Nummer 4 2003
Lördagen den 1 februari

Välkommen till nummer 4 av Tolkiens Arda -- Magasinet!
Detta magasin ges ut av SF-Bokhandeln varje lördag. Alla nummer har en stor insändarsektion där frågor kring Tolkiens värld besvaras, tidningen publicerar också artiklar, nyheter, omröstningar och mycket mer. Nästa nummer kommer den 8 februari. Förstasidan finns på adressen http://tolkiensarda.tk/.



INNEHÅLL

ANGÅENDE TOLKIEN
Ny språkskola!

NYHETER
Ännu en Tolkienbok...

SPRÅKSKOLAN
Quenya - Lektion I

DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA
Aragorns hemliga dagbok från Sagan om de två tornen

OMRÖSTNINGEN
Chatta med experterna?

INSÄNDARE
Frågor och svar kring allt som rör Tolkien

FRÅGA OM TOLKIEN!


Missade du förra numret? Glöm inte att du kan hitta äldre magasin under Arkivet.


ANGÅENDE TOLKIEN

Tolkiens Arda är ständigt i utveckling. Denna vecka presenterar vi, som vanligt får man nästan säga, ett par riktigt stora nyheter. För det första så ser insändarsektionen annorlunda ut från och med detta nummer - vi har nämligen putsat upp avdelningen rejält och presenterar numer alla frågor och svar uppdelade i kategorier. Frågor om alviska hamnar under avdelningen "Språk" och tankar kring Sagan om de två tornen-filmen under "Filmerna". Vår förhoppning är att detta ska öka magasinets läsvärdhet ytterligare. Tack till Tobias Ahlgren för inspirerande förslag.

Den andra innovationen för veckan är en riktig höjdare för intresserade av Tolkiens alviska. Vi har nämligen fått tillåtelse att publicera Alfred Olssons eminenta skola i quenya, som också figurerar på fantasysajten Catahya. Notera att den version vi publicerar är redigerad av Tolkiens Arda-experten Björn Fromén, som tillhör Sveriges allra kunnigaste personer inom området. Vår quenyaskola är alltså den mest korrekta versionen som går att hitta på svenska - närmare Tolkien kommer du inte! Från och med nu bjuder vi på en ny lektion i varje nummer. Så småningom kommer även en sindarinskola att dyka upp här, håll ögonen öppna!

Ett projekt som just nu ligger i planeringsstadiet är Tolkiens Ardas chattsida. Då vi alltjämt får in rikliga mängder av frågor och funderingar, planerar vi att inom kort introducera en ny tjänst. Denna går ut på att ni läsare ska kunna chatta med magasinets experter några timmar varje vecka, och således ställa era frågor om Tolkien "live". En sådan funktion skulle också ge möjlighet till diskussioner och utbyten av åsikter, samt inte minst ett ypperligt tillfälle att träffa andra Tolkienintresserade. Tidpunkten för chatten planeras bli tisdagar mellan 21:00 och 23:00. Denna vecka lanseras tjänsten på prov - du är alltså välkommen till chatten nu på tisdag, den 4 februari, för att ställa frågor och diskutera Tolkien med mig, som har hand om det hela denna gång.
   Vad tycker du om detta initiativ? Delge oss gärna dina synpunkter, och glöm inte att rösta om frågan i Omröstningen nedan! Det går givetvis bra att gå in på Tolkiens Arda-chatten även när den är "obemannad".

Klicka här för att öppna chatten!

Med förhoppningar om trevlig läsning!

Redaktör
Tillbaka till Innehåll

NYHETER

Av: Sofia Danielsson

Ny bok av Tolkien - igen!
Det har sedan en tid varit känt att det nyupptäckta Beowulf-manuskriptet, inte är den enda överraskningen den nu 111-årige JRR Tolkien har på lager för oss. The History of The Hobbit är en annan nyhet från Professorns hand, som vi alla kan se fram emot. Boken, som kommer bli The Hobbits motsvarighet till tidigare utgivna The History of the Lord of the Rings (HOME 6-9), tar upp Tolkien opublicerade manus och utkast från arbetet med boken. Publikationen har blivit kraftigt försenad, men The History of The Hobbit beräknas komma ut inom de närmaste åren.

Gustav Dahlander

Liv Tyler gifter sig
Liv Tyler, som spelar Arwen aftonstjärnan i Härskarringen-filmerna, ska gifta sig. Hon och fästmannen Royston Langdon, som är medlem i rockgruppen Spacehog, kommer ingå sitt trosförbund i Leeds, England. Royston är uppvuxen i trakterna och tar nu med sig Liv dit för att byta ringar.


Aragorn strålar i "Konungens återkomst"
Den 17 december i år kommer Sagan om konungens återkomst att ha premiär. Det ryktas om att Aragorn (Viggo Mortensen) kommer stråla som aldrig förr i den sista filmen. Handlingen kommer att bygga kring honom, och filmbolaget satsar på en Oscarsnominering för hans roll. Enligt Aftonbladet säger dock Viggo att en Oscar ens inte finns på radarn för tillfället.


Fylke får ingen fight
Rykten viskar om en konstig final på Peter Jacksons Härskarringen-trilogi. Det spekuleras för närvarande vilt kring uppgifterna, som säger att Fylke inte kommer få sin fight mot de elaka människorna som är vilseledda av Saruman i slutet. Vissa hävdar att den sista filmen, Sagan om konungens återkomst, kommer att sluta strax efter att Frodo har kastat ner Ringen i Domedagsklyftan. Det betyder att Merry och Pippin inte får sitt välförtjänta glansnummer. Men så hemsk kan väl ändå inte Peter Jackson vara mot oss… eller?


BAFTA-nomineringarna offentliggjorda
I måndags, den 27 januari, meddelade The British Academy Awards nomineringarna till sin gala, som hålls den 23 februari. Totalt får Sagan om de två tornen nio nomineringar, bland annat för Bästa regissör och Bästa film. Det blev dock ingen nominering för någon av skådespelarna i filmen. Notera att galan alltså går av stapeln den 23 februari, inte den 27 januari som Tolkiens Arda rapporterade i förra numret.


"Tornen" puttas ner av - Eminem!
I England är Eminems debutfilm 8 mile populärare än Sagan om de två tornen just nu. Efter fyra veckor ger Peter Jacksons mastodontfilm med sig och låter 8 mile ta över biolistans topplacering.


Mängder av pirat-dvd:er stoppade i Storbritannien
Mer än 10 000 illegala kopior av Sagan om de två tornen har funnits och tagits till vara i Storbritannien, enligt Federationen mot piratkopiering. Det sägs att kopieringarna är gjorda av dvd:n som används av Oscarsjuryn.


Hoben har fyllt 22!
Vi säger grattis till Elijah Wood, som i tisdags, den 28 januari, fyllde 22 år! Det är nu mer än fyra år sedan han fick rollen som Frodo i filmtrilogin om Härskarringen, men mycket har han inte växt. Nej, han är fortfarande en liten hob för oss...


Tillbaka till Innehåll




QUENYA

Nu börjar Tolkiens Ardas språkskola! Lär dig alvspråket quenya tillsammans med specialisten Alfred Olsson...

Lektion I

Av: Alfred Olsson
Faktagranskning: Björn Fromén

Detta är den första lektionen i vår nystartade skola i quenya. Här kommer jag börja med att ta upp lite om uttal och historia, om både språket och alfabetet tengwar. Framöver kommer jag ge ut nya lektioner innehållande bland annat grammatik, en ordlista samt anvisningar för att sätta ihop meningar.


Quenya

Quenya stavades qenya av Tolkien när han först började med dess grund runt år 1915. Tolkien var bara 23 år vid den här tiden, men hade alltså redan färdigställt sitt första quenyalexikon. Språket var tänkt att bli det vackraste i världen. Under skapandet inspirerades mycket av tre andra huvudspråk, italienska, grekiska och - faktiskt till största del - finska. Tolkien arbetade med quenyan under hela sitt liv, och trots detta finns det inga jättestora ändringar från grunden, förutom att vissa stavningar redigerades, grammatiken utvecklades och ordförrådet blev mer utvecklat. Qenya fick snart dess nuvarande stavning: quenya.

Quenya var det språk som först började talas och skrivas (den vanliga skriften var tengwar) efter uralviskan. "Quenya" betyder dessutom "språk", vilket kan vara nog så passande. Det finns bara fem vokaler i språket - A, E, I, O och U - men de kan vara antingen korta eller långa. De långa bär en accent ovanför bokstaven: Á, É, Í, Ó, Ú. Ibland används det även ¨ (två prickar, så kallade "trema") över vokalerna. Trema har ingen betydelse för uttalet, -E i ordslut ska alltid höras, vare sig trema sätts ut eller ej, och EA och EO är alltid tvåstaviga oavsett trema. Tolkien gjorde ett inkonsekvent bruk av trema för att påminna engelskspråkiga läsare, om att engelskans många stumma E:n inte har någon motsvarighet i quenya. Ett exempel är namnet "Manwë", där alltså även den sista bokstaven bör uttalas. "Eärendil" är ett annat exempel, där E och A uttalas var för sig och inte sammansatta (E-arendil, ljudet Ä finns inte i quenyan).

Uttal

C uttalas som ett svenskt K.

O uttalas som ett svenskt Å.

U uttalas som ett svenskt O.

Y uttalas ungefär som svenskans J.

LL, NN och SS visar liksom en accent över en vokal att de ska uttalas längre, dubbelskriven konsonant ska alltså uttalas långt (som i svenskans "kalluft", "pressekreterare").

U i kombinationen QU uttalas som W. (Exempel: quenya = kwenja)

Tengwar

Det alviska alfabetet uppfanns av alven Fëanor (år 1250 enligt Amans tideräkning), som i tidig ålder intresserade sig av språk och skrift. Skriftspråket utvecklades för att representera det alviska tungomålet quenya, men blev senare även använt som skrift till många andra språk. Alfabetet var kraftigt inspirerat av Rúmils skriftspråk sarati, som var det första uppfunna skriftsystemet. Den stora skillnaden mellan dessa alfabeten är dock att tengwar skrivs från vänster till höger medan man med Sarati skriver uppifrån och ner.

---------------

Nästa nummer: Lektion II - Pronomen.

Publicerat i samarbete med Catahya.

Tillbaka till Innehåll


DE HEMLIGA DAGBÖCKERNA

Av: Secret Diaries of Cassandra Claire
Översättning: Gustav Dahlander

Aragorn son av Arathorn är tillbaka, och denna gång rapporterar han från Sagan om de två tornen. Detta är tyvärr den sista hemliga dagboken för en tid men fatta mod, de kommer åter.
ARAGORN SON AV ARATHORNS HEMLIGA DAGBOK
FRÅN SAGAN OM DE TVÅ TORNEN


29 februari:

Sprang fyrtio mil genom Rohan. Inga ekorrar att äta. Gimli ser ut att vara i lämplig storlek att rosta. Har hört att dvärgar smakar som kyckling. Fortfarande inte kung.

Skäggstubb: tillfredsställande.

30 februari:

Sprang ihop med en rohirrim-armé. Frågade Éomer om han visste var hoberna är. Fick mkt gruffigt svar. Han kanske fortfarande är sur efter den senaste festen, bara för att jag klottrade en massa snuskiga alvord på hans häst! Bestämde mig för att inte nämna att han uppenbarligen snott sin frisyr från Legolas. Han skulle inte ha den här attityden om jag var kung.

30 februari, senare:

Har du sett en rykande hög med döda orcher så har du sett alla. Det är allt jag säger.

1 mars:


Sprang ihop med Gandalf. Det visade sig att han inte dog i Moria, men balrogen tvingade honom att sälja sig till ett tvättmedelsföretag, så han är nu Gandalf den Skinande Vite. Kapitalistiska slampa. Snart ska han väl ha betalt för att göra spetsiga hatten-tricket också...

2 mars:

I Edoras. Kung Théoden har en rätt löjlig jargong. Han håller hela tiden på med sin attityd: "Är du kung här? Senast jag kollade så var jag kung här. Ser du någon annan med krona på huvet här? Va? Va?"

Tvingades medge att jag faktiskt inte är kung än.

Men hämnden är ljuv - jag lyckades sno hans plånbok när han tittade bort. Använde pengarna till att öppna ett bankkonto vid Rohanpasset. Helt värdelöst när orcherna kommer!

