestämt minnas att Arwen och Aragorn sa detta till varandra i någon av de tre ringenböckerna, men jag kan inte finna det igen. Du råkar inte veta var det står?

Med vänliga hälsningar,

Josefine Oja

Svar:
Hejsan Josefine!
A: Jag tror att du fick med alla intressanta fakta på en gång där. Skalar vi av detta så finns det inte så mycket roligt kvar att diskutera, vi kan bara konstatera att han gjorde det han gjorde i Härskarringen, och 100 år in på fjärde åldern seglade han över havet. Och han hade inga barn. Se även frågan "Legolasfakta" i Tolkiens Arda nummer 5 2002.

B: Visst känner jag till var det står. Det är Frodo som säger det till Gildor Inglorion i LOTR på sidan 79, "Thee is Company". Men det står fel i den svenska versionen, som du har skrivit av. Så här lyder citatet egentligen:

"Elen síla lúmenn´ omentielvo".


30. Fråga:
A: Jag undrar hur man säger "jag älskar dig" på sindarin?

B: Och så undrar jag över hur alver klär sig?

C: Kan de få barn?

D: Hur går det till?

E: Har alver regler?

F: Kan de vara homosexuella och får de älska vem de vill?

G: Vad anser de om människor?

H: Hur lever de?

I: Hur ser deras hem ut?

Hoppas ni kan svara på mina frågor. Vore tacksam för svar! Behöver veta eftersom jag håller på att skriva en novell om alver!

Ingela

Svar:
Hej Ingela, och tack för intressanta frågor. Jag ska försöka besvara dem så bra som möjligt. Du får gärna skicka in novellen till oss på Tolkiens Arda-redaktionen när den är färdig. Sådant är alltid trevligt att läsa.

A: Tyvärr är vår språkexpert Björn Fromén indisponibel denna vecka, så jag kan inte ge något besked angående detta. Det korrekta svaret kommer istället med största säkerhet att publiceras nästa vecka. Håll utkik då! Du får gärna ta reda på saken själv, se exempelvis denna sajt samt, den alltid behjälpliga, Ardalambion.

B: Det beror helt på varifrån de kommer. Ngila Dickinson, som hade hand om kläderna i filmerna, gjorde ett bra jobb, så jag kan rekommendera att du studerar hur alverna klär sig i Peter Jacksons tappning.

C: Ja.

D: Allt talar för att det går till på precis samma sätt som för människor.

E: Alverna är visserligen generellt sett harmoniska, men inte så harmoniska att de klara av att leva helt utan regler och bestämmelser. Dessa är dock mer tillbakadragna än hos människorna, och används inte lika ofta. Det är regenten som fastställer reglerna.

F: De bör rimligen kunna vara homosexuella, även om det inte finns några sådana exempel i Tolkiens skrifter. Ardas karaktärer har i regel en extremt svag sexualitet, för att inte säga obefintlig. Av denna anledning är det svårt att få någon inblick i om de var homosexuella eller ej. Människorna måste kunna vara det, och då finns det ju inget som talar för att alverna inte skulle kunna det. I De hemliga dagböckerna från Härskarringen kan de det definitivt...

G: Alverna är De förstfödda, människorna är Efterföljarna. Alverna förundras över att vi dör, och benämner det Ilúvatars märkliga gåva. De är medvetna om att det finns både godhjärtade och ondsinta människor, och drar sällan alla över en kant. De håller sig i tredje åldern allt mer undan för människorna och döljer sig i slutna riken, väl medvetna om att deras egen storhetstid är förbi, och att människornas kommer. Filmerna ger i denna fråga ingen rättvis bild av Tolkiens alver.

H: Återigen en fråga som får olika svar beroende på vilka alver du menar. De lever ofta nära naturen, utan att förstöra den. Ett stort nöje för de flesta alver är konst i olika former - musik, litteratur arkitektur med mera.

I: Vissa alver bor på plattformar i träden, andra i kullar i skogen, en del vid gruvor i bergen, andra i borgar på slätter. Precis som fallet är med människorna så varierar det. En gemensam nämnare för de flesta alvboningar är att de är vackra.

Läs Silmarillion för mer om alver.


31. Fråga:
Vem eller vad är Gil-galad?

Mathias Thorell

Svar:
"Gil-galad was an Elven-king.
Of him the harpers sadly sing:
the last whose realm was fair and free
between the Mountains and the Sea."


Erenion Gil-galad var noldoralvernas sjätte, och sista, storkonung. Gil-galad var son till Fingon, som i sin tur var son till Fingolfin som var halvbror till Fëanor.

Gil-galad formade Den sista alliansen tillsammans med Elendil för att kunna krossa Sauron. Under striden vid Barad-dûr dödades han, och noldor stod i senare tider utan storkonung.

Johan Sandberg


32. Fråga:
Hej!
Jag undrar bara vem som var den första dvärgen.

Anton Olofsson

Svar:
Hej! Det finns ingen uppgift om vem av de sju dvärgfäderna som Aulë skapade först - de verkar ha tillkommit mer eller mindre vid samma tillfälle. Den förste dvärgen som vaknade ur den långa sömnen (som Ilúvatar förmått Aulë att lägga dem i eftersom alverna skulle vara de första tänkande varelserna i Midgård) anses dock ha varit Durin.

Magnus Åberg


33. Fråga:
A: Vem kan vara den äldsta alven, om man räknar med de som bor i Aman?

B: Vem var den äldsta alven som levde i Midgård under den tredje åldern? Alltså innan Galadriel och alla dem åkte över havet...

Morwen

Svar:
A: Den äldsta alven måste ha varit någon av de alver som vaknade vid Cuiviénen, under stjärnornas åldrar. Med tanke på hur turbulent situationen var i Midgård under första åldern är jag tveksam till om någon av de första alverna som stannade kvar överlevde till tredje åldern, undantaget Círdan.

Om man anser att det resonemanget är rätt så måste man nog bege sig till Aman för att hitta den äldsta alven. Den främsta kandidaten där är Ingwë, alvernas högste konung. Hans namn betyder "den förste" och kan ha betydelsen av att han var den förste av alverna som vaknade, vilket i så fall gör honom till den äldste.

B: I Midgård är det Círdan Skeppsbyggaren som är den äldste. Han kan ha vaknat vid Cuiviénen, men jag har inte hittat något belägg för det. I vart fall är han betydligt äldre än Galadriel.

Sen återstår klart möjligheten att någon, av vår professor ej namngiven, alv som var med vid det första uppvaknandet, fortfarande var vid livet i Midgård under tredje åldern.

Johan Sandberg


34. Fråga:
Hej.
Vad talar Saruman för språk när han står uppe på sitt torn och framkallar snöstormen över Caradhras i filmen?

Daniel P, Umeå

Svar:
Hej. Han talar quenya.

Robert Östberg


35. Fråga:
Förlåt att jag frågar så mycket, men jag är nyfiken på många saker! Hur långa var nazgûlerna, jag gissar på över två meters längd? Häxmästaren var längre än de andra, det vet jag, men hade han en kraftigare röst än de andra nazgûlerna?

Astaldo brottaren

Svar:
Ingen fara, att svara på frågor är vad vi snaga-hai är bäst på...

Ibland är det svårt att vara expert, som just nu... jag hittar inget om hur långa de var, men du har helt rätt i att Häxmästaren var längre än i alla fall fyra av de övriga.

"[Frodo puts on the Ring] Immediately, though everything else remained as before, dim and dark, the shapes became terribly clear. He was able to see beneath their black wrappings. There were five tall figures: two standing on the lip of the dell, three advancing. In their white faces burned keen and merciless eyes; under their mantles were long grey robes; upon their grey hairs were helms of silver; in their haggard hands were swords of steel [....] Two of the figures halted. The third was taller than the others: his hair was long and gleaming and on his helm was a crown."