2 mars, senare:

Misstänker att Éowyn spanar in mig. Kan inte klandra henne, skäggstubben är så manligt att jag till och med blir upphetsad själv.

3 mars:


Ramlade ner från en klippa. Dumma Isengårds ulvar. Trodde jag räddats av Arwen när jag kvicknade till, upptäckte att det var min häst jag kysste. Känner viss besvikelse. Har tappat mitt favoritsmycke i floden. Känner mig sur - det finns inget som billiga fuskjuveler. Bortsett från ringar då kanske.

Skäggstubb: blött.

3 mars, senare:

Anlände i triumf till Helms klyfta. Blev kramad av Gimli. Som om jag behövde bli påmind om att han precis räcker mig till bältet en gång till. Fick tillbaka halssmycket av Legolas. Yipiie! Han muttrade något på alviska som kan ha varit "du är sen". Det kan också ha varit "ska vi ses i kväll på mitt rum och hångla loss i sängen?". Är inte helt säkert på vilket. Måste putsa på min alviska, jag gillar inte att gissa.

Fortfarande inte kung, är emellertid för upptagen med att upprätthålla mannarnas moral för att deppa. Det kommande slaget lär i alla fall bli en baggis.

3 mars, kväll:

Spenderade dagen stående på bröstvärnet i Helms klyfta. Löjligt många orcher är på väg hitåt. Vem försöker vi lura egentligen? Vi är körda!!! Finns det inte någon sidodörr man kan smita ut genom på det här stället?

3 mars, sen kväll:

Alverna har skickat en armé hjältemodiga och graciösa krigare. De kommer givetvis inte vara till någon nytta i striden, men jag kommer åtminstone dö med ögonen på något sött. Théoden tittar hela tiden på alverna och muttrar "det är ofattbart". Är tvungen att instämma - det är ofattbart att Haldirs ögonbryn inte matchar hans kappa.

Fortsätter med letandet efter sidodörren, det försvåras av att jag hela tiden har Gimli i hasorna. Kommer aldrig bli kung i den här takten.

4 mars:

Oväntad seger i slaget vid Helms klyfta, men firandet sabbades av ett skadeglatt vykort från Faramir, föreställande honom själv på Osgiliaths strand tillsammans med en liten Ringbärare och dennes fete kompanjon, drickandes pina colada i färgglada skjortor. Hans hälsning:

"Käre Aragorn, Tack för Ringen och hoberna! De är små, men mkt böjliga. Precis vad jag alltid önskat mig! Jag har fortfarande ljusa minnen från den där natten vi delade i Minas Tirith.
Puss och kram,
Faramir"


Jäkla Faramir. Kunde lika gärna låtit Boromir få Ringen och sluppit alla mellanhänder. Den enda trösten är vetskapen om att Sam kommer döda honom om han försöker något.

Fortfarande inte kung.
Läs tidigare dagböcker i Tolkiens Arda:
Aragorn & Boromir
Pippin & Merry

Legolas
Arwen

Publicerat med tillåtelse av Alison M Wilgus och Cassandra Claire. Secret Diaries of Cassandra Claire ger ut dagböckerna på originalspråk.


Tillbaka till Innehåll



OMRÖSTNINGEN


I Angående Tolkien ovan går det att läsa om planerna på att starta en chattfunktion på Tolkiens Arda, där du kan ställa frågor och diskutera med experterna "live". Nu vill vi veta om detta egentligen är någon bra idé...

webvoter-omröstning
Kommer du ställa frågor till experterna via chatten?

Ja, strålande initiativ!
Ja, varför inte?
Kanske
Antagligen inte...
Nej
Vet ej

Se resultat

Tillbaka till Innehåll


INSÄNDARE

Om insändarsektionen
Vi besvarar så många inskickade frågor som vi kan, tyvärr blir det ibland några över som inte hinns med, om din insändare är en av dessa så meddelas du alltid via e-post. I de ovanliga fall då detta inträffar är det bara att skicka frågan igen, så kommer den istället med i nästa nummer. Ett annat alternativ är att lägga in den i det inofficiella diskussionsforumet, så hjälper andra läsare själva till med att ge svar. Vill du öka chansen att få svar direkt? Skicka insändaren till den expert som har hand om frågans ämne, du kommer då nästan säkert med redan i nästa nummer...

Vi som svarar på frågorna
Tolkiens Arda har ett antal experter som svarar på inskickade frågor. De flesta är specialiserade på vissa ämnen inom Tolkieniana, skriv till den som är kunnigast inom det område din fundering gäller. Du kan utöver att använda direktadresserna nedan komma i kontakt med samtliga experter genom att skriva till tolkiensarda@post.com, med texten "till [expertens namn]" i ämnesraden.

Gustav Dahlander
Gustav har det övergripande ansvaret för magasinet och svarar också på de flesta frågor.. Mer om Gustav kan du hitta på Förstasidan.
Fråga Gustav: tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
Experten på Ardas språk. Om du har spörsmål kring alviska språk och skrivtecken så är det oftast Björn som står för svaret. Björn är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Björn: tolkiensarda@post.com, skriv "till Björn".

Johan Sandberg
Expert på fantasygenren i stort, samt Ardas första och andra ålder. Skicka dina frågor om fantasy och Silmarilliontiden till Johan. Johan är 37 år ung och har läst fantasylitteratur sedan en regnig eftermiddag 1977. Han föredrar heroisk fantasy, men har också en lätt sjuklig glädje av det som i bland kallas för "sword 'n' sorcery".
Fråga Johan: jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
Experten på folket dvärgar och deras språk khuzdul. Skicka din fråga till Magnus om du har funderingar kring dessa ämnen, du kommer garanterat få ett kunnigt svar. Magnus är medlem i Mellonath Daeron, språkgillet i Tolkiensällskapet Forodrim.
Fråga Magnus: magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
Robert är mycket allmänbildad när det gäller Arda, men har här oftast hand om frågor som rör personen Tolkien eller de nya filmerna. Han är 27 år gammal och har varit Tolkienfantast sedan 12-årsåldern.
Fråga Robert: lightwinger@hotmail.com

Kan du mycket om Tolkien?
Då kanske du kan bli en av Tolkiens Ardas experter! Varför inte dela med dig av din kunskap till de vetgiriga? Hör av dig till tolkiensarda@post.com!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snabb-faq

Vad betyder "Arda"? Arda är det alviska ordet för "världen", platsen för Tolkiens sagor.
Om alviska språk: Se fråga 14 i faq:en och språkavdelningen i nummer 1 2003.
Om Tolkiens liv och de böcker han skrev: Se fråga 1, 2 och 3 i FAQ:en, eller kolla in en biografi eller en bibliografi.
Vad betyder SOR, LOTR, HOME och alla andra förkortningar? Se avdelningen FörkortningarFörstasidan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kategorier

För att det lättare ska gå att hitta sitt favoritämne är insändarna indelade i kategorier, baserade på vilket ämne de tydligast behandlar. Du kan lätt navigera bland materialet med hjälp av

Filmerna
Böcker och produkter
Folk
Personer
Föremål
Maktens ringar
Ondskans makter
Språk
Personen Tolkien
Övrigt
Smått & gott


------------------------------------------------------- Filmerna --------------------------------------------------------- Frågorna inom denna avdelning behandlar huvudsakligen Peter Jacksons nya filmatisering av Härskarringen. Tolkiens Ardas expert inom detta område är Robert Östberg.


1. Fråga:
Humm... Angående recensionen av "Tornen x 2" av Sven Bergersjö i det förra numret:
Ååååh tack! Nu vet jag äntligen vad som är dåligt med filmen! Nu ska jag sitta här och riktigt mysa hela kvällen åt hur många ändringar det var! Ja, jag är nästan övertygad om att nu kommer filmen bli bättre!

Hallå, att hålla på och klaga och klaga på hur dålig filmen var och hur mycket den skiljer sig från böckerna tycker jag inte ger någonting alls. Allt detta visste väl alla redan som sett filmen, och det ändras ju inte precis, så jag ser liksom ingen poäng med det. Men det blir både intressantare och seriösare och ger någonting också om man tar upp det positiva med filmen. Det negativa kan man behandla också, men att man vrider och vänder på det om och om igen så leder det ingen vart. Ta det här med att Faramirs karaktär ändrades i filmen; "eftersom vi ansträngt oss så mycket för att visa Ringens stora korrumperande kraft, så hade det inte funkat om han bara ryckt på axlarna åt Ringen". Och det nog var PJ:s avsikt att få publiken att tro, att Faramir är likadan som Boromir och därför först i slutet av filmen och ännu mer i Sagan om konungens återkomst visa att han är en visare man än sin bror. För som någon sa, att det man helt enkelt inte gillar med filmen får man nog tyvärr ta och acceptera, och istället se till det som var positivt med den. För nog håller ganska många med mig om att den kunde ha varit ganska mycket sämre i alla fall?

Jaha, thats all folks!

Olle

Svar:
Uppenbarligen håller du och jag inte med varandra, och det måste vi ju heller inte göra.
Vad är egentligen vitsen med en filmrecension? Har recensenten större rätt i sina åsikter än någon annan? Naturligtvis inte. Men det är roligt att framföra åsikterna och som skribent i Tolkiens Arda har jag den förmånen.
Håller du inte med i mina åsikter om filmen så behöver du inte känna dig provocerad, jag försöker inte tvinga dig att tycka som jag.
Men jag tycker du har fel i din bedömning av kritik. Du verkar tycka att negativ kritik är fullständigt gagnlös medan positiv är bra. Vilket egendomligt resonemang! Att kritiskt granska allting och därefter komma fram till sin egen slutsats är bland det viktigaste i en människas liv! Accepterar man bara allting utan att fundera och ta ställning så går man ju omkring som ett viljelöst får, en zombie, en robot. Vad är vitsen med ett sådant liv?
Du tycker att jag bara skriver om sådant som är dåligt i filmen. Så är det inte, jag poängterar faktiskt även det jag tyckte var bra. Det blev ändå en sågning.
Jag är en stor beundrare av Peter Jackson. Med nästan inga medel alls har han gjort banbrytande filmer och nu har han med enorm budget producerat en visserligen storslagen, men på det hela taget oengagerad och själlös film. Allt det storslagna ligger i dyra specialeffekter, mäktigt naturlandskap och stora mängder skådespelare. Peter Jackson är ett geni inom filmbranschen och han har förmågan att föra en historia så mycket längre än dit. Min recension av hans film är enbart reflektioner av vad jag själv tänker. Om det sen ger dig något eller inte att läsa den, kan jag tyvärr inte göra något åt.
Fast jag kan upplysa dig om att jag fått e-post av en annan läsare, som skrev att jag precis satte ord på vad hon själv tänkte men inte kunnat sätta fingret på. Så uppenbarligen har recensionen givit något till någon, även om just du inte var nöjd med den.

Med vänliga hälsningar,


Sven Bergersjö



2. Fråga:
Goddagens store Tolkienguru!
Jag har en fråga gällande den nya filmen Sagan om de två tornen. Jag har hört att Peter Jackson ska finnas med en scen i denna film också. Stämmer det och i sådana fall var? Har letat som f-n men inte hittat honom ännu. Om du har sett honom så skulle du väldigt gärna få dela med dig av den kunskapen till mig.

Med vänliga hälsningar,

Wilgåt

Svar:
Du ser PJ som försvarare av Hornborgen under slaget, iklädd ringbrynjehuva kastar han ett spjut från murarna.

Robert Östberg


3. Fråga:
Hej!
Jag ville bara ge en kommentar om Sagan om de två tornen-filmen. Jag själv tycker att den var sådär, för man vill ju att allt ska vara med och att det inte ska vara med något nytt, till exempel som att Aragorn flyter i vattnet efter han slagits med vargryttarna. Det tycker jag var fel att lägga in, även om det skulle leda fram till demonstrerandet av att uruk-hai var 10 000 man. Men allt kan ju inte vara helt perfekt, så man får väl nöja sig (bara inte Jackson gjort något dumt i Sagan om konungens återkomst).

Dessutom vill jag säga att den här sidan är gör-bra!

Se Ranye I Elda

PS: Spelar någon av er på redaktionen Warcraft? Undrade bara...

Svar:
Nej, just Aragorns lilla "skendöd" kändes lite onödig. Men jag älskar Legolas replik när han kommer tillbaka:

"You're late. You look terrible!"

Jag spelar för min del inte Warcraft.

Robert Östberg

Jag kan passa på att svara på den frågan också: nej, jag spelar inte heller Warcraft. Vad gäller övriga redaktionsmedlemmar så känner jag inte till läget, hör efter på deras personliga mejladresser!

Gustav Dahlander


4. Fråga:
Hejsan!
Jag läste just i senaste numret att Robert bävar inför en eventuell duell mellan Aragorn och Sauron i Sagan om konungens återkomst-filmen. Jag kanske inte skulle avfärda den tanken alltför snabbt, PJ kanske har bestämt sig för att Aragorns titt i palantíren får plats i filmen. PJ lyckas säkert förvanska den.

Om det nu blir en sammanställning av Tolkiens Arda i bokform så tycker jag att det vore kul med en inofficiell fonetisk lista över namn på platser, personer och så vidare. Som listorna i Sagan om drakens återkomst ungefär.

Viktor

Svar:
Nja, jag syftade ju på en rent fysisk svärdsduell mellan Aragorn och Sauron på Pelennors slätt. Jag hoppas sannerligen att vi får se något av deras mentala duell i palantíren.

Robert Östberg

Stort tack för förslaget, det ska tas med i beräkningarna. Bokprojektet befinner för närvarande sig på det tidiga utvecklingsstadiet, så det finns stor chans att påverka. Fler läsare får gärna höra av sig med synpunkter och förslag! Boken kommer sås småningom bland annat gå att postorderbeställa via Tolkiens Ardas sidor.

Gustav Dahlander


5. Fråga:
Hej!
Ville bara påpeka en filmmiss: när Gandalf kommer tillbaka bär han sin Lórienkappa, som han bland annat slänger av sig i Edoras. Hur kan han ha fått tag på den när han aldrig var i Lórien? Fel fel fel.

Sedan undrar jag om Aragorns grej när vargryttarna kommer i filmen, jag minns inte om det var så i boken - att han plurrade och allt det där.

Sist så behöver jag råd när det gäller att köa för nästa film. Jag kan inte tänka mig annat än att i år gå på premiären, men känner inte för att tälta på Hötorget. Får jag biljetter även om jag bara köar i ett dygn? Och hur får man chans att gå på förhandsvisningen?

Tjenix!

Hepp

Svar:
Faktum är att det är helt korrekt att Gandalf bär en mantel från Lórien. Om man läser boken så får man nämligen veta att Gandalf färdas till Lórien efter sin återuppståndelse och det är där han kläs i vitt och med största säkerhet får den grå manteln han sedan bär över.
Nej, hela striden med vargryttarna finns inte med i boken.
Gällande biljetter: tja, du får väl övertala någon annan att köa åt dig då, det gjorde jag... Annars blir det nog till att vackert tälta är jag rädd.

Robert Östberg

Biljetter till förhandsvisningarna får nästan bara företag, som SF på något sätt anser gjort sig förtjänta av det. Jag fick min biljett nu senast för att jag jobbat med Arlas mjölkpaketsbaksidor...

Gustav Dahlander


6. Fråga:
Tänkte bara se om någon reflekterat över varför Legolas ögon ändrar färg i filmerna? Ibland är de bruna, ibland blå. Är det tänkt att hänga i hop med humörskiftningar (som alvfolket i GG Kays The Fionavar Tapestry)?
Nämner Tolkien någonting om det i böckerna?

Nyfiken Fia

Svar:
Troligen har de bara missat att sätta in hans blå linser, även om det faktiskt har spekulerats i både att det är avsikt av PJ och att det helt enkelt är ljuset som gör att de ser bruna ut. Vad jag vet så känner ingen till vad som egentligen är sant i detta fallet.

Robert Östberg


7. Fråga:
Jag undrar en sak om Sagan om de två tornen-filmen. Elrond dör ju där, men är inte alver odödliga? Eller har jag fattat fel?

Therese Tolvgård

Svar:
Elrond dör sannerligen inte i Sagan om de två tornen, däremot så dör Haldir, vid Hornborgen. Nu är det så att alver inte är odödliga i betydelsen "kan inte dödas" (som i Highlander) utan i betydelsen "dör inte av ålder eller sjukdom". Alltså: om de inte dör av skador så kan de i stort sett leva hur länge som helst.

Robert Östberg


8. Fråga:
Hej igen!
Tack för svaren förut. Här kommer frågor för tredje gången:
A: I Sagan om de två tornen så har ju ringvålnaderna ”drakar” att flyga på, och i Sagan om ringen har de hästar. Varför helt enkelt inte bara ha ”drakarna” i Sagan om ringen också, för de borde ju vara bättre än hästar då de kan ta sig upp till Fylke på betydligt kortare tid med mera.

B: Jag har läst om stycket när Gandalf och Pippin kommer till rikshovmästaren av Gondor och Pippin svär den där eden, och jag kan inte riktigt fatta varför han gör det? Kan det vara något i stil med att han vill visa tacksamhet för att Boromir räddad hans liv?

C: "Gollums song" är ju titellåten till Sagan om de två tornen, och det finns ju en video till den vad jag vet, vilken kanal i tv kan den tänkas visas på? Jag försökte titta på den på Internet men det gick inte...

D: Det är ju flera som har frågat om trilogin utspelar sig i en gammal del av jorden vi lever på, eller inte. Jag kommer inte riktigt ihåg vad ni svarat men i Sagan om de två tornen när de ser olifanten så står det något i stil med: "De var gigantiska, medan de som lever i våra tider är betydligt mindre." På det så låter det som om sagan faktiskt utspelar sig på jorden... Ville bara berätta.

E: Finns replikerna från Sagan om de två tornen att hitta någonstans på nätet redan nu? Att det står vem som säger vad och så vidare...

F: Vad är det absolut sista vi vet som hände i Arda/Tolkiens värld?

Erika

Svar:
A: Tolkien har inte själv nämnt något om saken, men jag kan ju alltid spekulera. Ryttarna var, av anledningar jag inte ska gå närmare in på nu, vid tiden då de använde hästar inte lika mäktiga som de senare under kriget blev. De var under denna period tvingade att interagera med sin omgivning, genom att exempelvis fråga ut Sams farsgubbtjyv, för att nå framgång, och då kunde de inte komma flaxande på stora vidunder. Man kan också spekulera kring om vingbestarna överhuvudtaget fanns tillgängliga tidigare. Det bör de dock ha varit, för det går att utröna att det fanns fler sådana än nio på lager. En anledning till att hästar användes var också att ryttarna och Sauron var i behov av subtilitet. När de kommer flygande över västerlanden vid senare tidpunkt så utropar Gandalf att "nazgûl har övergått floden" varpå panik utbryter och åtgärder vidtas. Sauron ville möjligtvis inte ha den effekten i ett så pass tidigt skede av kriget.

B: Det kan det absolut, plus att han är fast i en praktiskt taget belägrad stad, och står mellan valet att brinna inne som en gamling eller slåss. Tolkien lyfter ofta fram hjältemodiga och självuppoffrande drag som detta hos sina karaktärer. Det visar att Pippin är en av "de goda". En som ställer upp. Det visar också att han har mognat sedan boken började, i det skedet hade han inte stått upp på detta sätt.

Gustav Dahlander

C: Det är väl troligt att den i så fall kan tänkas visas på kanaler som brukar visa musikvideos? Till exempel MTV. Annars så lär den säkerligen dyka upp som extramaterial till dvd:erna framöver.

Robert Östberg

D: Det är helt riktigt att Tolkiens legendarium föreställer en tänkt bortglömd forntid. Se fråga 13 i faq:en.

Gustav Dahlander

E: Jag har inte hittat något komplett transkript ännu, men ett transkript i utveckling hittar du här. På samma forum kommer säkerligen det färdigställda transkriptet att läggas upp också så lägg sidan till dina bokmärken.

Robert Östberg

F: Den sista tydligt utpekade händelsen som vi känner till är från år 172 i fjärde åldern. Då färdigställde en visman av Gondor vid namn Findegil ett viktigt exemplar av Västmarks röda bok (Tolkiens fiktiva källskrift), LOTR, sidan 14, "Prologue".

Gustav Dahlander


9. Fråga:
Tjaba! Hoppas ni mår bra. Jag undrar [A:] varför Gandalf inte har kvar sin hatt i den nya filmen, i boken har han ju den kvar. Men hade Gandalfs hatt, liksom han själv, ändrat färg från grå till vit?

[B:] I boken då Gandalf träffar Saruman i Orthanc (då som Gandalf Grå) så tycker jag att Saruman inte är lika ädelmodig som i filmen, snarare mer hetlevrad. Han kallar Radagast den brune för enfaldig, vilket visar att han inte kan hålla tillbaka sitt humör, för om jag inte tar fel så var väl [C:] Gandalf och Radagast kusiner?

Mike Obe

Svar:
Hej! A: Angående Gandalfs hatt så vet jag inte, Jackson ville kanske på ett påtagligt sätt visa att Gandalf var förändrad? I boken har jag i alla fall för mig att hans hatt var vit, liksom resten av hans kläder.

B: Huruvida Saruman är mer ädelmodig i filmen än vad han är i boken är en smaksak skulle jag tro!

C: Frågan om Gandalf och Radagasts släktskap är lite omtvistad. Gandalf kallar Radagast för sin "cousin" i The Hobbit, dock så ska man veta att det engelska språket, som visserligen är mer rikt på synomymer än vårt är, ändå är fattigt när det gäller att beskriva just släktskapsförhållanden. Vi har två olika ord för våra mor- och farföräldrar, för mostrar/morbröder och fastrar/farbröder. Engelskan har bara "grandfather"/"-mother" respektive "aunt" och "uncle". För begreppet kusin har vi i alla fall tre olika begrepp; kusin, tremänning (syssling) och fyrmänning (pyssling) (tremänning blir kusiners barn med varandra, fyrmänning blir tremänningars barn med varandra). Engelskan har bara "cousin" (kusin), och det kan betyda allt detta. Och på sätt och vis var Gandalf och Radagast "kusiner" (i en mycket vid mening) i och med att båda tillhörde släktet maia, men eftersom alla av både maiars och valars släkte skapades direkt av Illúvatar tror jag inte att normala släktskapsförhållanden riktigt stämmer.

Johan Sandberg

I engelskan kan ordet "cousin" dessutom helt enkelt betyda att personerna på något sätt är "relaterade" till varandra, så de behöver alltså inte ens vara släkt!

Gustav Dahlander


10. Fråga:
Tyvärr men jag har fastnat på snaga-haierna, i första filmen när Aragorn n` friends är i Moria så sitter orcherna på huk och skjuter sina pilbågar och liksom flyter omkring. Nåja, i nya filmen kan man glädjas åt allehanda flummbitar, till exempel när alven åker snowboard/skateboard på en sköld och dödar en uruk med den spetsiga änden. Hur som helst, har du färgat håret svart? Nu är jag inte så bra på Tolkiengrejer men åker Boromirs ande till Valinor, eller något?

Farväl, var än ni färdas, tills era nästen tar emot er efter avslutad resa!

Saurons knähund

Svar:
Nej, jag har inte färgat håret svart (däremot med blonda slingor...), det måste ha varit någon annan du såg i SF-Bokhandeln, möjligen Hans Åkerman, han är ny. Jag håller med om att man kan bemöta Legolas surfmanöver med viss skepsis.

Gustav Dahlander

Eftersom Boromir var en människa, så dog han på riktigt. Endast alvernas själar färdas till Mandos salar i Aman.

Johan Sandberg


------------------------------------------- Böcker & produkter -------------------------------------------
Under denna rubrik återfinns de insändare som i första hand koncentrerar sig på de fysiska produkterna - böckerna, prylarna, dramatiseringarna (ej Peter Jacksons, se ovan)...


11. Fråga:
Hej,
Vet ni om HOME kommer att ges ut på svenska i sin helhet?

Tack på förhand

Stefan

Svar:
Jag vet tyvärr inte, jag tror spontant att det kommer att dröja, om det någonsin sker. Detta då HOME inte är egentliga böcker, utan samlingar av lösa texter. Efterfrågan på dem är nog inte så stor (förutom från oss hårdnackade Tolkienfanatiker) och personligen läser jag dem hellre på engelska ändå.