Så såg Frodo nazgûlerna under överfallet vid Väderklint. Av de fem som var där var Häxmästaren den längsta. Om han också hade kraftigare röst än de andra vet jag inte, men det är ju inte ovanligt att ju större man är, desto kraftigare röst har man.

Visserligen står det att det var fem långa figurer som Frodo såg, men för en hob var nog alla människor att räkna som långa skulle jag tro. Så jag vågar mig inte ens på en kvalificerad gissning om hur långa Nazgûlerna var. Din gissning på två meter är inte mer osannolik än någon annan.

Johan Sandberg

Nazgûlerna var ju från början númenoraner. Folk från denna ö var ofta högresta, så förutsatt att vålnaderna inte förändrats i storlek sedan de fick ringarna så borde två meter vara en vettig gissning.

Gustav Dahlander


36. Fråga:
Hej igen!
Jag skickade in en fråga i förra numret, och märkte att jag inte var så påläst, så jag håller mig nu till filmerna, men då kommer lite frågor igen:
Det här med ringvålnadernas bevingade djur, ska det verkligen vara drakar? (Jag tycker mest att de liknar toapappersrullar med vingar, men drakar låter bättre.) Först hade de väl hästar, men jag trodde att det fortfarande skulle vara det, fast de skulle fått några prydliga vingar på ryggen? Har jag jättefel igen?

Emil

Svar:
Tolkien säger aldrig exakt vad de är eller hur de ser ut, men några bevingade hästar handlar det knappast om. Jag vill dock inte heller kalla dem drakar. På engelska kallas de bara "Fell beasts", vilket ju inte är så deskriptivt...

Robert Östberg

Tolkien har sagt att vingbestarna inte var helt olika pterodaktyler, dinosauriernas flygödlor du vet. Din fråga från förra veckan får ett mer utförligt svar i detta nummer, se nummer 42 nedan.

Gustav Dahlander


37. Fråga:
Vet du vad som kommer komma på dvd:n i augusti, och vad som eventuellt kommer i november med den förlängda versionen (den förra filmen kom ju i en förlängd version). Skulle vara kul att veta om mina favoritscener från boken kommer med, eller förbättras....

[Anonym]

Svar:
Jag har inte hört att det skulle finnas någon officiell information om hur materialet i de båda dvd-boxarna kommer se ut. Vi vet ju att man spelade in en "making of" parallellt med filminspelningarna, så materialet kommer gissningsvis likna det vi såg på årets skivor en hel del, med den skillnaden att det nu behandlar den andra filmen. Det är sedan en tid mer eller mindre officiellt bekräftat att The Two Towers/Sagan om de två tornen kommer släppas i en förlängd version i höst, se rubriken Nya scener till den förlängda versionen under Nyheter i detta nummer.


38. Fråga:
Jo, jag har en fråga angående den nya filmen... i The Two Towers/Sagan om de två tornen så säger Sam till Faramir på slutet:

"Vill du veta hur din bror Boromir dog? Han försökte ta Ringen från Frodo och Ringen gjorde honom galen!"

Min fråga: hur kunde Sam veta att Boromir försökte ta Ringen? Och hur visste Sam hur Boromir dog?

[Anonym]

Svar:
Att Boromir försökt ta Ringen kan han nog ha snappat upp från Frodo. Att Sam vet att Boromir blev dödad är en liten fuskgrej av PJ.

Robert Östberg

Vi är tvungna att som biobesökare fylla i lite själva här. Alla vet ju att varken Sam eller Frodo har någon som helst koll på hur Boromir dog, så Sam måste helt enkelt ta en rövare och dra till med något. Delen som handlar om att Ringen gjorde Boromir galen stämmer ju i allra högsta grad, och att detta på något sätt sedan blev hans fall lär inte vara något helt osannolikt scenario ur Sams ögon. Nu var det ju i själva verket inte så det gick till, men det kunde ju inte Faramir veta...

Gustav Dahlander


39. Fråga:
Hej!
Jag undrar om allting från inspelningen av Peter Jacksons filmer om Härskarringen är borttaget? Jag har hört att det mesta var tvunget att tas bort för att inte skada den Nya Zeeländska naturen. Men om någon liten hobhåla finns kvar skulle det verkligen vara en upplevelse att åka och titta på den!

[Anonym]

Svar:
Tyvärr, mig veterligen är allting återställt till som det var innan.

Robert Östberg


40. Fråga:
Är Peter Jackson med i den första filmen? Jag och min kamrat har hört att han är med och vi har tittat efter honom men inte sett något. Var någonstans är han med?

Hubert

Svar:
Han äter en morot och rapar precis när hoberna kommit in i Bri.

Robert Östberg


41. Fråga:
Hejsan! Jag har läst alla Tolkiens böcker - tror jag. Hur många böcker har han givit ut? Finns det några jag inte har läst och i så fall: var hittar man dem? Jag har läst Bilbo, Silmarillion, Härskarringen, Ringens värld, De förlorade sagornas bok 1 och 2, och Sagor från Midgård. Finns det några fler och vad hittar man dem?

[Anonym]

Svar:
En komplett bibliografi finns bland annat här:

http://www.forodrim.org/arda/tbchron.html

Du kan skaffa de flesta böckerna genom SF-Bokhandeln.

Robert Östberg


42. Kompletterande svar:
Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 1 2003, fråga 52:

Hejsan! I The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen så ser man ju, att när brödraskapet når Moria så var det länge sedan dvärgar bodde där, allting är ju förfallet och så, och det var Balin som hade härskat där. Men Balin var väl med Bilbo på äventyr? Och åren mellan Bilbos äventyr och när brödraskapet når Moria är väl inte mer är kanske 60 år, eller? Hur har allt hunnit bli så på bara några år?

Har jag fått allting om bakfoten eller stämmer det till viss del (tänker så det knakar)?

Hälsningar,

Emil

Svar:
Hej Emil!
Det är mycket riktigt 60 år mellan Bilbos resa och hans elftiettårsdag, det vill säga upptakten till såväl boken som filmen The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen. I boken (som ju måste ses som primärkällan) passerar dock ytterligare 17 år mellan födelsedagsfesten och Frodos avfärd, så när brödraskapet kommer till Moria har det gått drygt 77 år sedan Balins resa med Bilbo. Balins intagande av Moria har dock skett betydligt senare än hans äventyr med Bilbo, närmare bestämt 48 år efteråt, och alltså drygt 29 år innan brödraskapets ankomst till Moria. Utdrivningen av dvärgarna från Moria och Balins död skedde sedan endast fem år efter detta. Alltså har det bara gått drygt 24 år utan att Moria varit bebott av dvärgar. Men på 24 år kan nog en hel del förfalla, särskilt som ödeläggelsen av dvärgarnas rike var brutal och medveten. Att Gimli i filmen sen inte vet om att något har hänt är en ändring från boken, där alla är mycket bekymrade över att inget har hörts från Moria på nästan 25 år.
Hoppas detta lindrar dina knakande tankar!

Magnus Åberg


---------------------------
Nya insändare

Nedan följer de inskickade frågor och tankar som inkommit under den senaste veckan. Ovanstående sändes in till numret som av tekniska skäl utgick den 11 januari. Ni som prenumererar på tidningen kunde redan förra veckan läsa Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 2 på vår reservsida, men följande är alltså nytt material även för er.