Robert Östberg

Jag kan skrävla med mina kontakter inom Norstedts och samtidigt meddela att jag personligen kommer utöva påtryckningar mot dessa för att översättningarna ska bli av. När jag blir stor och känd ska jag se till att få göra det själv...

Gustav Dahlander


12. Fråga:
Jag läste i nummer 14 2002 av Tolkiens Arda -- Magasinet att Patrick Sjöberg tyckte att man skulle göra en tv-serie baserad på Ringens värld. Men man kan ju faktiskt göra en till film istället - Bilbo skulle ju vara utmärkt, synd bara att man inte gjorde den först... Sedan finns det så otroligt många berättelser som man skulle kunna göra en film av bland Tolkiens sagor...

[Anonym]

Svar:
Hej! Jag håller fullkomligt med. En riktig Hollywood-tårdrypare skulle historien om Túrin Túrambar vara. Överhuvudtaget så finns det många bra historier ur både Silmarillion och Unfinished Tales/Sagor från Midgård som skulle kunna filmas. Vad som helst är nog möjligt efter den succé som filmerna gör just nu!

Johan Sandberg


13. Fråga:
Hej!
A: Ni skriver att ni söker skribenter. Om man vill vara med, måste man då komma till Stockholm (eller var ni nu är) om man ska vara med i redaktionen? Inte för att jag kan så jättemycket om Tolkien precis, men jag kan väl inte lite i alla fall. Hoppas att man kan sitta här hemma och skicka svaren via mail istället. Jag bor nämligen i Borlänge, så det blir lite jobbigt att åka till Stockholm!

B: Vad står det om i Sagor från Midgård, skulle du kunna nämna några av kapitlen? Finns där någon berättelse om Aragorn och Arwen?

C: Finns någon av SOR-böckerna som serie (alltså inte Bilbo)?

Niclas Bomamn

Svar:
A: Nej, man måste inte komma till Stockholm för att vara skribent i Tolkiens Arda. Själv sitter jag i Hovmantorp i Småland och skriver mitt material. Om du är intresserad, skicka in provmaterial till Gustav (HSB - Han Som Bestämmer).

B: Sagor från Midgård handlar mycket om alternativa händelser i Túrins och Tuors liv. Dessutom finns mer fakta kring Númenor och dess kungar, Galadriel, Drúedain, Istari och palantírerna.

C: Jepp! Atlantic Förlags AB gav ut tre album som baserar sig på den första tecknade filmen Sagan om ringen. Dessa kan man om man har en himla tur hitta i något antikvariat. (Jag köpte dem när de gavs ut, de är inte sådär värst bra).

Johan Sandberg



------------------------------------------------------------- Folk ------------------------------------------------------------- Här återfinns i första hand kunskap om Ardas olika folkslag, och allt som hör därtill.


14. Fråga:
A: Om jag inte minns fel var det balrogen som fördrev dvärgarna, eller hur?

B: Finns det någon annan bok än SOR som berättar vad som hände Balin i Moria?

L.S.

Svar:
A: Detta är helt riktigt. Dvärgarna grävde som bekant för djupt, och släppte lös den namnlösa fasan. Det var först efteråt som orcherna drog sig dit, och man kan tänka sig att de trivdes lite bättre med den ödeläggelse som balrogen åstadkommit än vad dvärgarna gjorde; och att de likaledes höll sig undan och accepterade balrogens närvaro i Moria bättre än vad dvärgarna gjorde.. Tack för korrigeringen av mitt tidigare svar (fråga 10 i nummer 3 av Tolkiens Arda -- Magasinet 2003)!

Magnus Åberg

B: Den information du får genom SOR är den mest uttömmande i ämnet du kan hitta. Kompletterande information kan dock erhållas via tilläggen till SOR och HOME 6-7.

Gustav Dahlander


15. Fråga:
Finns förklaringen till varför alverna lämnar Midgård med i någon av spalterna, och i så fall vilken? Om det inte finns så skulle jag gärna vilja få svaret...

Jonas

Svar:
Kolla fråga 4 D i nummer 14 av Tolkiens Arda -- Magasinet 2002.

Johan Sandberg


16. Fråga:
Jag undrar bara vem som anses vara den mäktigaste maian i Tolkiens mytologi, Sauron eller?

D

Svar:
Det beror på vad man menar med mäktigast. Eönwë, Manwës härold, var den starkaste maian, han var bara överträffad av valan Tulkas när det gäller styrka. Olórin (Gandalf) var den visaste. Sauron var den händigaste, innan Sauron gick över till Morgoths sida var han en av Aüles maiar, vilket kan förklara hans händighet. Sedan kan man ju säga att Sauron på alla sätt missbrukade sin makt, och skaffade sig makt på andras bekostnad. De andra maiorna brukade inte sina krafter i onödan, och när dom brukades var det med hänsyn till allt levande. Sauron var i i alla fall den elakaste och grymmaste maian av dem alla. Om jättespindeln Ungoliant var en maia så skulle man kunna säga att hon var den stridbaraste, då hon till och med efter att ha druckit från De två träden till och med kunde ge Morgoth en match.

Johan Sandberg


17. Fråga:
Hej!
När jag läste igenom de "vanligaste frågorna", faq:en, och läste om Istari i fråga 10, så såg jag att ni hade skrivit att de bara var fem. Istari i Midgård kanske, men alla andra maiar då? Sauron befann sig ju faktiskt också i Midgård. Och de övriga då? Ossë, Uinen, Eönwë, Ilmarë, Melian med flera? De var väl av samma sort allihopa?

Elina

Svar:
Hej Elina! I UT (Unfinished Tales, Sagor från Midgård på svenska) slås det fast att Istari endast var fem till antalet. Alla Istari var maiar, men alla maiar var inte Istari. Detta beskrivs på ett föredömligt sätt i UT, i kapitlet om just Istari. Se också kommentar 1 i Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 1 2003.

Johan Sandberg


18. Fråga:
Hej!
Jo, jag har fastnat för alver totalt. Deras levnadssätt, stil, ja allt som rör dem. Frågan är om det finns och var man får tag i böcker om alver? Har du något tips? (Helst då böcker på engelska så klart.) Vore väldigt schyst om du kunde svara på min fråga.
Tack på förhand!

Louise

Svar:
Hej Louise! Mitt bästa tips är att du läser Silmarillion och Unfinished Tales (Sagor från Midgård). Där finns massor av information om alverna.

Johan Sandberg


-------------------------------------------------- Personer --------------------------------------------------
Det tongivande inom denna avdelning är material relaterat till de olika fiktiva personer som figurerar i Tolkiens berättelser.


19. Fråga:
Hej!
Bra sida! Jag har lite frågor om Hjortrongull och Tom Bombadill:
A: När blev de ihop?

B: Vem var
Hjortrongulls mamma? Har för mig att det var typ en flod... är lite lost i den frågan.

C: Vad sysslade
Hjortrongull med egentligen? Tom Bombadill var väl lite som en ent för Gamla Skogen och tog hand om den, men vad gjorde Hjortrongull?

D: Var
Hjortrongull en alv?

Lite bakgrund om båda karaktärerna skulle uppskattas. Tack!

Alette

Svar:
Hej Alette!
A: Exakt när Tom och Hjortrongull blev ett par vet man inte. Med det var antagligen för väldigt länge sedan i alla fall.

B. Det stämmer, Hjortrongull refereras till som "The River-Daughter" (Floddottern). Men hon sägs också ha en mor, nämligen den mystiska "Flodkvinnan". Vem det är är höljt i dunkel.

C. Jag tror att hon hade fullt upp med att ta hand om Tom.

D. Se ovanstående.

E. Det finns de som tror det. Personligen tror jag att hon var en vattenande

F. Tom Bombadill kallades Forn av dvärgarna, Orald av människorna, Iarwain Ben-adar (äldst och utan fader) av alverna. Tom Bombadill var hobernas namn på honom. Han var den förste, men riktigt vad det påståendet betyder finns det flera olika tankar om.

Det finns massor med teorier om vad gamle Tom var. Han har bland annat anklagats för att vara följande:
- Alv
- Maia
'- Vala
- Eru
- Ande

Alla teorierna har sina anhängare. Själv lutar jag åt att både Tom och Hjortrongull var naturandar. En bra utläggning som stöder det påståendet finns att läsa på http://tolkien.slimy.com/essays/Bombadil.html

En mycket lite essä som stöder teorin om Tom som maia finns på
http://www.tolkien-archives.com/library/essay_select.php?essay_id=

Med tanke på alla teorier om Tom som finns, har Tolkien nog uppnått sitt mål med Tom Bombadill; att skapa något oförklarligt i en annars väldigt förklarad värld!

"And even in a mythical Age there must be some enigmas, as there always are. Tom Bombadil is one (intentionally)."

(Letters #144).

Det som gäller för Toms ursprung borde i rimlighetens namn även gälla för Hjortrongull.

Sen finns det ju dom som har löst det hela på ett annat sätt, och skaffat belägg för att Häxmästaren från Angmar och Tom Bombadill är samma person!!! Titta på http://flyingmoose.org/tolksarc/theories/bombadil.htm (förutsätter att man har lite humor, och inte tar allt som rör Tolkiens värld på blodigt allvar).

Johan Sandberg

Se också fråga 9 i faq:en. En djuplodande artikel i ämnet Tom Bombadill av Daniel Andersson kommer inom kort publiceras i Tolkiens Arda -- Magasinet. Där kommer än mer information att ges.

Gustav Dahlander


20. Fråga:
Hej på dej!
Jag skulle väldigt gärna vilja ha så mycket fakta som möjligt om Legolas Grönblad! Jag har sökt överallt men inte hittat så mycket...
Med kära hälsningar,

Melina Wiklund

Svar:
Hej själv Melina. Det finns inte så mycket information om vår vän Legolas att hitta, dessvärre. Han var son till Thranduil som var alvernas härskare i Mörkmården. Om han var silvanalv eller sindaralv är en öppen fråga, det finns stöd för båda teorierna. Dock har Gustav lyckats övertyga mig om att han var mörkhårig, men även det är öppet för diskussion.

Johan Sandberg

Min mening när det gäller frågan om huruvida Legolas tillhör sindars eller silvans släkte är klar: Legolas var av sindars släkte, se exempelvis Complete Guide, "Legolas". Anledningen till att han ibland missuppfattas som silvarin är att han på flera ställen i LOTR refererar till detta som "mitt folk". Detta beror på att merparten av skogsrikets alver var silvariner och att han alltså levt bland sådana hela sitt liv, se kapitlet "De sindarinska silvanherrarna" i Sagor från Midgård för mer om detta.

Just denna fråga ställdes för övrigt i somras, se mitt svar den gången i Tolkiens Arda nummer 5 2002, frågan "Legolasfakta" B.

Gustav Dahlander


21. Fråga:
Hur gammal är Legolas?

Mareon

Svar:
Hej Mareon. Jag är rädd för att det inte finns uppgifter om hans ålder med någon säkerhet alls. Dock är han antagligen inte så värst gammal med alvers mått mätt. Att döma av hur han ser på tidens gång i LOTR så lär han vara mer än 500 år gammal.

Johan Sandberg


22. Fråga:
Kan jag få lite mer information om Haldir av Lórien? (Ej information från filmerna.) Vem var han till exempel?
Tack!

Filmadith

Svar:
Tolkien berättade inte så mycket om honom. Han hade en bror som hette Rúmil och en som hette Orofin. The Encyclopedia of Arda har följande att säga om honom:

"A marchwarden of the Galadhrim of Lórien, who guarded its northern borders with his brothers Rúmil and Orophin. When the Fellowship arrived there after fleeing Moria, he became their guide and led them to Caras Galadhon."

Gustav Dahlander


23. Fråga:
På sidan 110 i Sagan om de två tornen så pratar Legolas om sina barn. Så vitt jag vet var han aldrig gift (och vi vet ju alla att alverna knappast hade samlag innan äktenskapet). Menar han kanske sina undersåtar? Eller är detta någon slags misslyckad översättning? (Jag läser Åke Ohlmarks översättning.)
Tacksam för svar.

Kristina Johansson


Hej!
Jag har en fråga angående Legolas. Har han några barn för i min upplaga av boken Sagan om de två tornen, kapitlet "Den vite ryttaren" på sidan 108, står det så här:

"Den är gammal, sade alven. Mycket gammal. Så gammal att jag nästan känner mig som ung igen, och det har inte jag gjort sen jag var ute på färd med mina barn."

Har han några barn? Och om han inte har det: vad menar han då med sina "barn"?

Med hälsningar vänliga

Mrs Grönblad

Svar:
Hej Kristina och Mrs Grönblad! Ja, detta är ytterligare en miss från Ohlmarks sida. I den engelska versionen säger Legolas "you children", och syftar då på Aragorn och Gimli. Alverna var de förstfödda, så för dem var alla andra att betrakta som barn. Dessutom lär Legolas själv varit betydligt äldre än de andra två.

Johan Sandberg


24. Fråga:
Varför hjälper inte Radagast den Brune Gandalf i Härskarringen?

Teddy

Svar:
Ett av mina favoritämnen! Ja, varför gör han inte det? Eller är det det han gör? Kolla fråga 56 i nummer 2 2003.

Johan Sandberg


---------------------------------------------------------- Föremål -------------------------------------------------------
Här avhandlas funderingar kring de föremål som figurerar i Tolkiens berättelser.


25. Fråga:
Hej!

"Och sålunda fann silmarillerna till slut sina varaktiga platser – en uppe på himmelens päll, och en i eldarna i jordens hjärta, och en i de djupa vattnen."

(Silmarillion, Awe/Gebers 1979, 277f).

Visserligen skriver Tolkien om silmarillerna att de "...nu är borta." Frågan är om en envis sakletare borde kunna göra en uppskattning om var de tre finns.

Eärendil har en silmarill fastbunden vid sin panna på skeppet Vingilot som valar lät föra genom nattens port och upp till himlaoceanen.

"...oftast såg man honom på morgonen eller om aftonen, glimmande i ljuset vid solens uppgång eller dess nedgång".


Den här silmarillen betraktar jag som omöjlig att få tag på, men möjligen kan ett driftigt gäng astronauter lyckas kapa Vingilot från en rymdkryssare. Kanske något för Christer Fugelsang?

"Och i ångest och förtvivlan kastade [Maedhros] sig i en gapande klyfta glödande av eld (...) och den silmarill han bar fördes djupt ner i jordens innandömen." "... till slut kastade |Maglor] [silmarillen] i havet och därefter vandrade han ständigt längs stranden och sjöng ut över vågorna i plåga och ångest."

Det är ju tydligt att Maedhros och Maglors silmariller finns kvar på jorden någonstans. Den geografiska platsen är dock svår att avgöra. Tolkien skriver ju inget om hur lång tid som förflutit efter att bröderna stal ädelstenarna från Eönwës läger. De kan således ha tagit sig väldigt långt. Men man kan nog anta att de höll sig i varandras närhet och att de inte uthärdade några längre resor. Med stor sannolikhet flydde de österut för att öka avståndet till Aman och Eönwës styrkor. Men "... norra delarna av västerns värld slets sönder och revs i stycken", så stora delar av omgivningarna måste varit obekanta för dem. Det är dock sannolikt att ett och annat lavafyllt sår i jordskorpan korsade deras väg efter att världen förändrats. Maedhros lär ha haft åtskilliga tillfällen att göra sig kvitt sin börda och ända sitt liv. Kanske tog de sig så långt som till Mordor. I så fall skulle Amon Amarth (Orodruin) kunna få sin näring ur en silmarill. Det känns ju inte så orimligt att det är anledningen till att Ringen låter sig smidas just där.
Då återstår frågan, var är Domedagens Berg idag? Låt oss slå upp en karta över Europa. Jag får det till att berget borde ligga i norra Rumänien, även kallat Transylvanien. Nog för att många underliga historier utspelat sig i de trakterna, men någon aktiv vulkan hittar jag inte. Den enda aktiva vulkan som finns i Europa är som bekant Etna.
Om man utgår från Etna skulle Maedhros ändat sitt liv i sydligaste Andrast. Sant är att en del av landet just sjunkit väster om udden, så här är säkert jorden fortfarande orolig.
Om Maglor följde sin bror österut skulle han snart befinna sig vid sjön Nûrnen. Skulle han kasta ner silmarillen där? Knappast. Om vi håller oss till Italien känner vi till ytterligare en vulkan som haft ödesdigra utbrott i historien - Vesuvius.

Mina slutsatser blir att bröderna Maedhros och Maglor flydde från Eönwës styrkor söderut och sedan vidare sydost längs kusten. Kanske hoppades de att finna ett skepp. Till slut ger Maedhros upp och kastar sig i en klyfta ett tjugotal mil norr om Andrast sydligaste udde. Maglor stretar pinad vidare söderut och kastar till slut sin silmarill ut i havet. Jorden, som inte är skapt att ta emot sådana bördor, öppnar sig förgäves i försök att spy ut dessa skavande stenar. Så skapas Vesuvius och Sicilien med Etna, och de ursinniga naturkatastroferna har fått en förklaring.

Tobias Ahlgren

P.S. Angående balroger; Det finns med all säkerhet minst en balrog kvar på jorden. Den är klok nog att hålla sig gömd i Australiens ödemarker, och låter sig inte hittas så lätt. Däremot avslöjar den sig genom de häftiga skogsbränder som härjar på kontinenten varje år.

Svar:
Hej du store tänkare!
Intressant påstående, på min ära! Men du glömmer att Eärendil var med och slaktade Ancalagon den svarte, och han skulle antagligen göra köttfärs (plåtfärs) av vilken Apolloraket som helst.

Vulkanen du syftar på är nog inte Etna, utan den numera slocknade vulkanen i Santorini. Den var orsaken till den minoiska civilisationens undergång, och kan ha varit den kraft som delade vasshavet, där Moses gick över. I vilket fall är batteriet slut nu. Däremot är batteriet i den landbaserade silmarillen vid Vesuvius fortfarande igång (Duracell???).

Dessutom gömmer sig inte en balrogen i Australien, utan i Mexico. Det är han som är ansvarig för El Niño. Så det så!

Johan Sandberg


26. Fråga:
Vad är "Den röda boken"?

Jonathan

Svar:
Hej Jonathan! Västmarks röda bok är den källa som Tolkien påstår att han har tagit alla fakta kring sitt legendarium från. Den finns inte, utan är en del av den fantasivärld Tolkien diktade upp.

Johan Sandberg


------------------------------------------------ Maktens ringar -------------------------------------------------
Ringarna - De tre, De sju, De nio och Den enda - utgör ett centralt tema i Tolkiens berättelser. Frågor som i första hand behandlar dessa besvaras här.


27. Fråga:
Hejsan!
Jag har nyss läst Härskarringen, och det är någonting jag inte fick riktigt kläm på. [A:] Vem var det som egentligen gjorde alla ringarna? Och [B:] varför gjordes dem från början?

Sanaz Gabery

Svar:
A. Alvsmederna i Eregion, som kallades för Gwaith-i-Mirdain, skapade alla ringarna, utom Den enda. Men de fick kunskaperna av Sauron, så man kan säga att Sauron hade ett finger med i spelet. Gwaith-i-Mirdain leddes av Celebrimbor, som var son till Curufin och sonson till självaste Fëanor. Men Sauron var aldrig med när Celebrimbor skapade de tre alvringarna, så de var inte smittade av hans ondska som De sju och De nio var. Dock var även De tre bundna till Den enda, så när Den enda förstördes miste De tre sina krafter.

B. Syftet med De sju och De nio var att snärja människor och dvärgar, att förgifta dem och göra dem till Saurons verktyg. Detta visste inte Eregions alvsmeder något om, förrän Sauron hade smitt Den enda. Sauron lyckades dock aldrig få dvärgarna under sin kontroll, ens med hjälp av ringarna. Människorna däremot kunde inte stå emot hans ondska, och de som bar De nio förvandlades till nazgûler och blev Saurons viktigaste redskap.

Syftet med alvringarna var ett annat, se Tolkiens Arda -- Magasinet nummer 2 2003, fråga 56 D och nummer 14 2002 fråga 4 D för detaljerna! Du kan även titta på...
http://www.tolkien-archives.com/library/essay_select.php?essay_id=20#wht
... för ännu mer information.

Johan Sandberg


28. Fråga:
A: I boken och filmen sägs det ju att Sauron gjuter in sin ondska i Ringen, men då borde det ju bli ett slags 50-50 förhållande mellan honom och Ringen, eller dubblade han sin kraft? I så fall så skulle han ju kunna göra massor med likadana ringar, en på varsit finger liksom...

B: I boken Bilbo så nämns en kaka som man fick gott mod av, som Beorn tillverkade. Beorn ville inte säga vad brödet var gjort av och eller vad det egentligen var, fast jag tror faktiskt det är: lembas!
Så det så!

Saurons knähund

Svar:
A. Jag tror, men det är vad jag tror, att Sauron offrade en del av sin kraft till Ringen så att den kunde styra och kontrollera de andra ringarna. Så länge som Sauron hade Ringen på sig var han lika stark som innan, om inte starkare. Vem vet, kanske Ringen kunde kanalisera kraften hos de som bar de underordnade ringarna så att Sauron blev ännu starkare?

B. Jag är tveksam till om Beorn kommit över Galadriels receptbox... Det var nog en alldeles egen kaka som han bakade skulle jag tro.

Johan Sandberg


Det stämmer, för studerar man episoden med lembas i Lórien finner man hur Gimli där jämför alvbrödet med "beorningarnas honungskakor"...

Gustav Dahlander


29. Fråga:
Hej!
Först så måste jag tacka för en underbar sida! Den är varje lördags höjdpunkt! Nu till mina frågor:
A: Av vilka metaller var de olika ringarna gjorda av och vad för sorts ädelstenar satt på dem? Om jag inte minns helt fel så sägs det att en ring var gjord av adamant och bergskristall. Jag tror att det var Nenya.

B: Hur många av ringarna har kända namn?

Angel In Black

Svar:
Hejsan Angel! Det är verkligen roligt att vi är så uppskattade. Det är en sak att hålla på med underhållning, och en helt annan när underhållningen faktiskt ökar människors livskvalitet. Då är det något man kan bära med sig. Tack för komplimangerna!

Gustav Dahlander

A: Dvärgarnas sju ringar var smidda av guld. De hade stenar innefattade i sig, men man vet inte vilken slags stenar. Det är inte känt vad människornas nio ringar var gjorda av, och inte heller vilken typ av stenar som satt i dem. De tre alvringarnas stenar är däremot kända; Narya hade en rubin, Nenya hade en diamant och Vilya hade en safir. Materialet som alvringarna var smidda i är känt för två av dem; Nenya var smitt i mithril och Vilya var smidd av guld. Vi vet också att Narya inte var av mithril eftersom Nenya kallas den ring som var smidd av mithril. Troligt är att Narya, precis som de andra ringarna, var smidd av guld.

B: De enda ringarna som är namngivna i Tolkiens böcker är de tre alvringarna Nenya, Vilya och Narya.

Johan Sandberg



--------------------------------------------- Ondskans makter ----------------------------------------------
Ondskan är något som fascinerar många. Därför har alla ondingar en egen avdelning, där de kan få svar på sina frågor.


30. Fråga:
Hejsan!
Jag undrar var det finns en bra sida på svarta ryttare?

Hanna

Svar:
Jag antar att du menar en sida med bilder på svarta ryttare? På Rolozo Tolkien finns en stor mängd Tolkienbilder: http://fan.theonering.net/rolozo/
http://www.tolkien-movies.com/ finns en stor mängd bilder från PJ:s filmer.

Robert Östberg


31. Fråga:
Det har klargjorts att orcherna antagligen var odödliga, precis som alverna, i fråga 4 i Frågespalten nr 6 2002. Nu undrar jag om du har någon aning om vad som händer med deras själar när de dräps. Det skulle vara intressant att veta.

Thorongil

Svar:
Hej Thorongil! Vad som händer med orcherna efter deras död beror på hur de en gång skapades. Först måste man klargöra att ingen utom Illúvatar kan skapa liv. Så orcherna måste vara förvridna former av något annat liv. De teorier som finns är att Morgoth skapade dem av antingen människor eller av alver. Så man får förutsätta att deras "efterliv" motsvaras av det "efterliv" som alver eller människor har. I alvernas fall samlas deras själar i Mandos salar, så det borde i så fall även orchernas själar göra om de en gång är skapade av alver. Människorna däremot försvinner från världen, det vill säga dör för alltid, vilket i så fall är orchernas öde om de är skapade av människor.