43. Fråga:
Hej Gustav!
Du svarade på mitt inlägg om bland annat hur slutet i Sagan om konungens återkomst-filmen möjligtvis skulle bli. I ditt svar skrev du att PJ förmodligen skulle ta bort striden utanför Svarta porten och sätta upp hela filmens klimax vid Pelennor istället. Jag skulle kunna förstå hur det ska funka: att Aragorn kommer och räddar dagen och så gör dem så att kanske Ringen förstörs då och så vidare. Men själv tycker jag att det låter väldigt oroande, jag har aldrig tvivlat på PJ förut och är allt annat än missnöjd med Sagan om ringen och Sagan om de två tornen, men det här verkar bli riktigt tråkigt. För det skulle enligt mig bli konstigt om Saurons språkrör kom till Minas Tirith eller Pelennor - de har ju "castat" en skådis för honom. Sen tror jag du håller med mig om att en av de mest intensiva och mest spännande delarna av boken är när Svarta porten öppnas och Aragorn, Gandalf, Éomer och Pippin i full röstning, står med en "liten" skara på 7000 man och bara väntar på att hela Mordors arméer ska köra över dem, mer eller mindre. Sedan tycker jag det skulle se så skönt ut på film det liksom blev lite klipp mellan slaget och klimaxet vid Domedagsklyftan och sedan så får man se Bilbo komma med örnarna också.... Men nu känns det som om oerhört viktiga delar som "Fylke rensas" och liknande blir borttagna ur filmen. Det kapitlet är ju så viktigt, speciellt för Merry och Pippin. Jag undrar bara om du är jättesäker på de saker du hört eller finns det fortfarande möjligheter att det kanske inte är så som du säger? För jag tycker att speciellt
Sagan om konungens återkomst skulle funka jättebra på film utan att man ska behöva göra så stora ändringar. Jag menar, scener som när Gandalf står öga mot öga mot Häxmästaren är ju som menade för bioduken och liksom, i boken är det ju redan så mycket klimaxartade "scener" bara vid Pelennor, så hur man nu ska proppa dit det man går miste om genom att ta bort Svarta porten förstår jag inte. Då känns det lite som att det kommer bli en domedagsreplik varannan sekund, inte för att jag ogillar sådana men jag tycker verkligen inte att man ska behöva göra så mycket ändringar i Sagan om konungens återkomst. Jag har inte stört mig på de ändringar som gjorts i Sagan om ringen och Sagan om de två tornen - de har fungerat perfekt för mig och jag tycker verkligen att PJ är genialisk - men det här är jag lite osäker på.

Med vänliga hälsningar,

Mazdak

Svar:
Hejsan Mazdak! Tack för fler intressanta resonemang. Att slaget på Pelennors slätt ska bli filmens stora klimax är mer eller mindre bekräftat som jag har förstått det, men det är inte 100 % säkert. Var Saurons språkrör kommer dyka upp är en intressant fråga, antingen så lär han klampa fram på Pelennor - vilket inte jag heller hoppas - eller så kommer en expedition till Morannon (Svarta porten) att äga rum trots allt, kanske i mindre skala. "Fylke rensas" kommer tyvärr inte vara med i filmen, så vi får verkligen hoppas att man dödar Saruman på ett smakfullt sätt. En rättelse bara: Bilbo följer inte med örnarna i Härskarringens slutslag, varför skulle han göra det?

Insändarskribentens tidigare inlägg kan läsas i kommentar 4 ovan.


44. Kommentar:
Hej!
Bra sida! Några småsaker bara:
A: Det skulle vara bra om det stod på förstasidan vilket datum senaste numret är utlagt.

B: Sidan är precis så bred att jag inte ser hela raden på en gång, vilket är rätt irriterande.

C: Och så en fråga: Hur är betoningen när man pratar quenya/sindarin? Finns det några regler?

Ellen

Svar:
Hej Ellen! Tack för åsikterna.
A: Det kommer ut ett nytt nummer varje lördag, så vi har inte tyckt att det har behövts. Du har dock en poäng, så från och med nästa nummer kommer det gå att se publiceringsdatumet bredvid tidningens nummer högst upp under titelbilden. Inga datum på förstasidan alltså, men väl i varje nummer.

B: Det beror antagligen på att du har en ganska liten skärm samtidigt som du har låg upplösning. Sidan är dock konstruerad för att klara även låga inställningar, men då blir det en rullningslist i fönstrets nederkant. Hela raden ska dock gå att se - jag har kontrollerat själv. Det finns i alla fall en lösning som gör att du slipper sitta och scrolla, peka bara med musen just där vänsterfältet (med den blekta textbakgrunden och alla knappar, som exempelvis "Arkivet", som du navigerar runt på sidan med) börjar och håll ner vänsterknappen. Nu ska det gå att dra denna list till den storlek man vill. På detta sätt kan du ställa in sidan efter eget önskemål.

C: Ja, det finns regler. Anvisningar för betoningen hittar du i tilläggen till SOR/LOTR, "Appendix E". En svensk sida på nätet som har sådan information är Catahyas skola i alviska.


45. Kommentar:
Hejsan. Jo, jag skulle vilja klaga lite grann. Det är nämligen så att alltid om man kommer in på en spalt, vare sig man trycker på spalten eller går "bakåt" från en annan spalt till en som man läst tidigare, så kommer det upp en felruta hela tiden med texten "ett fel har uppstått under körning. vill du göra en felsökning? Rad: [tillexempel;] 3002 Fel: 'document.all.showHtmlMail.style' är null eller inte ett objekt" Jag undrar om det är min dator eller sidan som krånglar. Jo, sedan är det så att omröstningarna, själva "rutan" med diagrammet med mera, nästan alltid är för hög för min skärm (17 tums) så jag kan inte se hela rutan! Ja, det var nog allt.
För övrigt tycker jag att denna sida är jättetoppen!

[Anonym]

Svar:
Bra att ni läsare rapporterar saker som dessa! Fortsätt med det! Tyvärr tror jag att det är din webbläsare som krånglar, jag råkar själv ut för problemet du beskriver med jämna mellanrum, men inte på Tolkiens Arda. Detta är egentligen ett fall för SF-Bokhandelns Internetgrupp - skicka gärna information om problemet till order@sfbok.se. Förhoppningsvis så kan den som svarar där hjälpa dig att ställa in din webbläsare. Omröstningarnas pop-up-fönster kan vi tyvärr inte göra något år, det är vår partner Webvoter som har hand om den biten. Kom gärna med åsikter om deras tjänster till dem: info.se@webvoter.net


46. Kommentar:
Om orcherna i Sagan om krigsherrens återkomst, min uppföljare på Härskarringen, som just nu är under produktion för Tolkiens Arda: Här, i år 29 i fjärde åldern, har nästan alla orcher utvecklats så att de kan gå i dagsljus. Cirka 100 000 av orcherna är inte anpassade men kommer att bli det - om några år. Orcherna är dock inte starkare eller har några andra sådana fördelar och 300 000 av Ardas orcher omkommer i sagan.

Om
orcherna i
Sagan om de tre magiska stenarna: Det finns inga orcher kvar!!! De har blivit utrotade av människorna totalt. De enda som finns kvar, som kallas De tre originella, lever i gamla Rohan. Men Estirion skapar nya orcher, sarak-haier, och hjälper de tre vanliga orcherna. Dessa dör dock två år senare av hög ålder. Orcherna kommer sedan försvinna ur Ardas historia, men kommer komma tillbaka, ungefär 59 000 år innan Ardas undergång.

Förresten: var kan man hitta epilogen till Sagan om konungens återkomst, där Sam berättar för sina barn Elanor, Frodo, Rosa, Merry, Pippin, Gyllenlock, Rubin, Robin, Bilbo, Hamfast, Gullviva, Daisy och Tolman om sina äventyr?

Sauron X

Svar:
Tack för informationen Sauron! Men är det verkligen möjligt att nästan alla orcher lär sig uthärda solljuset på bara 29 år? Det har ju inte skatt den ringaste utveckling åt det hållet på de föregående 10 000 åren (minst), varför händer det så mycket nu?