Johan Sandberg

LOTR uppvisar tydliga indikationer på att orcherna var odödliga, samt att de skapades från alver. Det finns dock bevis för att Tolkien när han dog var av meningen att det var människor som utgjorde grundplåten. Vilket spår man håller som "sant" är upp till var och en.

Gustav Dahlander



32. Fråga:
Om orcherna skapades av tortyr för längesedan så måste de ju vara väldigt gamla? Om nu inte Sauron har skapat fler längre fram och samtliga har dött under åren...

Mathias Thorell

Svar:
Hej Mathias! Ditt resonemang förutsätter att det inte föds nya orcher. Men om man tror att orcherna är skapade av alver en gång i tiden så är de antagligen odödliga. Men med tanke på den slakt av orcher som ägde rum under de första åldrarna, så måste det nog produceras nya individer på något sätt. Jag tror att det någonstans finns orcherkvinnor som föder orcherbarn, och att orcherna på det sättet förökar sig som alla andra varelser i Midgård.

Johan Sandberg


33. Fråga:
Jag fattar inte, för om Sauron bara är ett stort öga som sitter mellan två pinnar högst upp på ett torn, var är de hans palantír? Och hur kan orcher och andra varelser komma upp dit för att få order? Säg inte att ögat pratar också! Jag fattar inte så mycket så det vore trevligt om ni kunde klara upp detta för mig.

G.

Svar:
Saurons locklösa öga var inte formen Sauron antog under tredje åldern. Jag tror dessutom inte att vanliga orcher fick order av Sauron direkt, utan genom Saurons olika befälhavare. Se fråga 11 i faq:en.

Johan Sandberg


34. Fråga:
Om du tycker att jag kommer in med så många frågor om Sauron, så beror det på att han är (tro det om du vill!) min favoritfigur i Härskarringen! När det gäller hans utseende har jag skapat mig en uppfattning om att han har en 360 cm lång, övermuskulös, svart, har en brinnande kropp med det välkända Ögat i mitten på sitt ansikte (hans ansikte är skelletliknande) och att fingrarna har långa klor. Det är så jag tror Sauron ser ut under andra och tredje åldern. Är det en relativt riktig uppfattning?

Morguls kung

Svar:
Saurons utseende är inte preciserat av Tolkien. Så din uppfattning är inte mer rätt eller fel än någon annans. Men under andra åldern hade Sauron fortfarande kvar förmågan att ta en skön gestalt. Den förmågan miste han först efter Akallabêth.

Johan Sandberg


35. Fråga:
Hejsan allihopa! Om jag antar det här, är det kanske rätt?:
Jag undrar inte om Morgoth fick balrogen Gothmog med en trollkvinna, i så fall måste Gothmog vara både balrogernas ledare och Morgoths son.

Bauglir

Svar:
Hej! Versionen av Silmarillion som föreslår att Gothmog skulle varit Morgoths son förkastades tidigt. Den ingår i DFSB 2. Samtliga balroger var, Gothmog inkluderad, andar av maiars släkte. Maiar skapades av Illúvatar, och föddes inte av trollkvinnor... Men en rolig anekdot är den i alla fall. Ungefär som den där Sauron är en stor katt! Nåja, nog om det...

Gustav Dahlander



36. Fråga:
Hej,
Jag har några frågor angående Tolkiens värld som jag skulle vilja ha svar på:

A: Vad åt orcherna som levde i Moria?

B: Åt balrogerna någonting?

C: Vem skulle vinna av Ungoliant och en balrog om de skulle drabba samman?

Med vänliga hälsningar,

Tony

Svar:
Hej Tony! A: Orcherna måste ha ätit någon form av mat, annars skulle de ha dött. Man kan tänka sig att de gick ut nattetid och provianterade, eller att de åt sådant som växer i en grotta (svamp?), eller fiskar som lever i någon underjordisk ström.

Johan Sandberg

B: Även vår vän balrogen måste äta något för att bibehålla sin fysiska kropp, misstänker jag. Men i egenskap av maiaande kan han eventuellt tillgodogöra sig näring på något annat sätt. Notera hur hans eld släcks när han faller ner i vattnet för att när han når Durins torn på nytt brista ut. Kanske hade han då vilat upp sig på något okänt sätt, dragit näring från luften omkring sig?

Gustav Dahlander

C: Ungoliant, utan tvekan. Inte ens Morgoth rådde på henne ensam när hon druckit från De två träden.

Johan Sandberg


37. Fråga:
Hej, är Sauron mäktigare än Morgoth (som ju ändå är en vala)?

Elina

Svar:
Hej Elina! Nej, Sauron var inte mäktigare än Morgoth. Alla valar är mäktigare än maiar, möjligen undantaget Manwës härold Eönwë. Dessutom var Morgoth den mäktigaste av alla valar.

Johan Sandberg


----------------------------------------------------------- Språk -----------------------------------------------------------
Här besvaras frågor som framför andra ämnen berör språk, i första hand Tolkiens fiktiva sådana. Tolkiens Ardas experter inom detta område är Magnus Åberg (dvärgarnas tungomål) och Björn Fromén (övriga språk).


38. Fråga:
A: Jag undrar bara om det finns något dvärgspråk som man kan lära sig (har redan lärt mig alla runor).

B: Jag undrar också om det finns något namn till en elda som är stark, smidig och snygg. Jag kom på ett men det blev lite långt, så här lyder det: Se-Ranye-I-Elda (Den vandrande alven).

Tycker att den här sidan är gör-bra, det är gött att ha något att se fram emot under veckan!

Frodo

Svar:
Hej! Kul att du gillar oss!
A: Dvärgarnas egna språk i Arda heter khuzdul ('dvärgiska'). Det lilla som Tolkien avslöjat för oss om det finns bra sammanfattat på webbplatsen Ardalambion, sidan http://www.uib.no/People/hnohf/khuzdul.htm

B: Alviska personnamn är ofta tvåledade sammansättningar enligt samma modell som germanska namn, till exempel Fred-rik '[han som är] mäktig [i] fred'. Pronomen och artiklar tas inte med i namnet. 'Den vandrande alven' skulle alltså kunna bli *_Ranyelda_, 'vandringsalv', kort och gott. Andra förslag: *_Mirimelda_ '[den] fritt strövande alv[en]', *_Eldarando_ 'alvvandrare'. Dessa tre är högalviska (quenya).

På sindarin (gråalviska) skulle man kunna tänka sig *_Ronedhel_ 'vandringsalv' eller *_Elrandir_ 'alvvandrare'.

Ett autentiskt alvnamn som nästan betyder 'stark, smidig och snygg' är det nandorinska _Denweg_ 'smidig [och] kraftfull/manlig'. Den högalviska formen av samma namn är _Lenwe_.

Björn Fromén


39. Fråga:
Jag skulle vilja skriva min sons namn med hjälp av Tolkiens språk och få hjälp med översättningen. Kan någon hjälpa mig? Han heter Alexander, det skulle vara kul att få reda på både hur det skrivs med Tolkiens alfabet och hur det skrivs med våra bokstäver.

Svar:
Namnet Alexander, grekiska för 'han som värjer/bistår män', skulle på quenya kunna översättas med *_Néristámo_ 'mannahjälpare'.

En guide till hur man skriver quenya med alviskt alfabet, _tengwar_, finns på http://www.forodrim.org/daeron/teng-que.pdf

Björn Fromén


40. Fråga:
Hej.
[A:] Jag undrar om "Im Meleth Le" är "I love you" på sindarinska?
[B:] Sedan så undrar jag vad "främling" är på sindarinska? [C:] Jag ska sätta in det i en replik i min film. Hela meningen ska vara: "Who are you, stranger?". Är det typ "man na le alisto"?

Svar:
A: _meleth_ är "love" i betydelsen 'kärlek', det vill säga det är substantiv, inte verb. Hur verbet 'älska' böjs på sindarin har Tolkien inte avslöjat (åtminstone inte i publicerat material). Men en väl underbyggd gissning är åtminstone att 'jag älskar dig' på sindarin heter _le melin_ eller _le milon_.

B: Tyvärr , det kan jag inte hjälpa till med. Det närmaste jag kan komma är det högalviska adjektivet _ettelen_ 'utländsk'.

C: Det liknar mera quenya. Fast *_alisto_ skulle jag snarare tyda som 'person utan kunskap' än som 'främling'.

Björn Fromén


41. Fråga:
Hej, jag har en flickvän som är mycket insatt i det alviska språket, vad det nu kallas, och för att göra en lång historia kort, hur säger man "Du är mycket vacker", på alviska? Med vänliga hälsningar,

Alex

Svar:
Hej Alex! Pröva med _Elye anírima_! Det borde gå vägen.

Björn Fromén


42. Fråga:
Hej!
Jag ville bara fråga om alvspråket:
A: Vet du var man kan få tag på själva bokstäverna (för det är väl skrivet med runliknande skrift har jag för mig)???

B: Vad heter språket?

Tommy

Svar:
Hejsan Tommy! A: Alvspråkens vanligaste skriftsystem kallas "tengwar". Björn berättar om det ovan, och hänvisar till följande sida: http://www.forodrim.org/daeron/teng-que.pdf
Se också språklektionen ovan i detta nummer.

B: Det finns många olika alviska språk. De två vanligaste är quenya och sindarin, en mer utförlig lista kan beskådas på bland annat sajten www.ardalambion.com

Gustav Dahlander



43. Fråga:
Tjena gubbs, några frågor här:
A: Hur skriver man "Boken om mig" på quenya och sindarin.

B: Vill veta lite mer om vildmännen som Rohans ryttare får hjälp av. Är det samma som det står om i Sagor från Midgård?

Phoenix

Svar:
A: På quenya: _i Parma pánye_
På sindarin: _i Barf ohim_

Björn Fromén

B: Ja, det är samma folk som omnämns i Sagor från Midgård. Se fråga 27 i nummer 2 2003 av Tolkiens Arda -- Magasinet.

Gustav Dahlander


44. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det finns någon bra lista på vad de alviska namnen betyder och i så fall: var man kan hitta den?

Med vänliga hälsningar,

Mikael

Svar:
Hejsan Mikael! Översättningar av de alviska namnen i Tolkiens berättelser kan hittas i många av böckernas register längst bak. I synnerhet i utgåvor på originalspråk. Andra böcker som översätter namnen är uppslagsverk, såsom Roberts Fosters The Complete Guide to Middle-earth. The Encyclopedia of Arda är en bra sajt som ägnar sig åt samma sak, men i elektronisk form.

Gustav Dahlander


45. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det finns någon kortfattad ordlista på alvspråket tillgänglig?
Med vänliga hälsningar,

Emelie

Svar:
Kolla in www.ardalambion.com Det är en av de bättre sajterna på Internet för alviska!

Johan Sandberg


46. Fråga:
Hej!
Jag undrar om det finns någon bok eller liknande om alver och alviskan? Jag är intresserad att lära mig det språket och undrar om det finns något hjälpmedel.
Tack på förhand..

Robert Johansson

Svar:
Återigen är www.ardalambion.com ett hett tips. Du kan också använda de kommande språklektionerna här på Tolkiens Arda.

Johan Sandberg


47. Fråga:
Finns det böcker som man kan lära sig alviska i? Vilken sida i så fall?

Hanna

Svar:
Jepp. SF-Bokhandeln säljer en av Ruth S Noel - The Languages of Tolkien's Middle-earth. Kolla i produktkatalogen.

Johan Sandberg

I appendixet till LOTR hittar du en del av Tolkiens egna information om språket. Annars så kan du ju alltid använda dig av Tolkiens Ardas skola, som börjar i detta nummer...

Gustav Dahlander


48. Fråga:
Finns det någon bok där man kan lära sig några av JRR Tolkiens språk?

Magnus

Svar:
Ruth S Noel har skrivit The Languages of Tolkien's Middle-earth. Den går att beställa via SF-Bokhandeln. Annars kan man ju alltid kolla på (jag säger det igen) www.ardalambion.com Se även svar på liknande frågor ovan.