Konceptet med De tre originella gillar jag, men benämningen låter lite konstig. Det kanske förklarar sig när man läser sagan. En ytterligare sak att tänka på är att orcher antagligen inte kan dö av hög ålder, se fråga 4 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 6 2002. I övrigt ser allt bra ut!

Den av Tolkien refuserade epilogen till Härskarringen hittar du i HOME 9, sidan 114 och framåt. Den är klart läsvärd.


47. Fråga:
Jag må låta dum, men jag tar risken! Jag antar att ni inte kan alviska, men jag vill veta i alla fall. Jag kan inget alls heller! En vän sa en fras till mig i går på alviska som jag inte vet vad det betyder, kan ni hjälpa mig?:

"Ai aníron melilye ni".

Har ni någon aning? Han vägrar säga vad det betyder!
Tack på förhand,

Tessie

Svar:
Frasen är en mix av sindarin (gråalviska) och quenya (högalviska). _aníron_ är sindarin, _melilye ni_ är quenya och _ai_ kan vara både det ena och det andra med delvis olika betydelse. Jag gissar att vad din vän försöker säga är antingen 'ack! jag önskar [att] du älskar mig' eller möjligen 'om jag önskar [det], älskar du mig'.

Björn Fromén


48. Fråga:
Hej!
Jag vill lära mig alviska! Hur ska jag göra?

Emma

Svar:
Se exempelvis fråga 60 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 1 2003 och fråga 10 B ovan.

Björn Fromén


49. Fråga:
Hej!
A: Vad är alviska för språk? Jag undrar om alviska är släkt med något annat språk utanför Tolkiens värld? Om det tillhör något språksläkte som finns, såsom svenska tillhör det germanska släktet.

B: Finns det någon kortare analys av Tolkien på nätet? Jag skulle alltså gärna vilja omformulera en fråga jag ställde i förra numret, angående analyser av Härskarringen. Jag skulle hellre läsa en kortare variant, mer i uppsatsformat, än en hel bok. Vet ni om det finns några kortare analyser på nätet?

Med vänliga hälsningar,

Linnea

Svar:
Hej Linnea!
A: När man talar om besläktade språk, till exempel de germanska språken inbördes, menar man i allmänhet att de historiskt sett har utvecklats från ett gemensamt ursprung. En urgermansk språkgemenskap har splittrats i dialekter som genom geografisk spridning och successiva förändringar genom många generationer differentierats till separata dotterspråk.

I det externa perspektivet kan därför inte Tolkiens alviska sägas tillhöra någon av vår världs språkfamiljer. Det rör sig ju om språk som Tolkien konstruerat, inte om naturliga språk. Däremot liknar de på många sätt europeiska språk, beroende på att Tolkien delvis modellerade dem efter verkliga språk som särskilt fascinerade honom. Quenya (högalviskan) påminner därför en hel del om finska och latin, medan sindarin (gråalviskan) i mycket är inspirerat av walesiskan, ett keltiskt språk.

Björn Fromén

B: Visst finns det kortare texter om Tolkien och hans verk, de publikationer som vi säljer i SF-Bokhandeln är bara toppen av isberget. Härskarringen är antagligen en av världens mest analyserade verk, en av många relevanta sidor på Internet är denna.

Gustav Dahlander


50. Fråga:
Först och främst vill jag tacka för en underbar sida!!! Det är väldigt skönt att veta att man kan fråga vad man vill och få den besvarad!!! Jättekul!!!
A: Jag är väldigt intresserad av det alviska språket, men har hört att det inte finns någon möjlighet att lära sig det, stämmer detta?

B: Vet du hur gammal man måste vara för att gå med i ett Tolkiensällskap?

C: Hur säger man följande på alviska?:
"Hej"
"Jag heter"
"Jag bor"
"Du är snäll"

Tack på förhand!!!

Dunmacariel

Svar:
Hej! Tack för berömmet. A: Se svar på fråga 60 i Magasinet nummer 1 2003.

B: Olika sällskap har säkert olika regler. I Forodrim, Stockholms Tolkiensällskap, är nedre åldersgräns 16 år.

C: "Hej":
Ingen direkt motsvarighet är känd. Det som kommer närmast är på quenya (högalviska) _aiya_, på sindarin (gråalviska) _ai_ som betyder 'hell (dig/er)', 'var hälsad(e)'. De måste följas av namn eller annan benämning på den man tilltalar.
Exempel: quenya: _aiya meldo!_,
sindarin: _ai mellon!_ 'var hälsad, vän!'

"Jag heter":
På quenya: _essenya_, på sindarin: _i eneth nín_ 'mitt namn [är]'.
Exempel: quenya: _Elessar essenya_,
sindarin: _Edhelharn i eneth nín_ 'Alvsten [är] mitt namn'

"Jag bor":
På quenya: _marinya_, på sindarin: _i·mbar nín_ 'mitt hem [är]'.
Exempel: quenya: _Ondonor marinya_,
sindarin: _Gondor i·mbar nín_ 'Gondor [är] mitt hem'.

"Du är snäll":
På quenya: _nilda nálye_. Säreget nog finns inget publicerat som visar hur 'du är' uttrycks på sindarin. Men ett ord för 'snäll' = 'vänlig' är i alla fall _milui_.

Björn Fromén


51. Fråga:
[A:] Hur säger man "jag älskar dig" på alvspråket? [B:] Och var hittar man språket någonstans?
Med vänliga hälsningar,

Stefan

Svar:
A: Se svar på fråga 11 i Tolkiens Arda - Magasinet nummer 10 2002.

B: I ett antal böcker av dess skapare JRR Tolkien, se listan över förkortningar samt produktkatalogen.

Björn Fromén


52. Fråga:
Var någonstans hittar jag uppgifter om alvspråket? Har Tolkien möjligen givit ut någon bok som beskriver det?
Tacksam för svar,

Sara Wennerwik

Svar:
Se svar på fråga 72 i Magasinet nummer 1 2003.

Björn Fromén


53. Fråga:
Jag undrar var man kan få tag på alfabetet för alvskrift? Helst på nätet.

Nina

Svar:
Måns Björkmans Amanye Tenceli, http://hem.passagen.se/mansb/at/, med länkar. Annars finns ju alltid LOTR:s appendix E(ii). Se även fråga 10 A ovan.

Björn Fromén


54. Fråga:
Tjena!
Tack för en bra sida.
A: Jag håller just nu på med att plöja igenom De förlorade sagornas bok 2. Jag undrar bara en sak. Vad föreställer bilden på omslaget till De förlorade sagornas bok 1 och 2 respektive Silmarillon. Då menar jag alltså nyutgåvorna med bilder av John Howe.

B: När jag läste igenom några gamla frågor och svar här på sidan så fastnade jag för frågan om balrogerna har vingar eller inte. Om man ser på illustrationerna av balroger som finns så har dom ju vingar. Tänker då närmast på John Howes bilder. Kan det annars inte vara så att det fanns vissa balroger med och vissa utan vingar?

C: Slutligen så undrar jag bara om vättar och orcher är samma sak. När Bilbo hittar Ringen i berget så är han ju omgiven av vättar. Men i de senare böckerna så står det ju att det var orcher istället. Vad är skillnaden?

Johan Salberg

Svar:
Hej Johan! Kul att du uppskattar vår sida.
A: Omslaget till den nya utgåvan av Silmarillion föreställer Morgoths underhuggare, som är i full färd med att förbereda sig inför anfallet av Gondolin. Bilden till De förlorade sagornas bok 1 porträtterar faktiskt i princip samma sak (tråkiga John Howe), medan bok 2 har ett omslag föreställande "Nattens port", den som solen passerar genom i Ardas kosmologi, för att sedan färdas under världen, och slutligen anträda sin vandring över firmamentet genom "Morgonens port".

B: Detta är en enormt omdebatterad fråga. Visst kan det vara så att vissa har vingar, andra inte. Det förslaget har jag faktiskt aldrig hört förut, men det är ju inte helt omöjligt. Tolkiens Arda kommer eventuellt att ha en stor artikel om balrogvingarna någon gång framöver.

C: Se fråga 7 i faq:en.


55. Fråga:
Hallå!
Tack återigen för en bra sida!!! Fortsätt med den!!
Till frågan: Gandalf är ju en maia som har en "mänsklig" form i Midgård och har därför fått sin makt begränsad, men en balrog är en varelse som Morgoth "skapade" för att vara så mäktig och oövervinnelig som möjligt. Hur kan då Gandalf besegra balrogen i Moria?

Tobias Löfgren

Svar:
Vi tackar för berömmet!
Valaraukar, eller balroger, är maiar som har "fastnat" i en kropp, i detta fall en eldande. Maiar skapades av Ilúvatar, och inte av Morgoth. Det är dock sant att valaraukar var några av Morgoths starkaste tjänare. Men Olórin, eller Gandalf som han kallades i Midgård, var inte någon harmlös gamling på något sätt. Olórin var en av Manwës maiar, och säkert precis lika "stark" som vilken valarauka som helst. Nu var visserligen Olórin försvagad av den mänskliga kropp han iklädde sig under sin vistelse i Midgård, men även valaraukar hade begränsningar på grund av sina kroppar. Så jag tror att det var en kamp mellan två relativt jämstarka motståndare, vilket visar sig i att båda "dog" (förlorade sina kroppar).

Glöm heller inte att "vanliga" alver slagit ihjäl valaraukar, så helt oövervinneliga var dom inte!

Johan Sandberg


56. Fråga:
Tjena Gustav!
Ville bara tacka ännu en gång för senaste svaren. Det här är tredje gången på raken som jag måste skriva och känna mig jobbig på något sätt. Men det är så intressant och kul att se dina åsikter.

A: Du sa en gång att när alver dör, ja då lever deras själ kvar i Arda och kan reinkarneras. Jag vet inte vad ordet "reinkarnernas" betyder men gissar att de får fysisk kropp igen, eller liv. Kan inte detta hänt Glorfindel, som det har varit mycket snack om?

B: Trollkarlen Radagast finns ju i Midgård. Gandalf träffar honom i Britrakten tror jag det var. Men hjälper inte Radagast till? Eller sket han i det och gick över till djur och sådant? Kan du förklara vad Radagast den svikarn håller på med.

C: Att Arwen ger ellesaren till Aragorn hittar jag inte i SOR, när anges det att hon överräcker den?

D: I filmen när Frodo träffar Galadriel så säger hon "in place of a dark lord…" Sedan säger hon "I passed the test, I will go into the west and remain Galadriel". Jag förstår inte. Hon heter ju Galadriel? Eller missuppfattar jag det hela?

E: Orcherna var alver en gång i tiden som blev tillfångatagna av den mörka makten, rätt? Hur förökar sig orcherna? Uruk-hai förstår jag men inte orcherna. Förklara tack!

F: En annan synpunkt i filmen är att orcherna är ganska korta. Var/är alver korta?

G: Intressanta frågor för mig är makt. Enkel fråga: visst kan man säga att Morgoth/Melkor hade mer makt än Sauron? Fast Sauron presterade bra ändå med ringen/ringarna...

H: När Morgoths fysiska kropp förstördes for hans ande till tomrummet och fick inte återvända med fysisk kropp, eller? För att han var ond? Saurons fysiska kropp förstörs i den sista alliansens krig, men eftersom han var bunden till Ringen så levde hans ande kvar i Midgård eller Arda, rätt?

I: Jag läste här i Tolkiens Arda att alla dödliga far till Odödliga landen och dör där. När dödliga far dit blir de ju inte odödliga, vill alla dö på en vacker plats kanske? Om det pratas om att det är vackert där? Eller finns det någon förklaring?

J: Valar är de som bor i Odödliga landen. Maiar är också ett av ainurs släkten, var bor de?

K:
Sista frågan: Valar är en slags alver, eller hur? Fast kanske lite mer välsignade eller vackra, eller vad jag ska säga?

Tacksam för svar,

Tobbe

Svar:
Hej Tobbe! Ingen fara, fråga på du bara... fast denna gång får du nöja dig med mina svar, hoppas att det går lika bra!
A: Reinkarnation betyder återfödelse, och det är något som alverna kan genomgå. När en alv dör, lämnar hans själ inte Arda, utan färdas till Mandos salar i Valinor. Därifrån kan själen återfödas igen. Detta är något som inte alla alver väljer, Glorfindel är den enda jag kommer på just nu för ögonblicket som direkt sägs ha har reinkarnerats, men det finns säkert fler.

B. Ett av mina favoritämnen!!! Den stackars Radagast;

"Radagst den brune! skrattade Saruman, och sökte inte längre dölja sitt förakt. Radagast fågeltämjaren! Radagast den trohjärtade! Radagast den enfaldige!"

SOR sidan 311.

Vi backar bandet till en dag i tredje åldern, strax utanför Valimar i Valinor, Aman. Valar har en bra dag, och känner för att göra en insats för att hjälpa till i Midgård. Man beslutar sig för att sända fem maiar för att hjälpa till att bringa ordning på tillvaron och för att sätta käppar i hjulet för Sauron. Olika valar väljer olika maiar som ska åka. Den som väljer Aiwendil (Radagast) är Yavanna. Yavanna var maka till Aulë, och hon kallades för "fruktgiverskan". Hennes domäner var det som växte, och hon var faktiskt inte så förtjust i dvärgar och människor. Det var hennes tanke som formade enterna som skydd för olvar (växterna) så att de inte skulle komma till skada i onödan.

Med tanke på att Aiwendil valdes av Yavanna att åka till Midgård (som motvikt till Aulës val?) kanske hans uppdrag inte var riktigt likadant som de andra Istarernas Men detta är inte helt klarlagt, Tolkien själv svävade på målet när han skulle reda ut huruvida de olika Istarerna lyckades eller misslyckades med sina uppgifter.

C. Arwen ger inte Aragorn alvstenen i boken. Det gör Galadriel, i kapitlet "Farväl till Lothlórien" i SOR.

D. Galadriel menar att hon motstod frestelsen att ta Härskarringen. Om Galadriel tagit den hade även hon så sakteliga börjat komma under den korrumperade makt Ringen erbjöd, och förvandlats från den Galadriel hon var till någon ond version av sig själv, en version som skulle vara precis lika ond som Sauron. Men hon valde att inte ta Ringen, och därigenom förblev hon den hon var.

Hade Galadriel tagit Ringen hade hon med den kunnat bibehålla alvringarnas makt, och på så sätt sett till att alverna hade kunnat vara kvar i Midgård. Detta var nog ett beslut som var enormt svårt för henne att ta med tanke på de enorma försakelser hennes släkt gjort för att komma till Midgård, och för att överleva där. Att ha i sin makt att kunna göra så att allt detta inte var förgäves måste ha varit frustrerande för henne. Ändå väljer hon att förbli den Galadriel hon är och därigenom dömer hon alla Midgårds alver till att lämna Midgård och färdas till Aman ("the west"), det Aman Noldor en gång valde att lämna.

E. Det finns två versioner av hur orcherna skapades: en som säger att det var alver som snärjdes av Morgoth (anges i bland annat Silmarillion) och en som säger att det var människor som orcherna skapades av (Letters och HOME). Själv går jag på det som står i Silmarillion, så jag ger dig rätt i att Morgoth skapade orcherna av tillfångatagna alver, men detta är ett ämne som är öppet för spekulation.

Så till fortplantningsmysterierna. Inga av valar, inte ens Morgoth, kan skapa saker ur ingenting. Så alla Morgoths tjänare måste kunna reproducera sig själva, även orcherna. Det borde innebära att det någonstans finns orchkvinnor som föder orchbarn. Samma sak gäller uruk-hai-varianten av orcher. Filmens skildring av uruk-hais födelse är felaktig rakt igenom.