Johan Sandberg


49. Fråga:
Har Tolkien givit ut någon bok om alver??? Jag skulle nämligen vilja veta lite om deras språk.

Tobias

Svar:
Ett bra ställe att börja leta efter fakta om alvernas språk är www.ardalambion.com, se även svar på snarlika frågor ovan. För böcker om alver, se avdelningen "Folk" ovan. Se också fråga 10 B i nummer 2 av Tolkiens Arda -- Magasinet 2003.

Gustav Dahlander



50. Fråga:
Har Tolkien (eller någon annan) skrivit en bok som man kan lära sig alviska (quenya)? Eller vet ni om det finns någon sida som man kan lära sig den "riktiga" alviskan och uttalet?

[Anonym]

Svar:
Alviskan kan du lära dig i Tolkiens Ardas språkskola. Det går dock inte att lära sig alviska "flytande", såsom exempelvis engelska. Bland annat så är ordförråden för små för det. För böcker om alviskan, se svar ovan i denna avdelning.

Gustav Dahlander



-------------------------------------------- Personen Tolkien ---------------------------------------------
Frågor som präglas av tankegångar kring personen JRR Tolkien sorteras in här. Expert hos Tolkiens Arda inom detta område är Robert Östberg.


51. Fråga:
Aiya Nildor!
Vill bara säga att ni har en superbra sida. Och fortsätt med de hemliga dagböckerna, de är gör-roliga. Har också en fråga: finns det någon kortfattad sida med information om Tolkiens liv? Undrade bara, tack på förhand!
Namárië...

[Anonym]

Svar:
Det finns ett stort antal sidor med korta biografier över Tolkien. En av de jag själv använder ibland är http://www.angelfire.com/scifi/shire/
denna sajt har du en stor uppsättning länkar om allt möjligt inom Tolkien.

Robert Östberg


----------------------------------------------------------- Övrigt -----------------------------------------------------------
Här hamnar frågor som inte passar in under någon av de övriga kategorierna.


52. Fråga:
Hejsan!
Låt mig få göra en jämförelse innan jag ställer min fråga: Såväl Bibeln som Tolkiens skrifter om Arda beskriver bland annat världens skapelse, viktiga händelser i historien och kampen mellan gott och ont. För en icke troende kan de båda skapelseberättelserna betraktas som lika otroliga alternativ till sanningen om hur världen skapades. Bibeln har nu anhängare som kallar sig kristna och de (många av de) betraktar historierna som att "det var så det gick till", och de menar att "Gud och änglarna finns". Min fråga är: Finns det någon liknande religion baserad på Tolkiens skrifter? Finns det någon grupp människor som har bestämt sig för att "det var så det gick till" och att "Illúvatar och valar finns"?
Om det inte finns ännu så kanske en sådan religion har hunnit att etablera sig om några hundra år, men vad tror ni att Tolkien själv skulle tycka om detta, om det blev så?

Med vänliga hälsningar,

Exner

Svar:
Hej Exner! Någon riktig "kult" som på allvar dyrkar Tolkiens panteon känner jag inte till, men många kristna vill hävda att Tolkiens religiösa uppfattning är inspirerad av Gud, precis som bibeln är, kolla på http://www.gospelcom.net/apologeticsindex/rnb/archives/00001756.html

Johan Sandberg

Förutsatt att ett allt mer upplyst samhälle i framtiden inte stöter bort religionerna, och att Tolkiens popularitet håller i sig någorlunda, så tror jag absolut att mindre religioner baserade på Tolkiens skrifter kan spira upp, om sisådär ett par hundra år. Tolkiens själv skulle säkerligen blivit fullkomligt förtvivlad över en dylik utveckling.

Gustav Dahlander



---------------------------------------------------- Smått & gott ----------------------------------------------------
De flesta insändarskribenter ställer fler frågor än en. Vid fall där frågorna spänner över ett stort antal olika kategorier hamnar insändaren här.


53. Fråga:
Aiya mellon!
Måste säga att det här är den bästa hemsidan i världen!
Synd bara att den uppdateras så sällan, går runt hela veckan och känner sig deppig ända tills man får det där lilla trevlige mejlet som berättar att ett nytt nummer av Tolkiens Arda har kommit ut. Förstår inte heller hur folk kan tycka att det blir för långa svar, det är ju det som är så kul!
Frågorna:
A: Om de stora uruk-hai liknande saker som visas i filmen och skapas av Sauron inte är uruk-haier utan halvorcher, hur kan det då komma sig att de i boken och filmen omnämns som uruk-haier? Ett exempel på detta ur boken The Two Towers, från ett bråk mellan orcherna, citat Uglúk:

"We are the fighting Uruk-hai!"

Jag skulle behöva en djupare förklaring...

B: Vad heter ledaren för orcherna som förde bort Merry och Pippin? Jag har kompisar som påstår att han heter Lurz, men jag har själv fått för mig att det är Uglúk/Grishnákh?

C: Vad heter nazgûlerna? Jag har hört att de har namn. Jag skulle vilja veta deras namn både före och efter att de blev ringvålnader.

D: Jag skulle vilja ha namnen på alla tre alvringarna, och vem som bar dem?

E: Var får man tag i Appendixet till LOTR?

G: Vilka böcker om quenya har Tolkien skrivit? Och är quenyan som lärs ut på Catahya "riktig" Tolkienquenya?

H: Vad är det för smycke som Arwen ger till Aragorn i The Fellowship of the Ring-filmen? Jag gissar att det är Elessaren, men i sådana fall tycker jag att dom har gjort ett riktig dåligt arbete med att få den att se ut som den är beskriven (vilket den ju faktiskt är, i Sagor från Midgård). Dessutom undrar jag varför dem (i mitt tycke i alla fall) på något sätt försöker få den att symbolisera Arwens eviga liv, i The Fellowship of the Ring?

I: Angående Helms klyfta: Var fick PJ krutet ifrån? Är inte helt säker på hur det gick till när/om orcherna förstörde muren i boken (och följde Éowyn verkligen med, hade för mig att hon stack till något annat fort i bergen med resten av folket). Jag skulle gärna vilja ha en utredande förklaring av bokens version om hur det hela gick till. (Jag är för övrigt rätt irriterad över Éomers sena ankomst i filmen...)

J: Hur uttalas "Silmarillion"? Var ligger tonvikten? Silmaarillion eller Silmariilion?

K: Står det mer om vad som ska hända med alver, dvärgar och människor när Ardas tid är ute? Läste att atani skulle få vara med och göra musik med ainur men inte alverna. Innebär det att alverna kommer att gå under tillsammans med Arda? Och dvärgarna, enligt de själva så ska ju de också få vara med och göra musik med ainur, men det är ju deras version. Jag vill veta mer om deras öden. Står det mer någon annanstans än i Silmarillion?

L: Vad menas med "Klementáris träd"? Är det enterna som åsyftas, det låter nästan så när man läser texten, och om inte, när skapas dessa?

M: Hur går ringversen på svartiska? Ash nazg... ?

N: Hur är det med Lórien, finns det ett i Midgård och ett i Aman eller?

O: En rätt onödig fråga men: varför tycker alla tjejer så mycket om Legolas? Jag menar, Gimli är ju mycket grymmare, i alla fall i böckerna?

P: Ett par saker som jag irriterar mig på är att Skuggfaxe med enbart Gandalf på ryggen bara springer marginellt snabbare än den där andra hästen (vad den nu heter) gör med både Legolas och Gimli på ryggen? Sedan så skulle jag nästan kunna bränna bion på grund av alla oberättigade pikar mot Gimli! Om man vill se sådant kan man lika gärna se på Nickelodeon eller dylikt (syftar speciellt på scenen med ringbrynjan)!

Måste ju hålla med Peter Fahlén [insändare nummer 2 i Tolkiens Arda - Magasinet 3 2003] om att det är roligare med de som tycker samma sak som en själv och gärna gnäller på PJ.

Cormalanndil

Svar:
Tack för den insändaren, Cormalanndil! Längre har sällan skådats, och rekordet för många frågor i en insändare rök all världens väg! Den nya rekordnoteringen lyder som synes på 15 frågor... Vi tackar självklart ödmjukast för alla komplimanger - de inger motivation. "Den bästa hemsidan i världen" klingar ganska fint om vi någon gång skulle vilja trycka upp reklamaffischer...
Vi har tyvärr inte möjlighet att uppdatera oftare, då SF-Bokhandelns sidor bara får förändras en gång i veckan.

A: Filmerna framställer det hela som att Saruman är den som skapar uruk-hai-orcherna, men i boken är det Sauron som gör sig skyldig till detta brott. I boken framavlar Saruman halvorcher (men han använder sig också av uruk-hai i kriget), vilket är en helt annan sak. "Uruk-hai" betyder helt enkelt "orch-folk", och är alltså en generell term för stororcherna.

Gustav Dahlander

B: I boken nämns bara Ugluk. I filmen har PJ lagt in en karaktär som heter Lurtz som ju som bekant dödas av Aragorn varpå Ugluk tar över i Sagan om de två tornen. Det är alltså viktigt att hålla isär Boken och Filmen.

Robert Östberg

C: Se Tolkiens Arda nummer 2 2003 fråga 22. Faktum är att väldigt lite är känt om nazgûlerna, men en hel del av det man känner till står där i alla fall!

D: Namnen på de tre alvringarna var:
- Narya, känd som Den röda ringen eller Eldens ring. Den kallas också för "The Kindler" enligt Letters #301.
- Nenya, känd som Diamantringen eller Den vita ringen. Påstås i Sagor från Midgård vara den ring som "bestämde" över de andra två.
- Vilya, känd som Safirringen eller Luftens ring. Den pekas ut som den mäktigaste av de tre ringarna i The Return of the King.

Narya bars av Gandalf under Ringens krig, men ringens första bärare var Círdan. Elrond var den som bar Vilya, och Galadriel bar Nenya.

Johan Sandberg

E: Exempelvis i SF-Bokhandeln. Tolkiens appendix till LOTR finns längst bak i The Return of the King. På svenska återfinns detta i boken Ringens värld. Se Recensionen i Tolkiens Arda nummer 4 2002.

G: Han har inte skrivit några rena quenyaböcker. Däremot finns en del information om quenya här och där i flera av hans böcker, till exempel Silmarillion och appendixen till Härskarringen. HOME 5 är en annan publikation som har en hel del information från Tolkiens penna. På Catahya lär Alfred ut riktigt quenya, men den är inte helt perfekt. Vi rekommenderar i stället vår egen publicering av denna, som är redigerad av Björn Fromén - en av landets bästa inom området.

Gustav Dahlander

H: Smycket som film-Arwen ger Aragorn är inte Elessaren (vilket jag tycker hade varit mycket bättre) utan kallas "The Evenstar". Det verkar bara vara ett helt vanligt smycke som hon ger honom som tecken på sin kärlek. Jag vet inte om jag tycker att de använder smycket i sig som symbol för Arwens eviga liv, men däremot är givandet av den till Aragorn en symbol för hennes val att bli dödlig. Men visst, det finns vissa visuella likheter mellan Elessaren och "The Evenstar".

I: I boken förklaras det aldrig exakt hur Saruman spränger muren, huruvida det är med magi eller med kemi (krut). Aragorn säger i boken: "they have lit the fire of Orthanc beneath our feet" vilket ju inte hjälper, även om det tyder lite mot det senare. Kom även ihåg att Gandalfs fyrverkerier torde innehålla krut, så krut verkar faktiskt finnas i Midgård, även om ingen (som tur är) har kommit på att tillverka kanoner/gevär. Éowyn i boken är precis som du säger inte med vid Helms klyfta utan ger sig av till Dune harv för att söka skydd där. Éomer i filmen har ju ersatt Erkenbrand som är den som Gandalf rider för att hämta. PJ har helt enkelt förenklat historien en hel del här, vilket jag tycker är fullkomligt förståeligt, även om man naturligtvis önskar att han haft tid/möjlighet att följa boken närmare. Personligen älskar jag Gandalfs "King Théoden stands alone" och Éomers svar: "Not alone. Rohirrim!" varpå de stormar ner mot orcherna. Härligt!

Robert Östberg

Min teori är att Gandalfs fyrverkerier produceras med hjälp av hans alvring, Narya, som ju är "eldens ring". Några "eldiga" effekter måste den ju ha. Med andra ord så behöver krut inte nödvändigtvis existera i Midgård.