F. Nej, alver är ungefär lika långa som människor, ofta längre, men inte lika kraftigt byggda, även om de är starkare. Att orcherna var kortare berodde nog på den "förstörelseprocess" som Morgoth lät dem gå igenom när han skapade släktet.

G. Jepp. Morgoth = vala, Sauron = maia. Morgoth var dessutom den mäktigaste av alla ainur, och tillhörde, innan han gjorde uppror, en ordning som kallas för Aratar - Ardas högsta makter.

H. Inte helt. Melkor kastades ut av valar. Sauron dvaldes kvar och kunde åter skapa sig en fysisk kropp. Detta kunde han gjort även utan Ringen - Sauron var en mästare på att förändra sitt utseende och sin kropp!

I. Inte alla... Förutom alverna så var det endast delar av Ringens brödrarskap som fick åka dit. Möjligen också Tuor, men det sägs också att han ensam av alla människor räknas till alvernas släkte. Att Bilbo och Frodo åker dit beror nog på att de lidit svårt av Ringens inflytande, och att de skulle plågas under alla sina dagar. Se bara på hur gammal Gollum blev på grund av Ringen. I Aman kanske både Frodo och Bilbo kan få lindring i sina plågor.

J. Både valar och maiar bor i Valinor, tillsammans.

K: Valar är inte en slags alver. Man kan i stället säga att av Ilúvatars barn och adoptivbarn är alverna de som mest liknar valar och maiar.

Johan Sandberg

Jag ber att få gratulera, Tobbe! Du har just satt nytt rekord i antal frågor i en insändare! Det förra var från den 25 januari 2002 och gick ner till "H", innehavaren var (rätta mig om jag har fel) Jerry Östman. Du får gärna slå det igen...

Gustav Dahlander


57. Fråga:
Tjena, tack för en grymt bra sida! Väldigt välgjord och informerande. Jag är givetvis en stor fanatiker av Härskarringen. Det jag undrar gäller Honmonstret, om det finns någon bok man kan läsa mer om henne i. Och sen så undrar jag om ni kunde berätta lite kortfattat om henne - vad hon heter på engelska, var hon håller hus, hur länge hon levt och så vidare. Jag har fått intrycket att Sauron är mycket rädd för henne.
Med vänliga hälsningar,

Chrille

Svar:
Hej Chrille! Honmonstret heter "Shelob" på engelska. "Lob" är ett arkaiskt (gammalt) engelskt ord för spindel, så om man översätter det engelska namnet ordagrant till svenska skulle det bli "honspindeln".

I SOR sägs det att Honmonstret är den sista avkomman av Ungoliant (jättespindeln som hjälpte Morgoth att förstöra De två träden). Det tidigaste datumet man vet att hon fanns är omkring år 1000 i andra åldern, eftersom hon fanns i Cirith Ungol innan Barad-dûr byggdes. Antagligen är hon ännu äldre än så.

Eftersom hon är en avkomma av Ungoliant, så har nog alla en anledning att vara rädda för henne. Inte ens Morgoth kunde ensam stå emot Ungoliant när hon druckit från De två träden...
Jag har faktiskt inte hittat så mycket skrivet om henne, men jag har en länk till lite bilder i alla fall: http://fan.theonering.net/rolozo/collection/shelob/?hide=-9

Johan Sandberg


58. Fråga:
Jo, jag undrar över hur Gildor Inglorion som Frodo och kompani möter i Skogsände var släkt med Finrod. Denne hade väl inga barn, och inte hans syskon heller? Förutom Galadriel då förstås.

[Anonym]

Svar:
En berättigad fråga. Det är inte så säkert att han överhuvudtaget var släkt med Finrod. Han säger bara att han är av Finrods hus, vilket i och för sig egentligen skulle vara Finarfins hus. Finarfin var Finrods, och Galadriels, far. Han valde att avbryta noldors marsch mot Midgård efter övergreppet på teleri i Alqualondë (Silmarillion sidan 92 ff).

Det stämmer att Finrod inte fick några barn, men hans bror Orodreth, som regerade i Nargothrond efter Finrod, fick dottern Finduilas som Túrin Turambar var förälskad i. Galadriel fick dottern Celebrían som var gift med Elrond.

Noldor var uppdelade i tre hus (eller ätter), Finarfins, Fingolfins och Curufinwës (Fëanors). Men eftersom Finarfin inte återvände till Midgård så kan man väl säga att överhögheten hos det huset gått vidare till Finrod Felagund, som i så fall skulle vara den äldste av Finarfins hus i Midgård om han levat. Så det Gildor menar när han presenterar sig är att han tillhör de noldor som följde med Finrod till Midgård, vilket gör honom till en ganska gammal alv...

Johan Sandberg


59. Fråga:
Det fanns sju palantírer. Saruman hade en. Var fanns de andra?

Minette Lindberg

Svar:
Hej Minette! Det fanns sju palantírer i Midgård, men det kan mycket väl ha funnits ännu fler i Aman. Palantírerna sägs ha tillverkats av självaste Fëanor i tidernas gryning. De palantírer som Elendil förde med sig till Midgård från Númenor fanns ursprungligen i:

1. Staden Annúminas i Arnor.
2. Tornet Elostirion vid Emyn Beraid nära Grå hamnarna.
3. Tornet Amon Sûl, på kullen Väderklint.
4. Staden Osgiliath i Gondor.
5. Tornet i staden Minas Ithil, mer känd som Minas Morgul.
6. Tornet i staden Minas Anor i Gondor, det vill säga Minas Tirith.
7. Tornet Orthanc i Isengård.

Annúminas och Amon Sûl-palantírerna sjönk till havets botten tillsammans med Arvedui, Anors sista konung.

Palantíren i Elostirion var aldrig tänkt att kunna kommunicera med de andra, utan var inställd på att spana ut över havet mot Aman, Tol Eressëa och Avallónë. Denna tog Elrond med sig när han seglade över haven till Aman, så den försvann från Midgård.

Osgiliaths palantír förstördes under inbördeskriget i Gondor på tredje ålderns 1400-tal.

Minas Ithils palantír stals av Sauron när Minas Ithil intogs av ringvålnaderna. Det var den Sauron använde för att snärja Saruman med. Den förstördes med mycket stor sannolikhet vid Barad-dûrs fall när Frodo kastade Ringen i Domedagsklyftan.

Minas Anor-palantíren var den som Denethor använde. Han lät bränna sig med den, och det enda man kunde se i den efteråt var ett par händer som sakta brann upp, om man inte ägde en starkt vilja och kunde böja palantíren som man själv ville.

Palantíren i Orthanc togs om hand av Aragorn II och bör fortfarande finnas kvar i Minas Tirith.

Johan Sandberg


60. Fråga:
Här har jag lite fler frågor och funderingar om Härskarringen:
A: Haldir dör ju i Sagan om de två tornen-filmen, men gör han det i boken?

B: Om jag ska söka efter den där jättebläckfisken vid Morias portar på The Encyclopedia of Arda, var ska jag söka då?

C: Jag har fått reda på lite mer om Sauron och har fått veta att han såg ut som en vacker människa under rustningen innan han förintades första gången, av Isildur, men är det sant?

D: Jag vill ha ännu mer information om Sauron, men var ska jag leta?

E: Jag har hört att balrogerna var vanliga andar, men att de fördrevs av Morgoth och tog eld och blev onda, är det sant?

Sauron X

Svar:
A: Nej. Detta är ytterligare en förändring av handlingen av herr Jackson. Se fråga 18 i nummer 1 2003 för mer information.

B: Sök på "W" och "Watcher in the Water".

C: Nej, efter Akallabêth (Númenors fall) kan Sauron inte längre återskapa sig i en skön skepnad.

Johan Sandberg

Det du har hört är säkerligen uppgifter grundade på att Sauron under delar av andra åldern hade en vacker skepnad och kallade sig "Annatar". I denna kropp kunde han locka till sig och fördärva många av Midgårds folk, samt starta ett visst ringsmideprojekt tillsammans med Eregions noldoralver...

Gustav Dahlander

D: Ett bra ställe att börja leta efter fakta på är The Tolkien Meta-FAQ: http://tolkien.slimy.com/

E: Balrogerna var Morgoths främsta tjänare, möjligen undantaget Sauron. Morgoth hade inte alltid varit ond - namnet "Morgoth Bauglir" fick han av Fëanor först när han stulit Silmarillerna. Tidigare hette han Melkor, och var den mäktigaste av alla ainur. Precis som andra ainur hade Morgoth maiar som följde honom. Det var dessa som sedan blev balrogerna, eller valaraukar som de kallas på quenya. Valarauka och balrog, som är sindarin, betyder "maktens demon". Balrogerna var från början eldandar, och deras skepnad i Arda var av eld, men omgiven av skugga/mörker.

Johan Sandberg


61. Fråga:
Först och främst vill jag säga åt de andra som lämnar in frågorna till denna världens bästa hemsida att fortsätta med det i all framtid! Jag hoppas det innerligt!!! Okej, här kommer frågorna:
A: Har mûmakil för många betar i den nyaste Härskarringen-filmen?

B: Är orcherna i Moria mer kortvuxna än andra orchraser?

C: Ser Sauron likadan ut som i filmen under den tredje åldern?

D: Har Gandalf kvar sin hatt sedan han återvänt från döden?

E: Hade Sauron något namn under den tid då han var Aulës tjänare?

F: Hade Thorondor hackat eller rivit Morgoth i ansiktet?

G: Såg Barad-dûr ut som det har skapats i Härskarringen-filmerna?

Micke Öbbe

Svar:
Hej Micke! Oj, världens bästa hemsida, det var inte dåligt. Vi ska göra så gott vi kan för att upprätthålla den positionen... Och det är helt rätt som Micke säger: fortsätt att skicka in frågor!
A: Tolkien har aldrig nämnt hur många betar olifanterna har. Vi vet bara att de var en sorts stor urfader till nutidens elefanter. Jag är personligen nöjd med hur de framställs av Peter Jackson.

Gustav Dahlander

B: Nja, de var i alla fall mindre än Saurons svarta uruker.

C: Det är nog upp till var och en att anta hur Sauron såg ut. Dock så var han inte bara ett brinnande öga, vilket man gärna tror efter att ha sett filmen! Se fråga 11 i faq:en för mer information.

D: Ja, se Sagan om de två tornen, när Gimli, Aragorn och Legolas möter honom i Fangorn.

E: Inte som man känner till.

F: Ja, när Fingolfin, Noldors högste konung, utmanade Morgoth till envig kom Thorondor och hindrade Morgoth från att plocka upp Fingolfins döda kropp, genom att anfalla honom och hacka honom i ansiktet.

G: Återigen, det är upp till var och en att anta hur det såg ut! Härskarringen är en bok, så vi kan inte veta exakt, Jacksons version bryter i alla fall inte mot den information som vi kan läsa oss till.

Johan Sandberg


62. Fråga:
A. Vem är Khamûl Östringen?

B. Hur kan Éowyn döda nazgûlernas konung? Han är väl odödlig?

[Anonym]

Svar:
A. Khamûl Östringen var en av Saurons Nazgûler. Han härskade i Minas Morgul.

B. Detta är en ganska knepig fråga... Ja, han var odödlig, och kunde inte såras av vanliga vapen. Ändå så dog han av Éowyns hand, och av ett vanligt vapen.

En sak som kan kasta lite ljus över situationen är det faktum att han innan Éowyn dödar honom sårats av Merry. Merry hade ett magiskt svärd, smidet av alver, vars syfte var att kunna skada Häxmästaren av Angmar. Måhända bröts den förtrollning som Häxmästaren hade över sig av Merrys svärd, så att Éowyn senare kunde utdela det dödande slaget.

Johan Sandberg

En bra ledtråd kan vi finna i tilläggen till LOTR. Här avslöjar Glorfindel profetian om Häxmästarens öde:

"Far off yet is his doom, and not by the hand of man will he fall."

"Appendix A", sidan 1027. Häxmästaren är alltså skyddad av denna profetia, det är därför ingen kan dräpa honom. Men så en dag så stegar alltså en kvinna fram ur slagets tumult, och därtill med en hob vid sin sida. Detta var han inte skyddad mot, och dukade alltså under för Éowyns hugg. Här kan en parallell skönjas till Shakespeares Macbeth, där huvudrollsinnehavaren är omspunnen av en profetia, som säger att han inte kommer dräpas av någon man född av kvinna. Pjäsen slutar med det något billiga greppet att han dräps av en man född genom kejsarsnitt - där tycker jag att Tolkiens version är bättre.

Gustav Dahlander


63. Fråga:
Hej!
Jag har några frågor angående Tolkiens böcker!
A: Finns det en svensk sida om Tolkiens alvspråk, med information om ursprung, hur man uttalar de olika orden och en ordlista?

B: Finns det släktträd om de olika figurerna utlagda på någon hemsida?

C: Jag har kommit en bit in i boken, och tycker att filmen har lite för tunn historia. Peregrin Took, Meriadoc Vinbock och Gimli framställs som "puckon", vilket inte är fallet i boken. Varför har Peter Jackson framställt dem som idioter?

Tacksam för svar!
Med vänliga hälsningar,

Jojjo

Svar:
A: En sådan på en gång matnyttig och utförlig svensk sajt tror jag tyvärr inte existerar. Däremot finns en suverän norsk (engelskspråkig) webbplats som helhjärtat kan rekommenderas: Helge Fauskangers Ardalambion - www.ardalambion.com

Björn Fromén

B: Se fråga 15 A ovan.

Gustav Dahlander

C: Nja, "puckon" håller jag nog inte med om. När det gäller Merry och Pippin så tror jag att PJ ville visa hur de mognar genom historien, så jag tror nog de båda kommer att ha vuxit till sig till sista filmen. Jag tycker också att det blev väl mycket slapstick med Gimli och jag har ingen aning om varför PJ lade så stor tonvikt på det. Det är bara att beklaga.

Robert Östberg


64. Fråga:
Vilka filmer om Tolkiens värld finns det? Då menar jag de som är animerade och tecknade.

Henrik Hagnell

Svar:
1978 gjordes The Lord of the Rings av Ralph Bakshi som dock bara täckte första hälften av Härskarringen. Samma år gjorde Rankin/Bass Productions Inc. The Hobbit, och 1980 gjorde samma team The Return of the King som tog vid där Bakshis film slutade. Du kan läsa mer om dessa filmer på http://www.imdb.com/. Tolkiens Ardas recension av The Lord of the Rings hittar du här.

Robert Östberg


65. Fråga:
Goddag!
[A:] Jag har en ganska enkel fråga som gäller enternas storlek (och du behöver inte vara orolig det obligatoriska smickret kommer i slutet). Anledningen till att frågan dök upp i mitt huvud var ju så klart PJ:s enter i Sagan om de två tornen-filmen, de var ju gigantiska! Jag tycker mig minnas att de beskrivs som "at least fourteen foot high". De bör alltså vara cirka 4,25 meter, förhåller det sig inte så?

[B:] Jag har en del rädsla angående en eventuell Bilbo-film gjord av PJ... Om han då bygger vidare i samma stil så kommer ju hela dvärgsläktet förlöjligas bortom allt förnuft, om detta sker och man därtill räknar in det avskyvärda mordet på Haldir så är det mycket möjligt att PJ råkar ut för en liten "olycka".