Gustav Dahlander

J: Tonvikten ligger på mittstavelsen: silma-RIL-lion.

Björn Fromén

K: Det finns fragment i HOME och i Letters som berättar vidare om detta, men mycket är oklart. Detta är ett fält som är ganska så öppet för spekulation.

L: Kementári är ett annat namn på Yavanna. Hon skapade de två träden Telperion och Laurelin tillsammans med Nienna, så det kan var de som åsyftas. Men hon var även med vid enternas tillkomst, så även enterna kan refereras till som Kementáris träd.

Var har du stött på uttrycket? Jag hittar inte något ställe just nu där det står om Kementáris träd, så jag vågar inte svara bergsäkert just nu. Men jag skulle hålla en slant på att det är Telperion och Laurelin som det syftar på. Dessa skapades när Valar kom till Valinor, innan första åldern började.

M: Svartiska? Jag är rädd för att svartiska är ett lajvpåfund. Svarta språket (Black Speech) är det tungomål som Sauron "uppfinner" och det språk som versen på Den enda är författat på. Versen lyder så här:

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul."

N: Ja det stämmer. Lórien som ligger i Aman är namnet på valan Irmos trädgård. Galadriel försökte återskapa denna trädgård i Midgård, därför finns det två platser med samma namn. Lórien i Midgård kallas även för Dwimordene, Den gyllene skogen, Laurelindórenan, Lindórinand, Lórinand och Lothlórien.

Dessutom kallades även Irmo för Lórien, så det fanns tre olika Lórien!

(Hej Björn! Den här gången försökte jag inte ens härleda några namn, jag gör inte samma misstag två gånger...)

Johan Sandberg

O: Tja, inte vet jag. Måste vara det alviska som får tjejerna på fall...

P: Gällande Skuggfaxes snabbhet: är det inte troligt att Gandalf håller igen just för att Aragorn, Legolas och Gimli ska kunna hänga med? Det är ju inget kul att rida ensam 100 meter framför...
Jag tycker (som jag sagt tidigare) också att det blev lite väl mycket slapstick med Gimli. Men det finns tyvärr inte mycket att göra åt den saken.

Robert Östberg


54. Fråga:
Hej!
Här är ett par saker jag undrar över:
A: Vad händer i Midgård efter att alverna åkt iväg och kriget slutat? För det fanns väl inga alver kvar i Midgård sedan?

B: Har läst någonstans att det är fel i den svenska översättningen, ett grovt fel. Det är när Éowyn och Merry dödar nazgûlen i Sagan om de två tornen, och felet var ungefär att två personer (eventuellt Éowyn och Merry) hade förväxlats eller något i den stilen. Stämmer detta eller är det något jag har drömt?

C: I Sagan om konungens återkomst säger kung Théoden att han hörde ljudet från Boromirs horn för tretton dagar sedan, betyder detta att Aragorn, Legolas och Gimli jagade orcherna i tolv dagar ungefär?

D: Vad heter "hej" på quenya eller sindarin? Jag hittar inte det...

E: Science Fiction Bokhandeln finns ju i Göteborg också, samarbetar ni inte alls med den? (Är praktiskt för oss som bor i Göteborg.)

Tack för en superb sida.

Meneuialwen

Svar:
Hejsan! A: Allt pekar på att det fanns en hel del alver kvar, de allra flesta högalverna (eldarerna) hade dock gett sig av. Alverna som stannade i Midgård bleknade tyvärr bort, på vilket sätt är oklart. Efter Ringens krig inleddes den fjärde åldern, med till att börja med en ny glanstid för människosläktet, under konung Aragorns regentskap. Så småningom övergick så Arda till vår egen värld, se fråga 13 i faq:en.

B: Det du säger stämmer, förutom att felet förekommer i Sagan om konungens återkomst, inte i Sagan om de två tornen. Den svenske översättaren hade helt enkelt missat att det stod "she" på ett avgörande ställe i texten, och översatte med "han". Detta fick till följd att texten presenterade Merry som Häxmästarens baneman, istället för Éowyn. Felet är rättat i vissa svenska upplagor.

C: Det är Denethor som säger detta, inte Théoden. Aragorn och kompani jagade orcherna i fyra eller fem dagar, det beror på hur man räknar. Sedan kämpade de mot Isengård för att slutligen ta sig ner mot Gondor. Det är först då Denethor yttrar orden du nämner.

Gustav Dahlander

D: Se svar på fråga 50 C i Magasinet nummer 2 2003.

Björn Fromén

E: SF-Bokhandeln i Stockholm samarbetar i allra högsta grad med den i Göteborg. Det skickas varor mellan butikerna varje vecka. Tolkiens Arda har inga redaktionsmedlemmar som arbetar i Göteborgsbutiken, och en (jag) i Stockholmsbutiken. Magasinet sköts till största delen via e-postkorrespondens, så din boplats är ett mindre problem.

Gustav Dahlander



55. Fråga:
Hej!
Ni driver förmodligen världens bästa tidning, bortsett från Sweden Rock Magazine! och det säger inte lite...
Nu till frågorna:

A: Hur kunde Frodo och Bilbo komma in i Aman i slutet av tredje ålder/början på fjärde åldern? (Det var väl bara alver och maiar som kunde komma in där?)

B: Blev Frodo och Bilbo odödliga när dom kom till Aman? (Inte särskilt troligt, men jag ställer frågan ändå...)

C: Finns alla tolv The History of Middle-earth-böckerna på SF-Bokhandeln?

D: Är det nödvändigt att köpa de två första HOME-böckerna om man redan har De förlorade sagornas bok 1 och -2 på svenska? För dessa böcker är väl de två första delarna i HOME-serien?

E: Ingår Sagor från Midgård (Unfinished Tales) i HOME-serien?

F: Alla HOME-böckerna finns väl inte översatta till svenska? Om inte, finns det några som helst planer på detta?

G: Jag och en kompis har diskuterad om Gandalf (Olórin) dog eller ej när han "arbetade" med balrogen i Moria... Vad jag hävdar är att han dog, skickades till Aman men skickades tillbaka till Midgård för att man ansåg att hans uppdrag inte var slutfört... Kompisen hävdar dock att han inte dog överhuvudtaget. Vem har rätt?

H: Var det alverna i Eregion som hjälpte Sauron med Maktens ringar, eller var det tvärtom? Om det var alverna som hjälpte Sauron, visste de om att det verkligen var Sauron? För de kände väl till att Sauron hade varit Morgoths främste tjänare? Då borde de ju inte hjälpt honom? (Lite krånglig fråga kanske...)

I: De 2000 sidorna text om Beowulf som hittats i England, var det till sommaren denna bok skulle komma ut? Och kommer den översättas till svenska?

J: Var Elendil konung över Númenor innan dess undergång?

K: Var Gollum/Sméagol en helt vanlig hob som Frodo och Bilbo med flera, eller var han någon annan sorts hob?

Tack på förhand!

Adrian

Svar:
Hej! Att nästan bli jämställd med Sweden Rock Magazine rockar rätt så fett... Vi tackar!
A. Frodo och Bilbo fick färdas till Aman i egenskap av att de varit Ringbärare. Alla sådana fick tillåtelse att äntra Den yttersta västern.

Gustav Dahlander

B. Nej, de blir inte odödliga. Inte ens Beren fick odödlighet av valar, han fick i och för sig ett liv till, men även han var tvugnen att dö. Den enda icke-alv som eventuellt fick odödlighet var Tour, och det nämns som ett fragment från en myt i Silmarillion. Illúvatars gåva till människorna, att en gång få dö, är inget som ens valar kan ta bort. Odödliga landen gör inte någon odödlig.

Johan Sandberg

C. Jajamensan! Artikelnumren hittar du i produktkatalogen.

Gustav Dahlander

D. Nja, kanske inte... Men jag föredrar att ha allt på samma språk, så jag hade skaffat de två första på engelska i alla fall.

E. Nej, det är en "egen" bok. Den har dock ett upplägg som liknar HOME-böckernas.

F. Nej, endast de två första. Jag vet inte om det finns planer på att översätta resten, men görs det inte nu, när Tolkienhysterin är som störst, så lär det väl aldrig bli av. Se också samma fråga under "Böcker och produkter" ovan.

G. Eftersom Gandalf är en maia så kan han inte dö. Däremot så förstördes hans kropp. Han fick sedan en ny i Aman, och återkom till Midgård som Gandalf den Vite. Din version är nära på en mönsterbeskrivning av vad som man verkligen tror skedde, så du kan lugnt knäppa din kompis på näsan...

H. Sauron lärde alvsmederna hur man smidde ringarna, så man kan väl säga att de hjälptes åt för att förenkla det hela lite. En del av alverna var tveksamma till honom när han förklädd till Annatar (gåvornas herre) kom till Eregions smeder för att lära dem sina hemligheter. Men han kom förklädd, så de visste inte att det var Sauron de hade att göra med.

I. Ja, Beowulf-manuskriptet är planerat för utgivning nu i sommar. Då inte ens Tolkiens kortare och vida mer relevanta essä Beowulf: The Monsters and the Critics har översatts till svenska, lär denna nya publikation knappast bli tillgänglig på vårt språk.

Gustav Dahlander

J. Nej. Númenors kung vid den tiden hette Ar-Phârazon.

Johan Sandberg

K. Ja, han var en slags hob, besläktad med de hober som bodde i Fylke. Sméagol var dock av en förgrening av stoor-hoberna, denna kan eventuellt ha bestått av medlemmar som var hober endast till hälften.

Gustav Dahlander

Hoppas att vi behåller ställningen som "världens bästa tidning efter Sweden Rock Magazine" efter dessa svar också!

Johan Sandberg

Tillbaka till Innehåll


FRÅGA OM TOLKIEN!

Nog har väl du också en fråga kring Tolkien och hans värld som du gått och grubblat på?
Skicka genast in den till tolkien@sfbok.se! Du är närmast garanterad att få svar och bli publicerad i tidningen. Glöm inte att meddela din mailadress - då får du genom en kort notis veta när din fråga lagts upp och slipper gå in på sidan och leta. Missa heller inte att adressera insändaren till rätt expert, det leder till att du får ett bättre svar. Tolkiens Ardas olika experter hittar du här. Gillar du magasinet? Passa på att anmäla en prenumeration samtidigt som du skriver din insändare! Lämna också gärna dina synpunkter på tidningen. Vad är bra? Vad kan förbättras?

Tillbaka till Innehåll


TOLKIENS ARDA SÖKER MEDARBETARE

På vårkanten kommer månadsmagasinet Tolkiens Arda tillbaka, bättre än någonsin. Målet är att tidningen då ska ha fler skribenter som kan göra numren ännu fetare än tidigare. Gillar du att skriva? Anmäl ditt intresse till tolkiensarda@post.com så kanske du kan bli en del av redaktionen! Just nu söker vi bland annat personer som kan svara på insändare, skriva nyhetsnotiser och hantera webbsidornas tekniska aspekter. Du behöver inte nödvändigtvis vara ett levande uppslagsverk när det gäller Tolkienkunskap, det är viktigare att du gillar ämnet och kan skriva. Det finns också en möjlighet att du, om du så önskar, blir publicerad i tryckt format. En bok baserad på texterna i Tolkiens Arda är nämligen under produktion.

Tillbaka till Innehåll


Bilder: "Glamdring" © The Encyclopedia of Arda


Tolkiens Arda är ett veckomagasin om författaren JRR Tolkien och dennes fiktiva värld Arda. Tidningen ges ut av SF-Bokhandeln. Innehållet är copyright Tolkiens Arda/SF-Bokhandeln om inte annat anges eller är avtalat. Manusstopp är torsdagar 18:00.

I REDAKTIONEN:

Redaktör:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Tekniker:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Experter:

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Björn Fromén
tolkiensarda@post.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com


Skribenter:

Sven Bergersjö
sven@bergersjo.com

Josefin Brosché
josefina.not@home.se

Gustav Dahlander
tolkiensarda@post.com

Veronica Ninwanen
darth_veronica@yahoo.com


Erik Palm
erik_dino@hotmail.com

Johan Sandberg
jss001@hotmail.com

Lars Ylinenpää
lars_ylinenpaa@hotmail.com

Magnus Åberg
magnus.aaberg@home.se

Robert Östberg
lightwinger@hotmail.com

Tillbaka till Innehåll