[C:] Blev lite kär i Éowyn också, tycker att Aragorn borde ha en snyting som nobbar henne för en alvfjompa.

[D:] Jag kommer ihåg att du en gång varnade för ett Tolkienlexikon som inte var att lita på, vilket var det?

I förra numret klagade någon på för utförliga svar, jag blev helt förskräckt. Det är ju de utförliga svaren man längtar efter hela veckan, jag älskar dem!

För övrigt tycker jag att fan fiction är det vidrigaste som finns, men det är ju bara jag.

Viktor

Svar:
A: Du har helt rätt i att Tolkien beskriver Lavskägge som cirka 4,2 meter lång. Jag är inte heller helt nöjd med PJ:s enter, men men...

Robert Östberg

Personligen så gillar jag filmens enter, Lavskägges personlighet tycker jag däremot är smaklöst framställd, men det är en annan sak. Enterna beskrivs ju som 14 fot och uppåt. Alltså kan de ju vara betydligt längre. Det vi kan sluta oss till genom att läsa böckerna är att de är stora, men inte större än träden i skogen. Det riktigt stora felet med filmenternas utseende anser jag är att de saknar ett av de tydligaste dragen från böckerna - de böjer på knäna. Tolkien är tydlig med att de "styltar" fram, med bara en liten böjningsrörelse vid knäna.

B: Om Jackson framställer alla dvärgarna i Bilbo som Gimli så tror jag definitivt att han kan komma att råka ut för en "olycka". För mer om Haldirmordet, se fråga 18 i nummer 1 2003.

Gustav Dahlander

C: Gällande Aragorn håller jag helt med - Éowyn är ju mycket tuffare och bättre än den där alvbruden. Faramir är en lycklig man...

Fan fiction är bra eller dålig beroende på vem som skrivit den - jag gillar en del och fullständigt kvider i plågor av annat.

Robert Östberg

D: Det var jag som varnade för David Days A Tolkien Bestiary en gång i tiden. Det står jag fast vid till 100 %. Om du ska köpa ett lexikon - välj Robert Fosters The Complete Guide to Middle-earth.

Gustav Dahlander


66. Fråga:
Hejsan!
Jag har nyss läst det senaste numret, och personligen tycker jag att många av de som frågar har bra åsikter, till exempel det där om att Haldir dör i Sagan om de två tornen-filmen, vilket han definitivt inte bör göra! Något annat jag inte heller fattar är varför Sauron bara ser ut som ett stort brinnande öga, kan jag få ett svar på frågan om varför Peter Jackson givit honom den formen?

Elake Elwing

Svar:
Problemet är att Sauron genom hela Härskarringen ständigt refereras till som ett sökande öga: "Saurons öga", "Det locklösa ögat" och så vidare. Den enda (tror jag) referens till att Sauron faktiskt har en kroppslig (och humanoid) skepnad i Härskarringen är att Gollum säger att Sauron bara har fyra fingrar kvar på ena handen. Men stör man sig på PJ:s öga så kan man ju för sig själv bestämma att han använder det symboliskt.

Robert Östberg

Se också fråga 11 i faq:en. Till Roberts upplysning om Gollums referens kan jag lägga Pippins konversation med Sauron genom palantíren. Man får inte riktigt intrycket av att han bara är ett brinnande öga där heller. Gandalf säger också uttryckligen i Sagan om konungens återkomst att Sauron inte skulle kunna ta fysisk form om Ringen förstördes, det tyder ju på att den gamle elakingen helt klart kan göra det under tredje åldern. Tyvärr säger Saruman i den första filmen att Sauron inte kan ta fysisk form om han inte lägger rabarber på Ringen, så vi får helt enkelt konstatera att PJ gjort en ganska stor miss här.

Gustav Dahlander



67. Fråga:
Jag skulle vilja se lite fler bilder på snyggingen Haldir ur Sagan om de två tornen-filmen. Kan man få det någonstans? Skicka gärna en bild!
Kram

[Anonym]

Svar:
Prova några av de sidor som har bilder från filmtrilogin, till exempel dessa:
http://www.lordoftherings.net/ (officiella sidan)
http://www.numenoreen.com/
http://www.councilofelrond.com/

Robert Östberg


68. Fråga:
Hej!
Jag tänkte fråga om det finns någon sida med jättebra bilder från filmerna Sagan om ringen och Sagan om de två tornen. Tacksam för svar.

Gollum

Svar:
Se fråga 67 ovan.

Robert Östberg


69. Fråga:
Hej!
Jag har ännu inte lyssnat på Sagan om de två tornen-soundtracket, men jag tvivlar att den finns med där. Vad jag är ute efter är, att jag skulle vilja veta vad sången som alverna sjunger i början av The Fellowship of the Ring/Sagan om ringen (den förlängda versionen) heter? Scenen är den där Sam och Frodo ligger och "smyger" i buskarna och alverna är på väg till de grå hamnarna. Om ni vet vad den heter och om den går att få tag på någonstans så skulle jag vara mycket tacksam.

Oscar Almgren

Svar:
Jag har inte lyckats ta reda på om den sången, som definitivt är mycket vacker, går att få tag på. Jag är rädd för att du blir tvungen att försöka spela av den från filmen.

Robert Östberg


70. Fråga:
Hej, vi heter Britta och Märit och håller på med ett skolarbete, som ska sändas i radio om några veckor. Vi undrar hur mycket det kostade att göra Härskarringen-filmerna, sammanlagt. Tack på förhand!

Britta och Märit

Svar:
Jag har inte hittat någon exakt siffra, men enligt PJ:s egen hemsida låg budgeten på mer än 180 miljoner US-dollar. Rätt saftigt, minst sagt. Lycka till med arbetet! Om ni får fram något skriftligt resultat så får ni gärna skicka in det till oss på Tolkiens Arda.

Robert Östberg


71. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar i vilken ordning man ska läsa Tolkiens böcker om Ringen? Jag undrar också om han skrivit några andra böcker, som inte handlar om Ringen, som finns att köpa.

Emelie

Svar:
Jag skulle föreslå följande ordning:
1. Härskarringen
2. Bilbo
3. Silmarillion
4. Ringens värld (appendixen till Härskarringen)
5. Sagor från Midgård

Sedan om man vill tränga ännu djupare in i hur Tolkien skapade sina sagor så finns The History of Middle-earth-serien, där Tolkiens son sammanställt utkast, kasserade versioner, essäer och andra texter som Tolkien skrev i samband med arbetet med sina berättelser. Vad gäller andra böcker så har han skrivit ett par barnböcker: Gillis bonde från Ham, Smeden och stjärnan och kortare berättelser som till exempel Blad av Niggle, Herr Salig och Breven från jultomten. Jag tycker dock personligen att det är i Midgård som Tolkien bäst kommer till sin rätt som författare.

Robert Östberg

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER SKRIBENTER

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen i vår! Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Fortsätt att skriva in! Nästa nummer av Tolkiens Arda -- Magasinet kommer på lördag, den 25 januari. I väntan på det kan tiden fördrivas med att utforska tidigare nummer, dessa återfinns i Arkivet.

På återseende!
Gustav Dahlander
Redaktör
tolkien@sfbok.se


Bilder: "Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas (Orlando Bloom) och Gandalf (Ian McKellen)" © New Line Cinema
"Glamdring" © The Encyclopedia of Arda


Tolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

I redaktionen:

Gustav Dahlander
Redaktör, expert, skribent
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén

Expert
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
Skribent
darth_veronica@yahoo.com


Erik Palm
Skribent
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
Tekniker, expert, skribent
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Expert, skribent
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Expert, skribent
lightwinger@hotmail.com



Tillbaka till Innehåll